Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU-regler om over-the-counter derivataftaler, centrale modparter og transaktionsregistre

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) 648/2012 om over-the-counter (OTC)-derivater, centrale modparter og transaktionsregistre

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • Forordningen om europæisk markedsinfrastruktur (EMIR) fastsætter reglerne for over-the counter (OTC)-derivat*-aftaler, centrale modparter (CCP’er)* og transaktionsregistre*, der blev aftalt på G20-topmødet i Pittsburgh, USA, i september 2009.
  • EMIR har til formål at reducere systemiske risici, øge gennemsigtigheden på OTC-markedet og bevare den finansielle stabilitet.
  • EMIR er ændret adskillige gange, senest ved forordning (EU) 2022/2554, forordningen om den digitale operationelle modstandsdygtighed (kendt som DORA), som søger at sikre, at den finansielle sektor kan være modstandsdygtig gennem en alvorlig driftsforstyrrelse (se resumé).

HOVEDPUNKTER

  • For at forbedre gennemsigtigheden kræver EMIR, at alle oplysninger om alle europæiske derivataftaler skal meddeles transaktionsregistre og gøres tilgængelige for tilsynsmyndigheder, herunder Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed (ESMA).
  • For at reducere modpartskreditrisiko* fastsætter EMIR strenge organisatoriske forpligtelser, forpligtelser for god forretningsskik og tilsynsforpligtelser for CCP’er. Standardderivataftaler skal cleares gennem CCP’er (se clearing*).
  • Med henblik på at styrke den digitale operationelle modstandsdygtighed i Den Europæiske Unions (EU) finansielle sektor stiller ændringen af forordning (EU) 2022/2554 krav til modstandsdygtigheden af netværks- og informationssystemer for CCP’er og transaktionsregistre for at sikre, at de kan modstå, reagere på og genetableres efter alle typer IKT-relaterede driftsforstyrrelser og trusler.
  • For at reducere operationel risiko* for OTC-derivatkontrakter, der ikke cleares centralt, kræver EMIR, at modparterne har robuste procedurer på plads til rettidig bekræftelse af kontraktvilkårene, for at identificere og løse tvister tidligt og for at sikre løbende afregning* værdien af udestående kontrakter på daglig basis. Desuden skal modparterne udveksle sikkerhedsstillelse og sikre, at de har tilstrækkelig kapital til at styre risici, der ikke er dækket af sikkerhedsstillelsen.
  • Clearing- og indberetningskravet gælder for virksomheder, der har store beholdninger i OTC-derivater, herunder:
    • finansielle virksomheder, som for eksempel banker og forsikringsselskaber
    • ikke-finansielle virksomheder, som for eksempel energiselskaber og luftfartsselskaber.

Undtagelser

  • Koncerninterne transaktioner er undtaget fra central clearing, indberetning og forpligtelsen til at udveksle marginer på ikke-centralt clearede OTC-derivater under visse betingelser.
  • Pensionsordninger er blevet midlertidigt undtaget, da der endnu ikke er blevet udviklet en gennemførlig løsning, som tillader pensionsordninger at deltage i central clearing.
  • Visse offentlige instanser og internationale institutioner er undtaget fra EMIR’s anvendelsesområde (med undtagelsen vedrørende indberetning afhængigt af instansen).
  • En suspension fra clearingforpligtelsen for visse OTC-derivater eller visse modparter er mulig på visse betingelser.

Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndigheds ansvarsområder

  • ESMA er ansvarlig for at identificere aftaler, der bør underlægges clearingkravet, dvs. aftaler, der er standardiserede og skal cleares gennem CCP’er.
  • ESMA spiller en vigtig rolle i at sikre videre harmonisering i Den Europæiske Union (EU) og samarbejde mellem de myndigheder i EU’s medlemsstater, der er ansvarlige for at føre tilsyn med CCP’er i EU.
  • ESMA er ansvarlig for anerkendelsen af ikke-EU-landes CCP’er, som ønsker at tilbyde clearingtjenester i EU, og de fører tilsyn med ikke-EU-landes CCP’er, som er systemisk vigtige for finansiel stabilitet i EU eller i en eller flere af medlemsstaterne (Tier 2-CCP’er).
  • ESMA fører også tilsyn med transaktionsregistre.
  • Ændring af forordning (EU) 2022/2554 kræver, at ESMA udvikler udkast til reguleringsmæssige tekniske standarder for at specificere minimumsindholdet og kravene til driftskontinuitetspolitikken og katastrofeberedskabsplanen, undtagen politikken om IKT-driftskontinuitetspolitik og -katastrofeberedskabsplaner.

Kompetencer

  • EMIR fastsætter kompetencerne for:
    • nationale kompetente myndigheder, kollegier af tilsynsførende og ESMA — vedrørende godkendelse af og tilsyn med CCP’er, der er etableret i EU
    • ESMA, kollegiet af CCP’er fra ikke-EU-lande og de centralbanker, der er udstedere af EU-valutaer — vedrørende anerkendelsen af ikke-EU-landes CCP’er og det løbende tilsyn med Tier 2-CCP’ers overholdelse af EMIR.
  • Europa-Kommissionen har vedtaget en række delegerede forordninger, herunder tekniske standarder, på baggrund af udkast fra ESMA, som supplerer forordningens krav. De tekniske standarder, der er udviklet af ESMA, dækker en række emner, herunder:
    • kapitalkrav til CCP’er
    • de data, der som minimum skal indberettes til transaktionsregistre
    • tilsynsførendes indberetning af institutioner vedrørende likviditetsdækningskravet.
  • Kommissionen har også beføjelse til at vedtage delegerede forordninger om en række aspekter, herunder:
    • ændringer af listen over instanser, der er undtaget fra forordningen
    • procedureregler vedrørende pålæggelse af bøder eller tvangsbøder
    • foranstaltninger, som ændrer bilag II for at tage højde for udviklingen på de finansielle markeder
    • yderligere specificering af gebyrernes art, de tjenester, for hvilke de skal erlægges, gebyrernes størrelse og betalingsmåden.
  • Kommissionen har vedtaget gennemførelsesafgørelser på en række områder, herunder om ækvivalens for reguleringssystemer for CCP’er i visse ikke-EU-lande.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 16. august 2012.

BAGGRUND

OTC-derivater forhandles normalt privat. Oplysningerne om dem er derfor kun tilgængelige for de kontraherende parter, hvilket vanskeliggør vurderingen af arten og graden af de tilhørende risici.

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Over-the-counter (OTC) derivat. Et derivat er en finansiel aftale, der er knyttet til den fremtidige værdi eller status for en underliggende enhed, som for eksempel et aktiv, et indeks eller en rentesats. Et OTC-derivat er et derivat, som ikke handles på en børs eller på et tilsvarende ikke-EU-marked, men i stedet handles privat mellem to modparter, for eksempel en bank og en producent.
Central modpart (CCP). En enhed, der bliver mellemleddet mellem de to modparter i en transaktion og dermed bliver køber over for enhver sælger og sælger over for enhver køber. Hovedformålet med en CCP er at styre den risiko, der kan opstå, hvis en modpart ikke kan betale til tiden, dvs. ved misligholdelse.
Transaktionsregister. Et centralt datacenter, hvor oplysningerne om derivattransaktioner meddeles. Transaktionsregistre er kommercielle virksomheder. Der findes globale transaktionsregistre for kredit-, rentesats- og aktie-OTC-derivater (en særlig type derivat, såsom optioner eller futures).
Modpartskreditrisiko. En risiko for en modparts, dvs. den anden part i den finansielle transaktion, betalingsmisligholdelse.
Clearing. Alle aktiviteter fra det tidspunkt, hvor der indgås transaktionsforpligtelse, til denne er afviklet.
Operationel risiko. Risikoen for tab som følge af utilstrækkelige eller mislykkede interne procedurer eller eksterne hændelser, for eksempel bedrageri, menneskelige fejl eller terrorisme.
Mark-to-market. Tildeling af en værdi til et aktiv, som svarer til aktivets aktuelle markedspris eller en pris, der er beregnet ud fra relaterede standardiserede aktiver, for hvilke der er et marked.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 648/2012 af 4. juli 2012 om OTC-derivater, centrale modparter og transaktionsregistre (EUT L 201 af 27.7.2012, s. 1-59).

Efterfølgende ændringer til forordning (EU) nr. 648/2012 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2022/2554 af 14. december 2022 om digital operationel modstandsdygtighed i den finansielle sektor og om ændring af forordning (EF) nr. 1060/2009, (EU) nr. 648/2012, (EU) nr. 600/2014, (EU) nr. 909/2014 og (EU) 2016/1011 (EUT L 333 af 27.12.2022, s. 1-79).

seneste ajourføring 25.10.2023

Top