EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32010R1096

Rådets forordning (EU) nr. 1096/2010 af 17. november 2010 om overdragelse til Den Europæiske Centralbank af specifikke opgaver i relation til Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici's funktionsmåde

OJ L 331, 15.12.2010, p. 162–164 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 10 Volume 002 P. 296 - 298

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2010/1096/oj

15.12.2010   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 331/162


RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. 1096/2010

af 17. november 2010

om overdragelse til Den Europæiske Centralbank af specifikke opgaver i relation til Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici's funktionsmåde

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 127, stk. 6,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (1),

under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Centralbank (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Finanskrisen har afsløret væsentlige mangler ved finansielle tilsyn, som har bevirket, at det ikke har været muligt at forudse ugunstige makroudviklinger og forhindre en akkumulering af overdrevne risici i den finansielle sektor, og har navnlig sat fokus på svaghederne ved det nuværende makrotilsyn.

(2)

I november 2008 gav Kommissionen en højniveaugruppe med Jacques de Larosière som formand (i det følgende benævnt »de Larosière-gruppen«) mandat til at fremsætte anbefalinger om, hvordan de europæiske tilsynsordninger kan styrkes for at forbedre beskyttelsen af borgerne og genoprette tilliden til det finansielle system.

(3)

I sin endelige rapport, som blev fremlagt den 25. februar 2009, anbefalede de Larosière-gruppen bl.a., at der oprettes et organ på EU-plan, som har til opgave at overvåge risici inden for det finansielle system som en helhed.

(4)

I sin meddelelse af 4. marts 2009 om »fremdrift i den europæiske genopretning« hilste Kommissionen de Larosière-gruppens anbefalinger velkommen og gav udtryk for sin støtte til hovedlinjerne i dem. Det Europæiske Råd erklærede sig på mødet den 19. og 20. marts 2009 enigt i, at der er behov for at forbedre reguleringen af og tilsynet med de finansielle institutioner i Unionen og at anvende de Larosière-gruppens rapport som handlingsgrundlag.

(5)

I sin meddelelse af 27. maj 2009 om »finansielt tilsyn i Europa« beskrev Kommissionen en række reformer af de nuværende ordninger, som skal sikre den finansielle stabilitet på EU-plan, herunder navnlig oprettelsen af et europæisk udvalg for systemiske risici (ESRB) med ansvar for makrotilsyn. Rådet tilsluttede sig den 9. juni 2009 og Det Europæiske Råd på mødet den 18. og19. juni 2009 Kommissionens synspunkt og hilste det velkommen, at Kommissionen agter at fremlægge lovgivningsforslag, således at den nye ramme kan blive endeligt oprettet.

(6)

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1092/2010 (3) oprettede et makrotilsyn på EU-plan med det finansielle system og et europæisk udvalg for systemiske risici (ESRB).

(7)

Den Europæiske Centralbank (ECB) kan i kraft af sin ekspertise inden for makrotilsyn yde et væsentligt bidrag til et effektivt makrotilsyn med det finansielle system i Unionen.

(8)

ECB bør varetage ESRB's sekretariat (»sekretariatet«) og bør med henblik herpå stille tilstrækkelige menneskelige og finansielle ressourcer til rådighed. Sekretariatets ansatte bør derfor være underlagt ansættelsesvilkårene for de ansatte i ECB. I henhold til præamblen til ECB's afgørelse af 9. juni 1998 om vedtagelse af ansættelsesvilkårene for de ansatte i Den Europæiske Centralbank, ændret den 31. marts 1999 (ECB/1998/4) (4), bør ECB's medarbejdere navnlig udvælges på et så bredt geografisk grundlag som muligt blandt statsborgere i medlemsstaterne.

(9)

Den 9. juni 2009 konkluderede Rådet, at ECB bør yde analytisk, statistisk, administrativ og logistisk støtte til ESRB. Da ESRB har til opgave at dække alle aspekter og områder vedrørende finansiel stabilitet, bør ECB lade de nationale centralbanker og tilsynsmyndigheder bidrage med deres særlige ekspertise. Den mulighed for at overdrage ECB specifikke opgaver i forbindelse med politikker vedrørende tilsyn, som følger af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, bør derfor udnyttes ved at overdrage ECB den opgave at fungere som sekretariatet for ESRB.

(10)

ECB bør overdrages den opgave at yde statistisk støtte til ESRB. Indsamling og behandling af oplysninger, jf. nærværende forordning, som er nødvendig for varetagelsen af ESRB's opgaver, bør derfor være omfattet af artikel 5 i statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og ECB og af Rådets forordning (EF) nr. 2533/98 af 23. november 1998 om Den Europæiske Centralbanks indsamling af statistisk information (5). Fortrolig statistisk information, der indsamles af ECB eller Det Europæiske System af Centralbanker, bør således deles med ESRB. Endvidere bør nærværende forordning ikke berøre Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 223/2009 af 11. marts 2009 om europæiske statistikker (6).

(11)

Sekretariatet bør forberede ESRB's møder og støtte arbejdet i det almindelige råd, styringskomitéen, det rådgivende tekniske udvalg og det rådgivende videnskabelige udvalg i ESRB. Sekretariatet bør på vegne af ESRB indsamle alle de oplysninger, der er nødvendige for udførelsen af ESRB's opgaver —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Medlemmer

Formanden og næstformanden for Den Europæiske Centralbank (ECB) er medlemmer af det almindelige råd for Det Europæiske Udvalg for Systemiske Risici (i det følgende benævnt »ESRB«), som blev oprettet ved forordning (EU) nr. 1092/2010.

Artikel 2

Støtte til ESRB

ECB sørger for et sekretariat og yder derved analytisk, statistisk, logistisk og administrativ støtte til ESRB. Sekretariatet har som fastsat i artikel 4, stk. 4, i forordning (EU) nr. 1092/2010 navnlig til opgave at:

a)

forberede ESRB's møder

b)

indsamle og behandle oplysninger, herunder statistiske oplysninger, på vegne af ESRB, med henblik på varetagelse af ESRB's opgaver, jf. artikel 5 i statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank samt denne forordnings artikel 5

c)

forberede de analyser, som er nødvendige for udførelsen af ESRB's opgaver, og i denne forbindelse trække på teknisk rådgivning fra de nationale centralbanker og tilsynsmyndigheder

d)

støtte ESRB i forbindelse med internationalt samarbejde på administrativt plan med andre relevante organer om emner relateret til makrotilsyn

e)

støtte arbejdet i det almindelige råd, styringskomitéen, det rådgivende tekniske udvalg og det rådgivende videnskabelige udvalg.

Artikel 3

Sekretariatets opbygning

1.   ECB stiller tilstrækkelige menneskelige og finansielle ressourcer til rådighed med henblik på varetagelse af sekretariatsfunktionen.

2.   Lederen af sekretariatet udpeges af ECB i samråd med ESRB's almindelige råd.

Artikel 4

Ledelse

1.   Formanden for ESRB samt ESRB's styringskomité giver vejledning til lederen af sekretariatet på vegne af ESRB.

2.   Lederen af sekretariatet eller dennes stedfortræder deltager i møderne i ESRB's almindelige råd, styringskomité, rådgivende tekniske udvalg og rådgivende videnskabelige udvalg.

Artikel 5

Indsamling af oplysninger på vegne af ESRB

1.   ESRB definerer, hvilke oplysninger der er nødvendige for varetagelsen af dets opgaver, som fastsat i artikel 3 i forordning (EU) nr. 1092/2010. Med henblik herpå indsamler sekretariatet på vegne af ESRB alle de nødvendige oplysninger regelmæssigt og på ad hoc-basis i overensstemmelse med artikel 15 i forordning (EU) nr. 1092/2010 og med forbehold af nærværende forordnings artikel 6.

2.   Sekretariatet giver på vegne af ESRB de europæiske tilsynsmyndigheder adgang til de oplysninger om risici, som er nødvendige for udførelsen af deres opgaver.

Artikel 6

Fortrolige oplysninger og dokumenter

1.   Når der ses bort fra tilfælde, der er omfattet af straffelovgivningen, må fortrolige oplysninger, der modtages af sekretariatet i forbindelse med udøvelsen af dets hverv, ikke videregives til nogen anden person eller myndighed uden for ESRB, undtagen i summarisk eller sammenfattet form, således at de enkelte finansielle institutioner ikke kan identificeres.

2.   Sekretariatet sikrer, at dokumenter, der indgives til ESRB, behandles på en måde, der sikrer deres fortrolighed.

3.   ECB sikrer fortrolig behandling af de oplysninger, der modtages af sekretariatet med henblik på varetagelse af ECB's opgaver i henhold til denne forordning. ECB opretter interne mekanismer og vedtager interne regler med henblik på at sikre beskyttelse af de oplysninger, der indsamles af sekretariatet på vegne af ESRB. ECB's personale overholder de gældende regler om tavshedspligt.

4.   Oplysninger, som ECB modtager som følge af denne forordnings anvendelse, bruges kun til de i artikel 2 omhandlede formål.

Artikel 7

Aktindsigt

1.   Sekretariatet sikrer, at Den Europæiske Centralbanks afgørelse af 4. marts 2004 om aktindsigt i Den Europæiske Centralbanks dokumenter (ECB/2004/3) (7) anvendes.

2.   De praktiske foranstaltninger til anvendelse af afgørelse ECB/2004/3 på dokumenter, som vedrører ESRB, vedtages senest den 17. juni 2011.

Artikel 8

Revision

Senest den 17. december 2013 gennemgår Rådet på grundlag af en rapport fra Kommissionen denne forordning. Den afgør efter at have modtaget en udtalelse fra ECB og fra de europæiske tilsynsmyndigheder, om denne forordning bør revideres.

Artikel 9

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den finder anvendelse fra den 16. december 2010.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den 17. november 2010.

På Rådets vegne

D. REYNDERS

Formand


(1)  Udtalelse af 22.9.2010 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(2)  EUT C 270 af 11.11.2009, s. 1.

(3)  Se side 1 i denne EUT.

(4)  EFT L 125 af 19.5.1999, s. 32.

(5)  EFT L 318 af 27.11.1998, s. 8.

(6)  EUT L 87 af 31.3.2009, s. 164.

(7)  EUT L 80 af 18.3.2004, s. 42.


Top