EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Administrativt samarbejde vedrørende moms

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) nr. 904/2010 om administrativt samarbejde og bekæmpelse af svig vedrørende merværdiafgift

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

Den fastsætter procedurer, der giver myndighederne i Den Europæiske Unions (EU) medlemsstater mulighed for at samarbejde og udveksle oplysninger om moms og bekæmpe momssvig. Dermed sikrer den, at:

  • moms ansættes og anvendes korrekt
  • momssvig opdages og forhindres
  • momsindtægter beskyttes.

HOVEDPUNKTER

Centrale forbindelseskontorer

Hver medlemsstat udpeger et centralt forbindelseskontor som kontaktpunkt for de andre medlemsstater og Europa-Kommissionen. Kontoret skal ajourføre en liste over de udpegede embedsmænd og forbindelseskontorer, der må udveksle oplysninger med deres modparter i de andre medlemsstater. Når embedsmænd eller forbindelseskontorer modtager en anmodning eller svarer på en anmodning om oplysninger, skal de underrette deres centrale forbindelseskontor.

Udveksling af oplysninger

Lande kan anmode om oplysninger fra en anden medlemsstat ved hjælp af en standardformular for at give dem mulighed for korrekt at ansætte en grænseoverskridende transaktion. Den bistandssøgte myndighed skal svare den bistandssøgende myndighed senest tre måneder efter datoen for modtagelsen af anmodningen eller inden for en måned, hvis den allerede ligger inde med oplysningerne.

Visse oplysninger udveksles automatisk, hvis:

  • oplysningerne fra oprindelsesmedlemsstaten er nødvendige for effektiviteten af kontrolsystemet i bestemmelsesmedlemsstaten, hvor afgiftsfastsættelsen finder sted
  • der er grund til at tro, at der er eller vil blive begået en overtrædelse af momslovgivningen i bestemmelsesmedlemsstaten
  • der er risiko for tab af skatteindtægter i bestemmelsesmedlemsstaten.

Medlemsstaterne kan desuden udveksle oplysninger spontant og anmode om feedback fra de lande, som disse oplysninger er videregivet til.

Medlemsstaterne kan afslå at videregive oplysninger, hvis:

  • anmodninger om oplysninger inden for en vis periode fra den bistandssøgende myndighed udgør en uforholdsmæssig tung byrde
  • den bistandssøgende myndighed har ikke udtømt de sædvanlige informationskilder.
  • det vil føre til offentliggørelse af en erhvervsmæssig, industriel eller faglig hemmelighed, hvis offentliggørelse vil stride mod almene interesser.

Lagring af oplysninger

Hver medlemsstat skal lagre følgende ajourførte oplysninger i mindst fem år:

  • oplysninger, der er givet i oversigterne (lister over personer, de har leveret varer til), der er indsendt af momsregistrerede afgiftspligtige personer
  • data vedrørende personer, som medlemsstaten har tildelt et momsregistreringsnummer
  • data vedrørende momsregistreringsnumre, der er blevet ugyldige
  • oplysninger om ikke-etablerede afgiftspligtige personer.

Oplysningerne deles dernæst med alle medlemsstaterne via et elektronisk system, momsinformationsudvekslingssystemet (VIES).

Forordning (EU) 2020/283 indfører en ændring, der kræver, at Kommissionen udvikler, vedligeholder, hoster og driver teknisk et centralt elektronisk system med betalingsoplysninger (CESOP) for at efterforske mistanke om momssvig eller opdage momssvig. CESOP vil lagre betalingsoplysningerne indsamlet af medlemsstaterne og aggregere oplysningerne for hver enkelt betalingsmodtager samt krydstjekke dem med andre oplysninger, der er udvekslet under forordning (EU) nr. 904/2010. Data i CESOP vil kun blive gjort tilgængelige for eksperter i bekæmpelse af svig i medlemsstaterne. Dette træder i kraft den 1. januar 2024.

Direktiv (EU) 2020/285 indfører forenklede regler for at reducere den administrative byrde og udgifterne til efterlevelse for små virksomheder og skaber et mere fordelagtigt beskatningsmiljø for at hjælpe dem med at vokse og handle mere effektivt på tværs af grænserne. Små virksomheder vil kunne få adgang til forenklede efterlevelsesregler vedrørende moms, hvis deres årlige omsætning forbliver under en tærskel, der er angivet af det pågældende land, og som ikke må overstige 85 000 EUR. Små virksomheder fra andre medlemsstater, der ikke overskrider denne tærskel, kan på visse betingelser også udnytte denne forenklede ordning, hvis deres samlede årlige omsætning i hele EU ikke overstiger 100 000 EUR. Disse nye regler træder i kraft den 1. januar 2025.

Tilbagebetaling af moms

Medlemsstaterne videresender anmodninger om refusion af moms, som de modtager fra afgiftspligtige personer etableret i andre medlemsstater, til myndighederne i de berørte medlemsstater, der refunderer momsen. Dette skal ske inden for 15 kalenderdage efter datoen for modtagelsen af anmodningen. Myndighederne i de medlemsstater, der refunderer moms, skal underrette myndighederne i de andre medlemsstater, hvis:

  • de kræver yderligere elektronisk kodede oplysninger, som kan identificere ansøgeren og dennes tjenester, eller
  • hvis de kræver, at ansøgeren forelægger en beskrivelse af sin erhvervsaktivitet ved hjælp af de harmoniserede koder.

Ikke-EU-lande

Hvis bistandsordningerne med det pågældende ikke-EU-land tillader det, kan den relevante myndighed i en medlemsstat videregive de oplysninger, den modtager fra ikke-EU-landet, til medlemsstater, der anmoder herom, eller til enhver anden medlemsstat, der måtte have interesse heri. Medlemsstaternes myndigheder kan videregive oplysninger til ikke-EU-lande, hvis:

  • den medlemsstat, som oplysningerne hidrører fra, har givet sit samtykke hertil
  • det pågældende ikke-EU-land har indvilliget i at samarbejde om at indsamle bevismateriale for uregelmæssigheder i forbindelse med transaktioner, som synes at være i strid med momslovgivningen.

Bekæmpelse af momssvig

Ved forordningen oprettes Eurofisc, et netværk til bekæmpelse af svig, som giver medlemsstaterne mulighed for i fællesskab at behandle momsdata og udveksle tidlige varslinger om virksomheder, der mistænkes for at være involveret i momssvig. Derudover koordinerer Eurofisc opfølgende handlinger, der indledes af skattemyndighederne efter en varsling om svig. Eurofisc kan desuden samarbejde med OLAF og Europol, når det er nødvendigt.

Elektronisk handel

Som et led i foranstaltningerne med henblik på at modernisere EU’ momssystem og tilpasse det til den grænseoverskridende handel i EU og borgernes e-handel ændres forordning (EU) nr. 904/2010 ved forordning (EU) 2017/2454, idet den fastsætter regler, der vil styrke det administrative samarbejde mellem EU-landene. Ændringsforordningen af 2017 sikrer, at levering af tjenesteydelser og fjernsalg af varer i henhold til direktiv (EU) 2017/2455 (som ændrer direktiv 2006/112/EF — se resumé og 2009/132/EF — se resumé) er omfattet. Den gælder fra januar 2021.

Forordningen kræver blandt andet, at :

  • det registreringsnummer, hvorunder momsen betales, skal oplyses på forhånd, således at toldmyndighederne kan kontrollere dets gyldighed ved varernes indførsel
  • medlemsstaternes anmodninger til afgiftspligtige personer om udlevering af regnskaber og administrative undersøgelser koordineres af identifikationslandet*.

I begyndelsen af 2020 vedtog Kommissionen gennemførelsesforordning (EU) 2020/21 om administrativt samarbejde og bekæmpelse af svig vedrørende merværdiafgift og gennemførelsesforordning (EU) 2020/194 vedrørende oplysninger om, hvordan moms-one-stop-shop fungerer i forbindelse med salg af varer online.

Begge gennemførelsesforordninger bidrager til at sikre, at der betales moms i den endelige forbrugers medlemsstat, hvilket resulterer i en mere retfærdig fordeling af skatteindtægter blandt medlemsstaterne.

På grund af covid-19-krisen gælder de nye momsregler for e-handel først fra den 1. juli 2021 og ikke fra den 1. januar 2021 (gennemførelsesforordning (EU) 2020/1318). Denne ekstra frist var nødvendig for at give medlemsstaterne mulighed for at færdigudvikle de nødvendige IT-systemer med henblik på at gennemføre og anvende disse ændringer.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 1. januar 2012.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Identifikationsland. Den medlemsstat, hvor den afgiftspligtige person er registreret med hensyn til brug af det såkaldte mini-one-stop-shop-system,

HOVEDDOKUMENT

Rådets forordning (EU) nr. 904/2010 af 7. oktober 2010 om administrativt samarbejde og bekæmpelse af svig vedrørende merværdiafgift (EUT L 268 af 12.10.2010, s. 1-18).

Efterfølgende ændringer af forordning (EU) nr. 904/2010 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Rådets forordning (EU) 2020/283 af 18. februar 2020 om ændring af forordning (EU) nr. 904/2010 for så vidt angår foranstaltninger til styrkelse af det administrative samarbejde med henblik på bekæmpelse af momssvig (EUT L 62 af 2.3.2020, s. 1-6).

Rådets direktiv (EU) 2020/285 af 18. februar 2020 om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår særordningen for små virksomheder og forordning (EU) nr. 904/2010 for så vidt angår administrativt samarbejde og udveksling af oplysninger med henblik på at overvåge, om særordningen for små virksomheder anvendes korrekt (EUT L 62 af 2.3.2020, s. 13-23).

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/194 af 12. februar 2020 om nærmere regler for anvendelsen af Rådets forordning (EU) nr. 904/2010 for så vidt angår særordninger for afgiftspligtige personer, der leverer ydelser til ikkeafgiftspligtige personer, udfører fjernsalg af varer og visse indenlandske leveringer af varer (EUT L 40 af 13.2.2020, s. 114-124).

Se den konsoliderede udgave.

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/21 af 14. januar 2020 om ændring af gennemførelsesforordning (EU) nr. 79/2012 om gennemførelsesbestemmelser til visse bestemmelser i Rådets forordning (EU) nr. 904/2010 om administrativt samarbejde og bekæmpelse af svig vedrørende merværdiafgift (EUT L 11 af 15.1.2020, s. 1-2).

Se den konsoliderede udgave.

Rådets forordning (EU) nr. 2017/2454 af 5. december 2017 om ændring af forordning (EU) nr. 904/2010 om administrativt samarbejde og bekæmpelse af svig vedrørende merværdiafgift (EUT L 348 af 29.12.2017, s. 1-6).

Se den konsoliderede udgave.

Rådets direktiv (EU) 2017/2455 af 5. december 2017 om ændring af direktiv 2006/112/EF og 2009/132/EF for så vidt angår visse momsforpligtelser i forbindelse med levering af ydelser og fjernsalg af varer (EUT L 348 af 29.12.2017, s. 7-22).

Se den konsoliderede udgave.

Rådets direktiv 2009/132/EF af 19. oktober 2009 om fastlæggelse af anvendelsesområdet for artikel 143, litra b) og c), i direktiv 2006/112/EF for så vidt angår fritagelse for merværdiafgift ved visse former for endelig indførsel af goder (EUT L 292 af 10.11.2009, s. 5-30).

Se den konsoliderede udgave.

Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1-118).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 15.06.2022

Top