32001D0078

Rådets afgørelse af 22. januar 2001 om nedsættelse af Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité

EF-Tidende nr. L 027 af 30/01/2001 s. 0001 - 0003


Rådets afgørelse

af 22. januar 2001

om nedsættelse af Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité

(2001/78/FUSP)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 28, stk. 1,

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 207,

idet det erindrer om artikel 25 i traktaten om Den Europæiske Union, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Det Europæiske Råd i Helsingfors vedtog princippet om nedsættelse af en udenrigs- og sikkerhedspolitisk komité, og på grundlag af disse konklusioner blev der ved Rådets afgørelse 2000/143/FUSP(1) nedsat en politisk og sikkerhedspolitisk interimskomité.

(2) På Det Europæiske Råds møde i Nice den 7. til 11. december 2000 nåede man til enighed om nedsættelse af Den Stående Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité og fastlagde dens rolle, virkemåde og funktioner.

(3) I overensstemmelse med retningslinjerne fra Det Europæiske Råd i Nice skal komitéen gøres klar til at indlede sit arbejde.

(4) Princippet om enheden i medlemsstaternes repræsentation over for Unionen bør respekteres fuldt ud -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Der nedsættes en udenrigs- og sikkerhedspolitisk komité (PSC), herefter benævnt "komitéen", der udgør den stående sammensætning af den komité, der omtales i artikel 25 i traktaten om Den Europæiske Union.

Artikel 2

Komitéens rolle, virkemåde og funktioner er fastlagt i bilaget, der er en gengivelse af bilag III til formandskabets beretning, der blev godkendt på Det Europæiske Råds møde i Nice.

Artikel 3

Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Artikel 4

Denne afgørelse offentliggøres i EF-Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 22. januar 2001.

På Rådets vegne

A. Lindh

Formand

(1) Rådets afgørelse 2000/143/FUSP af 14. februar 2000 om nedsættelse af Den Politiske og Sikkerhedspolitiske Interimskomité (EFT L 49 af 22.2.2000, s. 1).

BILAG

DEN UDENRIGS- OG SIKKERHEDSPOLITISKE KOMITÉ

Den tilgang, der blev valgt i Helsingfors, gør Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC) til drivkraften i den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik (ESFP) og den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP): "PSC skal behandle alle aspekter af FUSP, herunder den fælles europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik ...". Med forbehold af artikel 207 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab spiller PSC en central rolle i fastlæggelsen og opfølgningen af EU's reaktion på en krise.

PSC behandler alle opgaverne i artikel 25 i traktaten om Den Europæiske Union (TEU). Den kan holde møde i sammensætning af de politiske direktører.

Generalsekretæren/den højtstående repræsentant for FUSP kan efter samråd med formandskabet og med forbehold af artikel 18 i TEU varetage formandskabet for PSC, navnlig i krisesituationer.

1. PSC har navnlig til opgave at:

a) følge den internationale situation på de områder, der henhører under den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik, bidrage til fastlæggelsen af politikker ved at afgive udtalelser til Rådet på dettes foranledning eller på eget initiativ, og følge iværksættelsen af den vedtagne politik; alt dette med forbehold af artikel 207 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab samt af formandskabets og Kommissionens beføjelser

b) gennemgå udkastene til konklusioner fra Rådet (almindelige anliggender) for de områder, der vedrører komitéen

c) give de øvrige komitéer retningslinjer vedrørende de spørgsmål, der hører under den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik

d) være generalsekretærens/den højtstående repræsentants og de særlige repræsentanters privilegerede samtalepartner

e) sende retningslinjer til Militærkomitéen; modtage udtalelser og henstillinger fra Militærkomitéen. Formanden for Militærkomitéen (EUMC), som er bindeled til Den Europæiske Unions Militærstab (EUMS), deltager i PSC's møder i det omfang, det er nødvendigt

f) modtage oplysninger, henstillinger og udtalelser fra komitéen om de civile aspekter af krisestyringen og sende retningslinjer vedrørende FUSP-relevante spørgsmål til denne

g) samordne, styre og overvåge drøftelserne om den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i de forskellige arbejdsgrupper, til hvilke den kan sende retningslinjer, og hvis rapporter den skal behandle

h) varetage den politiske dialog på sit eget niveau og i de traktatfæstede sammensætninger;

i) være et privilegeret forum, hvor der kan føres dialog om ESFP med de 15 og de seks samt NATO i overensstemmelse med de nærmere bestemmelser i de relevante dokumenter

j) under Rådets myndighed varetage den politiske ledelse af udviklingen af en militær kapacitet under hensyntagen til arten af de kriser, EU har til hensigt at reagere på. Som led i udviklingen af den militære kapacitet afgiver Militærkomitéen bistået af Den Europæiske Unions Militærstab udtalelser til PSC.

2. I krisesituationer er PSC endvidere den instans i Rådet, der behandler krisesituationer og undersøger alle de muligheder, EU har for at reagere inden for den fælles institutionelle ramme og med forbehold af beslutnings- og iværksættelsesprocedurerne inden for de enkelte søjler. Det er således kun Rådet, hvis drøftelser forberedes af Coreper, og Kommissionen, der på deres respektive kompetenceområder og i henhold til de traktatfæstede procedurer har beføjelse til at træffe retligt bindende afgørelser. Kommissionen udøver sit ansvar, herunder også sin initiativret, i overensstemmelse med traktaterne. Coreper varetager de opgaver, der er fastsat i artikel 207 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab og artikel 19 i Rådets forretningsorden. Med henblik herpå refererer PSC i god tid til Coreper.

I krisesituationer er et tæt samarbejde mellem disse instanser specielt nødvendigt; det sikres navnlig ved:

a) at formanden for PSC om nødvendigt deltager i Corepers møder

b) den rolle, der spilles af Råderne for Forbindelser med Tredjelande, som har ansvaret for en effektiv og vedvarende samordning af drøftelserne i FUSP og drøftelserne i andre søjler (bilag til Rådets konklusioner af 11. maj 1992).

Til forberedelse af EU's reaktion på en krisesituation skal PSC foreslå Rådet de politiske mål, EU bør forfølge, og anbefale et sammenhængende sæt valgmuligheder med henblik på at bidrage til en løsning af krisen. Den kan bl.a. udarbejde en udtalelse, hvori det henstilles til Rådet at vedtage en fælles aktion. Med forbehold af Kommissionens rolle overvåger den gennemførelsen af de vedtagne foranstaltninger og vurderer virkningerne heraf. Kommissionen meddeler PSC, hvilke foranstaltninger den har truffet eller overvejer at træffe. Medlemsstaterne meddeler PSC, hvilke foranstaltninger de har truffet eller agter at træffe på nationalt plan.

PSC varetager "den politiske ledelse og den strategiske styring" af EU's militære reaktion på krisen. Med henblik herpå vurderer den på grundlag af udtalelser og henstillinger fra Militærkomitéen, hvilke væsentlige elementer (militærstrategiske valgmuligheder, herunder kommandoveje, operationskoncept, operationsplan), der skal forelægges Rådet.

PSC spiller en central rolle i forbindelse med intensiveringen af konsultationerne med navnlig NATO og de pågældende tredjelande.

Generalsekretæren/den højtstående repræsentant leder aktiviteterne i situationscentret på grundlag af arbejdet i PSC. Situationscentret støtter PSC og giver den oplysninger på betingelser, der er relevante for krisestyring.

Følgende bestemmelser iværksættes, for at PSC i fuldt omfang kan varetage "den politiske ledelse og den strategiske styring" af en militær krisestyringsoperation:

a) Med henblik på at indlede en operation sender PSC Rådet en henstilling, som understøttes af udtalelser fra Militærkomitéen, efter den sædvanlige procedure for forberedelse af samlinger i Rådet. På grundlag heraf træffer Rådet afgørelse om at indlede operationen som led i en fælles aktion.

b) I overensstemmelse med artikel 18 og 26 i TEU fastsætter denne fælles aktion navnlig, hvilken rolle generalsekretæren/den højtstående repræsentant skal spille i forbindelse med gennemførelsen af foranstaltninger, der falder ind under "den politiske ledelse og den strategiske styring", som varetages af PSC. Generalsekretæren/den højtstående repræsentant agerer i den forbindelse efter samstemmende udtalelse fra PSC. Hvis det anses for hensigtsmæssigt, at Rådet træffer en ny afgørelse, kan den forenklede skriftlige procedure tages i anvendelse (artikel 12, stk. 4, i Rådets forretningsorden).

c) Under operationen holdes Rådet løbende orienteret gennem rapporter fra PSC, som generalsekretæren/den højtstående repræsentant forelægger i sin egenskab af formand for denne komité.