EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0480

2013/480/EU: Kommissionens afgørelse af 20. september 2013 om fastsættelse i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af værdierne for klassifikationerne i medlemsstaternes overvågningssystemer som resultat af interkalibreringen og om ophævelse af beslutning 2008/915/EF (meddelt under nummer C(2013) 5915) EØS-relevant tekst

OJ L 266, 8.10.2013, p. 1–47 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 12/02/2018; ophævet ved 32018D0229

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/480/oj

8.10.2013   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 266/1


KOMMISSIONENS AFGØRELSE

af 20. september 2013

om fastsættelse i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af værdierne for klassifikationerne i medlemsstaternes overvågningssystemer som resultat af interkalibreringen og om ophævelse af beslutning 2008/915/EF

(meddelt under nummer C(2013) 5915)

(EØS-relevant tekst)

(2013/480/EU)

EUROPA-KOMMISSIONEN HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af 23. oktober 2000 om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger (1), navnlig punkt 1.4.1, nr. ix), i dette direktivs bilag V, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ifølge artikel 4, stk. 1, litra a), nr. ii), i direktiv 2000/60/EF har medlemsstaterne pligt til at beskytte, forbedre og genoprette alle overfladevandområder med henblik på at opnå en god tilstand for overfladevand senest 15 år efter datoen for direktivets ikrafttræden — med forbehold af visse undtagelser — i overensstemmelse med bestemmelserne i bilag V til dette direktiv. Ifølge artikel 4, stk. 1, litra a), nr. iii), i direktiv 2000/60/EF har medlemsstaterne pligt til at beskytte og forbedre alle kunstige og stærkt modificerede vandområder med henblik på at opnå et godt økologisk potentiale og god kemisk tilstand for overfladevand senest 15 år efter datoen for direktivets ikrafttræden — med forbehold af visse undtagelser — i overensstemmelse med bestemmelserne i bilag V til dette direktiv. I henhold til punkt 1.4.1, nr. i), i bilag V til direktiv 2000/60/EF skal henvisninger til »økologisk tilstand« opfattes som »økologisk potentiale«, hvad angår kunstige eller stærkt modificerede vandområder.

(2)

Ved interkalibreringen anvendes en harmoniseret tilgang til definitionen af et af de vigtigste miljømål i direktiv 2000/60/EF, nemlig god økologisk tilstand.

(3)

I punkt 1.4.1 i bilag V til direktiv 2000/60/EF er fastlagt en proces, hvormed der sikres sammenlignelighed mellem medlemsstaternes biologiske overvågningsresultater, som er en central del af klassifikationen af den økologiske tilstand. I den forbindelse skal medlemsstaternes biologiske overvågningsresultater og klassifikationerne i deres overvågningssystemer sammenlignes via et interkalibreringsnetværk bestående af overvågningslokaliteter i hver medlemsstat og hver økoregion i Unionen. Ifølge direktiv 2006/60/EF har medlemsstaterne pligt til i passende omfang at indsamle de nødvendige oplysninger om de lokaliteter, som indgår i interkalibreringsnetværket, så det er muligt at vurdere, om klassifikationerne i det nationale overvågningssystem stemmer overens med de normgivende definitioner i punkt 1.2 i bilag V til direktiv 2000/60/EF, og om resultaterne af klassifikationerne i de nationale overvågningssystemer er indbyrdes sammenlignelige.

(4)

Med henblik på at udføre interkalibreringen er medlemsstaterne organiseret i geografiske interkalibreringsgrupper bestående af medlemsstater, der har de samme bestemte overfladevandområdetyper som defineret i punkt 2 i bilaget til Kommissionens beslutning 2005/646/EF af 17. august 2005 om oprettelse af et register over lokaliteter, der skal udgøre et interkalibreringsnetværk, i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF (2).

(5)

Det fastslås i punkt 1.4.1 i bilag V til direktiv 2000/60/EF, at interkalibreringen udføres med hensyn til biologiske elementer, idet der foretages en sammenligning mellem klassifikationsresultaterne fra de nationale overvågningssystemer for hvert biologisk element og for hver fælles overfladevandområdetype blandt medlemsstaterne i samme geografiske interkalibreringsgruppe, og det vurderes, om resultaterne er overensstemmende med de normgivende definitioner fastlagt i punkt 1.2 i bilag V til direktiv 2000/60/EF.

(6)

Kommissionen har lettet to faser i arbejdet med interkalibreringen med hjælp fra Institut for Miljø og Bæredygtighed under Det Fælles Forskningscenter.

(7)

Inden for rammerne af den fælles gennemførelsesstrategi for vandrammedirektivet er der blevet udarbejdet tre vejledninger (nr. 6 (3) og 14 (to versioner) (4)) for at lette arbejdet med interkalibreringen. De giver et overblik over hovedprincipperne og retningslinjerne for interkalibreringen, herunder frister og indberetningskrav.

(8)

I 2007 havde Kommissionen modtaget interkalibreringsresultater for en række biologiske kvalitetselementer. De indgik i Kommissionens beslutning 2008/915/EF af 30. oktober 2008 om fastsættelse i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af værdierne for klassifikationerne i medlemsstaternes overvågningssystemer som resultat af interkalibreringen (5), hvori de værdier for grænselinjerne mellem tilstandsklasser, som medlemsstaterne skal anvende for klassifikationen i deres overvågningssystemer, fastlægges. Resultaterne af den første fase af interkalibreringen var ufuldstændige, idet alle biologiske kvalitetselementer ikke var omfattet. Det var imidlertid nødvendigt at godkende de tilgængelige resultater af interkalibreringen til tiden som grundlag for udformningen af de første vandområdeplaner og indsatsprogrammer i overensstemmelse med artikel 11 og 13 i direktiv 2000/60/EF.

(9)

Resultaterne af denne første fase af interkalibreringen blev vedtaget i beslutning 2008/915/EF. Disse resultater blev indarbejdet midlertidigt, idet yderligere interkalibreringsresultater skulle indgå i en ny afgørelse, når medlemsstaterne havde tilvejebragt de relevante oplysninger i overensstemmelse med punkt 1.4.1 i bilag V til direktiv 2000/60/EF.

(10)

For at lukke hullerne og forbedre sammenligneligheden af interkalibreringsresultaterne forud for vandområdeplanernes anden cyklus i 2015 iværksatte Kommissionen den anden fase af interkalibreringen.

(11)

I bilag I til denne afgørelse redegøres for resultaterne af interkalibreringen, hvor interkalibreringen har været vellykket med de tekniske muligheder, der er i dag.

(12)

I bilag II til denne afgørelse redegøres for resultaterne af interkalibreringen, hvor interkalibreringen har været delvis vellykket. Alle de nødvendige faser i interkalibreringen skal afsluttes, således at resultaterne kan indarbejdes i en ny afgørelse. Disse resultater er således midlertidige.

(13)

Medlemsstaterne bør afslutte interkalibreringen senest den 22. december 2016, således at Kommissionen kan indarbejde de resultater, der findes i bilag I og II til nærværende afgørelse, i et enkelt bilag til en ny afgørelse. Disse resultater vil herefter kunne danne grundlag for vandområdeplanernes tredje cyklus.

(14)

Alle nødvendige faser i interkalibreringen bør også afsluttes senest den 22. december 2016 for de geografiske interkalibreringsgrupper og biologiske kvalitetselementer, hvor der endnu ikke er nogen interkalibreringsresultater, som kan indarbejdes i denne afgørelse. Disse resultater vil herefter ligeledes kunne indarbejdes i en ny afgørelse og anvendes i vandområdeplanernes tredje cyklus.

(15)

Selv om interkalibreringen i henhold til direktiv 2000/60/EF skal udføres med hensyn til biologiske elementer, anses enkelte parametre (f.eks. en koncentration af chlorophyll-a eller dybdegrænser for makroalger og dækfrøede planter) i visse tilfælde som værende repræsentative for et helt biologisk kvalitetselement. I disse tilfælde anføres resultaterne af interkalibreringen i bilag I.

(16)

I nogle tilfælde har medlemsstaterne udviklet særskilte metoder, der kun omfatter en del af et biologisk kvalitetselement (f.eks. særskilt metode for makrofyter og bundvegetation for kvalitetselementet »makrofyter og bundvegetation«). I tilfælde, hvor interkalibreringen for sådanne subbiologiske kvalitetselementer er blevet afsluttet med et vellykket resultat, indarbejdes resultaterne af interkalibreringen i bilagene og identificeres som et subbiologisk kvalitetselement.

(17)

Resultaterne af interkalibreringen skal henvise til vandområdernes økologiske tilstand. Hvis vandområder svarende til de interkalibrerede typer udpeges som stærkt modificerede vandområder i overensstemmelse med artikel 4, stk. 3, i direktiv 2000/60/EF, kan resultaterne i bilag I og II til nærværende afgørelse i overensstemmelse med de normgivende definitioner i bilag V, punkt 1.2.5, i direktiv 2000/60/EF anvendes til at udlede deres gode økologiske potentiale, idet der er taget hensyn til de fysiske forandringer og den tilhørende vandanvendelse.

(18)

Medlemsstaterne skal overføre resultaterne af interkalibreringen til deres nationale klassifikationssystem med henblik på at fastsætte grænselinjerne mellem høj og god tilstand og mellem god og moderat tilstand for alle nationale typer.

(19)

De oplysninger, der bliver tilgængelige i kraft af etableringen af overvågningsprogrammerne i henhold til artikel 8 i direktiv 2000/60/EF og den gennemgang og ajourføring af vandområdedistrikternes karakteristika, der er fastlagt i artikel 5 i direktiv 2000/60/EF, kan afdække ny viden, som igen kan føre til, at medlemsstaternes overvågnings- og klassifikationssystemer tilpasses det videnskabelige og tekniske fremskridt, og i sidste ende til en gennemgang af interkalibreringsresultaterne med henblik på at forbedre deres kvalitet.

(20)

Der skal derfor vedtages bestemmelser, der ophæver og afløser beslutning 2008/915/EF.

(21)

Foranstaltningerne i denne afgørelse er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat i henhold til artikel 21, stk. 1, i direktiv 2000/60/EF —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

1.   I forbindelse med punkt 1.4.1, nr. iii), i bilag V til direktiv 2000/60/EF skal medlemsstaterne for klassifikationen i deres overvågningssystemer anvende de værdier for grænselinjerne mellem tilstandsklasser, som er fastlagt i bilag I og II til denne afgørelse.

2.   Medlemsstaterne skal afslutte alle nødvendige faser i interkalibreringen for resultaterne i bilag II til denne afgørelse senest den 22. december 2016.

Artikel 2

Beslutning 2008/915/EF ophæves.

Artikel 3

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 20. september 2013.

På Kommissionens vegne

Janez POTOČNIK

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT L 327 af 22.12.2000, s. 1.

(2)  EUT L 243 af 19.9.2005, s. 1.

(3)  Common implementation strategy for the Water Framework Directive (2000/60/EC), Guidance Document No 6, Towards a Guidance on Establishment of the Intercalibration Network and the Process on the Intercalibration Exercise, European Communities, 2003, ISBN 92-894-5126-2.

(4)  Common implementation strategy for the Water Framework Directive (2000/60/EC), Guidance document No. 14, Guidance document on the Intercalibration Process 2004-2006, ISBN 92-894-9471-9.

Common implementation strategy for the Water Framework Directive (2000/60/EC), Guidance document No. 14, Guidance document on the Intercalibration Process 2008-2011, ISBN 978-92-79-18997-5.

(5)  EUT L 332 af 10.12.2008, s. 20.


BILAG I

VANDKATEGORI: Vandløb

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Alpine

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Vandløbs-karakteristika

Oplands-areal (km2)

Højde og geomorfologi

Alkalinitet

Strømnings-forhold

R-A1

Foralpin, lille til mellemstort, højland, kalkholdig

10-1 000

800-2 500 m (opland), rulle-/strandsten

Høj (men ikke ekstremt høj) alkalinitet

 

R-A2

Lille til mellemstort, højland, silikatholdig

10-1 000

500-1 000 m (maks. oplandshøjde 3 000 m, intermediær 1 500 m), rullesten

Ikke-kalkholdig (granit, metamorfisk), mellem til lav alkalinitet

Sne/is-betingede strømnings-forhold

Lande med samme interkalibrerede typer

Type R-A1

:

Tyskland, Østrig, Frankrig, Italien og Slovenien

Type R-A2

:

Østrig, Frankrig, Italien og Spanien

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE ALPINE – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna

Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type og land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type R-A1

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – bentiske invertebrater [Erhebung der biologischen Qualitätselemente – Teil Makrozoobenthos (Detaillierte MZB-Methode)]

0,80

0,60

Frankrig

Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 og Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,93

0,79

Tyskland

PERLODES – Bewertungsverfahren von Fließgewässern auf Basis des Makrozoobenthos

0,80

0,60

Italien

MacrOper, baseret på STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

0,97

0,73

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek z bentoškimi nevretenčarji v Sloveniji (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bentiske invertebrater i Slovenien)

0,80

0,60

Type R-A2

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – bentiske invertebrater [Erhebung der biologischen Qualitätselemente – Teil Makrozoobenthos (Detaillierte MZB-Methode)]

0,80

0,60

Frankrig (Alperne)

Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 og Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,93

0,71

Frankrig (Pyrenæerne)

Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 og Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,94

0,81

Italien

MacrOper, baseret på STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

0,95

0,71

Spanien

Iberian BMWP (IBMWP)

0,83

0,53

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE ALPINE – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Bundvegetation (fytobentos)

Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type og land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type R-A1

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – bundvegetation [Leitfaden zur Erhebung der biologischen Qualitätselemente, Teil A3 – Fließgewässer/Phytobenthos]

0,88

0,56

Frankrig

IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, december 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,94

0,78

Tyskland

Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Fließgewässern zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (Phylib), Modul Diatomeen

0,735

0,54

Italien

ICMi (Intercalibration Common Metric) Index (Mancini & Sollazzo, 2009, Phytobenthos Intercalibration Common Metric (pICM: Kelly et al., 2009)

0,87

0,70

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek s fitobentosom in makrofiti v Sloveniji; fitobentos (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bundvegetation og makrofyter i Slovenien; bundvegetation)

0,80

0,60

Type R-A2

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – bundvegetation [Leitfaden zur Erhebung der biologischen Qualitätselemente, Teil A3 – Fließgewässer/Phytobenthos]

0,88

0,56

Frankrig

IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, december 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,94

0,78

Spanien

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,94

0,74

Italien

ICMi (Intercalibration Common Metric) Index (Mancini & Sollazzo, 2009, Phytobenthos Intercalibration Common Metric (pICM: Kelly et al., 2009)

0,85

0,64

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE ALPINE – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

FINDER IKKE ANVENDELSE

VANDKATEGORI: Vandløb

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Central/Baltic

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Vandløbs-karakteristika

Oplands-areal (km2)

Højde og geomorfologi

Alkalinitet (meq/l)

R-C1

Lille, lavland, silikatholdig, sand

10-100

Lavland, domineret af sandbund (lille partikelstørrelse), bredde 3-8 m (bredfyldt)

> 0,4

R-C2

Lille, lavland, silikatholdig sten

10-100

Lavland, stenmateriale,

bredde 3-8 m (bredfyldt)

< 0,4

R-C3

Lille, intermediær, silikatholdig

10-100

Intermediær, stenbund (granit) til grusbund, bredde 2-10 m (bredfyldt)

< 0,4

R-C4

Mellemstort, lavland, blandet

100-1 000

Lavland, sandbund til grusbund, bredde 8-25 m (bredfyldt)

> 0,4

R-C5

Stort, lavland, blandet

1 000-10 000

Lavland, barbezone, variation i strømningshastighed, maks. oplandshøjde: 800 m, bredde > 25 m (bredfyldt)

> 0,4

R-C6

Lille, lavland, kalkholdig

10-300

Lavland, grusbund (kalksten), bredde 3-10 m (bredfyldt)

> 2

Lande med samme interkalibrerede typer

Type R-C1

:

Belgien (Flandern), Belgien (Vallonien), Tyskland, Danmark, Frankrig, Italien, Litauen, Nederlandene, Polen, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type R-C2

:

Spanien, Frankrig, Irland, Portugal, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type R-C3

:

Østrig, Belgien (Vallonien), Tjekkiet, Tyskland, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Frankrig, Letland, Luxembourg og Det Forenede Kongerige

Type R-C4

:

Belgien (Flandern), Belgien (Vallonien), Tjekkiet, Tyskland, Danmark, Estland, Spanien, Frankrig, Irland, Italien, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Polen, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type R-C5

:

Belgien (Vallonien), Tjekkiet, Estland, Frankrig, Tyskland, Spanien og Irland. Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Polen, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type R-C6

:

Belgien (Vallonien), Danmark, Estland, Spanien, Frankrig, Irland, Italien, Polen, Litauen, Luxembourg, Sverige og Det Forenede Kongerige

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE CENTRAL-BALTIC – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna

Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Følgende resultater gælder for alle typer som beskrevet ovenfor.

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – bentiske invertebrater

0,80

0,60

Belgien (Flandern)

Flamsk multimetrisk makroinvertebratindeks (MMIF)

0,90

0,70

Belgien (Vallonien)

Indice Biologique Global Normalisé (IBGN) (Norme AFNOR NF T 90 350, 1992) og Arrêté du Gouvernement wallon du 13 septembre 2012 relatif à l’identification, à la caractérisation et à la fixation des seuils d’état écologique applicables aux masses d’eau de surface et modifiant le Livre II du Code de l’Environnement, contenant le Code de l’Eau. Moniteur belge 12.10.2012

0,97 (type R-C3, R-C5, R-C6)

0,94 (type R-C1)

0,74 (type R-C3, R-C5, R-C6)

0,75 (type R-C1)

Tjekkiet

Tjekkisk system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bentiske makroinvertebrater

0,80

0,60

Danmark

Dansk Vandløbsfauna-indeks (DVFI)

1,00

0,71

Estland

Estisk vurdering af overfladevands økologiske tilstand – makroinvertebrater i vandløb

0,90

0,70

Tyskland

PERLODES – Bewertungsverfahren von Fließgewässern auf Basis des Makrozoobenthos

0,80

0,60

Frankrig

Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 og Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,94

0,80

Irland

Quality Rating System (Q-value)

0,85

0,75

Italien

MacrOper, baseret på STAR_ICM-indeksberegning

0,96

0,72

Luxembourg

Classification luxembourgeoise DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN) 1992, AFNOR NF-T-90-350 og Circulaire DCE 2007/22 MEDD/DE/MAGE/BEMA 07/no 4 du 11 avril 2007

0,96

0,72

Nederlandene

KRW-maatlat

0,80

0,60

Polen

RIVECOmacro til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bentiske makroinvertebrater

(Multimetrisk makroinvertebratindeks, baseret på STAR_ICM)

0,91(type RC1)

0,72 (type RC1)

Spanien

METI

0,93

0,70

Sverige

DJ-index (Dahl & Johnson 2004)

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

River Invertebrate Classification Tool (RICT) – WHPT

0,97

0,86

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE CENTRAL-BALTIC – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

AIM for Rivers (Austrian Index Macrophytes for rivers – østrigsk makrofytindeks for vandløb)

RC-3

0,875

0,625

Belgien (Flandern)

MAFWAT – Flamsk system til vurdering af makrofyter

R-C1

0,80

0,60

Belgien (Vallonien)

IBMR-WL – Biologisk makrofytindeks for vandløb (Arrêté du Gouvernement wallon du 13 septembre 2012 relatif à l’identification, à la caractérisation et à la fixation des seuils d’état écologique applicables aux masses d’eau de surface et modifiant le Livre II du Code de l’Environnement, contenant le Code de l’Eau. Moniteur belge 12.10.2012)

R-C3

0,925

0,607

Danmark

DVPI – Dansk Vandløbsplante-indeks

R-C1

0,70

0,50

R-C4

0,70

0,50

Tyskland

Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Fließgewässern zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (Phylib), Modul Makrophyten

R-C1

0,745

0,495

R-C3

0,80

0,55

R-C4

0,575

0,395

Frankrig

Fransk standard NF T90-395 (2003-10-01). Qualité de l'eau - Détermination de l'indice biologique macrophytique en rivière (IBMR)

R-C3

0,93

0,79

R-C4

0,905

0,79

Irland

MTR – IE – Mean Trophic Ranking

R-C4

0,74

0,62

Italien

IBMR – IT – Biologisk makrofytindeks for vandløb

R-C1

0,90

0,80

R-C4

0,90

0,80

Luxembourg

IBMR – LU – Biologisk makrofytindeks for vandløb

R-C3

0,89

0,79

R-C4

0,89

0,79

Polen

MIR – Makrofytindeks for vandløb

R-C1

0,90

0,65

R-C3

0,91

0,684

R-C4

0,90

0,65

Det Forenede Kongerige

LEAFPACS – Økologisk klassifikation af vandløb ved hjælp af makrofyter

R-C1

0,80

0,60

R-C3

0,80

0,60

R-C4

0,80

0,60

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE CENTRAL-BALTIC VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Bundvegetation (fytobentos)

Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – bundvegetation [Leitfaden zur Erhebung der biologischen Qualitätselemente, Teil A3 – Fließgewässer/Phytobenthos]

Alle typer, højde < 500 m

0,70

0,42

Alle typer, højde > 500 m

0,71

0,43

Belgien (Flandern)

Proportions of Impact-Sensitive and Impact-Associated Diatoms (PISIAD)

Alle typer

0,80

0,60

Belgien (Vallonien)

IPS (Coste, in CEMAGREF, 1982; Lenoir & Coste, 1996 og Arrêté du Gouvernement wallon du 13 septembre 2012 relatif à l’identification, à la caractérisation et à la fixation des seuils d’état écologique applicables aux masses d’eau de surface et modifiant le Livre II du Code de l’Environnement, contenant le Code de l’Eau. Moniteur belge 12.10.2012)

Alle typer

0,98

0,73

Estland

Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

Alle typer

0,85

0,70

Frankrig

IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, december 2007. Arrêté ministeriel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

Alle typer

0,94

0,78

Tyskland

Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Fließgewässern zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (Phylib), Modul Diatomeen

R-C1

0,67

0,43

R-C3

0,67

0,43

R-C4

0,61

0,43

R-C5

0,73

0,55

Irland

Revideret udgave af det trofiske diatome indeks (TDI)

Alle typer

0,93

0,78

Italien

ICMi (Intercalibration Common Metric) Index (Mancini & Sollazzo, 2009, Phytobenthos Intercalibration Common Metric (pICM: Kelly et al., 2009)

Alle typer

0,84

0,65

Luxembourg

Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

Alle typer

0,90

0,70

Nederlandene

KRW Maatlat

Alle typer

0,80

0,60

Polen

Indeks Okrzemkowy IO dla rzek (det diatome indeks for vandløb)

Alle typer

0,80

0,58

Spanien

Diatome multimetriske indeks (MDIAT)

R-C2, R-C3, R-C4

0,93

0,70

Sverige

Svenske vurderingsmetoder, svenske EPA-bekendtgørelser (NFS 2008:1) baseret på Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

Alle typer

0,89

0,74

Det Forenede Kongerige

Diatom Assessment for River Ecological Status (DARLEQ2)

Alle typer

1,00

0,75

VANDKATEGORI: Vandløb

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Eastern Continental

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Vandløbskarakteristika

Øko-region

Oplands-areal (km2)

Højde (m)

Geologi

Substrat

R-E1a

Karpaterne: Lille til mellemstort, intermediær

10

10 – 1 000

500 – 800

Blandet

 

R-E1b

Karpaterne: Lille til mellemstort, intermediær

10

10 – 1 000

200 - 500

Blandet

 

R-E2

Sletterne: Mellemstort, lavland

11 og 12

100 – 1 000

< 200

Blandet

Sand og dynd

R-E3

Sletterne: Stort, lavland

11 og 12

> 1 000

< 200

Blandet

Sand, dynd og grus

R-E4

Sletterne: Mellemstort, intermediær

11 og 12

100 – 1 000

200 – 500

Blandet

Sand og grus

R-EX4

Stort, intermediær

10, 11 og 12

> 1 000

200 - 500

Blandet

Grus og rullesten

R-EX5

Sletterne: Lille, lavland

11 og 12

10 - 100

< 200

Blandet

Sand og dynd

R-EX6

Sletterne: Lille, intermediær

11 og 12

10 - 100

200 - 500

Blandet

Grus

R-EX7

Balkan: Lille, kalkholdig, intermediær

5

10-100

200-500

Kalkholdig

Grus

R-EX8

Balkan: Lille til mellemstort, kalkholdig karstkilde

5

10-1 000

 

Kalkholdig

Grus, sand og dynd

Lande med samme interkalibrerede typer

Type R-E1a

:

Bulgarien, Tjekkiet, Rumænien og Slovakiet

Type R-E1b

:

Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien og Slovakiet

Type R-E2

:

Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien og Slovakiet

Type R-E3

:

Bulgarien, Tjekkiet, Ungarn, Rumænien og Slovakiet

Type R-E4

:

Østrig, Bulgarien, Ungarn, Rumænien, Slovakiet og Slovenien

Type R-EX4

:

Tjekkiet, Rumænien og Slovakiet

Type R-EX5

:

Bulgarien, Ungarn, Rumænien, Slovenien og Slovakiet

Type R-EX6

:

Bulgarien, Ungarn, Rumænien og Slovenien

Type R-EX7

:

Slovenien

Type R-EX8

:

Bulgarien og Slovenien

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE EASTERN CONTINENTAL – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna

Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – bentiske invertebrater

R-E4

0,80

0,60

Bulgarien

Irsk biotisk indeks

R-E1a, R-E1b

0,86

0,67

Tjekkiet

Tjekkisk system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bentiske makroinvertebrater

R-E1a, R-E1b, R-E2, R-E3

0,80

0,60

Ungarn

Ungarsk multimetrisk makroinvertebratindeks

R-E1b, R-E3, R-E4, R-EX5, R-EX6

0,80

0,60

Rumænien

Metode til vurdering af vandområders økologiske tilstand baseret på makroinvertebrater

R-E1a, R-E1b, R-E3, R-EX4

0,74

0,58

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek z bentoškimi nevretenčarji v Sloveniji

R-E4, R-EX5, R-EX6

0,80

0,60

Slovakiet

Slovakisk vurdering af bentiske invertebrater i vandløb

R-E1a, R-E1b, R-E2, R-E3, R-E4, R-EX4

0,80

0,60

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE EASTERN CONTINENTAL – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

AIM for Rivers (Austrian Index Macrophytes for rivers – østrigsk makrofytindeks for vandløb)

R-E4

0,875

0,625

Bulgarien

Referenceindeks

R-E2, R-E3

0,570

0,370

Bulgarien

Referenceindeks

R-E4

0,510

0,270

Ungarn

Referenceindeks

R-E2, R-E3

0,700

0,370

Slovenien

Makrofytindeks for vandløb

R-E2, R-E3, R-E4

0,800

0,600

Slovakiet

Biologisk makrofytindeks for vandløb

R-E2, R-E3, R-E4

0,800

0,600

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE EASTERN CONTINENTAL – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Bundvegetation (fytobentos)

Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – bundvegetation

R-E4

0,70

0,42

Bulgarien

Vurdering af vandløbs økologiske tilstand i Bulgarien baseret på det diatome indeks IPS

R-E1a, R-E1b, R-E3

0,87 (national type R2, R4)

0,85 (national type R7, R8)

0,66 (national type R2, R4)

0,64 (national type R7, R8)

Tjekkiet

System til vurdering af vandløb ved hjælp af bundvegetation

R-E1a, R-E1b, R-E2, R-E3, R-EX4

0,80

0,60

Ungarn

Vurdering af vandløbs økologiske tilstand baseret på diatoméer

R-E2, R-E3, R-EX5

0,80

0,60

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek s fitobentosom in makrofiti v Sloveniji; fitobentos (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bundvegetation og makrofyter i Slovenien; bundvegetation)

R-E4, R-EX5, R-EX6, R-EX7, R-EX8

0,80

0,60

Slovakiet

System til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bundvegetation

R-E1a, R-E1b, R-E2, R-E3, R-E4, R-EX4

0,90

0,70

VANDKATEGORI: Vandløb

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Mediterranean

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Vandløbskarakteristika

Oplandsareal (km2)

Geologi

Strømningsforhold

R-M1

Lille vandløb i det mediterrane område

< 100

Blandet (undtagen silikatholdig)

Meget sæsonbetingede

R-M2

Mellemstort vandløb i det mediterrane område

100-1 000

Blandet (undtagen silikatholdig)

Meget sæsonbetingede

R-M4

Bjergvandløb i det mediterrane område

 

Ikkesilikatholdig

Meget sæsonbetingede

R-M5

Udtørrende vandløb

 

 

Udtørrende

Lande med samme interkalibrerede typer

Type R-M1

:

Frankrig, Grækenland, Italien, Portugal, Slovenien og Spanien

Type R-M2

:

Frankrig, Grækenland, Italien, Portugal, Slovenien og Spanien

Type R-M4

:

Cypern, Frankrig, Grækenland, Italien og Spanien

Type R-M5

:

Cypern, Italien, Portugal, Slovenien og Spanien.

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type og land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

R-M1

Frankrig

Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 og Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,940

0,700

Italien

MacrOper (baseret på STAR Intercalibration Common Metric Index ICMi)

0,970

0,720

Portugal

Rivers Biological Quality Assessment Method-Benthic Invertebrates (IPtIN, IPtIS)

0,870 (type 1)

0,850 (type 3)

0,678 (type 1)

0,686 (type 3)

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek z bentoškimi nevretenčarji v Sloveniji (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bentiske invertebrater i Slovenien)

0,800

0,600

Spanien

Iberian Biological Monitoring Working Party (IBMWP)

0,845

0,698

Spanien

Iberian Mediterranean Multimetric Index – baseret på kvantitative data (IMMi-T)

0,811

0,707

R-M2

Frankrig

Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 og Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,940

0,700

Italien

MacrOper (baseret på STAR Intercalibration Common Metric Index ICMi)

0,940

0,700

Portugal

Rivers Biological Quality Assessment Method-Benthic Invertebrates (IPtIN, IPtIS)

0,830 (type 2)

0,880 (type 4)

0,693 (type 2)

0,676 (type 4)

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek z bentoškimi nevretenčarji v Sloveniji (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bentiske invertebrater i Slovenien)

0,800

0,600

Spanien

Iberian Biological Monitoring Working Party (IBMWP)

0,845

0,698

Spanien

Iberian Mediterranean Multimetric Index – baseret på kvantitative data (IMMi-T)

0,811

0,707

R-M4

Frankrig

Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-350 og Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,940

0,700

Cypern

STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

0,972

0,729

Italien

MacrOper (baseret på STAR Intercalibration Common Metric Index ICMi)

0,940

0,700

Spanien

Iberian Biological Monitoring Working Party (IBMWP)

0,840

0,700

Spanien

Iberian Mediterranean Multimetric Index – baseret på kvantitative data (IMMi-T)

0,850

0,694

R-M5

Cypern

STAR Intercalibration Common Metric Index (STAR_ICMi)

0,982

0,737

Italien

MacrOper (baseret på STAR Intercalibration Common Metric Index ICMi)

0,970

0,730

Portugal

Rivers Biological Quality Assessment Method-Benthic Invertebrates (IPtIN, IPtIS)

0,973 (type 5)

0,961 (type 6)

0,705 (type 5)

0,708 (type 6)

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek z bentoškimi nevretenčarji v Sloveniji (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bentiske invertebrater i Slovenien)

0,800

0,600

Spanien

Iberian Biological Monitoring Working Party (IBMWP)

0,830

0,630

Spanien

Iberian Mediterranean Multimetric Index – baseret på kvantitative data (IMMi-T)

0,830

0,620

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

Resultater: økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type og land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

R-M1, 2, 4

Cypern

IBMR – Biologisk makrofytindeks for vandløb

0,795

0,596

Frankrig

Fransk standard NF T90-395 (2003-10-01) Qualité de l'eau - Détermination de l'indice biologique macrophytique en rivière (IBMR)

0,930

0,745

Grækenland

IBMR – Biologisk makrofytindeks for vandløb

0,750

0,560

Italien

IBMR – Biologisk makrofytindeks for vandløb

0,900

0,800

Portugal

IBMR – Biologisk makrofytindeks for vandløb

0,920

0,690

Slovenien

RMI – Makrofytindeks for vandløb

0,800

0,600

Spanien

IBMR – Biologisk makrofytindeks for vandløb

0,950

0,740

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Bundvegetation (fytobentos)

Resultater: økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type og land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

R-M1

Frankrig

IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, december 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,940

0,780

Italien

ICMi (Intercalibration Common Metric) Index (Mancini & Sollazzo, 2009)

0,800

0,610

Portugal

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,970 (type 1)

0,910 (type 3)

0,730 (type 1)

0,680 (type 3)

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek s fitobentosom in makrofiti v Sloveniji; fitobentos (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bundvegetation og makrofyter i Slovenien; bundvegetation)

0,800

0,600

Spanien

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,937

0,727

R-M2

Frankrig

IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009). AFNOR NF-T-90-354, december 2007. Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,940

0,780

Italien

ICMi (Intercalibration Common Metric) Index (Mancini & Sollazzo, 2009)

0,800

0,610

Portugal

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,910 (type 2)

0,970 (type 4)

0,680 (type 2)

0,730 (type 4)

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek s fitobentosom in makrofiti v Sloveniji; fitobentos (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bundvegetation og makrofyter i Slovenien; bundvegetation)

0,800

0,600

Spanien

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,938

0,727

R-M4

Cypern

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,910

0,683

Frankrig

IBD 2007 (Coste et al, Ecol. Ind. 2009).

AFNOR NF-T-90-354, december 2007.

Arrêté ministériel du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

0,940

0,780

Italien

ICMi (Intercalibration Common Metric) Index (Mancini & Sollazzo, 2009)

0,800

0,610

Spanien

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,935

0,727

R-M5

Cypern

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,958

0,718

Italien

ICMi (Intercalibration Common Metric) Index (Mancini & Sollazzo, 2009)

0,880

0,650

Portugal

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,940

0,700

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek s fitobentosom in makrofiti v Sloveniji; fitobentos (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bundvegetation og makrofyter i Slovenien; bundvegetation)

0,800

0,600

Spanien

IPS (Coste in Cemagref, 1982)

0,935

0,700

VANDKATEGORI: Vandløb

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Northern

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Vandløbskarakteristika

Oplandsareal (km2)

Højde og geomorfologi

Alkalinitet (meq/l)

Organisk materiale (mg Pt/l)

R-N1

Lille, lavland, silikatholdig, moderat alkalinitet

10-100 km 2

< 200 m eller under den højeste kystlinje

0,2 - 1

< 30

(< 150 i Irland)

R-N3

Lille til mellemstort, lavland, organisk, lav alkalinitet

10-1 000 km2

< 0,2

> 30

R-N4

Mellemstort, lavland, silikatholdig, moderat alkalinitet

100-1 000 km2

0,2 - 1

< 30

R-N5

Lille, intermediær, silikatholdig, lav alkalinitet

10-100 km2

Mellem lavland og højland

< 0,2

< 30

Lande med samme interkalibrerede typer

Type R-N1

:

Finland, Irland, Norge, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type R-N3

:

Finland, Irland, Norge, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type R-N4

:

Finland, Norge, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type R-N5

:

Finland, Norge, Sverige og Det Forenede Kongerige

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTHERN – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna (metoder, der er følsomme over for organisk berigelse og generel nedbrydning)

Resultater: økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Følgende resultater gælder for alle typer som beskrevet ovenfor.

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Finland

Multimetrisk system, første version fastlagt

0,80

0,60

Irland

Quality Rating System (Q-value)

0,85

0,75

Norge

ASPT

0,99

0,87

Sverige

DJ-index (Dahl & Johnson 2004)

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

River Invertebrate Classification Tool (RICT) – WHPT

0,97

0,86

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTHERN – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna (metoder, der er følsomme over for forsuring)

Resultater: økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Følgende resultater gælder for alle typer klare vandløb med lav alkalinitet

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Norge

AcidIndex2 (Modified Raddum index2) (forsuring af vandløb)

0,675

0,515

Det Forenede Kongerige – Skotland

WFD-AWICsp: WFD Acid Water Indicator Community species

0,910

0,830

Det Forenede Kongerige – England og Wales

WFD-AWICsp: WFD Acid Water Indicator Community species

0,980

0,890

Resultater: økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Følgende resultater gælder for alle typer humøse vandløb med lav alkalinitet

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Sverige

MISA: Multimetric Invertebrate Stream Acidification index – multimetrisk invertebratindeks for forsuring i vandløb

0,550

0,400

Det Forenede Kongerige

WFD-AWICsp: WFD Acid Water Indicator Community species

0,930

0,830

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTHERN – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Bundvegetation (fytobentos)

Resultater: økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Følgende resultater gælder for alle typer som beskrevet ovenfor.

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Finland

Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

0,91

0,80

Sverige

Indice de Polluosensibilité Spécifique (IPS)

0,89

0,74

Irland

Revideret udgave af det trofiske diatome indeks (TDI)

0,93

0,78

Det Forenede Kongerige

DARLEQ 2

1,00

0,75

Norge

Periphytonindeks for trofisk tilstand (PIT)

0,99 (Ca ≤ 1 mg/L)

0,95 (Ca > 1 mg/L)

0,83

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTHERN – VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

VANDKATEGORI: Vandløb

GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPER: Alle

BIOLOGISK KVALITETSELEMENT: Fiskefauna

Oversigt over regionale grupper, som er blevet fastlagt for interkalibreringen af fisk i vandløb

Gruppen lavland– inde i landet –Belgien (Flandern), Belgien (Vallonien), Frankrig, Tyskland, Nederlandene, Litauen, Luxembourg, Det Forenede Kongerige (England og Wales), Polen, Letland, Estland, Danmark og Ungarn

Den nordiske gruppe– Finland, Irland, Sverige, Det Forenede Kongerige (Skotland og Nordirland) og Norge

Gruppen alpebjerge– Østrig, Frankrig, Tyskland, Slovenien

Den mediterrane og sydatlantiske gruppe– Portugal, Spanien, Italien og Grækenland

Donaugruppen– Tjekkiet, Rumænien, Slovakiet og Bulgarien

Resultater: økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Gruppen Lowland-Midland

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Belgien (Flandern)

IBI, opstrøms og lavland

0,850

0,650

Belgien (Vallonien)

IBIP (Arrêté du Gouvernement wallon du 13 septembre 2012 relatif à l’identification, à la caractérisation et à la fixation des seuils d’état écologique applicables aux masses d’eau de surface et modifiant le Livre II du Code de l’Environnement, contenant le Code de l’Eau. Moniteur belge 12.10.2012)

0,958

0,792

Frankrig

Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-344. Arrêté du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

1,131

0,835

Tyskland

FIBS – fischbasiertes Bewertungssystem für Fließgewässer zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

1,086

0,592

Luxembourg

Classification française DCE Indice Biologique Global Normalisé (IBGN). AFNOR NF-T-90-344. Arrêté du 25 janvier 2010 modifié relatif aux méthodes et critères d’évaluation de l’état écologique {…} des eaux de surface

1,131

0,835

Nederlandene

NLFISR

0,800

0,600

Litauen

LZI

0,940

0,720


Den nordiske gruppe

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Finland

Finsk fiskeindeks (FiFi) – type L2

0,665

0,499

Finland

Finsk fiskeindeks (FiFi) – type L3

0,658

0,493

Finland

Finsk fiskeindeks (FiFi) – type M1

0,709

0,532

Finland

Finsk fiskeindeks (FiFi) – type M2

0,734

0,550

Finland

Finsk fiskeindeks (FiFi) – type M3

0,723

0,542

Irland

FCS2 IRELAND

0,845

0,540

Sverige

Den svenske metode VIX

0,739

0,467

Det Forenede Kongerige – Nordirland

IR_FCS2

0,845

0,540

Det Forenede Kongerige – Skotland

FCS2 Scotland

0,850

0,600


Den mediterrane gruppe

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Portugal

F_IBIP

0,850

0,675

Spanien

IBIMED – type T2

0,816

0,705

Spanien

IBIMED – type T3

0,929

0,733

Spanien

IBIMED – type T4

0,864

0,758

Spanien

IBIMED – type T5

0,866

0,650

Spanien

IBIMED – type T6

0,916

0,764


Donaugruppen

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Tjekkiet

Den tjekkiske multimetriske metode CZI

0,780

0,585

Rumænien

EFI+ det europæiske fiskeindeks (cyprinid_wading type)

0,939

0,700

Rumænien

EFI+ det europæiske fiskeindeks (salmonid type)

0,911

0,755

Slovakiet

Det slovakiske fiskeindeks

FIS

0,710

0,570


Alpegruppen

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

FIA

0,875

0,625

Frankrig

FBI

1,131

0,876

Tyskland

FIBS – fischbasiertes Bewertungssystem für Fließgewässer zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

1,086

0,592

Slovenien

SIFAIR

0,800

0,600

VANDKATEGORI: Vandløb

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Alle – Meget store vandløb

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Vandløbskarakteristika

Oplandsareal (km2)

Alkalinitet (meq/l)

R-L1

Meget store vandløb med lav alkalinitet

> 10 000 km2

< 0,5

R-L2

Meget store vandløb med mellem til høj alkalinitet

> 10 000 km2

> 0,5

Lande med samme interkalibrerede typer

Type R-L1

:

Finland, Norge og Sverige

Type R-L2

:

Østrig, Belgien (Flandern), Bulgarien, Kroatien, Tjekkiet, Estland, Frankrig, Tyskland, Grækenland, Ungarn, Italien, Letland, Nederlandene, Norge, Polen, Portugal, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Spanien og Sverige

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEGET STORE VANDLØB

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Bundvegetation (fytobentos)

Resultater: økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Følgende resultater gælder for meget store vandløb med lav alkalinitet (type R-L1)

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Finland

Indice de Polluosensibilité Spécifique (Specific Pollution Sensitivity Index SPI)

0,80

0,60

Sverige

Bentiske alger i vandløb – diatomanalyse

0,89

0,74

Følgende resultater gælder for meget store vandløb med mellem til høj alkalinitet (type R-L2)

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – bundvegetation

0,85

0,57

Tjekkiet

System til vurdering af vandløb ved hjælp af bundvegetation

0,80

0,60

Estland

Estisk vurdering af overfladevands økologiske tilstand – bundvegetation i vandløb

0,83

0,64

Tyskland

Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Fließgewässern zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (Phylib), Modul Diatomeen

0,725

0,545

Ungarn

Vurdering af vandløbs økologiske tilstand baseret på diatoméer

0,762

0,60

Nederlandene

VRD-metrikker for naturlige vandområder

0,80

0,60

Slovakiet

System til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bundvegetation

0,90

0,70

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja rek s fitobentosom in makrofiti v Sloveniji; fitobentos (system til vurdering af vandløbs økologiske tilstand ved hjælp af bundvegetation og makrofyter i Slovenien; bundvegetation)

0,80

0,60

VANDKATEGORI: Vandløb

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Alle – Meget store vandløb

BIOLOGISKE KVALITETSELEMENTER: Makrofyter, fytoplankton, fisk, bentiske invertebrater

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

VANDKATEGORI: Søer

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Alpine

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Søkarakteristika

Højde (moh)

Middeldybde (m)

Alkalinitet (meq/l)

Søens størrelse (km2)

L-AL3

Lavland eller intermediær, dyb, moderat til høj alkalinitet (alpin indflydelse), stor

50 - 800

> 15

> 1

> 0,5

L-AL4

Intermediær, lavvandet, moderat til høj alkalinitet (alpin indflydelse), stor

200 - 800

3 - 15

> 1

> 0,5

Lande med samme interkalibrerede typer

Type L-AL3

:

Østrig, Frankrig, Tyskland, Italien og Slovenien

Type L-AL4

:

Østrig, Frankrig, Tyskland og Italien

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE ALPINE – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

Vurdering af de biologiske kvalitetselementer – del B2 – fytoplankton

0,80

0,60

Tyskland

PSI (Phyto-Seen-Index) – Bewertungsverfahren für Seen mittels Phytoplankton zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

0,80

0,60

Italien

Italian Phytoplankton Assessment Method (IPAM) – italiensk fytoplanktonbaseret vurderingsmetode

0,80

0,60

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja jezer s fitoplanktonom v Sloveniji (system til vurdering af søers økologiske tilstand ved hjælp af fytoplankton i Slovenien)

0,80

0,60

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE ALPINE – SØER

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

 

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

AIM for Lakes (Austrian Index Macrophytes for lakes – østrigsk makrofytindeks for søer)

L-AL3 +L-AL4

0,80

0,60

Frankrig

IBML (fransk makrofytindeks for søer)

L-AL3+L-AL4

0,92

0,72

Tyskland

PHYLIB for Lakes (det tyske system til vurdering af makrofyter/bundvegetation for søer som led i gennemførelsen af vandrammedirektivet): Modul Makrofyter

L-AL3+L-AL4

0,76

0,51

Tyskland

PHYLIB for Lakes (det tyske system til vurdering af makrofyter/bundvegetation for søer som led i gennemførelsen af vandrammedirektivet): Moduler Makrofyter og bundvegetation

LAL4

0,74

0,47

Italien

MacroIMMI (makrofytindeks til vurdering af de italienske søers økologiske tilstand)

L-AL3+L-AL4

0,80

0,60

Slovenien

SMILE (det slovenske makrofytbaserede indeks for økosystemer i søer)

L-AL3

0,80

0,60

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE ALPINE – SØER

Biologisk kvalitetselement: Bentiske invertebrater

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Slovenien

Metodologija vrednotenja ekološkega stanja jezer z bentoškimi nevretenčarji v Sloveniji (system til vurdering af søers økologiske tilstand ved hjælp af bentiske invertebrater i Slovenien)

0,80

0,60

Tyskland

AESHNA – Bewertungsverfahren für das eulitorale Makrozoobenthos in Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

0,80

0,60

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE ALPINE – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fiskefauna

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Østrig

ALFI (Austrian lake fish index): Et multimetrisk indeks til vurdering af alpine søers økologiske tilstand baseret på fiskefauna.

0,80

0,60

Tyskland

DELAFI_SITE – Deutsches probennahmestandort-spezifisches Bewertungsverfahren für Fische in Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie

0,85

0,69

Italien

Lake Fish Index (LFI)

0,82

0,64

VANDKATEGORI: Søer

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Central/Baltic

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Søkarakteristika

Højde (moh)

Middeldybde (m)

Alkalinitet (meq/l)

Opholdstid (år)

L-CB1

Lavland, lavvandet, kalkholdig

< 200

3 - 15

> 1

1 - 10

L-CB2

Lavland, meget lavvandet, kalkholdig

< 200

< 3

> 1

0,1 - 1

Lande med samme interkalibrerede typer

Type L-CB1

:

Belgien, Tyskland, Danmark, Estland, Irland, Litauen, Letland, Nederlandene, Polen og Det Forenede Kongerige

Type L-CB2

:

Belgien, Tyskland, Danmark, Estland, Irland, Litauen, Letland, Nederlandene, Polen og Det Forenede Kongerige

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE CENTRAL/BALTIC – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

 

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Belgien (Flandern)

Flamsk fytoplanktonbaseret vurderingsmetode for søer

0,80

0,60

Tyskland

PSI (Phyto-See-Index) – Bewertungsverfahren für Seen mittels Phytoplankton zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland – tysk fytoplanktonindeks for søer (Phyto-See-Index)

0,80

0,60

Danmark

Dansk fytoplanktonindeks

0,80

0,60

Estland

Estisk vurdering af overfladevands økologiske tilstand – fytoplankton i søer

0,80

0,60

Irland

IE Lake Phytoplankton Index – irsk fytoplanktonindeks for søer

0,80

0,60

Nederlandene

VRD-metrikker for naturlige vandområder

0,80

0,60

Polen

Phytoplankton method for Polish Lakes (PMPL) – fytoplanktonbaseret metode for polske søer

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

Phytoplankton Lakes Assessment Tool (PLUTO) – fytoplanktonbaseret redskab til vurdering af søer

0,80

0,60

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE CENTRAL/BALTIC – SØER

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

IC type

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Belgien (Flandern)

Flamsk system til vurdering af makrofyter

Alle typer

0,80

0,60

Danmark

Dansk makrofytindeks for søer

Alle typer

0,80

0,60

Estland

Estisk vurdering af overfladevands økologiske tilstand – makrofyter i søer

LCB1

0,78

0,52

LCB2

0,76

0,50

Tyskland

Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (Phylib), Modul Makrophyten)

Alle typer

0,80

0,60

Litauen

Litauisk metode til vurdering af makrofyter

Alle typer

0,75

0,50

Letland

Lettisk metode til vurdering af makrofyter

Alle typer

0,80

0,60

Nederlandene

VRD-metrikker for naturlige vandområder

Alle typer

0,80

0,60

Polen

Makrofytbaseret vurderingsmetode for søer – Ecological Status Macrophyte Index ESMI (multimetrisk)

Alle typer

0,68

0,41

Det Forenede Kongerige

LEAFPACS makrofytbaseret klassifikationsredskab for søer (1)

Alle typer

0,80

0,66

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE CENTRAL/BALTIC – SØER

Biologisk kvalitetselement: Bentiske invertebrater

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Belgien (Flandern)

Flamsk multimetrisk makroinvertebratindeks (MMIF)

0,90

0,70

Tyskland

AESHNA – Bewertungsverfahren für das eulitorale Makrozoobenthos in Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

0,80

0,60

Estland

Estisk vurdering af overfladevands økologiske tilstand – makroinvertebrater i søer

0,86

0,70

Litauen

Litauisk makroinvertebratindeks for søer

0,74

0,50

Nederlandene

VRD-metrik for naturlige vandområder

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

Chironomid Pupal Exuvial Technique (CPET)

0,77

0,64

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE CENTRAL/BALTIC – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fiskefauna

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE EASTERN CONTINENTAL – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE EASTERN CONTINENTAL – SØER

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE EASTERN CONTINENTAL – SØER

Biologisk kvalitetselement: Bentiske invertebrater

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE EASTERN CONTINENTAL – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fiskefauna

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

VANDKATEGORI: Søer

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Mediterranean

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Søkarakteristika

Højde (m)

Årlig middelnedbør (mm) og temperatur (°C)

Middeldybde (m)

Areal (km2)

Oplandsareal (km2)

Alkalinitet (meq/l)

L-M5/7

Reservoir, dyb, stor, silikatholdig, "vådområder"

< 1 000

> 800 og/eller < 15

> 15

0,5-50

< 20 000

< 1

L-M8

Reservoir, dyb, stor, silikatholdig

< 1 000

> 15

0,5-50

< 20 000

> 1

Lande med samme interkalibrerede typer

Type L-M5/7

:

Grækenland, Frankrig, Italien, Portugal, Rumænien og Spanien

Type L-M8

:

Cypern, Frankrig, Italien, Rumænien og Spanien

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

LM 5/7

Spanien

Mediterranean Assessment System for Reservoirs Phytoplankton (MASRP) – mediterant system til vurdering af fytoplankton i reservoir

Ingen data (2)

0,58

Portugal

Metode til vurdering af den biologiske kvalitet i reservoir – fytoplankton (New Mediterranean Assessment System for Reservoirs Phytoplankton: NMASRP).

Ingen data

0,60

Italien

Ny italiensk metode (NITMET)

Ingen data

0,60

L-M8

Spanien

Mediterranean Assessment System for Reservoirs Phytoplankton (MASRP) – mediterant system til vurdering af fytoplankton i reservoir

Ingen data

0,60

Cypern

New Mediterranean Assessment System for Reservoirs Phytoplankton (NMASRP) – nyt mediterant system til vurdering af fytoplankton i reservoir

Ingen data

0,60

Italien

Ny italiensk metode (NITMET)

Ingen data

0,60

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN – SØER

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN – SØER

Biologisk kvalitetselement: Bentiske invertebrater

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fiskefauna

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

VANDKATEGORI: Søer

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Northern

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTHERN – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Søkarakteristika

Højde (moh)

Middeldybde (m)

Alkalinitet (meq/l)

Farve (mg Pt/l)

L-N1

Lavland, lavvandet, moderat alkalinitet, klart

< 200

3 - 15

0,2 - 1

< 30

L-N2a

Lavland, lavvandet, lav alkalinitet, klart

< 200

3 - 15

< 0,2

< 30

L-N2b

Lavland, dyb, lav alkalinitet, klart

< 200

> 15

< 0,2

< 30

L-N3a

Lavland, lavvandet, lav alkalinitet, mesohumøst

< 200

3 - 15

< 0,2

30 - 90

L-N5

Intermediær, lavvandet, lav alkalinitet, klart

200-800

3 - 15

< 0,2

< 30

L-N6a

Intermediær, lavvandet, lav alkalinitet, mesohumøst

200-800

3 - 15

< 0,2

30 - 90

L-N8a

Lavland, lavvandet, moderat alkalinitet, mesohumøst

< 200

3 - 15

0,2 - 1

30 - 90

Lande med samme interkalibrerede typer

Type L-N1, L-N2a, L-N3a, LN-8a

:

Irland, Finland, Norge, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type LN-2b

:

Norge, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type LN-5, LN-6a

:

Norge og Sverige

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Finland

Finsk fytoplanktonbaseret vurderingsmetode for søer

0,80

0,60

Irland

IE Lake Phytoplankton Index – irsk fytoplanktonindeks for søer

0,80

0,60

Norge

Fytoplanktonbaseret metode til klassifikation af søers økologiske tilstand

0,80

0,60

Sverige

Metoder til vurdering af søers økologiske tilstand – kvalitetsfaktor fytoplankton

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

Phytoplankton Lakes Assessment Tool (PLUTO) – fytoplanktonbaseret redskab til vurdering af søer

0,80

0,60

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTHERN – SØER

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Makrofyter

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Søkarakteristika

Alkalinitet (meq/l)

Farve (mg Pt/l)

L-N-M 101

Lav alkalinitet, klart

0,05 - 0,2

< 30

L-N-M 102

Lav alkalinitet, humøst

0,05 - 0,2

> 30

L-N-M 201

Moderat alkalinitet, klart

0,2 - 1,0

< 30

L-N-M 202

Moderat alkalinitet, humøst

0,2 - 1,0

> 30

L-N-M 301a

Høj alkalinitet, klart, atlantisk undertype

> 1,0

< 30

L-N-M 302a

Høj alkalinitet, humøst, atlantisk undertype

> 1,0

> 30

Lande med samme interkalibrerede typer

Type 101, 102, 201 og 202

:

Irland, Finland, Norge, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type 301a

:

Irland og Det Forenede Kongerige

Type 302a

:

Irland og Det Forenede Kongerige

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Finland

Finsk makromytbaseret klassifikationssystem (Finnmac)

0,8 (alle typer)

0,6 (alle typer)

Irland

Free Macrophyte Index

0,9 (alle typer)

0,68 (alle typer)

Norge

Nationalt makrofytindeks (Trophic Index – TIc)

Type 101: 0,98

Type 102: 0,96

Type 201: 0,95

Type 202: 0,99

Type 101: 0,87

Type 102: 0,87

Type 201: 0,75

Type 202: 0,77

Sverige

Trofisk makrofytindeks (TMI)

Type 101: 0,93

Type 102: 0,93

Type 201: 0,89

Type 202: 0,91

Type 101: 0,80

Type 102: 0,83

Type 201: 0,78

Type 202: 0,78

Det Forenede Kongerige

LEAFPACS makrofytbaseret klassifikationsredskab for søer (3)

0,8 (alle typer)

0,66 (alle typer)

Det Forenede Kongerige

Free Macrophyte Index (4)

0,9 (alle typer)

0,68 (alle typer)

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTHERN – SØER

Biologisk kvalitetselement: Bentiske invertebrater

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Søkarakteristika

Økoregion

Højde

(m absl)

Alkalinitet (meq/l)

Farve (mg Pt/l)

Forsuring af søkyster

L-N-BF1

Lavland/intermediær, lav alkalinitet, klart

Ingen data

< 800

0,05 - 0,2

< 30

Dyb eutrofiering i søer

L-N-BF2

Økoregion 22, lav alkalinitet, klart og humøst

22

Areal > 1 km2, maks. dybde > 6 m

< 0,2

Ingen data

Lande med samme interkalibrerede typer

Type L-N-BF1

:

Norge, Sverige, Det Forenede Kongerige, Irland og Finland

Type L-N-BF2

:

Finland og Sverige

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Forsuring af søkyster

Sverige

MILA: Multimetric Invertebrate Stream Acidification index – multimetrisk invertebratindeks for forsuring i søer

0,85

0,60

Det Forenede Kongerige

LAMM (Lake Acidification Macroinvertebrate Metric – makroinvertebratindeks for forsuring i søer)

0,86

0,70

Norge

MultiClear: Multimetric Invertebrate Index for Clear Lakes – multimetrisk invertebratindeks for klare søer

0,95

0,74

Dyb eutrofiering i søer

Sverige

BQI (Bentisk kvalitetsindeks)

0,84

0,67

Finland

BQI (Bentisk kvalitetsindeks)

0,75

0,63

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTHERN – SØER

Biologisk kvalitetselement: Fiskefauna

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Søkarakteristika

Søens størrelse km2

Alkalinitet (meq/l)

Farve (mg Pt/l)

L-N-F1

Dimiktiske søer med klart vand

< 40

< 0,2

< 30

L-N-F2

Dimiktiske humøse søer

< 5

< 0,2

30-90

Lande med samme interkalibrerede typer

Type L-N-F1

:

Irland, Finland, Norge, Sverige og Det Forenede Kongerige

Type L-N-F2

:

Irland, Finland, Norge, Sverige og Det Forenede Kongerige

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Finland

EQR4

0,80

0,60

Irland

FIL2

0,76

0,53

Det Forenede Kongerige (Nordirland)

FIL2

0,76

0,53

VANDKATEGORI: Søer

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Kryds-GIG bundvegetation

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Søkarakteristika

Alkalinitet (meq/l)

Økoregioner

HA

Søer med høj alkalinitet

> 1

Central-Baltic, Mediterranean

MA

Søer med moderat alkalinitet

0,2-1

Central-Baltic, Northern

LA

Søer med lav alkalinitet

< 0,2

Northern

Lande med samme interkalibrerede typer

Type HA

:

Belgien, Tyskland, Ungarn, Irland, Italien, Polen, Sverige, Slovenien og Det Forenede Kongerige

Type MA

:

Belgien, Frankrig, Finland, Irland, Sverige, Det Forenede Kongerige

Type LA

:

Finland, Irland, Sverige og Det Forenede Kongerige

KRYDS-GIG INTERKALIBRERINGSRESULTATER FOR SØER

Biologisk kvalitetselement: Makrofyter og bundvegetation

Subbiologisk kvalitetselement: Bundvegetation (fytobentos)

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

HA-type

Belgien (Flandern)

Proportions of Impact-Sensitive and Impact-Associated Diatoms (PISIAD)

0,80

0,60

Tyskland

Verfahrensanleitung für die ökologische Bewertung von Seen zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie: Makrophyten und Phytobenthos (Phylib), Modul Phytobenthos

0,80

0,55

Ungarn

MIL – Multimetrisk indeks for søer

0,80

0,69

Irland

Trofisk diatomindeks for søer (IE)

0,90

0,63

Polen

PL IOJ (Multimetryczny Indeks Okrzemkowy dla Jezior = Multimetrisk diatomindeks for søer)

0,91

0,76

Sverige

IPS

0,89

0,74

Slovenien

Trofisk indeks (TI)

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

DARLEQ 2

0,92

0,70

MA-type

Belgien (Flandern)

Proportions of Impact-Sensitive and Impact-Associated Diatoms (PISIAD)

0,80

0,60

Finland

IPS

0,80

0,64

Irland

Trofisk diatomindeks for søer (IE)

0,90

0,63

Sverige

IPS

0,89

0,74

Det Forenede Kongerige

DARLEQ 2

0,93

0,66

LA-type

Irland

Trofisk diatomindeks for søer (IE)

0,90

0,66

Det Forenede Kongerige

DARLEQ 2

0,92

0,70

VANDKATEGORI: Kystvande/overgangsvande

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Baltic

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Saltindhold på overfladen

psu

Saltindhold på bunden

Eksponering

Isdage

Andre karakteristika

BT 1

0-8

Oligohalint

0 - 8

Meget beskyttet

Vistulabugten i Polen og Den Kuriske Bugt i Litauen

BC1

0,5 - 6

Oligohalint

1 -6

Eksponeret

90 - 150

Lokaliteter mellem Quark og Det Botniske Hav og Skærgårdshavet (for fytoplankton er sidstnævnte ikke omfattet, men integreret i type BC9)

Humøse stoffers indvirkning

BC3

3 - 6

Oligohalint

3 - 6

Beskyttet

90 - 150

Finske og estiske kyster ved Den Finske Bugt

BC4

5 - 8

Nedre mesohalint

5 - 8

Beskyttet

< 90

Estiske og lettiske lokaliteter i Rigabugten

BC5

6 - 8

Nedre mesohalint

6 - 12

Eksponeret

< 90

Lokaliteter i den sydøstlige del af Østersøen langs Letlands, Litauens og Polens kyst

BC6

8 - 12

Mellem mesohalint

8 -12

Beskyttet

< 90

Lokaliteter langs den vestlige Østersø ved den sydlige svenske kyst og den sydøstlige danske kyst

BC7

6 - 8

Mellem mesohalint

8 - 11

Eksponeret

< 90

Den polske vestkyst og den tyske østkyst

BC8

13 -18

Øvre mesohalint

18 -23

Beskyttet

< 90

Danske og tyske kyster i den vestlige Østersø

BC9

3 - 6

Nedre mesohalint

3 - 6

Moderat eksponeret til eksponeret

90 - 150

Lokaliteter i den vestlige del af Den Finske Bugt, Skærgårdshavet og Askö (kun for fytoplankton)

Lande med samme interkalibrerede typer

Kystvande

Type BC1

:

Finland og Sverige

Type BC3

:

Finland og Estland

Type BC4

:

Estland og Letland

Type BC5

:

Litauen, Letland og Polen

Type BC6

:

Sverige og Danmark

Type BC7

:

Tyskland og Polen

Type BC8

:

Tyskland og Danmark

Type BC9

:

Finland, Sverige og Estland (type, der kun er relevant for fytoplankton)

Overgangsvande

Type BT1

:

Litauen og Polen

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE BALTIC

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Kystvande

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

BC1

Finland

BBI – Finsk bentisk indeks for brakvand

0,96

0,56

Sverige

BQI – Svensk multimetrisk biologisk kvalitetsindeks (infauna i blødt sediment)

0,77

0,31

BC3

Estland

ZKI – Estisk indeks for makrozoobenthos i kystvande

0,39

0,24

Finland

BBI – Finsk bentisk indeks for brakvand

0,94

0,56

BC6

Danmark

DKI ver2 – Dansk kvalitetsindeks version 2

0,84

0,68

Sverige

BQI – Svensk multimetrisk biologisk kvalitetsindeks (infauna i blødt sediment)

0,76

0,27

BC8

Danmark

DKI ver2 – Dansk kvalitetsindeks version 2

0,86

0,72

Tyskland

MarBIT – Marint biotisk indeksredskab

0,8

0,6

Overgangsvande:

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE BALTIC

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Kystvande

Medlemsstat

Nationale interkalibrerede klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer i de nationale klassifikationssystemer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

BC7

Tyskland

Tysk fytoplanktonbaseret metode for kystvande

0,8

0,6

Polen

Polsk fytoplanktonbaseret metode for kystvande

0,8

0,6

BC8

Danmark

Dansk fytoplanktonbaseret metode for kystvande

0,8

0,6

Tyskland

Tysk fytoplanktonbaseret metode for kystvande

0,8

0,6

Resultater for parameter, der indikerer biomasse (klorofyl a): SE BILAG II

Overgangsvande:

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE BALTIC

Biologisk kvalitetselement: Makroalger og dækfrøede planter

Kystvande

Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

BC3

Estland

EPI – Estisk indeks for bundvegetation i kystvande (makroalger og dækfrøede planter)

0,98

0,86

Finland

Dybdegrænse for Fucus (makroalger)

0,92

0,79


Økologiske kvalitetsratioer og parameterværdier for parameter, der indikerer abundans (dybdegrænse for ålegræs Zostera marina): Økologiske kvalitetsratioer og parameterværdier

Type og land

Økologiske kvalitetsratioer i de nationale klassifikationssystemer

Parameterværdier/-områder

Dybdegrænse (m)

Ålegræs Zostera marina

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

BC8

Danmark og Tyskland

Åben kyst

0,90

0,74

8,5

7

Overgangsvande:

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

VANDKATEGORI: Kystvande/overgangsvande

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: North-East Atlantic

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Karakterisering

Saltindhold (psu)

Tidevandsområde (m)

Dybde (m)

Bølgehastighed (knob)

Eksponering

Blanding

Opholdstid

Type opportunistisk blomsterbærende makroalger, havgræs, harrilsiv og bentisk invertebratfauna

NEA1/26

Åbent oceansk eller lukket hav, eksponeret eller beskyttet, euhalint, lavvandet

> 30

Mesotidevand 1-5

< 30

Medium 1-3

Eksponeret eller beskyttet

Fuldt blandet

Dage (til uger i Vadehavet)

Undertyper af makroalger i tidevandszonen

NEA1/26 A2

Åbent oceansk, eksponeret eller beskyttet, euhalint, lavvandet

Tempererede vande (primært, > 13 °C) og høj stråling (primært, PAR > 29 Mol/m2 dag)

> 30

Mesotidevand 1–5

< 30

Medium 1-3

Eksponeret eller beskyttet

Fuldt blandet Dage

NEA1/26 B21

Åbent oceansk eller lukket hav, eksponeret eller beskyttet, euhalint, lavvandet

Afkølede vande (primært, > 13 °C) og medium stråling (primært, PAR > 29 Mol/m2 dag)

> 30

Primært mesotidevand 1–5

< 30

Medium 1-3

Eksponeret eller beskyttet

Fuldt blandet

Dage

Subtyper af fytoplankton

NEA1/26a

Åbent oceansk, eksponeret eller beskyttet, euhalint, lavvandet

> 30

Mesotidevand 1-5

< 30

Medium 1-3

Eksponeret eller beskyttet

Fuldt blandet

Dage

NEA1/26b

Lukket hav, eksponeret eller beskyttet, euhalint, lavvandet

> 30

Mesotidevand 1-5

< 30

Medium 1-3

Eksponeret eller beskyttet

Fuldt blandet

Dage

NEA1/26c

Lukket hav, lukket eller beskyttet, delvis stratificeret

> 30

Mikro-/mesotidevand < 1-5

< 30

Medium 1-3

Eksponeret eller beskyttet

Delvis stratificeret

Dage til uger

NEA1/26d

Skandinavisk kyst, eksponeret eller beskyttet, lavvandet

> 30

Mikrotidevand < 1

< 30

Lav < 1

Eksponeret eller moderat eksponeret

Delvis stratificeret

Dage til uger

NEA1/26e

Områder med upwelling, eksponeret eller beskyttet, euhalint, lavvandet

> 30

Mesotidevand 1-5

< 30

Medium 1-3

Eksponeret eller beskyttet

Fuldt blandet

Dage

Typer fytoplankton, makroalger, havgræs, harrilsiv, bentisk invertebratfauna og fisk (overgangsvande)

NEA3/4

Polyhalint, eksponeret eller moderat eksponeret (Vadehavstype)

Polyhalint 18-30

Mesotidevand 1-5

< 30

Medium 1-3

Eksponeret eller moderat eksponeret

Fuldt blandet

Dage

NEA7

Fjordsystem

> 30

Mesotidevand 1-5

> 30

Lav < 1

Beskyttet

Fuldt blandet

Dage

NEA8a

Indre Skagerrak bueformet, polyhalint, mikrotidevand, moderat eksponeret, lavvandet

Polyhalint 25-30

Mikrotidevand < 1

> 30

Lav < 1

Moderat eksponeret

Fuldt blandet

Dage til uger

NEA8b

Indre Skagerrak bueformet, polyhalint, mikrotidevand, moderat beskyttet, lavvandet

Polyhalint 10-30

Mikrotidevand < 1

< 30

Lav < 1

Beskyttet til moderat eksponeret

Delvis stratificeret

Dage til uger

NEA9

Fjord med en lavvandet forhøjning ved mundingen og meget stor maksimal dybde i det centrale bækken med ringe vandskifte i dybden

Polyhalint 25-30

Mikrotidevand < 1

> 30

Lav < 1

Beskyttet

Delvis stratificeret

Uger

NEA10

Ydre Skagerrak bueformet, polyhalint, mikrotidevand, eksponeret, dybt

Polyhalint 25-30

Mikrotidevand < 1

> 30

Lav < 1

Eksponeret

Delvis stratificeret

Dage

NEA11

Overgangsvande

Oligohalint 0-35

Mikro- til makrotidevand

< 30

Variabel

Beskyttet eller moderat eksponeret

Delvis permanent stratificeret

Dage til uger

Lande med samme interkalibrerede typer

Kystvande

Type NEA1/26 opportunistisk blomsterbærende makroalger, søgræs, harrilsiv

:

Belgien, Frankrig, Tyskland, Irland, Nederlandene, Portugal, Spanien og Det Forenede Kongerige

Type NEA1/26 A2 makroalger i tidevandszonen

:

Frankrig, Spanien og Portugal

Type NEA1/26 B21 makroalger i tidevandszonen

:

Frankrig, Irland, Norge og Det Forenede Kongerige

Type NEA1/26a fytoplankton

:

Spanien, Frankrig, Irland, Norge og Det Forenede Kongerige

Type NEA1/26b fytoplankton

:

Belgien, Frankrig, Nederlandene og Det Forenede Kongerige

Type NEA1/26c fytoplankton

:

Tyskland og Danmark

Type NEA1/26d fytoplankton

:

Danmark

Type NEA1/26e fytoplankton

:

Portugal og Spanien

Type NEA3/4

:

Tyskland og Nederlandene

Type NEA7

:

Norge og Det Forenede Kongerige

Type NEA8a

:

Norge og Sverige

Type NEA8b

:

Danmark og Sverige

Type NEA9

:

Norge og Sverige

Type NEA10

:

Norge og Sverige

Overgangsvande

Type NEA11

:

Belgien, Tyskland, Spanien, Frankrig, Irland, Nederlandene, Portugal og Det Forenede Kongerige

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTH-EAST ATLANTIC

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Resultaterne gælder kun for habitater i blødt sediment (mudder-/sandhabitater under tidevandszonen).

Kystvande

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type NEA8b

Danmark

DKI

0,84

0,68

Sverige

BQI

0,71

0,54

Types NEA8a/9/10

Norge

NQI

0,82

0,63

Sverige

BQI

0,71

0,54

Resultater for kystvande, TYPE NEA 1/26 OG NEA7: SE BILAG II

Overgangsvande:

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTH-EAST ATLANTIC

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Kystvande

Fytoplankton: Parameter, der indikerer biomasse (klorofyl a)

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer og parameterværdier

Parameterværdierne udtrykkes i μg/l som 90-percentilværdien beregnet over den definerede vækstsæson i en seksårig periode. Resultaterne relaterer sig til geografiske områder inden for typerne som beskrevet i den tekniske rapport.

Medlemsstat

Økologiske kvalitetsratioer

Værdier (μg/l, 90-percentil)

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

NEA1/26c

 

 

 

 

Danmark

0,67

0,44

5

7,5

Tyskland

0,67

0,44

5

7,5

Resultater for kystvande, TYPE NEA 1/26a, NEA 1/26b, NEA1/26e, NEA 3/4, NEA9, NEA10: SE BILAG II

Overgangsvande:

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTH-EAST ATLANTIC

Biologisk kvalitetselement: Makroalger og dækfrøede planter

Kystvande

Resultater: Makroalger – parameter for makroalger på sublittoral klippegrund eller klippegrund i tidevandszonen

Kystvande

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type NEA1/26 A2 makroalger i tidevandszonen

Frankrig

CCO – Cover, Characteristic species, Opportunistic species on intertidal rocky bottoms – dækning, karakteristiske arter, opportunistiske arter på klippegrund i tidevandszonen

0,80

0,60

Portugal

PMarMAT – Redskab til vurdering af marine makroalger

0,80

0,61

Spanien

CFR – Klippegrundens kvalitet

0,81

0,60

Spanien

RICQI – Rocky Intertidal Community Quality Index – kvalitetsindeks for klippesamfund i tidevandszonen

0,82

0,60

Spanien

RSL – Reduced Species List – reduceret artsfortegnelse

0,75

0,48

Type NEA1/26 B21 makroalger i tidevandszonen

Irland

RSL – Reduced Species List – klippekyst, reduceret artsfortegnelse

0,80

0,60

Norge

RSLA – Rocky Shore Reduced Species List – klippekyst, reduceret artsfortegnelse

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

RSL – Reduced Species List – klippekyst, reduceret artsfortegnelse

0,80

0,60

Type NEA7 makroalger i tidevandszonen

Norge

RSLA – Rocky Shore Reduced Species List – klippekyst, reduceret artsfortegnelse med abundans

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

RSL – Reduced Species List – klippekyst, reduceret artsfortegnelse

0,80

0,60

Type NEA8a/9/10 makroalger i tidevandszonen

Norge

MSMDI – Multi Species Maximum Depth Index – indeks for flere arter, maksimal dybde

0,80

0,60

Sverige

MSMDI – Multi Species Maximum Depth Index – indeks for flere arter, maksimal dybde

0,80

0,60

Resultater for makroalger – parameter for blomsterbærende makroalger i tidevandszonen – Type NEA1/26: SE BILAG II

Overgangsvande:

Resultater for makroalger – parameter for blomsterbærende makroalger i tidevandszonen – NEA11: SE BILAG II

Resultater: Blomsterplanter – subBQE, der indikerer havgræs

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Kystvande

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type NEA3/4

Tyskland

SG – Bewertungssystem für Makroalgen und Seegräser der Küsten- und Übergangsgewässer zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

0,80

0,60

Nederlandene

Overvågede havgræsenge pr. vandområde ved hjælp af luftfotos, feltundersøgelse og angivelse af overflade og tæthed pr. art

0,80

0,60

Resulter for blomsterplanter (subBQE, der indikerer havgræs) – type 1/26: SE BILAG II

Overgangsvande:

Resulter for blomsterplanter (subBQE, der indikerer havgræs) – NEA11: SE BILAG II

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTH-EAST ATLANTIC

Biologisk kvalitetselement: Fisk (Overgangsvande)

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Belgien

EBI – Zeeschelde estuarint biotisk indeks

0,85

0,615

Frankrig

ELFI – Estuarine and Lagoon Fish Index – delta- og lagunefiskeindeks

0,91

0,675

Tyskland

FAT – TW – Fischbasiertes Bewertungswerkzeug für Übergangsgewässer der norddeutschen Ästuare

0,84

0,62

Irland

TFCI – Transitional Fish Classification Index – indeks til klassifikation af fisk i overgangsvande

0,81

0,58

Nederlandene

FAT – TW – WFD Fish index for transitional waters, type O2 – VRD-fiskeindeks for overgangsvande

0,80

0,60

Portugal

EFAI – Estuarine Fish Assessment Index – indeks til vurdering af estuarine fisk

0,865

0,70

Spanien

AFI – AZTI's fiskeindeks

0,78

0,55

Spanien

TFCI – Transitional Fish Classification Index – indeks til klassifikation af fisk i overgangsvande

0,90

0,65

Det Forenede Kongerige (Nordirland)

TFCI – Transitional Fish Classification Index – indeks til klassifikation af fisk i overgangsvande

0,81

0,58

VANDKATEGORI: Kystvande/overgangsvande

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Mediterranean

Typologi med regionale almindelige interkalibreringstyper er kun blevet defineret for fytoplankton (se nedenfor).

For bentisk invertebratfauna, makroalger og havgræs gælder interkalibreringsresultaterne for hele Middelhavsområdet i medlemsstaterne.

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de nationale klassifikationssystemer

Kystvande

Følgende resultater gælder kun for bløde sedimenter.

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Metoder, der omfatter diversitetsparameter

Italien

M-AMBI

0,81

0,61

Slovenien

M-AMBI

0,83

0,62

Metoder, der ikke omfatter diversitetsparameter

Cypern

Bentix

0,75

0,58

Frankrig

AMBI

0,83

0,58

Grækenland

Bentix

0,75

0,58

Spanien

BOPA

0,95

0,54

Spanien

MEDOCC

0,73

0,47

Overgangsvande:

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Beskrivelse af typer for kystvande, der er blevet interkalibreret (gælder kun fytoplankton)

Type

Beskrivelse

Tæthed (kg/m3)

Årlig middelværdi for saltindhold (psu)

Type I

Meget påvirket af ferskvandstilførsel

< 25

< 34,5

Type IIA:

IIA Adriatic

Moderat påvirket af ferskvandstilførsel (kontinentalindflydelse)

25-27

34,5-37,5

Type IIIW

Kontinentalkyst, ikke påvirket af ferskvandstilførsel (vestlige bækken)

> 27

> 37,5

Type IIIE:

Ikke påvirket af ferskvandstilførsel (østlige bækken)

> 27

> 37,5

Type Island-W

Økyst (vestlige bækken)

Alle områder

Alle områder

Lande med samme interkalibrerede typer

Type I

:

Frankrig og Italien

Type IIA

:

Frankrig, Spanien og Italien

Type IIA Adriatic

:

Italien og Slovenien

Type Island-W

:

Frankrig, Spanien og Italien

Type IIIW

:

Frankrig, Spanien og Italien

Type IIIE

:

Grækenland og Cypern

Kystvande

Resultater for parameter, der indikerer biomasse (klorofyl a): SE BILAG II

Overgangsvande:

INTERKALIBRERING IKKE AFSLUTTET

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE MEDITERRANEAN

Biologisk kvalitetselement: Makroalger og dækfrøede planter

Kystvande

Makroalger: sub-BQE, der indikerer makroalger og dækfrøede planter

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Følgende resultater gælder øvre infralittorale zone (3,5-0,2 m dybde) ved klippekyster:

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Cypern

EEI-c – Ecological Evaluation Index – økologisk evalueringsindeks

0,76

0,48

Frankrig

CARLIT – Kartografi over littorale og øvre sublitterale klippekystsamfund

0,75

0,60

Grækenland

EEI-c – Ecological Evaluation Index – økologisk evalueringsindeks

0,76

0,48

Italien

CARLIT – Kartografi over littorale og øvre sublitterale klippekystsamfund

0,75

0,60

Slovenien

EEI-c – Ecological Evaluation Index – økologisk evalueringsindeks

0,76

0,48

Spanien

CARLIT – Kartografi over littorale og øvre sublitterale klippekystsamfund

0,75

0,60

Havgræs: sub-BQE, der indikerer makroalger og dækfrøede planter

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Cypern

PREI – Posidonia oceanica Rapid Easy Index

0,775

0,55

Frankrig

PREI – Posidonia oceanica Rapid Easy Index

0,775

0,55

Italien

PREI – Posidonia oceanica Rapid Easy Index

0,775

0,55

Spanien

POMI – Posidonia oceanica Multivariate Index

0,775

0,55

Spanien

Valencian-CS

0,775

0,55

Makroalger og dækfrøede planter

Overgangsvande:

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Medlemsstat

Interkalibrerede nationale klassifikationsmetoder

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Frankrig

Exclame

0,80

0,60

Grækenland

EEI-c – Ecological Evaluation Index – økologisk evalueringsindeks

0,70

0,40

Italien

MaQI – Makrofytkvalitetsindeks

0,80

0,60

VANDKATEGORI: Kystvande/overgangsvande

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Black Sea

Beskrivelse af almindelige interkalibreringstyper

Type

Beskrivelse

CW-BL1

Kystvande

Mesohalint, mikrotidevand (< 1 m), lavvandet (< 30 m), moderat eksponeret, blandet bund

Lande med samme interkalibrerede typer

Bulgarien og Rumænien

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE BLACK SEA

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Kystvande

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Bulgarien

IBI

0,80

0,63

Rumænien

IBI

0,80

0,63


(1)  Vil blive anvendt i England, Wales og Skotland

(2)  Grænselinje mellem høj og god er ikke defineret for reservoir (både LM5/7- og LM8-typer er reservoir)

(3)  Vil blive anvendt i England, Wales og Skotland

(4)  Vil også blive anvendt i Det Forenede Kongerige (Nordirland)


BILAG II

VANDKATEGORI: Kystvande/overgangsvande

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Baltic

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE BALTIC

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Resultater for parameter, der indikerer biomasse (klorofyl a): Økologiske kvalitetsratioer og parameterværdier

Følgende resultater henviser til sommergennemsnitsværdier maj/juni-september

Kystvande

Medlemsstat

Økologiske kvalitetsratioer i de nationale klassifikationssystemer

Parameterværdier/-områder

Klorofyl a (μg/l)

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

BC1

Finland

0,76

0,59

1,7

2,2

Sverige

0,87

0,65

1,5

2,0

BC9

Estland

0,82

0,67

2,2

2,7

Finland

0,79

0,65

1,9

2,3

Sverige

0,80

0,67

1,5

1,8

VANDKATEGORI: Kystvande/overgangsvande

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: North-East Atlantic

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTH-EAST ATLANTIC

Biologisk kvalitetselement: Bentisk invertebratfauna

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Resultaterne gælder kun for habitater i blødt sediment (mudder-/sandhabitater under tidevandszonen).

Kystvande

Type NEA 1/26 og NEA7

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type NEA1/26 og NEA 7 (Indekser, der primært afspejler organisk berigelse og giftig forurening, som belaster habitater i blødt sediment)

Danmark

DKI

0,67

0,53

Frankrig

M-AMBI

0,77

0,53

Tyskland

M-AMBI

0,85

0,70

Irland

IQI

0,75

0,64

Nederlandene

BEQI2

0,78

0,58

Norge

NQI

0,92

0,81

Portugal

P-BAT

0,79

0,58

Spanien

M-AMBI

0,77

0,53

Spanien

BO2A

0,78

0,44

Det Forenede Kongerige

IQI

0,75

0,64

Type NEA1/26 (Indekser, der afspejler multiple belastninger i multiple habitater)

Belgien

BEQI

0,80

0,60

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTH-EAST ATLANTIC

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Kystvande

Fytoplankton: Parameter, der indikerer biomasse (klorofyl a)

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer og parameterværdier

Parameterværdierne udtrykkes i μg/l som 90-percentilværdien beregnet over den definerede vækstsæson i en seksårig periode. Resultaterne relaterer sig til geografiske områder inden for typerne som beskrevet i den tekniske rapport.

Type

Økologiske kvalitetsratioer

Værdier (μg/l, 90-percentil)

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

NEA 1/26a

Frankrig

0,67

0,33

5

10

Irland

0,67

0,33

5

10

Norge

0,67

0,33

2,5

5

Sydspanien

0,67

0,33

5

10

Nordspanien Den østlige del af Det Cantabriske Hav

0,67

0,33

1,5

3

Spanien, den norlige og centrale del af Det Cantabriske Hav

0,67

0,33

3

6

Det Forenede Kongerige

0,67

0,33

5

10

NEA1/26b

Belgien

0,67

0,44

10

15

Frankrig

0,67

0,44

10

15

Nederlandene

0,67

0,44

10

15

Det Forenede Kongerige

0,67

0,44

10

15

NEA3/4

Tyskland

0,66

0,44

7-10

11-15

Nederlandene

0,66

0,44

10-14

15-21

NEA1/26e

Portugal

0,67

0,44

6 – 8

9 – 12

Spanien

0,67

0,44

6 – 8

9 – 12

NEA9

Norge

0,67

0,33

2,5

5

Sverige

0,67

0,33

2,5

5

NEA10

Norge

0,67

0,33

3

6

Sverige

0,67

0,33

3

6

RESULTATER FOR DEN GEOGRAFISKE INTERKALIBRERINGSGRUPPE NORTH-EAST ATLANTIC

Biologisk kvalitetselement: Makroalger og dækfrøede planter

Makroalger: parameter for blomsterbærende makroalger i tidevandszonen i blød bund, der indikerer abundans

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer for interkalibrerede nationale parametre

Kystvande

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type NEA1/26

Tyskland

Bewertungssystem für opportunistische Makroalgen auf eulitoralen Weichböden der Küstengewässer

0,80

0,60

Irland

OGA-redskab – Abundans af opportunistiske grønne makroalger

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

OMBT-redskab for opportunistiske blomsterbærende makroalger

0,80

0,60

Overgangsvande

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type NEA11

Irland

OGA-redskab – Abundans af opportunistiske grønne makroalger

0,80

0,60

Portugal

BMI – Indeks for blomsterbærende makroalger (vurdering af blomsterbærende makroalger)

0,80

0,60

Det Forenede Kongerige

OMBT-redskab for opportunistiske blomsterbærende makroalger

0,80

0,60

Resultater: Blomsterplanter – sub-BQE, der indikerer makroalger og dækfrøede planter

Kystvande:

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Land

Interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type NEA1/26

Frankrig

SBQ – Kvaliteten af havgræsenge i kyst- og overgangsvandområder

0,80

0,60

Tyskland

SG – Bewertungssystem für Makroalgen und Seegräser der Küsten- und Übergangsgewässer zur Umsetzung der EG-Wasserrahmenrichtlinie in Deutschland

0,80

0,60

Irland

Havgræsabundans i tidevandszonen og artssammensætning

0,80

0,63

Overgangsvande:

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer i de interkalibrerede nationale klassifikationssystemer

Type og land

Interkalibrerede nationale parametre

Økologiske kvalitetsratioer

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type NEA11

Frankrig

SBQ – Kvaliteten af havgræsenge i kyst- og overgangsvandområder

0,80

0,60

Tyskland

SG – Bewertungssystem für Makroalgen und Seegräser der Küsten- und Übergangsgewässer zur Umsetzung der EG-Wasserrahmen-richtlinie in Deutschland

0,80

0,60

Irland

Havgræsabundans i tidevandszonen og artssammensætning

0,83

0,70

Nederlandene

Overvågede havgræsenge pr. vandområde ved hjælp af luftfotos, feltundersøgelse og angivelse af overflade og tæthed pr. art

0,80

0,60

Portugal

SQI – Seagrass quality index for intertidal TW – indeks for kvaliteten af havgræs i overgangsvande i tidevandszonen

0,80

0,60

VANDKATEGORI: Kystvande/overgangsvande

GEOGRAFISK INTERKALIBRERINGSGRUPPE: Mediterranean

Biologisk kvalitetselement: Fytoplankton

Fytoplankton: Parameter, der indikerer biomasse (klorofyl a)

Kystvande

Resultater: Økologiske kvalitetsratioer og parameterværdier

Parameterværdierne er udtrykt i μg/l klorofyl a for 90-percentilen beregnet for et år i mindst en femårig periode. Resultaterne relaterer sig til geografiske områder inden for typerne som beskrevet i den tekniske rapport.

Type

Økologiske kvalitetsratioer

Værdier (μg/l, 90-percentil)

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Grænselinje mellem høj og god

Grænselinje mellem god og moderat

Type II-A

Frankrig

0,80

0,53

2,38

3,58

Spanien

0,80

0,53

2,38

3,58

Italien (Tyrrhenian)

0,76

0,59

1,06

2,19

Type II-A Adriatic

Italien

0,75

0,58

1,58

3,81

Slovenien

0,75

0,58

1,58

3,81

Type Island-W

Frankrig

0,80

0,50

0,75

1,20

Spanien

0,80

0,50

0,75

1,20

Type III-W

Frankrig

0,80

0,50

1,13

1,80

Spanien

0,80

0,50

1,13

1,80

Type III-E

Cypern

0,80

0,20

0,10

0,40

Grækenland

0,80

0,20

0,10

0,40


Top