EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Letland - Politiske kriterier

Prioriterede opgaver på kort sigt:

  • vedtagelse af foranstaltninger til forenkling af processen for tildeling af indfødsret og bedre integrering af personer uden lettisk statsborgerskab, herunder statsløse børn
  • forbedring af lettisk-undervisningen for fremmedsprogede.

Evaluering (oktober 1999)

Disse prioriterede opgaver er delvis blevet løst.

Efter liberaliseringen af lovgivningen om indfødsret i efteråret 1998 er der registreret en stigning i antallet af ansøgninger om indfødsret, men antallet af ansøgninger for statsløse børn er fortsat lavt. Programmet for lettisk-undervisning er blevet videreført med succes trods mangel på sproglærere. Regeringen må i de kommende år afsætte flere midler til sprogundervisning.

Evaluering (november 2000)

Sprogloven opfylder de internationale normer og Europaaftalen. Programmet for undervisning i lettisk er sat i gang, men den lettiske regering vil i fremtiden afsætte flere midler til formålet. Dokumentet "Integration i det lettiske samfund" er vedtaget, men endnu ikke sat i kraft.

Evaluering (november 2001)

Forordningerne om gennemførelsen af sprogloven er blevet ændret således, at forholdet mellem kendskabet til sprog og fag klarlægges. Letland skal kun overholde denne lov i legitim fælles interesse og under hensyntagen til proportionalitetsprincippet. Der indføres direkte offentlig finansiering af sproguddannelsesprogrammet. Målet vedrørende det lettiske sprog er for en stor del nået.

Evaluering (oktober 2002)

Der er gjort store fremskridt med reformen af den offentlige sektor. Denne er ved at blive kompetent og stabil. Det er nødvendigt at fortsætte bestræbelserne på at sikre et minimum af personale, uddannelse af tjenestemændene og tilstrækkelige finansielle ressourcer. Selv om der er gjort fremskridt med retssystemet, er de juridiske rammer endnu ikke helt på plads, idet der bl.a. skal vedtages en ny strafferetsplejelov. Der er ikke konstateret noget fremskridt med lettelse af domstolenes arbejdsbyrde, indhentning af efterslæbet af sager og fuldbyrdelse af afgørelser. Der er gjort fremskridt i bekæmpelsen af korruption. Dette gælder også menneskerettighederne, beskyttelse af mindretal og integrering af ikke-lettiske statsborgere i det lettiske samfund. Støtten til integrationsprocessen er blevet øget gennem sprogundervisning og informationskampagner.

Evaluering (november 2003)

Se faktabladene om overtagelse af EU-retten.

Prioriterede opgaver på mellemlang sigt:

  • hurtigere integrering af personer uden lettisk indfødsret ved forenkling af processen for tildeling af statsborgerskab, herunder også for statsløse børn.

Evaluering (oktober 1999)

Letland har forenklet procedurerne for tildeling af indfødsret i overensstemmelse med henstillingerne fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) (bl.a. ved at reducere antallet af spørgsmål i testen om historisk viden og ved at nedsætte afgifterne for flere forskellige ansøgergrupper). I foråret 1999 blev der afsat flere midler til en styrkelse af den instans, der står for tildeling af statsborgerskab, samt dens lokalkontorer, således at der nu kan behandles et stigende antal ansøgninger.

Evaluering (november 2000)

Der er ikke gjort fremskridt inden for dette mål.

Evaluering (november 2001)

Programmet for integration af det lettiske samfund er blevet udvidet gennem nye forslag, og der er oprettet en fond, der skal stå for projektudvælgelse og -finansiering. Der er stadig mangel på sproglærere, og regeringen må sikre flere midler for at løse dette problem, da målet kun delvis er nået.

Evaluering (oktober 2002)

Naturaliseringsprocessen er ikke blevet meget smidigere. Der skal frigøres tilstrækkelige finansielle midler til at fremme bedre integration og bedre sprogundervisning.

Evaluering (november 2003)

Se faktabladene om overtagelse af EU-retten.

Efter undertegnelsen af tiltrædelsestraktaten den 16. april 2003 blev Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn optaget i Den Europæiske Union den 1. maj 2004.

REFERENCER

Afgørelse 98/263/EF af 30.03.1998De Europæiske Fællesskabers Tidende L 121 af 23.04.1998

Afgørelse 1999/854/EF af 06.12.1999De Europæiske Fællesskabers Tidende L 335 af 28.12.1999

Kommissionens udtalelse KOM(97) 2004 endeligIkke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(98) 703 endeligIkke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(1999) 506 endeligIkke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2000) 706 endeligIkke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2001) 700 endelig - SEK(2001) 1749Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2002) 700 endelig - SEK(2002) 1405Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2003) 675 endelig - SEK(2003) 1203Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Traktaten om tiltrædelsen af Den Europæiske Union [Den Europæiske Unions Tidende L 236 af 23.9.2003]

Seneste ajourføring: 19.11.2004

Top