EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Forældreorlov

 

RESUMÉ AF:

Direktiv 2010/18/EU om den reviderede rammeaftale vedrørende forældreorlov

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

Det gennemfører den reviderede rammeaftale om forældreorlov, der er indgået af de europæiske arbejdsmarkedsparter den 18. juni 2009.

HOVEDPUNKTER

  • Arbejdstagerne har ret til forældreorlov når de får eller adopterer et barn. Denne orlov kan tages indtil barnet har nået en bestemt alder som bestemt af den nationale lovgivning og/eller den kollektive overenskomst, men før barnet er fyldt otte år.
  • Dette direktiv gælder for alle arbejdstagere, både mænd og kvinder, uanset deres kontrakttype (tidsubegrænset, tidsbegrænset, deltid eller vikariat).
  • Forældreorlov gives for en periode på mindst fire måneder som en individuel ret for begge forældre. I princippet bør arbejdstagere kunne afholde al deres orlov. Den bør derfor ikke kunne overføres fra den ene forælder til den anden. Dog er en sådan overførsel tilladt på betingelse af, at hver forælder beholder mindst én af de fire orlovsmåneder, idet formålet er at tilskynde til en mere lige afholdelse af forældreorlov for begge forældre. Direktivet fastsætter minimumsstandarder, så EU’s medlemsstater kan anvende eller indføre mere gunstige bestemmelser.

Afholdelse af orlov

  • Adgangsbetingelserne for orloven eller for omstændighederne af orloven er bestemt af den nationale lovgivning og/eller de kollektive overenskomster. Medlemsstaterne og/eller arbejdsmarkedsparterne kan for eksempel:
    • tilbyde orlov på fuld tid, deltid, opdelt eller i form af opsparingstid under hensyntagen til både arbejdstageres og arbejdsgiveres behov
    • kræve, at retten til forældreorlov underlægges en anciennitetsperiode, som ikke må overstige et år, og hvor det er relevant, skal denne periode opgøres ved at medregne alle successive tidsbegrænsede kontrakter, der er indgået med den samme arbejdsgiver
    • definere de omstændigheder, i henhold til hvilke arbejdsgiveren har ret til at udsætte orloven på et berettiget grundlag forbundet til virksomheden
    • tillade særlige ordninger for at sikre en tilfredsstillende funktion i små virksomheder.
  • Arbejdstagere, som ønsker at holde forældreorlov, skal varsle arbejdsgiveren om dette. Varslingsfristen skal være fastsat i hver medlemsstat i forhold til både arbejdstagernes og arbejdsgivernes interesser.
  • Direktivet opfordrer desuden medlemsstaterne og/eller arbejdsmarkedets parter til at definere supplerende foranstaltninger og/eller specielle forhold vedrørende afholdelse af orlov for adoptivforældre og forældre til børn som er handicappede eller lider af en langvarig sygdom.

Genoptagelse af jobbet og ikkediskriminering

  • Efter en forældreorlov har arbejdstageren ret til at vende tilbage til den samme stilling. Er dette ikke muligt, skal arbejdsgiveren tilbyde arbejdstageren et tilsvarende eller lignende arbejde, som er i overensstemmelse med dennes kontrakt eller ansættelsesforhold.
  • Derudover gælder det for erhvervede rettigheder eller rettigheder, som var under erhvervelse ved begyndelsen af forældreorloven, at de:
    • skal bibeholdes uændrede indtil orlovens afslutning
    • skal gælde ved orlovens afslutning; dette gælder også alle ændringer, der skyldes national lovgivning, nationale kollektive overenskomster og/eller national praksis.
  • Desuden skal arbejdstagerne beskyttes mod ugunstig behandling eller afskedigelse på baggrund af anmodning om eller afholdelse af forældreorlov.
  • Medlemsstaterne og/eller de nationale arbejdsmarkedsparter træffer afgørelser om alle spørgsmål angående socialsikring og lønindkomst i forbindelse med forældreorlov. Derfor omfatter aftalen ingen regler angående lønudbetaling eller anden kompensation under forældreorlov.
  • Endelig skal arbejdstageren, når denne vender tilbage fra orlov, kunne anmode om ændringer i sine arbejdstider og/eller arbejdsrytme for en begrænset periode. Arbejdsgiveren skal gennemgå disse anmodninger og svare på baggrund af egne og arbejdstagernes behov.

Orlov som følge af »force majeure« (uforudsete omstændigheder)

  • Arbejdstagere kan også anmode om orlov som følge af force majeure, på baggrund af familiemæssige årsager. En sådan orlov kan navnlig anmodes i tilfælde af sygdom eller ulykker som gør det nødvendigt for arbejdstageren at være i nærheden af sin familie.

Ophævelse

Direktivet ophæves af direktivet om balance mellem arbejdsliv og privatliv (2019/1158/EU) med virkning fra den 2. august 2022.

HVORNÅR GÆLDER DIREKTIVET FRA?

Det trådte i kraft den 7. april 2010 og skulle indarbejdes i medlemsstaternes lovgivninger inden den 8. marts 2012.

Direktivet ophæves af direktivet om balance mellem arbejdsliv og privatliv (direktiv (EU) 2019/1158 — se resumé) med virkning fra den 2. august 2022.

BAGGRUND

Denne aftale følger rammeaftalen af 14. december 1995 vedrørende forældreorlov, som fik retsvirkning ved Rådets direktiv 96/34/EF.

Den repræsenterer et vigtigt middel til at forene arbejdsliv og familieliv og til at fremme ligebehandling af mænd og kvinder.

Den gennemføres ved et direktiv fra Rådet i henhold til artikel 155, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

For yderligere oplysninger henvises til:

HOVEDDOKUMENT

Rådets direktiv 2010/18/EU af 8. marts 2010 om iværksættelse af den reviderede rammeaftale vedrørende forældreorlov, der er indgået af BUSINESSEUROPE, UEAPME, CEEP og EFS, og om ophævelse af direktiv 96/34/EF (EUT L 68 af 18.3.2010, s. 13-20).

Efterfølgende ændringer og rettelser til direktiv 2010/18/EF er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2019/1158 af 20. juni 2019 om balance mellem arbejdsliv og privatliv for forældre og omsorgspersoner og om ophævelse af Rådets direktiv 2010/18/EU (EUT L 188 af 12.7.2019, s. 79-93).

seneste ajourføring 03.02.2022

Top