EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Præjudicielle spørgsmål — anbefalinger til nationale retter

 

RESUMÉ AF:

Anbefalinger til de nationale retter vedrørende forelæggelse af præjudicielle spørgsmål

Artikel 267 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Artikel 19 i traktaten om Den Europæiske Union

HVAD ER FORMÅLET MED ANBEFALINGERNE OG ARTIKEL 267 I TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG ARTIKEL 19, STK. 3, I TRAKTAT OM DEN EUROPÆISKE UNION?

Anbefalingerne fra 2019:

HOVEDPUNKTER

Betydningen af en præjudiciel afgørelse

Denne procedure anses for at være nyttig, når der i en sag for den nationale ret rejses et nyt fortolkningsspørgsmål, som er af almen interesse for EU-rettens ensartede anvendelse, eller når det ikke ser ud til, at gældende retspraksis kan tilvejebringe den fornødne afklaring med hensyn til nye retlige omstændigheder.

Anbefalingernes opbygning

Der gælder et sæt anbefalinger for alle anmodninger om præjudiciel afgørelse, og der gælder et andet sæt kun for fremskyndede procedurer* eller hasteprocedurer*.

Hvem kan anmode om en præjudiciel afgørelse?

Den nationale ret, som en sag anlægges for, er alene ansvarlig for at fastlægge såvel behov for en anmodning om præjudiciel afgørelse som relevansen af de spørgsmål, den indgiver for Domstolen.

Den ret, der indbringer sagen, skal blandt andet:

  • være oprettet ved lov og være permanent
  • virke som obligatorisk retsinstans
  • træffe afgørelse på grundlag af retsregler og
  • være uafhængig.

Genstanden for og rækkevidden af anmodningen

  • Vigtigst af alt skal en anmodning vedrøre fortolkningen eller gyldigheden af EU-retten. Den må ikke vedrøre fortolkningen af nationale retsregler eller spørgsmål om de faktiske omstændigheder, der knytter sig til tvisten i hovedsagen.
  • EU-Domstolen kan kun besvare de stillede præjudicielle spørgsmål, hvis EU-retten finder anvendelse på tvisten i hovedsagen.
  • EU-Domstolen anvender ikke selv EU-retten på tvisten fra den forelæggende ret, da dens rolle er at hjælpe med at afgøre sagen, men det er den nationale ret, der skal drage konklusioner fra EU-Domstolens afgørelse.
  • Præjudicielle afgørelser er bindende både for den forelæggende ret og for alle retter i medlemsstaterne.

Samspillet mellem anmodningen om en præjudiciel afgørelse og den nationale sag

  • Der skal indgives en anmodning, så snart det konstateres, at en afgørelse fra Domstolen er nødvendig for en national rets afgørelse, og når den forelæggende ret med tilstrækkelig præcision kan fastlægge hovedsagens retlige og faktiske rammer samt de retlige spørgsmål, som hovedsagen rejser.
  • Den nationale sag skal udsættes, indtil EU-Domstolen har truffet sin afgørelse.
  • Den forelæggende ret skal underrette EU-Domstolen om ethvert processuelt skridt, der vil kunne have indvirkning på dens egen forelæggelse og navnlig enhver mindelig bilæggelse af tvisten i hovedsagen, og enhver anden årsag, som fører til, at sagen er bortfaldet. Den skal desuden underrette EU-Domstolen om en eventuel vedtagelse af en afgørelse truffet inden for rammerne af en appel iværksat til prøvelse af forelæggelsesafgørelsen og om de følger, som vedtagelsen har for anmodningen om præjudiciel afgørelse.

Anmodningens form og indhold

  • Anmodningen skal være enkel, klar og præcis, da den skal oversættes, så andre medlemsstater kan indgive deres bemærkninger.
  • Artikel 94 i EU-Domstolens procesreglement fastlægger indholdet i anmodningen, som skal ledsage den forelæggende rets spørgsmål. Hovedpunkterne i dette er sammenfattet i bilaget til anbefalingerne. Hvis et eller flere af disse krav ikke er opfyldt, kan EU-Domstolen se sig nødsaget til at erklære, at den ikke har kompetence til at træffe afgørelse om de præjudicielle spørgsmål, eller til at afvise anmodningen om præjudiciel afgørelse.
  • Den forelæggende ret kan kortfattet anføre de væsentligste argumenter fra parterne i hovedsagen. Det bør dog bemærkes, at alene anmodningen om præjudiciel afgørelse bliver oversat, ikke de eventuelle bilag hertil.
  • Den forelæggende ret kan ligeledes kortfattet angive sin opfattelse vedrørende besvarelsen af de præjudicielle spørgsmål. Denne angivelse vil især være nyttig for EU-Domstolen, når den skal træffe afgørelse inden for rammerne af en fremskyndet procedure eller en hasteprocedure.
  • De spørgsmål, der forelægges EU-Domstolen til præjudiciel afgørelse, findes i en særskilt og klart identificeret del af forelæggelsesafgørelsen, helst i indledningen eller afslutningen. Spørgsmålene skal kunne forstås i sig selv, uden at det skal være nødvendigt at henvise til begrundelsen.
  • Anmodningen om præjudiciel afgørelse skal være i maskinskrevet form, og siderne og afsnittene i forelæggelsesafgørelsen skal være nummererede.

Databeskyttelse og anonymisering af anmodningen om præjudiciel afgørelse

  • For at sikre en optimal beskyttelse af personoplysningerne i forbindelse med EU-Domstolens, opfordres den forelæggende ret til at anonymisere sagen ved f.eks. at erstatte navnene på de fysiske personer, som er nævnt i anmodningen, med initialer eller en bogstavkombination og ved at udelade oplysninger, der kan gøre det muligt at identificere disse personer.

Fremsendelse til EU-Domstolen af anmodningen om præjudiciel afgørelse

  • Alle anmodninger skal dateres, underskrives og sendes ad elektronisk vej eller pr. post til EU-Domstolens Justitskontor i Luxembourg.
  • EU-Domstolen anbefaler, at nationale retter anvender applikationen e-Curia.
  • Anmodningen om præjudiciel afgørelse skal nå frem til Justitskontoret sammen med alle de dokumenter, der er relevante og hensigtsmæssige for EU-Domstolens behandling af sagen, og navnlig de nøjagtige kontaktoplysninger for parterne i tvisten i hovedsagen og deres eventuelle repræsentanter samt sagsakterne i tvisten i hovedsagen eller en genpart heraf.

Sagsomkostninger og retshjælp

  • Behandlingen af præjudicielle sager for Domstolen er gratis.
  • Den forelæggende ret træffer afgørelse om parternes omkostninger, hvor det måtte være nødvendigt.
  • Hvis en part i tvisten i hovedsagen ikke råder over tilstrækkelige midler, kan EU-Domstolen bevilge denne part retshjælp til dækning af omkostningerne ved sagen for EU-Domstolen, navnlig til repræsentation af parten. Denne retshjælp kan imidlertid kun bevilges i de tilfælde, hvor den pågældende part ikke allerede modtager retshjælp efter nationale regler, eller i det omfang retshjælp efter de nationale regler ikke — eller kun delvist — dækker omkostningerne ved sagen for EU-Domstolen.

EU-Domstolens Justitskontors rolle

  • Justitskontoret er i kontakt med den forelæggende ret under hele sagen og sender den en genpart af alle processkrifter og anmodninger om information.
  • Når dommen er afsagt, sender Justitskontoret EU-Domstolens afgørelse til den forelæggende ret. Den forelæggende ret skal underrette Justitskontoret om eventuelle handlinger og den endelige afgørelse i hovedsagen.

Fremskyndede anmodninger og hasteanmodninger

  • I henhold til artikel 105-114 i EU-Domstolens procesreglement kan den beslutte, at visse anmodninger skal håndteres som fremskyndede procedurer eller hasteprocedurer.
  • Tidsfristerne er kortere, for eksempel i forbindelse med medlemsstaternes indgivelse af bemærkninger til fremskyndede procedurer.
  • Den forelæggende ret skal begrunde, hvorfor sagen haster, og udpege de mulige risici ved at følge den almindelige procedure.
  • Anmodninger om en fremskyndet procedure eller hasteprocedure skal fremsendes ved hjælp af applikationen e-Curia eller via e-mail.

HVORNÅR GÆLDER ANBEFALINGERNE FRA?

De trådte i kraft den 8. november 2019.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Præjudiciel afgørelse. En procedure, der anvendes i tilfælde, hvor der er tvivl om fortolkning eller gyldighed af en EU-lov og:
  • hvor der er behov for en afgørelse for at en national ret kan afsige dom, eller
  • hvor der ikke er mulighed for appel ifølge de nationale retsregler.
Fremskyndet procedure. En procedure hvor sagens karakter og ekstraordinære omstændigheder kræver, at den behandles hurtigt. Der må kun anmodes om en fremskyndet procedure, når der som følge af særlige omstændigheder er tale om en akut situation, der kræver en hurtig afgørelse fra EU-Domstolen af de forelagte spørgsmål. Dette kan f.eks. være tilfældet, hvis der er en alvorlig og umiddelbar fare for den offentlige sundhed eller miljøet, som en hurtig afgørelse fra EU-Domstolen eventuelt ville kunne bidrage til at forhindre, eller hvis særlige omstændigheder kræver, at tvivlsspørgsmål vedrørende grundlæggende forhold i national forfatningsret og EU-retten skal løses inden for et meget kort tidsrum.
Hasteprocedure. En procedure, som kun kan anvendes ved sager, der omfatter spørgsmål vedrørende frihed, sikkerhed og retfærdighed. Blandt andet begrænses antallet af parter, der kan indgive skriftlige indlæg, og der er mulighed for, at den skriftlige forhandling for Domstolen udelades i yderst hastende tilfælde.

HOVEDDOKUMENTER

Anbefalinger til de nationale retter vedrørende forelæggelse af præjudicielle spørgsmål (EUT C 439 af 25.11.2016, s. 1-8).

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — sjette del — Institutionelle og finansielle bestemmelser — afsnit I — Bestemmelser vedrørende institutionerne — kapitel 1 — Institutionerne — 5. afdeling — Den Europæiske Unions Domstol — artikel 267 (tidligere artikel 234 i TEF) (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 164).

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Union — afsnit III — Bestemmelser om institutionerne — artikel 19 (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 27).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Domstolens procesreglement (EUT L 265 af 29.9.2012, s. 1-42).

Ændring af Domstolens procesreglement (EUT L 173 af 26.6.2013, s. 65).

seneste ajourføring 26.04.2022

Top