EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32011D0210

Rådets afgørelse 2011/210/FUSP af 1. april 2011 om Den Europæiske Unions militæroperation som støtte til humanitære bistandsoperationer som reaktion på krisesituationen i Libyen ( »EUFOR Libyen« )

OJ L 89, 5.4.2011, p. 17–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 10/11/2011; ophævet ved 32011D0764

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2011/210/oj

5.4.2011   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 89/17


RÅDETS AFGØRELSE 2011/210/FUSP

af 1. april 2011

om Den Europæiske Unions militæroperation som støtte til humanitære bistandsoperationer som reaktion på krisesituationen i Libyen (»EUFOR Libyen«)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Union, særlig artikel 28 og artikel 43, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I sin resolution om fred og sikkerhed i Afrika, der blev vedtaget den 26. februar 2011 (UNSCR 1970 (2011)), gav FN's Sikkerhedsråd (Sikkerhedsrådet) udtryk for alvorlig bekymring over situationen i Libyen og fordømte volden og anvendelsen af magt mod civile. Sikkerhedsrådet opfordrede endvidere alle FN's medlemsstater, der er medlemmer, til at stille humanitær og anden bistand til rådighed i Libyen.

(2)

I sin resolution om situationen i Libyen, der blev vedtaget den 17. marts 2011, (UNSCR 1973 (2011)) erindrede Sikkerhedsrådet UNSCR 1970 (2011) og erklærede, at det var fast besluttet på at sikre beskyttelsen af civile og civilt befolkede områder og en hurtig og uhindret adgang for humanitær bistand samt det humanitære personales sikkerhed. Det så også med tilfredshed på reaktionen fra nabostaterne, især Tunesien og Egypten, med hensyn til at imødekomme flygtninges og udenlandske arbejdstageres behov og opfordrede det internationale samfund til at støtte disse bestræbelser.

(3)

Endvidere gav Sikkerhedsrådet medlemsstater, der har underrettet FN's generalsekretær, og handler nationalt eller gennem regionale organisationer eller arrangementer og i samarbejde med ham og Den Arabiske Ligas medlemsstater, tilladelse til at træffe alle nødvendige foranstaltninger for at beskytte civile og civilt befolkede områder, som er truet af angreb, i Libyen, samtidig med at det udelukker enhver form for udenlandsk besættelsesstyrke på nogen del af libysk område.

(4)

Rådet gav i sine konklusioner af 21. marts 2011 udtryk for bekymring over situationen i Libyen og fordømte regimets grove og systematiske krænkelse af menneskerettighederne, volden og dets brutale undertrykkelse af det libyske folk. Det udtrykte tilfredshed med vedtagelsen af UNSCR 1973 (2011) og understregede, at Unionen er fast besluttet på at bidrage til gennemførelsen af den og på at skride samlet og resolut til handling med alle de internationale partnere, navnlig Den Arabiske Liga og andre regionale interessenter, med henblik herpå. Det bekræftede, at Unionens hovedmål er at beskytte civilbefolkningen og yde støtte til, at det libyske folk kan indfri sit håb om et demokratisk samfund.

Rådet gav udtryk for, at Unionen er parat til at yde støtte under den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik (FSFP) til humanitær bistand efter anmodning fra FN's Kontor for Koordination af Humanitære Anliggender (OCHA) og under FN's koordinerende rolle.

(5)

Den 24. marts2011 godkendte Rådet et krisestyringskoncept som reaktion på krisen i Libyen. Yderligere planlægning bør fokusere på støtte til humanitær bistand. I særdeleshed vil operationen ikke påvirke de humanitære aktørers neutralitet eller uafhængighed. En afgørelse om at iværksætte operationen kan kun træffes på baggrund af en anmodning fra OCHA og skal træffes i lyset af en aktuel risiko- og trusselsvurdering.

(6)

Med henblik på at sikre deres godkendelse af en eventuel militær EU-tilstedeværelse i deres respektive lande foretages der tæt koordinering og konsultationer med Egyptens og Tunesiens regeringer.

(7)

Den Udenrigs- og Sikkerhedspolitiske Komité (PSC) bør under ansvar af Rådet og af Unionens højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik (den højtstående repræsentant) varetage den politiske kontrol med EU-militæroperationen, stå for den strategiske ledelse og træffe de nødvendige afgørelser i overensstemmelse med artikel 38, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union (TEU).

(8)

Det er nødvendigt at forhandle og indgå internationale aftaler om tredjestaters deltagelse i EU-operationer og om status for EU-styrkerne og deres personel.

(9)

Aktionsudgifterne i forbindelse med denne afgørelse, der har indvirkning på militær- eller forsvarsområdet, bør afholdes af medlemsstaterne i henhold til artikel 41, stk. 2, i TEU og i overensstemmelse med Rådets afgørelse 2008/975/FUSP af 18. december 2008 om oprettelse af en mekanisme til administration af finansieringen af de fælles udgifter til EU-operationer, der har indvirkning på militær- eller forsvarsområdet (Athena) (1).

(10)

I henhold til artikel 28, stk. 1, i TEU giver Rådet beføjelser til at vedtage afgørelser om fastsættelse af de midler, der skal stilles til rådighed for Unionen. Det finansielle referencegrundlag for en foreløbig periode på fire måneder for de fælles udgifter til EU-militæroperation er udtryk for det bedste skøn på nuværende tidspunkt og foregriber ikke de beløb, som fastlægges i det endelige budget i overensstemmelse med de regler, der er fastsat i Athena.

(11)

I medfør af artikel 5 i protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet som bilag til TEU og til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF), deltager Danmark ikke i udarbejdelsen og gennemførelsen af Unionens afgørelser og aktioner, som har indvirkning på forsvarsområdet. Danmark deltager derfor ikke i finansieringen af denne operation —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Mission

1.   Med henblik på at understøtte mandaterne fra FN's Sikkerhedsråds resolution 1970 og 1973 (2011) gennemfører Unionen, hvis FN's Kontor for Koordination af Humanitære Anliggender (OCHA) anmoder herom, inden for rammerne af den fælles sikkerheds- og forsvarspolitik en militæroperation, i det følgende benævnt »EUFOR Libyen«, med henblik på at støtte humanitær bistand i regionen. Operationen skal fuldt ud overholde retningslinjerne for anvendelse af militære og civile midler til støtte for De Forenede Nationers humanitære indsats i komplekse nødsituationer og anvisningerne om brug af udenlandske militære aktiver med henblik på at støtte humanitære operationer i forbindelse med den aktuelle krise i Nordafrika.

2.   Til støtte for dette politiske mål skal EUFOR Libyen, hvis OCHA anmoder herom, under fuld overholdelse af de i stk. 1 omhandlede retningslinjer og anvisninger:

bidrage til en sikker flytning og evakuering af fordrevne

støtte de humanitære organisationer i deres aktiviteter med specifikke kapaciteter.

Artikel 2

Udnævnelse af den øverstbefalende for EU-operationen

Kontraadmiral Claudio GAUDIOSI udnævnes hermed til øverstbefalende for EU-operationen EUFOR Libyen.

Artikel 3

Udpegelse af EU-operationens hovedkvarter

Det operative hovedkvarter for EUFOR Libyen placeres i Rom.

Artikel 4

Planlægning og iværksættelse af operationen

Afgørelsen om at iværksætte EU-militæroperationen vedtages af Rådet, i lyset af en aktuel risiko- og trusselsvurdering, efter godkendelse af operationsplanen og reglerne for magtanvendelse.

Artikel 5

Politisk kontrol og strategisk ledelse

1.   Under ansvar af Rådet og den højtstående repræsentant udøver PSC den politiske kontrol med og den strategiske ledelse af EUFOR Libyen. Rådet bemyndiger herved PSC til at træffe de relevante afgørelser i overensstemmelse med artikel 38, stk. 3, i TEU. Denne bemyndigelse omfatter de nødvendige beføjelser til at ændre planlægningsdokumenterne, herunder operationsplanen, kommandovejen og reglerne for magtanvendelse. Den omfatter også de nødvendige beføjelser til at træffe beslutninger om udnævnelsen af den øverstbefalende for EU-operationen og den øverstbefalende for EU-styrken. Beslutningskompetencen med hensyn til EUFOR Libyens mål og afslutning forbliver i Rådet.

2.   PSC aflægger med regelmæssige mellemrum rapport til Rådet.

3.   PSC modtager med regelmæssige mellemrum rapporter fra formanden for Den Europæiske Unions Militærkomité (EUMC) vedrørende gennemførelsen af EUFOR Libyen. PSC kan, i det omfang det er relevant, indkalde den øverstbefalende for EU-operationen eller den øverstbefalende for EU-styrken til sine møder.

Artikel 6

Militær ledelse

1.   EUMC forestår overvågningen af, at EUFOR Libyen, der gennemføres under ansvar af den øverstbefalende for EU-operationen, udføres korrekt.

2.   EUMC modtager med regelmæssige mellemrum rapporter fra den øverstbefalende for EU-operationen. Den kan, i det omfang det er relevant, indkalde denne eller den øverstbefalende for EU-styrken til sine møder.

3.   Formanden for EUMC fungerer som det primære kontaktled til den øverstbefalende for EU-operationen.

Artikel 7

Gennemførelse og sammenhæng i Unionens indsats

1.   Den højtstående repræsentant sikrer, at denne afgørelse gennemføres og er i overensstemmelse med Unionens optræden udadtil som helhed, herunder Unionens humanitære bistandsaktiviteter.

2.   Den øverstbefalende for EU-operationen bistår den højtstående repræsentant med gennemførelsen af denne afgørelse.

Artikel 8

Samarbejde med andre aktører

1.   Planlægning og afvikling af operationen udføres i tæt samarbejde og komplementaritet med OCHA, som koordinerer den overordnede humanitære indsats, NATO, og andre aktører.

2.   EUFOR Libyen arbejder tæt sammen med den eller de udpegede FN-koordinatorer samt med den eller de udpegede koordinatorer fra Den Arabiske Liga og med dens medlemsstater.

3.   Der foretages konsultationer med Den Afrikanske Union, i det omfang det er relevant.

Artikel 9

Tredjestaters deltagelse

1.   Uden at dette anfægter Unionens selvstændige beslutningstagning og fælles institutionelle ramme, og i overensstemmelse med de relevante retningslinjer fra Det Europæiske Råd, kan tredjestater, navnlig Den Arabiske Ligas medlemsstater, opfordres til at deltage i operationen.

2.   Rådet bemyndiger herved PSC til at opfordre tredjestater til at foreslå bidrag og efter henstilling fra den øverstbefalende for EU-operationen og EUMC at træffe de relevante afgørelser om accept af de foreslåede bidrag.

3.   Detaljerede arrangementer vedrørende tredjestaters deltagelse fastlægges i aftaler, der indgås i henhold til artikel 37 i TEU og efter proceduren i artikel 218 i TEUF. Hvis Unionen og en tredjestat har indgået en rammeaftale om denne tredjestats deltagelse i Unionens krisestyringsoperationer, finder bestemmelserne i en sådan aftale anvendelse i forbindelse med denne operation.

4.   Tredjestater, der yder væsentlige militære bidrag til EUFOR Libyen, har samme rettigheder og forpligtelser i den daglige ledelse af operationen som de medlemsstater, der deltager i operationen.

5.   Rådet bemyndiger herved PSC til at træffe de relevante afgørelser om nedsættelse af en bidragyderkomité, hvis tredjestater yder væsentlige militære bidrag.

Artikel 10

Status for EU-ledede styrker og deres personel

Status for EU-ledede styrker og deres personel, herunder privilegier, immuniteter og yderligere garantier, der er nødvendige for gennemførelsen og den uhindrede afvikling af operationen, kan fastlægges i aftaler, der indgås i overensstemmelse med artikel 37 i TEU og efter proceduren i artikel 218, stk. 3, i TEUF.

Artikel 11

Finansielle ordninger

1.   De fælles udgifter til EUFOR Libyen administreres i overensstemmelse med afgørelse 2008/975/FUSP.

2.   Det finansielle referencegrundlag for de fælles udgifter til EUFOR Libyen beløber sig til 7 900 000 EUR. Den procentdel af referencebeløbet, der er omhandlet i artikel 25, stk. 1, i afgørelse 2008/975/FUSP, er 30 %.

Artikel 12

Videregivelse af oplysninger til tredjeparter

1.   Den højtstående repræsentant bemyndiges hermed til at videregive EU's klassificerede informationer og dokumenter, der er fremstillet med henblik på EUFOR Libyen, til Den Afrikanske Union, Den Arabiske Liga, Egypten, De Forenede Nationer, Tunesien samt andre tredjeparter, der er inddraget i denne afgørelse, op til den klassifikationsgrad, der er relevant for hver af dem, og i overensstemmelse med Rådets sikkerhedsforskrifter (2).

2.   Den højtstående repræsentant bemyndiges hermed til at videregive ikke-klassificerede EU-dokumenter vedrørende Rådets forhandlinger om EUFOR Libyen, som i henhold til artikel 6, stk. 1, i Rådets forretningsorden (3) er omfattet af tavshedspligt, til Den Afrikanske Union, Den Arabiske Liga, Egypten, De Forenede Nationer, Tunesien samt andre tredjeparter, der er inddraget i denne afgørelse.

Artikel 13

Ikrafttræden og afslutning

1.   Denne afgørelse træder i kraft på dagen for vedtagelsen.

2.   EUFOR Libyen afsluttes, med mindre Rådet træffer anden afgørelse, senest fire måneder efter, at indledende operativ kapacitet er nået.

3.   Denne afgørelse ophæves fra den dato, hvor EU-operationens hovedkvarter eller styrkehovedkvarteret i overensstemmelse med de planer, der er godkendt for så vidt angår EUFOR Libyens afslutning, afvikles, jf. dog de relevante procedurer, der er fastlagt i afgørelse 2008/975/FUSP vedrørende revision og regnskabsaflæggelse deraf.

Udfærdiget i Bruxelles, den 1. april 2011.

På Rådets vegne

MARTONYI J.

Formand


(1)  EUT L 345 af 23.12.2008, s. 96.

(2)  Rådets afgørelse 2001/264/EF af 19. marts 2001 om vedtagelse af Rådets sikkerhedsforskrifter (EFT L 101 af 11.4.2001, s. 1).

(3)  Rådets afgørelse 2009/937/EU af 1. december 2009 om vedtagelse af Rådets forretningsorden (EUT L 325 af 11.12.2009, s. 35).


Top