EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015DC0572

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG, REGIONSUDVALGET OG DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK Status over energiunionen 2015

COM/2015/0572 final

Bruxelles, den 18.11.2015

COM(2015) 572 final

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN

Status over energiunionen 2015

{SWD(2015) 208}
{SWD(2015) 209}
{SWD(2015) 217 à 243}


1.    Indledning

Europa-Kommissionens "rammestrategi for en modstandsdygtig energiunion med en fremadskuende klimapolitik" 1 har sat fornyet skub i processen mod en sikker og konkurrencedygtig lavemissionsøkonomi. Som led i at holde dampen oppe vil Kommissionen i denne første status over energiunionen 2 undersøge de fremskridt, der er sket de seneste ni måneder, og udpege centrale problemstillinger, som kræver specifik politisk opmærksomhed i 2016, som er et vigtigt år for energiunionen 3 .

Om få dage vil verdens ledere samles i Paris for at enes om måden at håndtere en af menneskehedens største udfordringer på, nemlig klimaforandringerne. Denne status over energiunionen fremhæver Europas bidrag til forhandlingerne i Paris og fokuserer på opfølgningen. Europas lederskab i denne omstilling til lavemissionsøkonomi skal føres videre efter Paris i kraft af såvel gennemførelsen af klima- og energimålene for 2030 som en sammenhængende energi- og klimadiplomatisk indsats, der sikrer, at alle lande følger op på deres forpligtelser.

Der er stærke forretningsmæssige argumenter for denne omstilling. Førende europæiske selskaber ændrer deres forretningsmodeller. Vedvarende energi og energieffektivitet skaber arbejdspladser i Europa og kræver nye færdigheder og investeringer. Mange af de forandringer, der følger med denne omstilling, vil foregå i både byer og kommuner. Når byerne bliver mere intelligente, bliver de til centrale katalysatorer for EU's politikker for bæredygtig energi.

Markederne for el og gas præsterer stadig ikke godt nok. Hvis omstillingen til lavemissionsøkonomi og et lavemissionssamfund skal lykkes og være socialt retfærdig, skal borgerne tage mere ejerskab og udnytte nye teknologier og den skærpede konkurrence til at nedbringe deres udgifter og deltage mere aktivt i markedet.

I 2015 har geopolitiske begivenheder i vores nærmeste omgivelser fastholdt energien øverst på dagsordenen. For at imødegå disse udfordringer skal forsyningssikkerhed, effektivitet og infrastrukturudvikling på energiområdet knyttes uløseligt sammen med færdiggørelsen af det indre energimarked og bæredygtighed. På den anden liste over projekter af fælles interesse står infrastrukturprojekter, som er akut nødvendige for at opfylde vores energipolitiske mål og målsætninger.

Denne status over energiunionen rummer afgørende elementer til en gennemførelsesmekanisme, der kan føre til mere forudsigelige, gennemsigtige og stabile politikker. Vejledningen i integrerede nationale energi- og klimaplaner leverer grundlaget for, at medlemsstaterne kan begynde at udforme deres integrerede nationale energi- og klimaplaner for perioden fra 2021 til 2030. Den foreslåede metodologi for nøgleindikatorer er første skridt på vejen mod måling og overvågning af energiunionens gennemførelse.

I de seneste måneder har Kommissionen besøgt mange medlemsstater for at drøfte energiunionen med en bred vifte af interessenter. Desuden har der været afholdt tekniske drøftelser med alle medlemsstater. Disse kontakter har sat Kommissionen i stand til at udarbejde en energiunionsvurdering af hver enkelt medlemsstat og drage politiske konklusioner for alle fem dimensioner af energiunionen.

2.    Dekarbonisering af økonomien

Fremskridt

Den europæiske økonomi er i øjeblikket den mest CO2-effektive store økonomi i verden. Den har haft særligt held med at adskille økonomisk vækst og drivhusgasemissioner. Fra 1990 til 2014 steg det samlede BNP for EU med 46 %, mens de samlede drivhusgasemissioner faldt med 23 %. EU er en af blot tre store økonomier 4 , der genererer over halvdelen af sin elektricitet uden at producere drivhusgasser 5 .

Et at målene for energiunionsstrategien er at komme endnu længere bort fra en økonomi drevet på fossile brændstoffer. I 2015 skete der fremskridt på tre vigtige fronter i denne omstillingsproces: handel med emissioner, vedvarende energikilder og yderligere investeringer i lavemissionsteknologier og energieffektivitet.

Aftalen om indførelse af markedsstabilitetsreserven, som træder i kraft i 2019, vil styrke EU's emissionshandelssystem (ETS). I juli 2015 fremlagde Kommissionen et forslag til revision af emissionshandelssystemet. Dette er det sidste skridt hen imod at bringe EU's emissionshandelssystem op på fuld styrke, så det kan være EU's vigtigste instrument i opnåelsen af 2030-målet for drivhusgasemissioner. Kommissionen anmoder indtrængende Europa-Parlamentet og Rådet om at opprioritere forslaget.

Kommissionen støtter ambitionen om at blive førende inden for vedvarende energikilder og offentliggjorde i juli 2015 en høringsmeddelelse om udformning af et nyt elektricitetsmarked med det centrale mål at gøre markedet klar til at absorbere en stigende andel af vedvarende energikilder. Vedvarende energikilder er ved at blive en etableret energikilde. Disse energikilder dækker allerede 78 mio. europæeres energibehov, og EU er som helhed godt på vej til at nå sit mål om at dække 20 % af det endelige energiforbrug ved hjælp af vedvarende energikilder inden 2020.

Omstillingen til en lavemissionsøkonomi vil kræve betydelige investeringer, især i elnet, elproduktion, energieffektivitet og innovation 6 . EU-budgettet bidrager til denne omstilling gennem integrering af klimamålsætninger i alle relevante politiske initiativer, hvilket sikrer, at mindst 20 % af EU-budgettet for 2014-2020 er klimarelevant. Denne andel beløber sig til ca. 180 mia. EUR fra 2014 til 2020. Over 110 mia. EUR stilles til rådighed gennem de europæiske struktur- og investeringsfonde (ESIF). Desuden har projekter vedrørende bæredygtig energi været blandt de første projekter, der blev godkendt til garantien under Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI), især i Danmark, Finland, Frankrig, Spanien og Det Forenede Kongerige.

I marts 2015 foreslog EU et bindende mål for nedbringelse af emissionerne i hele den hjemlige økonomi på mindst 40 % inden 2030 i forhold til niveauet i 1990 på grundlag af Kommissionens energi- og klimaramme for 2030 I september 2015 aftalte EU sin holdning inden klimakonferencen i Paris (COP21) 7 . Holdningen bekræftede EU's parathed til at forhandle om en ambitiøs, bindende og gennemsigtig global klimaaftale, som afstikker en klart defineret kurs mod en begrænsning af stigningen i den globale gennemsnitstemperatur til under 2 °C. På tidspunktet for vedtagelsen af denne status over energiunionen har over 160 lande, som repræsenterer over 90 % af de aktuelle globale emissioner, præsenteret det bidrag, de har fastsat nationalt (INDC – Intended Nationally Determined Contribution). Disse bidrag er af et hidtil uset omfang og vil føre til en betydelig reduktion af emissioner fra hele Jorden og dermed sikre, at ikke kun et fåtal af lande er forpligtede i henhold til Kyoto-aftalen, men at alle bliver det.

At nå disse mål vil kræve en yderligere modig indsats på lokalt plan. Med det mål for øje satte Kommissionen den 15. oktober 2015 repræsentanter fra byerne stævne for at iværksætte en ny borgmesteraftale, der skal omfatte både initiativer til modvirkning af og tilpasning til klimaforandringer. Ved at iværksætte en global borgmesteraftale vil den tilskynde lokale myndigheder i hele verden til handling, herunder i regioner, der hidtil ikke har været med.

Over 4 000 virksomheder vil også forpligte sig til at handle i forbindelse med COP21. Når forpligtelserne opfyldes ude i virkeligheden, giver det innovative virksomheder i EU betydelige forretningsmuligheder og vil skabe vækst og beskæftigelse i EU. 

Vejen frem

Umiddelbart efter klimakonferencen i Paris skal alle lande udmønte deres forpligtelser i konkrete politiske tiltag. I første halvdel af 2016 vil Kommissionen derfor stille forslag om gennemførelse af målet på 30 % nedbringelse af emissioner uden for ETS i forhold til 2005 ved at fastlægge nationale mål for nedbringelse af drivhusgasemissioner og sørge for at inkludere sektoren for arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug (LULUCF).

Da ca. en tredjedel af drivhusgasemissionerne fra sektorerne uden for ETS kommer fra transport, påtænker Kommissionen en meddelelse om de nødvendige foranstaltninger til nedbringelse af udledningerne fra alle transportformer. Dette bør følges op af forslag om bl.a. CO2-emissionsstandarder for personbiler og varevogne, overvågning af tunge erhvervskøretøjer, fair og effektiv prissætning og markedsadgangsregler for vejtransport.

Effektiv håndhævelse af lovbestemte standarder er et kritisk element i at få nedbragt emissionerne fra vejtransport. Diverse test af systemer har alvorligt undervurderet drivhusgasemissionerne og visse luftforurenende stoffer. I denne forbindelse er Kommissionen i færd med at udfærdige et forslag om at anvende WLTP (World-harmonised Light-duty vehicle Test Procedure) 8 i EU. Når den træder i kraft i 2017, vil proceduren give mere nøjagtige oplysninger om CO2-udledninger og brændstofforbrug. Endvidere bliver test af udledninger under virkelig kørsel til måling af luftforurenende emissioner fra dieselkøretøjer obligatorisk fra 2017 for effektivt at nedbringe udledningerne af nitrogenoxider (NOx) 9 . Desuden har Kommissionen forslag på vej til styrkelse af systemet for typegodkendelse og markedsovervågning og af uafhængigheden i sektoren for afprøvning af køretøjer.

Det nye VE-direktiv og bæredygtighedspolitikken for bioenergi for 2030, som skal præsenteres i 2016, bør danne den rette ramme for opnåelse af det bindende mål på mindst 27 % vedvarende energi i hele EU inden 2030. Det nye direktiv vil indeholde EU-politikker og foranstaltninger, som sammen med medlemsstaternes bidrag, der beskrives i deres nationale energi- og klimaplaner, sikrer, at målet bliver nået. For at få indført de rigtige incitamenter til nedbringelse af CO2-udledningerne vil vi også presse på for at få udfaset støtten til fossile brændstoffer.

Politiske konklusioner på medlemsstatsplan, regionalt plan og EU-plan:

EU er på rette spor mod opnåelsen af sine Europa 2020-mål for drivhusgasemissioner (dvs. -20 % inden 2020 i forhold til 1990). EU-emissionerne var i 2014 23 % lavere end 1990-niveau, og ifølge de seneste prognoser fra medlemsstaterne forventes emissionerne at være 24 % lavere i 2020 end i 1990.

I kraft af eksisterende politikker og foranstaltninger forventes 24 medlemsstater at nå deres nationale Europa 2020-mål i sektorer uden for ETS. Fire medlemsstater (Irland, Luxembourg, Belgien og Østrig) skal gøre en yderligere indsats for at nå deres egne 2020-mål for sektorer uden for ETS eller udnytte den eksisterende fleksibilitet, der er indeholdt i beslutningen om indsatsfordeling 10 .

Med hensyn til vedvarende energi er EU som helhed på rette vej mod 2020-målet. På nær tre (Luxembourg, Nederlandene og Det Forenede Kongerige) har alle medlemsstater nået deres foreløbige mål for 2013/2014 baseret på data fra 2013 11 . Visse medlemsstater, dvs. Frankrig, Luxembourg, Malta, Nederlandene og Det Forenede Kongerige og i mindre omfang Belgien og Spanien, skal imidlertid vurdere, om deres politikker og værktøjer er tilstrækkelige og effektive nok til at nå deres mål for vedvarende energi. Ungarn og Polen er heller ikke sikre på at nå 2020-målene for vedvarende energi. De øvrige 19 medlemsstater kan nå længere – nogle endda langt længere – end deres 2020-mål for vedvarende energi. Vedvarende energis stigende andel hjælper med at styrke Europas energiforsyningssikkerhed.

Desuden er der brug for en yderligere indsats i langt størsteparten af medlemsstaterne for at sikre, at vedvarende energi integreres bedre i markedet, og sikre, at der er konsekvens i måden, hvorpå støtteordninger og især elmarkedet fungerer. Alle medlemsstater skal sikre, at de nye retningslinjer for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi efterleves, herunder de grundlæggende krav om at yde støtte efter en konkurrencebaseret udbudsproces på grundlag af klare, gennemsigtige og ikkediskriminerende kriterier, og at bringe de vedvarende energikilder tættere på markedet.

Sverige er den eneste medlemsstat, som hidtil har engageret sig i en samarbejdsmekanisme for vedvarende energi med et andet land (Norge). Udvidelsen af regionale foras anvendelsesområde, f.eks. planen for sammenkobling af det baltiske energimarked (BEMIP), til også at omfatte medlemsstaters samarbejde om vedvarende energi er opmuntrende. Flere sådanne regionale initiativer er nødvendige, f.eks. i de nordlige have og Middelhavsområdet.

3.    Energieffektivitet, der bidrager til en begrænsning af efterspørgslen

Fremskridt

For at nå et ambitiøst niveau for energieffektivitet inden 2030 er Kommissionen begyndt at indføre værktøjer og instrumenter, hvor energieffektivitet behandles som en energikilde i sig selv. Som et indledende skridt foreslog Kommissionen i juli 2015 en revision af energimærkningsdirektivet 12 . Dette forslag gør det eksisterende regelværk om energimærkning mere effektivt og vil styrke håndhævelsen. Også i 2015 trådte en række foranstaltninger vedrørende miljøvenligt design og energimærkning i kraft og giver mulighed for at mindske husholdningernes energiforbrug og dermed regning yderligere. Senere i år vil Kommissionen foreslå en ny arbejdsplan for miljøvenligt design, som – ud over forbedring af energieffektiviteten – i fremtiden skal støtte den cirkulære økonomi.

Energieffektivitet spiller en vigtig rolle i Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer. Fonden støtter allerede strategiske energieffektivitetsprojekter, f.eks. i Frankrig og Italien. Mange flere projekter er undervejs i godkendelsesprocessen. Dette vil være et supplement til investeringer fra de europæiske struktur- og investeringsfonde.

Rapporten om fremskridt med gennemførelsen af 2020-målene for energieffektivitet på 20 % inden 2020 13 , som ledsager denne meddelelse, viser, at medlemsstaternes forenede indsats trods betydelige fremskridt kun svarer til 17,6 % primærenergibesparelser i forhold til prognoserne for 2020 14 . Men Kommissionen er fortsat optimistisk med hensyn til, at målet på 20 % kan nås, hvis den eksisterende EU-lovgivning gennemføres korrekt og fuldt ud. Medlemsstaterne bør øge ambitionerne og forbedre betingelserne for investering, så energieffektiviteten fortsat forbedres i Europa.

Vejen frem

Der er stadig utallige hindringer for udnyttelsen af energieffektivitetens fulde potentiale, f.eks. mangelfuld information og mangel på finansielle specialværktøjer. Dette begrænser udnyttelsen af muligheder for energieffektivitet og de tilhørende produkter og teknologier,

I 2016 påtænker Kommissionen nye lovforslag om tilpasning af energieffektivitetsdirektivet til det vejledende 2030-mål for hele EU på mindst 27 % (som skal revideres inden 2020 med tanke på et EU-niveau på 30 %). Lige så vigtigt er det at have særlig fokus på bygninger, hvis energiforbrug udgør ca. 40 % af EU's samlede endelige energiforbrug og ca. 25 % af de direkte drivhusgasemissioner fra sektorer uden for ETS. Med henblik på en revision af direktivet om bygningers energimæssige ydeevne undergår dette i øjeblikket en grundig evaluering.

Finansieringen af de nødvendige investeringer i energieffektivitet på forhånd er stadig en væsentlig udfordring. Energieffektivitetsinvesteringer skal stige til det femdobbelte inden 2030 15 . Kommissionen vil prioritere at arbejde sammen med sine partnere om i 2016 at etablere ordninger, der skal samle mindre energieffektivitetsprojekter. Disse ordninger bør give investorerne bedre muligheder for at investere i energieffektivitet og gøre kapital lettere tilgængelig for nationale, regionale og lokale platforme og programmer vedrørende energieffektivitet, især i de medlemsstater, der har størst behov. Der vil bl.a. være tale om en styrkelse af teknisk bistand og projektudviklingsbistand i forbindelse med Det Europæiske Knudepunkt for Investeringsrådgivning (EIAH), som Kommissionen og Den Europæiske Investeringsbank har nedsat til at hjælpe offentlige projektinitiativtagere med at strukturere deres projekter og fremme finansieringsordninger med standardvilkår, især på bygningsområdet. Kommissionen vil primo 2016 iværksætte Den Europæiske Investeringsprojektportal (IPP). Dens formål er at tiltrække investorer til gode investeringsprojekter i Europa. Energiinteressenterne opfordres til at indsende deres projekter for at opbygge en kritisk masse af ikkepåbegyndte projekter.

Opvarmning og afkøling repræsenterer det største energiforbrug i EU. En specifik strategi for opvarmning og afkøling er planlagt til primo 2016 med sigte på en intelligent omstilling i denne sektor. Strategien bør bl.a. identificere løsninger og foranstaltninger til nedbringelse af efterspørgslen efter opvarmning og afkøling i bolig-, service- og industrisektoren og samtidig som minimum overvåge kvaliteten af tjenesteydelserne og komforten og mindske afhængigheden af fossile brændstoffer.

Politiske konklusioner på medlemsstatsplan, regionalt plan og EU-plan:

De fleste medlemsstater bør træffe ekstra foranstaltninger til at hæve deres ambitionsniveau og øge deres indsats for at nå deres nationale mål for energieffektivitet inden 2020.

Flere medlemsstater (Østrig, Bulgarien, Kroatien, Cypern, Frankrig, Grækenland, Ungarn, Italien, Malta, Spanien og Sverige) har anmeldt mere ambitiøse nationale 2020-mål udtrykt i enten primærenergiforbrug eller endeligt energiforbrug, hvilket er opmuntrende. Samtidig sænkede fem medlemsstater deres ambitionsniveau for et af to mål. Generelt er det niveau for de vejledende nationale 2020-mål, som f.eks. Kroatien, Finland, Grækenland og Rumænien har fastsat – samt Cyperns, Italiens og Portugals niveau udtrykt i endeligt energiforbrug – ikke ambitiøst nok set i lyset af den forventede økonomiske vækst.

Belgien, Estland, Frankrig, Tyskland, Nederlandene, Polen og Sverige vil alle være nødt til at reducere deres primærenergiforbrug i et højere tempo i 2014-2020 end i perioden 2005-2013 for at nå deres vejledende mål for primærenergiforbrug inden 2020. Østrig, Belgien, Estland, Frankrig, Tyskland, Litauen, Malta og Slovakiet har selv fastsat mål for endeligt energiforbrug i 2020, som kræver en højere reduktionshastighed i 2014-2020 end i 2005-2013.

Med hensyn til energiintensitet er der store forskelle mellem medlemsstaterne, hvoraf Bulgarien har den højeste og Danmark og Irland den laveste energiintensitet i industrien. I vidt omfang er dette knyttet til strukturelle forskelle medlemsstaterne imellem. Alle medlemsstater på nær Grækenland, Ungarn, Irland og Letland nedbragte imidlertid energiintensiteten i deres industri- og byggesektor mellem 2005 og 2013.

I elproduktionssektoren viste de analyserede resultatindikatorer en forværret tendens i de fleste lande. Især skal medlemsstaterne fremme andelen af varme produceret af højeffektive kraft-varme-værker og højeffektiv fjernvarme og fjernkøling yderligere.

4.    Et fuldt ud integreret indre energimarked

Fremskridt

Elnettet og gasrørledningssystemet danner rygraden i et integreret energimarked. Siden præsentationen af den strategiske ramme for energiunionen er der sket meget. Indvielsen af elkablet mellem Italien og Malta i april 2015 bragte Maltas elnet ud af den energimæssige isolation. Færdiggørelsen af EstLink mellem Finland og Estland og NordBalt mellem Litauen og Sverige satte de baltiske stater i stand til i år at deltage i elmarkedet NordPool. Et andet eksempel på godt samarbejde er LitPolLink, som er et sammenkoblingsinitiativ mellem Litauen og Polen, som bliver indviet i december 2015. Også i 2015 blev en ny elsamkøringslinje mellem Frankrig og Spanien indviet, og den har nu fordoblet transmissionskapaciteten mellem de to lande. Inden for gas gav den nye terminal for flydende naturgas (LNG) i Klaipeda (Litauen) for første gang mulighed for forsyningsdiversificering på det baltiske gasmarked, mens den nylige aftale om gassamkøringslinjen mellem Polen og Litauen vil bringe de baltiske stater ud af deres isolation fra det indre gasmarked. Samkøringslinjen mellem Ungarn og Slovakiet er også en vigtig milepæl, mens der blev installeret vigtigt reverse flow-udstyr i EU og ved grænsen til Ukraine for at befordre tovejshandel. Desuden aftalte de baltiske stater det fælles strategiske mål at synkronisere deres elsystemer med det kontinentaleuropæiske netværk.

I 2015 har Kommissionen arbejdet intensivt sammen med medlemsstaterne om at nedsætte grupper på højt plan vedrørende Den Iberiske Halvøs el- og gassammenkoblingskapacitet og vedrørende gassammenkobling i Central- og Sydøsteuropa og at gennemføre en reform af gruppen på højt plan vedrørende Østersøregionen (BEMIP). Medlemsstaterne har optrappet samarbejdet i de regionale grupperinger, og det begynder at bære frugt. F.eks. har Gruppen på Højt Plan vedrørende Gassammenkobling i Central- og Sydøsteuropa (CESEC) opstillet en liste over prioriterede projekter 16 , hvis gennemførelse vil sætte landene i regionen i stand til at få adgang til mindst tre gaskilder.

Energiinfrastrukturforummet, som Kommissionen har etableret, og som afholdt sit indledende møde i København den 9. og 10. november, vil arbejde hen imod bedste praksis inden for reguleringsmæssige hindringer, infrastrukturudvikling og offentlighedens accept samt finansiering.

Kommissionen har arbejdet intensivt sammen med medlemsstaterne om at fjerne eksisterende reguleringsmæssige hindringer for grænseoverskridende handel med el og gas. I tæt samarbejde med medlemsstaterne har den afhjulpet problemer med den fulde gennemførelse af den tredje energipakke i forskellige medlemsstater. Sigtet med Kommissionens initiativ om markedsudformning 17 er at bane vejen for en yderligere tilpasning af EU's retlige rammer til virkeligheden på Europas energimarkeder, der bliver stadig mere integrerede. Kommissionen håndhæver også fortsat traktatens konkurrenceregler strengt.

Et fuldt integreret indre energimarked bør først og fremmest sikre forbrugerne håndgribelige fordele. Dette princip afspejles til fulde i meddelelsen fra juli 2015 om en ny aftale for energiforbrugere 18 . I meddelelsen erkendes det, at forbrugerne stadig hindres i at spille deres rolle i omstillingen af energisystemet fuldt ud. Set fra et forbrugerperspektiv er markederne for el og gas stadig ikke så effektive, som de burde være, hvilket illustreres i dokumentet om energiforbrugstendenser, der bliver fremlagt sammen med denne status over energiunionen 19 .

Vejen frem

I 2016 skal alle aktører optrappe deres arbejdsindsats i infrastrukturprojekterne. Navnlig har projekter af fælles interesse akut brug for et politisk skub. Selv om 13 projekter fra den første liste over projekter af fælles interesse bliver færdige inden udgangen af 2015, og lidt over 100 projekter af fælles interesse ligger til godkendelse, er mere end en fjerdedel 20 ramt af forsinkelser, primært på grund af problemer med tilladelsesproceduren og/eller finansiering. Procedurerne er simpelthen for langvarige til at kunne være effektive. Medlemsstaterne er nødt til at gennemføre bestemmelserne i forordningen om retningslinjer for den transeuropæiske energiinfrastruktur (TEN-E) fuldt ud, især vedrørende tilladelser, hvis problemet skal afhjælpes.

Den anden liste over projekter af fælles interesse 21 , som blev vedtaget sammen med denne meddelelse, indeholder de projekter, som haster, hvis vores energipolitiske mål skal nås. Det ledsagende arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene 22 indeholder de forbedringer, der er nødvendige for at skabe den infrastruktur, der skal være rygraden i et integreret europæisk energimarked. De første gevinster ved infrastrukturinvesteringerne foretaget ved hjælp af de instrumenter, der blev udviklet i henhold til Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer, forventes at dukke op i 2016. Specielt med hensyn til el påtænker Kommissionen en meddelelse om de nødvendige foranstaltninger til at nå målet om 15 % sammenkobling af elnettet inden 2030. Desuden vil Kommissionen overveje, hvordan begge sider af projekter på grænsen mellem EU og Energifællesskabet kan finansieres.

Medlemsstaterne og interessenterne har vist stor interesse i et samarbejde omkring de nordlige have. Næsten halvdelen af kapitaludgifterne til alle elprojekter af fælles interesse vil blive investeret i området med de nordlige have. Kommissionen agter derfor at nedsætte en gruppe på højt plan vedrørende regionalt samarbejde i Nordsøen for at afhjælpe de problemer med regulering, finansiering og fysisk planlægning, der hæmmer gennemførelsen af disse projekter.

Løbende investeringer i nationale netinfrastrukturer vil også være nødvendigt for at undgå regionale begrænsninger. Særligt bekymrende er de fordrejninger, som utilstrækkelig national infrastruktur forårsager, når der er store fælles budområder. Gennemgangen af budområder, der udføres af det europæiske net af elektricitetstransmissionssystemoperatører (ENTSO-E), bør afdække kritiske netbegrænsninger og i relevant omfang identificere separate budområder for områder med begrænsninger. Sådanne budområder kunne også bidrage til at fremhæve behovet for større netinvesteringer.

Det er desuden vigtigt at sikre, at eksisterende el- og gasinfrastruktur udnyttes fuldt ud til gavn for markedsintegrationen. Den fortsat strenge håndhævelse af konkurrencereglerne vil især rette sig mod at sikre, at markederne ikke opdeles ved en kunstig begrænsning af brugen af eksisterende kapacitet.

Der påtænkes lovforslag om gennemførelse af den nye markedsudformning i 2016. De centrale mål med lovgivningen er at skabe bedre sammenhæng mellem engros- og detailmarkederne, styrke det regionale samarbejde og øge den grænseoverskridende handel samt udvikle kort- og langsigtede markeder til at sende de rigtige signaler om investering i moderne teknologier til både elproducenter og -forbrugere. Virkningen af et revideret emissionshandelssystem i EU bør også give bedre langsigtede signaler om lavemissionsinvesteringer. I det tilfælde hvor medlemsstaterne støtter øgede investeringer i deres energimarkeder ved hjælp af statsstøtte, sikrer Kommissionen, at støttepolitikkerne udformes i overensstemmelse med kravene i retningslinjerne for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi 23 for at undgå potentielle fordrejninger af markedet. Desuden undersøges det i den løbende sektorundersøgelse vedrørende statsstøtte til kapacitetsmekanismer på elmarkedet 24 , i hvilket omfang eksisterende og planlagte kapacitetsmekanismer kan hindre det indre markeds effektivitet.

Når Kommissionen udarbejder disse lovforslag, vil den lægge særlig vægt på at stimulere deltagelsen i efterspørgselsreaktion som et middel til at øge effektiviteten og fleksibiliteten i energinettene. Mangel på information om omkostninger og forbrug, vanskeligheder med at skifte leverandør og mangel på belønning for aktiv deltagelse bør snart høre fortiden til.

Forbrugerne – både husholdninger og erhvervsliv – ønsker mere gennemsigtighed i energipriser og -omkostninger. Derfor er Kommissionen i færd med at udarbejde en ny rapport til udgivelse i 2016 over energipriser og -omkostninger for ikke blot at skaffe overblik over omkostninger, skatter og afgifter på energi, men også støtten hertil. Dette bør bidrage til en mere velunderbygget debat om de forskellige prisniveauer i medlemsstaterne, de forskellige komponenter i energipriserne, deres indflydelse på europæisk erhvervslivs konkurrenceevne og investeringerne i Europa og deres evne til at påvirke forbrugernes adfærd. Som et første skridt præsenterede Kommissionen i dag et forslag til forbedring af europæiske statistikker over el- og gaspriser 25 .

Når Kommissionen gennemgår centrale dele af lovgivningen i 2016, vil den være særlig opmærksom på beskyttelsen af sårbare forbrugere, f.eks. i gennemgangen af energieffektivitetsdirektivet og i forslaget om ny markedsudformning, hvor medlemsstaternes og markedsaktørernes pligter over for sårbare forbrugere kunne formuleres skarpere. Kommissionen agter at sørge for, at finansieringsprogrammer for energieffektivitet er tilgængelige for fattige og sårbare energikunder, og vil forsøge at forbedre indsamlingen af data om energifattigdom.

Politiske konklusioner på medlemsstatsplan, regionalt plan og EU-plan:

Mange medlemsstater har gjort gode fremskridt med liberaliseringen af deres engrosmarkeder, og det har givet betydelige gevinster. Der er imidlertid store forskelle mellem medlemsstaterne, og mange medlemsstater har endnu ikke til fulde gennemført de nødvendige regler, som gør det muligt at have konkurrencedygtige og likvide markeder.

Med hensyn til elinfrastrukturen er 22 medlemsstater på rette vej mod at nå eller har allerede nået målet på 10 % elsammenkoblingskapacitet inden 2020. De otte medlemsstater, der i øjeblikket fortsat ligger lavere end 2020-målene for sammenkobling er Cypern, Irland, Italien, Polen, Portugal, Rumænien, Spanien og Det Forenede Kongerige.

Der er stadig brug for samkøringslinjer til udbygning af det indre elmarked (f.eks. i Sydvesteuropa) og mellem flere medlemsstater i Nord- og Østeuropa (f.eks. Tyskland, Polen og Den Tjekkiske Republik) eller yderligere sammenkobling af medlemsstater (Irland og Det Forenede Kongerige) med resten af Nordvesteuropa.

Detailprisregulering skal begrænses i tid og til undtagelsestilfælde ifølge en nylig afgørelse fra EU-Domstolen 26 . Selv om flere medlemsstater på det seneste med held har bevæget sig væk fra regulerede slutbrugerpriser (Irland og Letland), er priserne til husholdningerne reguleret i en vis grad i omtrent halvdelen af medlemsstaterne, hvilket kan være en hindring for deltagelse på efterspørgselssiden og konkurrence i detailledet.

Alle medlemsstater skal informere deres forbrugere bedre om energieffektivitetsmuligheder og forbedre investeringsbetingelserne for private forbrugere yderligere. Desuden er der brug for mere målrettede foranstaltninger til gavn for sårbare forbrugere, så energi- og brændstoffattigdom kan bekæmpes effektivt.

Kun i nogle medlemsstater (især Finland, Italien og Sverige) er det ved hjælp af udrulning af intelligente målere lykkedes rent faktisk at give forbrugerne indflydelse, mens det i en del flere er lykkedes i mindre grad (herunder Danmark, Estland og Nederlandene). I flere medlemsstater er den administrative byrde en hindring for forbrugere, der gerne vil skifte leverandør og opnå bedre aftalevilkår.

På regionalt plan er de fleste af EU's engros-elmarkeder inden medio 2015 koblet til et eller flere nabomarkeder, og der er tegn på priskonvergens. Situationen er mere broget for gas. Trods en vis priskonvergens på de store europæiske gasmarkedspladser er der stadig markedsprisforskelle og en utilstrækkelig markedsintegration i hele EU, til dels på grund af virkningerne af langsigtede kontrakter og manglende samkøringslinjer. Detailmarkedet for både el og gas er stadig nationalt (eller subnationalt). Vi har brug for en yderligere indsats fra alle medlemsstater for at fremme integrationen af nationale markeder.

5.    Energisikkerhed, solidaritet og tillid

Fremskridt

EU og medlemsstaterne har besluttet at støtte en mere sammenhængende fælles udenrigs- og energipolitik, der tager hensyn til den geopolitiske udvikling. I juli 2015 vedtog Rådet konklusioner om energidiplomati sammen med en handlingsplan 27 . Disse fremhæver behovet for at styrke de bi- og multilaterale dialoger, øget brug af udenrigspolitiske instrumenter til at styrke diversificeringen samt fremme af regelbaserede, gennemsigtige og bæredygtige energimarkeder.

Omstillingen til en konkurrencebaseret lavemissionsøkonomi vil mindske brugen af importerede fossile brændstoffer gennem begrænsning af energiefterspørgslen samt udnyttelse af vedvarende energikilder og andre lokale energikilder. Ved investering i modstandsdygtig infrastruktur skal man tage hensyn til dette foranderlige miljø for at undgå strandede aktiver.

2015 har været præget af de fortsatte spændinger mellem Rusland og Ukraine, vedvarende lave oliepriser, der påvirker energimarkederne overalt i verden, nye initiativer til udbygning af infrastrukturen til levering af naturgas fra Rusland, nye perspektiver i kraft af atomaftalen med Iran samt fortsatte fald i den hjemlige produktion af fossile brændstoffer.

Trods den vanskelige politiske situation har Ukraine gennem vinteren 2014/2015 vist sig som en pålidelig partner for transit af russisk gas. EU mener, at det er i alles interesse, at Ukraine fortsat er et vigtigt transitland. EU støtter aktivt den ukrainske regerings og Naftogaz' indsats for at sikre, at dette fortsat er tilfældet, især ved hjælp af de gennemgribende strukturelle reformer af gassektoren, som Ukraine i øjeblikket gennemfører. Det er afgørende, at denne reformproces fortsætter. I hele 2015 har Kommissionen aktivt befordret forhandlinger mellem Ukraine og Rusland for at sikre gasforsyningen til Ukraine gennem vinteren. Dette har udmøntet sig i oprettelsen af en bindende protokol den 25. september 2015 og iværksættelsen heraf pr. 9. oktober 2015. Reverse flow-kapaciteten fra EU, især fra Slovakiet, til Ukraine er også blevet øget betydeligt i 2015, og det har sat Ukraine i stand til at importere gas via EU og dermed mindske sin direkte afhængighed af Rusland.

Kommissionen noterer sig planerne om, at kommercielle selskaber skal bygge flere rørledninger mellem Rusland og Tyskland gennem Østersøen. Hvis de bliver anlagt, vil Nord Stream 3 og 4 ikke give adgang til en ny forsyningskilde og vil øge transmissionskapaciteten fra Rusland til EU yderligere, selv om kun 50 % heraf udnyttes på nuværende tidspunkt. Disse rørledninger skal overholde EU-retten til fulde. Kommissionen vil vurdere ethvert sådant projekt i forhold til den EU-retlige ramme på individuel basis.

EU vil kun støtte infrastrukturprojekter, som er i overensstemmelse med energiunionens kerneprincipper, herunder EU's strategi for energiforsyningssikkerhed 28 . Diversificeringen af energikilder, -leverandører og -transportruter er afgørende for sikre og modstandsdygtige energiforsyninger til Europas borgere og virksomheder. Unionens energiforsyningssikkerhed er også tæt knyttet til nabolandenes energiforsyningssikkerhed 29 . Energifællesskabet spiller en central rolle i denne henseende, både med hensyn til at fremme prioriterede sammenkoblingsprojekter og at sikre, at regionen fungerer ifølge regler, som er forenelige med EU's. I den henseende besluttede landene i regionen på Vestbalkan-topmødet i Wien at etablere et regionalt elmarked. I Gruppen på Højt Plan vedrørende Gassammenkobling i Central- og Sydøsteuropa har seks lande fra Energifællesskabet tilsluttet sig aftalememorandummet og givet samtykke til handlingsplanen sammen med ni EU-lande – et glimrende eksempel på, at energiunionen rækker ud over og giver resultater også uden for EU's grænser. Gennem 2015 har Kommissionen engageret sig i at støtte reformprocessen i Energifællesskabet. Det internationale energicharter blev udformet sammen med Europa-Kommissionen på konferencen i Haag den 21.-21. maj 2015

De seneste gasfund i den østlige del af Middelhavet øger Middelhavsregionens potentiale til at bidrage til Europas energiforsyningssikkerhed. Derfor er samarbejdet blevet intensiveret gennem etablering af tre Euromed-platforme for henholdsvis gas, det regionale elmarked og fremme af vedvarende energi og energieffektivitet. I 2015 blev der igangsat samtaler om det transkaspiske rørledningssystem, og arbejdet med den sydlige gaskorridor fortsatte.

Opmærksomheden har de seneste måneder været stærkt rettet mod elektricitet. I visse medlemsstater er overproduktionen af elektricitet blevet reduceret det seneste årti, og truslen om spændingsudfald bliver nu nævnt. For at evaluere, hvor de reelle problemer i elsystemet er, og hvordan de bedst løses, blev der taget flere initiativer til at sikre, at der foretages en analyse af elproduktionens tilstrækkelighed på regionalt plan og på basis af en fælles metodologi 30 .

Vejen frem

De geopolitiske udfordringer forsvinder ikke i 2016. EU er nødt til at fortsætte sit nye energidiplomati effektivt og tale med én stemme over for tredjelande. EU skal endvidere udvikle de relevante energidiplomatiske handlingsplaner for også at styrke diversificeringen gennem udenrigspolitiske instrumenter.

Revisionen af forordningen om gasforsyningssikkerhed, der er planlagt i 2016, skal forbedre EU's modstandsdygtighed over for forsyningsafbrydelser. Det vil blive særlig vigtigt at styrke det regionale samarbejde mellem medlemsstaterne, både for at forebygge og afbøde udbudschok og for at sikre solidaritet i nødstilfælde. Kommissionen vil samtidig fremlægge en strategi for LNG og lagring af gas for at sikre, at Den Europæiske Union kan få det fulde udbytte af det diversificeringspotentiale, der ligger i flydende naturgas. Parallelt hermed fortsætter Kommissionen med at understrege betydningen af energi generelt og LNG specielt i de løbende forhandlinger i det transatlantiske handels- og investeringspartnerskab (TTIP).

For at øge gennemsigtigheden og sikre, at mellemstatslige aftaler på energiområdet overholder EU's gældende lovgivning og politikker, er Kommissionen på vej med et forslag til revision af den aktuelle afgørelse om mellemstatslige aftaler.

Inden udgangen af 2016 vil Kommissionen foreslå et nyt lovinstrument om elforsyningssikkerhed, der er udformet til at styrke gennemsigtigheden, sikre en fælles tilgang og give bedre grænseoverskridende løsninger på elforsyningssikkerhed. Dette instrument skal være fuldt integreret med den nye udformning af elmarkederne.

På atomområdet vil offentliggørelsen i 2016 af det nye vejledende kerneenergiprogram (PINC) givet et overblik over investeringer, som medlemsstaterne planlægger frem til 2050 for alle faser af det nukleare kredsløb. Med tilsagn fra halvdelen af EU's medlemsstater til at fortsætte med at bruge denne energikilde til at producere en del af deres elektricitet bør dette initiativ bringe mere klarhed over det langsigtede behov for investeringer i atomkraft og over forvaltningen af de nukleare forpligtelser.

Politiske konklusioner på medlemsstatsplan, regionalt plan og EU-plan:

EU gør fremskridt med diversificeringen af energikilder, -leverandører og -transportruter. Imidlertid kom ca. 40 % af EU's gasimport i 2013 fra Rusland, og en række medlemsstater er stadig helt eller i overvejende grad afhængige af forsyninger fra Rusland, især Bulgarien, Den Tjekkiske Republik, Estland, Finland, Ungarn, Letland, Litauen og Slovakiet.

Tre medlemsstater (Bulgarien, Litauen og Portugal) mangler endnu at overholde infrastrukturstandarden i henhold til forordningen om gasforsyningssikkerhed.

Der er brug for at udbygge forbindelserne, især fra de baltiske stater og Finland til det centraleuropæiske gasmarked, forbedre forbindelserne mellem medlemsstaterne (f.eks. Ungarn, Rumænien, Bulgarien og Grækenland og mellem Portugal, Spanien og Frankrig) og at sikre, at alle medlemsstater har adgang til markedspladser for LNG og kan udnytte den LNG-kapacitet, som landene har udviklet eller har potentiale til at udvikle.

På regionalt plan viser den stresstest, der blev udført i 2014, tydeligt fordelene ved regionalt samarbejde i forbindelse med at forebygge eller afbøde en gaskrise. Kommissionen arbejder allerede aktivt på at fremme dette samarbejde, f.eks. gennem Gruppen på Højt Plan vedrørende Gassammenkobling i Central- og Sydøsteuropa (CESEC). Dette arbejde bør fortsættes.

Medlemsstaterne skal også styrke samarbejdet (på regionalt plan) med hensyn til elforsyningssikkerhed og tilstrækkelig produktion.

6.    En energiunion for forskning, innovation og konkurrenceevne

Fremskridt

Forskning, innovation (F&I) og konkurrenceevne er altafgørende for at fremskynde EU's energiomstilling og høste de frugter i form af vækst og beskæftigelse, som energiunionen kan skabe. I september 2015 præsenterede Kommissionen meddelelsen "Mod en integreret strategisk energiteknologiplan (SET-plan)" 31 . Dette sætter fornyet skub i udviklingen og udrulningen af lavemissionsteknologier gennem bedre koordinering og prioritering af forsknings- og innovationsindsatsen i hele Europa.

Finansiering er afgørende for markedsudbredelse af innovation. Derfor udbygger Kommissionen og Den Europæiske Investeringsbank deres indsats i henhold til investeringsplanen for Europa og Den Europæiske Fond for Strategiske Investeringer (EFSI). I den forbindelse tilvejebringer InnovFin-projekterne for energidemonstration (EDP) risikofinansiering i form af lån, egenkapital og garantier, der rækker ud over traditionel tilskudsbaseret støtte. Dette bør øge konkurrenceevnen hos innovative energiteknologiske selskaber.

EU's emissionshandelssystem giver også finansieringsmuligheder for investeringer i innovation. I gennemsnit brugte eller planlagde medlemsstaterne i 2014 at bruge ca. 87 % af det samlede provenu fra auktionen over emissionskvoter i henhold til ETS, i alt 3,2 mia. EUR, til klima- og energirelaterede formål. I henhold til NER 300-finansieringsprogrammet er en samlet finansiering på 2,1 mia. EUR, som forventes at tiltrække yderligere 2,7 mia. EUR i private investeringer, tiltænkt innovative projekter i 20 medlemsstater.

I forslaget til revision af direktivet om emissionshandelssystemet, som blev fremlagt i juli 2015, foreslog Kommissionen en ny innovationsfond og en ny moderniseringsfond. Innovationsfonden bygger på NER 300-programmet og udvider samtidig anvendelsesområdet til også at omfatte lavemissionsinnovation i industrielle sektorer. Ved at støtte lavemissionsinnovation og -demonstration vil innovationsfonden også bidrage til at virkeliggøre centrale foranstaltninger inden for den strategiske energiteknologiplan. Den nye moderniseringsfond er beregnet til medlemsstater med et BNP pr. capita på under 60 % af EU-gennemsnittet og vil blive målrettet mod modernisering af energisystemet og forbedring af energieffektiviteten. Det reviderede direktiv om EU's emissionshandelssystem indeholder også forslag til mere målrettede regler om CO2-lækager for at beskytte den internationale konkurrenceevne i de sektorer, der er i størst risiko for at flytte deres produktion uden for EU.

Desuden er Horisont 2020-rammeprogrammet afgørende for at støtte energiunionens forsknings- og innovationsmål. I perioden 2014-2015 beløb programmets finansielle bidrag sig til over 9 mia. EUR til støtte for energiforskning (herunder nuklear), rene transportformer, klimaindsats og ressourceeffektivitet, bioøkonomi og centrale støtteteknologier. Desuden er området for forskning og innovation inden for energi og lavemissionsteknologi det hyppigst valgte med hensyn til intelligent specialisering – for over 100 EU-regioner – hvilket tyder på, at der vil blive allokeret betydelige midler fra de europæiske struktur- og investeringsfonde hertil. Platformen for intelligent specialisering inden for energi iværksat af Kommissionen i 2015 32 bør støtte dette arbejde.

Vejen frem

Som led i statuspakken for energiunionen i 2016 vil Kommissionen præsentere en integreret strategi for energiunionen vedrørende forskning, innovation og konkurrenceevne. Denne integrerede strategi bør afspejle resultaterne fra høringen, som Kommissionen vil igangsætte blandt medlemsstater og interessenter om tre indbyrdes forbundne områder, nemlig energiteknologier, transport og global konkurrenceevne. Den omfatter stigende offentlige og private investeringer i forskning og innovation, fjerner negative incitamenter til innovation og overvinder hindringer for private investeringer. Bottom-up-forskning bør fremmes bedre som et væsentligt træk i et levende innovationsøkosystem.

I 2016 vil opmærksomheden blive rettet mod en mere effektiv koordinering mellem energiunionen, det digitale indre marked og den cirkulære økonomi. Dette vedrører bl.a. den gradvise digitalisering af energi- og transportsektoren.

Energiomstillingen vil medføre forandringer i mange sektorer og kræver derfor en tættere involvering af arbejdsmarkedets parter. Der kunne bl.a. være tale om at sikre, at færdigheder og uddannelsesplaner stemmer med indholdet i nye jobprofiler, at gennemgå arbejdsvilkår i nye sektorer eller at gøre omstillingen socialt retfærdig i sektorer eller regioner, hvor arbejdspladser går tabt. Kommissionen har taget kontakt til arbejdsmarkedets parter på EU-plan og vil fortsætte dialogen i 2016. Den opfordrer medlemsstaterne til ligeledes at drøfte konsekvenserne af energiomstillingen, og hvordan de bedst kan foregribes og håndteres, med arbejdsmarkedets parter 33 .

Politiske konklusioner på medlemsstatsplan, regionalt plan og EU-plan:

Europæisk industri, forskningsinstitutioner og akademiske innovative aktører er overordnet set godt placeret i det globale energilandskab. Der er mange medlemsstater (herunder Østrig, Danmark, Finland, Frankrig, Tyskland og Det Forenede Kongerige), som har gjort en betydelig indsats for at fremme innovation og forretningsmuligheder inden for energieffektivitet og lavemissionsteknologi. Det er en af grundene til, at beskæftigelsen trods den økonomiske og finansielle krise er vokset inden for sektoren for vedvarende energi med næsten en halv million nye job i EU de seneste fem år.

En række nylige positive initiativer i nogle medlemsstater (herunder Frankrig, Nederlandene og Portugal) har skabt mere miljø- og vækstvenlige beskatningssystemer. Der er dog i en række medlemsstater fortsat flere muligheder for at ændre beskatningssystemet på en måde, der kan stimulere beskæftigelse og konkurrenceevne og samtidig bidrage til energiunionens mål 34 . Medlemsstater, der giver sig i kast med sådanne beskatningsændringer, bør samtidig sikre sig, at de undgår uforholdsmæssige indvirkninger på energiprisniveauet. Centrale støttebetingelser er nødvendige for markedsudbredelse af innovation. Skattereformer, f.eks. inden for transport og mobilitet, har i kraft af en bedre afspejling af miljøomkostninger og økonomiske omkostninger potentiale til at understøtte denne omstilling.

7.    Gennemførelse af energiunionen

Fremskridt

Energiunionen har brug for en pålidelig og gennemsigtig forvaltningsproces, som er forankret i lovgivningen for at sikre, at energirelaterede tiltag på europæisk, regionalt, nationalt og lokalt niveau alle bidrager til energiunionens mål.

På politisk plan har næstformand Maroš Šefčovič foretaget en rundrejse i energiunionen gennem de seneste mange måneder. Han har været i dialog med nationale regeringer og parlamenter og med Europa-Parlamentet samt interessenter og borgere. Disse besøg samt mange andre kommissærers opsøgende aktiviteter, bl.a. kommissær Arias Cañete, giver EU og medlemsstaterne mulighed for at lytte og for at drøfte energiunionen og dens muligheder.

Denne proces har med støtte i en teknisk dialog med medlemsstaterne givet et meget tydeligere billede af mulighederne, styrkerne, truslerne og svaghederne i energiunionen på medlemsstatsplan, som det kan ses i de ledsagende faktablade, der er blevet godkendt af medlemsstaterne efter bilaterale drøftelser 35 . Den har også givet sig udslag i den foreslåede metodologi om nøgleindikatorer, der er knyttet til denne status over energiunionen 36 . Dette arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene viser en sammenligning af situationen i EU for de fem dimensioner af energiunionen ved brug af disse første nøgleindikatorer. Nøgleindikatorerne vil blive brugt i fremtiden til at måle og overvåge gennemførelsen af energiunionen.

Energiomstillingen kræver strategisk planlægning. I øjeblikket har kun omkring en tredjedel af medlemsstaterne indført omfattende energi- og klimastrategier, der rækker længere end 2020, herunder vejledende nationale mål for drivhusgasemissioner, vedvarende energi og energieffektivitet. Dette vækker stor bekymring i betragtning af, hvor nødvendigt det er at skabe en forudsigelig ramme for investeringer i områder, som ofte kræver langsigtet planlægning.

Vejen frem

Integrerede nationale energi- og klimaplaner, der omfatter alle fem dimensioner af energiunionen, er nødvendige for en mere strategisk planlægning. De vil gøre det muligt at nå 2030-målene. Vejledningen, som er bilag til denne status over energiunionen, giver medlemsstaterne et grundlag for at begynde at udarbejde planer for den periode, som 2030-rammen omfatter.

For at give projektudviklerne og investorerne sikkerhed og forudsigelighed i et miljø under hastig forandring bør det forberedende arbejde indledes straks. Medlemsstaterne bør derfor præsentere udkast til nationale planer i 2017 som grundlag for yderligere drøftelser med henblik på at færdiggøre disse nationale planer i 2018, så de kan blive operationelle i god tid inden 2021.

De nationale planer skal også afspejle resultatet af regionale samråd i områder, som ville nyde godt af et styrket samarbejde med omkringliggende medlemsstater. I 2016 vil Kommissionen fremlægge en vejledning i, hvordan man styrker det regionale samarbejde i bred forstand, og hvordan Kommissionen kan lette regionale tilgange.

For at spore fremskridtene skal der indføres et gennemsigtigt overvågningssystem baseret på nøgleindikatorer samt på medlemsstaternes toårlige rapporter om fremskridtene med deres nationale planer. Kommissionen vil vurdere det samlede fremskridt, som gøres på EU-plan, i sin årlige status over energiunionen og om nødvendigt foreslå politiktiltag og foranstaltninger til at sikre opnåelsen af energiunionens mål.

Kommissionen vil på grundlag af bl.a. en kvalitetskontrol af de aktuelle rapporteringsforpligtelser 37 og de løbende drøftelser med medlemsstaterne, Europa-Parlamentet og interessenterne fremlægge et forslag i 2016 om strømlining af planlægnings- og rapporteringskrav til medlemsstaternes klima- og energiindsats og om, at Kommissionen snarest muligt skal nedbringe den unødvendige administrative byrde i overensstemmelse med dagsordenen for bedre regulering og tilpasse planlægnings- og rapporteringskravene efter den strategiske ramme for energiunionen.

8.    Konklusioner og det videre forløb

Det er afgørende at fastholde den ambition, balance og fremdrift, der blev skabt med iværksættelsen af den strategiske ramme for energiunionen i februar 2015. 2016 bliver et vigtigt år, hvor der skal skabes resultater, og hvor den strategiske vision i energiunionsstrategien bliver udmøntet i EU-retlige initiativer, mere sammenhæng i vores samarbejde med eksterne parter og yderligere udvikling og gennemførelse af energiunionen.

(1)

     COM(2015) 80.

(2)

     Den ledsages af en række rapporter og arbejdsdokumenter fra Kommissionens tjenestegrene som første skridt i retning af at strømline Kommissionens rapporteringsforpligtelser.

(3)

     Kommissionens arbejdsprogram, COM(2015) 610 final. Alle forslag vil blive udarbejdet i henhold til nærhedsprincippet, proportionalitetsprincippet og princippet om bedre regulering. Nogle af disse forslag vil være REFIT-initiativer.

(4)

     De to andre er Brasilien og Canada.

(5)

     De 27 % fremstilles af vedvarende energikilder og andre 27 % af atomenergi.

(6)

     COM(2014) 15 final og konsekvensanalysen hertil.

(7)

     Det Europæiske Råds konklusioner af 18.9.2015.

(8)

     "The World-harmonised Light-duty vehicle Test Procedure" (WLTP) er blevet vedtaget i henhold til UNECE-rammen (United Nations Economic Commission for Europe) i 2014 til erstatning for den gamle prøvningsmetode "New European Drive Cycle" (NEDC).

(9)

     Dette vil sikre, at køretøjernes emissionsresultater under virkelig kørsel faktisk overholder de lovbestemte grænseværdier med forbehold af de tolerancer, der skyldes usikkerhed i testproceduren og måleinstrumenterne, og som vil blive gradvist mindre med tiden.

(10)

     Jf. Climate Action Progress Report, COM(2015) 576 + SWD(2015) 246.

(11)

     Da de foreløbige mål er defineret som et gennemsnit over to år, kunne nye Eurostat-data fra 2014 ændre denne vurdering.

(12)

     COM(2015) 341 final.

(13)

     COM(2015) 574 final og det ledsagende arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene    SWD(2015) 245.

(14)

     COM(2014) 520 final.

(15)

     Rapport fra Energy Efficiency Financial Institutions Group (EEFIG) ( www.eefig.eu ).

(16)

      http://ec.europa.eu/energy/en/topics/infrastructure/central-and-south-eastern-europe-gas-connectivity .

(17)

     COM(2015) 340.

(18)

     COM(2015) 339 final; ledsaget af arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene om bedste praksis inden for eget forbrug af vedvarende energi, SWD(2015) 141 final.

(19)

     SWD(2015) 249.

(20)

     Ifølge overvågningsrapporten fra ACER om gennemførelsen af projekter af fælles interesse er det 31 % inden for el og 25 % inden for gas.

(21)

     C(2015) 8052.

(22)

     SWD(2015) 247.

(23)

     EUT C 200 af 28.6.2014, s. 1.

(24)

     C(2015) 2814.

(25)

     COM(2015) 496.

(26)

     Sag C-36/14, Europa-Kommissionen mod Republikken Polen.

(27)

     Rådets konklusioner om henholdsvis energidiplomati og klimadiplomati (10995/15 og 11029/15).

(28)

     COM(2014) 330.

(29)

     JOIN(2015) 50 final, ledsaget af SWD(2015) 500.

(30)

     Jf. f.eks. erklæringen fra Tyskland og dets nabolande om elforsyningssikkerhed, http://www.benelux.int/files/4414/3375/5898/Jointdeclaration.pdf .

(31)

     C(2015) 6317.

(32)

      http://s3platform.jrc.ec.europa.eu/s3p-energy .

(33)

     Den nye EU-dagsorden for færdigheder, som Kommissionen er i færd med at udforme, bør indeholde foranstaltninger til bedre foregribelse af behovet for nye færdigheder og større gennemsigtighed i og anerkendelse af kvalifikationer.

(34)

     Tax Reforms Report in the EU Member States, 2015 (November) – Taxation Paper N°58: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/gen_info/economic_analysis/tax_papers/taxation_paper_58.pdf .

(35)

     Medlemsstaternes faktablade findes i SWD(2015)208-209, 217-242.

(36)

     SWD(2015) 243.

(37)

     REFIT-initiativ nr. 10, bilag II til Kommissionens arbejdsprogram, COM(2015) 610.

Top

Bruxelles, den 18.11.2015

COM(2015) 572 final

BILAG

AJOURFØRT KØREPLAN FOR ENERGIUNIONEN

til

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG, REGIONSUDVALGET OG DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK

Status over energiunionen 2015

{SWD(2015) 208}
{SWD(2015) 209}
{SWD(2015) 217 à 243}


Ajourført køreplan for energiunionen –
november 2015

Forkortelser: SoS: forsyningssikkerhed (Security of Supply)/ IEM: det indre marked for energi (Internal Energy Market) / EE: energieffektivitet (Energy Efficiency) / GHG: drivhusgasser (Greenhouse gases) / F&I: forskning og innovation

Denne køreplan er den samme som den, der blev præsenteret i bilaget til Kommissionens meddelelse "En rammestrategi for en modstandsdygtig energiunion med en fremadskuende klimapolitik", vedtaget den 25. februar 2015 (COM(2015) 80). Den eneste nye information i denne tabel er sidste kolonne, der giver en opdatering af disse initiativer, som allerede er blevet vedtaget, eller hvor tidsplanen er ændret. Den giver ingen nye oplysninger om initiativer, der oprindelig var planlagt afsluttet i 2016 eller senere.

Handling

Ansvarlig

Tidsplan (vist i bilaget til COM(2015) 80)

SoS

IEM

EE

GHG

F&I

Kommentarer / Opdatering

Infrastruktur

Effektiv gennemførelse af målet for sammenkobling af elnettet på 10 %

Kommissionen

Medlemsstaterne

Nationale regulerende myndigheder

Transmissionssystemoperatører

2015-2020

X

X

X

Vedtaget den 25. februar 2015 (COM(2015) 82)

Udarbejdelse af den anden liste over energiinfrastrukturprojekter af fælles interesse, som fører til Kommissionens delegerede retsakt

Kommissionen

Medlemsstaterne

2015

X

X

X

Delegeret retsakt vedtaget den 18. november 2015 (C(2015 8052)

Meddelelse om fremskridtene mod en færdiggørelse af listen over de vigtigste energiinfrastrukturer og de foranstaltninger, der er nødvendige for at nå målet for sammenkobling af elnettet på 15 % inden 2030

Kommissionen

2016

X

X

Oprettelse af et energiinfrastrukturforum

Kommissionen

Medlemsstaterne

2015

X

X

Første møde i energiinfrastrukturforummet fandt sted 9.-10. november 2015 i København.

Elektricitet

Initiativer om markedsudformning og regionale elektricitetsmarkeder og koordinering af kapaciteterne for at sikre forsyningssikkerhed, fremme den grænseoverskridende handel og lette integrationen af vedvarende energi

Kommissionen

2015-2016

X

X

X

X

Høringsmeddelelse vedtaget den 15. juli 2015 (COM(2015) 340) med planlagte lovforslag i 2016

Revidering af direktivet om foranstaltninger til fremme af elforsyningssikkerhed

Kommissionen

2016

X

X

X

Detailmarkedet

Ny aftale for energiforbrugerne, som omfatter en styrkelse af forbrugerne, styring af efterspørgslen, anvendelse af intelligent teknologi, forbindelse af engros- og detailmarkederne, udfasning af regulerede priser og ledsageforanstaltninger, der skal beskytte sårbare forbrugere

Kommissionen

Medlemsstaterne

2015-2016

X

X

X

X

Meddelelse vedtaget den 15. juli 2015 (COM(2015) 339) med planlagte lovforslag i 2016

Gas

Revidering af forordningen om gasforsyningssikkerhed

Kommissionen

2015-2016

X

X

Forventes afsluttet i 2016

Strategi for flydende naturgas og lagring heraf

Kommissionen

2015-2016

X

Forventes afsluttet i 2016

Retsgrundlag

Evaluering af Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (ACER) og revidering af energilovgivningen

Kommissionen

2015-16

X

X

X

Omfattet af høringsmeddelelsen vedtaget den 15. juli 2015 (COM(2015) 340) med planlagte lovforslag i 2016

Vedvarende energikilder

Pakke om vedvarende energi, herunder et nyt direktiv om vedvarende energi for 2030, bedste praksis inden for eget forbrug af vedvarende energi og støtteordninger, bæredygtighedspolitik for bioenergi

Kommissionen

2015-2017

X

X

X

Bedste praksis inden for eget forbrug af vedvarende energi vedtaget den 15. juli 2015 (SWD(2015) 141)

Pakke om vedvarende energi forventes afsluttet i 2016

Meddelelse om konvertering af affald til energi

Kommissionen

2016

X

X

Klima

Lovforslag om revidering af EU's emissionshandelssystem, 2021-2030

Kommissionen

2015

X

X

X

Forslag vedtaget den 15. juli 2015 (COM(2015) 337)

Lovforslag om inkludering af beslutningen om indsatsfordeling og arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug (LULUCF) i den klima- og energipolitiske ramme for 2030

Kommissionen

2016

X

Transportforanstaltninger

Fair og effektiv prissætning på bæredygtig transport – revidering af Eurovignettedirektivet og en fastsættelse af en ramme, der skal fremme en europæisk elektronisk bompengetjeneste

Kommissionen

2016

X

X

Revidering af markedsadgangsreglerne for vejtransport med henblik på at øge energieffektiviteten

Kommissionen

2016

X

X

Masterplan for iværksættelse af kooperative intelligente transportsystemer

Kommissionen

Medlemsstaterne

Industri

2016

X

X

X

Revidering af forordningerne om fastsættelse af præstationsnormer for emissioner, så der sættes mål for personbiler og varevogne for perioden efter 2020

Kommissionen

2016-2017

X

X

X

Etablering af et overvågnings- og rapporteringssystem for tunge erhvervskøretøjer (lastbiler og busser) med henblik på at forbedre oplysningerne til køberne

Kommissionen

2016-2017

X

X

X

Revidering af direktivet om fremme af renere og mere energieffektive køretøjer til vejtransport

Kommissionen

2017

X

X

Meddelelse om dekarbonisering af transportsektoren, herunder en handlingsplan for anvendelse af anden og tredje generation af biobrændstoffer og andre alternative, bæredygtige brændstoffer

Kommissionen

2017

X

X

X

Forventes afsluttet i 2016

Energieffektivitet

Revidering af direktivet om energieffektivitet

Kommissionen

2016

X

X

X

X

Revidering af direktivet om bygningers energimæssige ydeevne, herunder initiativet "Smart Finance for Smart Buildings"

Kommissionen

2016

X

X

X

X

Revidering af energieffektivitetsrammen for produkter (energimærkningsdirektivet og direktivet om miljøvenligt design)

Kommissionen

2015

X

X

X

X

Forslag til forordning om energimærkning vedtaget den 15. juli 2015 (COM(2015) 341)

Arbejdsplan for miljøvenligt design knyttet til pakke om cirkulær økonomi i december 2015

Styrkelse af den målrettede brug af finansielle instrumenter til at støtte investeringer i energieffektivitet

Kommissionen

2015-

X

X

Opvarmning og afkøling

EU's strategi for opvarmning og afkøling omhandlende det bidrag, som opvarmning og afkøling yder til opnåelse af EU's energi- og klimamål

Kommissionen

2015

X

X

X

X

X

Forventes afsluttet i 2016

Ekstern energi- og klimapolitik

EU's energi- og klimadiplomati

Kommissionen

HR/NF

Medlemsstaterne

2015

X

X

X

X

Rådets konklusioner om klimadiplomati vedtaget af Rådet for udenrigsanliggender den 20. juli 2015 (11029/15)

Rådets konklusioner om energidiplomati vedtaget af Rådet for udenrigsanliggender den 20. juli 2015 (10995/15)

Revidering af afgørelsen om indførelse af en mekanisme for udveksling af oplysninger vedrørende mellemstatslige aftaler mellem medlemsstaterne og tredjelande på energiområdet

Kommissionen

HR/NF

2016

X

X

Nye og styrkede energidialoger med lande, der har betydning for EU's energipolitik

Kommissionen

HR/NF

2015-

X

X

X

X

X

Aftalememorandum om et forbedret strategisk partnerskab med Ukraine

Kommissionen

HR/NF

Europa-Parlamentet

Rådet

2015

X

X

Forventes afsluttet i 2016

Trilateralt aftalememorandum om det transkaspiske rørledningssystem med Aserbajdsjan og Turkmenistan

Kommissionen

HR/NF

Europa-Parlamentet

Rådet

2015

X

X

Forventes afsluttet i 2016

Initiativ om styrkelse af Energifællesskabet

Kommissionen

Energifællesskabets kontraherende parter

HR/NF

2015

X

X

Centrale beslutninger truffet af Energifællesskabets Ministerråd i oktober 2015

Fælles akt om forsyningssikkerhed planlagt

Styrket Euromed-samarbejde om gas, elektricitet, energieffektivitet og vedvarende energi

Kommissionen

HR/NF

2015-2016

X

X

Gasplatform igangsat juni 2015

Regional elmarkedsplatform igangsat oktober 2015

Platform for vedvarende energi og energieffektivitet planlagt i 2016

Vedtagelse og undertegnelse af et nyt internationalt energicharter på vegne af EU og Euratom

Kommissionen

HR/NF

2015

X

X

Det internationale energicharter blev udformet sammen med Europa-Kommissionen på konferencen i Haag den 20.-21. maj 2015

Industriel konkurrenceevne

En ny europæisk F&I-tilgang til energi, som skal fremskynde omlægningen af energisystemet

– en integreret strategisk energiteknologiplan (SET-plan)

– en strategisk forsknings- og innovationsdagsorden for transportområdet

Kommissionen

2015-2017

X

Meddelelse om SET-planen vedtaget den 15. september 2015 (C(2015) 6317)

Platformen for intelligent specialisering inden for energi iværksat i 2015

Integreret strategi for energiunionen vedrørende forskning, innovation og konkurrenceevne forventes afsluttet i 2016

Analyse af energipriser og omkostninger (herunder skatter og subsidier)

Kommissionen

2016 og hvert andet år herefter

X

Initiativ vedrørende EU's førerposition på verdensplan inden for teknologi og innovation på energi- og klimaområdet, som skal fremme vækst og beskæftigelse

Kommissionen

2015-2016

X

X

X

Knyttet til den integrerede og altomfattende strategi for energiunionen vedrørende forskning, innovation og konkurrenceevne

Forbedret handelspolitik, som skal fremme eksport af EU-teknologier

Kommissionen

2015-2019

X

X

X

Tværgående foranstaltninger

Revidering af retningslinjerne for statsstøtte til miljøbeskyttelse og energi

Kommissionen    

2017-2019

X

X

X

X

X

Rapport om den europæiske sikkerhedsstrategi, herunder en platform og en køreplan for Euromed og strategier for LNG, energilagring og den sydlige gaskorridor

Kommissionen

2015-2016

X

X

X

X

X

Rapport (SWD) vedtaget den 18. november 2015 (SWD(2015) 404)

Strategi for LNG og gaslagring forventes afsluttet i 2016

Data, analyser og oplysninger vedrørende energiunionen: initiativ, der samler og giver nem adgang til al relevant viden hos Kommissionen og i medlemsstaterne

Kommissionen

2016

X

X

X

X

X

Atomkraft

Forordning fra Rådet om ajourføring af informationskravene i Euratomtraktatens artikel 41, set i lyset af den europæiske energisikkerhedsstrategi

Kommissionen

2015

X

X

Forventes afsluttet i 2016

Meddelelse om et vejledende kerneenergiprogram (PINC) i henhold til artikel 40 i Euratomtraktaten

Kommissionen

2015

X

X

Forventes afsluttet i 2016

Top

Bruxelles, den 18.11.2015

COM(2015) 572 final

BILAG

VEJLEDNING TIL MEDLEMSSTATERNE OM NATIONALE ENERGI- OG KLIMAPLANER SOM LED I FORVALTNINGEN AF ENERGIUNIONEN

til

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG, REGIONSUDVALGET OG DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK

Status over energiunionen 2015

{SWD(2015) 208}
{SWD(2015) 209}
{SWD(2015) 217 à 243}


VEJLEDNING TIL MEDLEMSSTATERNE OM NATIONALE ENERGI- OG KLIMAPLANER SOM LED I FORVALTNINGEN AF ENERGIUNIONEN

1.Indledning

Kommissionen forklarer i sin meddelelse om en strategisk ramme for energiunionen, som den vedtog den 25. februar 2015, at energiunionen har brug for en integreret forvaltnings- og overvågningsproces, som sikrer, at energirelaterede tiltag på europæisk, regionalt, nationalt og lokalt niveau på sammenhængende vis bidrager til energiunionens mål.

I oktober 2014 opfordrede Det Europæiske Råd i forbindelse med aftalen om den klima- og energipolitiske ramme for 2030 til at udvikle et pålideligt og gennemsigtigt forvaltningssystem uden unødige administrative byrder for at bidrage til at sikre, at EU når sine energipolitiske mål, og den 19. marts 2015 konkluderede det, at der skulle udvikles et pålideligt og gennemsigtigt forvaltningssystem. Strømlinede og integrerede nationale energi- og klimaplaner vil være kernen i dette forvaltningssystem. Forvaltningssystemet vil bygge videre på de eksisterende byggesten såsom nationale klimaprogrammer og nationale planer for vedvarende energi og energieffektivitet

Kommissionen vil gå i et tæt samarbejde med medlemsstaterne om at nå disse fælles mål for ved forenede kræfter at sikre en vellykket gennemførelse af energiunionen, reducere den administrative byrde og øge gennemsigtigheden for medlemsstaterne samt give investorerne sikkerhed frem til 2030 og derefter.

Formålet med dette dokument er at tilbyde vejledning til medlemsstaterne i, hvordan de udarbejder deres integrerede nationale energi- og klimaplan, og i hovedelementerne.

Denne vejledning følger og forklarer de primære trin i den gradvise proces fra start til færdige nationale planer i 2018, herunder både medlemsstaternes og Kommissionens primære roller og opgaver. I 2016 vil Kommissionen fremlægge et lovgivningsinitiativ om strømlining af planlægnings- og rapporteringskrav og præsentere en skabelon for opstillingen af nationale energi- og klimaplaner for at supplere og yderligere specificere denne vejledning.

1.Generelle principper og anvendelsesområde for de nationale planer

Den nationale plan bør udarbejdes i en holistisk tilgang og omfatte de fem dimensioner af energiunionen på en integreret måde, der tager højde for samspillet mellem de forskellige dimensioner. Specifikke elementer i eksisterende planer kan bevares afhængigt af området og tidsplanen for planlægningsprocesserne. Den nationale plan bør dække perioden 2021-2030 og bygge på, hvad hver medlemsstat skal gennemføre i henhold til sin politik for 2020, og også omfatte et perspektiv frem til 2050.

Selv om medlemsstaterne har ret til at udforme politikker, der egner sig til deres hjemlige forhold, bør de nationale planer sætte kursen for de nationale energi- og klimamål og -politikker således, at de hænger sammen med opfyldelsen af de aftalte fælles målsætninger for energiunionen, navnlig 2030-målene (drivhusgasemissioner, vedvarende energi, energieffektivitet og elnetsammenkobling), som blev fastlagt på Det Europæiske Råds møde i oktober 2014. Mens den tilgang, der blev valgt i beslutningen om indsatsfordeling, vil fortsætte indtil 2030 med hensyn til nedbringelse af emissionerne i sektorer uden for ETS, vil EU-målene for vedvarende energi og energieffektivitet blive nået ved en kollektiv indsats fra medlemsstaterne og gennem politikker og foranstaltninger på EU-plan.

Det er meget vigtigt, at nationale planer giver langsigtet forudsigelighed og vished for investeringer og sikrer en højere grad af samarbejde og sammenhæng blandt medlemsstaterne og deres tilgang til klima- og energipolitik.

2.Indholdet i de nationale planer

De nationale planer bør dække perioden 2021-2030, herunder et perspektiv frem til 2050, for at sikre overensstemmelsen med de langsigtede politiske målsætninger på europæisk og nationalt plan.

De nationale planer bør indeholde følgende elementer:

a) Den nuværende situation

Overblik over det nationale energisystem og den politiske sammenhæng for den nationale plan for alle fem dimensioner af energiunionen (herunder makroøkonomisk sammenhæng, drivhusgasemissioner, energimix og situationen i hver sektor inden for energisystemet).

Vurdering af situationen med hensyn til aktuelle energi- og klimapolitikker og -foranstaltninger, herunder støtteordninger og beskatningssystemer for vedvarende energi og energieffektivitet, på basis af erfaringer med at nå energi- og klimamålene for 2020.

Overblik over centrale problemstillinger af grænseoverskridende relevans, herunder muligheder og udfordringer for yderligere regionalt samarbejde og integration.

Den administrative struktur i gennemførelsen af nationale energi- og klimapolitikker, herunder de primære forvaltningsorganers ansvarsområder og samspil.

Nationale planer kan bygge på medlemsstaternes eksisterende nationale energi- og klimapolitiske strategier for årene 2020, 2030 og tiden derefter i overensstemmelse med denne vejledning.

b) Målsætninger, politikker og foranstaltninger for de fem dimensioner

I de nationale planer bør der fastlægges målsætninger for hver dimension af energiunionen. Med hensyn til 2030-målene for energi bør planerne indeholde de nationale bidrag, der er nødvendige for at nå EU-målene i fællesskab. For drivhusgasemissionerne fra sektorer uden for ETS bør planerne indeholde de politikker og foranstaltninger, der er planlagt for at overholde de årlige bindende nationale grænser, der er fastsat i den reviderede beslutning om indsatsfordeling.

Samspillet mellem de forskellige dimensioner bør beskrives (f.eks. bidraget fra vedvarende energi og energieffektivitet til nedbringelsen af drivhusgasemissioner og infrastrukturbehovet som følge af øget brug af vedvarende energikilder).

For hver målsætning bør planen indeholde en beskrivelse af de planlagte politikker og foranstaltninger til opfyldelse heraf. Dette bør også omfatte en vurdering af, hvordan disse politikker indvirker på hinanden, for at sikre sammenhængen mellem politikkerne og undgå overlapninger i lovgivningen.

Energisikkerhed, solidaritet og tillid

Mellem- til langsigtede målsætninger og standarder vedrørende forsyningssikkerhed, herunder med hensyn til diversificering af energikilder og leverandørlande, infrastruktur, lagring, efterspørgselsreaktion, parathed til at håndtere begrænset eller afbrudt energiforsyning og udbredelse af alternative hjemlige energikilder. Målsætningerne bør omfatte regionalt samarbejde, og de politiske tiltag, der skal til for at opfylde disse målsætninger, bør være samordnet på regionalt plan. I denne forbindelse bør nationale planer bygge på de specifikke forsyningssikkerhedsplaner (vurderingsplaner, forebyggende handlingsplaner og nødplaner), som udarbejdes i overensstemmelse med forordningen om gasforsyningssikkerhed.

Politiske strategier vedrørende energisikkerhed i bred forstand, herunder andre relevante politikvalg vedrørende f.eks. energibesparelser eller energimix.

Den generelle politiske tilgang til at opnå forsyningssikkerhed for de eksterne energikilder, herunder gennem infrastruktur, og i relevant omfang den påtænkte tilgang til internationale mellemstatslige aftaler med tredjelande bør også være omfattet.

Et fuldt ud integreret indre energimarked

Udbygning af elsammenkoblingskapaciteten fra 2021 til 2030 (forholdet mellem grænseoverskridende transmissionskapacitet og installeret produktionskapacitet) med tanke på det aftalte mål på 15 % inden 2030 og under hensyntagen til faktorer som omkostninger og potentielle handelsstrømme, der er specifikke for den enkelte medlemsstat. Her bør også angives de hovedprojekter, der er planlagt til at opnå den nødvendige sammenkoblingskapacitet i et 2030-perspektiv.

For energiinfrastrukturens vedkommende angives, hvordan planlagte nationale infrastrukturprojekter og projekter af fælles interesse, der vedrører medlemsstaten, vil blive gennemført, herunder en tidsplan. I denne forbindelse bør nationale planer bygge på forordningen om retningslinjer for den transeuropæiske energiinfrastruktur.

Målsætningerne for markedskonkurrence, -integration og -kobling, udbredelse af fleksibilitet i elsektoren, herunder udvikling af kortfristede markeder, energimarkedernes konkurrenceevne med hensyn til efterspørgselsreaktion og udrulning af intelligente teknologier og net.

Vurdering af virkningen af de planlagte infrastrukturinvesteringer og af, hvilken virkning udviklingen af energiproduktion har på engros- og detailenergipriserne og på markedsintegrationen med andre medlemsstater.

Energieffektivitet, der bidrager til en begrænsning af efterspørgslen

Nationale politikker og foranstaltninger planlagt til at støtte opnåelsen af de aftalte EU-mål for energieffektivitet på mindst 27 % (skal revideres inden 2020 med henblik på 30 %) under hensyntagen til de forventede energibesparelser fra disse politikker og foranstaltninger samt gennemførelsen af den eksisterende EU-lovgivning.

En forløbskurve for energibesparelser, angivet i form af tallene for primærenergiforbruget og det endelige energiforbrug indtil 2030, bør anføres som medlemsstatens bidrag til opnåelsen af EU-målet.

Nationale politikker og foranstaltninger planlagt til at øge energieffektiviteten i bygningssektoren. Dette omfatter nationale bygningsrenoveringsstrategier og nationale programmer for investering i energieffektivitet.

Dekarbonisering af økonomien

Planlagte politikker og foranstaltninger til nedbringelse af drivhusgasemissionerne, som dækker alle centrale udledende sektorer, herunder transport og landbrug, og som er planlagt for at overholde de årlige bindende nationale grænser for sektorer uden for ETS frem til 2030, der er fastsat i henhold til den reviderede beslutning om indsatsfordeling, med et perspektiv på den langsigtede vision og målet om omstilling til en lavemissionsøkonomi (2050).

Nationale politikker og foranstaltninger planlagt til at støtte opnåelsen af de aftalte bindende EU-mål for vedvarende energi på mindst 27 % under hensyntagen til gennemførelsen af den eksisterende EU-lovgivning og perspektivet frem til 2050.

En forløbskurve for den vedvarende energis andel af det endelige bruttoenergiforbrug frem til 2030, herunder forløbskurver for relevante teknologier samt for elektricitetsefterspørgslen (installeret kapacitet og produceret energi), bør anføres som medlemsstatens bidrag i tråd med behovet for at opfylde EU-målet i fællesskab.

Foranstaltninger, der skal træffes for at øge energisystemets fleksibilitet med hensyn til produktion af vedvarende energi. Status og planer for elmarkedet kobling og integration, regionale foranstaltninger for balancering og reserver og for, hvordan systemets tilstrækkelighed vurderes i forbindelse med vedvarende energi. Nationale politikker og foranstaltninger planlagt til at støtte andre lavemissionsteknologier.

Nationale politikker og foranstaltninger planlagt til at støtte dekarboniseringen af transport.

Hvis medlemsstaterne vil støtte udviklingen af specifik teknologi, bør planen også indeholde en vurdering af virkningerne for energipriserne og energiselskaberne og for markedsintegrationen med andre medlemsstater.

Forskning, innovation og konkurrenceevne

Målsætninger, politikker og foranstaltninger fastsat på nationalt plan til at sikre et passende bidrag til den nye europæiske F&I-tilgang til energi med henblik på at fremskynde omlægningen af energisystemet, især til tiltagene i den integrerede strategiske energiteknologiplan (SET-plan).

Nationale politiske strategier og finansieringsprogrammer for forskning og innovation på områderne for vedvarende energi, energieffektivitet og andre lavemissionsteknologier, herunder i transportsektoren, samt deres udbredelse på markedet, herunder strategier til støtte for forsknings- og teknologiinstitutioner.

Industripolitiske strategier vedrørende lavemissionsteknologisektorens konkurrenceevne og konkurrenceevne i bred forstand, herunder tilskud, virkningen for vækst, beskæftigelse og færdigheder, delsektorer, finansiering og ressourcer.

I relevant omfang målsætninger for energisystemets konkurrenceevne og dets bidrag til konkurrenceevnen i økonomien som sådan samt for international handel med energiteknologi og -udstyr i EU og adgang til tredjelandes markeder.

c) Integrerede prognoser og indikatorer

Nationale planer bør omfatte en separat del om prognoser som et analysegrundlag for planen, herunder reference- og politikscenarier, der giver en vurdering af relevante virkninger af de foreslåede politikker og foranstaltninger. I de statusrapporter over gennemførelsen af de nationale planer, der skal udarbejdes hvert andet år, bør der bruges nøgleindikatorer, som er udviklet af Kommissionen i samarbejde med medlemsstaterne, foruden ajourførte prognoser, politikker og foranstaltninger.

På grund af den horisontale karakter af de fem dimensioner i energiunionen er der behov for at vurdere og godkende politiske målsætninger og instrumenter baseret på integrerede metodiske værktøjer. Derfor bør de nationale planer omfatte prognoser for perioden frem til 2030 og derefter for energisystemet og for drivhusgasemissionerne 1 , herunder et perspektiv frem til 2050. I prognoserne bør der tages højde for f.eks. den makroøkonomiske sammenhæng (såsom det forventede BNP og befolkningstilvæksten), strukturelle ændringer af økonomien, som vil kunne påvirke energisystemet og drivhusgasemissionerne, globale energitendenser (såsom udviklingen i de internationale priser på fossile brændstoffer) samt kulpriserne, grænseoverskridende samkøringslinjer og teknologiomkostninger. Kommissionen vil udstede tekniske anbefalinger om disse emner, og medlemsstaterne skal klarlægge, hvor de ville afvige herfra, f.eks. på grund af modelkrav.

I den nationale plan bør der fastlægges mindst to scenarier: i) et referencescenarie baseret på aktuelle tendenser og eksisterende politikker og foranstaltninger på europæisk og nationalt plan og ii) mindst ét politikscenarie, der afspejler gennemførelsen af de planlagte nationale mål ved hjælp af yderligere politikker og foranstaltninger for de fem dimensioner af energiunionen, herunder især 2030-målene som beskrevet i den nationale plan. De potentielle synergier og kompromiser mellem de forskellige politikker og foranstaltninger vil således blive fremhævet.

Kommissionen kan støtte medlemsstaterne ved at fremsende data og analyser. Et vigtigt input vil være EU's nye referencescenarie for energi, transport og drivhusgasemissioner, der er udarbejdet i tæt samarbejde med medlemsstaterne og skal offentliggøres i første halvdel af 2016. Der kan også fremsendes politik- og følsomhedsscenarier til medlemsstaterne til støtte for deres strategiske planlægning, identificering af fælles udfordringer og vurdering af virkningerne af de enkelte medlemsstaters politikvalg for opnåelsen af energiunionens fælles mål. EU-referencescenariet vil også danne grundlag for en vurdering af medlemsstaternes kollektive bidrag til energiunionens mål.

Nationale prognoser bør fremlægges rettidigt for at gøre det muligt at samle dem på EU-plan og derefter vurdere den overordnede status for energisystemet og de opnåede fremskridt. Derfor bør antagelser og tendenser i de primære modelleringsresultater, der beskriver energisystemet, præsenteres tydeligt og gennemsigtigt.

Medlemsstaterne bør benytte nøgleindikatorer i statusrapporterne over gennemførelsen af deres nationale planer. På grundlag af indikatorerne, der er foreslået til den klima- og energipolitiske ramme for 2030, og dem, der allerede er medtaget i landefaktaarkene, fremlægger Kommissionen i et arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene 2 et koncept og den første analyse af nøgleindikatorer for overvågning af fremskridtene med energiunionens mål. Den foreslår indikatorer for de fem dimensioner af energiunionen, f.eks. for energipriser, konkurrenceevne, diversificering af energiimport, dekarbonisering, forskning og innovation, og hvordan energimarkedet fungerer.

3.Regionalt samarbejde omkring nationale planer

En velfungerende energiunion kræver, at medlemsstaterne samordner og samarbejder omkring udformningen af deres energipolitik. Nationale planer bør derfor fra starten bygge på regionale samråd.

Medlemsstaterne bør identificere områder, der er egnede til fælles eller koordineret planlægning inden for deres region, og bør høre deres region tidligt i udarbejdelsesprocessen. De forskellige nationale planer i en region bør supplere og om muligt styrke hinanden ved hjælp af nationale styrker for at håndtere regionens udfordringer på den sikreste og mest omkostningseffektive måde. Man bør være særlig opmærksom på at sikre en koordineret tilgang til udviklingen af nye energiressourcer og -infrastrukturer.

Fælles tilgange og fælles målsætninger kan øge den langsigtede forudsigelighed og investeringssikkerhed. Koordineringen af nationale politikker bør derfor også hindre skadelige initiativer og afbøde mulige skadelige virkninger af nationale politikker for andre medlemsstater. Planerne bør derfor indeholde en vurdering af, hvordan de påtænkte mål og politikker i planerne vil påvirke andre medlemsstater i regionen, og hvordan det regionale samarbejde på tværs af politikområder og delsektorer bør styrkes.

Eksisterende fora for regionale samarbejdsrammer, herunder makroregionale strategier, kan bruges til dette formål. Kommissionen vil aktivt engagere sig i processen og støtte udviklingen af relevante nye fora. Det er afgørende, at regionerne er i balance med hinanden, så de kan samarbejde på tværs af flere dimensioner af energiunionen.

Kommissionen vil i 2016 komme med mere detaljeret vejledning til medlemsstaterne om regionalt samarbejde i forbindelse med opnåelsen af energiunionens mål.

4.Rapporter om gennemførelsen af planerne og ajourføringer

Medlemsstaterne bør udsende statusrapporter hvert andet år om gennemførelsen af de nationale planer med start i 2020. Disse gennemførelsesrapporter bliver et vigtigt middel til at vise alle medlemsstaterne, hvad der sker med opnåelsen af energiunionens mål.

Kommissionen vil rapportere om fremskridtene i sin årlige status over energiunionen.

Der er planlagt ajourføring af nationale planer én gang i perioden 2021-2030 for at tage hensyn til ændrede omstændigheder og ændringer med henblik på opfyldelsen af de fælles aftalte mål for energiunionen, navnlig energi- og klimamålene for 2030. For så vidt angår specifikke politikforanstaltninger i de nationale planer, kan der påtænkes yderligere ajourføringer, hvis det er nødvendigt.

5.Proces og tidsplan

Udarbejdelsen af de nationale planer bliver en dynamisk proces. Selv om resultatet af den kommende lovgivningsproces for den tilhørende væsentlige EU-lovgivning påvirker udformningen og gennemførelsen af de nationale politikker, skal processen med udarbejdelse af nationale planer indledes i 2016, så planerne kan være klar i god tid inden 2020 under hensyntagen til den tilhørende EU-lovgivning.

De eksisterende planlægnings- og rapporteringsforpligtelser for politikområder med eksisterende 2020-mål vil fortsætte uændret indtil 2020. Rapporterne vil blive synkroniseret med den nye proces for nationale energi- og klimaplaner. For perioden efter 2020 vil Kommissionen i 2016 fremlægge et lovgivningsinitiativ om strømlining af planlægnings- og rapporteringskrav for at mindske den administrative byrde og sikre sammenhæng, forenkling og konsistens mellem de forskellige planlægnings- og rapporteringsstrømme og samtidig opretholde kvaliteten af de rapporterede oplysninger og data. Kommissionen og medlemsstaterne bør allerede være i stand til i et vist omfang at konsolidere og strømline deres rapportering inden 2020 i de tilfælde, hvor dette kan ske uden lovændringer, og uden at det får indflydelse på de væsentlige forpligtelser. Kommissionen viser allerede vejen med sin konsolidering af de periodiske rapporter i forbindelse med den første status over energiunionen.

Tidsplanen for udarbejdelse af nationale energi- og klimaplaner, som viser medlemsstaternes og Kommissionens relevante aktiviteter, fremgår af tabellen nederst i dette afsnit.

Inden efteråret 2016 indbydes medlemsstaterne til at præsentere de første resultater af deres integrerede prognoser for et referencescenarie. Der bør indledes regionale drøftelser med andre medlemsstater. Samme år vil Kommissionen færdiggøre EU-referencescenariet 2016, udsende en skabelon til nationale planer og udstede vejledning i regionalt samarbejde. De relevante lovgivningsmæssige forslag om den reviderede beslutning om indsatsfordeling, vedvarende energi, energieffektivitet, markedsudformning og strømlining af planlægnings- og rapporteringsforpligtelser vil blive præsenteret i løbet af 2016.

I 2017 bør den nationale politiske proces for planerne påbegyndes for at muliggøre bred politisk godkendelse af planerne på nationalt og regionalt plan, og interessenthøringerne afsluttes. Inden marts 2017 bør integrerede prognoser fremsendes til Kommissionen for både et referencescenarie og politikscenarier 3 . Disse prognoser vil udgøre et centralt input til medlemsstaternes nationale planer. Udkast til nationale planer bør fremsendes til Kommissionen i 2017, hvorefter der vil blive arrangeret en høring blandt medlemsstaterne og Kommissionen, især med henblik på den kollektive opnåelse af energimål og -målsætninger på EU-plan. Derefter vil Kommissionen udstede anbefalinger om udkast til nationale planer og præsentere dem i den efterfølgende status over energiunionen.

I 2018 bør de endelige planer fremsendes til Kommissionen, idet der er taget hensyn til samråd med andre medlemsstater, Kommissionens anbefalinger og relevant EU-lovgivning. Kommissionen vil derefter udsende sin status over energiunionen, herunder den første samlede vurdering af de nationale energi- og klimaplaner.

For så vidt angår de aftalte 2030-mål på EU-plan for vedvarende energi og energieffektivitet, vil Kommissionen vurdere den kollektive indsats, der præsenteres i medlemsstaternes nationale planer til opnåelse af disse mål. Politikker og foranstaltninger på EU-plan til at supplere den nationale indsats for at sikre opnåelsen af målene vil bl.a. blive beskrevet i det nye direktiv om vedvarende energi og det reviderede direktiv om energieffektivitet, der skal præsenteres af Kommissionen i 2016. Den specifikke anvendelse af nogle af disse foranstaltninger vil blive bestemt på et senere tidspunkt på grundlag af medlemsstaternes kollektive indsats som præsenteret i deres nationale planer og statusrapporter med henblik på at opfylde energiunionens målsætninger.

Igennem processen vil Kommissionen arrangere jævnlige møder og gå i dialog med medlemsstaterne for at yde teknisk bistand, gøre status over forberedelsen af planerne og drøfte det videre arbejde.

I forvaltningsprocessen vil der blive sørget for tilstrækkelig inddragelse af alle relevante EU-institutioner, især Rådet og Europa-Parlamentet.



Tabel: Tidsplan for udarbejdelse af nationale energi- og klimaplaner

Medlemsstaterne

Europa-Kommissionen

2016

Påbegynde udformning af overordnet strategi, primære målsætninger og overblik over politikker i nationale energi- og klimaplaner

Udvikle integrerede metodiske værktøjer til udarbejdelse af reference- og politikscenarier som analysegrundlag for nationale planer og præsentere de første resultater af referencescenariet

Indlede høringer af nationale interessenter om nationale planer

Indlede regionale drøftelser med andre medlemsstater om udarbejdelsen af nationale planer

Afslutte EU-referencescenariet 2016 i samarbejde med medlemsstaterne

Udsende skabelon til nationale planer, herunder til primære variabler og parametre for nationale integrerede prognoser

Udstede vejledning om regionalt samarbejde

Præsentere lovforslag om den reviderede beslutning om indsatsfordeling, vedvarende energi, energieffektivitet (herunder i byggesektoren), markedsudformning og strømlining af planlægnings- og rapporteringsforpligtelser

Afholde tekniske møder med medlemsstaterne om f.eks. metodiske værktøjer samt nøgleindikatorer

Udsende anden statusrapport over energiunionen

2017

Afslutte interessenthøringer og regionale samråd om nationale planer

Igangsætte den nationale politiske proces om nationale planer

Udarbejde integrerede prognoser til Kommissionen for både et referencescenarie og politikscenarier.

Fremsende udkast til nationale planer til Kommissionen på grundlag af Kommissionens vejledning i nationale planer og skabelonen

Yde teknisk bistand til medlemsstaterne til udarbejdelsen af nationale planer

Lette og støtte regionale samråd med andre medlemsstater om nationale planer, herunder etablering af relevante fora

Arrangere høringer blandt medlemsstater om udkast til nationale planer og udstede anbefalinger om udkast til planer

Udsende tredje statusrapport over energiunionen

2018

Afslutte nationale planer under hensyntagen til medlemsstaternes peer review og Kommissionens anbefalinger

Fremsende nationale energi- og klimaplaner

Yde støtte til medlemsstaterne til færdiggørelse af nationale planer

Udsende fjerde statusrapport over energiunionen, herunder den første samlede vurdering af de nationale energi- og klimaplaner, der skal fremlægges for Rådet og Parlamentet

(1)

     Kravene i forordningen om overvågningsmekanismen til rapportering af drivhusgasprognoser skal overholdes.

(2)

     SWD(2015) 243.

(3)

     Af forenklingshensyn vil den fastsatte dato gøre det muligt at bruge disse prognoser til at opfylde rapporteringskravene til drivhusgasprognoser i henhold til forordningen om overvågningsmekanismen.

Top