EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017PC0772

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE om ændring af afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme

COM/2017/0772 final - 2017/0309 (COD)

Bruxelles, den 23.11.2017

COM(2017) 772 final

2017/0309(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Formålet med forslaget er at indføre visse målrettede ændringer af Rådets afgørelse 1313/2013/EU ("afgørelsen") om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme ("EU-mekanismen"), hvorefter Den Europæiske Union støtter, koordinerer og supplerer medlemsstaternes indsats på civilbeskyttelsesområdet med henblik på at sikre forebyggelse, beredskab og indsats i tilfælde af naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer i og uden for Unionen. Baseret på principperne om solidaritet og fælles ansvar er de overordnede mål med dette forslag at sikre, at Unionen kan yde en bedre krisestøtte og nødhjælp til sine borgere i og uden for Europa. I forslaget anerkendes det, at indsatsen med henblik på at forebygge katastrofer er afgørende for at begrænse behovet for krisestøtte og nødhjælp.

Ifølge den nylige foreløbige evaluering af EU-civilbeskyttelsesmekanismen 1 , jf. artikel 34 afgørelse nr. 1313/2013/EU og andre resultatvurderinger som f.eks. "Den Europæiske Revisionsrets revision af EU-civilbeskyttelsesmekanismen" 2 , har EU-mekanismen vist sig at være et nyttigt værktøj til at mobilisere og koordinere assistancen fra de deltagende stater som reaktion på kriser i og uden for EU, hvilket er et konkret bevis på europæisk solidaritet. Nogle af konklusionerne fra disse dokumenter og yderligere dokumentation har dog vist, at det vil være hensigtsmæssigt at foretage lovgivningsmæssige ændringer af visse områder. I den forbindelse har et af de centrale hensyn været de operationelle erfaringer, som udgør en vigtig faktor for tilblivelsen af dette initiativ, da de har fremhævet begrænsningerne ved den nuværende ramme.

Unionen har siden 2013 stået over for en lang række katastrofer, som har medført tab af menneskeliv og andre ødelæggende virkninger for borgere, virksomheder, samfund og miljøet. Mere konkret forholder det sig sådan, at indsatsen for at imødegå en række nylige katastrofer, herunder de humanitære følger af flygtninge- og migrationskrisen, manglen på disponible aktiver under perioderne med skovbrande i 2016 og 2017, hvor især den sidste var særlig lang og intens med over 100 dødsfald, samt de alvorlige konsekvenser af en række orkaner i Caribien og voldsomme storme og oversvømmelser i EU, har været en virkelig stresstest for EU-civilbeskyttelsesmekanismen. Dette har specielt været tydeligt under flere omfattende katastrofer, der har berørt flere medlemsstater på samme tid. I sådanne tilfælde har medlemsstaternes frivillige bidrag til at imødegå katastrofer alt for ofte været utilstrækkelige, og de eksisterende huller i visse kritiske dele af beredskabskapaciteten er blevet mere end tydelige, hvilket også fremgår af rapporten over kapacitetsmangler, som blev offentliggjort i begyndelsen af 2017 3 . De mest slående eksempler i denne sammenhæng er EU's manglende kollektive evne til at reagere på samtlige 17 anmodninger om assistance ved skovbrande; kun 10 anmodninger kunne imødekommes, og undertiden opstod der forsinkelser, som gjorde indsatsen mindre rettidig.

På den baggrund er der god grund til at iværksætte en målrettet revision af de nuværende bestemmelser om EU-civilbeskyttelsesmekanismen med henblik på at tackle de vigtigste udfordringer, som EU-mekanismen i øjeblikket står over for. Konkret betyder det, at ændringerne i dette forslag tager sigte på at nå følgende mål:

a) styrkelse af effektiviteten af forebyggende foranstaltninger som en del af risikostyringen i forbindelse med katastrofer samt styrkelse af forbindelserne med andre centrale EU-politikker, der omhandler katastrofeforebyggelse og katastrofeberedskab

b) styrkelse af EU's og medlemsstaternes kollektive evne til at reagere på katastrofer og håndtering af gentagne og nye kapacitetsmangler, navnlig med oprettelsen af en dedikeret beredskabsreserve på EU-niveau, hvor afgørelser om indsættelse træffes af Kommissionen, som bevarer kommandoen og kontrollen (kaldet "rescEU"). RescEU vil blive udstyret med udvalgte katastrofeberedskabskapaciteter til imødegåelse af naturbrande, oversvømmelser, jordskælv og sundhedsmæssige krisesituationer, alt efter omstændighederne. Efter en række drøftelser med medlemsstaterne bør der også forudses et felthospital, der under det europæiske lægekorps hurtigt kan sættes ind både i og uden for Unionen i tilfælde af epidemier som f.eks. ebola og zika. Desuden har Europa været ramt af adskillige terrorangreb. Hvis der stilles en sådan kapacitet til rådighed på EU-plan, kan det også bidrage til at skabe stordriftsfordele og nedbringe omkostningerne til indkøb af samme kapaciteter individuelt.

c) at sikre, at EU-mekanismens administrative procedurer er hurtige og effektive i forbindelse med støtte til nødhjælpsoperationer.

Det er generelt anerkendt, at der er behov for at styrke den europæiske civilbeskyttelse i lyset af tendenserne med katastrofer, herunder ekstreme vejrforhold og de interne sikkerhedsspørgsmål. Dette forslag er baseret på yderligere nylige analyser og nøje overvejelser om de identificerede mangler i samarbejde med de ansvarlige civilbeskyttelsesmyndigheder.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Dette forslag bidrager til en af de ti politiske prioriteter, der er fastlagt af Kommissionen for perioden 2015-2019, nemlig virkeliggørelsen af "et område med retfærdighed og grundlæggende rettigheder baseret på gensidig tillid". Gensidig tillid er forankret i princippet om solidaritet, der ligger til grund for afgørelse nr. 1313/2013/EU, og vil med dette forslag blive styrket sammen med principperne om fælles ansvar og ansvarlighed.

De foreslåede ændringer er helt i tråd med det bredere mål, som er at arbejde hen imod et "Europa, der beskytter", hvilket har været retningsgivende for Kommissionens indsats i de seneste år og fortsat vil være det i den kommende fremtid. Dette forslag bygger på de positive resultater, som de nuværende rammer indtil videre har leveret, og har til formål at rette op på dens mangler gennem skærpede bestemmelser, således at medlemsstaternes indsats på dette område fortsat støttes, koordineres og suppleres.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

De foranstaltninger, der er planlagt i henhold til den reviderede EU-civilbeskyttelsesmekanisme, er i overensstemmelse med EU's overordnede mål om at sikre, at alle relevante EU-politikker og instrumenter bidrager til at styrke Unionens kapaciteter for så vidt angår katastroferisikostyring, lige fra katastrofeforebyggelse til katastrofeberedskab, indsats og genopretning. Den afspejler også det mål, der er fastsat i artikel 3, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union, om at støtte solidariteten mellem medlemsstaterne.

Opmærksomheden rettes navnlig mod at sikre en tæt samordning og sammenhæng med foranstaltninger, der gennemføres som led i andre EU-politikker, f.eks. om tilpasning til klimaændringer, og instrumenter i forbindelse med katastrofeforebyggelse og katastroferisikobegrænsning såsom samhørighed, udvikling af landdistrikter, forskning, sundhed, samt migration og sikkerhedspolitikker. På samme måde tager forslaget sigte på at skabe stærkere synergier med den humanitære bistandspolitik, navnlig i forbindelse med reaktionen på katastrofer uden for Unionen.

Ingen retsakter under andre EU-politikker kan på nuværende tidspunkt opfylde de målsætninger, der forfølges i dette forslag. Der bør derfor heller ikke være nogen overlapning af foranstaltninger på området.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for dette forslag er artikel 196 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

Målene for forslaget kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af de enkelte medlemsstater. EU-civilbeskyttelsesmekanismen blev indført, fordi større katastrofer kan overstige kapaciteten af de enkelte medlemsstaters indsatskapaciteter. Tilvejebringelse af velkoordineret og hurtig gensidig assistance mellem medlemsstaterne er en central opgave.

Ud over ændringer, der skal sikre sammenhæng og forenkling, indeholder forslaget også yderligere muligheder for at styrke den fælles evne til at forberede sig på og reagere på katastrofer. Dette er særlig relevant i forbindelse med en katastrofe, eller flere katastrofer, med vidtrækkende konsekvenser, der overstiger kapaciteten af et kritisk antal medlemsstater samtidig, og som kan lamme den gensidige assistance mellem dem. Det er også tilfældet for den kapacitet, der ville være nødvendig i tilfælde af et katastrofescenario med lav sandsynlighed, men med store konsekvenser. I sådanne tilfælde er det klart, at medlemsstaterne ikke kan garantere en tilstrækkelig indsats alene, og EU-støtte er derfor nødvendig for at støtte og supplere medlemsstaternes indsats i henhold til artikel 196 traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

I betragtning af de fordele, forslaget giver i form af mindre tab af menneskeliv og mindre miljømæssig, økonomisk og materiel skade, har det tydeligvis en EU-merværdi.

Proportionalitetsprincippet

Forslaget går ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå målene. Det afhjælper mangler, der er konstateret i den foreløbige evaluering og i andre af de seneste dokumenter, som vurderer EU-civilbeskyttelsesmekanismens resultater (Revisionsrettens særberetning om EU-civilbeskyttelsesmekanismen 4 , Kommissionens rapport om opnåede fremskridt og tilbageværende mangler i den europæiske katastrofeberedskabskapacitet 5 , som tidligere nævnt, og EU's oversigt over risici 6 ), og det indeholder forslag til løsninger, der er i overensstemmelse med mandatet fra Rådet og Europa-Parlamentet.

Den administrative byrde, som Unionen og medlemsstaterne pålægges, er begrænset og går ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at opfylde målene med forslaget. Desuden vil strømliningen af visse af EU's medfinansieringssatser og afskaffelsen af samfinansieringen på visse områder mindske den administrative byrde.

Valg af retsakt

Forslag til afgørelse om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Høringer af interesserede parter

De mangler, som dette forslag har til formål at afhjælpe, blev konstateret på grundlag af operationelle erfaringer og resultaterne af den omfattende høring af interessenter, der for nylig blev gennemført inden for rammerne af den foreløbige evaluering af EU-civilbeskyttelsesmekanismen 7 . Det generelle mål med sidstnævnte var at give alle interessenter lejlighed til at fremsætte deres synspunkter vedrørende EU-civilbeskyttelsesmekanismens resultater i første halvdel af dens gennemførelse. De specifikke mål var at:

(a)indhente synspunkter og udtalelser fra de europæiske borgere om de resultater, som EU-civilbeskyttelsesmekanismen indtil videre har opnået

(b)fastslå vigtigheden af de forskellige prioriteter for katastroferisikostyring, som de opfattes i hele EU

(c)indhente målrettet feedback og teknisk rådgivning fra EU-civilbeskyttelsesmekanismens primære interessenter

(d)indsamle dokumentation til støtte for den foreløbige evaluering af EU-civilbeskyttelsesmekanismen for hvert af de vigtigste evalueringskriterier.

Fire af de vigtigste grupper af interessenter blev inddraget under høringerne:

Enheder, der gennemfører EU-civilbeskyttelsesmekanismen: Medlemsstaternes civilbeskyttelsesmyndigheder, der bidrager med moduler og/eller eksperter til den europæiske katastrofeberedskabskapacitet, andre civilbeskyttelsesmyndigheder i medlemsstaterne og civilbeskyttelsesmyndighederne i de deltagende stater 8 .

Enheder, der er berørt af EU-civilbeskyttelsesmekanismen: Værtslande, som har modtaget støtte fra EU-civilbeskyttelsesmekanismen (EU, tiltrædelseslande, europæiske naboskabslande og andre tredjelande), Europa-Parlamentet, Regionsudvalget og lokale myndigheder.

Enheder, der har en erklæret interesse i EU-civilbeskyttelsesmekanismen: Andre myndigheder i medlemsstaterne, andre myndigheder i de deltagende stater, FN-agenturer, Verdensbanken, NGO'er, den private sektor, fonde osv.

Enheder med relevant ekspertise inden for EU-civilbeskyttelsesmekanismen (dvs. katastroferisikostyring): Universiteter/ekspertisecentre og tænketanke, hovedsagelig i de deltagende stater.

Indhentning og brug af ekspertbistand

Den foreløbige evaluering, der ligger til grund for dette forslag, blev foretaget af en ekstern evaluator mellem september 2016 og juni 2017. Den var baseret på input modtaget under drøftelser med de deltagende stater (Civilbeskyttelsesudvalget, Civilbeskyttelsesgruppen og generaldirektørmøder) og tog hensyn til de oplysninger, der er indhentet via en åben offentlig høring, Revisionsrettens særberetning om EU-civilbeskyttelsesmekanismen og Kommissionens rapport om opnåede fremskridt og tilbageværende mangler i den europæiske katastrofeberedskabskapacitet.

Evalueringen bestod af tre faser:

i)indledende fase, herunder en skrivebordsgennemgang af EU-civilbeskyttelsesmekanismens aktiviteter og indledende samtaler med sagsbehandlere.

ii)undersøgelse, herunder en målrettet høring af EU-civilbeskyttelsesmekanismens vigtigste interessenter 9 via onlineundersøgelser, ansigt til ansigt-interviews og telefoninterviews og tre casestudier (skovbrande i Cypern, moduløvelse for Estland og migrationskrisen).

iii)analyse og sammenfatning, herunder datatriangulation og udarbejdelse af konklusioner, henstillinger og udkast.

Den ovennævnte åbne offentlige høring fandt sted online over en periode på tre måneder (november 2016 — februar 2017), hvor ca. 130 respondenter fra hele Europa afgav feedback om EU-civilbeskyttelsesmekanismen. En rapport om resultaterne af den åbne offentlige høring blev offentliggjort sidst i marts 2017 10 .

Konsekvensanalyse

Der er ikke foretaget nogen konsekvensanalyse som ledsagedokument til dette forslag, da der er et yderst presserende behov for at gennemføre de foreslåede ændringer som følge af mangler i den kritiske kapacitet på europæisk plan, hvilket navnlig skovbrandslukningen i sæsonen 2017 viste. Sådanne mangler har påvirket EU's reaktion på katastrofer betydeligt og resulteret i et stort antal tilskadekomne, store økonomiske konsekvenser og skader på miljøet.

Målrettet regulering og forenkling

Den foreslåede revision er begrænset i omfang og art, skaber balance mellem medlemsstaternes interesser og er proportionel, i forhold til hvad der kræves rent operationelt.

Da der er tale om en revision af en gældende retsakt, har Kommissionen set på muligheder for at forenkle og reducere byrderne. Selv om der som forklaret nedenfor er identificeret en række forenklingstiltag, har det ikke været muligt at kvantificere disse på grund af den begrænsede adgang til data inden for den snævre tidsramme.

Dette forslag fjerner administrative hindringer ved at indføre en specifik henvisning til brug af enhedsomkostninger, faste beløb og faste takster i forbindelse med samfinansieringen af transportomkostninger. Derudover forenkler forslaget de eksisterende administrative procedurer ved at strømline reglerne for samfinansiering.

Mere generelt har dette forslag til formål at ajourføre operationelle procedurer for at sikre, at de er egnede til formålet, hurtige og nemme at forstå og anvende, således at medlemsstaterne kan få adgang til støtte og bistand fra EU-civilbeskyttelsesmekanismen, hvis det er nødvendigt. For eksempel har de seneste katastrofer vist, at Unionen måske ikke er tilstrækkeligt udstyret med henblik på nødsituationer, der har vidtrækkende konsekvenser, som berører flere medlemsstater på samme tid (f.eks. naturbrande, ekstreme vejrforhold, store oversvømmelser, jordskælv, epidemier (såsom ebola) og terrorangreb). Under sådanne omstændigheder er medlemsstaterne ikke altid i stand til at yde assistance.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Som anført i artikel 19 i afgørelse 1313/2013/EU er finansieringsrammen til gennemførelse af EU-mekanismen i forbindelse med den flerårige finansielle ramme for perioden 2014-2020 på 368,4 mio. EUR. Dette beløb består af et bidrag på 223,8 mio. EUR fra udgiftsområde 3 (Sikkerhed og EU-borgerskab) og 144,6 mio. EUR fra udgiftsområde 4 (Et globalt Europa). Desuden er udgifter til administration og personale omfattet af udgiftsområde 5 for et omtrentligt samlet beløb på 52,5 mio. EUR.

Formålet med dette forslag er at nå de mål, der er opstillet i afsnit 1 ovenfor, nemlig:

styrkelse af den fælles kapacitet i medlemsstaterne og EU med henblik på at reagere på katastrofer gennem oprettelsen af en dedikeret beredskabsreserve, som Kommissionen har kommandoen over og kontrollen med (rescEU)

højere medfinansieringssatser (75 %) af de kapaciteter, som er stillet til rådighed for den europæiske pulje. Dette omfatter tilpasning, reparation, transport og driftsomkostninger

øget fokus på forebyggelse og fremme af sammenhængen med andre vigtige EU-politikker og

styrkelse af samarbejdet med naboskabslandene.

For at opnå dette, sigter dette forslag mod en samlet stigning i EU-civilbeskyttelsesmekanismens finansieringsramme for perioden 2018-2020 på yderligere 280 mio. EUR.

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Artikel 34, stk. 2, i afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme finder anvendelse. Det fastsættes heri, at der jævnligt føres tilsyn med gennemførelsen af foranstaltninger, som modtager finansiel bistand. Mere generelle krav om, at Kommissionen evaluerer anvendelsen af afgørelsen og forelægger foreløbige og efterfølgende evalueringsrapporter, samt en meddelelse om gennemførelsen, er også fastsat heri. Sådanne evalueringer bør baseres på de indikatorer, der er fastsat i afgørelsens artikel 3.

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Dette forslag ændrer et begrænset antal artikler i afgørelse 1313/2013/EU med henblik på at nå de tidligere fastsatte mål.

Med hensyn til det første mål opnås en forbedring af den kollektive evne til at reagere på katastrofer og støtte medlemsstaterne, så de kan håndtere de katastrofer, der i løbet af de seneste par år ofte har påvirket den sociale struktur i Europa (kapacitet til brandslukning fra luften, højkapacitetspumpning, eftersøgning og redning i byområder, felthospitaler og medicinske nødhjælpshold), ved hjælp af følgende:

Oprettelse af en dedikeret reserve af aktiver: rescEU. Dette forslag giver udtrykkeligt Kommissionen mulighed for at erhverve sine egne operationelle kapaciteter og træffe foranstaltninger til at sikre hurtig adgang til disse kapaciteter med henblik på at oprette en dedikeret reserve af aktiver, som vil bidrage til at udfylde de eksisterende mangler på nationalt plan. Kapaciteter, der lejes eller leases via EU's ordninger eller erhverves med fuld EU-finansiering, vil blive en del af rescEU. Alle omkostningerne til disse kapaciteter vil være fuldt dækket af EU-finansieringen, som vil bevare den operationelle kommando og kontrol med disse aktiver og tage stilling til deres indsættelse, når mekanismen er blevet aktiveret. Identifikation af yderligere kapaciteter vil blive foretaget i samråd med en rescEU-ekspertgruppe.

Styrkelse af den europæiske katastrofeberedskabskapacitet, hvor medlemsstaterne på forhånd kan stille nationale beredskabskapaciteter (f.eks. CBRN-detektion og -prøveudtagning, rensning af vand, skovbrandslukning fra jorden, redning fra oversvømmelse med både eller andre kapaciteter såsom mobile laboratorier) til rådighed, vil fortsat være en central del af EU-civilbeskyttelsesmekanismen og vil nu være kendt som den "europæiske civilbeskyttelsespulje". Dette forslag ændrer systemet med incitamenter til tilrådighedsstillelse af aktiver til den europæiske civilbeskyttelsespulje ved at øge medfinansieringssatserne samt de støtteberettigede omkostningstyper. I henhold til det nye forslag vil navnlig aktiver, der er stillet til rådighed for den europæiske civilbeskyttelsespulje, have gavn af en dækning på 75 % af alle omkostninger i forbindelse med EU-civilbeskyttelsesmekanismens operationer inden for Unionen, herunder tilpasning, reparation, transport og driftsomkostninger.

Kapaciteter, der nyder godt af enhver form for EU-samfinansiering, skal medtages i den europæiske civilbeskyttelsespulje. For at forenkle ordningen og gøre rådighed over aktiver mere forudsigelig vil der ikke længere blive ydet finansiel bistand til ressourcer uden for den europæiske civilbeskyttelsespulje. Endelig er styrkede incitamenter for sammenlægning af kapaciteter (f.eks. at Kommissionen dækker de transportomkostningerne for assistance, der skal sammenlægges, fra én medlemsstat til en anden samt betaler transit- og oplagringsomkostningerne til fælles bistand i tredjelande) også medtaget.

Med hensyn til det andet mål er forbindelserne mellem forebyggelse, beredskab og indsats blevet styrket ved at forbinde risikovurderinger til risikostyringsplanlægning og pålægge medlemsstaterne at forelægge deres risikostyringsplaner for Kommissionen senest den 31. januar 2019. For at sikre, at alle medlemsstater har truffet effektive forebyggelsesforanstaltninger, og at rescEU ikke vil blive anvendt som en erstatning for nationale kapaciteter, vil Kommissionen kunne kræve særlige forebyggelses- og beredskabsplaner fra en eller flere medlemsstater. Forebyggelsesplanerne skal ud over kortsigtede forebyggelsesforanstaltninger også omfatte en langsigtet forebyggelsesindsats, hvor der ses på den overordnede tilpasning til de stigende konsekvenser af klimaændringer. Derudover bør fremtidige planer over scenarier være baseret på risikovurderinger og kapacitetsindsættelse, hvilket skaber en stærkere reel forbindelse mellem forebyggelse, beredskab og indsats.

Sammenhængen med andre EU-instrumenter om forebyggelse og styring af katastroferisici er også blevet styrket ved at skabe en forbindelse mellem denne mekanisme og politikker for samhørighed, udvikling af landdistrikter, sundhed og forskning. Medlemsstaternes fremskridt på området forebyggelse og beredskab vil danne grundlag for finansieringsafgørelser på dette område. For så vidt angår sammenhængen med andre EU-politikker, der griber ind i forbindelse med katastrofeberedskab, er komplementariteten og/eller synkronien med finansiel bistand, der stilles til rådighed under EU-mekanismen og andre EU-instrumenter (såsom forordningen om humanitær bistand), også blevet forbedret. I den sammenhæng vil en undtagelse til artikel 129, stk. 1, i forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 11 sikre en bedre brug af de eksisterende finansieringsmuligheder og forbedre effektiviteten af medlemsstaternes indsatsforanstaltninger. EU's synlighed er også blevet styrket ved hjælp af en specifik artikel.

I forbindelse med det andet mål og i forbindelse med bestræbelserne på at opnå en større politisk sammenhæng indeholder dette forslag også bestemmelser, der skal sikre, at udbetalingen af EU-midler gennem EU-mekanismen ledsages af en tilstrækkelig synlighed for Unionen. I tilknytning hertil åbner dette forslag også op for udviklingen af en dedikeret netværksstruktur, nemlig Unionens netværk om viden inden for civilbeskyttelse, som vil styrke uddannelsesdelen i EU-civilbeskyttelsesmekanismen, i tæt samarbejde med eksisterende nationale strukturer på området.

Endelig har forslaget hvad angår det tredje mål til formål at strømline de administrative procedurer med henblik på at mindske forsinkelser i forbindelse med indsættelsen af assistance. Det forenkler det nuværende system ved for indsatser kun at indføre én kategori af aktiver, hvis anvendelse kræver samfinansiering fra medlemsstaterne og EU-budgettet, dvs. den europæiske civilbeskyttelsespulje. For at forbedre både sammenhæng og effektivitet indføres en specifik henvisning til brugen af enhedsomkostninger, faste beløb og faste takster i forbindelse med samfinansieringen af transportomkostninger. Desuden er der medtaget særlige bestemmelser, som begrænser aktiveringer af EU-mekanismen til en periode på 90 dage (medmindre andet er begrundet), for at præcisere anvendelsesområdet og tilskynde til at anvende aktiverne i den umiddelbare indsatsfase.

2017/0309 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS AFGØRELSE

om ændring af afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 196,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)EU-civilbeskyttelsesmekanismen ("EU-mekanismen"), der er fastlagt ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1313/2013/EU 12 , styrker samarbejdet mellem Unionen og medlemsstaterne og letter koordinationen på civilbeskyttelsesområdet for at forbedre Unionens indsats i tilfælde af naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer.

(2)EU-mekanismen, som anerkender medlemsstaternes primære ansvar for forebyggelse, beredskab og indsats i tilfælde af naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer, fremmer solidariteten mellem medlemsstaterne i overensstemmelse med artikel 3, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union.

(3)Naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer kan indtræffe hvor som helst i verden, ofte uden varsel. Katastrofer er, uanset om der er tale om naturkatastrofer eller menneskeskabte katastrofer, i færd med at blive stadig hyppigere og mere ekstreme og komplekse, hvilket forværres yderligere af virkningerne af klimaændringerne, og rammer på tværs af nationale grænser. De menneskelige, miljømæssige og økonomiske konsekvenser af katastrofer kan være enorme.

(4)Nyere erfaringer har vist, at der med et system, der er baseret på frivillige tilbud om gensidig bistand, som koordineres og fremmes via EU-mekanismen, ikke altid er tilstrækkelig kapacitet til rådighed til at imødekomme katastroferamte menneskers basale behov på en tilfredsstillende måde eller til at sikre, at miljøet og ejendom beskyttes på passende vis. Det er især tilfældet, når medlemsstaterne rammes samtidig af katastrofer, der ofte gentager sig, og den kollektive kapacitet er utilstrækkelig.

(5)Forebyggelse er af stor betydning for beskyttelsen mod katastrofer og kræver en yderligere indsats. Med henblik herpå bør medlemsstaterne regelmæssigt udveksle risikovurderinger og resuméer af deres planlægning af katastroferisikostyring, således at der sikres en integreret tilgang til katastrofehåndtering med sammenkædning af risikominimering, beredskab og indsatsforanstaltninger. Desuden bør Kommissionen kunne kræve, at medlemsstaterne fremlægger specifikke forebyggelses- og beredskabsplaner i forbindelse med specifikke katastrofer, navnlig for at maksimere den samlede EU-støtte til katastroferisikostyring. Den administrative byrde bør mindskes, og forebyggelsespolitikkerne bør styrkes, hvilket bl.a. skal opnås ved at sikre de nødvendige sammenkædninger med andre centrale EU-politikker og -instrumenter, navnlig de europæiske struktur- og investeringsfonde, således som det er anført i betragtning 2 i forordning (EU) nr. 1303/2013 13 .

(6)Der er behov for at styrke den kollektive evne til at berede sig og reagere på katastrofer, navnlig via gensidig støtte i Europa. Ud over at styrke de muligheder, der allerede findes under den europæiske katastrofeberedskabskapacitet ("EERC" eller "den frivillige pulje"), som der herefter henvises til som "den europæiske civilbeskyttelsespulje" , bør Kommissionen også oprette rescEU. RescEU' bør omfatte katastrofeberedskabskapacitet til imødegåelse af naturbrande, omfattende oversvømmelser og jordskælv samt et felthospital og lægehold i overensstemmelse med Verdenssundhedsorganisationens normer, der hurtigt kan sættes ind.

(7)Unionen bør være i stand til at støtte medlemsstaterne i de tilfælde, hvor den disponible kapacitet er utilstrækkelig til at sikre en effektiv katastrofeindsats, ved at bidrage til finansieringen af leasing- eller lejeordninger for at sikre hurtig adgang til sådan kapacitet eller ved at finansiere erhvervelsen deraf. Dette vil øge EU-mekanismens effektivitet betragteligt, i og med at der sikres disponibel kapacitet i de tilfælde, hvor der ellers ikke kan sikres en effektiv katastrofeindsats, navnlig ved katastrofer med vidtrækkende konsekvenser, der berører et betydeligt antal medlemsstater. Anskaffelsen af kapacitet på EU-niveau vil kunne give stordriftsfordele og bedre koordination, når der skal reageres på katastrofer.

(8)Styrkelsen af den europæiske civilbeskyttelsespulje kræver øget EU-finansiering til tilpasning og reparation af kapaciteter samt driftsomkostninger.

(9)For at styrke effektiviteten og gennemslagskraften af uddannelse og øvelser samt øge samarbejdet mellem medlemsstaternes nationale civilbeskyttelsesmyndigheder og -tjenester er det nødvendigt at etablere et EU-netværk om viden inden for civilbeskyttelse, der bygger på de eksisterende strukturer.

(10)For at sikre, at rescEU-kapaciteten er velfungerende, bør der stilles supplerende finansielle bevillinger til rådighed til at finansiere tiltag under EU-mekanismen.

(11)Der er behov for at forenkle procedurerne for EU-mekanismen for at sikre, at medlemsstaterne kan få adgang til den bistand og kapacitet, der er nødvendig for at reagere på naturkatastrofer eller menneskeskabte katastrofer hurtigst muligt.

(12)For at maksimere udnyttelsen af de eksisterende finansieringsinstrumenter og støtte medlemsstaternes bestræbelser for at yde bistand, navnlig ved katastrofeindsatser uden for Unionen, bør der fastsættes bestemmelser om en undtagelse til artikel 129, stk. 1, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 14 , hvis der ydes finansiering i henhold til artikel 21, 22 og 23 i afgørelse nr. 1313/2013/EU.

(13)Det er vigtigt at sikre, at medlemsstaterne træffer alle nødvendige foranstaltninger for effektivt at forebygge naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer og afbøde virkningerne deraf. Der bør fastlægges bestemmelser med henblik på at styrke forbindelserne mellem forebyggelses-, beredskabs- og indsatsforanstaltninger under EU-mekanismen. Der bør også sikres kohærens med anden relevant EU-lovgivning om forebyggelse og katastroferisikostyring, herunder grænseoverskridende forebyggelsestiltag og indsats over for trusler som f.eks. alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler 15 . På samme måde bør der sikres kohærens med internationale forpligtelser som f.eks. Sendairammen for katastroferisikobegrænsning 2015-2030, Parisaftalen og 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling.

(14)Den delegationen af beføjelser, der tillægges Kommissionen ved afgørelse nr. 1313/2013/EU, bør ændres for at gøre det muligt for Den Europæiske Union at opnå en effektiv nødhjælpskapacitet (rescEU). Beføjelsen til at vedtage retsakter i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde bør delegeres til Kommissionen med henblik på at fastlægge yderligere former for indsatskapaciteter på grundlag af identificerede risici og under hensyntagen til en samlet risikotilgang.

(15)Målene for denne afgørelse kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne, når de handler hver for sig, men kan på grund af omfanget eller virkningerne bedre nås på EU-plan; Unionen kan derfor træffe foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne afgørelse ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(16)Afgørelse nr. 1313/2013/EU bør derfor ændres i overensstemmelse hermed —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

I afgørelse nr. 1313/2013/EU foretages følgende ændringer:

1)I artikel 3 foretages følgende ændringer:

a) I stk. 1 tilføjes som litra e):

"e)at øge tilgængeligheden og brugen af videnskabelig viden om katastrofer."

b) Stk. 2, litra a), affattes således:

"a)fremskridt med at gennemføre katastrofeforebyggelsesrammen målt ved det antal medlemsstater, der har stillet deres risikovurderinger, en vurdering af deres risikostyringskapacitet og en sammenfatning af deres planlægning af katastrofestyring, jf. artikel 6, til rådighed for Kommissionen"

(2)I artikel 4 tilføjes som nr. 12):

"12) "Deltagende stat": et tredjeland, der deltager i EU-mekanismen i henhold til artikel 28, stk. 1."

3)Artikel 5, stk. 1, litra a), affattes således:

"a)træffe foranstaltninger til at forbedre vidensbasen om katastroferisici og fremme udvekslingen af viden, resultaterne af den videnskabelige forskning, bedste praksis og oplysninger, herunder blandt medlemsstater, der har fælles risici"

4)I artikel 6 foretages følgende ændringer:

a)Litra a) og b) affattes således:

"a)udarbejde risikovurderinger på nationalt eller relevant subnationalt niveau og stille dem til rådighed for Kommissionen senest 22. december 2018 og derefter hvert tredje år

b)udarbejde og tilpasse deres planlægning af katastroferisikostyring på nationalt eller relevant subnationalt niveau baseret på den risikovurdering, der er omhandlet i litra a), og under hensyntagen til den vurdering af deres risikostyringskapacitet, der er omhandlet i litra c), og den oversigt over risici, der er omhandlet i artikel 5, stk. 1, litra c)."

b)Som andet afsnit tilføjes:

"En sammenfatning af de relevante dele af risikostyringsplanlægningen fremsendes til Kommissionen, herunder oplysninger om de udvalgte forebyggelses- og beredskabsforanstaltninger, senest den 31. januar 2019 og derefter hvert tredje år. Desuden kan Kommissionen kræve, at medlemsstaterne fremsender særlige forebyggelses- og beredskabsplaner, som skal omfatte indsatsen på både kort og lang sigt. Unionen tager behørigt hensyn til medlemsstaternes fremskridt hvad angår katastrofeforebyggelse og beredskab som led i en eventuel fremtidig mekanisme med forhåndsbetingelser under de europæiske struktur- og investeringsfonde."

c)Følgende tilføjes som litra e):

"e)Kommissionen kan ligeledes fastlægge specifikke høringsmekanismer til at fremme en passende forebyggelses- og beredskabsplanlægning og koordinering mellem medlemsstater, som er udsat for samme type katastrofer."

4)Artikel 10, stk. 1, affattes således:

"1.Kommissionen og medlemsstaterne arbejder sammen om at forbedre planlægningen af katastrofeindsatsforanstaltninger under EU-mekanismen, bl.a. gennem opstilling af scenarier for katastrofeindsatsen baseret på de risikovurderinger, der er omhandlet i artikel 6, litra a), og den oversigt over risici, der er omhandlet i artikel 5, stk. 1, litra c), kortlægning af aktiver og udarbejdelse af planer for indsættelsen af indsatskapaciteter."

5)I artikel 11 foretages følgende ændringer:

a)Titlen affattes således:

"Den europæiske civilbeskyttelsespulje"

b) Stk. 1 og 2 affattes således:

"1.Der oprettes en europæisk civilbeskyttelsespulje. Den består af en pulje af medlemsstaternes indsatskapaciteter, der på forhånd er stillet til rådighed, og omfatter moduler, andre indsatskapaciteter og eksperter.

2.På grundlag af identificerede risici fastlægger Kommissionen, hvor mange og hvilke typer centrale indsatskapaciteter den europæiske civilbeskyttelsespulje har brug for ("kapacitetsmål"). Kommissionen overvåger de fremskridt, der gøres med at nå kapacitetsmålene, og hvilke mangler der fortsat består, og tilskynder medlemsstaterne til at afhjælpe sådanne mangler. Kommissionen kan støtte medlemsstaterne i overensstemmelse med artikel 20, artikel 21, stk. 1, litra i), og artikel 21, stk. 2."

c)Stk. 7 og 8 affattes således:

"7.Indsatskapaciteter, som medlemsstaterne stiller til rådighed for den europæiske civilbeskyttelsespulje, skal stå til rådighed for indsatsforanstaltninger under EU-mekanismen, når der anmodes om assistance via den europæiske civilbeskyttelsespulje, medmindre medlemsstaterne står i en ekstraordinær situation, der i væsentlig grad berører udførelsen af nationale opgaver.

8.Når sådanne indsatskapaciteter indsættes, bevarer de medlemsstater, som har stillet dem til rådighed, kommandoen over og kontrollen med dem, og de kan trækkes tilbage, hvis medlemsstaterne står i en ekstraordinær situation, der i væsentlig grad berører udførelsen af nationale opgaver, som forhindrer dem i fortsat at stille disse indsatskapaciteter til rådighed. I sådanne tilfælde høres Kommissionen.

Kommissionen medvirker, hvor det er relevant, til at koordinere de forskellige indsatskapaciteter gennem ERCC i overensstemmelse med artikel 15 og 16."

d)Som stk. 10 tilføjes følgende:

"10.Henvisningerne til den europæiske katastrofeberedskabskapacitet, EERC og den frivillige pulje betragtes som henvisninger til den europæiske civilbeskyttelsespulje."

6)Artikel 12 affattes således:

"rescEU"

1.RescEU oprettes med henblik på at yde hjælp, hvis det med de eksisterende kapaciteter ikke er muligt at reagere effektivt på katastrofer.

2.RescEU omfatter følgende kapaciteter:

a)    bekæmpelse af skovbrande fra luften

b)    højkapacitetspumpning

c)    eftersøgning og redning i byområder

d)    felthospitaler og medicinske nødshjælpshold.

3.Kommissionen kan erhverve, leje, lease og/eller på anden vis indgå kontrakt om kapaciteter, der skal indsættes i de i stk. 1 omhandlede tilfælde i overensstemmelse med Unionens finansielle regler.

4.På grundlag af identificerede risici og under hensyntagen til en samlet risikotilgang tillægges Kommissionen beføjelse til at vedtage delegerede retsakter i henhold til artikel 30 med henblik på at fastlægge de nødvendige typer indsatskapaciteter ud over dem, der er anført i stk. 2 i nærværende artikel, og ændre sammensætningen af rescEU i overensstemmelse hermed. Der skal sikres kohærens med andre EU-politikker.

Hvis det i tilfælde af en katastrofe eller overhængendende fare for katastrofe af særligt hastende årsager er påkrævet, finder proceduren i artikel 31 anvendelse på delegerede retsakter vedtaget i henhold til denne artikel.

5.Kommissionen fastlægger kvalitetskravene for de indsatskapaciteter, der indgår i rescEU. Kvalitetskravene baseres på etablerede internationale standarder, hvis sådanne standarder allerede eksisterer.

6.Kommissionen sikrer, at de kapaciteter, der er nævnt i stk. 2, er tilgængelige og kan indsættes under EU-mekanismen.

7.RescEU-kapaciteter skal stå til rådighed for indsatsforanstaltninger under EU-mekanismen, når der anmodes om assistance via ERCC. Afgørelsen om at indsætte dem træffes af Kommissionen, som bevarer kommandoen over og kontrollen med rescEU-kapaciteter.

8.Ved indsættelse aftaler Kommissionen den operationelle indsættelse af rescEU-kapaciteter med den anmodende medlemsstat. Den anmodende medlemsstat skal lette den operationelle koordinering af sine egne kapaciteter og rescEU-aktiviteterne under operationerne.

9.Kommissionen medvirker, hvor det er relevant, til at koordinere de forskellige indsatskapaciteter gennem ERCC i overensstemmelse med artikel 15 og 16.

10.Når Kommissionen anskaffer udstyr såsom udstyr til bekæmpelse af skovbrande fra luften ved hjælp af erhvervelse, leasing eller leje sikres følgende:

a)ved erhvervelse af udstyr skal der foreligge en aftale mellem Kommissionen og en medlemsstat med bestemmelser om registrering heraf i den pågældende medlemsstat

b)ved leasing og leje skal udstyr være registreret i en medlemsstat.

11.Medlemsstaterne underrettes om den operationelle status for rescEU-kapaciteter gennem CECIS."

7)Følgende indsættes som artikel 12a:

"Artikel 12a
Underretning af Europa-Parlamentet og Rådet

Kommissionen underretter hvert andet år Europa-Parlamentet og Rådet om, hvilke operationer der er udført, og hvilke fremskridt der er gjort i henhold til artikel 11 og 12."

8)I artikel 13 affattes overskriften og stk. 1, første punktum, således:

"EU-vidensnetværket om civilbeskyttelse

1. Kommissionen opretter et netværk af relevante civilbeskyttelses- og katastrofehåndteringsaktører og institutioner, der sammen med Kommissionen udgør EU-vidensnetværk om civilbeskyttelse.

Netværket varetager følgende opgaver inden for uddannelse, øvelser, erfaringsudveksling og formidling af viden i tæt samarbejde med relevante videncentre, hvis det er relevant:"

9)Artikel 15, stk. 1, affattes således:

"1.Når der i Unionen indtræffer, eller der er overhængende fare for, at der indtræffer, en katastrofe, kan den berørte medlemsstat anmode om assistance via ERCC. Anmodningen skal være så specifik som muligt. En anmodning om assistance udløber efter en periode på højst 90 dage, medmindre nye elementer, der begrunder behovet for fortsat eller supplerende assistance, fremsendes til ERCC."

10)Artikel 16, stk. 1, affattes således:

"1.Når en katastrofe indtræffer uden for Unionen, eller der er overhængende fare for, at den indtræffer, kan det berørte land anmode om assistance via ERCC. Der kan også anmodes om assistance gennem eller af De Forende Nationer eller De Forende Nationers agenturer eller en relevant international organisation. En anmodning om assistance udløber efter en periode på højst 90 dage, medmindre nye elementer, der begrunder behovet for fortsat eller supplerende bistand, fremsendes til ERCC."

11)Artikel 19, stk. 1, affattes således:

"1.Finansieringsrammen til gennemførelse af EU-mekanismen fastsættes for perioden 2014-2020 til 631 566 000 EUR i løbende priser.

480 630 000 EUR i løbende priser kommer fra udgiftsområde 3 (Sikkerhed og EU-borgerskab) i den finansielle ramme, og 150 936 000 EUR i løbende priser fra udgiftsområde 4 (Et globalt Europa).

12)Følgende indsættes som artikel 20a:

"Artikel 20a
Synliggørelse

Enhver form for bistand eller finansiering i henhold til denne afgørelse skal på passende vis synliggøre Unionen, bl.a. ved at give EU-symbolet en fremtrædende plads i forhold til de kapaciteter, der er omhandlet i artikel 11, 12 og 21, stk. 2, litra c). "

(13)I artikel 21 foretages følgende ændringer:

a)Stk. 1, litra j), affattes således:

"j)oprettelse, forvaltning og vedligeholdelse af rescEU i overensstemmelse med artikel 12"

b)Stk. 2 ændres således:

i) Litra c) affattes således:

"c)omkostninger, der er nødvendige for at opgradere eller reparere indsatskapaciteter til en tilstand, hvor de står klar og er tilgængelige, således at de kan indsættes som led i den europæiske civilbeskyttelsespulje, i overensstemmelse med den europæiske civilbeskyttelsespuljes kvalitetskrav og, hvis det er relevant, de henstillinger, der er formuleret i certificeringsprocessen (" tilpasningsomkostninger"). Disse omkostninger kan omfatte omkostninger i forbindelse med drift, modulers og andre indsatskapaciteters interoperabilitet, selvstændighed, selvforsyning, transportegnethed, pakning og andre nødvendige omkostninger, forudsat at de pågældende omkostninger specifikt vedrører kapaciteternes deltagelse i den europæiske civilbeskyttelsespulje.

Tilpasningsomkostninger kan omfatte:

i) 75 % af de støtteberettigede omkostninger i tilfælde af en opgradering, forudsat at disse ikke overstiger 50 % af de gennemsnitlige omkostninger ved udvikling af kapaciteten

ii) 75 % af de støtteberettigede omkostninger i tilfælde af en reparation.

Indsatskapaciteter, hvortil der ydes finansiering i henhold til nr. i) og ii), stilles til rådighed som en del af den europæiske civilbeskyttelsespulje i en minimumsperiode på henholdsvis 5 og 10 år, medmindre deres økonomiske levetid er kortere.

Tilpasningsomkostninger kan bestå af enhedsomkostninger eller faste beløb, der fastsættes pr. kapacitetstype."

ii) Litra d) udgår.

c) Følgende stykker tilføjes:

'"3.Den finansielle bistand til de foranstaltninger, der er omhandlet i stk. 1, litra j), omfatter alle de omkostninger, der er nødvendige for at sikre, at rescEU-kapaciteterne er tilgængelige og kan indsættes under EU-mekanismen, når den tages i brug i tilfælde af en katastrofe, eller hvis der er overhængende fare for en katastrofe, i Unionen eller en deltagende stat.

De i første afsnit omhandlede omkostninger omfatter, alt efter omstændighederne:

(a)omkostningerne i forbindelse med erhvervelse, leje og/eller leasing af rescEU-kapacitet

(b)omkostningerne i forbindelse med driften af rescEU-kapaciteten, herunder transport

(c)omkostningerne i forbindelse med tilvejebringelse af tjenester, som er nødvendige for driften af rescEU-kapaciteter, fra offentlige eller private enheder.

4.De i stk. 3, litra a), omhandlede omkostninger kan alt efter omstændighederne bestå af enhedsomkostninger, faste beløb eller faste satser, der er fastsat pr. kapacitetskategori eller -type."

(14)I artikel 23 foretages følgende ændringer:

a) Titlen affattes således:

"Støtteberettigede foranstaltninger vedrørende udstyr og operationer"

b) Stk. 2, 3 og 4 affattes således:

"2. Unionens finansielle bistand til aktiver, der er stillet til rådighed for den europæiske civilbeskyttelsespulje, er begrænset til maksimalt 75 % af omkostningerne ved driften af kapaciteterne, herunder transport, i tilfælde af en katastrofe eller en overhængende fare for katastrofe i Unionen eller en deltagende stat.

3. Unionens finansielle støtte til transport kan maksimalt dække 75 % af de samlede støtteberettigede omkostninger i forbindelse med transporten af de kapaciteter, der på forhånd er stillet til rådighed for den europæiske civilbeskyttelsespulje, når de indsættes i tilfælde af en katastrofe eller en overhængende fare for katastrofe uden for Unionen, jf. artikel 16.

4. Unionens finansielle støtte til transportressourcer i forbindelse med de kapaciteter, der på forhånd er stillet til rådighed for den europæiske civilbeskyttelsespulje i henhold til artikel 11, kan derudover dække maksimalt 100 % af de samlede støtteberettigede omkostninger omhandlet i litra a), b), c) og d), hvis dette er nødvendigt med henblik på at gøre sammenlægningen af medlemsstaternes assistance driftsmæssigt effektiv, og hvis omkostningerne vedrører et af følgende emner:

a)korttidsleje af lagerkapacitet til midlertidigt at oplagre assistancen fra medlemsstaterne med henblik på at fremme koordineret transport heraf

b) transport fra den medlemsstat, der yder assistance, til den medlemsstat, der formidler den koordinerede transport

c)ompakning af medlemsstaternes assistance med henblik på maksimal udnyttelse af de til rådighed stående transportkapaciteter eller opfyldelse af specifikke operationelle krav eller

e)lokal transport, transit og oplagring af fælles assistance med henblik på at sikre koordineret levering på bestemmelsesstedet i det anmodende land."

e) Følgende stykke tilføjes:

"8.    Transportomkostninger kan bestå af enhedsomkostninger, faste beløb eller faste satser, der fastsættes pr. omkostningskategori."

15) Artikel 26, stk. 1 og 2, affattes således:

"1.    Foranstaltninger, som modtager finansiel bistand i henhold til denne afgørelse, må ikke modtage bistand fra Unionens øvrige finansielle instrumenter. Finansiel bistand, der ydes i henhold til artikel 21, 22 og 23 i denne afgørelse, er undtagelsesvis ikke til hinder for finansiering fra andre EU-instrumenter i overensstemmelse med de betingelser, der er fastsat deri.

Ansøges der om finansiel bistand i henhold til denne afgørelse, sørger Kommissionen for, at ansøgere og støttemodtagere oplyser den om finansiel bistand fra andre kilder, herunder Unionens almindelige budget, og om aktuelle ansøgninger om sådan bistand.

2.    Der tilstræbes synergi og komplementaritet med Unionens øvrige instrumenter såsom instrumenter, der støtter samhørighed, udvikling af landdistrikter, forskning, sundhed, samt migration og sikkerhedspolitikker. I tilfælde af en indsats i forbindelse med humanitære kriser i tredjelande sørger Kommissionen for, at der er komplementaritet og sammenhæng med de foranstaltninger, der finansieres i henhold til denne afgørelse og de foranstaltninger, der finansieres i henhold til forordning (EF) nr. 1257/96."

16)Artikel 28, stk. 3, affattes således:

"3.    Internationale organisationer, regionale organisationer eller lande, der er omfattet af den europæiske naboskabspolitik, kan samarbejde om aktiviteter under EU-mekanismen, når relevante bilaterale eller multilaterale aftaler giver mulighed herfor."

17)Artikel 32, stk. 1, litra g) og h), affattes således:

"g)    oprettelse, forvaltning og vedligeholdelse af rescEU, jf. artikel 12, herunder kriterier for afgørelser om indsættelse og operationelle procedurer

h)    oprettelse og tilrettelæggelse af EU-vidensnetværket om civilbeskyttelse, jf. artikel 13."

Artikel 2

Denne afgørelse er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

FINANSIERINGSOVERSIGT

1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1,1.Forslagets/initiativets betegnelse

1,2.Berørt(e) politikområde(r) inden for ABM/ABB-strukturen

1,3.Forslagets/initiativets art

1,4.Mål

1,5.Begrundelse for forslaget/initiativet

1,6.Varighed og finansielle virkninger

1,7.Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)

2.FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2,1.Bestemmelser om kontrol og rapportering

2,2.Forvaltnings- og kontrolsystem

2,3.Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

3.FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

3,1.Berørt(e) udgiftspost(er) på budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

3,2.Anslåede virkninger for udgifterne 

3.2.1.Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

3.2.2.Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

3.2.3.Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

3.2.4.Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

3.2.5.Tredjemands bidrag til finansieringen

3,3.Anslåede virkninger for indtægterne

FINANSIERINGSOVERSIGT

1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME

1.1.Forslagets/initiativets betegnelse

Forslag til ændring af Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1313/2013/EU om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme

1.2.Berørt(e) politikområde(r) inden for ABM/ABB-strukturen 16  

23 01 – ADMINISTRATIVE UDGIFTER VEDRØRENDE POLITIKOMRÅDET HUMANITÆR BISTAND OG CIVILBESKYTTELSE

23 03 - UNIONENS CIVILBESKYTTELSESORDNING

1.3.Forslagets/initiativets art

 Forslaget/initiativet vedrører en ny foranstaltning. 

 Forslaget/initiativet vedrører en ny foranstaltning som opfølgning på et pilotprojekt/en forberedende foranstaltning 17  

X Forslaget/initiativet vedrører en forlængelse af en eksisterende foranstaltning 

 Forslaget/initiativet vedrører omlægning af en foranstaltning til en ny foranstaltning 

1.4.Mål

1.4.1.Det eller de af Kommissionens flerårige strategiske mål, som forslaget/initiativet vedrører

Denne afgørelse har som overordnet målsætning at styrke samarbejdet mellem Unionen og medlemsstaterne og lette koordinationen på civilbeskyttelsesområdet i forbindelse med forebyggelse, beredskab og indsats i tilfælde af naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer

1.4.2.Specifikke mål og berørte ABM/ABB-aktiviteter

Specifikt mål nr. 1

at opnå et højt niveau af beskyttelse mod katastrofer ved at forebygge eller reducere deres potentielle virkninger, ved at fremme en forebyggelseskultur samt ved at forbedre samarbejdet mellem civilbeskyttelsestjenesterne og andre relevante tjenester

Specifikt mål nr. 2

at styrke katastrofeberedskabet på medlemsstats- og EU-plan

Specifikt mål nr. 3

at fremme en hurtig og effektiv indsats i tilfælde af katastrofer eller overhængende fare herfor og

Specifikt mål nr. 4

at øge offentlighedens opmærksomhed og beredskab over for katastrofer.

Berørte ABM/ABB-aktiviteter:

23 01 – ADMINISTRATIVE UDGIFTER VEDRØRENDE POLITIKOMRÅDET HUMANITÆR BISTAND OG CIVILBESKYTTELSE

23 03 - UNIONENS CIVILBESKYTTELSESORDNING

1.4.3.Forventede resultater og virkninger

Angiv, hvilke virkninger forslaget/initiativet forventes at få for modtagerne/målgruppen.

Forslaget:    

sætter Unionen i stand til at støtte, koordinere og supplere medlemsstaternes indsats på civilbeskyttelsesområdet gennem EU-civilbeskyttelsesmekanismen (mekanismen) i den flerårige finansielle ramme for 2014-2020, herunder særlig gennem:

a) foranstaltninger til forebyggelse eller begrænsning af konsekvenserne af katastrofesituationer og

b) foranstaltninger, som tager sigte på at øge EU's beredskab over for katastrofesituationer, herunder foranstaltninger med henblik på bevidstgørelse af EU-borgerne

c) foranstaltninger på området katastrofeindsatser under mekanismen.

Den nuværende ordning har vist sig at være et godt redskab til at mobilisere og koordinere bistand fra de deltagende stater med henblik på at reagere på katastrofer i og uden for Unionen. På grundlag af disse stærke sider vil dette forslag styrke nogle af bestemmelserne i den nuværende ramme for at forbedre medlemsstaternes kollektive evne til at reagere på katastrofer ved at skabe en stærkere europæisk civilbeskyttelseskapacitet under navnet rescEU. Med denne nye reservekapacitet og højere samfinansieringssatser for den europæiske civilbeskyttelsespulje (tidligere kendt som den europæiske katastrofeberedskabskapacitet, EERC) skal der sættes ind over for strukturelle mangler samt nye og kritiske huller. Dette initiativ vil også bidrage til at styrke den interne kohærens i mekanismen og til at opnå større effektivitet, i og med at der tilstræbes en administrativ og proceduremæssig forenkling.

1.4.4.Virknings- og resultatindikatorer

Angiv indikatorerne til kontrol af forslagets/initiativets gennemførelse.

Særlig målsætning: At opnå et højt niveau af beskyttelse mod katastrofer ved at forebygge eller reducere deres virkninger og ved at fremme en forebyggelseskultur

1.    Antal medlemsstater, som har forelagt nationale risikovurderinger og risikostyringskapacitet

2.    Antal medlemsstater, som har forelagt en oversigt over deres planlægningen af katastrofehåndtering

Særlig målsætning: at øge EU’s katastrofeberedskab

1.    Antal eksperter uddannet af EU-civilbeskyttelsesmekanismen, der er udsendt via EU-civilbeskyttelsesmekanismen

2.    Antal udvekslinger af eksperter inden for EU og med nabolandene

3.    Antallet og typen af aktiver, der erhverves som en del af rescEU

4.    Antallet og typen af aktiver, der er attesteret til at indgå i den europæiske civilbeskyttelsespulje

5.    Antal medlemsstater, der bevilger aktiver til den europæiske civilbeskyttelsespulje

6.    Antal rescEU-missioner i forhold til det samlede antal missioner under den europæiske civilbeskyttelsespulje.

Særlig målsætning: at fremme en hurtig og effektiv katastrofeindsats i tilfælde af større katastrofer eller overhængende fare herfor.

1.    Indsatsens hastighed: Tidsrummet mellem anmodningen om bistand og indsættelse på det sted, hvor der skal ydes bistand, samt vurderings- og/eller koordineringsholdene

2.    Forholdet mellem indsatte ressourcer fra rescEU og indsatte ressourcer fra den europæiske civilbeskyttelsespulje

3.    Antal transporttilskud og -tjenesteydelser

4.    EU-finansieringsbeløb til rescEU-operationer inden og uden for Europa (operationelle omkostninger og transportomkostningerne under exceptionelle omstændigheder)

5.    EU-samfinansieringsbeløb til den europæiske civilbeskyttelsespuljes operationer inden og uden for Europa (transportoperationer)

6.    Den samlede beløbsstørrelse for EU-samfinansiering til medlemsstaterne

7.    Antal tilfælde, hvor puljen er anvendt, sammenholdt med det samlede antal missioner under EU-civilbeskyttelsesmekanismen

Specifikt mål nr. 4: at øge offentlighedens opmærksomhed og beredskab over for katastrofer

1.    Antal deltagere/websitebesøgende i OPP'er vedrørende risikobevidsthed, der finansieres af EU-civilbeskyttelsesmekanismen

2.    EU-borgernes bevidsthed om EU-civilbeskyttelsesmekanismen (undersøgelse om EU-borgere)

1.5.Begrundelse for forslaget/initiativet

1.5.1.Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt

Den europæiske civilbeskyttelse har i de seneste år været i hastig udvikling. Siden oprettelsen af den første mekanisme i 2001 (EF's civilbeskyttelsesmekanisme) til den nuværende situation er retsgrundlaget for civilbeskyttelse på EU-plan blevet styrket (specifik traktathenvisning siden Lissabontraktaten i 2009), og den operationelle kapacitet er blevet udvidet (oprettelse af EERC/EMC, katastrofeberedskabskoordineringscentret (ERCC) osv.). Inden for rammerne af den nuværende EU-civilbeskyttelsesmekanisme er der ydet nødhjælp over 80 gange både i og uden for Europa, og mekanismen har bidraget til at udvikle og sprede knowhow og ekspertise vedrørende katastrofehåndtering og fremme en forebyggelseskultur blandt de deltagende stater.

Imidlertid er der i den nyligt gennemførte foreløbige evaluering og i andre vigtige rapporter og dokumenter identificeret en række områder, hvor der kan gøres forbedringer. På den baggrund tager dette forslag sigte på at ændre den gældende lovgivning med henblik på at nå følgende mål:

a) Styrkelse af EU's og medlemsstaternes kollektive evne til at reagere på katastrofer og håndtering af gentagne og nye kapacitetsmangler, navnlig med oprettelsen af en dedikeret beredskabsreserve med navnet rescEU.

b) Øget fokusering på forebyggende foranstaltninger som en del af risikostyringen i forbindelse med katastrofer samt styrkelse af kohærensen med andre centrale EU-politikker, der beskæftiger sig med katastrofeforebyggelse og katastrofeindsats

c) Sikring af, at EU-mekanismens administrative procedurer er hurtige og effektive i forbindelse med støtte til nødhjælpsoperationer.

1.5.2.Merværdien ved en indsats fra EU's side

EU bibringer merværdi i form af:

- færre tab af menneskeliv samt mindre miljømæssig, økonomisk og materiel skade

- bedre koordination af civilbeskyttelsesaktiviteter, i og med at alle tilbud om bistand meddeles via ERCC med henblik på accept fra myndighederne i den berørte stat

- omkostningseffektivitet, fordi den bistand, som den berørte stat accepterer, kan anvendes sammen med bistand fra andre lande gennem transportproceduren

- større effektivitet gennem et øget beredskabsniveau og en mere sammenhængende strategi for katastroferisikostyring

- en kohærent og effektiv indsats via oprettelsen af rescEU, som står klar til at sætte ind med hjælp overalt i EU og i de deltagende stater, når der er behov for det

- større synliggørelse af EU's indsats i tilfælde af katastrofer

- bedre udnyttelse af knappe ressourcer, fordi de EU-finansierede aktiver deles

- øget regional koordination og videndeling gennem udvikling af et netværk af EU-civilbeskyttelsescentre.

1.5.3. Erfaringer fra lignende foranstaltninger

Disse forslag bygger på:

- den foreløbige evaluering af EU-civilbeskyttelsesmekanismen (2014-2016), som blev udført af en ekstern konsulent. August 2017.

- Den Europæiske Revisionsret, "EU-civilbeskyttelsesmekanismen: Koordineringen af reaktionen på katastrofer uden for EU har generelt været effektiv", særberetning nr. 33/2016

- Arbejdsdokument fra Kommissionens tjenestegrene, Overview of Natural and Man-made Disaster Risks the European Union may face (oversigt over risici forbundet med natur- og menneskeskabte katastrofer, som EU kan blive udsat for), SWD(2017) 176 final, 23.5.2017

- Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om opnåede fremskridt og tilbageværende mangler i den europæiske katastrofeberedskabskapacitet, COM(2017)78 final, 17.02.2017.
erfaringer fra katastrofer, hvor mekanismen har været anvendt, siden den blev oprettet i 2001

- erfaringer fra projekter, der er blevet finansieret inden for rammerne af de forslagsindkaldelser, der er fremsat siden 2013 på området beredskab og forebyggelse

- erfaringer fra pilotprojekter, der er blevet finansieret inden for rammerne af forslagsindkaldelsen fra 2008 om pilotprojekter med henblik på øget samarbejde mellem medlemsstaterne om bekæmpelse af skovbrande

1.5.4.Sammenhæng med andre relevante instrumenter og eventuel synergivirkning

Sammenhæng med:

- Rådets forordning (EF) nr. 1257/96 af 20. juni 1996 om humanitær bistand    

- Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1406/2002 af 27. juni 2002 om oprettelse af et europæisk agentur for søfartssikkerhed

- Rådets forordning (EF) nr. 2012/2002 af 11. november 2002 om oprettelse af Den Europæiske Unions Solidaritetsfond

- Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1717/2006 af 15. november 2006 om oprettelse af et stabilitetsinstrument

- Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1313/2013/EU af 17. december 2013 om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme

- Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 375/2014 af 3. april 2014 om oprettelse af det frivillige europæiske korps for humanitær bistand ("initiativet EU-bistandsfrivillige")

- Rådets forordning (EU) 2016/369 af 15. marts 2016 om ydelse af nødhjælp i Unionen.

1.6.Varighed og finansielle virkninger

 Forslag/initiativ af begrænset varighed

   Forslag/initiativ gældende fra [DD/MM]ÅÅÅÅ til [DD/MM]ÅÅÅÅ

◻Finansielle virkninger fra ÅÅÅÅ til ÅÅÅÅ

X Forslag/initiativ af ubegrænset varighed

X Iværksættelse med en indkøringsperiode fra 1/01/2018 til 31/12/2020

derefter gennemførelse i fuldt omfang.

1.7.Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r) 18  

X Direkte forvaltning ved Kommissionen

X i dens tjenestegrene inklusive dens personale i EU's delegationer

   i gennemførelsesorganer

 Delt forvaltning sammen med medlemsstaterne

X Indirekte forvaltning ved at overlade budgetgennemførelsesopgaver til:

◻ tredjelande eller organer, som tredjelande har udpeget

X internationale organisationer og deres organer (angives nærmere)

◻Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Investeringsfond

◻ de organer, der er omhandlet i finansforordningens artikel 208 og 209

◻ offentligretlige organer

◻ privatretlige organer, der har fået overdraget samfundsopgaver, forudsat at de stiller tilstrækkelige finansielle garantier

◻ privatretlige organer, undergivet lovgivningen i en medlemsstat, som har fået overdraget gennemførelsen af et offentlig-privat partnerskab, og som stiller tilstrækkelige finansielle garantier

◻ personer, der har fået overdraget gennemførelsen af specifikke aktioner i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union, og som er udpeget i den relevante basisretsakt

Hvis der angives flere forvaltningsmetoder, gives der en nærmere forklaring i afsnittet "Bemærkninger".

Bemærkninger

[…]

[…]

2.FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER

2.1.Bestemmelser om kontrol og rapportering

Angiv hyppighed og betingelser.

Foranstaltninger, der modtager finansiel bistand i henhold til disse afgørelser, skal underkastes regelmæssig kontrol.

Kommissionen forelægger Europa-Parlamentet og Rådet:

- en foreløbig evalueringsrapport senest den 30. juni 2017 (er gjort)

- en meddelelse om den fortsatte gennemførelse af denne afgørelse senest den 31. december 2018

- en efterfølgende evalueringsrapport senest den 31. december 2021.

2.2.Forvaltnings- og kontrolsystem

2.2.1.Konstaterede risici

I lyset af den mere omfattende rolle beredskabskoordineringscentret får, kan der, hvis der ikke stilles et tilstrækkeligt antal stillinger til rådighed, opstå underbemanding og dermed risiko for, at det ikke er muligt at

- håndtere de udfordringer, som det stigende antal civilbeskyttelsesoperationer medfører, samt alle de politiske krav inden for rammerne af de integrerede ordninger for politisk kriserespons (IPCR) og solidaritetsbestemmelsen
- udvikle/tilføje aktiviteter

- drage nytte af/udvikle nye teknologisystemer, der kan sikre uafbrudt rådighed

- reagere hensigtsmæssigt ved overhængende fare for civilbeskyttelseskatastrofer

- sikre en passende gennemførelse af det interne kontrolsystem som beskrevet i punkt 2.2.2

2.2.2.Oplysninger om det interne kontrolsystem

Det forudses, at GD ECHO's nuværende interne kontrolsystem skal anvendes for at sikre, at de midler, der er til rådighed under det nye instrument, anvendes korrekt og i overensstemmelse med den relevante lovgivning.

Systemet er på nuværende tidspunkt opbygget således:

1. Et internt kontrolteam i GD ECHO, der sikrer overholdelsen af gældende administrative procedurer og lovgivning på civilbeskyttelsesområdet. Til dette formål anvendes Kommissionens interne kontrolsystem.

2. Regelmæssig revision af de tilskud og kontrakter, som tildeles under instrumentet, foretaget af GD ECHO's eksterne revisorer; dette er indarbejdet fuldstændigt i GD ECHO's årlige revisionsplan.

3. Eksterne partnere evaluerer aktiviteterne.

Foranstaltningerne kan også revideres af OLAF (tilfælde af svig) og af Revisionsretten.

2.2.3.Anslåede omkostninger og fordele ved kontrollen samt forventet fejlrisiko

De anslåede omkostninger i forbindelse med GD ECHO's kontrolstrategi udgør 1,9 % af budgettet for 2016. De centrale elementer er:

- de samlede personaleomkostninger til GD ECHO's eksperter på området samt personaleomkostninger relateret til de finansielle og operationelle enheder ganget med den anslåede tid (50 %), der er afsat til kvalitetssikring, kontrol og overvågning

- de samlede ressourcer i GD ECHO's eksterne revisionssektor, der går til revision og kontrol.

I betragtning af de meget begrænsede omkostninger ved en sådan kontrol og de kvantificerbare (korrektioner og inddrivelser) og ikke-kvantificerbare (kontrollernes afskrækkende og kvalitetssikrende virkning) fordele relateret hertil finder Kommissionen, at de kvantificerbare og ikke-kvantificerbare fordele ved kontrol langt overgår de begrænsede omkostninger forbundet hermed.

Det stemmer overens med Kommissionens indberettede årlige restfejlprocent på 1,02 % i 2016 for Generaldirektoratet for Humanitær Bistand og Civilbeskyttelse.

2.3.Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder

Angiv eksisterende eller påtænkte forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger.

GD ECHO's strategi for bekæmpelse af svig, der er i overensstemmelse med Kommissionens strategi for bekæmpelse af svig (CAFS), benyttes for bl.a. at sikre:

- at GD ECHO's interne kontroller med relation til bekæmpelse af svig er i fuld overensstemmelse med CAFS

- at GD ECHO's tilgang til risikostyring af svig er gearet til at identificere områder med risiko for svig og til at reagere hensigtsmæssigt herpå.

de systemer, der benyttes ved anvendelse af EU-midler i tredjelande, gør det muligt at indhente relevante data til brug i risikostyringen af svig (f.eks. konstatering af dobbeltfinansiering)

Når det er nødvendigt, kan der nedsættes netværksgrupper og indføres hensigtsmæssige IT-redskaber, der er specielt egnede til at analysere tilfælde af svig i relation til sektoren.

3.FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER

3.1.Berørt(e) udgiftspost(er) på budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme

Eksisterende udgiftsposter på budgettet

I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.

Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme

Budgetpost

Udgifternes
art

Bidrag

Nummer og betegnelse

OB/IOB 19

fra EFTA-lande 20

fra kandidatlande 21

fra tredjelande

iht. finansforordningens artikel 21, stk. 2, litra b)

3

23 03 01 01 - Katastrofeforebyggelse og

-beredskab i Unionen

OB

JA

JA

NEJ

NEJ

4

23 03 01 01 - Katastrofeforebyggelse og

beredskab i tredjelande

OB

JA

JA

NEJ

NEJ

3

23 03 02 01 En hurtig og effektiv indsats i tilfælde af større katastrofer i Unionen

OB

JA

JA

NEJ

NEJ

4

23 03 02 02 - En hurtig og effektiv indsats i tilfælde af større katastrofer i tredjelande

OB

JA

JA

NEJ

NEJ

4

23 01 04 - Udgifter til støttefunktioner i forbindelse med foranstaltninger inden for politikområdet humanitær bistand og civilbeskyttelse

IOB

NEJ

NEJ

NEJ

NEJ

3.2.Anslåede virkninger for udgifterne

3.2.1.Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne

i mio. EUR (tre decimaler)

Udgiftsområde i den flerårige finansielle
ramme

Nummer

Udgiftsområde 3 Sikkerhed og EU-borgerskab

GD ECHO — Civilbeskyttelse og Humanitære Bistandsforanstaltninger på Europæisk Plan

2018

2019

2020

I ALT

• Aktionsbevillinger

23 03 01 01

Forpligtelser

(1)

14,000

105,900

109,279

229,179

Betalinger

(2)

7,000

46,560

104,395

157,955

23 03 02 01

Forpligtelser

(1a)

5,157

9,300

13,218

27,675

Betalinger

(2 a)

4,000

10,000

11,000

25,000

Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammet 22  

Budgetpostens nummer

(3)

2018

2019

2020

I ALT

Bevillinger I ALT
for GD ECHO

Forpligtelser

=1+1a +3

19,157

115,200

122,497

256,854

Betalinger

=2+2a

+3

11,000

56,560

115,395

182,955






Aktionsbevillinger I ALT

Forpligtelser

(4)

19,157

115,200

122,497

256,854

Betalinger

(5)

11,000

56,560

115,395

182,955

• Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer I ALT

(6)

0

0

0

I ALT

Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 3
i den flerårige finansielle ramme

Forpligtelser

=4+ 6

19,157

115,200

122,497

256,854

Betalinger

=5+ 6

11,000

56,560

115,395

182,955

i mio. EUR (tre decimaler)

Udgiftsområde i den flerårige finansielle
ramme

Nummer

Udgiftsområde 4 Et globalt Europa

GD ECHO — Civilbeskyttelse og Humanitære Bistandsforanstaltninger på Europæisk Plan

2018

2019

2020

I ALT

• Aktionsbevillinger

23 03 01 02

Forpligtelser

(1)

-

-

-

-

Betalinger

(2)

-

-

-

-

23 03 02 02

Forpligtelser

(1a)

2

2

2,284

6,284

Betalinger

(2 a)

0,8

1,8

2,014

4,614

Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammet 23  

Budgetpostens nummer

(3)

2018

2019

2020

I ALT

Bevillinger I ALT
for GD ECHO

Forpligtelser

=1+1a +3

2

2

2,284

6,284

Betalinger

=2+2a

+3

0,8

1,8

2,014

4,614






Aktionsbevillinger I ALT

Forpligtelser

(4)

2

2

2,284

6,284

Betalinger

(5)

0,8

1,8

2,014

4,614

• Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer I ALT

(6)

0

0

0

I ALT

Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 4
i den flerårige finansielle ramme

Forpligtelser

=4+ 6

2

2

2,284

6,284

Betalinger

=5+ 6

0,8

1,8

2,014

4,614



Udgiftsområde i den flerårige finansielle
ramme

5

"Administrationsudgifter"

i mio. EUR (tre decimaler)

2018

2019

2020

I ALT

GD ECHO — Civilbeskyttelse og Humanitære Bistandsforanstaltninger på Europæisk Plan

• Menneskelige ressourcer

1,682

5,034

9,436

16,152

• Andre administrationsudgifter

0,1500

0,230

0,330

0,710

I ALT GD ECHO

Bevillinger

1,832

5,264

9,766

16,862

Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 5
i den flerårige finansielle ramme
 

(Forpligtelser i alt = betalinger i alt)

1,832

5,264

9,766

16,862

i mio. EUR (tre decimaler)

2018

2019

2020

I ALT

Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 1-5
i den flerårige finansielle ramme
 

Forpligtelser

22,989

122,464

134,547

280,000

Betalinger

13,632

63,624

127,174

204,430

3.2.2.Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af aktionsbevillinger

   Forslaget/initiativet medfører anvendelse af aktionsbevillinger som anført herunder:

Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (tre decimaler)

Der angives mål og resultater

År
2018

År
2019

År
2020

I ALT

RESULTATER

Type resultater 24

Resultaternes gennemsnitlige omkostninger

Resultater (antal)

Omkostninger

Resultater (antal)

Omkostninger

Resultater (antal)

Omkostninger

Resultater i alt (antal)

Omkostninger
i alt

SPECIFIKT MÅL NR. 1 - Forebyggelse 25

Antal finansierede projekter, forebyggelse

Tilskudsaftaler

0,3

15

3

15

3

15

3

45

9

Undersøgelser

Antal kontrakter

0,1

5

0,5

5

0,5

5

0,5

15

1,5

Subtotal for specifikt mål nr.1

20

3,5

20

3,5

20

3,5

60

10,5

SPECIFIKT MÅL NR. 2 - beredskab

Antal finansierede projekter - beredskab (inkl. Uddannelse og øvelser)

Tilskudsaftaler og kontrakter

0,5

100

5

100

5

100

5

300

15

Systemer til tidlig varsling

Antal administrative ordninger

1,25

2

2,5

2

2,5

2

2,5

6

7,5

katastrofeberedskabskapacitet

Antal tilskudsaftaler + kontrakter

1

7

7

13

13

20

20

40

40

Subtotal for specifikt mål nr. 2

109

14,5

115

20,5

122

27,5

346

62,5

SPECIFIKT MÅL nr. 3 - Indsats 26

Indsættelse af eksperter

Antal kontrakter

0,005

200

1

200

1

200

1

600

3

Antal operationer inden for EU

Tilskudsaftale/ tjenesteydelseskontrakter

0,1

80

8

80

8

80

8

240

24

Antal transportoperationer uden for EU

Tilskudsaftale/ tjenesteydelseskontrakter

0,13

40

5,2

40

5,2

40

5,2

120

15,6

Subtotal for specifikt mål nr. 2

320

14,2

320

14,2

320

14,2

960

42,6

OMKOSTNINGER I ALT

449

32,2

455

38,2

462

45,2

1,366

115,6

3.2.3.Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne

3.2.3.1.Resumé

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af administrationsbevillinger

X    Forslaget/initiativet medfører anvendelse af administrationsbevillinger som anført herunder:

i mio. EUR (tre decimaler)

2018

2019

2020

I ALT

UDGIFTSOMRÅDE 5i den flerårige finansielle ramme

Menneskelige ressourcer

1,682

5,034

9,436

16,152

Andre administrationsudgifter

0,15

0,23

0,33

0,710

Subtotal UDGIFTSOMRÅDE 5i den flerårige finansielle ramme

1,832

5,264

9,766

16,862

Uden for UDGIFTSOMRÅDE 5 27 i den flerårige finansielle ramme

Menneskelige ressourcer

Andre udgifter
af administrativ art

SubtotalUden for UDGIFTSOMRÅDE 5i den flerårige finansielle ramme

0

0

0

0

I ALT

1,832

5,264

9,766

16,862

Bevillingerne til menneskelige ressourcer og andre administrationsudgifter vil blive dækket ved hjælp af de bevillinger, der i forvejen er afsat til generaldirektoratets forvaltning af aktionen, og/eller ved intern omfordeling i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger

3.2.3.2.Anslået behov for menneskelige ressourcer

   Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af menneskelige ressourcer

X    Forslaget/initiativet medfører anvendelse af menneskelige ressourcer som anført herunder:*

Overslag angives i årsværk

ÅrN

År N+1

År N+2

2018

2019

2020

Stillinger i stillingsfortegnelsen (tjenestemænd og stillinger som midlertidigt ansatte)

23 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)

7

12

16

XX 01 01 02 (Delegationer)

XX 01 05 01 (Indirekte forskning)

10 01 05 01 (Direkte forskning)

Eksternt personale (i fuldtidsækvivalenter) 28

23 01 02 01 (KA, V, UNE under den samlede bevillingsramme)

10

24

31

XX 01 02 02 (KA, V, UED, LA og UNE i delegationerne)

XX 01 04 yy 29

- i hovedsædet 30

- i delegationerne

XX 01 05 02 (KA, V, UNE - indirekte forskning)

10 01 05 02 (KA, V, UNE - direkte forskning)

Andre budgetposter (skal angives)

I ALT

17

36

47

* Disse tal kan blive suppleret med yderligere 15 fuldtidsækvivalenter, som skal tilvejebringes ved omfordeling fra andre generaldirektorater gennem en indkaldelse af interessetilkendegivelser.

XX angiver det berørte politikområde eller budgetafsnit.

Personalebehovet vil blive dækket ved hjælp af det personale, som generaldirektoratet allerede har afsat til aktionen, og/eller interne rokader i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.

Opgavebeskrivelse:

Tjenestemænd og midlertidigt ansatte

Det yderligere personale, som der søges om for perioden 2018-2020, er nødvendigt for udførelsen af følgende opgaver: a) udvikling og forvaltning af det nyoprettede beredskab rescEU b) styrkelse af den frivillige pulje c) støtte til de enheder, der har ansvaret for politikker, herunder forebyggelse d) udvikling af konceptet med et europæisk civilbeskyttelsesakademi og e) varetagelse af forvaltning og støtteaktiviteter.

Hovedparten af personaleforøgelsen vil specifikt gå til udviklingen af RescEU, varetagelse af opgaver som f.eks. at forvaltning af erhvervelse og/eller leasing af ressourcer (kontrakter), forvaltning af aktiver samt overvågnings-, koordinations- og kommunikationsopgaver.

Eksternt personale

Drift af katastrofeberedskabscentret 24/7, nødvendige arbejdsopgaver på stedet, administrativ bistand.

3.2.4.Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme

   Forslaget/initiativet er foreneligt med indeværende flerårige finansielle ramme.

X    Forslaget/initiativet kræver omlægning af det relevante udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme Der vil blive foretaget en omfordeling af følgende beløb:

 

udgiftsområde 3

2018

2019

2020

i alt

 

Rettigheder, ligestilling og unionsborgerskab

 

 

 

 

33,0201

Sikring af beskyttelsen af rettigheder og bemyndigelse af borgerne

 

1,34

1,55

2,89

33,0202

Fremme af ikke-forskelsbehandling og lighed

 

0,98

1,22

2,2

 

Retlige anliggender

 

 

 

 

33,0301

Støtte og fremme af uddannelse af retsvæsenets aktører

 

4,93

5,25

10,18

33,0302

Fremme og støtte af det civil- og strafferetlige samarbejde

 

4,77

5,02

9,79

 

udgiftsområde 3 i alt

 

12,02

13,04

25,06

 

udgiftsområde 4

2018

2019

2020

i alt

21,020703

Menneskelig udvikling (DCI)

2,00

 

 

2,00

22,020302

Støtte til Tyrkiet - økonomisk, social og territorial udvikling og gradvis tilpasning til gældende EU-ret (IPA II — Tyrkiet)

 

2,00

2,28

4,284

 

udgiftsområde 4 i alt

2,00

2,00

2,28

6,284

X    Forslaget/initiativet kræver, at fleksibilitetsinstrumentet anvendes

 

2018

2019

2020

Anvendelse af fleksibilitetsinstrumentet

19,157

103,18

109,457

3.2.5.Tredjemands bidrag til finansieringen

Forslaget/initiativet indeholder ikke bestemmelser om samfinansiering med tredjemand.

Forslaget/initiativet indeholder bestemmelser om samfinansiering, jf. følgende overslag:

Bevillinger i mio. EUR (tre decimaler)

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

I alt

Angiv organ, som deltager i samfinansieringen 

Samfinansierede bevillinger I ALT



3.3.Anslåede virkninger for indtægterne

X    Forslaget/initiativet har ingen finansielle virkninger for indtægterne.

   Forslaget/initiativet har følgende finansielle virkninger:

   for egne indtægter

   for diverse indtægter

i mio. EUR (tre decimaler)

Indtægtspost på budgettet:

Bevillinger til rådighed i indeværende regnskabsår

Forslagets/initiativets virkninger 31

ÅrN

ÅrN+1

ÅrN+2

ÅrN+3

Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)

Artikel ………….

For diverse indtægter, der er formålsbestemte, angives det, hvilke af budgettets udgiftsposter der påvirkes.

[…]

Det oplyses, hvilken metode der er benyttet til at beregne virkningerne for indtægterne.

[…]

(1)    ICF, 'Interim Evaluation of the Union Civil Protection Mechanism. 2014-2016', Final Report, august 2017 (herefter: midtvejsevaluering). Den endelige rapport om midtvejsevalueringen kan ses her: https://publications.europa.eu/en/publication-detail/-/publication/eb41bfee-78c3-11e7-b2f2-01aa75ed71a1/language-en/format-PDF
(2)    Den Europæiske Revisionsrets særberetning (2016) "EU-civilbeskyttelsesmekanismen: koordineringen af reaktionen på katastrofer uden for EU har generelt været effektiv." Er tilgængelig på: https://www.eca.europa.eu/Lists/ECADocuments/SR16_33/SR_DISASTER_RESPONSE_DA.pdf
(3)    Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om opnåede fremskridt og tilbageværende mangler i den europæiske katastrofeberedskabskapacitet (17.2.2017).
(4)    Se fodnote 2.
(5)    Se fodnote 3.
(6)    Arbejdsdokument for Kommissionens tjenestegrene med titlen "Overview of Natural and Man-made Disaster Risks the European Union may face" (oversigt over risici forbundet med natur- og menneskeskabte katastrofer, som EU kan blive udsat for) (SWD(2017) 176 final af 23.5.2017).
(7)    Rapport fra Kommissionen til Europa-Parlamentet og Rådet om midtvejsevalueringen af EU-civilbeskyttelsesordningen for perioden 2014-2016 (COM (2017) 460 final af 30.8.2017).
(8)    Den tidligere jugoslaviske republik Makedonien, Island, Montenegro, Norge, Serbien og Tyrkiet.
(9)    De interessenter, der deltog, omfatter: Civilbeskyttelsesmyndigheder fra 26 deltagende stater (onlineundersøgelser); Civilbeskyttelsesmyndigheder fra 17 deltagende stater (interviews); nationale uddannelseskoordinatorer fra 21 deltagende stater (onlineundersøgelser); 137 eksperter, der har deltaget i programmet om udveksling af eksperter, og 23 ledere af projekter, der finansieres via EU-civilbeskyttelsesmekanismen, fra 13 deltagende stater (onlineundersøgelser); 14 internationale partnere, herunder FN-agenturer, OECD, Verdensbanken, Røde Kors osv. (interviews) og 15 EU-generaldirektorater og tjenestegrene (interviews).
(10)    Rapporten er tilgængelig her:  http://ec.europa.eu/echo/EUCPM-consult_en .
(11)

   Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 af 25. oktober 2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget og om ophævelse af Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).

(12)    Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1313/2013/EU af 17. december 2013 om en EU-civilbeskyttelsesmekanisme (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 924).
(13)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1303/2013 af 17. december 2013 om fælles bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om generelle bestemmelser for Den Europæiske Fond for Regionaludvikling, Den Europæiske Socialfond, Samhørighedsfonden og Den Europæiske Hav- og Fiskerifond og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1083/2006 (EUT L 347 af 20.12.2013, s. 320).
(14)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 966/2012 af 25. oktober 2012 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget og om ophævelse af Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EUT L 298 af 26.10.2012, s. 1).
(15)    Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1082/2013/EU af 22. oktober 2013 om alvorlige grænseoverskridende sundhedstrusler og om ophævelse af beslutning nr. 2119/98/EF (EUT L 293 af 5.11.2013, s. 1).
(16)    ABM: Activity Based Management (aktivitetsbaseret ledelse) – ABB: ABB: Activity Based Budgeting (aktivitetsbaseret budgetlægning).
(17)    Jf. finansforordningens artikel 54, stk. 2, litra a) hhv. b).
(18)    Forklaringer vedrørende forvaltningsmetoder og henvisninger til finansforordningen findes på webstedet BudgWeb: http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html.
(19)    OB = opdelte bevillinger/IOB = ikke-opdelte bevillinger.
(20)    EFTA-lande: Den Europæiske Frihandelssammenslutning.
(21)    Kandidatlande og, efter omstændighederne, potentielle kandidatlande på Vestbalkan.
(22)    Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.
(23)    Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.
(24)    Resultater er de produkter og tjenesteydelser, der skal leveres (f.eks. antal finansierede studenterudvekslinger, antal km bygget vej osv.).
(25)    Som beskrevet i del 1.4.2. "Specifikke mål …".
(26)    Som beskrevet i del 1.4.2. "Specifikke mål …".
(27)    Teknisk og/eller administrativ bistand og udgifter til støtte for gennemførelsen af EU's programmer og/eller aktioner (tidligere BA-poster), indirekte forskning, direkte forskning.
(28)    KA: kontraktansatte, V: vikarer, JED: junioreksperter ved delegationerne, LA: lokalt ansatte, UNE: udstationerede nationale eksperter
(29)    Delloft for eksternt personale under aktionsbevillingerne (tidligere BA-poster).
(30)    Angår især strukturfondene, Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) og Den Europæiske Fiskerifond (EFF).
(31)    Med hensyn til EU's traditionelle egne indtægter (told og sukkerafgifter) opgives beløbene netto, dvs. bruttobeløb, hvorfra der er fratrukket opkrævningsomkostninger på 25 %.
Top