EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0227

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om fastlæggelse af Kommissionens holdning som følge af Europa-Parlamentets beslutning af 2. marts 2017 om Kommissionens forpligtelser for så vidt angår visumgensidighed og om rapportering om de opnåede fremskridt

COM/2017/0227 final

Bruxelles, den 2.5.2017

COM(2017) 227 final

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

om fastlæggelse af Kommissionens holdning som følge af Europa-Parlamentets beslutning af 2. marts 2017 om Kommissionens forpligtelser for så vidt angår visumgensidighed og om rapportering om de opnåede fremskridt


I.Indledning

Den 12. april 2016 fremlagde Kommissionen en meddelelse om status og de mulige veje frem for så vidt angår situationen med manglende gensidighed på visumområdet i forhold til visse tredjelande 1 . I meddelelsen blev det nævnt, at der med aktiv støtte fra Kommissionen er blevet fundet en løsning i langt de fleste tilfælde af manglende gensidighed i forhold til otte tredjelande. Hvis det pågældende tredjeland imidlertid ikke har ophævet visumpligten senest den 12. april 2016, skal Kommissionen i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 539/2001 af 15. marts 2001 som ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1289/2013 af 11. december 2013 2 vedtage en delegeret retsakt, der i 12 måneder suspenderer visumfritagelsen for statsborgere fra det pågældende tredjeland. Forordningen kræver også, at Kommissionen tager hensyn til konsekvenserne af en suspension af visumfritagelsen for EU's og medlemsstaternes eksterne forbindelser. Meddelelsen vurderede også konsekvenserne og virkningerne af en suspension af visumfritagelsen for EU-borgerne og virksomhederne og for de berørte tredjelandsstatsborgere. I meddelelsen opfordrede Kommissionen ligeledes Europa-Parlamentet og Rådet til at overveje den mest hensigtsmæssige vej fremad.

Kommissionen fremlagde derefter to opfølgende meddelelser i juli 3 og december 4 2016. I den opfølgende meddelelse fra december blev der udtrykt tilfredshed med, at Canada havde fastsat en klar tidsfrist for opnåelse af fuld visumgensidighed for alle EU-borgere. For så vidt angår De Forenede Stater forpligtede Kommissionen sig til uden ophør at gøre en fornyet indsats over for den nye regering for at opnå fuld visumgensidighed i samarbejde med de fem berørte medlemsstater for i første halvdel af 2017 at nå til enighed om vejen frem mod dette mål. Kommissionen forpligtede sig endvidere til fortsat at arbejde tæt sammen med både Europa-Parlamentet og Rådet for at sikre, at Den Europæiske Union taler med en stemme på dette vigtige område, og til at rapportere om de opnåede fremskridt inden udgangen af juni 2017.

Denne meddelelse fastlægger Kommissionens holdning, jf. artikel 265 i TEUF, som følge af Europa-Parlamentets beslutning af 2. marts 2017 om "Kommissionens forpligtelser for så vidt angår visumgensidighed i henhold til artikel 1, stk. 4, i forordning (EF) nr. 539/2001 5 og gør som opfølgning på de tidligere meddelelser status over udviklingen på dette område siden december 2016.

II.    Holdninger, der er indtaget som svar på meddelelserne

Den 2. marts 2017 vedtog Europa-Parlamentet en beslutning om "Kommissionens forpligtelser for så vidt angår visumgensidighed i henhold til artikel 1, stk. 4, i forordning (EF) nr. 539/2001". I beslutningen anfører Europa-Parlamentet, at Kommissionen er retligt forpligtet til at vedtage en delegeret retsakt, der midlertidigt suspenderer visumfritagelsen for statsborgere fra tredjelande, som ikke har ophævet visumpligten for borgere i visse EU-medlemsstater ved udløb af fristen den 12. april 2016. Det opfordrer også Kommissionen til på grundlag af artikel 265 i TEUF at vedtage den påkrævede delegerede retsakt senest inden for to måneder fra datoen for vedtagelsen af denne beslutning.

Som tidligere nævnt - også i de seneste fire måneder - har Rådet ikke drøftet spørgsmålet.

III.    Udvikling og vejen frem

Canada (meddelt af Bulgarien og Rumænien)

Hvad angår Canada, blev der i meddelelsen fra december rapporteret om betydelige fremskridt. Forud for det 16.. topmøde mellem EU og Canada, der blev afholdt den 30. oktober 2016 i Bruxelles, fremlagde Canada en klar tidsplan for opnåelse af fuld visumgensidighed. Den canadiske regering meddelte, at visumpligten ville blive ophævet pr. 1. maj 2017 for bulgarske og rumænske statsborgere, der inden for de seneste ti år har haft et canadisk midlertidigt opholdsvisum, eller som på nuværende tidspunkt har et gyldigt besøgsvisum til De Forenede Stater. Som næste skridt forpligtede Canada sig også til at indrømme visumfri adgang for alle bulgarske og rumænske statsborgere fra den 1. december 2017.

Kommissionen ser med tilfredshed på, at Canada i overensstemmelse med landets forpligtelser pr. 1. maj 2017 ophævede visumpligten for ovennævnte kategorier af bulgarske og rumænske statsborgere. Disse rejsende kan nu rejse til eller være i transit i Canada, hvis de har en elektronisk rejsetilladelse (eTA) i stedet for et visum. Forud for ophævelsen af visumpligten havde der været omfattende politiske og tekniske kontakter mellem Kommissionen, Canada og Bulgariens og Rumæniens regeringer samt en oplysningskampagne for disse landes statsborgere og høringer af de største rejsebureauer og luftfartsselskaber i begge medlemsstater.

Canada gav en opdatering af situationen for så vidt angår gennemførelsen af ophævelsen af visumpligten i forbindelse med de fælles høringer om migration og asyl den 28. april 2017 i Bruxelles mellem Kommissionen og Immigration Refugees and Citizenship Canada.

Kommissionen vil forblive i tæt kontakt med Bulgarien, Rumænien og Canada både på teknisk og politisk niveau for at sikre, at der opnås fuld visumgensidighed senest den 1. december 2017.

De Forenede Stater (meddelt af Bulgarien, Kroatien, Cypern, Polen og Rumænien)

I den opfølgende meddelelse fra december blev det bemærket, at De Forenede Stater ikke havde bevæget sig i spørgsmålet om ophævelse af visumpligten for bulgarske, kroatiske, cypriotiske, polske og rumænske statsborgere. For så vidt angår De Forenede Stater forpligtede Kommissionen sig til uden ophør at gøre en fornyet indsats over for den nye regering for at opnå fuld visumgensidighed i samarbejde med de fem berørte medlemsstater for i første halvdel af 2017 at nå til enighed om de næste skridt hen mod opnåelsen af dette mål.

I de seneste måneder er de politiske og tekniske kontakter blevet intensiveret. Kommissær Dimitris Avramopoulos gentog EU's opfordring til at indføre fuld visumgensidighed på sit møde med ministeren for Homeland Security, John F. Kelly, i Washington den 8. februar 2017. Kommissær Dimitris Avramopoulos havde ligeledes en konstruktiv opfølgende drøftelse med samtalepartnere fra USA's udenrigsministerium. De amerikanske samtalepartnere gav deres tilsagn til at iværksætte en resultatorienteret proces, der skal sikre, at de fem medlemsstater bliver omfattet af visumfritagelsesprogrammet.

Endvidere arrangerede kommissær Dimitris Avramopoulos et møde med ministre fra de fem berørte medlemsstater for at drøfte vejen frem mod opnåelse af fuld visumgensidighed med De Forenede Stater. På mødet lovede ministrene at arbejde sammen i en konstruktiv og positiv ånd i tæt samarbejde med Kommissionen og De Forenede Stater for at opnå fuld visumgensidighed så hurtigt som muligt, herunder at arbejde for at opnå gensidigt acceptable mellemliggende resultater. Kommissæren og ministrene drøftede, hvilke skridt der kan tages fra EU's side for at opnå fuld visumgensidighed til gavn for både EU's og USA's borgere samt for generelt at sikre tætte strategiske forbindelser.

På det tekniske niveau blev visumgensidighed også drøftet på mødet mellem højtstående embedsmænd fra EU og USA på området retlige og indre anliggender, der blev afholdt i Malta den 1.-2. marts 2017, hvor De Forenede Stater gentog tilsagnet om at lade de fem medlemsstater blive omfattet af visumfritagelsesprogrammet. De Forenede Stater understregede også, at disse medlemsstater endnu ikke opfylder alle kravene i De Forenede Staters lovgivning. De Forenede Stater nævnte også, at Kommissionens vedtagelse af en delegeret retsakt om ophævelse af visumfritagelse for De Forenede Staters borgere i sig selv ville betyde, at De Forenede Stater øjeblikkeligt ville træffe gengældelsesforanstaltninger og genindføre visumpligt for alle EU-borgere. Der blev også mindet om, at visumfritagelsesprogrammet, som det er gennemført i henhold til den nuværende lovgivning, ikke giver mulighed for at inddrage nye lande, medmindre de opfylder alle krav.

For at få et overblik over de krav, som de fem medlemsstater mangler at opfylde, har Kommissionen iværksat en indsamling af oplysninger hos medlemsstaterne og De Forenede Stater.

Det seneste trepartsmøde med De Forenede Stater fandt sted den 25. april 2017. Formålet var at vurdere den nuværende situation for så vidt angår kravene i visumfritagelsesprogrammet og fremskynde arbejdet med de udestående spørgsmål. Den væsentligste hindring for fire medlemsstater er tærsklen for visumafslagsprocenten på 3 % 6 , der er fastsat i USA's Immigration and Nationality Act, men andre krav som f.eks. daglig rapportering til Interpols database over stjålne og bortkomne rejsedokumenter og undertegnelsen og den fulde gennemførelse af aftalen om forebyggelse og bekæmpelse af alvorlig kriminalitet 7 var stadig ikke på plads for nogle af de pågældende medlemsstaters vedkommende. På mødet blev der opnået enighed med De Forenede Stater om at fremskynde arbejdet med udestående krav i visumfritagelsesprogrammet i de kommende uger.

I de kommende uger vil Kommissionen i tæt samarbejde med de fem berørte medlemsstater arbejde sammen med De Forenede Stater om en konsolidering af vejen frem, der skal godkendes i en fælles erklæring på ministermødet mellem EU og USA på området retlige og indre anliggender. Kontakter og møder på højt niveau, f.eks. Nato-topmødet og G7-topmødet i maj, ministermødet mellem EU og USA på området retlige og indre anliggender i juni, G20-topmødet i juli og mødet mellem højtstående embedsmænd fra EU og USA på området retlige og indre anliggender i september vil give mulighed for og anledning til at sikre fremskridt.

IV.    Konklusion

Kommissionen vil fortsat arbejde for og prioritere at opnå fuld visumgensidighed for alle medlemsstater.

Kommissionen er tilfreds med, at Canada pr. 1. maj 2017 ophævede visumpligten for bulgarske og rumænske statsborgere, der inden for de seneste ti år har haft et canadisk midlertidigt opholdsvisum, eller som på nuværende tidspunkt har et gyldigt besøgsvisum til De Forenede Stater. Kommissionen vil forblive i tæt kontakt med Bulgarien, Rumænien og Canada for at sikre, at fristen for fuld visumgensidighed den 1. december 2017 overholdes.

For så vidt angår De Forenede Stater bemærker Kommissionen, at der er iværksat en resultatorienteret proces. Kommissionen mener, at denne proces, som Kommissionen deltager i i tæt samarbejde med de fem berørte medlemsstater, på nuværende tidspunkt er den mest hensigtsmæssige vej fremad. Det vil sikre fremskridt, hvis alle parter engagerer sig i denne proces og arbejder konstruktivt. I den forbindelse er det afgørende at sikre, at Den Europæiske Union taler med en stemme på dette vigtige område.

Kommissionen mener derfor, navnlig i betragtning af de fremskridt, der er opnået i det seneste år og det igangværende arbejde, at vedtagelsen af en delegeret retsakt om midlertidig suspension af visumfritagelsen for statsborgere fra Canada og De Forenede Stater på nuværende tidspunkt ville få negative følger og ikke ville bidrage til at opnå målet om visumfritagelse for alle EU-borgere.

Kommissionen vil fortsat arbejde tæt sammen med både Europa-Parlamentet og Rådet for at opnå fuld visumgensidighed og rapportere om den videre udvikling inden udgangen af december 2017.

_________

(1)

     COM(2016) 221 final af 12. april 2016.

(2)

     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1289/2013 af 11. december 2013 om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 539/2001 af 15. marts 2001 om fastlæggelse af listen over de tredjelande, hvis statsborgere skal være i besiddelse af visum ved passage af de ydre grænser, og listen over de tredjelande, hvis statsborgere er fritaget for dette krav, EUT L 347 af 11.12.2013, s. 74.

(3)

     COM(2016) 481 final af 12. juli 2016.

(4)

     COM(2016) 816 final af 21. december 2016.

(5)

      http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+TA+P8-TA-2017-0060+0+DOC+XML+V0//EN&language=DA .

(6)

     På trepartsmødet fremlagde De Forenede Stater bl.a. statistikker for nægtelse af visum for 2016: Bulgarien: 16,86 % (2015:17,26 %); Kroatien: 6,78 % (2015: 5,29 %); Cypern: 2,03 % (2015: 3,53 %); Polen: 5,37 % (2015: 6,37 %); Rumænien: 11,43 % (2015: 11,16 %); Cypern opfylder kravet om 3 % for visumafslag, men De Forenede Stater oplyste, at de ser på samtlige relevante omstændigheder, og øens opdeling udgør en særlig udfordring.

(7)

     PCSC-aftalen om fremme af det retshåndhævende samarbejde for at forebygge og bekæmpe grov kriminalitet.

Top