EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XG0612(01)

Femtende situationsrapport om gennemførelsen af EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil — (2013/I)

OJ C 178, 12.6.2014, p. 2–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

12.6.2014   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 178/2


Femtende situationsrapport om gennemførelsen af EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW samt ammunition hertil — (2013/I)

2014/C 178/02

I.   INDLEDNING

Femtende situationsrapport om gennemførelsen af EU-strategien for bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med håndvåben og lette våben (SALW) samt ammunition hertil omfatter EU's aktiviteter i første halvdel af 2013 (1. januar 2013-30. juni 2013). Rapporten er udarbejdet af EU-Udenrigstjenestens afdeling for masseødelæggelsesvåben, konventionelle våben og rummet i samarbejde med andre relevante tjenestegrene i EU-Udenrigstjenesten og Kommissionen. I rapporteringsperioden arbejdede EU videre med at fremme spørgsmålene vedrørende SALW og ammunition hertil i alle multilaterale fora såvel som i sin politiske dialog med tredjelande som led i de relevante internationale instrumenter såsom FN's handlingsprogram vedrørende forebyggelse, bekæmpelse og udryddelse af ulovlig handel med håndvåben og lette våben i alle dens aspekter (handlingsprogrammet). EU deltog navnlig aktivt i den endelige diplomatiske FN-konference om ATT (den 18.-28. marts 2013 i New York) og hilste FN's Generalforsamlings vedtagelse af ATT den 2. april 2013 velkommen. I denne periode fortsatte EU desuden gennemførelsen af et bredt spektrum af projekter vedrørende bekæmpelse eller forebyggelse af ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW og ammunition hertil og påbegyndte udarbejdelsen af nye initiativer, som skal videreudvikles i løbet af de kommende måneder.

II.   GENNEMFØRELSE AF HANDLINGSPLANEN I EU'S SALW-STRATEGI

II.1.   Effektiv multilateralisme for at udvikle universelle, regionale og nationale mekanismer til imødegåelse af levering og destabiliserende spredning af SALW og ammunition hertil

a)   Gennemførelse af FN's 2001-handlingsprogram vedrørende forebyggelse, bekæmpelse og udryddelse af ulovlig handel med håndvåben og lette våben i alle dens aspekter

Inden for rammerne af Rådets afgørelse til støtte for FN's Kontor for Nedrustningsanliggenders (UNODA's) indsats med henblik på gennemførelse af handlingsprogrammet (Rådets afgørelse 2011/428/FUSP af 18. juli 2011) blev et regionalt møde om gennemførelsen af handlingsprogrammet tilrettelagt i fællesskab med Sekretariatet for Den Arabiske Liga (LAS) den 10.-11. juni 2013 i Kairo for LAS-medlemsstaterne.

Dette møde var det første regionale møde om handlingsprogrammets gennemførelse, der blev afholdt efter gennemgangskonferencen i 2012, hvor alle FN-medlemsstaterne ved konsensus nåede til enighed om et resultatdokument, der skal styrke den fuldstændige og effektive gennemførelse af handlingsprogrammet i fremtiden. Drøftelserne om resultatet af gennemgangskonferencen udgjorde en væsentlig del af mødet i Kairo. En række LAS-stater gav også udtryk for, at de er interesseret i at modtage uddannelse i ammunitionsforvaltning, og hilste det velkommen, at de internationale tekniske retningslinjer for ammunition (IATG) er blevet oversat til arabisk som led i gennemførelsen af aktiviteter inden for rammerne af Rådets afgørelse. FN's Saferguard-IATG-software, som også er blevet udviklet med EU-støtte til UNODA-aktiviteter for at give eksperterne på området en præcis og effektiv måde at gennemføre IATG-sikkerhedsstandarderne for ammunition på, blev også godt modtaget af LAS-medlemsstaterne (se http://www.un.org/disarmament/un-saferguard/).

I første halvdel af 2013 blev der desuden gjort flere væsentlige fremskridt med hensyn til gennemførelsen af Rådets afgørelse 2011/428/FUSP, idet der blev indført våbenmærkningsapparatur i tre afrikanske lande. De relevante myndigheder i Burkina Faso, Togo og, meget væsentligt, Mali fremsatte anmodningen om at modtage dette mærkningsapparatur på grundlag af omfattende konsultationer. Mali er i færd med at konsolidere sine væbnede styrker (med bistand fra den franske regering) og forventes at lancere et stort udbudsinitiativ i de kommende måneder. Dets reformbestræbelser kan potentielt harmonere godt med et mærkningsprogram. UNODA samarbejder med alle tre lande om at formalisere leveringen af mærkningsapparaturet, hvilket der vil være fokus på i gennemførelsen af Rådets afgørelse i de kommende måneder. Som følge af den vellykkede færdigudformning af FN's SaferGuard-IATG og gennemførelsessoftwaren hertil vil der samtidig blive afholdt et konstituerende møde i bestyrelsen for teknisk evaluering under FN's SaferGuardprogram i november 2013 for at fremme programmet yderligere.

b)   Våbenhandelstraktaten

EU er yderst tilfreds med den vellykkede vedtagelse af våbenhandelstraktaten (ATT) og er af den faste overbevisning, at en bredt og effektivt gennemført ATT kan betyde en væsentlig forskel i arbejdet med at gøre internationale våbenoverførsler mere ansvarlige og gennemsigtige og bekæmpe den ulovlige handel med våben. Med henblik herpå agter EU at støtte traktatens universalisering og fulde gennemførelse.

Medtagelsen af SALW under ATT's anvendelsesområde var et vigtigt skridt. Strengere kontroller med lovlige internationale overførsler af SALW, f.eks. gennem mere solide kontroller og forsikringer på slutbrugerniveau og gennem foranstaltninger til at modvirke omdirigering, kan yderligere reducere risikoen for, at disse SALW ender med at blive handlet ulovligt. Som sådan vil ATT supplere andre relevante FN-instrumenter såsom FN's handlingsprogram og FN's våbenprotokol.

EU deltog aktivt i den endelige diplomatiske FN-konference om ATT (den 18.-28. marts 2013 i New York) i overensstemmelse med sin FN-observatørstatus. På grund af manglende konsensus og modstand fra kun tre FN-stater (Syrien, DPRK og Iran) blev teksten til traktatudkastet, som konferencen havde udarbejdet, taget op i FN's Generalforsamling, der vedtog den ved en afstemning den 2. april. Alle EU-medlemsstaterne har undertegnet våbenhandelstraktaten, der har været åben for undertegnelse siden den 3. juni 2013, og ratifikationsprocessen er nu i gang efter de relevante europæiske og nationale procedurekrav.

Efter færdiggørelsen af Rådets afgørelse 2010/336/FUSP af 14. juni 2010, der fremmer ATT-processen gennem afholdelse af en række verdensomspændende regionale seminarer, blev Rådets afgørelse 2013/43/FUSP vedtaget den 22. januar 2013 for at fortsætte EU-støtten på dette område. Der fandt to seminarer sted i marts og juni 2013 i Genève med deltagelse af de mest relevante interessenter med henblik på henholdsvis forberedelse af den diplomatiske konference i marts og vurdering af de fremtidige udfordringer for gennemførelsen.

c)   Gennemførelse af protokollen om bekæmpelse af ulovlig fremstilling af og handel med skydevåben til De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af grænseoverskridende organiseret kriminalitet (UNTOC)

Den 22. marts 2013 blev der vedtaget et udkast til Rådets afgørelse om indgåelse af protokollen om bekæmpelse af ulovlig fremstilling af og handel med skydevåben og dele, komponenter samt ammunition hertil (våbenprotokollen), der supplerer FN's konvention om bekæmpelse af grænseoverskridende organiseret kriminalitet, og det forventes, at Rådet, med Europa-Parlamentets godkendelse, vil vedtage det inden årets udgang. Lovgivningsforslaget har til formål at afslutte gennemførelsen af våbenprotokollens bestemmelser i EU-retten. EU har endnu ikke indgået våbenprotokollen; denne indgåelse er en international forpligtelse for EU.

Gennem stabilitetsinstrumentets langsigtede komponent blev der i første halvår af 2013 arbejdet videre med et treårigt projekt (marts 2011 — februar 2014) til forebyggelse og bekæmpelse af grænseoverskridende ulovlig handel med skydevåben ved at fremme ratifikationen og gennemførelsen af våbenprotokollen. Projektets geografiske anvendelsesområde omfatter Vestafrika (Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Mali, Mauretanien, Senegal, Togo), Sydamerika (Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Paraguay, Uruguay) og Caribien (Jamaica). Der blev fortsat ydet målrettet teknisk bistand til lovgivningsmæssig harmonisering og kapacitetsopbygning for så vidt angår SALW-forvaltning i overensstemmelse med målet om at fremme ratifikationen og gennemførelsen af våbenprotokollen i Latinamerika, Caribien og Vestafrika. Projektet øger også bevidstheden om SALW-spørgsmål for at øge civilsamfundets deltagelse og overvågning på dette område. Yderligere planlagte aktiviteter omfatter gennemførelsen af en undersøgelse om tværregional handel med skydevåben, som vil give partnerlandene dokumentation til støtte for deres politiske beslutningstagning. Projektet gennemføres af FN's Kontor for Bekæmpelse af Narkotika og Kriminalitet (UNODC).

Inden for rammerne af stabilitetsinstrumentets langsigtede komponent yder EU også finansiel bistand til Interpol med henblik på udvikling og oprettelse af en database til sporing af forsvundne, stjålne, ulovligt handlede og smuglede skydevåben (»iARMS«) via Interpols I24/7-system; formålet er at lette informationsudvekslingen og efterforskningssamarbejdet mellem retshåndhævende myndigheder regionalt og tværregionalt. Pilotprojektet (2011-2012) fokuserede også på Vestafrika (Benin, Burkina Faso, Gambia, Ghana, Mali, Mauretanien, Senegal og Togo), Sydamerika (Argentina, Bolivia, Brasilien, Chile, Paraguay og Uruguay) og Caribien (Jamaica) og medtog også yderligere europæiske lande (Den Tjekkiske Republik, Kroatien, Portugal og Spanien). Kontrakten for anden fase af stabilitetsinstrumentets langsigtede støtte til Interpols iARMS-system startede i januar 2013 (2013-2014). Den anden fase tager sigte på at øge systemets funktionalitet og gøre iARMS tilgængeligt for alle Interpols 190 medlemmer. Projektet omfatter også beslægtet kapacitetsopbygning, uddannelse og politiefterretningstjenester om bekæmpelse af våbenrelateret kriminalitet.

Med henblik på at styrke EU's tilgang til spørgsmålet om skydevåben yderligere er Kommissionen (GD for Indre Anliggender) i øjeblikket ved at udarbejde en meddelelse, der skal ligge klar i oktober 2013, og som skal indkredse de områder, hvor der kan gøre en yderligere lovgivningsmæssig og operationel indsats. Meddelelsen gør ud fra et retshåndhævelsesperspektiv status over eksisterende EU-foranstaltninger til at reducere den ulovlige handel med skydevåben og redegør for, hvordan Kommissionen ser de fremtidige skridt på dette område. Kommissionen er også i færd med at udarbejde en relevant skydevåbenpakke 2015, eventuelt med lovgivningsforslag, for det første om deaktivering af skydevåben og mærkningsprocedurer og for det andet om indbyrdes tilnærmelse af strafferetlige sanktioner for ulovlig handel med skydevåben.

Der blev desuden i marts 2013 vedtaget en kommissionsafgørelse om nedsættelse af en ekspertgruppe i Kommissionen vedrørende handel med skydevåben, og det første møde i ekspertgruppen er berammet til at finde sted i slutningen af 2013. Gruppen bør bestå af eksperter på området indre sikkerhed, herunder producenter af skydevåben og forskere samt andre enkeltpersoner, som efter Kommissionens skøn kan bidrage med nyttig ekspertise, som kan hjælpe Kommissionen med eventuelt at udforme forslag til retsforskrifter og politiske initiativer for at forbedre foranstaltningerne til bekæmpelse af denne ulovlige handel med skydevåben for derved at beskytte Unionens indre sikkerhed.

Rådet har også medtaget det strategiske mål om at reducere den risiko, som borgerne udsættes for i forbindelse med skydevåben, i prioriteterne vedrørende kriminalitet i den politiske cyklus 2014-2017. Det er vigtigt, at EU fører an, når det gælder støtten til internationale standarder, ved at tackle det vedvarende og genstridige problem med ulovlig handel med skydevåben. Beslutningen om at medtage skydevåben i den næste politiske cyklus er en ideel mulighed for at give medlemsstaterne og Europol det nødvendige incitament til at handle.

Endelig er der ved at blive udarbejdet en Eurobarometerundersøgelse, der skal give et indtryk af, hvad der menes om EU's rolle i tacklingen af risikoen fra skydevåben, og som skal nå ud til større kreds af interessenter, herunder organisationer for ofre og andre civilsamfundsorganisationer.

d)   Eksportkontrol

Outreachaktiviteterne vedrørende våbeneksportkontrol er blevet yderligere styrket med vedtagelsen af Rådets afgørelse 2012/711/FUSP, der fastsætter en ny række aktiviteter til støtte for tredjelande, herunder regionale seminarer, studiebesøg, udveksling af personale og individuel bistand. Gennemførelsen af rådsafgørelsen blev indledt i begyndelsen af 2013 med den juridiske gennemgang af udkastet til den montenegrinske eksportkontrollovgivning (marts 2013), en regional workshop om kontroller af slutanvendelse i Skopje for de sydøsteuropæiske lande (juni 2013) og et studiebesøg, som Sverige var vært for, for embedsmænd fra Georgien, Aserbajdsjan og Hviderusland (juni 2013).

Der blev afholdt politiske dialoger om våbeneksportkontrol med Norge og Ukraine i første halvår af 2013.

II.2.   SALW som led i politiske dialoger med tredjelande og regionale organisationer samt SALW-klausuler

SALW var på dagsordenen for en række af EU's regelmæssige politiske dialoger med tredjelande og i samarbejdet med regionale organisationer. Der blev på gruppeplan afholdt politiske dialogmøder om ikkespredning, nedrustning og våbenkontrolspørgsmål med Rusland (den 4. marts 2013 i Moskva) og Ukraine (den 15. maj 2013 i Bruxelles). Endvidere havde den nyudnævnte ledende rådgiver og særlige udsending for ikkespredning og nedrustning en række uformelle konsultationer med forskellige aktører i tilknytning til vigtige arrangementer, herunder ATT-konferencen i marts 2013 i New York (herunder Algeriet, Brasilien, Egypten, Indien, NATO, Nigeria, Mexico, Pakistan, USA, Venezuela, UNODA, Vietnam, Indonesien, Kasakhstan, Peru, Rusland, Singapore, Sydafrika og Thailand), andet møde i NPT PrepCom i april-maj 2013 i Genève (herunder Egypten, Den Arabiske Liga, Sydafrika og Peru) og tredje CWC-gennemgangskonference i april 2013 i Haag (herunder OPCW og USA).

I overensstemmelse med Rådets konklusioner om medtagelse af et SALW-element i aftaler mellem EU og tredjelande, der blev vedtaget i december 2008, bliver der i øjeblikket ført forhandlinger med Afghanistan, Australien, Brunei, Canada, Japan, Kasakhstan, Malaysia, Mercosur, New Zealand og Singapore om medtagelse af sådanne elementer i deres respektive aftaler med EU.

II.3.   Specifik EU-projektbistand til tredjelande og regionale organisationer

a)   Det vestlige Balkan

I.

Den 1. april 2013 blev der indledt et opfølgningsprogram med henblik på — gennem stabilitetsinstrumentets kortsigtede komponent — at fortsætte med at forbedre sikkerheds- og udviklingsperspektiverne for enkeltpersoner og lokalsamfund, der kan blive berørt af utilsigtede eksplosioner på ammunitionsoplagringsfaciliteter i Bosnien-Hercegovina (BiH). Programmet vil udelukkende fokusere på meget farlig og ustabil ammunition, som er deklareret til destruktion på grund af sin dårlige forfatning, og forbedring af sikkerhedsstandarderne for ammunitionslagre. Sidstnævnte del gennemføres i partnerskab med OSCE's mission i BiH. Programmet vil også yde bistand til at forbedre inspektion af ammunition og kontrolmekanismer i BiH's regering og til at styrke den retlige og administrative ekspertise samt god praksis hos myndighederne.

II.

I forlængelse af de tilsagn, der blev givet i Tiranaerklæringen om bekæmpelse af ulovlig våbenhandel i landene på det vestlige Balkan, har EU-delegationen/EU's særlige repræsentant i BiH arbejdet tæt sammen med UNDP under tilrettelæggelsen og gennemførelsen af ministerkonferencen om »Våbenkontrol i forbindelse med udvidelsen af EU«, der fandt sted den 18.-19. juni 2013. Konference henvendte sig til repræsentanter på højt niveau for BiH's myndigheder, der beskæftiger sig med området våbenkontrol, og internationale organisationer, der ligeledes beskæftiger sig med dette emne. Effektiv bekæmpelse af ulovlig våbenhandel og indsamling af ulovlige våben på hele BiH's område var to hovedemner, der blev drøftet på konferencen. EU-delegationen/EU's særlige repræsentant i BiH arbejdede tæt sammen med Europol og lettede derved deres præsentationer på konferencen om virkningerne af ulovlige våben, der smugles fra landene på det vestlige Balkan ind i EU. Endvidere ledte EU-delegationen/EU's særlige repræsentant panelet om handel med ulovlige våben og gav også en præsentation om EU's vigtigste krav og standarder på dette område. BiH's myndigheder blev opfordret til at overveje at gennemføre de relevante bestemmelser i Rådets direktiv 91/477/EØF om erhvervelse og besiddelse af våben og direktiv 2008/51/EF om ændring af Rådets direktiv 91/477/EØF i national lovgivning, der vedrører definitioner, kategorisering, mærkningssystemer og det udvidede samarbejde på området handel med ulovlige våben. Deltagerne i konferencen konkluderede, at der er behov for et tættere samarbejde om retshåndhævelse, udveksling af oplysninger og efterretninger og yderligere tilnærmelse af de lovgivningsmæssige rammer til internationale standarder og EU-standarder for at bekæmpe handlen med ulovlige våben. Det blev også erkendt, at der bør gennemføres en kampagne med det formål at indsamle ulovlige våben i BiH på en tidsmæssigt koordineret måde i hele landet og i henhold til internationale standarder for kontrol med håndvåben.

III.

EU overvejer på nuværende tidspunkt også at fortsætte sin tidligere støtte til Styringsgruppen vedrørende Kontrol med SALW (SEESAC) i Sydøsteuropa og Østeuropa for at nedbringe truslen fra ulovlig handel med SALW i Sydøsteuropa. På grundlag af den vellykkede gennemførelse af Rådets afgørelse 2010/179/FUSP kunne et eventuelt opfølgningsprojekt udvides til at omfatte Republikken Moldova og Kosovo (1) og samtidig styrke det regionale samarbejdsaspekt som den mest effektive måde at sikre langsigtet virkning og bæredygtighed på.

IV.

Endelig fortsatte EUFOR ALTHEA med at deltage i det internationale samfunds indsats for at løse problemet med BiH's Forsvarsministeriums overskudslagre af konventionel ammunition.

b)   OSCE-regionen

Inden for rammerne af Rådets afgørelse 2012/662/FUSP om støtte til aktiviteter med henblik på at mindske risikoen for ulovlig handel med og voldsom ophobning af håndvåben og lette våben i regionen dækket af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) blev der gennemført følgende aktiviteter i rapporteringsperioden:

Der blev givet undervisning på ekspertniveau i kontrol med mæglervirksomhed i forbindelse med SALW den 24.-26. april 2013 i Wien for 12 lande fra Sydøsteuropa, Østeuropa og Kaukasus. Undervisningen fokuserede på efterforsknings- og strafforfølgningsmetoder. Den var tilrettelagt af OSCE sammen med eksperter fra Det Forenede Kongerige og blev også gennemført med deltagelse af UNODA, UNODC og USA's eksportkontrol og tilknyttede program for grænsesikkerhed. Deltagerne blev undervist i lovgivning, procedurer og metoder i forbindelse med efterforskning og strafforfølgning og arbejdede også med to casestudier. Undervisningen understregede blandt andet, at der er behov for at forbedre lovgivningen om mæglervirksomhed i nogle lande, navnlig i forbindelse med deres strafferet. Mulige skridt til opfølgning inden for dette område overvejes i øjeblikket.

Efter fremlæggelsen af en applikation til elektronisk registrering af SALW og ammunition for deltagende OSCE-stater den 28.-30. maj 2013 i Minsk er der nu indledt en seksmåneders forsøgsperiode, og forsvarsministerierne i Albanien, Bosnien-Hercegovina, Kasakhstan, Kirgisistan, Republikken Moldova, Montenegro, Serbien og Tadsjikistan deltager aktivt i denne proces. De har modtaget bærbare forsøgscomputere, som har software og manualer installeret. Et par andre deltagende OSCE-stater var interesserede i at få yderligere oplysninger om softwaren med henblik på at deltage i projektet på et senere tidspunkt. Softwaren vil også blive oversat til engelsk, serbokroatisk og moldovisk.

De aktiviteter i Rådets afgørelse, som udelukkende vedrører forbedringer af den fysiske sikkerhed i forbindelse med oplagring og destruktion af SALW i Hviderusland og Kirgisistan, har fokus på udviklingen af den nødvendige retlige ramme og indledende planlægning af yderligere konkrete skridt med henblik på gennemførelse.

c)   Afrika

I.

I første halvdel af 2013 fortsatte gennemførelsen af Rådets afgørelse 2012/121/FUSP om støtte til aktiviteter til fremme af EU-Kina-Afrika-dialogen og samarbejdet om kontrol med konventionelle våben. Indtil videre har projektet givet en række konkrete resultater ved at skabe øget opmærksomhed og dialog mellem civilsamfund, industri og regeringsrepræsentanter fra Kina, EU og afrikanske stater for så vidt angår bekæmpelse af ulovlig handel med og voldsom ophobning af SALW i Afrika, navnlig i Østafrika. Der er indtil videre gennemført over 30 bilaterale møder i Afrika, Kina og EU-medlemsstaterne, tre møder i Afrika-Kina-EU-Ekspertgruppen vedrørende Konventionelle Våben, et studiebesøg i Sydsudan og en regional konference om tackling af ulovlige SALW og ammunition hertil i Østafrika i Nairobi (den 2.-3. juli 2013). Sidstnævnte blev afholdt i ekspertgruppens regi med Africa Peace Forum og Saferworld som værter i samarbejde med det nationale kenyanske kontaktpunkt for håndvåben (KNFP) og det regionale center vedrørende håndvåben i De Store Søers Område, Afrikas Horn og de omkringliggende stater (RECSA) og supplerede således desuden på en meningsfuld måde stabilitetsinstrumentets fortsatte støtte til RECSA (for yderligere herom, se punkt II nedenfor).

I alle disse aktiviteter har der været et øget engagement fra kinesisk side, herunder fra højtstående militæreksperter. Spørgsmålet om ulovlige SALW i Afrika er begyndt at få spalteplads i aviserne, som også er begyndt at komme med forslag til, hvad Kina kan gøre for at tackle dette problem. Seminaret i Nairobi opnåede også betydelig mediedækning i Kina. Endvidere bidrager oversættelsen af relevant materiale til øget opmærksomhed og viden om SALW-problemet i Afrika, og den har skabt muligheder for dialog og debat om ansvarlig kontrol med overførsler af SALW blandt forskere, eksperter fra tænketanke og studerende.

Der har udviklet sig en god samarbejdsdynamik blandt medlemmerne af ekspertgruppen, som sammen deltager i politiske dialoger, afholder konsultationer med embedsmænd og repræsentanter for civilsamfundet og foretager fælles factfindingbesøg i marken. Dens medlemmer har betydelige og forskelligartede erfaringer og netværk, som projektet trækker på for at nå sine mål. Disse omfatter, men er ikke begrænset til, det kinesiske militær, det kinesiske udenrigsministerium, det nederlandske militær, FN's nedrustningsmissioner, FN's våbenembargoefterforskningshold, det sydsudanske militær, det sydsudanske kontor for håndvåben, det ugandiske politi, det nationale ugandiske kontaktpunkt for SALW, det kenyanske udenrigsministerium, det regionale center for håndvåben og lette våben (RECSA), der er beliggende i Nairobi, en række statslige og ikkestatslige SALW-relaterede projekter i marken og adskillige forbindelser til diplomater, embedsmænd og repræsentanter for civilsamfundet i hele Europa, Kina og Afrika.

Projektets politiske dialogaktiviteter og støtteaktiviteter har også haft afgørende betydning for at bringe spørgsmålet om SALW tilbage på dagsordenen for Forummet for Kinesisk-Afrikansk Samarbejde (FOCAC). På FOCAC's femte ministerkonference forpligtede Kina sig til at støtte afrikanske bestræbelser på »at bekæmpe ulovlig handel med og omsætning af håndvåben og lette våben« (punkt 2.6, FOCAC's femte ministerkonference, Beijinghandlingsplanen 2013-2015).

II.

Inden for rammerne af den langsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet fortsatte EU gennemførelsen af et projekt til støtte for bekæmpelsen af ulovlig ophobning af og handel med skydevåben og ammunition hertil i Afrika gennem det regionale center for håndvåben og lette våben (RECSA), der er beliggende i Nairobi. Dette projekt bidrager til gennemførelsen af den fælles Afrika-EU-strategis freds- og sikkerhedskomponent. Hovedaktiviteterne omfatter institutionel styrkelse af mållande og RECSA, fremme af effektiv SALW-forvaltning (mærkning af våben, registrering, lagerstyring og destruktion) og frembringelse af information om SALW. Den nuværende støtte til RECSA ophørte i juni 2013 efter afslutningen af en undersøgelse af niveauet for gennemførelsen af de regionale og internationale SALW-forpligtelser, som lande syd for Sahara har påtaget sig. En anden fase af EU-støtte til RECSA blev vedtaget i december 2012 og begyndte i juli 2013 efter afslutningen af projektets første fase.

III.

Den 24. juni 2013 vedtog Rådet afgørelse 2013/320/FUSP med henblik på at yde op til 5 mio. EUR i EU-støtte for at bistå de libyske myndigheder i deres enorme opgave med at sikre deres omfattende lagre af konventionelle våben og ammunition. EU tilbyder denne støtte for at hjælpe de ansvarlige libyske myndigheder til at sætte en stopper for yderligere ukontrolleret spredning af konventionelle våben og ammunition hertil, der fortsat giver næring til usikkerhed i Libyen, dets nabolande og den omkringliggende region. Denne bistand er en del af EU's samlede strategi til støtte for overgangsprocessen mod demokrati, varig fred og sikkerhed i Libyen. Rådets afgørelse supplerer indsatsen fra EU's grænsebistandsmission i Libyen for at udvikle Libyens kapacitet til at forbedre sikkerheden ved landets land-, sø- og luftgrænser på kort sigt og udforme en bredere integreret grænseforvaltningsstrategi på længere sigt.

IV.

Via et projekt, der gennemføres af Folkekirkens Nødhjælp og Dansk Flygtningehjælp i fællesskab og finansieres af stabilitetsinstrumentets kortsigtede komponent, er civilbefolkningen i Libyen endvidere siden september 2012 blevet undervist i risikoen ved SALW. Formålet med projektet er at hjælpe med til at reducere antallet af ulykker i forbindelse med SALW og sørge for, at de ikke ligger frit tilgængelige. Folkekirkens Nødhjælp anbefaler også sammen med lokale myndigheder politikker for sikker forvaltning af SALW for at hjælpe med til at forhindre væbnet vold. Indtil videre er der afholdt 11 kurser med uddannelse i rydning af miner/UXO'er for Indenrigsministeriet og Forsvarsministeriet. I Tripoliområdet er 96 800 m2 jord blevet ryddet. I det sydlige Sabhaområde blev der undertegnet en aftale om at uddanne ammunitionsryddere, og 2 452 mennesker fra migrantsamfund, brandvæsen og skoler blev undervist i mine-/UXO-risiko.

V.

To yderligere projekter i afrikanske stater, begge finansieret af den kortsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet, støtter fortsat bistand 1) til regeringen i Sydsudan med hensyn til våbenkontrol, især gennem kapacitetsopbyggende foranstaltninger med henblik på en fredelig reduktion af antallet af ukontrollerede SALW hos civilbefolkningen i Sydsudan, og 2) til regeringen i Niger til effektiv gennemførelse af dens forpligtelser i henhold til Ecowaskonventionen om SALW og FN's handlingsprogram. Begge projekter gennemføres af UNDP.

d)   Mellemamerika

I.

EU fortsatte også gennemførelsen af et projekt, der støtter det mellemamerikanske program for kontrol med håndvåben og lette våben (CASAC). Gennem den langsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet gik projektet, som tidligere blev gennemført af UNDP, ind i sin anden støttefase i september 2012 med sikkerhedskommissionen for det mellemamerikanske integrationssystem (SICA) som gennemførelsespartner. EU-projektets bidrag til CASAC-initiativet tager sigte på etablering af grundlaget for en regional struktur og en langsigtet strategi til bekæmpelse af ulovlig våbenhandel i Mellemamerika, både på nationalt og regionalt niveau. Projektet gennemføres i Mellemamerika og nabolandene, herunder den caribiske region (især med fokus på Belize, Guatemala, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica og Panama). Hovedaktiviteterne omfatter regionale og nationale oplysningskampagner og konferencer, styrkelse af nationale koordineringsmekanismer og registreringssystemer og grænseoverskridende projekter samt uddannelse på forskellige områder.

II.

Samtidig er EU også i færd med at udarbejde en mulig rådsafgørelse til støtte for yderligere supplerende aktiviteter i forbindelse med SALW-kontrol i Mellemamerika, som specifikt skal tage sigte på at opfylde FUSP-mål for så vidt angår det nødvendige arbejde, der skal udføres af FN's Regionale Center for Fred, Nedrustning og Udvikling i Latinamerika og Caribien (UNLIREC) og CASAC i fællesskab med henblik på vellykket bekæmpelse af ulovlig ophobning af og handel med SALW og ammunition hertil i denne region.

III.

Desuden støtter den kortsigtede komponent i stabilitetsinstrumentet også Instituto de Enseñanza para el Desarrollo Sostenible (IEPADES) i gennemførelsen af de SALW-relaterede dele af sikkerhedsstrategien for Mellemamerika, og den støtter navnlig civilsamfundet i bekæmpelsen og forebyggelsen af kriminalitet i forbindelse med håndvåben og lette våben og væbnet vold.


(1)  Denne betegnelse indebærer ingen stillingtagen til Kosovos status, og den er i overensstemmelse med FN's Sikkerhedsråds resolution 1244 (1999) og ICJ's udtalelse om Kosovos uafhængighedserklæring.


Top