31993L0039

Rådets direktiv 93/39/EØF af 14. juni 1993 om ændring af direktiv 65/65/EØF, 75/318/EØF og 75/319/EØF om lægemidler

EF-Tidende nr. L 214 af 24/08/1993 s. 0022 - 0030
den finske specialudgave: kapitel 13 bind 24 s. 0178
den svenske specialudgave: kapitel 13 bind 24 s. 0178


RAADETS DIREKTIV 93/39/EOEF af 14. juni 1993 om aendring af direktiv 65/65/EOEF, 75/318/EOEF og 75/319/EOEF om laegemidler

RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

under henvisning til Traktaten om Oprettelse af Det Europaeiske OEkonomiske Faellesskab, saerlig artikel 100 A,

under henvisning til forslag fra Kommissionen (1),

i samarbejde med Europa-Parlamentet (2),

under henvisning til udtalelse fra Det OEkonomiske og Sociale Udvalg (3), og ud fra foelgende betragtninger:

Der boer traeffes foranstaltninger til gradvis oprettelse af det indre marked i loebet af perioden indtil den 31. december 1992; det indre marked indebaerer et omraade uden indre graenser med fri bevaegelighed for varer, personer, tjenesteydelser og kapital;

i henhold til artikel 15, stk. 2, i Raadets andet direktiv 75/319/EOEF af 20. maj 1975 om tilnaermelse af lovgivning om farmaceutiske specialiteter (4) skal Kommissionen forelaegge Raadet et forslag indeholdende egnede foranstaltninger, der sigter mod fjernelse af endnu bestaaende hindringer for den frie bevaegelighed for farmaceutiske specialiteter;

af hensyn til folkesundheden og forbrugeren af laegemidler er det noedvendigt, at beslutninger om markedsfoeringstilladelser for laegemidler udelukkende baseres paa kvalitets-, sikkerheds- og virkningskriterier; disse kriterier er i vid udstraekning harmoniseret ved direktiv 65/65/EOEF af 26. januar 1965 om tilnaermelse af lovgivning om laegemidler (5), ved direktiv 75/319/EOEF samt ved Raadets direktiv 75/318/EOEF af 20. maj 1975 om tilnaermelse af medlemsstaternes lovgivning om normer og forskrifter vedroerende analytiske, toksikologisk-farmakologiske og kliniske undersoegelser af laegemidler (6); medlemsstaterne boer imidlertid undtagelsesvis kunne forbyde, at der paa deres omraade anvendes laegemidler, som er i strid med objektivt definerede principper for offentlig orden eller saedelighed;

med undtagelse af laegemidler, som henhoerer under Faellesskabets centraliserede godkendelsesprocedure, der er indfoert ved Raadets forordning (EOEF) nr. 2309/93 af 22. juli 1993 om fastlaeggelse af faellesskabsprocedurer for godkendelse og overvaagning af human- og veterinaermedicinske laegemidler og om oprettelse af et europaeisk agentur for laegemiddelvurdering (7), boer en tilladelse til at markedsfoere et laegemiddel i en medlemsstat i princippet anerkendes af myndighederne i de oevrige medlemsstater, medmindre der er tungtvejende grunde til at formode, at godkendelse af det paagaeldende laegemiddel kan indebaere sundhedsfare; hvis der opstaar uenighed mellem medlemsstater om et laegemiddels kvalitet, sikkerhed eller virkning, boer der foretages en videnskabelig vurdering af spoergsmaalet i Udvalget for Farmaceutiske Specialiteter, der er tilknyttet Det Europaeiske Agentur for Laegemiddelvurdering, og den videnskabelige vurdering skal foere til en enkelt afgoerelse vedroerende stridsspoergsmaalet, som skal vaere bindende for de beroerte medlemsstater; afgoerelsen boer vedtages ved en hurtig procedure, der sikrer snaevert samarbejde mellem Kommissionen og medlemsstaterne;

for at beskytte folkesundheden bedre og undgaa unoedigt dobbeltarbejde i forbindelse med behandlingen af ansoegninger om markedsfoeringstilladelser for laegemidler boer medlemsstaterne systematisk udarbejde evalueringsrapporter for hvert laegemiddel, de godkender, og paa anmodning udveksle disse rapporter; en medlemsstat boer endvidere kunne indstille behandlingen af en ansoegning om markedsfoeringstilladelse, som er til behandling i en anden medlemsstat, med henblik paa at anerkende sidstnaevnte medlemsstats afgoerelse;

efter oprettelsen af det indre marked kan der kun gives afkald paa specifik kontrol med kvaliteten af laegemidler, der importeres fra tredjelande, hvis Faellesskabet har truffet passende foranstaltninger for at sikre, at den noedvendige kontrol udfoeres i eksportlandet;

det er oenskeligt at systematisere og forbedre samarbejdet og udvekslingen af oplysninger mellem medlemsstaterne vedroerende kontrol med laegemidler, herunder navnlig den overvaagning af bivirkningerne under faktiske anvendelsesvilkaar, der finder sted i medlemsstaternes laegemiddelovervaagningssystemer -

UDSTEDT FOELGENDE DIREKTIV:

Artikel 1

I direktiv 65/65/EOEF foretages foelgende aendringer:

1) Artikel 3 affattes saaledes:

»Artikel 3

Intet laegemiddel maa markedsfoeres i en medlemsstat, uden at den kompetente myndighed i denne medlemsstat har givet tilladelse til markedsfoering i henhold til dette direktiv, eller der er givet tilladelse dertil i henhold til Raadets forordning (EOEF) nr. 2309/93 af 22. juli 1993 om fastlaeggelse af faellesskabsprocedurer for godkendelse og overvaagning af human- og veterinaermedicinske laegemidler og om oprettelse af et europaeisk agentur for laegemiddelvurdering (8)().

Bestemmelserne i dette direktiv beroerer ikke medlemsstaternes myndigheders befoejelser hverken med hensyn til fastsaettelse af priserne paa laegemidler eller disses medtagelse i anvendelsesomraadet for de nationale sygesikringsordninger paa grundlag af sundhedsmaessige, oekonomiske og sociale forhold.

(*) EFT nr. L 241 af 24. 8. 1993, s. 1.«

2) Foelgende stykke indsaettes i artikel 4 efter stk. 1:

»Den person, der er ansvarlig for markedsfoeringen, skal vaere etableret i Faellesskabet. For saa vidt angaar laegemidler, der er godkendt paa tidspunktet for ivaerksaettelsen af dette direktiv, skal medlemsstaten om noedvendigt anvende denne bestemmelse ved den femaarige forlaengelse af markedsfoeringstilladelsen, der er omhandlet i artikel 10.«

3) I artikel 4, stk. 2, affattes nr. 6 og 11 saaledes:

»6. Dosering, dispenseringsform, anvendelsesmaade samt formodet holdbarhed.

I givet fald aarsager til eventuelle forsigtigheds- og sikkerhedsforanstaltninger ved oplagring af laegemidlet, ved dets indgift i patienter og ved bortskaffelse af affaldsprodukter samt en angivelse af eventuelle mulige miljoefarer ved laegemidlet.«

»11. Genparter af en eventuel tilladelse til markedsfoering af laegemidlet i en anden medlemsstat eller i et tredjeland sammen med en liste over de medlemsstater, hvor en ansoegning om tilladelse, der er indgivet i overensstemmelse med dette direktiv, er til behandling. Genparter af resuméet af produktegenskaberne, som foreslaaet af ansoegeren i henhold til artikel 4a eller godkendt af medlemsstatens kompetente myndighed i henhold til artikel 4b. Genparter af indlaegssedlen, som foreslaaet i henhold til artikel 6 i direktiv 92/27/EOEF eller godkendt af medlemsstatens kompetente myndighed i henhold til artikel 10 i samme direktiv. Naermere oplysninger om eventuelle afgoerelser om naegtelse af tilladelse, det vaere sig i Faellesskabet eller i et tredjeland, og begrundelserne for disse.

Disse oplysninger ajourfoeres regelmaessigt.«

4) Artikel 4b affattes saaledes:

»Artikel 4b

Ved udstedelsen af den i artikel 3 omhandlede markedsfoeringstilladelse sender den paagaeldende medlemsstats kompetente myndighed den for markedsfoeringen ansvarlige resuméet af laegemidlets egenskaber som godkendt af denne myndighed. Den kompetente myndighed traeffer alle noedvendige forholdsregler for at sikre, at oplysningerne i resuméet svarer til de oplysninger, der forelaa ved udstedelsen af markedsfoeringstilladelsen eller senere. Den kompetente myndighed sender Det Europaeiske Agentur for Laegemiddelvurdering en genpart af tilladelsen ledsaget af resuméet af laegemidlets egenskaber som omhandlet i artikel 4a.

Den kompetente myndighed udarbejder endvidere en evalueringsrapport og bemaerkninger til ansoegningsmaterialet, for saa vidt angaar resultaterne af de analytiske, toksikologisk-farmakologiske og kliniske undersoegelser af det beroerte laegemiddel. Evalueringsrapporten ajourfoeres, saa snart der foreligger nye oplysninger af betydning for vurderingen af det beroerte laegemiddels kvalitet, sikkerhed eller virkning.«

5) Artikel 6 affattes saaledes:

»Artikel 6

Dette direktiv beroerer ikke anvendelsen af national lovgivning, der forbyder eller begraenser salg, udlevering eller brug af laegemidler som svangerskabsforebyggende eller abortfremkaldende midler. Medlemsstaterne meddeler Kommissionen de paagaeldende nationale lovbestemmelser.«

6) Artikel 7 affattes saaledes:

»Artikel 7

1. Medlemsstaterne traeffer alle hensigtsmaessige forholdsregler for at sikre, at sagsbehandlingen vedroerende udstedelse af en markedsfoeringstilladelse ikke varer laengere end 210 dage regnet fra indgivelsen af en gyldig ansoegning.

2. Erfarer en medlemsstat, at en godkendelsesansoegning, der er indgivet efter den 1. januar 1995, allerede er til behandling for samme laegemiddel i en anden medlemsstat, kan den beslutte at indstille den naermere behandling af ansoegningen for at afvente den evalueringsrapport fra den anden medlemsstat, som skal udarbejdes i henhold til artikel 4b.

Den beroerte medlemsstat underretter den anden medlemsstat og ansoegeren om sin beslutning om at indstille den naermere behandling af den paagaeldende ansoegning. Saa snart den anden medlemsstat har afsluttet behandlingen af ansoegningen og er naaet til en afgoerelse, sender den den beroerte medlemsstat en genpart af sin evalueringsrapport.

Inden 90 dage efter modtagelsen af evalueringsrapporten skal den beroerte medlemsstat enten anerkende den anden medlemsstats afgoerelse og resuméet af produktegenskaberne som godkendt af denne medlemsstat eller, hvis den mener, at der er grund til at formode, at godkendelse af det paagaeldende laegemiddel kan indebaere sundhedsfare (9)(), anvende de fremgangsmaader, der er fastlagt i artikel 10 til 14 i direktiv 75/319/EOEF.

(*) Udtrykket »kan indebaere sundhedsfare« tager sigte paa laegemidlets kvalitet, sikkerhed og virkning.«

7) Som artikel 7a indsaettes:

»Artikel 7a

Hvis en medlemsstat i henhold til artikel 4, stk. 2, nr. 11, underrettes om, at en anden medlemsstat har godkendt et laegemiddel, som er genstand for en tilladelsesansoegning i den beroerte medlemsstat, skal denne medlemsstat, med virkning fra den 1. januar 1998, straks anmode myndighederne i den medlemsstat, som har udstedt tilladelsen, om at fremsende den i artikel 4b, stk. 2, omhandlede evalueringsrapport.

Inden 90 dage efter modtagelsen af evalueringsrapporten skal den beroerte medlemsstat enten anerkende den foerste medlemsstats afgoerelse og resuméet af produktegenskaberne som godkendt af denne medlemsstat eller, hvis den mener, at der er grund til at formode, at godkendelsen af det paagaeldende laegemiddel kan indebaere sundhedsfare (10)(), anvende de fremgangsmaader, der er fastsat i artikel 10 til 14 i direktiv 75/319/EOEF.

(*) Udtrykket »kan indebaere sundhedsfare« tager sigte paa laegemidlets kvalitet, sikkerhed og virkning.«

8) Artikel 9a affattes saaledes:

»Artikel 9a

Den, der er ansvarlig for markedsfoeringen af laegemidlet, skal efter udstedelsen af tilladelsen, for saa vidt angaar de i artikel 4, stk. 2, nr. 4 og 7, omhandlede fremstillings- og kontrolmetoder, tage hensyn til den tekniske og videnskabelige udvikling og indfoere de aendringer, der er noedvendige for, at laegemidlet kan fremstilles og kontrolleres efter almindeligt anerkendte videnskabelige metoder. Disse aendringer skal godkendes af den kompetente myndighed i den paagaeldende medlemsstat.«

9) Artikel 10 affattes saaledes:

»Artikel 10

1. Tilladelsen er gyldig i fem aar og fornyes for fem aar ad gangen, naar indehaveren indgiver en ansoegning herom mindst tre maaneder inden udloebsdatoen, efter at den kompetente myndighed har gennemgaaet de foreliggende oplysninger om laegemiddelovervaagning og andre noedvendige oplysninger til kontrol af laegemidlet.

2. Under saerlige omstaendigheder og efter samraad med ansoegeren kan der udstedes en tilladelse, der er gjort afhaengig af visse saerlige betingelser, med det formaal:

- at gennemfoere yderligere undersoegelser efter udstedelsen af tilladelsen

- at indberette bivirkninger ved laegemidlet.

Disse saerlige afgoerelser kan kun traeffes af objektive og bevislige grunde, og skal baseres paa en af de i 4. del, afsnit G, i bilaget til direktiv 75/318/EOEF anfoerte grunde.«

Artikel 2

Det i artikel 2b i direktiv 75/318/EOEF omhandlede udvalg betegnes »Det Staaende Udvalg for Humanmedicinske Laegemiddler«.

Artikel 3

I direktiv 75/319/EOEF foretages foelgende aendringer:

1) Kapitel III affattes saaledes:

»KAPITEL III

Udvalget for Farmaceutiske Specialiteter

Artikel 8

1. For at goere det lettere for medlemsstaterne at vedtage faelles afgoerelser om godkendelse af humanmedicinske laegemidler paa grundlag af videnskabelige kvalitets-, sikkerheds- og virkningskriterier og saaledes gennemfoere den frie bevaegelighed for laegemidler i Faellesskabet nedsaettes der et udvalg for farmaceutiske specialiteter, i det foelgende benaevnt »udvalget«. Udvalget knyttes til Det Europaeiske Agentur for Laegemiddelvurdering, der er oprettet ved Raadets forordning (EOEF) nr. 2309/93 af 22. juli 1993 om fastlaeggelse af faellesskabsprocedurer for godkendelse af overvaagning af human- og veterinaermedicinske laegemidler og om oprettelse af et europaeisk agentur for laegemiddelvurdering (11)(), i det foelgende benaevnt »agenturet«.

2. Ud over de andre opgaver, der tillaegges udvalget i henhold til faellesskabsretten, skal det behandle alle spoergsmaal, det faar forelagt i henhold til dette direktiv, vedroerende udstedelse, aendring, suspension eller tilbagekaldelse af en markedsfoeringstilladelse for et laegemiddel.

3. Udvalget fastsaetter selv sin forretningsorden.

(*) EFT nr. L 214 af 24. 8. 1993, s. 1.

Artikel 9

1. Med henblik paa efter fremgangsmaaderne i dette kapitel at opnaa anerkendelse i en eller flere medlemsstater af en markedsfoeringstilladelse, som en medlemsstat har udstedt i henhold til artikel 3 i direktiv 65/65/EOEF, indgiver indehaveren af tilladelsen en ansoegning til de kompetente myndigheder i den eller de paagaeldende medlemsstater ledsaget af de oplysninger og dokumenter, der er omhandlet i artikel 4, 4a og 4b i direktiv 65/65/EOEF. Han attesterer, at disse aktstykker er identiske med dem, den foerste medlemsstat har accepteret, eller angiver, hvor der er sket tilfoejelser eller aendringer i dem. I sidstnaevnte tilfaelde attesterer han, at resuméet af produktegenskaberne som foreslaaet af ham i henhold til artikel 4a i direktiv 65/65/EOEF er identisk med det resumé, som den foerste medlemsstat har godkendt i overensstemmelse med artikel 4b i direktiv 65/65/EOEF. Han bekraefter endvidere, at alle aktstykker, der er indgivet i forbindelse med denne procedure, er identiske.

2. Indehaveren af markedsfoeringstilladelsen underretter udvalget om ansoegningen, giver det oplysning om, hvilke medlemsstater det drejer sig om, og om datoerne for ansoegningens indgivelse og sender det en genpart af den tilladelse, som den foerste medlemsstat har udstedt. Han sender endvidere udvalget genparter af eventuelle markedsfoeringstilladelser for det paagaeldende laegemiddel, som maatte vaere udstedt af de oevrige medlemsstater, og angiver, om en ansoegning er til behandling i nogen medlemsstat.

3. Inden indgivelse af ansoegningen skal indehaveren af markedsfoeringstilladelsen, undtagen i de tilfaelde, der er omhandlet i artikel 7a i direktiv 65/65/EOEF, ligeledes meddele den medlemsstat, som har udstedt den tilladelse, som ansoegningen bygger paa, at der vil blive indgivet en ansoegning i henhold til dette direktiv, og skal underrette medlemsstaten om eventuelle tilfoejelser til de oprindelige aktstykker; denne medlemsstat kan fra ansoegeren rekvirere alle oplysninger og dokumenter, som goer det muligt for den at efterproeve, om de indgivne aktstykker er identiske.

Herudover skal indehaveren af markedsfoeringstilladelsen anmode den medlemsstat, der udstedte den foerste tilladelse, om at udarbejde en evalueringsrapport for det paagaeldende laegemiddel eller i givet fald at ajourfoere en eksisterende evalueringsrapport. Naevnte medlemsstat udarbejder eller ajourfoerer evalueringsrapporten inden 90 dage efter modtagelsen i anmodningen.

Samtidig med at ansoegningen indgives i henhold til stk. 1, sender den medlemsstat, der udstedte den foerste tilladelse, evalueringsrapporten til den eller de medlemsstater, der beroeres af ansoegningen.

4. Bortset fra det saerlige tilfaelde, der er naevnt i artikel 10, stk. 1, anerkender hver medlemsstat en markedsfoeringstilladelse, som er udstedt af den foerste medlemsstat, inden 90 dage efter modtagelsen af ansoegningen og evalueringsrapporten. Den underretter den medlemsstat, der udstedte den foerste tilladelse, de andre af ansoegningen beroerte medlemsstater, udvalget og den for markedsfoeringen ansvarlige herom.

Artikel 10

1. Hvis en medlemsstat mener, at der er grund til at formode, at godkendelse af det paagaeldende laegemiddel kan indebaere sundhedsfare (12)(), underretter den uanset artikel 9, stk. 4, straks ansoegeren, den medlemsstat, som udstedte den foerste tilladelse, de andre af ansoegningen beroerte medlemsstater og udvalget herom. Medlemsstaten anfoerer en detaljeret begrundelse og angiver, hvilke foranstaltninger der maatte kraeves for at udbedre eventuelle mangler ved ansoegningen.

2. Alle de beroerte medlemsstater skal goere deres yderste for at naa til enighed om, hvilke foranstaltninger der skal traeffes med hensyn til ansoegningen. De giver ansoegeren mulighed for at fremsaette sine synspunkter mundtligt eller skriftligt. Hvis medlemsstaterne imidlertid ikke er naaet til enighed inden udloebet af den i artikel 9, stk. 4, omhandlede frist, forelaegger de straks sagen for udvalget for at faa den behandlet efter fremgangsmaaden i artikel 13.

3. Inden for den i stk. 2 omhandlede frist forelaegger de beroerte medlemsstater udvalget en detaljeret redegoerelse for de spoergsmaal, der ikke er opnaaet enighed om, og grundene til denne uenighed. Ansoegeren faar udleveret en kopi af disse oplysninger.

4. Saa snart ansoegeren har faaet meddelelse om, at sagen er forelagt udvalget, sender han dette en kopi af de i artikel 9, stk. 1, omhandlede oplysninger og dokumenter.

(*) Udtrykket »kan indebaere sundhedsfare« tager sigte paa laegemidlets kvalitet, sikkerhed og virkning.«

Artikel 11

Er et laegemiddel genstand for flere ansoegninger om markedsfoeringstilladelse, der er indgivet i henhold til artikel 4 og 4a i direktiv 65/65/EOEF, og har en raekke medlemsstater vedtaget indbyrdes afvigende afgoerelser om tilladelse, suspension eller tilbagetraekning fra markedet af laegemidlet, kan en medlemsstat eller Kommissionen eller den for markedsfoeringen ansvarlige indbringe sagen for udvalget for at faa den behandlet efter fremgangsmaaden i artikel 13.

De beroerte medlemsstater eller den for markedsfoeringen ansvarlige eller Kommissionen angiver klart, hvilket spoergsmaal der er forelagt udvalget til behandling, og underretter i givet fald den for markedsfoeringen ansvarlige herom.

Medlemsstaterne og den for markedsfoeringen ansvarlige sender udvalget alle tilgaengelige oplysninger om den paagaeldende sag.

Artikel 12

Medlemsstaterne eller Kommissionen eller ansoegeren eller indehaveren af en tilladelse kan i saerlige tilfaelde af interesse for Faellesskabet indbringe spoergsmaalet for udvalget for at faa det behandlet efter fremgangsmaaden i artikel 13, inden der traeffes afgoerelse om en ansoegning, en suspension eller en tilbagekaldelse af en markedsfoeringstilladelse eller om en hvilken som helst anden aendring i betingelserne for en markedsfoeringstilladelse, der forekommer paakraevet, navnlig under hensyntagen til oplysninger, der er indsamlet i henhold til kapitel Va.

Den beroerte medlemsstat eller Kommissionen angiver klart, hvilket spoergsmaal der er forelagt udvalget til behandling, og underretter den for markedsfoeringen ansvarlige herom.

Medlemsstaterne og den for markedsfoeringen ansvarlige sender udvalget alle tilgaengelige oplysninger om den paagaeldende sag.

Artikel 13

1. Naar der henvises til fremgangsmaaden i denne artikel, behandler udvalget den paagaeldende sag og afgiver begrundet udtalelse inden for en frist paa 90 dage efter, at det har faaet sagen forelagt.

I de tilfaelde, der forelaegges udvalget i henhold til artikel 11 og 12, kan denne frist dog forlaenges med yderligere 90 dage.

I hastetilfaelde kan udvalget paa forslag af formanden fastsaette en kortere frist.

2. Til behandling af sagen kan udvalget udpege et af sine medlemmer til rapportoer. Udvalget kan ligeledes udpege uafhaengige eksperter, som skal raadgive det om bestemte spoergsmaal. Naar udvalget udpeger eksperter, definerer det deres opgaver og fastsaetter en tidsfrist for udfoerelsen af disse opgaver.

3. I de i artikel 10 og 11 omhandlede tilfaelde giver udvalget inden afgivelse af sin udtalelse den for markedsfoeringen ansvarlige mulighed for at fremsaette skriftlige eller mundtlige forklaringer.

I det i artikel 12 omhandlede tilfaelde kan den for markedsfoeringen ansvarlige anmodes om at udtale sig mundtligt eller skriftligt.

Hvis udvalget finder det hensigtsmaessigt, kan det indbyde en hvilken som helst anden person til at fremlaegge oplysninger om den sag, det har til behandling.

Udvalget kan suspendere den i stk. 1 omhandlede frist for at give den for markedsfoeringen ansvarlige mulighed for at forberede sine forklaringer.

4. Hvis udvalgets udtalelse gaar ud paa:

- at ansoegningen ikke opfylder godkendelseskriterierne, eller

- at resuméet af produktegenskaberne som foreslaaet af ansoegeren i henhold til artikel 4a i direktiv 65/65/EOEF boer aendres, eller

- at tilladelsen boer goeres afhaengig af visse betingelser, dvs. betingelser, der anses for at vaere af afgoerende betydning for en sikker og effektiv brug af laegemidlet, herunder laegemiddelovervaagning, eller

- at en markedsfoeringstilladelse boer suspenderes, aendres eller tilbagekaldes

underretter agenturet straks den for markedsfoeringen ansvarlige herom. Inden 15 dage efter modtagelsen af udtalelsen kan den for markedsfoeringen ansvarlige skriftligt meddele agenturet, at han agter at appellere afgoerelsen. I saa fald sender han agenturet en detaljeret begrundelse for sin appel inden 60 dage efter modtagelsen af udtalelsen. Inden 60 dage efter modtagelsen af begrundelsen for appellen overvejer udvalget, om dets udtalelse skal revideres, og udvalgets konklusioner vedroerende appellen vedlaegges den i stk. 5 omhandlede evalueringsrapport.

5. Inden 30 dage efter, at udvalget har vedtaget sin endelige udtalelse, sender agenturet denne til Kommissionen, medlemsstaterne og den for markedsfoeringen ansvarlige sammen med en rapport med en redegoerelse for evalueringen af laegemidlet og begrundelsen for dets konklusioner.

Hvis en udtalelse stoetter udstedelse eller opretholdelse af en tilladelse til markedsfoering af det paagaeldende laegemiddel, vedlaegges udtalelsen foelgende dokumenter:

a) et udkast til resumé af produktegenskaberne som omhandlet i artikel 4a i direktiv 65/65/EOEF

b) betingelser for udstedelse af tilladelsen som omhandlet i stk. 4.

Artikel 14

1. Inden 30 dage efter modtagelsen af udtalelsen udarbejder Kommissionen et udkast til den afgoerelse, der skal traeffes vedroerende ansoegningen, under hensyn til faellesskabsretten.

Hvis der i henhold til udkastet til afgoerelse skal udstedes en markedsfoeringstilladelse, vedfoejes de i artikel 13, stk. 5, litra a) og b), omhandlede dokumenter som bilag.

Hvis udkastet til afgoerelse undtagelsesvis ikke er i overensstemmelse med agenturets udtalelse, vedfoejer Kommissionen som bilag en noeje redegoerelse for aarsagerne til forskellene.

Udkastet til afgoerelse sendes til medlemsstaterne og ansoegeren.

2. Den endelige afgoerelse om ansoegningen traeffes efter fremgangsmaaden i artikel 37b.

3. Forretningsordenen for det udvalg, der er omhandlet i artikel 37b, tilpasses for at tage hensyn til de opgaver, der paahviler det i henhold til dette direktiv.

Disse tilpasninger indebaerer foelgende:

- bortset fra de tilfaelde, der er omhandlet i stk. 1, tredje afsnit, afgiver det staaende udvalg skriftlig udtalelse

- den enkelte medlemsstat faar mindst 28 dage til at sende Kommissionen skriftlige bemaerkninger vedroerende udkastet til afgoerelse

- den enkelte medlemsstat har mulighed for skriftligt at kraeve, at udkastet til afgoerelse droeftes i det staaende udvalg, idet den udfoerligt begrunder sit krav.

Naar de skriftlige bemaerkninger fra en medlemsstat efter Kommissionens opfattelse rejser vigtige nye videnskabelige eller tekniske spoergsmaal, som ikke er beroert i agenturets udtalelse, afbryder formanden proceduren og sender ansoegningen tilbage til agenturet til yderligere overvejelse.

Kommissionen vedtager de noedvendige gennemfoerelsesbestemmelser efter fremgangsmaaden i artikel 37a.

4. Afgoerelser, der er truffet efter fremgangsmaaden i denne artikel, rettes til de medlemsstater, der er beroert af sagen, og til den for markedsfoeringen ansvarlige. Medlemsstaterne udsteder eller tilbagekalder en markedsfoeringstilladelse eller foretager saadanne aendringer i betingelserne for en markedsfoeringstilladelse, som maatte vaere noedvendige af hensyn til afgoerelsen, senest 30 dage efter, at denne er meddelt. De underretter Kommissionen og udvalget herom.

5. Fremgangsmaaden i artikel 8 til 14 finder ikke anvendelse i de tilfaelde, der er naevnt i artikel 9, stk. 2, i Raadets direktiv 92/73/EOEF af 22. september 1992 om udvidelse af anvendelsesomraadet for direktiv 65/65/EOEF og 75/319/EOEF om tilnaermelse af lovgivning om farmaceutiske praeparater, og om fastsaettelse af supplerende bestemmelser for homoeopatiske laegemidler (13)().

(*) EFT nr. L 297 af 13. 10. 1992, s. 8.

Artikel 15

Enhver ansoegning fra den for markedsfoeringen ansvarlige om at aendre en markedsfoeringstilladelse, der er udstedt i henhold til bestemmelserne i dette kapitel, forelaegges alle de medlemsstater, som tidligere har godkendt det paagaeldende laegemiddel.

Kommissionen vedtager i samraad med agenturet de noedvendige foranstaltninger for gennemgang af aendringer i betingelserne i en markedsfoeringstilladelse.

Disse foranstaltninger skal omfatte et meddelelsessystem eller administrationsprocedurer vedroerende mindre aendringer samt en praecis definition af begrebet »mindre aendring«.

Disse foranstaltninger vedtages af Kommissionen i form af en gennemfoerelsesforordning efter fremgangsmaaden i artikel 37a.

For laegemidler, der er underlagt voldgift i Kommissionen, finder fremgangsmaaden i artikel 13 og 14 tilsvarende anvendelse paa aendringer i markedsfoeringstilladelser.

Artikel 15a

1. Finder en medlemsstat det noedvendigt at aendre betingelserne i en markedsfoeringstilladelse, der er udstedt i henhold til bestemmelserne i dette kapitel, eller at suspendere eller tilbagekalde den for at beskytte folkesundheden, indbringer den straks sagen for udvalget for at faa den behandlet efter fremgangsmaaden i artikel 13 og 14.

2. Uanset bestemmelserne i artikel 12 kan medlemsstaterne undtagelsesvis, naar det af hensyn til folkesundheden er paakraevet, at der handles hurtigt, indtil en endelig afgoerelse er vedtaget, suspendere markedsfoeringen og anvendelsen af det paagaeldende laegemiddel paa deres omraade. De underretter senest den foelgende arbejdsdag Kommissionen og de oevrige medlemsstater om begrundelsen herfor.

Artikel 15b

Artikel 15

og 15a finder tilsvarende anvendelse paa laegemidler, der er godkendt af medlemsstater paa grundlag af en udtalelse fra udvalget, som er afgivet i henhold til artikel 4 i direktiv 87/22/EOEF inden den 1. januar 1995.

Artikel 15c

1. Agenturet offentliggoer en aarsrapport om anvendelsen af fremgangsmaaderne i dette kapitel og sender Europa-Parlamentet og Raadet denne rapport til underretning.

2. Inden den 1. januar 2001 offentliggoer Kommissionen en detaljeret rapport om anvendelsen af fremgangsmaaderne i dette kapitel og foreslaar eventuelle aendringer, som maatte vaere noedvendige til forbedring af anvendelsen af disse fremgangsmaader.

Raadet traeffer paa de i Traktaten fastsatte betingelser afgoerelse om Kommissionens forslag senest et aar efter forelaeggelsen.«

2) Artikel 22, stk. 1, tredje afsnit, affattes saaledes:

»I de tilfaelde, hvor laegemidler importeres fra et tredjeland, og Faellesskabet har truffet egnede foranstaltninger med eksportlandet for at sikre, at fremstilleren af laegemidlet anvender standarder for god fremstillingspraksis, der mindst svarer til de af Faellesskabet fastsatte standarder, og for at sikre, at den under litra b) omhandlede kontrol er foretaget i eksportlandet, kan den sagkyndige person fritages for ansvar for at gennemfoere denne kontrol.«

3) Efter artikel 29 indsaettes som kapitel Va:

»KAPITEL Va

Laegemiddelovervaagning

Artikel 29a

For at sikre, at der vedtages passende afgoerelser om laegemidler, der er tilladt i Faellesskabet, under hensyn til oplysninger om bivirkningerne ved laegemidlerne under normale anvendelsesvilkaar, opretter medlemsstaterne et laegemiddelovervaagningssystem. Under dette system skal der indsamles oplysninger, der er nyttige for laegemiddelovervaagningen, navnlig om laegemidlers bivirkninger hos mennesker, og foretages en videnskabelig evaluering af saadanne oplysninger.

Disse oplysninger skal sammenholdes med oplysningerne om laegemiddelforbruget.

Under dette system skal ligeledes sammenlignes oplysninger om hyppigt bemaerket forkert brug og alvorligt misbrug af laegemidlet.

Artikel 29b

I dette direktiv forstaas ved:

- bivirkning: en skadelig og utilsigtet reaktion, som indtraeder ved saadanne doser, der normalt anvendes til mennesker med henblik paa forebyggelse, diagnose eller behandling af sygdom eller til aendring af fysiologiske funktioner

- alvorlig bivirkning: en bivirkning, som er doedelig, livsfarlig, invaliderende, medfoerer uarbejdsdygtighed, eller som resulterer i hospitalsindlaegelse eller langvarig hospitalsindlaeggelse

- uventet bivirkning: en bivirkning, som ikke er naevnt i resuméet af produktegenskaberne

- alvorlig, uventet bivirkning: en bivirkning, der er baade alvorlig og uventet.

Artikel 29c

Den for markedsfoeringen ansvarlige skal til stadighed have en person, der er tilstraekkeligt sagkyndig inden for laegemiddelovervaagning til sin raadighed.

Denne sagkyndige person er ansvarlig for:

a) oprettelse og drift af et system, der sikrer, at alle oplysninger om formodede bivirkninger, som indberettes til virksomhedens ansatte, herunder salgspersonale og laegemiddelkonsulenter, samles og behandles et enkelt sted

b) udarbejdelse af de i artikel 29d omhandlede fortegnelser til de kompetente myndigheder i den form, som disse maatte fastsaette, i overensstemmelse med Faellesskabets eller de nationale relevante retningslinjer

c) sikring af, at eventuelle anmodninger fra de kompetente myndigheder om tilvejebringelse af yderligere oplysninger til vurdering af fordele og risici ved et laegemiddel besvares hurtigt og fuldstaendigt, herunder oplysninger om, hvor stort salget er, eller hvor mange recepter der er udstedt for det paagaeldende laegemiddel.

Artikel 29d

1. Den for markedsfoeringen ansvarlige skal registrere alle formodede alvorlige bivirkninger, som meddeles ham af en person i sundhedssektoren, og straks og under alle omstaendigheder senest 15 dage efter modtagelsen af disse oplysninger indberette dem til den kompetente myndighed.

2. Den for markedsfoeringen ansvarlige skal endvidere foere detaljerede fortegnelser over alle andre formodede bivirkninger, som indberettes til ham af en person i sundhedssektoren.

Medmindre der er fastsat andre krav som betingelse for meddelelse af tilladelsen, forelaegges disse fortegnelser for den kompetente myndighed, saa snart denne anmoder derom eller mindst hver sjette maaned i de foerste to aar efter tilladelsen og en gang om aaret i de foelgende tre aar. Derefter forelaegges fortegnelserne med fem aars mellemrum sammen med ansoegningen om fornyelse af tilladelsen eller straks, hvis der fremsaettes anmodning derom. Disse fortegnelser ledsages af en videnskabelig vurdering.

Artikel 29e

Medlemsstaterne traeffer alle passende foranstaltninger for at tilskynde laeger og andre ansatte i sundhedssektoren til at indberette formodede bivirkninger til den kompetente myndighed.

Medlemsstaterne kan stille saerlige krav til praktiserende laeger om indberetningen af formodede alvorlige eller uventede bivirkninger, navnlig hvis indberetning herom er en betingelse for markedsfoeringstilladelsen.

Artikel 29f

Medlemsstaterne sikrer, at indberetninger om formodede alvorlige bivirkninger straks og under alle omstaendigheder senest 15 dage efter indberetning meddeles agenturet og den for markedsfoeringen ansvarlige.

Artikel 29g

For at fremme udvekslingen af oplysninger om laegemiddelovervaagning i Faellesskabet opstiller Kommissionen i samraad med agenturet og medlemsstaterne og de beroerte parter en detaljeret vejledning i indsamling, kontrol og udformning af fortegnelser over bivirkninger. Denne vejledning tager hensyn til det internationale harmoniseringsarbejde med hensyn til terminologi og klassificering inden for laegemiddelovervaagning.

Artikel 29h

Hvis en medlemsstat som foelge af vurderingen af fortegnelser over bivirkninger overvejer at aendre, suspendere eller tilbagekalde en markedsfoeringstilladelse, underretter den straks agenturet og den for markedsfoeringen ansvarlige herom.

I hastetilfaelde kan den beroerte medlemsstat suspendere markedsfoeringen af et laegemiddel, forudsat at agenturet underrettes derom senest den foelgende arbejdsdag.

Artikel 29i

AEndringer, som maatte vaere noedvendige for at ajourfoere dette kapitels bestemmelser for at tage hensyn til den videnskabelige og tekniske udvikling, skal vedtages efter fremgangsmaaden i artikel 37a.«

4) Foelgende kapitel indsaettes efter artikel 37:

»KAPITEL VIa

Staaende udvalg-procedurer

Artikel 37a

Naar fremgangsmaaden i denne artikel skal anvendes, bistaas Kommissionen af Det Staaende Udvalg for Humanmedicinske Laegemidler.

Kommissionen repraesentant forelaegger udvalget et udkast til de foranstaltninger, der skal traeffes. Udvalget afgiver en udtalelse om dette udkast inden for en frist, som formanden kan fastsaette under hensyn til, hvor meget det paagaeldende spoergsmaal haster. Det udtaler sig med det flertal, der er fastsat i Traktatens artikel 148, stk. 2, for vedtagelse af de afgoerelser, som Raadet skal traeffe paa forslag af Kommissionen. Ved afstemninger i udvalget tillaegges de stemmer, der afgives af repraesentanterne for medlemsstaterne, den vaegt, som er fastlagt i naevnte artikel. Formanden deltager ikke i afstemningen.

Kommissionen vedtager de paataenkte foranstaltninger, naar de er i overensstemmelse med udvalgets udtalelse.

Er de paataenkte foranstaltninger ikke i overensstemmelse med udvalgets udtalelse, eller er der ikke afgivet nogen udtalelse, forelaegger Kommissionen straks Raadet et forslag til de foranstaltninger, der skal traeffes. Raadet traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal.

Har Raadet ved udloebet af en frist paa tre maaneder regnet fra forslagets forelaeggelse for Raadet ikke truffet nogen afgoerelse, vedtages de foreslaaede foranstaltninger af Kommissionen.

Artikel 37b

Naar fremgangsmaaden i denne artikel skal anvendes, bistaas Kommissionen af Det Staaende Udvalg for Humanmedicinske Laegemidler.

Kommissionens repraesentant forelaegger udvalget et udkast til de foranstaltninger, der skal traeffes. Udvalget afgiver en udtalelse om dette udkast inden for en frist, som formanden kan fastsaette under hensyn til, hvor meget det paagaeldende spoergsmaal haster. Det udtaler sig med det flertal, der er fastsat i Traktatens artikel 148, stk. 2, for vedtagelse af de afgoerelser, som Raadet skal traeffe paa forslag af Kommissionen. Ved afstemningen i udvalget tillaegges de stemmer, der afgives af repraesentanterne for medlemsstaterne, den vaegt, som er fastlagt i naevnte artikel. Formanden deltager ikke i afstemningen.

Kommissionen vedtager de paataenkte foranstaltninger, naar de er i overenstemmelse med udvalgets udtalelse.

Er de paataenkte foranstaltninger ikke i overensstemmelse med udvalgets udtalelse, eller er der ikke afgivet nogen udtalelse, forelaegger Kommissionen straks Raadet et forslag til de foranstaltninger, der skal traeffes. Raadet traeffer afgoerelse med kvalificeret flertal.

Har Raadet ved udloebet af en frist paa tre maaneder regnet fra forslagets forelaeggelse for Raadet ikke truffet nogen afgoerelse, vedtages de foreslaaede foranstaltninger af Kommissionen, medmindre Raadet med simpelt flertal har udtalt sig mod de naevnte foranstaltninger.«

5) I artikel 19a i direktiv 75/319/EOEF aendres henvisningen til artikel 2c i direktiv 75/318/EOEF til en henvisning til artikel 37a.

Artikel 4

Medlemsstaterne traeffer de noedvendige foranstaltninger for at efterkomme dette direktiv, med undtagelse af artikel 1, nr. 7, inden den 1. januar 1995. De underretter straks Kommissionen herom.

Medlemsstaterne traeffer de noedvendige foranstaltninger for at efterkomme artikel 1, nr. 7, i dette direktiv inden den 1. januar 1998. De underretter straks Kommissionen herom.

Naar medlemsstaterne vedtager disse love og administrative bestemmelser, skal de indeholde en henvisning til dette direktiv, eller de skal ved offentliggoerelsen ledsages af en saadan henvisning. De naermere regler for denne henvisning fastsaettes af medlemsstaterne.

Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de nationale retsforskrifter, som de udsteder paa det omraade, der er omfattet af dette direktiv.

Artikel 5

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfaerdiget i Luxembourg, den 14. juni 1993.

Paa Raadets vegne

J. TROEJBORG

Formand

(1) EFT nr. C 330 af 31. 12. 1990, s. 18,

og EFT nr. C 310 af 30. 11. 1991, s. 22.(2) EFT nr. C 183 af 15. 7. 1991, s. 187, og

EFT nr. C 150 af 31. 5. 1993.(3) EFT nr. C 269 af 14. 10. 1991, s. 84.(4) EFT nr. L 147 af 9. 6. 1975, s. 13. Direktivet er senest aendret ved direktiv 92/27/EOEF (EFT nr. L 113 af 30. 4. 1992, s. 8).(5) EFT nr. 22 af 9. 2. 1965, s. 369/65. Direktivet er senest aendret ved direktiv 92/27/EOEF (EFT nr. L 113 af 30. 4. 1992, s. 8).(6) EFT nr. L 147 af 9. 6. 1975, s. 1. Direktivet er senest aendret ved Kommissionens direktiv 91/507/EOEF (EFT nr. L 270 af 26. 9. 1991, s. 32).(7) Se side 1 i denne Tidende.