EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 51999PC0440

Udkast til Rådets afgørelse om nedsættelse af et beskæftigelsesudvalg

/* KOM/99/0440 endelig udg. - CNS 99/0192 */

OJ C 21E, 25.1.2000, p. 66–67 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Please be aware that this draft act does not constitute the final position of the institution.

51999PC0440

Udkast til Rådets afgørelse om nedsættelse af et beskæftigelsesudvalg /* KOM/99/0440 endelig udg. - CNS 99/0192 */

EF-Tidende nr. C 021 E af 25/01/2000 s. 0066 - 0067


Udkast til RAADETS AFGOERELSE om nedsaettelse af et beskaeftigelsesudvalg (Forelagt af Kommissionen)

BEGRUNDELSE

Nedsaettelse af et beskaeftigelsesudvalg i henhold til EF-traktatens artikel 130

1. Indledning

Som bebudet paa den uformelle samling i Raadet (socialministrene) i Oulu den 9. juli 1999 fremlaegger Europa-Kommissionen hermed et udkast til Raadets afgoerelse om nedsaettelse af det beskaeftigelsesudvalg, der er omtalt i traktatens artikel 130. Initiativet er blevet positivt modtaget af det finske formandskab.

Med Amsterdam-traktatens ikrafttraeden er nedsaettelsen af beskaeftigelsesudvalget blevet et prioriteret maal. Det er noedvendigt, at udvalget deltager aktivt i udarbejdelsen af den faelles rapport om beskaeftigelsen for 1999 (traktatens artikel 128, stk. 1) og de beskaeftigelsespolitiske retningslinjer for 2000 (traktatens artikel 128, stk. 2). Indtil Raadet har vedtaget en afgoerelse, vil Kommissionen fortsat benytte sig af Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget som et forum for det tekniske samarbejde med medlemsstaterne om forberedelsen af efteraarets beskaeftigelsespakke.

Udbygning af eksisterende ordninger

Nedsaettelsen af beskaeftigelsesudvalget boer efter Kommissionens opfattelse baseres paa de nuvaerende ordninger. I vedlagte udkast til afgoerelse tages der saaledes udgangspunkt i en viderefoerelse af mange af Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalgets ordninger, som har fungeret godt hidtil. Udkastet til afgoerelse bygger paa fordelene ved de eksisterende ordninger, og der foreslaas kun aendringer, hvor disse betragtes som noedvendige for at sikre et mere effektivt beskaeftigelsesudvalg. I den resterende del af denne begrundelse argumenteres der for disse aendringer, idet der henvises til Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalgets erfaringer, hvor dette er relevant.

2. Retsgrundlag

Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget nedsattes ved Raadets afgoerelse af 20. december 1996 (97/16/EF). Med vedtagelsen af vedlagte afgoerelse ophoerer dette udvalg med at eksistere.

I EF-traktatens artikel 130 hedder det:

"Raadet nedsaetter efter hoering af Europa-Parlamentet et beskaeftigelsesudvalg af raadgivende karakter, som skal fremme samordningen mellem medlemsstaterne vedroerende beskaeftigelses- og arbejdsmarkedspolitikkerne. Udvalget har til opgave:

- at overvaage beskaeftigelsessituationen og beskaeftigelsespolitikkerne i medlemsstaterne og Faellesskabet

- med forbehold af artikel 207 at afgive udtalelser paa Raadets eller Kommissionens anmodning eller paa eget initiativ og at bidrage til forberedelsen af Raadets arbejde som naevnt i artikel 128.

Udvalget hoerer under opfyldelsen af sit mandat arbejdsmarkedets parter.

Hver medlemsstat og Kommissionen udpeger to medlemmer af udvalget".

Artikel 130 er derfor angivet som retsgrundlag for den nye afgoerelse.

3. Samarbejde med andre udvalg

I afgoerelsen om nedsaettelse af et beskaeftigelses- og arbejdsmarkedsudvalg henvises der i betragtningerne til Udvalget for OEkonomisk Politik, ligesom det i artikel 1, stk. 3, hedder: "Udvalget koordinerer om noedvendigt sit arbejde med andre relevante organer, navnlig Udvalget for OEkonomisk Politik". Dertil kommer, at nedsaettelsen af Det OEkonomiske og Finansielle Udvalg i starten af OEMU'ens tredje fase har aendret de overordnede politiske rammer for udvalgets arbejde. Disse rammer er blevet aendret yderligere paa grundlag af de gentagne henstillinger om at oege samordningen mellem de overordnede oekonomiske politikker og beskaeftigelsespolitikken, der er fremsat paa Det Europaeiske Raads moeder, senest paa topmoedet i Koeln.

Nedsaettelsen af beskaeftigelsesudvalget frembyder en mulighed for at oege samordningen og konsolidere forbindelserne mellem udvalgene. Naar der i vedlagte udkast til afgoerelse (artikel 5) henvises til udvalg, der beskaeftiger sig med forhold vedroerende den oekonomiske politik, taenkes der bl.a. paa Det OEkonomiske og Finansielle Udvalg (der ligesom beskaeftigelsesudvalget har sit retsgrundlag i traktaten) og Udvalget for OEkonomisk Politik (der er nedsat ved en raadsafgoerelse).

4. Udvalgets sammensaetning

Der aabnes i udkastet til afgoerelse mulighed for at aendre beskaeftigelsesudvalgets sammensaetning (i forhold til sammensaetningen af Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget) paa foelgende to maader:

- Anvendelse af anciennitet som et kriterium med henblik paa at sikre den noedvendige viden, erfaring og position.

- Visse medlemsstater har udpeget deres medlemmer af Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget fra deres respektive oekonomi- og finansministerier eller arbejds- og socialministerier, og Kommissionen opfordrer alle medlemsstaterne til at benytte sig af denne mulighed ved udpegelsen af beskaeftigelsesudvalgets medlemmer.

Disse aendringer skal give det nye udvalg en politisk vaegt, som modsvarer de forventninger, der stilles til samordningen af beskaeftigelsespolitikkerne i EU, og sikre et bedre samspil mellem beskaeftigelsespolitikken og de overordnede oekonomiske politikker.

5. Forbindelserne til arbejdsmarkedets parter

I EF-traktatens artikel 130 hedder det: "Udvalget hoerer under opfyldelsen af sit mandat arbejdsmarkedets parter". I en stor del af Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalgets levetid arbejdedes der paa en reform af Det Staaende Udvalg for Beskaeftigelse. Som foelge heraf har kontakterne mellem Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget og arbejdsmarkedets parter i det store og hele vaeret uformelle. Paa de seneste moeder mellem Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget og arbejdsmarkedets parter har man forsoegt at formalisere disse uformelle kontakter.

I Raadets afgoerelse af 9. marts 1999 om Det Staaende Udvalg for Beskaeftigelse henvises der til Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget. For det foerste gentages i betragtningerne Europa-Parlamentets krav om, at der skal skabes samordningsmekanismer mellem Det Staaende Udvalg for Beskaeftigelse og Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget. Derudover fastsaettes det i artikel 6, at udvalgets forretningsorden skal indeholde bestemmelser om "[ ] de kontakter, der skal skabes til andre relevante organer, isaer Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget". Disse henvisninger beroerer ikke bestemmelserne i traktatens artikel 130 om nedsaettelse af et beskaeftigelsesudvalg.

I udkastet til afgoerelse gengives henvisningen i traktaten til behovet for at hoere "arbejdsmarkedets parter", hvormed der aabnes mulighed for, at det nye udvalg i et vist omfang selv fastlaegger de naermere rammer for dette samraad.

6. Inddragelse af teknisk sagkundskab

Af Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalgets forretningsorden fremgaar det, at udvalget kan delegere specifikke opgaver til arbejdsgrupper og ad hoc-grupper. Udvalget kan anmode sagkyndige om bistand og afholde hoeringer, naar dette er hensigtsmaessigt. I praksis har Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget kun nedsat én ad hoc-gruppe, nemlig gruppen af eksperter i indikatorer. Imidlertid aabnes der i udkastet til afgoerelse mulighed for, at det nye udvalg i hoejere grad kan traekke paa den eksisterende sagkundskab. Udkastet til afgoerelse giver mulighed for etablering af et system med faglige arbejdsgrupper, saaledes at det nye udvalg selv kan afgoere, hvorledes det mest effektivt kan udnytte den eksisterende sagkundskab til udfoerelsen af dets opgaver.

Udkast til RAADETS AFGOERELSE om nedsaettelse af et beskaeftigelsesudvalg

RAADET FOR DEN EUROPAEISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab, saerlig artikel 130,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet [1], og

[1] EFT C

ud fra foelgende betragtninger:

1) I artikel 3 i traktaten fastsaettes, at Faellesskabets virke skal indebaere fremme af samordning af medlemsstaternes beskaeftigelsespolitikker med henblik paa at oege deres effektivitet ved udvikling af en samordnet beskaeftigelsesstrategi;

2) i afsnit VIII i traktaten fastsaettes de procedurer, ved hjaelp af hvilke medlemsstaterne og Faellesskabet skal arbejde paa at udvikle en samordnet strategi for beskaeftigelse og isaer for fremme af en veluddannet, velkvalificeret og smidig arbejdsstyrke og arbejdsmarkeder, som reagerer paa oekonomiske forandringer; i den forbindelse fastsaettes det, at der skal nedsaettes et beskaeftigelsesudvalg af raadgivende karakter (i det foelgende benaevnt "udvalget");

3) paa Det Europaeiske Raads moede i Koeln i juni 1999 blev der ivaerksat en makrooekonomisk dialog paa faellesskabsplan;

4) udvalgsmedlemmerne, der udnaevnes af medlemsstaterne og Kommissionen, skal have den noedvendige viden, erfaring og position; udvalgets formand skal repraesentere det samlede udvalgs interesser og kan desuden vaere en ekspert fra en af de medlemsstater, der har posten som naestformand;

5) nedsaettelsen af en raekke arbejdsgrupper skal saette udvalget i stand til selv at fastlaegge procedurerne for fremskaffelse af detaljeret ekspertviden;

6) i resolutionen om vaekst og beskaeftigelse vedtaget den 16. juni 1997 paa Det Europaeiske Raads moede i Amsterdam opfordres der til at sikre en oeget samordning af de oekonomiske politikker med henblik paa at supplere proceduren i det nye traktatafsnit om beskaeftigelse, og der anmodes om, at det kommende beskaeftigelsesudvalg arbejder taet sammen med Udvalget for OEkonomisk Politik; det vil desuden vaere noedvendigt med et taet samarbejde med Det OEkonomiske og Finansielle Udvalg og arbejdsmarkedets parter, der er repraesenteret i Det Staaende Udvalg for Beskaeftigelse som fastsat ved Raadets afgoerelse af 9. marts 1999 om reform af Det Staaende Udvalg for Beskaeftigelse og om ophaevelse af afgoerelse 70/532/EOEF [2];

[2] EFT L 72 af 18.3.1999, s. 33

7) Beskaeftigelsesudvalget erstatter Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget, der blev nedsat ved Raadets afgoerelse 97/16/EF [3] for at bistaa Raadet med udfoerelsen af dets opgaver paa beskaeftigelses- og arbejdsmarkedsomraadet; afgoerelse 97/16/EF ophaeves derfor -

[3] EFT L 6 af 10.1.1997, s. 32

TRUFFET FOELGENDE AFGOERELSE:

Artikel 1 (Institutioner og opgaver)

1. Der nedsaettes et beskaeftigelsesudvalg (i det foelgende benaevnt "udvalget") af raadgivende karakter, der skal oege samordningen af medlemsstaternes beskaeftigelses- og arbejdsmarkedspolitikker helt i overensstemmelse med traktaten og under hensyn til Faellesskabets institutioners og organers befoejelser.

2. Udvalget har navnlig ansvaret for:

- at overvaage beskaeftigelsessituationen og -politikkerne i medlemsstaterne og Faellesskabet

- paa anmodning af enten Raadet eller Kommissionen eller paa eget initiativ at afgive udtalelser og at bidrage til forberedelsen af det arbejde i Raadet, der er omhandlet i artikel 128 i EF-traktaten , jf. dog artikel 207 i samme traktat

- at fremme udvekslingerne af oplysninger og erfaringer mellem medlemsstaterne og med Kommissionen paa disse omraader

- at deltage i den makrooekonomiske dialog paa faellesskabsplan.

Artikel 2 (Medlemmer)

1. Medlemsstaterne og Kommissionen udnaevner hver to medlemmer til udvalget. De kan ogsaa udnaevne to suppleanter.

2. De ordinaere medlemmer af og suppleanterne i udvalget udvaelges blandt erfarne eksperter med meget stor viden om beskaeftigelses- og arbejdsmarkedspolitikken i medlemsstaterne.

3. Udvalget kan goere brug af eksterne eksperter, naar dette er hensigtsmaessigt.

Artikel 3 (Arbejdsmetoder)

1. Udvalget vaelger en formand blandt dets medlemmer for en toaarig periode, der ikke kan forlaenges.

2. Formanden bistaas af tre naestformaend, der paa et hvilket som helst givet tidspunkt repraesenterer henholdsvis den medlemsstat, der har formandskabet i Raadet, og de medlemsstater, der forudgaaende havde og efterfoelgende vil faa formandskabet.

3. Kommissionen stiller analytisk og organisatorisk stoette til raadighed for udvalget. Den skal holde kontakt med Raadets generalsekretariat om afholdelse af moeder.

4. Udvalget fastsaetter selv sin forretningsorden.

5. Formanden indkalder til moede i udvalget, enten paa eget initiativ eller paa anmodning af mindst halvdelen af udvalgets medlemmer.

Artikel 4 (Arbejdsgrupper)

Udvalget kan overlade behandlingen af saerlige spoergsmaal til dets suppleanter eller til arbejdsgrupper. I saa tilfaelde fungerer Kommissionen, et ordinaert medlem af eller en suppleant i udvalget, der udnaevnes af dette, som formand. Arbejdsgrupperne kan anmode eksperter om bistand.

Artikel 5 (Forbindelsen til andre organer.)

1. Udvalget hoerer arbejdsgivere og arbejdstagere. Det skal etablere en raekke samordningsmekanismer med de arbejdsmarkedsparter, der er repraesenteret i Det Staaende Udvalg for Beskaeftigelse.

2. Naar det er hensigtsmaessigt, samarbejder udvalget med andre relevante organer eller udvalg, der er beskaeftiget med forhold vedroerende den oekonomiske politik.

Artikel 6 (Ophaevelse)

Afgoerelse 97/16/EF ophaeves.

Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget, der blev nedsat ved ovennaevnte afgoerelse, ophoerer med at eksistere ved vedtagelsen af denne afgoerelse.

Artikel 7 (Offentliggoerelse)

1. Denne afgoerelse offentliggoeres i De Europaeiske Faellesskabers Tidende.

Udfaerdiget i Bruxelles, den

Paa Raadets vegne

Formanden

FINANSIERINGSOVERSIGT

1. Foranstaltningens betegnelse

Nedsaettelse af det beskaeftigelsesudvalg, der er omhandlet i artikel 130 i traktaten om oprettelse af Det Europaeiske Faellesskab.

2. Budgetpost

A-7031: Udgifter til moeder i udvalg og komitéer, hvis hoering er obligatorisk

A-7010: Tjenesterejse- og befordringsudgifter samt andre udgifter i forbindelse hermed.

3. Retsgrundlag

Traktatens artikel 130. Raadsafgoerelse forventes vedtaget sidst i 1999 eller i starten af 2000.

4. Beskrivelse af foranstaltningen

4.1 Foranstaltningens generelle formaal

I traktatens afsnit VIII (Beskaeftigelse) fastlaegges de procedurer, i henhold til hvilke medlemsstaterne og Faellesskabet skal arbejde paa at udvikle en samordnet strategi for beskaeftigelse og isaer for fremme af en veluddannet, velkvalificeret og smidig arbejdsstyrke og arbejdsmarkeder, som reagerer paa oekonomiske forandringer. Beskaeftigelsesudvalget, der skal vaere af raadgivende karakter, skal i den forbindelse fremme samordningen mellem medlemsstaterne vedroerende beskaeftigelses- og arbejdsmarkedspolitikkerne. Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget, som nedsattes ved Raadets afgoerelse af 20. december 1996 (97/16/EF), ophoerer med at eksistere med vedtagelsen af afgoerelsen om nedsaettelse af et beskaeftigelsesudvalg.

4.2 Foranstaltningens varighed og naermere bestemmelser for dens forlaengelse/fornyelse

Ubestemt.

5. Klassifikation af udgifterne/indtaegterne

5.1 Ikke-obligatoriske udgifter.

5.2 Ikke-opdelte bevillinger.

5.3 Indtaegtstype: Ingen.

6. Udgifternes/indtaegternes art

100% til det noedvendige personale og afholdelse af moeder.

7. Finansielle virkninger

Ingen virkninger paa driftsudgifterne. Hvad angaar udgifterne til administration henvises til punkt 10.

8. Forholdsregler mod svig

Udgifterne vil blive afholdt i henhold til de almindelige administrative bestemmelser vedroerende betaling af udgifterne for sagkyndige, der deltager i moeder.

9. Oplysninger om cost/effectiveness

9.1 Specifikke og kvantificerbare maal, maalgruppe

Maalet er at nedsaette et beskaeftigelsesudvalg, der skal bistaa Raadet med udfoerelsen af dets opgaver paa beskaeftigelses- og arbejdsmarkedsomraadet i overensstemmelse med traktaten og under hensyntagen til Faellesskabets institutioners og organers befoejelser.

Udvalget har navnlig ansvaret for

- at overvaage beskaeftigelsessituationen og -politikkerne i medlemsstaterne og Faellesskabet

- paa anmodning af Raadet eller Kommissionen eller paa eget initiativ at afgive udtalelser og at bidrage til forberedelsen af det arbejde i Raadet, der er omhandlet i EF-traktatens artikel 128, jf. dog artikel 207 i samme traktat

- at lette udvekslingen af oplysninger og erfaringer mellem medlemsstaterne og med Kommissionen paa disse omraader

- at deltage i den makrooekonomiske dialog paa faellesskabsplan.

Udvalget skal koordinere sit arbejde med Det OEkonomiske og Finansielle Udvalg, Udvalget for OEkonomisk Politik og Det Staaende Udvalg for Beskaeftigelse.

9.2 Begrundelse for foranstaltningen

Det fastsaettes i traktaten, at der skal nedsaettes et beskaeftigelsesudvalg med det formaal at sikre, at den europaeiske beskaeftigelsesstrategi fortsat giver gode resultater, samt for at lette den praktiske samordning af medlemsstaternes beskaeftigelsespolitikker, jf. traktatens artikel 128. Det nye udvalg erstatter Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget.

9.3 Overvaagning og evaluering af foranstaltningen

Udvalget har ansvaret for at udarbejde udtalelser og rapporter til Raadet (socialministrene) og Det Europaeiske Raad. I dette oejemed skal udvalget hvert aar udarbejde et arbejdsprogram og forelaegge dette for Raadet.

9.4 Budgetsammenhaengen

De planlagte foranstaltninger er omfattet af GD V's budget.

10. Udgifter til administration (Det almindelige Budgets sektion III, del A)

10.1 Indvirkning paa antallet af stillinger

Den foreslaaede foranstaltning indebaerer ikke en foroegelse af Kommissionens personale, idet udvalget skal beskaeftige det samme antal medarbejdere som Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget (der erstattes af det nye udvalg).

>TABELPOSITION>

10.2 De supplerende menneskelige ressourcers samlede finansielle indvirkning (i euro)

>TABELPOSITION>

Beloebene skal svare til de samlede udgifter til de supplerende stillinger for foranstaltningens samlede varighed, hvis foranstaltningen er af bestemt varighed, og til udgifterne for 12 maaneder, hvis den er af ubestemt varighed.

Ligesom det har vaeret tilfaeldet med Beskaeftigelses- og Arbejdsmarkedsudvalget, vil det kommende beskaeftigelsesudvalgs sekretariatsopgaver blive varetaget af personale fra Direktorat A i GD V. To A-stillinger og en C-stilling vil blive overfoert til sekretariatet fra de nuvaerende ressourcer.

10.3 Foroegelse af andre driftsudgifter som foelge af foranstaltningen

Rejseudgifterne for nationale eksperter vil blive daekket i overensstemmelse med gaeldende regler. Udvalgets moeder tilrettelaegges af Kommissionen og afholdes i Kommissionens lokaler. Kommissionen stiller tolke til raadighed. Det skoennes, at udvalget vil holde ca. 10 moeder om aaret.

Disse 10 moeder (30 deltagere) skoennes at ville koste omkring EUR 220 000 aarligt, som skal afholdes over budgetkonto A-7031.

>TABELPOSITION>

De i ovenstaaende tabel opfoerte udgifter under afsnit A-7 (udvalg og komitéer, hvis hoering er obligatorisk, samt tjenesterejser) vil blive afholdt inden for rammerne af GD V's samlede bevillinger.

Top