EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0777

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET SIDSTE STATUSRAPPORT OM UDVIKLINGEN AF ANDEN GENERATION AF SCHENGENINFORMATIONSSYSTEMET (SIS II) Januar 2013 - Maj 2013

/* COM/2013/0777 final */

52013DC0777

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET SIDSTE STATUSRAPPORT OM UDVIKLINGEN AF ANDEN GENERATION AF SCHENGENINFORMATIONSSYSTEMET (SIS II) Januar 2013 - Maj 2013 /* COM/2013/0777 final */


Indholdsfortegnelse

1.      Projektstatus. 4

1.1.       Oversigt over fremskridt i rapporteringsperioden. 4

1.2.       Testaktiviteter. 4

1.3.       SIS II-netværkssikkerhed. 6

1.4.       Migreringen fra SIS 1+ til SIS II. 6

1.4.1.        Regelkompleks. 6

1.4.2.        Forudsætninger for idriftsættelsen. 6

1.4.3.        Teknisk migrering af data. 7

1.4.4.        Omstillingen. 8

1.4.5.        Periode med intensiv overvågning. 8

2.      Forvaltning.. 9

2.1.       Finansielle aspekter. 9

2.1.1.        SIS II-budgettet 9

2.1.2.        Yderligere finansielle midler til udviklingen af medlemsstaternes nationale systemer. 9

2.2.       Operationel forvaltning. 9

2.2.1.        Overgangen til C.SIS (Centre de Systèmes d'Information Schengen). 9

2.2.2.        Agenturet for den Operationelle Forvaltning af Store It-systemer inden for Området med Frihed, Sikkerhed og Retfærdighed (eu-LISA). 10

2.3.       Projektstyring. 11

2.3.1.        Det Globale Programstyringsråd (GPMB). 11

2.3.2.        SIS-VIS-udvalget (SIS II). 11

2.3.3.        National planlægning og koordinering. 11

2.3.4.        Rådet 11

2.3.5.        Europa-Parlamentet 12

2.3.6.        SIS II-oplysningskampagne. 12

2.3.7.        Risikostyring. 12

3.      Prioriteter i fremtiden.. 12

4.      Konklusion.. 13

Indledning

Denne statusrapport er den sidste rapport, der forelægges Rådet og Europa-Parlamentet i overensstemmelse med artikel 18 i Rådets forordning (EF) nr. 1104/2008 af 24. oktober 2008[1] og Rådets afgørelse 2008/839/RIA af 24. oktober 2008[2] om overgang fra Schengeninformationssystemet (SIS 1+) til SIS II (såkaldte migreringsinstrumenter).

Den beskriver det arbejde, der er udført fra januar 2013 til udløbet af ovennævnte migreringsinstrumenter den 8. maj 2013, vedrørende udviklingen af anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) og migreringen fra SIS 1+ til SIS II.

1. Projektstatus

1.1. Oversigt over fremskridt i rapporteringsperioden

På grundlag af det stadige fremskridt med udviklingen af det centrale system og de nationale systemer blev alle forberedende tiltag frem til den faktiske migrering af data fra SIS 1+ til SIS II afsluttet i denne rapporteringsperiode. Migreringsprocessen blev vel afsluttet med overgangen til det nye system den 9. april 2013 og den gnidningsløse drift af systemet i den efterfølgende intensive overvågningsperiode.

1.2. Testaktiviteter

Som opfølgning på den række test, der blev foretaget i løbet af 2012 for at vurdere, om de nationale systemer og det centrale system fungerede godt, og om resultaterne og samspillet var tilfredsstillende, foretog en håndfuld medlemsstater de nødvendige yderligere test i januar 2013, fordi nogle af de første testresultater ikke var tilfredsstillende. Som nævnt i den forrige rapport havde Finland et større teknisk problem med udviklingen af det nationale system og valgte at følge plan B, som bygger på en anden teknisk løsning. For at indhente de andre medlemsstater inden den rigtige migreringsproces blev sat i gang, foretog Finland alle endelige test igen, herunder den samlede test. Den støtte, der blev ydet af Det Globale Programstyringsråd, som består af repræsentanter for Kommissionen, medlemsstaterne og hovedkontrahenterne, viste sig at have stor betydning for, at denne ekstra øvelse gik godt.

a)           Udvidet overensstemmelsestest (CTE)

Som den sidste medlemsstat, der blev klar, gennemførte Finland i starten af 2013 denne test af det nationale systems overensstemmelse med SIS II-specifikationerne og sluttede sig til de øvrige medlemsstater, der skulle foretage den samlede test igen.

b)         Den samlede test

Den samlede test var både en teknisk og en retlig forudsætning for, at SIS II kunne sættes i drift[3], og den omfattede derfor test af alle vigtige SIS II-dele - det centrale system, alle nationale systemer og netværket.

Flertallet af medlemsstater havde allerede gennemført denne endelige test i anden halvdel af 2012 som normalt planlagt. På grund af problemer på nationalt plan i fem medlemsstater var det imidlertid nødvendigt at foretage ekstra test efter den planlagte frist. Polen og Schweiz måtte gentage en enkelt test, og Danmark og Finland måtte gentage hele testfasen. For at fjerne et forbehold, der var taget med hensyn til et testresultat, anmodede Belgien om at gentage den samlede testkampagne.

Til sidst lykkedes det for alle berørte medlemsstater at bestå de udestående test i anden uge af januar 2013. Det centrale SIS II-system samt kommunikationsinfrastrukturen viste gode stabile resultater i alle de fornyede test i den samlede test.

c)         Sirene-funktionstest[4]

Fire medlemsstater, herunder Finland, måtte gentage testen af supplerende informations­udvekslinger (Sirene-funktionstesten) i ugen fra den 28. januar 2013. Selv om det er medlemsstaterne, der har ansvaret for denne test, stillede Kommissionen det centrale system og kommunikationsinfrastrukturen til testens udførelse til rådighed. Belgien, Tjekkiet, Sverige og Finland endte med at opfylde testkriterierne, og Gruppen vedrørende Schengenspørgsmål (SIS/Sirene-sammensætningen) godkendte formelt testresultaterne den 15. februar 2013.

d)         Sirene-formularudvekslingstest

Udover de Sirene-funktionstest, der kræves i henhold til migreringsretsakterne, besluttede medlemsstaterne at foretage en uformel Sirene-formularudvekslingstest, hvor alle medlemsstater udvekslede et helt sæt Sirene-formularer med andre medlemsstater. Testkampagnen fandt sted i marts 2013 og blev afsluttet med positive resultater.

Sidst men ikke mindst blev Sirene-funktionspostkasserne også testet i løbet af marts.

e)         Andre test

Der blev også foretaget test med medlemsstater af, om to komplementære værktøjer, som skal benyttes til den operationelle styring af SIS II, fungerer korrekt:

· Det første værktøj benyttes af operatørerne af nationale systemer til at få registreret en forespørgsel hos operatøren af det centrale system. Formålet med værktøjet er at identificere og følge op på eventuelle tekniske problemer i forbindelse med brugen af SIS II.

· Det andet værktøj er et webbaseret system til udveksling af meddelelser mellem operatører. Når der f.eks. foretages vedligeholdelse af det centrale system, giver operatøren alle de nationale operatører besked via dette værktøj.

Ingen af værktøjerne benyttes til udveksling af SIS II-meddelelser. De er beregnet til at udveksle oplysninger, der vedrører driften af systemet.

Testene af begge værktøjer blev foretaget fra udgangen af februar til starten af april 2013.

1.3.        SIS II-netværkssikkerhed

Med henblik på driften har medlemsstaterne både en hovedgrænseflade og en backup-grænseflade til wide area-netværket, hvilket muliggør en sikker kommunikation mellem det centrale system og de nationale systemer.

På baggrund af en vellykket test, som er godkendt af SIS-VIS-udvalget, blev den tekniske løsning på andet krypteringslag, som skal styrke SIS II-netværkssikkerheden yderligere, lanceret i slutningen af februar 2013.

1.4.      Migreringen fra SIS 1+ til SIS II

1.4.1.   Regelkompleks

Regelkomplekset for slutfasen af SIS II-projektet blev konsolideret ved udgangen af den forrige rapporteringsperiode ved omarbejdningen af de migreringsinstrumenter, der var gældende pr. 30. december 2012. Dette sikrede en juridisk holdbar og teknisk set forbedret migreringsproces og en mulighed for ekstra finansiel støtte til nationale projekter i forbindelse med migreringsaktiviteter.

1.4.2.   Forudsætninger for idriftsættelsen

Retsgrundlaget for SIS II fastsætter en række forudsætninger, som skal være opfyldt, inden der træffes afgørelse om at sætte SIS II i drift.  Datoen for idriftsættelse kan først fastsættes, når:

de nødvendige gennemførelsesforanstaltninger er vedtaget.

Den sidste gennemførelsesforanstaltning var Kommissionens gennemførelsesafgørelse om vedtagelsen af SIRENE-håndbogen og andre gennemførelsesforanstaltninger i forbindelse med anden generation af Schengeninformationssystemet[5], som blev vedtaget den 26. februar, som nævnt ovenfor

alle medlemsstater, der deltager fuldt ud i SIS 1+, har meddelt Kommissionen, at de har truffet de nødvendige tekniske og retlige foranstaltninger til behandling af SIS II-oplysninger og udveksling af supplerende oplysninger.

Efter gennemførelsen af Sirene-funktionstesten har alle medlemsstater, der deltager fuldt ud i SIS 1+, meddelt Kommissionen, at de har truffet de nødvendige tekniske og retlige foranstaltninger til behandling af SIS II-oplysninger og udveksling af supplerende oplysninger

Kommissionen har erklæret, at der med tilfredsstillende resultat er gennemført en samlet test af SIS II udført af Kommissionen i fællesskab med medlemsstaterne, og Rådets forberedende organer har valideret det foreslåede testresultat og bekræftet, at SIS II's ydelsesniveau er mindst lige så højt som det, der opnås med SIS 1+.

Efter at Gruppen vedrørende Schengenspørgsmål validerede den foreslåede godkendelse af centralsystemet, s-Testa-netværket og de nationale systemer den 6. februar, erklærede Kommissionen på et møde i Coreper den 20. februar, at målene med den samlede test var opfyldt, navnlig:

- at Kommissionen og de medlemsstater, der deltager i SIS 1+, havde gennemført de nødvendige tekniske foranstaltninger til at behandle SIS II-data

- at SIS II-ydelsesniveauet var mindst lige så højt som SIS 1+

- at Kommissionen har truffet de nødvendige tekniske foranstaltninger, der gør det muligt at koble den centrale SIS II til N.SIS II i de berørte medlemsstater

- at N.SIS II i alle medlemsstater var forbundet til det centrale SIS II fra den 25. januar 2013.

Da alle forudsætningerne i SIS II-retsgrundlaget var opfyldt, vedtog Rådet (RIA) den 7.-8. marts 2013 to rådsafgørelser, som fastsatte datoen for anvendelse af SIS II-retsgrundlaget til den 9. april 2013, hvilket i praksis betød datoen for ibrugtagning af SIS-II.

1.4.3.   Teknisk migrering af data

Den seneste test af den konverter, Kommissionen havde stillet til rådighed som kernen i den midlertidige migreringsarkitektur, blev vel afsluttet i januar 2013 i tide til at muliggøre den faktiske datamigrering fra SIS 1+ til SIS II. Efter prøverne på migreringen og rensningen af data, som blev henholdsvis tilrettelagt og støttet af Kommissionen, startede den rigtige datamigrering den 22. januar 2013.

Første trin af migreringen bestod i at omdanne de 46,7 millioner indberetninger i databasen SIS 1+ til data, der stemmer overens med SIS II-datamodellen ved hjælp af konverteren. I løbet af denne operation, som fandt sted fra den 22. januar til den 6. februar 2013, blev alle nyoprettelser/ajourføringer/sletninger, som blev foretaget på databasen SIS 1+, midlertidigt lagret i konverterens køer. Dernæst blev de konverterede data uploadet til SIS II-centralsystemet. Da denne opgave var færdig, blev alle indberetninger i SIS 1+, som var akkumuleret i køen, ligeledes konverteret og ajourført i SIS II-centraldatabasen. Da denne proces var færdig, blev alle nye operationer på databasen SIS 1+ afspejlet i SIS II-databasen, således at den centrale database SIS 1+ og den centrale SIS II-database var synkroniserede.

Siden den 7. marts 2013 har medlemsstaterne kunnet foretage søgninger i den centrale SIS II-database (som på det tidspunkt kun indeholdt data fra databasen SIS 1+) ved hjælp af den centrale SIS II-søgefacilitet.

Næste fase af migreringen bestod i at indføre de nationale SIS II-kopier for at sikre, at medlemsstater med en national SIS II-kopi havde de samme data som i den centrale SIS II-database. Denne proces er ikke nødvendig for de seks medlemsstater, som har besluttet ikke at indføre en national kopi, men at foretage alle søgninger i det centrale system, hvilket er en ny funktion, der er indført med SIS II. 

Det tog 16 timer pr. medlemsstat at downloade hele SIS II-databasen. Hele forløbet blev afsluttet den 28. marts. På det tidspunkt var alle nationale SIS II-kopier synkroniserede med det centrale SIS II-system, som via konverteren var synkroniseret med det centrale system SIS 1+.

1.4.4.   Omstillingen

Rådet havde fastsat, at omstillingen skulle finde sted den 9. april 2013.

Mellem den 28. marts (afslutningen på den tekniske migrering - se ovenfor) og den 9. april var SIS 1+ og SIS II, herunder alle nationale kopier, fuldstændigt synkroniserede: alle nye meddelelser i SIS 1+ ville ajourføre den centrale database SIS 1+, blive konverterede og dernæst ajourføre SIS II-systemet og de nationale kopier. 

Ved omstillingen blev processen koordineret centralt af Kommissionens projektgruppe med støtte fra Det Globale Programstyringsråds medlemmer, og den forløb således:

· Alle medlemsstater stoppede trafikken til SIS 1+ samtidigt kl. 8.00 og afventede, at alle indberetninger blev behandlet i det centrale system SIS 1+ og i de nationale SIS 1+kopier.

· Fra central side blev de sidste meddelelser til SIS 1+ konverteret til SIS II-format. Da der var vished om, at dette trin var på plads, blev tovejs-konverteren skiftet til "reverse mode", således at SIS II-indberetninger kunne konverteres tilbage til SIS 1+format (eftersom SIS II bliver "hovedsystemet" efter omstillingen).

· På medlemsstaternes side blev forbindelsen til de nationale slutbrugerapplikationer (f.eks. de nationale systemer, der anvendes af grænsevagter) koblet fra det nationale system SIS 1+ og sluttet til det nationale SIS II-system. Derefter blev alle nye meddelelser sendt fra det nationale SIS II-system i det nye SIS II-format.

· Medlemsstaterne skulle meddele, at de var klar til at sende SIS II-meddelelser til koordineringsgruppen, før de fik tilladelse til at uploade deres meddelelser til det centrale SIS II-system.  I denne proces blev medlemsstaterne behandlet én efter én for at sikre, at alle ajourføringsmekanismer fungerede som forventet.

· Portugal var den første medlemsstat, der var klar til at sende en SIS II-indberetning kl. 10.51 lokal tid, over en time tidligere end planlagt. På dette tidspunkt trådte retsgrundlaget for SIS II i kraft.

Sidst på dagen kunne en særlig styringsgruppe med deltagelse af Kommissionens SIS II-gruppe, det Globale Programstyringsråd og formandskabet konkludere, at:

· alle medlemsstater kunne sende SIS II-indberetninger

· alle nationale kopier var ajourførte med meddelelser fra det centrale system

· søgninger kunne foretages i den centrale database eller en ajourført national kopi.

Det kunne således konkluderes, at det var lykkedes for alle medlemsstater at skifte system.

1.4.5.   Periode med intensiv overvågning

Fra det øjeblik, hvor den første indberetning blev sendt til SIS II, var det konverterens rolle at sikre, at det centrale system SIS 1+ og det centrale SIS II-system var synkroniserede. De nationale kopier af SIS 1+ ville dog ikke længere blive ajourført.

Dette var en sikkerhedsforanstaltning i tilfælde af, at der opstod alvorlige problemer med de nationale SIS II-systemer, og at man blev nødt til at falde tilbage på SIS 1+. I så tilfælde skulle den berørte medlemsstat downloade databasen SIS 1+, omstille sine applikationer og igen sende meddelelser via SIS 1+. Når problemet med SIS II var løst, skulle samme medlemsstat omstille til SIS II igen.

Perioden med intensiv overvågning varede i 30 dage som foreskrevet i retsgrundlaget. I hele denne periode førte Kommissionens SIS II-projektgruppe løbende kontrol med systemet og sikrede sig, at databasen SIS 1+ var synkroniseret med SIS II-databasen.

Da ingen medlemsstater fik brug for at omstille til SIS 1+ i løbet af perioden, blev konverteren slået fra den 8. maj 2013.

Fra denne dato drives SIS II-systemet af eu-LISA, som er Det Europæiske Agentur for den Operationelle Forvaltning af Store It-systemer inden for Området med Frihed, Sikkerhed og Retfærdighed

2. Forvaltning

2.1. Finansielle aspekter

2.1.1. SIS II-budgettet

Ved udgangen af juni 2013 beløb Kommissionens samlede budgetmæssige forpligtelser til SIS II-projektet siden 2002 sig til 171 699 692 EUR. De tilsvarende kontrakter omfatter feasibility­undersøgelser, udviklingen af selve det centrale SIS II-system, support og kvalitetssikring, SIS II-netværket, forberedelse af driftsforvaltningen, sikkerhed, kommunikation og eksperternes udgifter til tjenerejser samt oplysningskampagnen.

Af dette beløb var der fra 2002 til udgangen af juni 2013 udbetalt 136 567 137 EUR. De største udgiftsposter var udvikling (73 566 165 EUR), netværket (32 154 296 EUR), støtte og kvalitetssikring (13 612 454 EUR) og forberedelse af den operationelle forvaltning i Strasbourg og Sankt Johann im Pongau (9 376 235 EUR).

2.1.2. Yderligere finansielle midler til udviklingen af medlemsstaternes nationale systemer

De nationale udviklingsprojekter i de sidste otte medlemsstater, som havde brug for ekstra medfinansiering gennem Fonden for De Ydre Grænser, blev afsluttet i denne rapporteringsperiode. Som følge af den interesse, medlemsstaterne havde udtrykt for den indkaldelse af forslag, Kommissionen havde iværksat i overensstemmelse med fælles artikel 16 i de omarbejdede migreringsinstrumenter i starten af 2013, stillede Kommissionen et yderligere beløb til rådighed på 13 mio. EUR med en øvre grænse på 715 000 EUR pr. medlemsstat (hvoraf 25 % skal medfinansieres af nationale ressourcer). Endelig fik ni medlemsstater bevilget en finansiel facilitet til deres migreringsrelaterede foranstaltninger til et samlet maksimumbeløb på 4 157 076,50 EUR.

2.2. Operationel forvaltning

2.2.1. Overgangen til C.SIS (Centre de Systèmes d'Information Schengen)

Den operationelle forvaltning af SIS II-produktionsmiljøet blev først overdraget af hovedudviklingskontrahenten til C.SIS (i henhold til en servicekontrakt mellem Frankrig og Kommissionen) inden den faktiske migrering fra SIS 1+ til SIS II blev iværksat, fordi SIS 1+, konverteren og SIS II skulle drives simultant af samme enhed i løbet af migreringsfasen. I løbet af migreringsfasen, herunder i den måned, hvor der var intensiv overvågning, blev konverteren og SIS II forvaltet af C.SIS.

2.2.2. Agenturet for den Operationelle Forvaltning af Store It-systemer inden for Området med Frihed, Sikkerhed og Retfærdighed (eu-LISA)

Den forventede overdragelse af SIS II til eu-LISA[6] blev indledt i starten af 2013 og afsluttet den 9. maj 2013. eu-LISA fik stillet et overdragelsesdokument og et fuldstændigt sæt af tekniske dokumenter, som beskriver SIS II og dets operationelle aspekter, til sin rådighed.

eu-LISA indledte sin virksomhed i overensstemmelse med retsgrundlaget for SIS II og forordningen om agenturets oprettelse[7] den 9. maj 2013, efter at perioden med intensiv overvågning var afsluttet og migreringsinstrumenterne udløbet.

Hvad angår kommunikationsinfrastrukturen er eu-LISA også ansvarlig for overvågningen, sikkerheden og koordineringen af forbindelserne mellem medlemsstaterne og udbyderen.

Derudover har eu-LISA i henhold til samme forordning om oprettelsen andre opgaver vedrørende SIS II, såsom uddannelse i den tekniske anvendelse af SIS II, navnlig for Sirenepersonale, og uddannelse af eksperter i de tekniske aspekter af SIS II i forbindelse med Schengenevaluering.

Endelig er eu-LISA også ansvarlig[8] for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende af listen over kompetente myndigheder, der har tilladelse til direkte søgning i oplysningerne i SIS II, og af listen over kontorerne i de nationale SIS II-systemer (N.SIS II) og Sirenekontorerne. Inden SIS II overdrages til eu-LISA, forestår Kommissionen førnævnte offentliggørelse den 9. april 2013.[9]

Den Rådgivende Gruppe for SIS II, som yder rådgivning til eu-LISA's bestyrelse, mødtes tre gange (19.-20. februar, 23.-24. april og 4.-5. juni) i denne rapporteringsperiode.

I lyset af den økonomiske uafhængighed, som eu-LISA opnåede den 22. maj 2013, og den gradvise afslutning af forhandlingerne om nødvendige aftaler med værtsmedlemsstater er den støtte, som Kommissionen ydede eu-LISA i løbet af etableringsfasen, gradvist faldet i denne rapporteringsperiode, og arbejdsforbindelserne mellem de to parter vil blive forvaltet i overensstemmelse med to aftalememorandaer (en om ordninger for operationelt samarbejde, som stadig skal undertegnes, og en om finansielle overførsler, som blev undertegnet den 17. maj 2013).

2.3. Projektstyring

2.3.1. Det Globale Programstyringsråd (GPMB)

GPMB har fuldendt sit mandat og især fokuseret på de test, der skulle foretages igen, og på migreringsfasen.

GPMG holdt 17 plenarforsamlinger i perioden og det seneste møde fandt sted den 7. maj 2013. GPMG ophørte med at eksistere, da migreringsinstrumenterne udløb.

2.3.2.     SIS-VIS-udvalget (SIS II)

I tidsrummet januar - maj 2013 godkendte SIS-VIS-udvalget vedrørende tekniske aspekter på fem møder en række vigtige dokumenter om migreringen og testningen. Mere detaljerede spørgsmål vedrørende specifikke projektresultater, såsom ændringsanmodninger og migrering, er blevet behandlet af særlige underudvalg - gruppen for forvaltning af ændringer og migreringsekspertgruppen, som trådte sammen henholdsvis 3 og 17 gange.

2.3.3.     National planlægning og koordinering

Det seneste møde mellem medlemsstaternes nationale projektledere, som Kommissionen holder, for at der kan ske en detaljeret udveksling af oplysninger om alle de aktiviteter, der er relevante for den samlede projektstatus, blev holdt den 30. maj 2013. Også på de fem møder i denne rapporteringsperiode blev der især set nærmere på den samlede tidsplan, testning, migrering, overgangen til SIS II, driftshåndbogen for SIS II og rapporterne fra SIS II-taskforcen.

2.3.4.     Rådet

Kommissionen holdt fortsat alle relevante rådsorganer underrettet om status for SIS II, herunder om tidsplan og budget, idet fokus var på de udestående tekniske og juridiske opgaver, der vedrører den sidste periode, inden SIS II bliver sat i drift. Der er i det forberedende arbejde blevet set på alle spørgsmål vedrørende især migrering og omstillingsfasen. Som tidligere nævnt blev alle juridisk bindende forudsætninger for Rådets afgørelse om datoen for idriftsættelse af SIS II opfyldt til tiden. Det omhyggelige forberedende arbejde har resulteret i, at den omtalte afgørelse blev truffet på det første møde i Rådet (RIA) under det irske formandskab den 7. marts 2013, hvor der blev vedtaget to afgørelser om idriftsættelsen af SIS II den 9. april 2013 (en for hver af de tidligere søjler)[10]. Idriftsættelsen af SIS II er blevet ledsaget af oplysningskampagnen som beskrevet i afsnit 3.3.6.

Kommissionen udsendte fortsat et ugentligt sammendrag, som kort beskriver den tekniske udvikling, til de kollegaer, der er involverede i projektet på nationalt plan, indtil udløbet af perioden med intensiv overvågning/overdragelsen til eu-LISA.

2.3.5.     Europa-Parlamentet

Europa-Parlamentet støttede fortsat SIS II. I et ønske om gennemsigtighed og loyalt interinstitutionelt samarbejde har Kommissionen holdt Europa-Parlamentet nøje underrettet om alle aspekter af SIS II-udviklingen indtil projektets afslutning - Kommissionen sendte to breve (et om den vellykkede afslutning af den samlede test og et om overdragelsen af SIS II til eu-LISA) til LIBE-udvalget. Derudover forelagde Kommissionen status for LIBE-udvalget på høringen den 21. marts 2013, dvs. kort før SIS II blev sat i drift.

2.3.6.     SIS II-oplysningskampagne

I overensstemmelse med retsgrundlaget for SIS II har Kommissionen i samarbejde med de nationale datatilsynsmyndigheder og Den Europæiske Tilsynsførende for Databeskyttelse tilrettelagt en oplysningskampagne, som skal ledsage idriftsættelsen af SIS II, og som fortæller offentligheden om formålet, om de lagrede data, om hvilke myndigheder der har adgang til oplysningerne og om personers rettigheder.[11]

I henhold til rammekontrakten om levering af de vigtigste ydelser, som blev indgået i slutningen af 2012, blev brochuren, plakaten og en kort videofilm færdiggjort og leveret af Kommissionen til medlemsstaternes relevante myndigheder til distribution på nationalt plan (ved grænseovergangssteder, politistationer, konsulater osv.) Oplysningskampagnen skal gennemføres regelmæssigt.

2.3.7.     Risikostyring

Kommissionen holdt nøje øje med risiciene i SIS II-projektet med støtte fra kontrahenten med ansvar for kvalitetssikring og fulgte op på dem ugentligt inden for rammerne af den veletablerede procedure, hvilket også hver måned involverede Det Globale Programstyringsråd. 

I denne rapporteringsperiode måtte Kommissionen koncentrere sig om følgende risici:

medlemsstaternes parathed (slutbrugerapplikationerne) og navnlig den rettidige gennemførelse af "Plan B" i Finland den begrænsede tid, der ifølge migreringstidsplanen var tilbage til uforudsete hændelser.

3. Prioriteter i fremtiden

Når SIS II er sat i drift, er den vigtigste opgave at sikre, at det forbliver operationelt, navnlig ved at:

· sikre, at der er den infrastruktur, som systemet og driften kræver

· sikre, at de nationale komponenter kan udvikle sig i overensstemmelse med den udvikling, der er aftalt for det centrale system

· behandle Sirene-kontorerne som en høj prioritet, både ved at sikre det nødvendige personale og den rette tekniske støtte

· udarbejde en fuldstændig beredskabsplan

· sikre, at SIS II er sikret mod eventuelle sikkerhedsbrud.

4. Konklusion

Schengeninformationssystemet (SIS) er en central del af Schengensamarbejdet. SIS II er et avanceret it-system med mange forbedrede funktionaliteter og nye datakategorier sammenlignet med dets forgænger, og det er et meget vigtigt middel til at sikre, at Schengenområdet fungerer med hensyn til sikkerhed og personers frie bevægelighed.

Det har derfor lige fra starten været et flagskibsprojekt for Kommissionen.

Den overordnede udvikling af SIS II har uden tvivl været meget krævende. Det viste sig både teknisk og politisk meget vanskeligt og langt mere tidskrævende end forventet at opbygge et så komplekst system, der samtidig opfylder brugernes høje forventninger og lever op til krav, som hele tiden ændrer sig.

I 2009 blev der foretaget en omfattende evaluering. Som følge af den blev der i 2010 etableret en bedre forvaltningsstruktur, de tekniske specifikationer blev ajourført, der blev udarbejdet en ny køreplan, og budgetrammen for projektets afslutning blev revideret. På trods af forskellige vanskeligheder forblev SIS II-projektet på sporet både med hensyn til frister og budget. To vellykkede delmåltest bekræftede, at det centrale system er solidt og højtydende, og at den underliggende arkitektur og de tekniske valg er hensigtsmæssige. Dette blev efterfulgt at de endelige testfaser og af den faktiske migrering af data fra SIS 1 til SIS II, som alle blev gennemført med succes.

Takket være et fornyet tilsagn fra alle involverede parter hen imod projektets afslutning blev SIS II afsluttet i denne rapporteringsperiode og sat i drift den 9. april som besluttet af Rådet (RIA) i marts 2013. SIS II har siden fungeret gnidningsløst.

Endelig vil de erfaringer, der er høstet fra SIS II-projektet, tjene udviklingen af de nye relevante store it-systemer på området, bl.a. ind- og udrejsesystemet og programmet for registrerede rejsende, der er planlagt som led i initiativet "intelligente grænser".

Budgetgennemførelse

|| Fra 2002 til juni 2013 || Fra januar til juni 2013

(i EUR) || Forpligtelser || Betalinger || Forpligtelser || Betalinger

Udvikling (HP/Steria) || 85 882 789 || 73 566 165 || 35 121 || 2 773 328

Udvikling (Atos) || 3 921 248 || 3 548 261 || 0 || 247 219

Støtte og kvalitetssikring || 16 063 293 || 13 612 454 || 210 379 || 1 000 068

Netværk || 45 335 129 || 32 154 296 || 0 || 1 778 679

Forberedelse af den driftsmæssige forvaltning || 12 986 242 || 9 376 235 || 0 || 66 901

Sikkerhed || 1 358 310 || 386 914 || 0 || 0

Undersøgelser/ konsulentbistand || 1 086 628 || 985 020 || 22 217 || 21 813

Oplysningskampagne || 183 943 || 108 846 || 0 || 75 473

Udgifter til eksperters tjenesterejser || 4 867 236 || 2 814 072 || 3 482 456 || 2 231 362

Andet || 14 874 || 14 874 || 0 || 0

I ALT: || 171 699 692 || 136 567 137 || 4 067 173 || 8 194 842

Møder i SIS-VIS-udvalget (SIS II) og arbejdsgrupperne

a) Møder afholdt i rapporteringsperioden

JANUAR 2013

9., 16., 23. og 30. ||  Det Globale Programstyringsråd for SIS II

24. || SIS-VIS-udvalget (møde om tekniske aspekter af SIS II)

24. || Møde for de nationale projektledere for SIS II

10., 17., 25. og 31. || Møde i SIS II-migreringsekspertgruppen

29. || Møde i gruppen for forvaltning af ændringer af SIS II

FEBRUAR 2013

5., 13., 21. og 27. || Det Globale Programstyringsråd for SIS II

26. || SIS-VIS-udvalget (møde om tekniske aspekter af SIS II)

26. || Møde for de nationale projektledere for SIS II

7., 14., 21. og 28. || Møde i SIS II-migreringsekspertgruppen

6. || Møde i gruppen for forvaltning af ændringer af SIS II

MARTS 2013

5., 14., 20. og 26. || Det Globale Programstyringsråd for SIS II

22. || SIS-VIS-udvalget (møde om tekniske aspekter af SIS II)

22. || Møde for de nationale projektledere for SIS II

7., 14. og 21. || Møde i SIS II-migreringsekspertgruppen

21. || Møde i gruppen for forvaltning af ændringer af SIS II

APRIL 2013

3., 17. og 25. || Det Globale Programstyringsråd for SIS II

26. || SIS-VIS-udvalget (møde om tekniske aspekter af SIS II)

26. || Møde for de nationale projektledere for SIS II

4., 11., 18. og 25. || Møde i SIS II-migreringsekspertgruppen

MAJ 2013

2. og 7. || Det Globale Programstyringsråd for SIS II

30. || SIS-VIS-udvalget (møde om tekniske aspekter af SIS II)

30. || Møde for de nationale projektledere for SIS II

2. og 16. || Møde i SIS II-migreringsekspertgruppen

[1]              Rådets forordning (EF) nr. 1104/2008 af 24. oktober 2008 om overgang fra Schengeninformationssystemet (SIS 1+) til anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 299 af 8.11.2008, s. 1).

[2]              Rådets afgørelse 2008/839/RIA af 24. oktober 2008 om overgang fra Schengeninformationssystemet (SIS 1+) til anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 299 af 8.11.2008, s. 43).

[3]              Artikel 55, stk. 3, litra c), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1987/2006 om oprettelse, drift og brug af anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 381 af 28.12.2006, s. 4) og artikel 71, stk. 3, litra c), i Rådets afgørelse 2007/533/RIA af 12. juni 2007 om oprettelse, drift og brug af anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 205 af 7.8.2007, s. 63).

[4]              SIRENE — Supplementary Information Request at the National Entries.

[5]              (EUT L 71 af 14.3. 2013, s. 1) (EUT L 359 af 29.12. 2012, s. 32).

[6]              Fælles artikel 15 i forordning (EF) nr. 1987/2006 (EUT L 381 af 28.12.2006) og Rådets afgørelse 2007/533/RIA (EUT L 205 af 7.8.2007).

[7]              Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1077/2011 af 25. oktober 2011 om oprettelse af et europæisk agentur for den operationelle forvaltning af store it-systemer inden for området med frihed, sikkerhed og retfærdighed (EUT L 286 af 1.1.11.2011, s. 1).

[8]              Artikel 12, stk. 1, litra y), i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1077/2011 af 25. oktober 2011 om oprettelse af et europæisk agentur for den operationelle forvaltning af store it-systemer inden for området med frihed, sikkerhed og retfærdighed (EUT L 286 af 1.1.11.2011, s. 1).

[9]              EUT C 103 af 9.4.2013, s. 1.

[10]             Rådets afgørelse af 7. marts 2013 om fastsættelse af datoen for anvendelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1987/2006 om oprettelse, drift og brug af anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 87 af 27.3.2013, s. 10) og Rådets afgørelse af 7. marts 2013 om fastsættelse af datoen for anvendelse af afgørelse 2007/533/RIA om oprettelse, drift og brug af anden generation af Schengeninformationssystemet (SIS II) (EUT L 87 af 27.3.2013, s. 8).

[11]             Fælles artikel 19 i forordning (EF) nr. 1987/2006 (EUT L 381 af 28.12.2006) og Rådets afgørelse 2007/533/RIA (EUT L 205 af 7.8.2007).

Top