32001E0554

Rådets fælles aktion af 20. juli 2001 om oprettelse af Den Europæiske Unions Institut for Sikkerhedsstudier

EF-Tidende nr. L 200 af 25/07/2001 s. 0001 - 0004


Rådets fælles aktion

af 20. juli 2001

om oprettelse af Den Europæiske Unions Institut for Sikkerhedsstudier

(2001/554/FUSP)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 14, og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Rådet nåede den 10. november 2000 til principiel enighed om oprettelsen af et institut for sikkerhedsstudier, der omfatter de relevante dele af de eksisterende strukturer i Den Vesteuropæiske Union (WEU).

(2) Oprettelsen af et institut for sikkerhedsstudier inden for Den Europæiske Union vil bidrage til gennemførelsen af den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik (FUSP) og navnlig af den europæiske sikkerheds- og forsvarspolitik (ESFP).

(3) Instituttets vedtægter og opbygning skal være udformet således, at instituttet kan opfylde Den Europæiske Unions og medlemsstaternes behov og udføre sine opgaver i nært samarbejde med fællesskabsinstitutionerne samt nationale og internationale institutioner.

(4) Den Europæiske Unions Institut for Sikkerhedsstudier bør være en juridisk person og arbejde i fuld intellektuel uafhængighed, men bør samtidig opretholde tætte forbindelser med Rådet og tage behørigt hensyn til Den Europæiske Unions og dens institutioners generelle politiske ansvar -

VEDTAGET FØLGENDE FÆLLES AKTION:

Artikel 1

Oprettelse

1. Herved oprettes Den Europæiske Unions Institut for Sikkerhedsstudier (EUISS), i det følgende benævnt "instituttet". Det påbegynder sit virke den 1. januar 2002.

2. Instituttet har hjemsted i Paris.

3. Instituttets begyndelsesinfrastruktur leveres af WEU.

Artikel 2

Opgaver

Instituttet skal bidrage til udviklingen af FUSP, herunder ESFP, ved at udføre akademisk forskning og analyser på relevante områder. Med henblik herpå skal det bl.a. udarbejde og på ad hoc-basis bestille forskningsrapporter, afholde seminarer, styrke den transatlantiske dialog ved at organisere aktiviteter i lighed med dem, der foregår i Det Transatlantiske Forum under WEU, og opretholde et net for udvekslinger med andre forskningsinstitutter og tænketanke både inden for og uden for Den Europæiske Union. Dette net bør inddrages så bredt som muligt i instituttets arbejde. Instituttets resultater videreformidles til den bredest mulige kreds, bortset fra fortrolige oplysninger, der er underlagt Rådets sikkerhedsforskrifter som fastlagt i afgørelse 2001/264/EF(1).

Artikel 3

Politisk tilsyn

Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité fører i overensstemmelse med sit ansvar for FUSP, og navnlig for ESFP, politisk tilsyn med instituttets aktiviteter uden at krænke instituttets intellektuelle frihed i forbindelse med forskning og seminarvirksomhed.

Artikel 4

Status som juridisk person

Instituttet har den status som juridisk person, der er nødvendig, for at det kan udføre sine opgaver og nå sine mål. Hver medlemsstat træffer de nødvendige foranstaltninger for at give instituttet den retsevne og handleevne, der indrømmes juridiske personer efter den nationale lovgivning. Instituttet kan i særdeleshed erhverve og afhænde fast ejendom og løsøre og optræde som part i retssager. Instituttet arbejder ikke med gevinst for øje.

Artikel 5

Bestyrelse

1. Instituttet har en bestyrelse, der godkender dets årlige og langsigtede arbejdsprogram og det relevante budget. Bestyrelsen er forum for drøftelse af emner vedrørende instituttets drift og personale.

2. Generalsekretæren/den højtstående repræsentant eller i dennes fravær dennes repræsentant varetager formandskabet for bestyrelsen. Generalsekretæren/den højtstående repræsentant aflægger rapport til Rådet om bestyrelsens arbejde.

3. Bestyrelsen består af en repræsentant for hver medlemsstat, der udpeges af denne, og en repræsentant, der udpeges af Kommissionen. Bestyrelsesmedlemmerne kan være repræsenteret eller ledsaget af en suppleant. Akkrediteringsbreve, der er behørigt påtegnet af medlemsstaten eller Kommissionen, stiles til generalsekretæren/den højtstående repræsentant. Instituttets direktør kan deltage i bestyrelsens møder.

4. Instituttets direktør eller dennes repræsentant deltager som regel i bestyrelsens møder. Generaldirektøren for Militærstaben og formanden for Militærkomitéen eller deres repræsentanter kan også deltage i bestyrelsens møder.

5. Bestyrelsens afgørelser træffes af medlemsstaternes repræsentanter ved afstemning med kvalificeret flertal, idet stemmerne tillægges den vægt, der er fastsat i artikel 23, stk. 2, tredje afsnit, i traktaten, jf. dog artikel 12, stk. 2, i denne fælles aktion. Bestyrelsen vedtager selv sin forretningsorden.

6. Bestyrelsen kan beslutte at nedsætte ad hoc-arbejdsgrupper eller stående udvalg med samme form som bestyrelsen til at behandle bestemte emner eller spørgsmål under bestyrelsens overordnede ansvar og med reference til bestyrelsen. Beslutningen om at nedsætte en gruppe eller et udvalg skal indeholde bestemmelser om mandat, sammensætning og varighed.

7. Formanden indkalder bestyrelsen til møde mindst to gange om året, og hvis mindst en tredjedel af medlemmerne anmoder derom.

Artikel 6

Direktør

1. Bestyrelsen udpeger instituttets direktør blandt medlemsstaternes statsborgere. Medlemsstaterne indstiller kandidater til generalsekretæren/den højtstående repræsentant, som sender indstillingerne til bestyrelsen. Direktøren udpeges for en periode på tre år med mulighed for forlængelse én gang for en periode på to år.

2. Direktøren er ansvarlig for rekruttering af instituttets øvrige personale. For så vidt angår Medlemmerne af bestyrelsen underrettes de på forhånd om udnævnelse af forskere.

3. Direktøren sikrer udførelsen af instituttets opgaver i overensstemmelse med artikel 2. Direktøren opretholder endvidere et højt niveau af ekspertviden og professionalisme i instituttet samt sørger for, at opgaverne faktisk udføres og udføres effektivt.

Direktøren har endvidere ansvaret for:

- udarbejdelse af instituttets årlige arbejdsprogram samt af årsberetningen om instituttets aktiviteter

- forberedelse af bestyrelsens arbejde, især af udkastet til instituttets årlige arbejdsprogram

- den daglige administration af instituttet

- alle personalespørgsmål

- udarbejdelse af indtægts- og udgiftsoversigten og gennemførelse af instituttets budget

- orientering af Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité om det årlige arbejdsprogram

- etablering af kontakter og et nært samarbejde med fællesskabsinstitutioner samt nationale og internationale institutioner på beslægtede områder.

4. Inden for rammerne af instituttets godkendte arbejdsprogram og budget er direktøren bemyndiget til at indgå kontrakter, ansætte personale, der er godkendt i budgettet, og påføre instituttet de udgifter, der er nødvendige for dets drift.

5. Direktøren udarbejder en årsberetning om instituttets aktiviteter inden den 31. marts det følgende år. Beretningen sendes til bestyrelsen og til Rådet, der fremsender den til Europa-Parlamentet, Kommissionen og medlemsstaterne.

6. Direktøren står til regnskab over for bestyrelsen.

7. Direktøren repræsenterer instituttet i retlige anliggender.

Artikel 7

Personale

1. Instituttets personale, der består af forskere og administrativt personale, har status af kontraktansatte medarbejdere og rekrutteres blandt medlemsstaternes statsborgere. Personalet rekrutteres i begyndelsen efter behov blandt personalet ved WEU's Institut for Sikkerhedsstudier.

2. Instituttets forskere rekrutteres på grundlag af fortjeneste og akademisk erfaring inden for FUSP og navnlig inden for ESFP ved retfærdige og gennemsigtige udvælgelsesprocedurer.

Artikel 8

Bestemmelser vedrørende personalet

Bestemmelser vedrørende instituttets personale vedtages af Rådet efter henstilling fra direktøren.

Artikel 9

Intellektuel frihed

Direktøren og forskerne nyder intellektuel uafhængighed i forbindelse med instituttets forskning og seminarvirksomhed.

Artikel 10

Arbejdsprogram

Bestyrelsen vedtager senest den 30. november hvert år på grundlag af et udkast fra instituttets direktør instituttets årlige arbejdsprogram for det følgende år. De foranstaltninger, der skal gennemføres i henhold til det årlige program, ledsages af et overslag over de nødvendige udgifter.

Artikel 11

Budget

1. Alle instituttets indtægter og udgifter fastlægges i et overslag for hvert regnskabsår, der er sammenfaldende med kalenderåret, og opføres på instituttets budget, som omfatter en stillingsfortegnelse.

2. Indtægterne og udgifterne på instituttets budget skal balancere.

3. Instituttets indtægter består af bidrag fra medlemsstaterne i forhold til BNI-fordelingsnøglen. Der kan efter aftale med direktøren modtages yderligere bidrag fra andre kilder med henblik på bestemte aktiviteter.

Artikel 12

Budgetprocedure

1. Direktøren opstiller senest den 30. juni hvert år et forslag til budget for instituttet med angivelse af driftsudgifter, aktionsudgifter og forventede indtægter for det følgende regnskabsår og fremlægger dette forslag for bestyrelsen. Direktøren sender budgetforslaget til Rådet til orientering.

2. Bestyrelsen vedtager instituttets budget med enstemmighed blandt medlemsstaternes repræsentanter senest den 15. december hvert år, idet den korrigerer det for de forskellige bidrag, der er ydet til instituttet, og midlerne fra andre kilder.

Artikel 13

Budgetkontrol

1. Kontrol med forpligtelser og betalinger i forbindelse med alle udgifter og registrering og inkassering af alle indtægter varetages af en uafhængig finansinspektør, der udpeges af bestyrelsen.

2. Senest den 31. marts hvert år forelægger direktøren detaljerede regnskaber for samtlige indtægter og udgifter i det foregående regnskabsår, herunder en beretning om instituttets aktiviteter, for Rådet og bestyrelsen.

3. Bestyrelsen meddeler direktøren decharge for gennemførelsen af budgettet.

Artikel 14

Finansielle regler

Bestyrelsen udarbejder med samstemmende udtalelse fra Rådet og på forslag af direktøren detaljerede finansielle regler med angivelse navnlig af den procedure, der skal følges ved opstilling og gennemførelse af instituttets budget.

Artikel 15

Privilegier og immuniteter

De privilegier og immuniteter, der er nødvendige for, at instituttet, instituttets direktør og instituttets personale kan udøve deres hverv, fastlægges i en aftale mellem medlemsstaterne.

Artikel 16

Retligt ansvar

1. Instituttets ansvar i kontraktforhold bestemmes efter den lovgivning, der finder anvendelse på den pågældende kontrakt.

2. Personalets personlige ansvar over for instituttet bestemmes af de relevante bestemmelser vedrørende instituttets personale.

Artikel 17

Gæsteforskere

Efter aftale med direktøren kan gæsteforskere i begrænsede perioder udstationeres ved instituttet af medlemsstater og tredjelande for at deltage i instituttets aktiviteter i overensstemmelse med artikel 2.

Artikel 18

Aktindsigt

Bestyrelsen vedtager på forslag af direktøren senest den 30. juni 2002 regler for aktindsigt i instituttets dokumenter under hensyn til de principper og begrænsninger, der er fastlagt i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 1049/2001 af 30. maj 2001 om aktindsigt i Europa-Parlamentets, Rådets og Kommissionens dokumenter(2).

Artikel 19

Revision

Generalsekretæren/den højtstående repræsentant forelægger senest fem år efter denne fælles aktions ikrafttræden Rådet en rapport om aktionens gennemførelse med henblik på en eventuel revision.

Artikel 20

Overgangsbestemmelser

1. Instituttets første bestyrelse og direktøren udpeges senest den 31. juli 2001. Direktøren varetager forvaltningen af overgangen fra WEU's hjælpeorgan til den nye enhed.

2. Den udpegede direktør forelægger et forslag til budget for 2002 senest den 15. september 2001. Bestyrelsen vedtager budgettet senest den 15. november 2001.

3. Instituttet træder i stedet for WEU som arbejdsgiver for det tjenestegørende personale pr. 31. december 2001. Den nye arbejdsgiver respekterer forpligtelser i forbindelse med eksisterende personalekontrakter som defineret i de gældende retsakter.

4. Kontrakter, der ikke vedrører personalet, og som WEU har underskrevet på vegne af WEU's Institut for Sikkerhedsstudier, overtages også af instituttet.

5. Budgettet for de udgifter, der afholdes af medlemsstaterne, er på 3,2 mio. EUR for regnskabsåret 2002.

Artikel 21

Denne fælles aktion træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

Artikel 22

Denne fælles aktion offentliggøres i EF-Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 20. juli 2001.

På Rådets vegne

J. Vande Lanotte

Formand

(1) EFT L 101 af 11.4.2001, s. 1.

(2) EFT L 145 af 31.5.2001, s. 43.