EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE1875

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter (COM(2016) 87 final)

OJ C 389, 21.10.2016, p. 74–79 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

21.10.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 389/74


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter

(COM(2016) 87 final)

(2016/C 389/10)

Ordfører:

Cillian LOHAN

Kommissionen besluttede den 4. marts 2016 under henvisning til artikel 304 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om:

»Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget — EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter«

(COM(2016) 87 final).

Det forberedende arbejde henvistes til Sektionen for Landbrug, Udvikling af Landdistrikterne og Miljø, der vedtog sin udtalelse den 30. juni 2016.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 518. plenarforsamling den 13.-14. juli 2016, mødet den 14. juli 2016, følgende udtalelse med 143 stemmer for og ingen hverken for eller imod.

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1.

EØSU hilser Kommissionens forslag om en europæisk handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter velkommen og glæder sig over indføjelsen af en række centrale forslag fra udvalgets tidligere udtalelse om dette emne.

1.2.

Udvalget anser den holistiske tilgang, herunder en global alliance, der involverer oprindelses-, transit- og bestemmelseslandene, for at være en af hovedhjørnestenene i bekæmpelsen af de direkte og indirekte konsekvenser af ulovlig handel med vilde dyr og planter.

1.3.

EØSU peger på forskellige prioriterede tiltag på forskellige niveauer af den ulovlige handels forsyningskæde.

I oprindelseslandene skal man på lokalt plan prioritere både oplysning og skabelse af bæredygtige beskæftigelsesmuligheder og indkomstkilder.

Hvad angår organiseret kriminalitet skal man prioritere håndhævelse af et system af fælles, effektive, forholdsmæssige og afskrækkende kontrolforanstaltninger og sanktioner samt tilvejebringelse af de nødvendige ressourcer til politiets arbejde.

Med hensyn til efterspørgsel — hvad enten der er tale om virksomheder eller forbrugere — skal oplysningsaktiviteter, sporbarhed og mærkning prioriteres. Dette bør specifikt gøre sig gældende på europæisk plan.

På det retlige plan skal håndhævelse gennem målrettet uddannelse af dommere prioriteres for at sikre sammenhæng og proportionalitet ved domfældelser.

1.4.

EØSU mener, at struktureret dialog og samarbejde med tredjelande bør styrkes ved at lade bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter indgå i alle EU's bilaterale og multilaterale handelsaftaler. Virkningen af EU's udenrigspolitikker rettet mod bæredygtig udvikling i tredjelande skal i overensstemmelse med FN's 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling først og fremmest måles ud fra livskvalitet, alternative bæredygtige indtægtskilder og beskæftigelsesmuligheder for landbefolkningen.

1.5.

I overensstemmelse med Londonerklæringen understreger udvalget, at der er behov for et mærknings- og sporingssystem for at sikre en lovlig og bæredygtig handel med vilde dyr og planter.

1.6.

EØSU beklager, at der i Kommissionens forslag ikke henvises til den trussel, som ulovlig handel med vilde dyr og planter udgør for folkesundheden og for naturligt forekommende dyre- og plantearter. Udvalget understreger, at de ovenfor nævnte mærknings- og sporingssystemer kan bidrage til at modvirke udbrud og spredning af sygdomme på verdensplan, hvis de kombineres med en ordentlig veterinær- og plantesundhedskontrolordning.

1.7.

Udvalget foreslår Kommissionen at lægge meget større vægt på e-handelens virkning på ulovlig handel med vilde dyr og planter og træffe særlige foranstaltninger, der beskytter lovlig og bæredygtig handel med vilde dyr og planter mod ulovlig handel, som foregår via misbrug af e-handelswebsteder og sociale medier samt særlige ulovlige netværk oprettet på det dybe web.

1.8.

EØSU fremhæver betydningen af det kommende 17. møde i partskonferencen (COP 17) under CITES og opfordrer indtrængende EU til at indtage en fast holdning til støtte for målene i denne handlingsplan. EØSU opfordrer Kommissionen til at støtte forslaget om lukning af hjemmemarkederne for elfenben som et afgørende bidrag til at imødegå truslen om udryddelse af de afrikanske elefanter.

2.   Indledning

2.1.

Ulovlig handel med vilde dyr og planter er ikke et nyt fænomen (1), men handelens omfang, art og indvirkning har ændret sig betydeligt i de seneste år (2). En hurtig og bred vækst har sammen med menneske-, narkotika- og våbenhandel gjort ulovlig handel med vilde dyr og planter til en af de groveste former for organiseret kriminalitet med en anslået omsætning på mellem 8 og 20 mia. EUR om året.

2.2.

Ulovlig handel med vilde dyr og planter er blevet en af de mest indbringende ulovlige aktiviteter i verden takket være en stærk efterspørgsel (3) og lav risiko (afsløring og sanktioner). Sammenlignet med andre former for kriminalitet prioriteres den meget lavere, og der tilføres langt færre ressourcer til bekæmpelse heraf. Sanktionerne er inkonsekvente og ikke de samme overalt, ikke engang i EU, hvilket er et incitament for den internationale organiserede kriminalitet til at flytte sine aktiviteter til lande med mindre skrappe straffe, eller hvor de kompetente myndigheder er knap så effektive.

2.3.

Konsekvenserne af ulovlig handel med vilde dyr og planter er målelige og synlige, ikke kun med hensyn til miljøet (4). Derfor er tab af biodiversitet, skovrydning (5), potentiel udryddelse af de mest ikoniske dyrearter (6) og reduktion af fiskebestandene (7) blot en af konsekvenserne af et endnu farligere fænomen.

2.4.

Ulovlig handel med vilde dyr og planter er tæt forbundet med andre internationale kriminelle organisationers ulovlige aktiviteter, blandt andet hvidvaskning af penge og korruption, hvilket er blevet fremhævet i den seneste rapport fra FN's Kontor for Narkotikakontrol og Kriminalitetsbekæmpelse (UNODC) (8).

2.5.

Ulovlig handel med vilde dyr og planter udgør en fare for den globale sikkerhed. Handelen giver næring til konflikter og truer den regionale og nationale sikkerhed, idet den finansierer militsgrupper og terroristnetværk (9).

2.6.

Ulovlig handel med vilde dyr og planter udgør en fare for folkesundheden og for naturligt forekommende dyre- og plantearter. Omgåelse af korrekt plantesundhedskontrol udsætter de naturligt forekommende arter for en betydelig smittefare fra nye patogener (10). Det anslås, at 75 % af nye smitsomme sygdomme stammer fra dyr og i overvejende grad fra vilde dyrearter (11).

2.7.

Tyveri af truede arter er endnu et relevant problem, som ikke er blevet tilstrækkeligt belyst. I EAZA's (12) zoologiske haver er 739 dyr af 44 arter blevet stjålet siden 2000, og mange af dem er aldrig blevet fundet igen. Truede primat- og fuglearter er blevet populære mål, hvilket er til skade for velfærden og biodiversiteten i forbindelse med disse sjældne arters avlsprogrammer.

2.8.

Konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (CITES) er afgørende i kampen mod ulovlig handel med vilde dyr og planter. FN iværksatte i 2013 en stærk politisk kampagne (13) om dette emne, som kulminerede i den første særlige resolution vedtaget af FN's Generalforsamling i juli 2015 (14). Som følge heraf indledte det internationale samfund et parallelt forløb med henblik på at etablere en verdensomspændende alliance, der involverer vilde dyr og planters oprindelses-, transit- og bestemmelseslande, som førte til undertegnelsen af Londonerklæringen (15) i februar 2014.

2.9.

EU har som et af de primære bestemmelsessteder for ulovlige produkter fra vilde dyr og tillige som et meget vigtigt knudepunkt for den ulovlige handel fra Afrika, Latinamerika og Asien en rolle at spille. I 2014 opfordrede Europa-Parlamentet Kommissionen til at udarbejde en EU-handlingsplan til bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter (16). I en udtalelse (17) støttede EØSU kraftigt den deraf følgende meddelelse fra Kommissionen om EU's strategi for bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter (18).

2.10.

Erhvervssektorerne er direkte eller indirekte berørt af ulovlig handel med vilde dyr og planter — både de virksomheder, som er involveret i lovlig og bæredygtig handel med vilde dyr og planter (dvs. luksusindustrien, kæledyrssektoren og sektoren for traditionelle kinesiske lægemidler) og de virksomheder, som er indirekte involveret (dvs. transportselskaber, kurerer og onlinehandelsvirksomheder). I erkendelse heraf har mange virksomheder iværksat en række initiativer mod ulovlig handel med vilde dyr og planter såsom certificeringsordninger og VSA for enkelte eller flere virksomheder (19).

3.   Resumé af Kommissionens forslag

3.1.

Handlingsplanen har til formål at styrke samarbejdet mellem alle de involverede parter, sikre en mere effektiv anvendelse af de eksisterende værktøjer og politikker og styrke synergierne mellem dem. Resultaterne af handlingsplanen vil blive evalueret i 2020.

3.2.

Foranstaltningerne tager udgangspunkt i tre prioriteter:

forebyggelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter

gennemførelse og håndhævelse af de eksisterende regler

styrkelse af det globale partnerskab mellem oprindelses-, forbruger- og transitlandene.

3.3.

Med henblik på at tage fat om de grundlæggende årsager til den ulovlige handel med vilde dyr og planter vil EU fokusere på fire områder:

reducere efterspørgslen

inddrage lokalsamfundene i bevarelsen af vilde dyr og planter

øge erhvervssektorernes engagement

tackle korruption.

4.   Generelle bemærkninger

4.1.

EØSU glæder sig over Kommissionens forslag og betragter EU's handlingsplan mod ulovlig handel med vilde dyr og planter som et vigtigt redskab til at tackle dette omfattende og farlige fænomen. Analysen af manglerne ved de eksisterende strukturer til bekæmpelse af den øgede ulovlige handel med vilde dyr og planter, der fremgår af det ledsagende arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, kan bidrage til eventuelle kommende yderligere vurderinger og handlinger (20).

4.2.

EØSU glæder sig over indarbejdelsen af en række centrale forslag fra sin tidligere udtalelse om ulovlig handel med vilde dyr og planter (21).

4.3.

EØSU mener, at den holistiske tilgang er en afgørende hjørnesten i EU's handlingsplan på grund af de komplekse mangesidede dimensioner af ulovlig handel med vilde dyr og planter og dens direkte og indirekte virkninger.

4.4.

EØSU er enigt i, at strategiens udgangspunkt vil være overholdelse, styrkelse og samordning af allerede eksisterende internationale aftaler (først og fremmest CITES), love, reguleringer, politikker og håndhævelsesinstrumenter, hvilket bør udmønte sig i bedre integration mellem alle de berørte sektorer — miljøbeskyttelse, toldvæsen, retsvæsen, erhvervslivets interesser, bekæmpelse af organiseret kriminalitet osv. — og i et mere effektivt samarbejde mellem myndighederne i oprindelses-, transit- og bestemmelseslandene for de vilde dyr og planter.

4.5.

Udvalget mener, at EU ikke vil være i stand til effektivt at bekæmpe organiseret kriminalitet i forbindelse med vilde dyr og planter, før visse mål (jf. forslagets bilag) er opfyldt:

Alle medlemsstaterne skal hurtigst muligt overholde EU's gældende lovgivning vedrørende vilde dyr og planter.

En fælles mekanisme for samarbejde, koordinering, kommunikation og dataudveksling mellem de kompetente håndhævelsesmyndigheder i medlemsstaterne bør forbedres med en specifik strategi for grænseoverskridende operationer og efterforskning, herunder udvikling af et fælles register over smuglere.

Der bør indføres en passende ordning for ensartede og regelmæssige uddannelses- og oplysningsaktiviteter rettet mod hele den håndhævelses-/retskæde, som er involveret i bekæmpelsen af ulovlig handel med vilde dyr og planter, herunder eksperter i organiseret kriminalitet, cyberkriminalitet og de hermed forbundne ulovlige finansielle strømme.

Medlemsstaterne skal bringe deres lovgivning i overensstemmelse med internationale aftaler, som skal sikre, at ulovlig handel med vilde dyr og planter betragtes som en alvorlig forbrydelse, der straffes med fængsel i mindst fire år, og lade handelen optræde på linje med forbrydelser omfattet af foranstaltninger til bekæmpelse af hvidvaskning af penge og korruption.

4.6.

Forslaget om at oprette en global alliance mod ulovlig handel med vilde dyr og planter med henblik på at etablere en struktureret dialog og samarbejde med oprindelses-, transit- og forbrugerlandene, herunder nationale regeringer, lokalsamfund, civilsamfundet og den private sektor, vil i høj grad støtte planens mål.

4.7.

EØSU peger på forskellige prioriterede tiltag for forskellige niveauer i forsyningskæden i forbindelse med ulovlig handel.

I oprindelseslandene skal man på lokalt plan prioritere både oplysning og skabelse af bæredygtige beskæftigelsesmuligheder og indkomstkilder.

Hvad angår organiseret kriminalitet skal såvel håndhævelse af et system af fælles, effektive, forholdsmæssige og afskrækkende kontrolforanstaltninger og sanktioner som tilvejebringelse af de nødvendige ressourcer til politiets arbejde prioriteres.

Med hensyn til efterspørgsel — hvad enten der er tale om virksomheder eller forbrugere — skal oplysningsaktiviteter, sporbarhed og mærkning prioriteres. Dette bør specifikt gøre sig gældende på europæisk plan.

På det retlige plan skal håndhævelse gennem målrettet uddannelse af dommere prioriteres for at sikre sammenhæng og proportionalitet ved domfældelser.

4.8.

EØSU er enigt i, at der er behov for flere midler og mere målrettede initiativer for at bekæmpe ulovlig handel med vilde dyr og planter i oprindelseslandene. For eksempel støtter EØSU Kommissionens forslag om at gøre kampen mod ulovlig handel med vilde dyr og planter til en forudsætning i alle EU's bilaterale og multilaterale handelsaftaler.

4.9.

Udvalget mener, at civilsamfundets rolle i kampen mod og forebyggelsen af ulovlig handel med vilde dyr og planter er helt afgørende, både i oprindelses- og i bestemmelseslandene. Især mener det, at aktiv inddragelse på et bevidst grundlag af forbrugerne og den private sektor er vigtig for at opmuntre til bæredygtige indkøb af produkter fra vilde dyr, og støtter derfor indførelsen af et mærknings- og sporingssystem.

4.10.

EØSU mener, at landbefolkningen skal inddrages i bestræbelserne på at finde effektive udviklingsveje, så de kan drage fordel af beskyttelsen af vilde dyr og planter (f.eks. økoturisme). Overgangen til en bæredygtig økonomi i tredjelande skal måles og evalueres, for det første med hensyn til livskvalitet og beskæftigelsesmuligheder, og være i tråd med FN's 2030-dagsorden for bæredygtig udvikling og de dertil knyttede mål for bæredygtig udvikling (SDG).

4.11.

EØSU fremhæver behovet for at tilbyde befolkningerne i de tredjelande, der er involveret i de tidligste faser af ulovlig handel med vilde dyr og planter, alternative bæredygtige indkomstkilder og beskæftigelse. Dette kan tage form af økoturisme eller endog maksimerede muligheder for afkast fra lokale levesteders samt vilde dyr og planters økosystemtjenester.

4.12.

EØSU fremhæver behovet for at samarbejde med erhvervslivet om fremme af en tovejskommunikation og informationsstrømmen for at sikre, at erhvervslivet spiller en positiv rolle i kampen mod ulovlig handel med vilde dyr og planter. En strategi for håndtering af disse problemer kan ikke finde sted i et vakuum, der udelukker private virksomheder.

5.   Særlige bemærkninger

5.1.

EØSU foreslår at gennemføre en bred europæisk oplysningskampagne med henblik på at inddrage forbrugerne og den private sektor i bestræbelserne på at reducere udbuddet af og efterspørgslen efter ulovlige produkter fremstillet af vilde dyr og planter. På grund af den brede definition af »ulovlig handel med vilde dyr og planter« anbefaler udvalget at fokusere på ikkeikoniske planter og dyr (22) samt afledte produkter (23).

5.2.

EØSU gentager, at det er villigt til at støtte og deltage i initiativer, som EU måtte ønske at udføre, f.eks. med udgangspunkt i det netværk af socioøkonomiske aktører i EU og Afrika, som er etableret inden for rammerne af udvalget. EØSU ville hilse ethvert initiativ fra Kommissionen til oprettelse af et forum for drøftelser om gennemførelsen af handlingsplanen velkommen og vil også være åbent for muligheden for at være vært ved et arrangement om dette.

5.3.

Udvalget tilslutter sig Londonerklæringen, som slår til lyd for specifikke foranstaltninger med henblik på at sikre, at den private sektor handler ansvarligt og med et mærknings- og sporingssystem, som garanterer lovligheden og bæredygtigheden (økonomisk, miljømæssigt og i lokalsamfundene) af handelen med vilde dyr og planter. Med henblik derpå kunne der trækkes på de allerede eksisterende systemer for handel med kaviar og tropisk træ (24). Det zoologiske informationsstyringssystem (ZIMS), som anvendes af Den Europæiske Sammenslutning af Zoologiske haver (EAZA), kunne være et godt grundlag for et fælles sporbarhedssystem for levende dyr.

5.4.

Udvalget beklager, at der i Kommissionens forslag ikke henvises til den trussel, som ulovlig handel med vilde dyr og planter udgør for folkesundheden og for naturligt forekommende dyre- og plantearter. Dette spørgsmål er meget relevant, og EØSU opfordrer derfor til, at det medtages i EU's handlingsplan. Udvalget understreger, at de ovenfor nævnte mærknings- og sporingssystemer kombineret med en ordentlig veterinær- og plantesundhedskontrolordning kan bidrage til at modvirke udbrud og spredning af sygdomme på verdensplan. Samarbejdet med Det Europæiske Center for Forebyggelse af og Kontrol med Sygdomme (ECDC) bør styrkes.

5.5.

Det nye forum for ulovlig handel med vilde dyr og planter er e-handel. EØSU bemærker, at der findes adskillige ulovlige e-handelsværktøjer såsom misbrug af websteder med elektronisk handel og fora på sociale medier samt begrænsede specialiserede onlineplatforme, som er oprettet på det dybe web. Med hensyn til det første tilfælde understreger udvalget en række eksempler på god praksis, som Kommissionen bør tage i betragtning, f.eks. aftalememorandummet mellem Italiens skovstyrelse (Corpo Forestale) og de to største onlineportaler for annoncering (»eBay annunci« og »Subito.it«) (25), som blev underskrevet i juni 2013. Der gives flere oplysninger til forbrugerne, og annoncer, der anses for mistænkelige, kan fjernes hurtigt. Aftalememorandummet gør det også muligt at filtrere reklamer, således at der kun accepteres annoncer, som sikrer sporbarheden af det, der sælges. For så vidt angår det dybe web foreslår EØSU, at der oprettes en særlig taskforce med støtte fra eksperter i cyberkriminalitet.

5.6.

EØSU fremhæver betydningen af det 17. møde i partskonferencen (COP 17) under CITES, som finder sted i september/oktober 2016 i Sydafrika. EU har 28 stemmer og bør afspejle de stærke holdninger, der fremgår af denne handlingsplan. Nogle af de forslag, som Kommissionen allerede har fremlagt, vil bidrage til at tackle ulovlig handel med vilde dyr og planter, blandt andet med tilføjelsen af et større antal relevante arter til CITES-listen. EØSU opfordrer Kommissionen til at støtte forslaget om lukning af hjemmemarkederne for elfenben som et afgørende bidrag til at imødegå truslen om udryddelse af de afrikanske elefanter.

Bruxelles, den 14. juli 2016.

Georges DASSIS

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  Definitionen af ulovlig handel med vilde dyr og planter omfatter international og ikke-international ulovlig handel med vilde dyr, planter og afledte produkter samt tæt forbundne lovovertrædelser, såsom krybskytteri.

(2)  Mellem 2007 og 2013 antog krybskytteri et sådant omfang, at det udlignede den genopretning, der var opnået i løbet af de seneste tre årtier, hvilket udgør en reel trussel mod bevarelsen af biodiversitet og bæredygtig udvikling. F.eks. bliver mellem 20 000 og 25 000 elefanter hvert år dræbt i Afrika på grund af elfenben, og hele 100 000 blev nedlagt mellem 2010 og 2012.

(3)  Den ulovlige handel er stigende som følge af voksende efterspørgsel på produkter fremstillet af vilde dyr såsom elfenben, horn fra næsehorn og tigerknogler, særligt i visse lande i Asien (f.eks. Kina og Vietnam).

(4)  Indvirkningen fra ulovlig handel med vilde dyr og planter på naturen kan forværres af andre faktorer såsom globaliseret forbrug, ikkebæredygtig jordanvendelse, klimaforandringer, overudnyttelse af lægeplanter og intensiv turisme, herunder jagt.

(5)  Ulovlig skovhugst udgør op mod 30 % af verdens træhandel og medvirker til mere end 50 % af skovrydningen i Centralafrika, Amazonasområdet og Sydøstasien, hvorved den indfødte befolkning fratages betydelige udviklingsmuligheder.

(6)  På grund af krybskytteri blev det vestlige sorte næsehorn i 2011 erklæret udryddet af Den Internationale Union for Natur- og Ressourcebevarelse.

(7)  Omfanget af ulovligt fiskeri anslås til at svare til ca. 19 % af den registrerede fangstværdi.

(8)  UNODC, World Wildlife Crime Report: »Trafficking in protected species«, 2016.

(9)  Kommissionen, »Meddelelse om en handlingsplan med henblik på at styrke bekæmpelsen af finansiering af terrorisme«, COM(2016) 50 final.

(10)  EUT C 424 af 26.11.2014, s. 52.

(11)  Rapport fra WWF — http://awsassets.panda.org/downloads/wwffightingillicitwildlifetrafficking_lr.pdf

(12)  Den Europæiske Sammenslutning af Zoologiske Haver og Akvarier (EAZA) er den førende organisation inden for denne sektor med 377 medlemsinstitutioner i 43 lande i Europa og Mellemøsten.

(13)  En resolution, der blev vedtaget i 2013 af FN's Kommission for Forebyggelse af Kriminalitet og Retspleje og godkendt af FN's Økonomiske og Sociale Råd, identificerede handel med vilde dyr og planter som en form for »grov organiseret kriminalitet«, der begås af de samme typer globalt organiserede kriminelle grupper, som begår forbrydelser som menneskehandel og narko- og våbenhandel.

(14)  FN-resolution 69/314, »Bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter«, 30. juli 2015.

(15)  Londonerklæringen blev underskrevet af statsledere, ministre og repræsentanter fra 46 lande, som deltog i konferencen »Illegal Wildlife Trade« i 2014. Med erklæringen fastlægges nye standarder for kampen mod ulovlig handel med vilde dyr og planter, bl.a. skal den gældende lovgivning ændres, således at krybskytteri og ulovlig handel med vilde dyr kategoriseres som »alvorlige forbrydelser«, brugen af udryddelsestruede dyrearter skal forbydes, det grænseoverskridende samarbejde styrkes, og netværk til bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter koordineres.

(16)  Europa-Parlamentets beslutning af 15. januar 2014 om forbrydelser mod vilde dyr og planter (2013/2747(RSP)).

(17)  Se fodnote 10.

(18)  Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om EU's strategi for bekæmpelse af ulovlig handel med vilde dyr og planter — COM(2014) 64 final.

(19)  Ricardo Energy & Environment »Strengthening cooperation with business sectors against illegal trade in wildlife«. Rapport til Kommissionens GD for Miljø, 2015.

(20)  Kommissionen, »Analysis and Evidence in support of the EU Action Plan against Wildlife Trafficking«, arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, SWD(2016) 38 final.

(21)  Se fodnote 10.

(22)  CITES indeholder tre bilag med en liste over kategorier af arter sorteret efter, hvilken beskyttelsesgrad de kræver, dvs. afhængigt af, hvor truede de er som følge af international handel. Bilagene omfatter ca. 5 600 dyrearter og 30 000 plantearter, som beskyttes mod overudnyttelse som følge af international handel. Dette betyder, at mindre kendte og mindre ikoniske dyrearter som f.eks. skældyr — en af de mest handlede arter — også er truet af ulovlig handel.

(23)  Handel med vilde dyr og planter kan omfatte levende dyr og planter, men også en række afledte produkter på grund af deres mange potentielle anvendelsesformål (ingredienser til traditionel medicin, mad, brændstof, foder, byggematerialer, beklædning og smykker mv.). http://www.traffic.org/trade/

(24)  Under CITES findes et universelt mærkningssystem til identifikation af kaviar, som kun kan importeres efter indhentelse af de rigtige godkendelser hos de kompetente myndigheder (www.cites.org/common/resource/reg_caviar.pdf). Hvad angår handel på skovbrugsområdet, er målet med EU-lovgivningen at modvirke den ulovlige handel med tropisk træ ved at støtte etableringen af nationale sporingssystemer.

(25)  »Ebay Annunci« og »Subito.it« forvalter 90 % af de italienske e-handelsannoncer http://www.corpoforestale.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/7388


Top