EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Polen - Retlige og indre anliggender

Prioriterede opgaver på kort sigt:

  • etablering af en mere effektiv forvaltning og kontrol ved grænserne, navnlig grænserne til Belarus og Ukraine
  • tilpasning af visumordningen.

Evaluering (oktober 1999)

Der er kun sket begrænsede fremskridt i løsningen af de kortfristede prioriteringer på dette område.

Vedtagelsen af udlændingeloven har betydet et skridt fremad for Polen, men der må fortsat ske en tilpasning af lovgivningen vedrørende visum- og indvandringspolitik til EU's. Polen må ligeledes afsætte flere finansielle og tekniske ressourcer til administrativ styrkelse af forvaltningen af grænserne. Der er stadig alvorlige problemer med at sikre kontrollen ved Polens østgrænse, både hvad angår personale, anlæg og udstyr.

Evaluering (november 2000)

Der er vedtaget en national strategi for forvaltningen af grænser. Koordineringen mellem de forskellige instanser, der skal sikre lovens overholdelse, er blevet bedre. Der er ikke sket store fremskridt i forbindelse med de institutionelle midler til bekæmpelse af den organiserede kriminalitet og narkotikahandelen eller iværksættelsen af et program til bekæmpelse af korruption og svindel.

Evaluering (november 2001)

Polen har vedtaget en national interinstitutionel strategi for forvaltning af grænserne. Der er gjort fremskridt med hensyn til bekæmpelse af organiseret kriminalitet og narkotikahandel. Polen har ratificeret samtlige konventioner vedrørende bekæmpelse af svindel og korruption. Til trods herfor er der behov for en yderligere indsats.

Evaluering (oktober 2002)

Indsatsen for at modernisere udstyret ved grænseovergangsstederne fortsætter. Der er sket fremskridt ved lande- og havgrænserne, især EU's fremtidige ydre grænse. Dette er dog ikke tilstrækkeligt. Det er nødvendigt, at der sker yderligere fremskridt for så vidt angår tildelingen af budgetmæssige og administrative ressourcer på nationalt plan. Beslutningen om at afslutte tilpasningen til den fælles visumpolitik træder i kraft i juli 2003.

Evaluering (november 2003)

Se faktabladene om overtagelse af EU-retten.

Prioriterede opgaver på mellemlang sigt:

  • indførelse af en ny asylordning samt bekæmpelse af organiseret kriminalitet og korruption
  • reformer af udlændingelovgivningen, blandt andet med henblik på anvendelse af Schengen-reglerne.

Evaluering (oktober 1999)

Vedtagelsen af udlændingeloven er ganske vist et væsentligt skridt i retning af gennemførelse af rammelovgivningen vedrørende procedurerne. Der må dog indføres koordinering af arbejdet i de forskellige kriminalitetsbekæmpende instanser (politi, grænsevagter, immigrations- og toldvæsen). Der er blevet vedtaget en række specifikke foranstaltninger, blandt andet beskyttelse af vidner, i lighed med gældende praksis i EU. Disse foranstaltninger er begyndt at give resultater.

Evaluering (november 2000)

Den administrative del af retssystemet er blevet bedre, hvilket også gælder grænsekontrollen, som dog skal øges langs EU's fremtidige grænser.

Evaluering (november 2001)

Der er sket fremskridt for så vidt angår styrkelsen af retssystemets administrative kapacitet og grænsekontrollen. Arbejdet med at tilpasse den nationale lovgivning vedrørende asyl og indvandring til EU-retten går hurtigt fremad. Bekæmpelsen af organiseret kriminalitet og politisamarbejdet med Europol bør fortsat prioriteres i Polen. Kommissionen konstaterer, at generelt har de fremskridt, der er sket, været tilfredsstillende.

Evaluering (oktober 2002)

Der er blevet truffet en række foranstaltninger for at vedtage og gennemføre en strategi til bekæmpelse af organiseret kriminalitet.

Der er blevet truffet en række foranstaltninger for at forbedre det indenlandske samarbejde mellem politi og andre instanser. Der er imidlertid behov for andre foranstaltninger for at styrke kapaciteten til at bekæmpe organiseret kriminalitet.

Evaluering (november 2003)

Se faktabladene om overtagelse af EU-retten.

Efter undertegnelsen af tiltrædelsestraktaten den 16. april 2003 blev Cypern, Estland, Letland, Litauen, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien, Tjekkiet og Ungarn optaget i Den Europæiske Union den 1. maj 2004.

REFERENCER

Rådets afgørelse 98/260/EF af 30.03.1998

De Europæiske Fællesskabers Tidende L 121 af 23.04.1998

Kommissionens udtalelse KOM(97) 2002 endelig

Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(98) 701 endelig

Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(1999) 509 endelig

Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2000) 709 endelig

Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2001) 700 endelig - SEK(2001) 1752

Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2002) 700 endelig - SEK(2002) 1408

Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Kommissionens rapport KOM(2003) 675 endelig - SEK(2003) 1207

Ikke offentliggjort i Den Europæiske Unions Tidende

Traktaten om tiltrædelsen af Den Europæiske Union [Den Europæiske Unions Tidende L 236 af 23.9.2003]

Seneste ajourføring: 19.11.2004

Top