EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU’s narkotikahandlingsplan (2013-2016)

Handlingsplanen fastlægger fem prioriteter for kampen mod narkotika: begrænsning af efterspørgslen, begrænsning af udbuddet, koordinering i hele EU og mellem de nationale myndigheder, internationalt samarbejde og en bedre forståelse af narkotikaproblematikken.

DOKUMENT

EU’s narkotikahandlingsplan for 2013-2016

RESUMÉ

EU’s narkotikahandlingsplan 2013-2016 er den første af to planer, der er udarbejdet til at gennemføre EU’s narkotikastrategi for 2013-2020. Strategien sigter mod at begrænse både udbud og efterspørgsel samt sætte ind over for de negative sociale og sundhedsmæssige virkninger, der skyldes brug af narkotika og narkotikahandel.

På baggrund af de rammer, der blev udlagt i EU’s narkotikastrategi, dækker handlingsplanen fem centrale områder:

Begrænsning af efterspørgslen

Mål: et måleligt fald i den generelle og problematiske brug af narkotika, narkotikaafhængighed samt sundhedsmæssige og sociale skader, der er relateret til narkotika, og at udsætte narkotikabrugens begyndelse.

  • Forebyggelse af brugen af narkotika/forsinkelse af narkotikabrugens begyndelse.
  • Forbedre narkotikabehandlingen og revalideringen for at mindske brugen af ulovlig narkotika, narkotikaafhængighed og skader, der er relateret til narkotika, samt støtte den sociale re/integration og restitution af narkotikabrugere.
  • Sørge for udveksling af bedste praksis samt sikre, at der aftales nogle minimumskvalitetsstandarder på tværs af EU hvad angår foranstaltninger til at begrænse efterspørgslen.

Begrænsning af udbuddet

Mål: en målelig begrænsning af tilgængeligheden og udbuddet af ulovlig narkotika i EU.

  • Udnytte instrumenter til udveksling af efterretninger og oplysninger bedst muligt for at forbedre retshåndhævelsen af narkotikalove over hele EU.
  • Øge samarbejdet mellem EU-landenes retlige myndigheder og styrke EU-lovene hvad angår for eksempel nye psykoaktive stoffer og prækursorer.
  • Udforme en strategi, der skal håndtere anvendelsen af nye kommunikationsteknologier og dertil knyttede websteder i forbindelse med distribution af narkotika.

Forbedret koordinering

Mål: en mere effektiv koordinering af narkotikapolitikken, der inddrager nationale regeringer, EU’s institutioner og andre EU-organer (f.eks. Europol, Det Europæiske Overvågningscenter for Narkotika og Narkotikamisbrug), borgergrupper, internationale organisationer og tredjelande. Navnlig foranstaltninger, der sørger for følgende, er vigtige:

  • konsekvens i interne og eksterne EU-narkotikapolitikker
  • at medlemsstaterne udarbejder nationale narkotikapolitikker, der har en afbalanceret og integreret tilgang, og som involverer borgerne (f.eks. ungdomsgrupper).

Styrkelse af det internationale samarbejde

Mål: dialog og samarbejde mellem EU, tredjelande og internationale organisationer.

  • Integration af EU’s narkotikastrategi i den overordnede udenrigspolitik.
  • Være med til at forme FN’s dagsorden vedrørende narkotikapolitik og styrke EU’s koordinering med internationale institutioner, der er aktive på dette område.
  • Hjælpe de lande, der venter på at komme ind i EU, eller ethvert andet potentielt kandidatland med at tilpasse sig EU’s lovgivning på narkotikaområdet.

Bedre forståelse af narkotikaproblematikken

Mål: solid og omfattende dokumentation for politikker og indsats.

  • Investering i forskning, dataindsamling, overvågning, evaluering og informationsudveksling om narkotika.
  • Fortsætte og udvikle kapacitet i og på tværs af EU’s netværk af organisationer, der leverer oplysninger om og forsker i narkotika i EU, samt dem, der overvåger og evaluerer udviklingen på dette område.
  • Forbedre udbredelsen af forsknings- og evalueringsresultater.

Handlingsplanen for 2017-2020 bliver udarbejdet i 2016 på baggrund af en midtvejsevaluering af EU’s narkotikastrategi.

REFERENCER

Retsakt

Ikrafttrædelsesdato

Gennemførelsesdato i medlemsstaterne

Den Europæiske Unions Tidende

EU’s narkotikahandlingsplan for 2013-2016

30.11.2013

-

EUT C 351 af 30.11.2013

TILHØRENDE DOKUMENTER

EU’s narkotikastrategi (2013-2020)

seneste ajourføring 17.03.2014

Top