EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Det Europæiske Miljøagentur — miljøoplysninger og -overvågningsprogrammer

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EF) nr. 401/2009 — Det Europæiske Miljøagentur og Det Europæiske Miljøoplysnings- og Miljøovervågningsnet

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

Forordningen beskriver formålene og målene for Det Europæiske Miljøagentur (EEA) og Det Europæiske Miljøoplysnings- og Miljøovervågningsnet (Eionet). Den giver dem mulighed for at levere oplysninger, der understøtter formuleringen af Den Europæiske Unions EU’s miljøpolitik.

HOVEDPUNKTER

EØS er et decentraliseret EU-agentur. Formålet er at tilvejebringe objektive, pålidelige og sammenlignelige oplysninger, der gør det muligt at beskytte og forbedre miljøet og støtte bæredygtig udvikling, således at:

  • der kan træffes foranstaltninger til at beskytte miljøet
  • deres gennemførelse kan vurderes
  • offentligheden oplyses om miljøforholdene
  • EU’s medlemsstater og EU-institutionerne har den nødvendige tekniske og videnskabelige støtte.

Agenturet har følgende primære opgaver:

  • at indsamle, behandle og analysere data for at skaffe EU de objektive oplysninger, der er nødvendige for effektive miljøpolitikker
  • bistå med overvågning og gennemførelse af miljøforanstaltninger
  • at sammenstille, vurdere og formidle data om miljøsituationen til offentligheden generelt
  • at sikre, at data er sammenlignelige i hele Europa
  • at fremme integreringen af EU-oplysninger i internationale miljøovervågningsprogrammer såsom dem under De Forenede Nationer
  • at fremme udviklingen af metoder til vurdering af omkostningerne i forbindelse med miljøskader og med politikker til forebyggelse, beskyttelse og genopretning af miljøet
  • at fremme udvekslingen af oplysninger om den bedste teknologi til at forebygge eller reducere miljøskader
  • at offentliggøre en rapport om miljøsituationen samt tendenser og fremtidsudsigter hvert femte år.

De omfattede data inkluderer:

EØS-bestyrelsen består af en repræsentant fra hver af de 32 medlemslande (27 medlemsstater, Island, Liechtenstein, Norge, Schweiz og Tyrkiet), to fra Europa-Kommissionen og to videnskabelige eksperter udpeget af Europa-Parlamentet. En administrerende direktør varetager den daglige ledelse.

EØS samarbejder med andre EU- og internationale organer, såsom EU’s statistiske kontor og Kommissionens Fælles Forskningscenter, De Forenede Nationers Miljøprogram og Verdenssundhedsorganisationen.

Det Europæiske Miljøoplysnings- og Miljøovervågningsnet, som koordineres af EØS, er EU’s informationsnet om miljøspørgsmål og består af de 32 medlemslande i EØS og seks lande, der samarbejder (Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kosovo*, Montenegro, Nordmakedonien og Serbien).

Forordning (EU) 2021/1119, den europæiske klimalov (se resumé), tilføjede en yderligere artikel (artikel 10a) til forordning (EF) nr. 401/2009 om oprettelse af et europæisk videnskabeligt rådgivende udvalg om klimaændringer. Det rådgivende udvalg består af 15 uafhængige videnskabelige eksperter på højt plan, der dækker en lang række relevante fag. Medlemmerne af Det Rådgivende Organ udpeges for en periode på fire år af agenturets bestyrelse efter en åben og stram udvælgelsesprocedure. Medlemmerne udnævnes personligt og udvælges på baggrund af deres videnskabelige ekspertise, omfattende ekspertise og erhvervserfaring.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 10. juni 2009.

Forordning (EC) nr. 401/2009 kodificerede og erstattede forordning (EØF) nr. 1210/90 og efterfølgende ændringer.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 401/2009 af 23. april 2009 om Det Europæiske Miljøagentur og Det Europæiske Miljøoplysnings- og Miljøovervågningsnet (kodificeret udgave) (EUT L 126 af 21.5.2009, s. 13-22).

Efterfølgende ændringer af forordning (EF) nr. 401/2009 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.


* Denne betegnelse indebærer ingen stillingtagen til Kosovos status, og den er i overensstemmelse med FN’s Sikkerhedsråds resolution 1244/1999 og Den Internationale Domstols udtalelse om Kosovos uafhængighedserklæring.

seneste ajourføring 19.04.2023

Top