EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015D1402

Kommissionens afgørelse (EU) 2015/1402 af 15. juli 2015 om fastlæggelse af Den Europæiske Unions holdning til en afgørelse, der skal træffes af administrationsenhederne i henhold til aftalen mellem Amerikas Forenede Staters regering og Den Europæiske Union om koordinering af programmer for energieffektivitetsmærkning af kontorudstyr, for så vidt angår revision af specifikationerne vedrørende computere i aftalens bilag C (EØS-relevant tekst)

OJ L 217, 18.8.2015, p. 9–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2015/1402/oj

18.8.2015   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 217/9


KOMMISSIONENS AFGØRELSE (EU) 2015/1402

af 15. juli 2015

om fastlæggelse af Den Europæiske Unions holdning til en afgørelse, der skal træffes af administrationsenhederne i henhold til aftalen mellem Amerikas Forenede Staters regering og Den Europæiske Union om koordinering af programmer for energieffektivitetsmærkning af kontorudstyr, for så vidt angår revision af specifikationerne vedrørende computere i aftalens bilag C

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Rådets afgørelse 2013/107/EU af 13. november 2012 om undertegnelse og indgåelse af aftalen mellem regeringen for Amerikas Forenede Stater og Den Europæiske Union om koordinering af programmer for energieffektivitetsmærkning af kontorudstyr (1), særlig artikel 4, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ifølge aftalen kan Europa-Kommissionen sammen med De Forenede Staters miljøstyrelse (Environmental Protection Agency (EPA)) udvikle og med jævne mellemrum revidere specifikationerne for kontorudstyr og dermed ændre bilag C til aftalen.

(2)

Den Europæiske Unions holdning til ændringen af specifikationerne skal fastlægges af Kommissionen.

(3)

I de i denne afgørelse fastlagte foranstaltninger er der taget hensyn til udtalelsen fra EU-rådet for Energy Star-programmet, jf. artikel 8 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 106/2008 (2).

(4)

Specifikationerne for computere i bilag C, del I, bør ophæves og erstattes af de specifikationer, der er knyttet som bilag til denne afgørelse —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Eneste artikel

Vedlagte udkast til afgørelse danner grundlag for den holdning, som Den Europæiske Union skal indtage vedrørende den afgørelse, som administrationsenhederne skal træffe i henhold til aftalen mellem Amerikas Forenede Staters regering og Den Europæiske Union om koordinering af programmer for energieffektivitetsmærkning af kontorudstyr, for så vidt angår revisionen af specifikationerne for computere i aftalens bilag C, del I.

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 15. juli 2015.

På Kommissionens vegne

Jean-Claude JUNCKER

Formand


(1)  EUT L 63 af 6.3.2013, s. 5.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 106/2008 af 15. januar 2008 om et fællesskabsprogram for energieffektivitetsmærkning af kontorudstyr (EUT L 39 af 13.2.2008, s. 1).


BILAG

 

UDKAST TIL AFGØRELSE

af …

truffet af administrationsenhederne i henhold til aftalen mellem Amerikas Forenede Staters regering og Den Europæiske Union om koordinering af programmer for energieffektivitetsmærkning af kontorudstyr, for så vidt angår revision af specifikationerne vedrørende computere i aftalens bilag C

ADMINISTRATIONSENHEDERNE HAR —

under henvisning til aftalen mellem Amerikas Forenede Staters regering og Den Europæiske Union om koordinering af programmer for energieffektivitetsmærkning af kontorudstyr, særlig artikel XII, og ud fra følgende betragtning:

Specifikationerne for »computere« bør revideres —

BESTEMT FØLGENDE:

Del I »computere« i det nuværende bilag C til aftalen mellem Amerikas Forenede Staters regering og Den Europæiske Union om koordinering af programmer for energieffektivitetsmærkning af kontorudstyr erstattes af del V »computere« som fastsat i nedenstående.

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen. Denne afgørelse udfærdiges i to eksemplarer og underskrives af medformændene.

Undertegnet i Washington, den […] […]

på vegne af United States Environmental Protection Agency

Undertegnet i Bruxelles, den […] […]

på vegne af Den Europæiske Union

BILAG

BILAG C

DEL II TIL AFTALEN

»

V.   COMPUTERSPECIFIKATIONER (VERSION 6.1)

1.   Definitioner

A.

Produkttyper:

1)   Computer: En anordning, der udfører logiske operationer og behandler data. I forbindelse med denne specifikation omfatter computere såvel stationære som bærbare enheder, herunder desktopcomputere, integrerede desktopcomputere, bærbare computere, hjemmeservere, tynde klienter og arbejdsstationer. Selv om computerne kan anvendes med inputenheder og skærme, er det ikke et krav, at sådanne enheder medfølger ved leveringen af computeren. En computer består som minimum af:

a)

en centralenhed (CPU), der udfører operationer. Rummer anordningen ingen CPU, skal den fungere som klientadgang til en server, der fungerer som CPU for klienten

b)

anordninger til brugerinput, såsom tastatur, mus eller touchpad

c)

en indbygget skærm og/eller mulighed for at understøtte en ekstern skærm til visning af output.

2)   Desktopcomputer: En computer, hvor hovedenheden er beregnet til at være fast placeret et sted, ofte på et bord eller på gulvet. Desktopcomputere er ikke konstrueret til at være bærbare og anvendes med ekstern skærm, tastatur og mus. Desktopcomputere er beregnet til en lang række hjemme- og kontoranvendelser, herunder anvendelser på salgsstedet.

a)   Integreret desktopcomputer: En desktopcomputer, hvor computeren og skærmen er integreret i et enkelt kabinet, der tilsluttes elnettets vekselspænding med et enkelt kabel. Der findes to former for integrerede desktopcomputere: 1) systemer, hvor skærmen og computeren er sammenbygget til en enkelt enhed, eller 2) et system, der fremstår som et enkelt system, hvor skærmen er for sig, men forbundet til selve computeren med et strømforsyningskabel til jævnspænding, og både computeren og skærmen drives af en enkelt strømforsyning. Som en underkategori til desktopcomputere er integrerede desktopcomputere typisk konstrueret til at fungere på samme måde som desktopsystemer.

3)   Bærbar computer: En computer, der er specielt konstrueret til at være bærbar og kunne fungere i længere tid både med og uden direkte tilslutning til vekselspænding fra elnettet. Bærbare computere omfatter en indbygget skærm, et fastmonteret mekanisk tastatur (med fysiske, bevægelige taster) og pegeredskab.

Bemærk: Bærbare computere er typisk konstrueret til at fungere på samme måde som desktopsystemer, herunder anvendelse af software med nogenlunde samme funktioner som software til desktopsystemer. I forbindelse med denne specifikation omfatter bærbare computere modeller med berøringsfølsomme skærme.

a)   Mobil tynd klient: En computer, der er i overensstemmelse med definitionen af en tynd klient, og som er specielt konstrueret til at være bærbar og også er i overensstemmelse med definitionen af en bærbar computer. I forbindelse med denne specifikation anses disse produkter for at være bærbare computere.

b)   To-i-en bærbar computer: En computer, der minder om en almindelig bærbar computer, og som har et sammenklappeligt kabinet, men som er forsynet med en skærm, der kan afmonteres, og som kan benyttes som en uafhængig tavlecomputer, når den er frakoblet. Produktets tastatur og skærm skal leveres som en integreret enhed. I forbindelse med resten af denne specifikation anses to-i-en bærbare computere for at være bærbare computere og vil således ikke blive nævnt særskilt.

4)   Tavlecomputer uden tastatur/tavlecomputer med tastatur: En computeranordning, der er konstrueret til at være bærbar, og som opfylder alle nedenstående kriterier:

a)

omfatter en indbygget skærm med en skærmdiagonal, der er større end 6,5 tommer og mindre end 17,4 tommer

b)

omfatter ikke et integreret, fysisk tilkoblet tastatur i produktkonfigurationen ved levering

c)

omfatter og er hovedsagelig afhængig af input fra berøringsfølsom skærm (der medfølger eventuelt tastatur)

d)

omfatter og er hovedsagelig afhængig af en trådløs netværksforbindelse (f.eks. wi-fi, 3G, LTE osv.)

e)

omfatter og drives hovedsagelig af et indbygget batteri (med tilslutning til elnettet med henblik på opladning, men ikke som anordningens primære strømforsyningskilde).

5)   Bærbar alt-i-en computer: En computeranordning, der er konstrueret til at være bærbar i begrænset omfang, og som opfylder alle nedenstående kriterier:

a)

omfatter en indbygget skærm med en skærmdiagonal, der er større end eller lig med 17,4 tommer

b)

omfatter ikke et integreret tastatur i produktets fysiske kabinet i produktkonfigurationen ved levering

c)

omfatter og er hovedsagelig afhængig af input fra berøringsfølsom skærm (der medfølger eventuelt tastatur)

d)

omfatter trådløs netværksforbindelse (f.eks. wi-fi, 3G, LTE osv.)

e)

omfatter et indbygget batteri, men drives hovedsagelig via elnettets vekselstrømsspænding.

6)   E-bogslæser: En anordning, der er konstrueret til visning og forbrug af statiske billeder. Skærmen kendetegnes ved en lav opdateringsfrekvens og en skærm fremstillet af bistabile materialer, hvor der ikke kræves energi til opretholdelse af et synligt billede, men kun til billedskift.

7)   Hjemmeserver: En type computer, der som regel anvender desktopcomputerkomponenter i et desktopkabinet, men som først og fremmest er konstrueret til at være lagringsvært for andre computere. Hjemmeservere er beregnet til at udføre funktioner såsom levering af netværksinfrastrukturtjenester (f.eks. arkivering) og data/medieværtsfunktioner. Deres primære funktion er hverken at behandle data for andre systemer eller at fungere som webserver. En hjemmeserver har følgende karakteristika:

a)

Den er konstrueret som opretstående computer, i towerkabinet eller anden facon som en desktopcomputer, således at al databehandling og lagring samt alle netværksinterfaces findes i ét kabinet/produkt.

b)

Den er konstrueret til at fungere døgnet rundt alle ugens syv dage og have et minimum af driftsudfald (højst nogle timer om året).

c)

Den kan fungere i et miljø med mange brugere på samme tid, hvor flere brugere betjenes gennem netværkskoblede klientenheder.

d)

Den er udformet til et brancheanerkendt operativsystem til almindelige hjemme- eller kontorserverapplikationer (f.eks. Windows Home Server, Mac OS X Server, Linux, UNIX, Solaris).

8)   Tynd klient: En computer med uafhængig strømforsyning, som har brug for adgang til fjernressourcer (f.eks. en computerserver eller en fjernarbejdsstation) for at kunne udføre primære funktioner. De vigtigste databehandlingsopgaver (f.eks. programudførelse, datalagring, interaktion med andre internetressourcer osv.) foregår ved hjælp af fjernressourcerne. Tynde klienter, der er omfattet af denne specifikation, er 1) begrænset til enheder, som ikke har indbyggede roterende databærere, og 2) konstrueret til at være permanent placeret på et sted (f.eks. på et bord) og ikke til at være bærbar.

a)   Integreret tynd klient: En tynd klient, hvor databehandlingshardware og skærmen er tilsluttet elnettets vekselspænding med et enkelt kabel. Der findes to former for integrerede tynde klientcomputere: 1) systemer, hvor skærmen og computeren er sammenbygget til en enkelt enhed, eller 2) et system, der fremstår som et enkelt system, hvor skærmen er for sig, men forbundet til selve computeren med et strømforsyningskabel til jævnspænding, og både computeren og skærmen drives af en enkelt strømforsyning. Som en underkategori til tynde klienter er integrerede tynde klienter typisk konstrueret til at fungere på samme måde som tynde klientsystemer.

b)   Ultratynde klienter: En computer med færre lokale ressourcer end en almindelig tynd klient, som sender ubearbejdet input fra mus og tastatur til en fjernressource og modtager ubearbejdet videooutput fra fjernressourcen. Ultratynde klienter kan hverken interface med flere anordninger på samme tid eller køre vinduesbaserede fjernapplikationer som følge af manglen på et for brugeren synligt klientoperativsystem på anordningen (dvs. under firmware, ikke tilgængeligt for brugeren).

9)   Arbejdsstation: En højperformant enkeltbrugercomputer, som typisk anvendes til grafik, CAD, softwareudvikling og finansielle og videnskabelige anvendelser, herunder opgaver, som kræver stor regnekraft. I forbindelse med denne specifikation skal en arbejdsstation a) være markedsført som arbejdsstation, b) have en MTBF (middeltid mellem fejl) på mindst 15 000 timer (enten efter Bellcore TR-NWT-000332, nr. 6, 12/97, eller ifølge data fra anvendelsen i praksis) og c) understøtte ECC-hukommelse (fejlkorrektionskode) og/eller hukommelse med bufferfunktion. En arbejdsstation har desuden minimum tre af følgende egenskaber:

a)

Den har supplerende strømforsyning til avanceret grafik (dvs. PCI-E 6-benet 12V supplerende strømforsyning).

b)

Systemet har tilslutning til mere end x4 PCI-E på bundkortet foruden slot(s) til grafik og/eller PCI-X-understøttelse.

c)

Den understøtter ikke UMA-grafik (Uniform Memory Access).

d)

Den har fem eller flere PCI-, PCI-e- eller PCI-X-slots.

e)

Den multiprocessorunderstøtter to eller flere processorer (skal understøtte fysisk adskilte processorpakker/sokler, dvs. at kravet ikke kan opfyldes med understøttelse af en enkelt multi-core processor).

f)

Den er godkendt med mindst to uafhængige ISV-produktcertificeringer (Independent Software Vendor); certificeringerne kan være på vej, men skal afsluttes senest tre måneder efter godkendelsen.

B.

Produktkategori: Klassifikation eller undertype i anden række inden for en produkttype, der er baseret på produktkarakteristika og installerede komponenter. I denne specifikation anvendes produktkategorier til at fastlægge mærknings- og prøvningskrav.

C.

Computerkomponenter:

1)   Grafikprocessor (GPU): Et integreret kredsløb, der er adskilt fra centralenheden (CPU), og som er konstrueret til at fremskynde visningen af enten to- og/eller tredimensionelt indhold på skærme. En GPU kan være parret med en CPU på computerens bundkort eller andetsteds for at flytte CPU'ens visningskapacitet.

2)   Diskret grafikprocessor (dGfx): En grafikprocessor (GPU) med en grænseflade til lokalhukommelsesstyring og lokal grafikspecifik hukommelse.

3)   Integreret grafik (iGfx): En grafikløsning, der ikke omfatter en diskret grafikprocessor.

4)   Skærm: Et produkt, der fås i handelen, bestående af en billedskærm med tilhørende elektronik, ofte indkapslet i et fælles kabinet, hvis hovedfunktion er at vise visuel information fra 1) en computer, en arbejdsstation eller en server ved hjælp af en eller flere indgange (f.eks. VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, IEEE 1394, USB), 2) eksterne lagermedier (f.eks. USB-flashdrev, hukommelseskort) eller 3) en netværksforbindelse.

a)   Højtydende integreret skærm: En integreret computerskærm, der indeholder alle de følgende funktioner:

1)

et kontrastforhold på mindst 60:1 målt ved en horisontal synsvinkel på mindst 85°, med eller uden dækglas over skærmen

2)

en standardopløsning, der er større end eller lig med 2,3 megapixels (MP)

3)

et farvespektrum på mindst sRGB som defineret i den europæiske standard EN 61966-2-1 (identisk med IEC 61966-2-1). Skift i farvespektret er tilladt, så længe 99 % eller derover af de definerede sRGB-farver understøttes.

5)   Ekstern strømforsyning (EPS): kaldes også for ekstern strømkilde. Et eksternt strømforsyningskredsløb, der anvendes til at omforme husholdningsstrøm til vekselstrømsspænding eller til lavere jævnstrømsspænding for at drive et forbrugsgode.

6)   Indbygget strømforsyning (IPS): En komponent, der er monteret i computerens kabinet, og som er konstrueret til at omforme vekselspænding (AC) fra elnettet til en eller flere lavere jævnspændinger (DC) til drift af computerens komponenter. I forbindelse med denne specifikation skal en indbygget strømforsyning være monteret i computerens kabinet, men adskilt fra computerens hovedkort. Strømforsyningen skal tilsluttes elnettet ved hjælp af et enkelt kabel uden mellemliggende kredsløb mellem strømforsyningen og elnettet. Desuden skal samtlige strømforsyningsforbindelser fra strømforsyningen til computerens komponenter, med undtagelse af en jævnstrømsforbindelse til en integreret desktopcomputers skærm, befinde sig inde i computerens kabinet (dvs. der må ikke være eksterne kabler mellem strømforsyningen og computeren eller dens enkelte dele). Indbyggede DC-DC-omformere, der bruges til at omsætte en enkelt jævnspænding fra en ekstern strømforsyning til flere forskellige spændinger, der anvendes i computeren, regnes ikke for at være indbyggede strømforsyninger.

D.

Driftstilstande:

1)   Aktiv tilstand: En effekttilstand, hvor computeren udfører arbejde som reaktion på a) forudgående eller samtidige brugerinput, eller b) forudgående eller samtidige instruktioner via et netværk. Den aktive tilstand omfatter aktiv databehandling, hentning af data fra lager, hukommelse og mellemlagringshukommelse (cache), og den omfatter også tomgang, hvor der ventes på yderligere brugerinput, eller inden der skiftes til en energibesparende tilstand.

2)   Hviletilstand: En effekttilstand, hvor operativsystemet og anden software er indlæst, der er oprettet en brugerprofil, aktiviteten er begrænset til de grundlæggende applikationer, som systemet starter som standard, og computeren er ikke i dvale. Hviletilstand omfatter to underkategorier af tilstande: Kort hviletilstand og lang hviletilstand.

a)   Lang hviletilstand: En tilstand, hvor computeren går i hviletilstand (dvs. 15 minutter efter operativsystemet er indlæst, eller efter aktive opgaver er afviklet, eller efter genoptaget aktivitet efter dvaletilstand), og hovedcomputerens skærm er gået i en energibesparende tilstand, hvor skærmindholdet ikke er synligt (dvs. baggrundslyset er blevet slukket), men fortsat er i arbejdstilstand (ACPI G0/S0). Hvis strømstyringsfunktioner er aktiveret ved levering i det scenario, der er beskrevet i denne definition, skal disse funktioner være aktiveret inden evalueringen af lang hviletilstand (f.eks. skærmen befinder sig i en energibesparende tilstand, der er anvendt strømstyringsindstillinger (»spun-down«) for HDD), men computeren hindres i at gå i dvaletilstand. PLONG_IDLE er et udtryk for den gennemsnitlige målte effekt, når computeren befinder sig i lang hviletilstand.

b)   Kort hviletilstand: En tilstand, hvor computeren går i hviletilstand (dvs. fem minutter efter operativsystemet er indlæst, eller efter aktive opgaver er afviklet, eller efter genoptaget aktivitet efter dvaletilstand), skærmen er tændt, og strømstyringsfunktionerne for lang hviletilstand er ikke aktiveret (f.eks. HDD er ikke i energibesparende tilstand, og computeren hindres i at gå i dvaletilstand). PSHORT_IDLE er et udtryk for den gennemsnitlige målte effekt, når computeren befinder sig i kort hviletilstand.

3)   Slukket tilstand: Den mest energibesparende tilstand, som brugeren ikke kan slå fra (få indflydelse på), og som vil vare ved på ubestemt tid, når et apparat er tilsluttet elnettet og anvendes i overensstemmelse med producentens anvisninger. For systemer, hvor ACPI-standarder gælder, svarer slukket tilstand til ACPI-systemets niveau S5.

4)   Dvaletilstand: En energibesparende tilstand, som computeren automatisk kan gå over til efter en periode uden aktivitet eller ved manuelt valg. En computer med dvalefunktion kan hurtigt aktiveres med netværksforbindelser eller enheder koblet til brugergrænsefladen med en reaktionstid på højst 5 sekunder fra begyndelsen af aktiveringsbegivenheden, til computeren er fuldt brugbar inklusive skærmbillede. For systemer, hvor ACPI-standarder gælder, svarer dvaletilstand oftest til ACPI-systemets niveau S3 (suspend to RAM).

E.

Netværk og øvrige funktioner:

1)   Yderligere intern lagerkapacitet: Alle indbyggede harddiskdrev (HDD) eller solid state-drev (SSD), medtaget i en computer ud over den første. Denne definition omfatter ikke eksterne drev.

2)   Energy Efficient Ethernet (EEE): En teknologi, der muliggør et lavere energiforbrug for Ethernet-grænseflader i perioder med lavt throughput af data. I henhold til IEEE 802.3az.

3)   Fuld netværksforbindelse: Computerens evne til at bibeholde sin netværkspræsens i dvaletilstand eller en anden energibesparende tilstand med et forbrug på højst 10 Watt og til intelligent opvågnen, når der er brug for yderligere databehandling (herunder også databehandling fra tid til anden for at bibeholde netværkspræsensen). Computerens præsens, dens netværkstjenester og -applikationer bibeholdes, selv om computeren er i energibesparende tilstand. Set fra netværkets synspunkt svarer en computer i energibesparende tilstand med fuld netværksforbindelse funktionelt til en computer i dvaletilstand for så vidt angår fælles applikationer og brugsmodeller. Fuld netværksforbindelse i dvale er ikke begrænset til et bestemt sæt protokoller; det kan også omfatte applikationer, der er installeret efter den oprindelige installation. Kaldes også for »netværksproxy«-funktionen og er beskrevet i standarden Ecma-393.

a)   Netværksproxy — basisfunktion: Bibeholdelse af adresser og netværkspræsens i energibesparende tilstand, systemet håndterer IPv4 ARP og IPv6 NS/ND.

b)   Netværksproxy — fuld funktion: I energibesparende tilstand understøtter systemet basisfunktionaliteten, Remote Wake og søgetjeneste/navnetjenester.

c)   Netværksproxy — Remote Wake: En computer i energibesparende tilstand kan fjernstartes efter anmodning fra internettet. Omfatter basisfunktion.

d)   Netværksproxy — søgetjeneste/navnetjenester: En computer i energibesparende tilstand tillader annoncering af værtstjenester og netværksbetegnelse. Omfatter basisfunktion.

4)   Netværksgrænseflade: Komponenterne (hardware og software), hvis hovedfunktion er at gøre computeren i stand til at kommunikere via en eller flere netværksteknologier. IEEE 802.3 (Ethernet) og IEEE 802.11 (wi-fi) er eksempler på netværksgrænseflader.

5)   Aktiveringshændelse: En brugerudført, programmeret eller ekstern hændelse eller påvirkning, der får computeren til at skifte fra dvaletilstand eller slukket tilstand til en aktiv driftstilstand. Aktiveringshændelser omfatter, men er ikke begrænset til, følgende: brug af musen, brug af tastaturet, input fra styreenheder, realtidshændelser, tryk på en knap på chassiset og, når der er tale om eksterne hændelser, påvirkning fra fjernbetjening, net, modem osv.

6)   Wake On LAN (WOL): En funktion, der gør det muligt for en computer at skifte fra dvaletilstand eller slukket tilstand til en aktiv driftstilstand ved hjælp af et netværkssignal i form af en aktiveringshændelse via Ethernet.

7)   Omskiftelige grafikkort: En funktion, der gør det muligt at deaktivere diskrete grafikkort, hvis denne funktion ikke er nødvendig, og i stedet aktivere integreret grafik.

Bemærk: Denne funktion gør det muligt for energibesparende grafikprocessorer med færre integrerede funktioner at vise skærmbilledet, mens de kører på batteri, eller hvis output-grafikken ikke er for kompleks, mens diskrete grafikprocessorer med et højere energiforbrug og flere funktioner samtidig kan vise skærmbilledet, hvis brugeren måtte ønske det.

F.

Markedsføring og leveringskanaler:

1)   Virksomhedskanaler: Salgskanaler, som normalt anvendes af store og mellemstore virksomheder, myndigheder, uddannelsesinstitutioner og andre organisationer, som køber computere til brug i administrerede klient/server-miljøer.

2)   Modelnavn: Et markedsføringsnavn, som omfatter en henvisning til nummeret på computermodellen, en beskrivelse af produktet eller andre varemærkehenvisninger.

3)   Modelnummer: Et unikt markedsføringsnavn eller en henvisning til identifikation for en bestemt hardware/softwarekonfiguration (f.eks. operativsystem, processortype, hukommelse, GPU), som er fastlagt på forhånd eller vælges af kunden.

G.

Produktfamilie: Overordnet beskrivelse, som henviser til en gruppe computere, der typisk har en fælles kabinet/bundkort-kombination, som ofte giver mulighed for flere hundrede forskellige hardware/software-konfigurationer. Produktmodeller i samme familie adskiller sig fra hinanden med hensyn til et eller flere karakteristika eller funktioner, der enten 1) ikke har nogen indvirkning på produktets ydelse i henhold til ENERGY STAR-kvalifikationskriterierne eller 2) er specificeret heri som acceptable variationer inden for en produktfamilie. For computere omfatter acceptable variationer inden for en produktfamilie:

1)

farve

2)

kabinet

3)

elektroniske komponenter undtagen chassis/bundkort, herunder processor, hukommelse, GPU osv.

2.   Anvendelsesområde

2.1.   Omfattede produkter

2.1.1.

Produkter, der opfylder definitionen af en computer og en af de nedenstående definitioner af produkttyper, som er specificeret heri, opfylder kravene for at være berettiget til ENERGY STAR-mærket, dog med undtagelse af produkter opført i afsnit 2.2:

i)

desktopcomputere og integrerede desktopcomputere

ii)

bærbare computere

iii)

tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur

iv)

bærbare alt-i-en computere

v)

arbejdsstationer

vi)

hjemmeservere, der markedsføres og sælges til andre formål end i datacentre

vii)

tynde klienter.

2.2.   Ikke-omfattede produkter

2.2.1.

Produkter, der er omfattet af andre ENERGY STAR-produktspecifikationer, kan ikke mærkes i henhold til denne specifikation. Listen over nugældende specifikationer findes på www.energystar.gov/products.

2.2.2.

Følgende produkter er ikke berettigede til at blive godkendt til ENERGY STAR-mærket under denne specifikation:

i)

dockingstationer

ii)

spillekonsoller

iii)

e-bogslæsere

iv)

håndholdt spilleudstyr, som typisk er batteridrevet og beregnet til anvendelse med en indbygget skærm som primær skærm

v)

mobile tynde klienter, der ikke er i overensstemmelse med definitionen af bærbare computere

vi)

PDA'er (personlige digitale assistenter)

vii)

POS-produkter (point of sale), der ikke benytter indbyggede komponenter, som almindeligvis anvendes i bærbare computere, desktopcomputere eller integrerede desktopcomputere, herunder processorer, bundkort og hukommelse

viii)

hjemmeservere, der markedsføres og sælges til anvendelse i datacentre

ix)

håndholdte computere, som indeholder mobiltalefunktion

x)

ultratynde klienter.

3.   Kvalifikationskriterier

3.1.   Betydende ciffer og afrunding

3.1.1.

Alle beregninger skal gennemføres med direkte målte (ikke-afrundede) værdier.

3.1.2.

Medmindre andet anføres i denne specifikation, vurderes overholdelsen af specifikationens begrænsninger ved hjælp af direkte målte eller beregnede værdier uden fordele i form af afrunding.

3.1.3.

Direkte målte eller beregnede værdier, der indsendes til offentliggørelse på ENERGY STAR-webstedet, skal afrundes til nærmeste betydende ciffer som angivet i de tilhørende specifikationskrav.

3.2.   Generelle krav

3.2.1.

Krav til indbygget strømforsyning (IPS): IPS'er, der anvendes i computere, som er berettigede til ENERGY STAR-mærket i henhold til denne specifikation, skal opfylde følgende krav ved prøvning under anvendelse af Generalized Internal Power Supply Efficiency Test Protocol, Rev. 6.6 (der findes på http://www.plugloadsolutions.com/docs/collatrl/print/Generalized_Internal_Power_Supply_Efficiency_Test_Protocol_R6.6.pdf) og skal prøves ved alle de relevante kombinationer af spænding/frekvens for hvert marked, hvor de vil blive solgt og markedsført som ENERGY STAR-mærkede.

i)

Indbyggede strømforsyninger med en maksimal nominel udgangseffekt på under 75 W skal opfylde mindstekravene til effektivitet, som angives i tabel 1.

ii)

Indbyggede strømforsyninger med en maksimal nominel udgangseffekt, som er større end eller lig med 75 W, skal opfylde både de mindstekrav til effektivitet og de minimale effektfaktorkrav, som angives i tabel 1.

Tabel 1

Krav til indbyggede strømforsyninger

Belastningsforhold

(Procentandel af nominel udgangsstrømstyrke)

Minimal effektivitet

Minimal effektfaktor

20 %

0,82

50 %

0,85

100 %

0,82

0,90

3.2.2.

Krav til ekstern strømforsyning (EPS): Eksterne strømforsyninger med en enkelt spænding eller flere spændinger skal som minimum opfylde niveau V-ydelseskravene i International Efficiency Marking Protocol ved prøvning i henhold til Uniform Test Method for Measuring the Energy Consumption of External Power Supplies, bilag Z til 10 CFR, del 430.

Eksterne strømforsyninger med en enkelt spænding skal (som minimum) omfatte niveau V-mærkning.

Yderligere oplysninger om mærkningsprotokollen findes på www.energystar.gov/powersupplies

3.3.   Strømstyringskrav

3.3.1.

Produkter skal omfatte strømstyringsfunktioner ved levering, som angivet i tabel 2, i henhold til følgende krav:

i)

Med hensyn til tynde klienter finder kravet for Wake-on-LAN (WOL) anvendelse på produkter, der er konstrueret til at modtage softwareopdateringer fra et centralt administreret netværk, mens enheden er i dvale eller slukket. Tynde klienter, hvis standardindstillinger for opdateringer af softwaren ikke kræver programsætning i perioder i slukket tilstand, er undtaget fra WOL-kravet.

ii)

Med hensyn til bærbare computere kan WOL automatisk være deaktiveret, når produktet er frakoblet elnettets vekselstrømsspænding.

iii)

For alle produkter med WOL aktiveret skal de pakkefiltre, der anvendes, være aktiveret og indstillet med en brancheanerkendt standardkonfiguration.

iv)

Produkter, der ikke som standard understøtter dvaletilstanden, skal kun opfylde kravet vedrørende skærmens dvaletilstand.

Tabel 2

Strømstyringskrav

Tilstand eller skift til tilstand

Krav

Desktopcomputere

Integrerede desktopcomputere

Bærbare alt-i-en computere

Bærbare computere

Hjemmeservere

Tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur

Tynde klienter

Arbejdsstationer

Computerens dvaletilstand (1)

1)

Dvaletilstanden skal indstilles til aktivering efter højst 30 minutter uden brugeraktivitet.

2)

Computere skal nedsætte hastigheden på aktive 1 Gb/s-Ethernet-netværksforbindelser, når de skifter til dvaletilstand eller slukket tilstand.

Ja

Ja

Ja

Ja

Nej

Ikke relevant

Ja

Ja

Dvaletilstand for skærm

Skærmens dvaletilstand skal indstilles til aktivering efter højst 15 minutter uden brugeraktivitet.

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Wake on LAN (WOL) (1)

1)

Med hensyn til computere med Ethernet-tilslutning skal det være muligt at aktivere og deaktivere WOL i forbindelse med dvaletilstand.

2)

Computere med Ethernet-tilslutning, som leveres via virksomhedskanaler skal enten:

a)

leveres med Wake on LAN (WOL) fra dvaletilstand aktiveret, når de kører på vekselstrøm, eller

b)

der skal være en mulighed for at aktivere WOL, som er tilgængelig fra både klientoperativsystemets grænseflade og via netværket.

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ikke relevant

Ja

Ja

Aktiveringsfunktioner (1)

Computere med Ethernet-tilslutning, der leveres via virksomhedskanaler, skal:

a)

være indrettet til at reagere på både fjernstyrede (via netværk) og planlagte aktiveringshændelser i dvaletilstand (f.eks. realtidsur)

b)

være indrettet således, at kunder centralt (ved hjælp af værktøjer stillet til rådighed af sælger) kan administrere aktiveringsfunktioner ved konfiguration med hardwareindstillinger, hvis producenten har kontrollen over disse funktioner.

Ja

Ja

Ja

Ja

Ja

Ikke relevant

Ja

Ja

3.4.   Krav om oplysninger til brugerne

3.4.1.

Produkter skal leveres med informationsmateriale, således at kunderne får oplysninger om følgende:

i)

en beskrivelse af strømstyringsindstillinger, der er aktiveret som standard

ii)

en beskrivelse af tidsindstillingerne vedrørende forskellige strømstyringsfunktioner

iii)

en vejledning i, hvordan computeren bringes korrekt ud af dvaletilstanden.

3.4.2.

Produkter skal leveres med en eller flere af nedenstående:

i)

en liste over standardindstillinger for strømstyring

ii)

en bemærkning om, at standardindstillingerne for strømstyring er blevet valgt i overensstemmelse med ENERGY STAR-kravene (højst 15 minutter uden brugeraktivitet for skærmen og højst 30 minutter uden aktivitet for computeren, hvis dette er relevant i henhold til tabel 2), og som det anbefales af ENERGY STAR-programmet med henblik på optimal energibesparelse

iii)

oplysninger om ENERGY STAR og fordelene ved styring af effektforbruget, som skal findes ved eller i nærheden af forsiden på brugervejledningen på tryk eller i elektronisk form eller i en pakke eller på en indlægsseddel.

3.4.3.

Punkt 3.4.1 og 3.4.2 kan opfyldes ved enten at anvende elektronisk eller trykt produktdokumentation, såfremt alle de følgende betingelser er opfyldt:

i)

Dokumentationen skal leveres med produktet (f.eks. i form af en trykt vejledning eller indlægsseddel, på vedlagte optiske medier, i en fil, der er installeret sammen med den software, der leveres til kunden) eller være elektronisk tilgængelig på producentens webside. I sidstnævnte tilfælde skal anvisninger på, hvordan kunden får adgang til oplysningerne på webstedet, være vedlagt produktets emballage eller ligge på desktopcomputeren eller startskærmen.

ii)

Dokumentationen vedlægges enten a) kun computere, der er berettigede til ENERGY STAR-mærket, eller b) indgår som led i standarddokumentationen, hvis, og kun hvis, den ledsages af en EPA-godkendt vejledning til kunderne i, hvordan de kan kontrollere, om deres computerkonfiguration er berettiget til ENERGY STAR-mærket.

3.5.   Krav til desktopcomputere, integrerede desktopcomputere og bærbare computere

3.5.1.

Det beregnede typiske energiforbrug (ETEC) for desktopcomputere, integrerede desktopcomputere og bærbare computere som anført i Equation 1 skal være mindre end eller lig med kravet til maksimalt typisk energiforbrug (ETEC_MAX) som anført i Equation 2 og i henhold til følgende krav:

i)

Tillægget for tilføjelse vedrørende yderligere intern lagerkapacitet (TECSTORAGE) finder anvendelse, hvis produktet indeholder mere end én intern lagerenhed. I så fald beregnes tillægget kun en enkelt gang.

ii)

Tillægget for tilføjelse vedrørende indbygget skærm (TECINT_DISPLAY) finder kun anvendelse på integrerede desktopcomputere og bærbare computere og kan beregnes for hver enkelt skærm. For højtydende indbyggede skærme beregnes tillægget som angivet i Tabel 7 og Equation 3.

iii)

Et produkt er kun omfattet af tilstandsvægtningerne for fuld netværksforbindelse, hvis nedenstående kriterier er opfyldt:

Produktet overholder en generisk standard for fuld netværksforbindelse såsom ECMA 393 eller en anden standard, der er godkendt af EPA eller Europa-Kommissionen for så vidt angår opfyldelse af ENERGY STAR-målene. En sådan godkendelse skal foreligge, før der indsendes produktdata med henblik på tildeling.

Det anvendte funktionsniveau skal som standard være aktiveret og konfigureret i produkterne ved levering. Hvis fuld netværksforbindelse ikke er aktiveret som standard, afprøves og rapporteres produktet med almindelig TEC-vægtning.

Produktet skal kunne køre i dvaletilstand eller en anden energibesparende tilstand med et effektforbrug på mindre end eller lig med 10 W.

Bemærk: Fuld netværksforbindelse er en parameter, der rapporteres af producenten. På Mac-computere betyder »Wake for network access«, der aktiveres i Energy Saver/Power Adapter Preferences som minimum basisfunktion. På Windows-computere betyder »ARP Offload« eller »NS Offload« eller tilsvarende, der er aktiveret i Advanced Properties under Network Interface Card (hvortil der er adgang via Device Manager), som minimum basisfunktion. For systemer med konfigurationer med et dobbelt netværksinterfacekort (NIC), er det kun nødvendigt, at én af NIC-konfigurationerne opfylder kravene. Producenten kan give yderligere oplysninger om fremgangsmåden ved bekræftelse af proxy-understøttelse.

iv)

For bærbare computere, desktopcomputere og integrerede desktopcomputere, der anvender en anden energibesparende tilstand i stedet for computerens dvaletilstand, kan effektforbruget (effektforbrugsværdier) i lang hviletilstand (PLONG_IDLE) anvendes i stedet for effektforbruget i dvaletilstand (PSLEEP) i Equation 1, hvis den alternative energibesparende tilstand er mindre eller lig med 10 W. I disse tilfælde erstattes (PSLEEP × TSLEEP ) med (PLONG_IDLE × TSLEEP ), mens Equation 1 i øvrigt forbliver uændret.

v)

For bærbare computere, desktopcomputere og integrerede desktopcomputere med omskiftelige grafikkort må der ikke anvendes tillæg for diskret grafikkort, TECGRAPHICS, fra Tabel 7 i Equation 2. For desktopcomputere og integrerede desktopcomputere med omskiftelige grafikkort, der aktiveres som standard, kan der imidlertid anvendes et tillæg svarende til 50 % af G1-grafiktillæg på typen af grundmodel (desktopcomputer eller integreret desktopcomputer). Incitamentet vedrørende omskiftelige grafikkort finder kun anvendelse på automatisk omskiftning, der aktiveres som standard. Denne funktion oplyses af producenten.

Ligning 1: TEC-beregning (ETEC) for desktopcomputere, integrerede desktopcomputere, tynde klienter og bærbare computere

Formula

hvor:

POFF = målte effektforbrugsværdier i slukket tilstand (W)

PSLEEP = målte effektforbrugsværdier i dvaletilstand (W)

PLONG_IDLE = målte effektforbrugsværdier i lang hviletilstand (W)

PSHORT_IDLE = målte effektforbrugsværdier i kort hviletilstand (W)

TOFF , TSLEEP , TLONG_IDLE og TSHORT_IDLE er tilstandsvægtninger som angivet i Tabel 3 (for desktopcomputere, integrerede desktopcomputere og tynde klienter) eller Tabel 4 (for bærbare computere).

Tabel 3

Tilstandsvægtninger for desktopcomputere, tynde klienter og integrerede desktopcomputere

Tilstandsvægtning

Konventionel %

Fuld netværksforbindelse

Basisfunktion %

Remote Wake %

Søgetjeneste/Navnetjenester %

Fuld funktionalitet %

TOFF

45

40

30

25

20

TSLEEP

5

15

28

36

45

TLONG_IDLE

15

12

10

8

5

TSHORT_IDLE

35

33

32

31

30


Tabel 4

Tilstandsvægtninger for bærbare computere

Tilstandsvægtning

Konventionel %

Fuld netværksforbindelse

Basisfunktion %

Remote Wake %

Søgetjeneste/Navnetjenester %

Fuld funktionalitet %

TOFF

25

25

25

25

25

TSLEEP

35

39

41

43

45

TLONG_IDLE

10

8

7

6

5

TSHORT_IDLE

30

28

27

26

25

Ligning 2: ETEC_MAX-beregning for desktopcomputere, integrerede desktopcomputere og bærbare computere

ETEC_MAX = (1 + ALLOWANCEPSU ) × (TECBASE + TECMEMORY + TECGRAPHICS + TECSTORAGE + TECINT_DISPLAY + TECSWITCHABLE + TECEEE )

hvor:

ALLOWANCEPSU er et tillæg, der ydes til strømforsyninger, som lever op til de valgfrie, men højere, effektivitetsniveauer, der er angivet i tabel 5. Strømforsyninger, der ikke opfylder kravene, tildeles et tillæg på 0

TECBASE er det basistillæg, der er angivet i tabel 6

TECGRAPHICS er det tillæg for diskret grafik, der er angivet i tabel 7, med undtagelse af computere med integreret grafik, hvortil der ikke ydes et tillæg, eller desktopcomputere og integrerede desktopcomputere med omskiftelige grafikkort, der aktiveres som standard, og hvortil der ydes et tillæg via TECSWITCHABLE

TECMEMORY , TECSTORAGE , TECINT_DISPLAY , TECSWITCHABLE og TECEEE er tillæg for tilføjelser som angivet i tabel 7.

Tabel 5

Tillæg for strømforsynings effektivitet

Strømforsyningstype

Computertype

Minimal effektivitet ved angivet andel af nominel udgangsstrømstyrke (2)

Minimale gennemsnitlige effektivitetskrav (3)

Tillæg (AllowancePSU)

10 %

20 %

50 %

100 %

IPS

Desktopcomputere

0,81

0,85

0,88

0,85

0,015

0,84

0,87

0,90

0,87

0,03

Integrerede desktopcomputere

0,81

0,85

0,88

0,85

0,015

0,84

0,87

0,90

0,87

0,04

EPS

Bærbare computere eller desktopcomputere

0,83

0,88

0,015

0,84

0,89

0,03

Integrerede desktopcomputere

0,83

0,88

0,015

0,84

0,89

0,04


Tabel 6

TEC-basistillæg (TECBASE)

Navn på kategori

Grafikfunktion (4)

Desktopcomputere eller integrerede desktopcomputere

Bærbare computere

Ydelsesniveau, P  (5)

Basistillæg

Ydelsesniveau, P v

Basistillæg

0

Evt. grafik

dGfx ≤ G7

P ≤ 3

69,0

P ≤ 2

14,0

I1

Indbyggede eller omskiftelige grafikkort

3 < P ≤ 6

112,0

2 < P ≤ 5,2

22,0

I2

6 < P ≤ 7

120,0

5,2 < P ≤ 8

24,0

I3

P > 7

135,0

P > 8

28,0

D1

Diskret grafik

dGfx ≤ G7

3 < P ≤ 9

115,0

2 < P ≤ 9

16,0

D2

P > 9

135,0

P > 9

18,0


Tabel 7

Funktionelle tillæg for tilføjelser vedrørende desktopcomputere, integrerede desktopcomputere, tynde klienter og bærbare computere

Funktion

Desktopcomputere

Integrerede desktopcomputere

Bærbare computere

TECMEMORY (kWh) (6)

0,8

TECGRAPHICS (kWh) (7)

Grafikkategori (8)

G1

(FB_BW ≤ 16)

36

14

G2

(16 < FB_BW ≤ 32)

51

20

G3

(32 < FB_BW ≤ 64)

64

26

G4

(64 < FB_BW ≤ 96)

83

32

G5

(96 < FB_BW ≤ 128)

105

42

G6

(FB_BW > 128; Frame buffer-databredde < 192 bit)

115

48

G7

(FB_BW > 128; Frame buffer-databredde ≥ 192 bit

130

60

TECSWITCHABLE (kWh (9)

0,5 × G1

Ikke relevant

TECEEE (kWh) (10)

8,76 × 0,2 × (0,15 + 0,35)

8,76 × 0,2 × (0,10 + 0,30)

TECSTORAGE (kWh) (11)

26

2,6

TECINT_DISPLAY (kWh) (12)

Ikke relevant

8,76 × 0,35 × (1 + EP) × (4 × r + 0,05 × A)

8,76 × 0,30 × (1 + EP) × (2 × r + 0,02 × A)

Ligning 3: Beregning af tillæg for højtydende indbyggede skærme

EP =

0,

No Enhanced Performance Display

0,3,

Enhanced Performance Display, d < 27

0,75,

Enhanced Performance Display, d ≥ 27

hvor:

d er skærmdiagonalen udtrykt i tommer.

3.6.   Krav til tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur og bærbare alt-i-en computere

3.6.1.

Tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur skal overholde alle de krav til bærbare computere, som er angivet i ovenstående afsnit 3.5, herunder beregninger af det nedenstående:

i)

det beregnede typiske energiforbrug (ETEC) ved anvendelse af ligning 1 med tilstandsvægtningerne vedrørende bærbare computere, der er angivet i tabel 4

ii)

det beregnede maksimalt tilladte typiske energiforbrug (ETEC_MAX) ved anvendelse af ligning 2 med det relevante basistillæg vedrørende bærbare computere, der er angivet i tabel 6, og det relevante funktionelle tillæg for tilføjelser vedrørende bærbare computere, der er angivet i tabel 7.

3.6.2.

Bærbare alt-i-en computere skal opfylde alle de krav til integrerede desktopcomputere, der er angivet i ovenstående afsnit 3.5, herunder en beregning af følgende:

i)

det beregnede typiske energiforbrug (ETEC) ved anvendelse af ligning 1 med tilstandsvægtningerne vedrørende integrerede desktopcomputere, der er angivet i tabel 3

ii)

det beregnede maksimalt tilladte typiske energiforbrug (ETEC_MAX) ved anvendelse af ligning 2 med det relevante basistillæg vedrørende integrerede desktopcomputere, der er angivet i tabel 6, og det relevante funktionelle tillæg for tilføjelser vedrørende integrerede desktopcomputere, der er angivet i tabel 7.

Bemærk: EPA og Europa-Kommissionen agter at foretage en yderligere evaluering af produktdata vedrørende tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur samt bærbare alt-i-en computere med henblik på at etablere et vidensgrundlag for udviklingen af fremtidige krav til energiforbruget.

3.7.   Krav til arbejdsstationer

3.7.1.

Det vægtede effektforbrug (PTEC) i henhold til Equation 4 skal være mindre end eller lig med det maksimale vægtede effektforbrug (PTEC_MAX) ifølge beregningen i Equation 5.

Ligning 4: PTEC Beregning for arbejdsstationer

PTEC = POFF × TOFF + PSLEEP × TSLEEP + PLONG_IDLE × TLONG_IDLE + PSHORT_IDLE × TSHORT_IDLE

hvor:

POFF = målte effektforbrugsværdier i slukket tilstand (W)

PSLEEP = målte effektforbrugsværdier i dvaletilstand (W)

PLONG_IDLE = målte effektforbrugsværdier i lang hviletilstand (W)

PSHORT_IDLE = målte effektforbrugsværdier i kort hviletilstand (W)

TOFF , TSLEEP , TLONG_IDLE og TSHORT_IDLE er tilstandsvægtninger som angivet i tabel 8.

Tabel 8

Tilstandsvægtninger for arbejdsstationer

TOFF

TSLEEP

TLONG_IDLE

TSHORT_IDLE

35 %

10 %

15 %

40 %

Ligning 5: PTEC_MAX Beregning for arbejdsstationer

PTEC_MAX = 0,28 × (PMAX + NHDD × 5) + 8,76 × PEEE × (TSLEEP + TLONG_IDLE + TSHORT_IDLE )

hvor:

PMAX = målte maksimale effektforbrugsværdier (W)

NHDD = antal installerede harddiskdrev (HDD) eller SSD-drev

PEEE er et EEE-tillæg på 0,2 W for regeloverholdelse af IEEE 802.3az (Energy Efficient Ethernet) pr. gigabit Ethernet-port.

3.7.2.

Benchmark for aktiv tilstand: En ENERGY STAR-mærkning forudsætter indsendelse af arbejdsstationen med henblik på tildeling, og at følgende fuldstændige oplysninger er vedlagt:

i)

prøvningsresultater vedrørende Linpack-benchmark, compiler-optimeringer og samlet energiforbrug i prøvningsperioden

ii)

prøvningsresultater vedrørende SPECviewperf-benchmark, konfigureringsalternativer, prøvningens samlede varighed og det samlede energiforbrug i prøvningsperioden.

3.7.3.

Desktop-arbejdsstationer: Produkter, der markedsføres som arbejdsstationer, kan efter partnerens valg være berettigede til ENERGY STAR-mærket i henhold til kravene til desktopcomputere i afsnit 3.5 i stedet for kravene til arbejdsstationer, der er angivet i afsnit 3.6. EPA eller Europa-Kommissionen vil betegne arbejdsstationer, der er berettigede til mærket i henhold til kravene til desktopcomputere som »Desktopcomputere« i alt markedsføringsmateriale om ENERGY STAR, på lister over berettigede produkter osv.

3.8.   Krav til hjemmeservere

3.8.1.

Det målte effektforbrug i slukket tilstand (POFF) skal være mindre end eller lig med det maksimale effektforbrug i slukket tilstand (POFF_MAX), som anført i beregningerne i Equation 6 og i henhold til følgende krav:

i)

Tillægget for tilføjelse vedrørende Wake-on-LAN (WOL) i slukket tilstand (POFF_WOL) gælder kun for produkter, hvor WOL kan være aktiveret som standard ved levering.

Ligning 6: Beregning af POFF_MAX for hjemmeservere

POFF_MAX = POFF_BASE + POFF_WOL

hvor:

POFF_BASE er det basistillæg, der er angivet i tabel 9

POFF_WOL er tillægget vedrørende Wake-on-LAN som angivet i tabel 9.

Tabel 9

Tillæg for hjemmeserveres effektforbrug i slukket tilstand

POFF_BASE

(W)

POFF_WOL

(W)

1,0

0,4

3.8.2.

Det målte effektforbrug i lang hviletilstand (PLONG_IDLE) skal være mindre end eller lig med det maksimale effektforbrug i hviletilstand (PIDLE_MAX) som anført i beregningerne i Equation 7.

Ligning 7: Beregning af PIDLE_MAX for hjemmeservere

PIDLE_MAX = PIDLE_BASE + (N1) × PIDLE_HDD + PEEE

hvor:

N svarer til antallet af installerede lagringsenheder i hjemmeserveren (enten HDD eller SSD)

PIDLE_BASE er det basistillæg, der er angivet i tabel 10

PIDLE_HDD er det tillæg for HDD, der er angivet i tabel 10

PEEE er et EEE-tillæg på 0,2 W for regeloverholdelse af IEEE 802.3az (Energy Efficient Ethernet) pr. gigabit Ethernet-port.

Tabel 10

Tillæg for hjemmeserveres effektforbrug i hviletilstand

PIDLE_BASE

(W)

PIDLE_HDD

(W)

24,0

8,0

3.9.   Krav til tynde klienter

3.9.1.

Det beregnede typiske energiforbrug (ETEC) som anført i Equation 1 skal være mindre end eller lig med kravet til maksimalt typisk energiforbrug (ETEC_MAX) som anført i beregningerne i Equation 8 og i henhold til følgende krav.

i)

Tillæg kan kun anvendes, hvis de tilsvarende tilføjelser aktiveres som standard.

ii)

For tynde klienter kan proxy-vægtningerne i tabel 3 anvendes ved beregning af ETEC.

iii)

For så vidt angår tynde klienter, hvis system ikke har en diskret dvaletilstand, kan effektforbruget i lang hvilestilstand (PLONG_IDLE) anvendes i stedet for effektforbruget i dvaletilstand (PSLEEP) i Equation 1, forudsat at systemet opfylder kravene til TEC-tillæg for tynde klienter. I disse tilfælde erstattes (PSLEEP × TSLEEP ) med (PLONG_IDLE × TSLEEP ), mens Equation 1 i øvrigt forbliver uændret.

Ligning 8: Beregning af ETEC_MAX for tynde klienter

ETEC_MAX = TECBASE + TECGRAPHICS + TECWOL + TECINT_DISPLAY + TECEEE

hvor:

TECBASE er det basistillæg, der er angivet i tabel 11

TECGRAPHICS er det tillæg vedrørende diskret grafik, der er angivet i tabel 11, hvor dette er relevant

TECWOL er det tillæg vedrørende Wake-on-LAN, der er angivet i tabel 11, hvor dette er relevant

TECINT_DISPLAY er det tillæg vedrørende indbyggede skærme til integrerede desktopcomputere, der er angivet i tabel 7, hvor dette er relevant

TECEEE er incitamentet Energy Efficiency Ethernet vedrørende desktopcomputere, der er angivet i tabel 7, hvor dette er relevant, for regeloverholdelse af IEEE 802.3az (Energy Efficient Ethernet) pr. gigabit Ethernet-port.

Tabel 11

Tillæg for tilføjelse til tynde klienter

Tilføjelse

Tillæg

(kWh)

TECBASE

60

TECGRAPHICS

36

TECWOL

2

4.   Prøvning

4.1.   Prøvningsmetoder

4.1.1.

For produkter, der markedsføres i Den Europæiske Union, har producenterne pligt til at gennemføre prøvninger og foretage selvcertificering af de modeller, der er i overensstemmelse med retningslinjerne for ENERGY STAR. Ved prøvning af computerprodukter skal de prøvningsmetoder, der er anført i tabel 12, anvendes til at fastslå, om et produkt er berettiget til ENERGY STAR-mærket.

Tabel 12

Prøvningsmetoder til vurdering af berettigelse til ENERGY STAR-mærket

Produkttype eller komponent

Prøvningsmetode

Alle

ENERGY STAR Test Method for Computers, Rev. August-2014

4.2.   Nødvendigt antal enheder til prøvning

4.2.1.

Der skal udvælges repræsentative modeller til prøvning i henhold til følgende krav:

i)

I forbindelse med godkendelsen af en individuel produktkonfiguration anses den unikke konfiguration, der påtænkes markedsført og mærket med ENERGY STAR, for at være den repræsentative model.

ii)

I forbindelse med godkendelsen af alle produkttyper i en produktfamilie med undtagelse af arbejdsstationer, anses produktkonfigurationer med det største mulige effektforbrug inden for hver produktkategori i familien for at være repræsentative modeller. Ved indlevering af produktfamilier holdes producenterne fortsat ansvarlige for klager over deres produkters effektivitet, herunder de produkter, der ikke er afprøvet, eller for hvilke der ikke er indberettet data.

iii)

For systemer, der opfylder definitionen for flere kategorier (som defineret i afsnit 1.B), skal producenten, afhængigt af den specifikke konfiguration, forelægge den højeste effektkonfiguration for hver af de kategorier, systemet ønskes ENERGY STAR-godkendt i. Eksempelvis vil et system, der kan være konfigureret som en desktopcomputer i henhold til enten kategori 0 eller 1 som defineret i tabel 6, kræve forelæggelse af den højeste effektkonfiguration for begge kategorier for at få tildelt ENERGY STAR-mærket. Hvis et produkt kan konfigureres til at opfylde alle kategorier, vil der skulle forelægges data for den højeste effektkonfiguration i samtlige kategorier.

iv)

Med henblik på mærkning af en produktfamilie af arbejdsstationer af produkttypen arbejdsstationer eller desktopcomputere skal den produktkonfiguration, der repræsenterer det største mulige effektforbrug med en enkelt GPU inden for familien, anses for at være den repræsentative model.

Bemærk: Arbejdsstationer, som opfylder ENERGY STAR-kravene med en enkelt grafikenhed kan også godkendes til en konfiguration med flere grafikenheder, hvis den ekstra hardwarekonfiguration er identisk bortset fra den eller de ekstra grafikenheder. Brugen af flere grafikenheder omfatter, men er ikke begrænset til, drift af flere skærme og seriekobling med henblik på højperformante multi-GPU-konfigurationer (f.eks. ATI Crossfire, NVIDIA SLI). I sådanne tilfælde og indtil SPECviewperf® understøtter flere grafiktråde, kan producenterne fremsende prøvningsdata for arbejdsstationen med en enkelt grafikenhed for begge konfigurationer uden genprøvning af systemet.

4.2.2.

En enkelt enhed af hver repræsentativ model vælges til prøvning.

4.2.3.

Alle enheder/konfigurationer, som en partner ansøger om ENERGY STAR-godkendelse for, skal opfylde ENERGY STAR-kravene. Hvis en partner imidlertid ønsker at få godkendt konfigurationer af en model, for hvilken der også findes alternative konfigurationer, som ikke er ENERGY STAR-godkendte, skal partneren tildele de godkendte konfigurationer et identifikationsnummer bestående af modelnavn/nummer, der er unikt for ENERGY STAR-godkendte konfigurationer. Dette identifikationsnummer skal bruges konsekvent i forbindelse med de godkendte konfigurationer i markedsførings og salgsmateriale og på ENERGY STAR-listen over godkendte produkter (f.eks. model A1234 for basiskonfigurationer og A1234-ES for ENERGY STAR-godkendte konfigurationer).

Bemærk: Som beskrevet i ovenstående afsnit kan der være tilfælde, hvor ikke alle enheder/konfigurationer opfylder ENERGY STAR-kravene. Hvis dette er tilfældet, vil konfigurationen med det største mulige effektforbrug ved prøvningen være den godkendte konfiguration med det største mulige effektforbrug og ikke en af de ikke-godkendte konfigurationer med et formodentlig endnu højere energiforbrug.

4.3.   Mærkning til det internationale marked

4.3.1.

Produkter skal prøves med henblik på mærkning ved alle de relevante kombinationer af spænding/frekvens for hvert marked, hvor de vil blive solgt og markedsført som ENERGY STAR-mærkede.

4.4.   Levering af forhåndsinstalleret kundetilpasset software og administrative tjenester

4.4.1.

Hvis en partner (producent) af en kunde får til opgave at installere en kundetilpasset opsætning på en ENERGY STAR-godkendt computer, træffer partneren følgende foranstaltninger:

i)

Partneren meddeler kunden, at produktet eventuelt ikke opfylder ENERGY STAR-kravene med den kundetilpassede opsætning. Der er et eksempel på et brev på ENERGY STAR-webstedet.

ii)

Partneren tilskynder kunderne til at prøve, om produktet opfylder alle ENERGY STAR-krav.

5.   Brugergrænseflade

5.1.1.

Producenterne tilskyndes til at designe produkterne i overensstemmelse med brugergrænsefladestandarden IEEE 1621: Standard for User Interface Elements in Power Control of Electronic Devices Employed in Office/Consumer Environments. Nærmere oplysninger findes på adressen http://eetd.LBL.gov/Controls.

6.   Ikrafttrædelsesdato

6.1.1.

Datoen, hvor producenterne kan begynde at mærke produkter som Energy Star i henhold til denne version 6.1, vil blive defineret som aftalens ikrafttrædelsesdato. For at kunne opnå ENERGY STAR-mærkning skal en produktmodel opfylde den gældende ENERGY STAR-specifikation på fremstillingsdatoen. Fremstillingsdatoen er specifik for hver enkelt enhed og er den dato (f.eks. måned og år), hvor en enhed anses for at være fuldstændig samlet.

6.1.2.

Kommende revisioner af specifikationer: EPA og Europa-Kommissionen forbeholder sig retten til at ændre denne specifikation, hvis teknologiske og/eller markedsmæssige ændringer påvirker dens nytteværdi for forbrugerne, erhvervslivet eller miljøet. I overensstemmelse med den nuværende politik udarbejdes ændringer gennem drøftelser med de relevante parter. Hvis der foretages en revision af en specifikation, skal man være opmærksom på, at ENERGY STAR-mærkningen ikke automatisk tildeles for en models levetid.

Appendiks A

STIKPRØVEBEREGNINGER

I.   Desktopcomputere, integrerede desktopcomputere og bærbare computere: Herunder er en TEC-stikprøveberegning, der har til formål at vise, hvordan omfanget af regeloverholdelse fastslås med udgangspunkt i funktionelle tilføjelser og målinger i driftstilstand.

I det nedenstående er der en ETEC-stikprøveberegning for en bærbar computer med en 2,0 GHz dual core-processor og omskiftelige grafikkort, 8 GB hukommelse, Energy Efficient Ethernet (EEE) og et harddiskdrev (HDD).

A.

Mål værdier ved anvendelse af prøvningsmetoden for ENERGY STAR-computere:

1)

slukket tilstand = 1,0 W

2)

dvaletilstand = 1,7 W

3)

lang hviletilstand = 8,0 W

4)

kort hviletilstand = 10,0 W.

B.

Fastlæg operativsystemets og netværkskortets proxy-understøttelse. Denne parameter rapporteres af producenten.

1)

På Mac-computere betyder »Wake for network access«, der aktiveres i Energy Saver/Power Adapter Preferences, som minimum basistilslutning.

2)

På Windows-computere betyder »ARP Offload« eller »NS Offload« eller tilsvarende, der er aktiveret i Advanced Properties under Network Interface Card (hvortil der er adgang via Device Manager), som minimum basistilslutning. Originaludstyrsproducenten (OEM) kan give yderligere oplysninger om fremgangsmåden ved bekræftelse af proxy-understøttelse.

C.

Beregn ETEC på grundlag af effektmålinger og tilstandsvægtninger (i dette eksempel antages det, at der ikke foreligger proxy-understøttelse eller konventionelle vægtninger):

TOFF

25 %

TSLEEP

35 %

TLONG_IDLE

10 %

TSHORT_IDLE

30 %

1)

Formula

2)

Formula

3)

ETEC = 40,7 kWh/år

D.

Fastlæg på grundlag af grafikfunktion og ydelsesniveau, hvilket TEC-basistillæg der finder anvendelse: P = [antal CPU-kerner] × [CPU-klokfrekvens (GHz)] = 2 × 2 GHz = 4.

Tabel 6

TEC-basistillæg (TECBASE)

Navn på kategori

Grafikfunktion

Bærbare computere

Ydelsesniveau, P

Basistillæg

I1

Indbyggede eller omskiftelige grafikkort

2 < P ≤ 5,2

22,0

E.

Fastlæg det gældende funktionelle tillæg for tilføjelser:

1)

Hukommelse: 8 GB installeret, så derfor finder et TECMEMORY-tillæg på

Formula

anvendelse.

2)

Diskret grafik? Nej, derfor finder TECGRAPHICS-tillæg ikke anvendelse.

3)

Omskiftelige grafikkort? Ja, men TECSWITCHABLE-tillæg finder ikke anvendelse på bærbare computere.

4)

Energy Efficient Ethernet (EEE)? Ja, og hvis det antages, at der er en enkelt Ethernet-port, som er i overensstemmelse med EEE, finder et TECEEE-tillæg på 8,76 × 0,2 × (0,10 + 0,30) = 0,7 kWh anvendelse.

5)

Lagringsfunktion? Nej, den bærbare computer har kun et enkelt harddiskdrev, så der tildeles intet tillæg for lagring.

6)

Indbygget skærm? Ja, og hvis det antages, at der ikke er tale om en forbedret ydeevne, 14 tommer skærm med en skærmdiagonal på 83,4 kvadrattommer og en opløsning på 1,05 megapixels, får den et TECINT_DISPLAY-tillæg på 8,76 × 0,30 × (1 + EP) × (2 × r + 0,02 × A) = 8,76 × 0,30 × (2 × 1,05 MP + 0,02 × 83,4 in2) = 9,9 kWh.

F.

Beregn ETEC_MAX:

1)

ETEC_MAX = 22,0 kWh + 6,4 kWh + 0,7 kWh + 9,9 kWh

2)

ETEC_MAX = 39,0 kWh/år

G.

Sammenlign ETEC med ETEC_MAX for at fastslå, om modellen kan godkendes:

40,7 kWh/år > 39,0 kWh/år

Den bærbare computer opfylder derfor ikke ENERGY STAR-kravene.

II.   Arbejdsstationer: Herunder er en PTEC-stikprøveberegning vedrørende en arbejdsstation med to harddiske og ingen Energy Efficient Ethernet-funktion.

A.

Mål værdier ved anvendelse af prøvningsmetoden for ENERGY STAR-computere:

1)

slukket tilstand = 2 W

2)

dvaletilstand = 4 W

3)

lang hviletilstand = 50 W

4)

kort hviletilstand = 80 W

5)

maks. effekt = 180 W.

B.

Bemærk antal installerede harddiske: To harddiske installeret under prøvning.

C.

Beregn PTEC_MAX på grundlag af effektmålinger og tilstandsvægtninger ved anvendelse af Equation 4:

TOFF

TSLEEP

TLONG_IDLE

TSHORT_IDLE

35 %

10 %

15 %

40 %

1)

PTEC = (35 % × POFF + 10 % × PSLEEP + 15 % × PLONG_IDLE + 40 % × PSHORT_IDLE )

2)

PTEC = (35 % × 2 W + 10 % × 4 W + 15 % × 50 W + 40 % × 80 W)

3)

PTEC = 40,6 W

D.

Beregn PMAX-krav ved anvendelse af Equation 5:

1)

PTEC_MAX = 0,28 × (PMAX + NHDD × 5) + 8,76 × PEEE × (TSLEEP + TLONG_IDLE + TSHORT_IDLE)

2)

PTEC_MAX = 0,28 × (180 + 2 × 5) + 8,76 × 0 × (TSLEEP + TLONG_IDLE + TSHORT_IDLE)

3)

PTEC_MAX = 53,2 + 0

E.

Sammenlign PTEC med ENERGY STAR-niveau for at fastslå, om modellen kan godkendes:

40,6 W ≤ 53,2 W

Arbejdsstationen opfylder derfor ENERGY STAR-kravene.

PRØVNINGSMETODER (REVIDERET I AUGUST 2014)

1.   Oversigt

Følgende prøvningsmetode skal anvendes til at fastslå, om produktet opfylder kravene i ENERGY STAR-specifikationen for computere.

2.   Anvendelsesområde

ENERGY STAR-prøvningskravene afhænger af funktionerne i det undersøgte produkt. Følgende retningslinjer skal anvendes til at fastslå anvendelsesområdet for de enkelte afsnit i dette dokument:

Den procedure, der er beskrevet i afsnit 6, skal gennemføres for alle produkter, der kan godkendes, og som er omfattet af anvendelsesområdet som defineret i afsnit 2 i ENERGY STAR Final Draft Eligibility Criteria for Computers.

Proceduren i afsnit 7 skal kun gennemføres med hensyn til computerprodukter i form af arbejdsstationer, der kan godkendes.

3.   Definitioner

Medmindre andet angives, er alle betegnelser, der anvendes i dette dokument, i overensstemmelse med definitionerne i ENERGY STAR-produktspecifikationen for computere.

4.   Prøveopstilling

4.1.   Prøveopstilling og instrumentering

Prøveopstillingen og instrumenteringen i alle dele af denne procedure skal være i overensstemmelse med kravene i den europæiske standard EN 50564:2011 (den tidligere IEC 62301:2011) »Electrical and electronic household and office equipment — Measurement of low power consumption«, afsnit 4, »General Conditions for Measurements«, medmindre andet er anført i nærværende dokument. Hvis der er modstrid mellem kravene, har ENERGY STAR-prøvningsmetoden forrang.

A.

Indgangseffekt: Produkter, der forsynes med strøm fra en vekselstrømskilde, skal være tilsluttet en spændingskilde, der passer til det påtænkte marked som angivet i tabel 13 og tabel 14.

Tabel 13

Krav til indgangseffekt for produkter med et vejledende nominelt effektforbrug, der er mindre end eller lig med 1 500 watt (W)

Marked

Spænding

Spændingstolerance

Maksimal samlet harmonisk forvrængning

Hyppighed

Frekvenstolerance

Europa, Australien, New Zealand

230 V vekselstrøm

+/– 1,0 %

2,0 %

50 Hz

+/– 1,0 %

Tabel 14

Krav til indgangseffekt for produkter med et vejledende nominelt effektforbrug, der er større end eller lig med 1 500 W

Marked

Spænding

Spændingstolerance

Maksimal samlet harmonisk forvrængning

Hyppighed

Frekvenstolerance

Europa, Australien, New Zealand

230 V vekselstrøm

+/– 4,0 %

5,0 %

50 Hz

+/– 1,0 %

B.

Omgivende temperatur: Den omgivende temperatur skal ligge mellem 18 °C og 28 °C, begge temperaturer inklusive, i hele prøvningsperioden.

C.

Relativ fugtighed: Den relative fugtighed skal ligge mellem 10 % og 80 %, begge tal inklusive, i hele prøvningsperioden.

D.

Apparat til måling af lysstyrke (Light Measuring Device (LMD)): Alle LMD'er skal overholde følgende specifikationer:

1)

præcision: ± 2 % (± to cifre) af den værdi, der vises på den digitale skærm

2)

acceptvinkel: 3 grader eller derunder.

Den samlede tolerance for LMD'er beregnes ved at tage den absolutte sum af 2 % af den beregnede skærmluminans og en tocifret tolerance i forhold til den viste værdis mindst betydningsfulde ciffer. Hvis skærmluminansværdien f.eks. er 90 candela pr. kvadratmeter (cd/m2), og LMD'ens mindst betydningsfulde ciffer er en tiendedel af 1 cd/m2, ville 2 % af 90 cd/m2 være 1,8 cd/m2, og en tocifret tolerance i forhold til det mindst betydningsfulde ciffer ville være 0,2 cd/m2. Den viste værdi ville således skulle være 90 ± 2 cd/m2 (1,8 cd/m2 + 0,2 cd/m2).

Bemærk: Begrebet »nit« anvendes nogle gange i stedet for den officielle SI-enhed cd/m2. 1 nit svarer til 1 cd/m2.

E.

Effektmåler: Effektmåleren skal have følgende karakteristika:

1)

Amplitudeforhold:

a)

et tilgængeligt amplitudeforhold på 3 eller derover ved den nominelle intervalværdi

b)

en grænse for strømområdet på 10 mA eller derunder.

2)

Minimal frekvensrespons: 3,0 kHz.

3)

Minimumopløsning:

a)

0,01 W for målingsværdier under 10 W

b)

0,1 W for målingsværdier fra 10 W til 100 W

c)

1,0 W for målingsværdier over 100 W.

4)

Målepræcision: målingsusikkerhed med hensyn til det instrument, som måler indgangseffekt til prøvningsenheden, herunder eventuelle eksterne shunt.

a)

Effektmålinger med en værdi, der er større end eller lig med 0,5 W, skal have en usikkerhed på 2 % eller derunder med et konfidensniveau på 95 %.

b)

Effektmålinger med en værdi, der er lavere end 0,5 W, skal have en usikkerhed på 0,01 W eller derunder med et konfidensniveau på 95 %.

5.   Gennemførelse Af Prøvningen

5.1.   Vejledning til gennemførelse af EN 62623

Gennemførelsen af prøvningen skal ske i overensstemmelse med kravene i den europæiske standard EN 62623:2013 (identisk med IEC 62623:2012) om »Desktop and Notebook Computers — Measurement of Energy Consumption« og i henhold til følgende vejledning.

A.

Hjemmeservere, tynde klienter og arbejdsstationer skal konfigureres på samme måde som (ikke-integrerede) desktopcomputere, medmindre andet angives. Tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur skal konfigureres på samme måde som bærbare computere, medmindre andet angives. Bærbare alt-i-en computere skal konfigureres på samme måde som integrerede desktopcomputere, medmindre andet angives.

1)

Tynde klienter skal anvende den dertil beregnede lokal/fjern-forbindelsessoftware under alle prøvningsperioder.

B.

Wake on LAN (WoL)-indstillinger skal være i samme tilstand som ved levering ved prøvning af dvaletilstand og lukket tilstand.

C.

For modeller, der ikke har dvaletilstand aktiveret som standard, skal afsnit 6.2 måle effekten i den brugeraktiverede tilstand med den korteste reaktionstid, som opretholder maskinens tilstand og aktiveres som standard.

1)

Hvis der ikke findes en sådan tilstand bortset fra lang hviletilstand eller slukket tilstand, skal målingen i afsnit 6.2 springes over.

D.

For prøvning af lang hviletilstand (afsnit 6.3) må der ikke gå mere end 20 minutter fra sidste brugerinput til påbegyndelsen af målingerne. Hvis eventuelle standardindstillinger indebærer, at prøvningsenheden går i lang hviletilstand efter 20 minutter, skal målingerne påbegyndes, når prøvningsenheden er nået 20 minutters-grænsen. Indstillingerne for skærmens dvaletilstand skal sættes til standard for prøvning af lang hviletilstand.

E.

For prøvning af kort hviletilstand (afsnit 6.4) må der ikke gå mere end fem minutter fra sidste brugerinput til gennemførelsen af målingerne. Indstillingerne for skærmens dvaletilstand skal deaktiveres ved prøvning af kort hviletilstand. Hvis andre standardindstillinger resulterer i, at prøvningsenheden afbryder den korte hviletilstand i målingsperioden, skal indstillingerne ændres, således at den prøvede tilstand forbliver i kort hviletilstand, mens målingen gennemføres.

F.

Desktopcomputere, integrerede desktopcomputere, bærbare computere, bærbare alt-i-en computere og tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur skal prøves i hviletilstand, dvaletilstand og slukket tilstand med fuld netværksforbindelse (»proxyfunktion«) og med indstillinger som ved levering.

G.

Mobile netværksforbindelser skal deaktiveres ved prøvningen. Desuden skal Bluetooth forblive som ved levering.

5.2.   Forberedelse af skærmluminans på bærbare computere, integrerede desktopcomputere, tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur og bærbare alt-i-en computere

A.

Inden gennemførelsen af prøvninger deaktiveres skærmens lysdæmperfunktion, skærmens dvaletilstand, computerens dvaletilstand og den automatiske lysstyrkefunktion i computerindstillingerne. Sørg for at dokumentere alle indstillinger, der ændres fra standardkonfigurationen.

1)

Hvis den automatiske lysstyrkefunktion ikke kan deaktiveres, placeres en lyskilde i en vinkel, således at mindst 300 lux direkte rammer den automatiske lysstyrkefunktions føler.

B.

Vis videosignalet med tre lodrette streger som defineret i afsnit 3.2.1.3 i den europæiske standard EN 60107-1:1997 (der er identisk med IEC 60107-1:1997) »Methods of measurement on receivers for television broadcast transmissions — Part 1: General conditions — Measurements at radio and video frequencies«. Skærmbilledet med de tre streger skal konfigureres ved anvendelse af standardindstillingen for skærmbilledeapplikationen.

C.

Enheder med et koldkatodelysstofrør (CCFL) til bagbelysning skal varme op i mindst 30 minutter. Alle andre skærmtyper skal varme op i mindst fem minutter.

D.

Anvend LMD til at måle luminansen i skærmens midtpunkt.

E.

Kalibrer prøvningsenhedens lysstyrkeindstilling til den nærmeste lysstyrkeindstilling, der er mindst 90 cd/m2 for bærbare computere, mindst 150 cd/m2 for integrerede desktopcomputere, bærbare alt-i-en computere og tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur. Hvis prøvningsenhedens mest lysstærke indstilling ikke kan nå den angivne lysstyrke, skal prøvningsenhedens skærm sættes til den mest lysstærke indstilling.

F.

Skærmen skal konfigureres med ENERGY STAR-prøveskærmen, der findes på https://www.energystar.gov/ia/partners/images/ComputerTestingImage.bmp. For desktopcomputere, integrerede desktopcomputere, bærbare computere og bærbare alt-i-en computere kan den indstilles til »skrivebordsbaggrund« (tapet) eller vises via en skærmbilledeapplikation. Skærmbilledet skal skaleres op, således at det udfylder hele skærmarealet. For tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur skal skærmbilledet konfigureres ved anvendelse af standardindstillingen for skærmbilledapplikationen.

G.

I forbindelse med alle prøvninger, der er angivet i afsnit 6, skal prøvningsenheden ikke nulstilles eller genstartes, inden effektmålingerne for lang hviletilstand og kort hviletilstand er blevet gennemført.

H.

Tavlecomputere uden tastatur/tavlecomputere med tastatur og bærbare alt-i-en computere skal kun prøves med en dockingstation, hvis en sådan er leveret sammen med produktet og er den eneste strømforsyning til enheden.

6.   Prøvningsprocedurer For Alle Produkter

6.1.   Forberedelse af prøvningsenheden

Forberedelsen af prøvningsenheden skal gennemføres i henhold til den europæiske standard EN 62623:2013 (der er identisk med IEC 62623:2012), afsnit 5.2: Test Setup, og i overensstemmelse med den supplerende vejledning i afsnit 5 i dette dokument.

6.2.   Prøvning af dvaletilstand

Effektmålingen af dvaletilstanden skal gennemføres i henhold til den europæiske standard EN 62623:2013 (der er identisk med IEC 62623:2012), afsnit 5.3.3: Measuring Sleep Mode, og i overensstemmelse med den supplerende vejledning i afsnit 5 i dette dokument.

6.3.   Prøvning af lang hviletilstand

Effektmålingen af lang hviletilstand skal gennemføres i henhold til den europæiske standard EN 62623:2013 (der er identisk med IEC 62623:2012), afsnit 5.3.4: Measuring Long Idle Mode, og i overensstemmelse med den supplerende vejledning i afsnit 5 i dette dokument.

6.4.   Prøvning af kort hviletilstand

Effektmålingen af kort hviletilstand skal gennemføres i henhold til den europæiske standard EN 62623:2013 (der er identisk med IEC 62623:2012), afsnit 5.3.5: Measuring Short Idle Mode, og i overensstemmelse med den supplerende vejledning i afsnit 5 i dette dokument.

6.5.   Prøvning af slukket tilstand

Effektmålingen af slukket tilstand skal gennemføres i henhold til den europæiske standard EN 62623:2013 (der er identisk med IEC 62623:2012), afsnit 5.3.2: Measuring Off Mode, og i overensstemmelse med den supplerende vejledning i afsnit 5 i dette dokument.

6.6.   Supplerende prøvning til rapportering

For bærbare computere gentages prøvningen af kort hviletilstand, hvor skærmens lysstyrke er reguleret til den indstilling, der er mindst 150 cd/m2.

7.   Prøvningsprocedurer for arbejdsstationer

7.1.   Prøvning af maksimal effekt

Den maksimale effekt for arbejdsstationer fremkommer ved samtidig drift af to standardbenchmarks fastsat af industrien: Linpack til at belaste kernesystemet (f.eks. processor, hukommelse osv.) og SPECviewperf® (den senest tilgængelige version for prøvningsenheden) til at belaste systemets grafikprocessor (GPU). Denne prøvning skal gentages tre gange for samme prøvede enhed, og alle tre målinger skal ligge inden for et toleranceområde på ± 2 % i forhold til gennemsnittet af de tre målte maksimale effektværdier. Den gennemsnitlige effekt skal anvendes med henblik på godkendelse og/eller TEC-beregninger.

Der kan findes supplerende oplysninger om disse benchmarks, herunder gratis downloads, på følgende steder som angivet i tabel 15.

Tabel 15

Benchmark-oplysninger vedrørende prøvning af maksimal effekt

Benchmark

Websted

Linpack

http://www.netlib.org/linpack/

SPECviewperf

http://www.spec.org/benchmarks.html#gpc

A.

Forberedelse af prøvningsenheden:

1)

En effektmåler, der kan måle den faktiske effekt, forbindes til en netspændingskilde (vekselstrøm), som er indstillet til en kombination af spænding/frekvens, der er relevant for prøvningen. Denne måler skal have de egenskaber, der er anført i afsnit 4.1 E). Måleren skal ligeledes lagre og udlede den højeste effektmåling, der er opnået i forbindelse med prøvningen eller via en anden metode fastslå den maksimale effekt.

2)

Prøvningsenheden forbindes til stikket på effektmåleren. Måleren og prøvningsenheden må ikke være forbundet med effektbånd eller en nødstrømsforsyning (UPS).

3)

Vekselstrømspændingen registreres.

4)

Prøvningsenheden nulstilles, og Linpack og SPECviewperf installeres som beskrevet på ovenstående websteder, hvis de ikke allerede er installeret.

5)

Linpack indstilles med samtlige standardindstillinger for prøvningsenhedens givne arkitektur, og der indstilles en passende array-størrelse »n« for at maksimere effekten under prøvningen.

6)

Det sikres, at alle de tekniske retningslinjer, der er relevante for kørsel af det benchmark, som er fastsat af organisationen Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) med henblik på kørsel af SPECviewperf, er fulgt.

7)

For yderligere oplysninger vedrørende opsætningen af Linpack henvises der til afsnit 9.1 Typical Linpack Starting Parameters.

B.

Prøvning af maksimal effekt:

1)

Målingsapparatet indstilles til at begynde at akkumulere sande effektværdier med en hastighed, der er større end eller lig med én aflæsning pr. sekund, og målingerne påbegyndes.

2)

Der køres SPECviewperf og så mange samtidige eksempler af Linpack, som er nødvendige for at belaste systemet fuldt ud. De anbefalede oplysninger om opsætningen kan findes i afsnit 9.1 C).

3)

Der akkumuleres effektværdier, indtil kørslen af SPECviewperf og alle Linpack-eksempler er afsluttet. Den maksimale effekt, der er opnået under prøvningen, registreres.

4)

Producenten skal ligeledes registrere følgende data:

a)

værdien af den »n« (array-størrelse), der er anvendt i Linpack

b)

antallet af kopier af Linpack, der er kørt samtidig under prøvningen

c)

den version af SPECviewperf der er kørt i forbindelse med prøvningen

d)

alle de kompilatoroptimeringer, der er anvendt ved kompilering af Linpack og SPECviewperf

e)

en prækompileret binær fil, således at slutbrugerne kan downloade og køre både SPECviewperf og Linpack. Disse kan distribueres enten gennem et centralt standardiseringsorgan som SPEC, af originaludstyrsproducenten (OEM) eller af en relevant tredjepart.

7.2.   Benchmark-test

Benchmark-testen skal gennemføres ved særskilt kørsel af begge de nedenstående benchmarks. Prøvningsenheden skal nulstilles inden den test, der gennemføres med hvert enkelt benchmark. Der kan findes supplerende oplysninger om disse benchmarks, herunder downloads, på følgende steder som angivet i tabel 16. Alle test gennemføres med den seneste tilgængelige version af benchmarks.

Tabel 16

Oplysninger med henblik på benchmark-test

Benchmark

Websted

Linpack

http://www.netlib.org/linpack/

SPECviewperf

http://www.spec.org/benchmarks.html#gpc

A.

Forberedelse af prøvningsenheden:

1)

Prøvningsenhedens opsætning skal være identisk med trin 1) til og med trin 4) i afsnit 7.1 A)

2)

Installer benchmarket som angivet på de websteder, der er anført i tabel 16, hvis det ikke allerede er installeret.

3)

Konfigurer benchmarket som beskrevet i afsnit 7.2 B).

4)

Tidsmåling: Tidsmålinger kan foretages med et almindeligt stopur eller andet tidstagningsudstyr med en nøjagtighed på mindst 1 sekund.

B.

Benchmark-konfigurationer:

1)

Linpack

a)

Linpack-indstillingerne konfigureres på samme måde som ved prøvningen af den maksimale effekt for arbejdsstationer (f.eks. følg trin 5) og trin 7) i afsnit 7.1 A)).

b)

Der køres så mange samtidige eksempler af Linpack, som er nødvendige for at belaste systemet fuldt ud. Det anbefales, at indstillingen af antallet af samtidige eksempler af Linpack stemmer overens med antallet af logiske og/eller fysiske CPU-kerner i systemet.

2)

SPECviewperf

a)

Indstillingerne konfigureres på samme måde som ved prøvningen af den maksimale effekt for arbejdsstationer (f.eks. følg trin 6) i afsnit 7.1 A)).

C.

Benchmark-test:

1)

Målingsapparatet indstilles til at begynde at akkumulere sande effektværdier med en hastighed, der er større end eller lig med en aflæsning pr. sekund, og målingen af effekt og tid påbegyndes.

2)

Benchmarket gennemføres.

3)

Tidsmålingen stoppes, og effektværdierne for hele kørslen af benchmarket akkumuleres.

4)

Følgende data skal rapporteres:

a)

Linpack

i.

værdien af den »n« (array-størrelse), der er anvendt i Linpack

ii.

antallet af samtidige eksempler af Linpack, der er kørt i systemet

iii.

alle kompilatormuligheder, der er anvendt i kompileringen af Linpck

iv.

energiforbruget ved gennemførelsen af testen

v.

en Linpack-outputfil i tekstformat med angivelse af systemets ydeevne i operationer med flydende tal pr. sekund (flop) samt andre Linpack-parametre (f.eks. antallet af test, problemstørrelse osv.).

b)

SPECviewperf

i.

den anvendte version af SPECviewperf

ii.

alle kompilatoroptimeringer, der er anvendt i kompileringen af SPECviewperf

iii.

testens varighed

iv.

energiforbruget ved gennemførelsen af testen

v.

alle de filer og mapper, der er indeholdt i SPECviewperf-programpakkens resultatmappe, skal rapporteres.

8.   Basisdokumenter

A.

Den europæiske standard EN 50564:2011 (den tidligere IEC 62301:2011), Electrical and electronic household and office equipment — Measurement of low power consumption.

B.

Den europæiske standard EN 60107-1:1997 (der er identisk med IEC 60107-1:1997), Methods of measurement on receivers for television broadcast transmissions — Part 1: General Considerations — Measurements at radio and video frequencies.

C.

Den europæiske standard EN 62623:2013 (der er identisk med IEC 62623:2012), Desktop and notebook computers — Measurement of energy consumption

9.   Appendiks: Benchmark-parametre

9.1.   Typiske startparametre for Linpack

I det nedenstående er der angivet nogle typiske startværdier for anvendelsen af Linpack til prøvningen af arbejdsstationer. Disse værdier er udgangspunkter og er ikke ment som bindende. Testeren kan frit anvende de indstillinger, der er mest hensigtsmæssige i forhold til den relevante prøvningsenhed. Platform og operativsystem (OS) har væsentlig indvirkning på anvendelsen af disse startværdier. I det nedenstående antages det, at Linux er det operativsystem, der anvendes ved gennemførelsen af testen.

A.

Antallet af ligninger (problemstørrelse): Se ligning.

B.

Vigtigste array-dimensioner: Se ligning.

Matrixstørrelsen (kombinationen af antal ligninger og de vigtigste array-dimensioner) bør være den maksimale størrelse, der passer i maskinens Random Access Memory (RAM). Dette AWK-script beregner matrixstørrelsen på en Linux-maskine:

awk ' BEGIN { printf ”Maximum matrix dimension that will fit in RAM on this machine:” } /^MemTotal:/ { print int(sqrt(($2*1 000)/8)/1 000) ”K” } ' /proc/meminfo

Anvend output herfra til at fastslå, hvilken matrixstørrelse der skal angives for både »antal ligninger« og »vigtigste array-dimensioner«. »Antal ligninger« er identisk med det printede output. »Vigtigste array-dimensioner« er output rundet op til nærmeste multiplum af 8.

Denne beregning foretages lettest ved at tage prøvningsenhedens hukommelsesstørrelse (m) i byte og erstatte m i ligning 1.

Formula

Ligning 9: Beregning af hukommelsesstørrelse

C.

Antal forsøg: c – 1, hvor c er antallet af systemets logiske og/eller fysiske CPU-kerner. Testeren skal fastlægge den mest hensigtsmæssige for enheden. – 1 betyder, at en kerne er åben til anvendelse af SPECviewperf.

D.

Data alignment-værdi: Typisk fire i Linux-systemer. Den bedste værdi, der kan anvendes, er grænsen for sidestørrelse i operativsystemet.

«

(1)  Når dvaletilstanden understøttes af UUT som standard, og dvaletilstandens effekt anvendes i TEC-ligningen med henblik på kvalifikation.

(2)  EPS'er skal opfylde de angivne krav ved prøvning under anvendelse af Uniform Test Method for Measuring the Energy Consumption of External Power Supplies, bilag Z til 10 CFR, del 430. IPS'er skal opfylde de angivne krav ved prøvning under anvendelse af EPRI 306 Generalized Internal Power Supply Efficiency Test Protocol, Rev. 6.6.

(3)  Den gennemsnitlige effektivitet er det matematiske gennemsnit af den testede effektivitet ved 25 %, 50 %, 75 % og 100 % af den nominelle udgangsstrømstyrke. EPS'er skal opfylde de angivne krav ved prøvning under anvendelse af Uniform Test Method for Measuring the Energy Consumption of External Power Supplies, bilag Z til 10 CFR, del 430.

(4)  Den diskrete grafikfunktion kategoriseres på grundlag af frame buffer-båndbredde, som angivet i Tabel 7.

(5)  P = [# af CPU-kerner] × [CPU-klokfrekvens (GHz)], hvor # af kerner er et udtryk for antallet af fysiske CPU-kerner, og CPU-klokfrekvens er et udtryk for den maksimale TDP-kernefrekvens, men ikke turbo boost-frekvensen.

(6)  TECMEMORY-tilføjelse: Gælder pr. GB, der er installeret i computeren.

(7)  TECGRAPHICS-tilføjelse: Gælder kun for den første dGfx, der er installeret i computeren, men ikke omskiftelige grafikkort.

(8)  FB_BW: Skærmens frame buffer-båndbredde i gigabytes pr. sekund (GB/s). Denne parameter oplyses af producenten og beregnes som følger: (Datahastighed [Mhz] × frame buffer-databredde [bit])/(8 × 1 000).

(9)  TECSWITCHABLE-incitament: Gælder for automatisk omskiftning, der aktiveres som standard i desktopcomputere og integrerede desktopcomputere.

(10)  TECEEE: Gælder for regeloverholdelse af IEEE 802.3az (Energy Efficient Ethernet) pr. gigabit Ethernet-port.

(11)  TECSTORAGE -tilføjelse: Gælder én gang, hvis computeren har mere end ét element af yderligere intern lagerkapacitet.

(12)  TECINT_DISPLAY-tilføjelse: EP er det højtydende skærmtillæg, der beregnes pr. Ligning 3, r er skærmopløsningen i megapixels, og A er det synlige skærmområde udtrykt i kvadrattommer.


Top