EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0113

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om en innovativ og bæredygtig træ- og papirindustri i EU - Et bidrag til EU's strategi for vækst og beskæftigelse {SEK(2008) 262}

/* KOM/2008/0113 endelig udg. */

52008DC0113

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om en innovativ og bæredygtig træ- og papirindustri i EU - Et bidrag til EU's strategi for vækst og beskæftigelse {SEK(2008) 262} /* KOM/2008/0113 endelig udg. */


[pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

Bruxelles, den 27.2.2008

KOM(2008) 113 endelig

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

om en innovativ og bæredygtig træ- og papirindustri i EU Et bidrag til EU's strategi for vækst og beskæftigelse {SEK(2008) 262}

INDHOLDSFORTEGNELSE

1. Indledning 3

2. Nye udfordringer for EU's træ- og papirindustri 3

3. En integreret strategi til fremme af bæredygtig konkurrenceevne for EU's træ- og papirindustri 6

3.1 . Overordnede mål 6

3.2. Tiltag til at forbedre konkurrenceevnen for EU's træ- og papirindustri 7

1. INDLEDNING

De industrier, der fremstiller papirmasse, papir og papiremballage, og de træforarbejdende industrier som savværker og producenter af træbaserede plader har deres vigtigste råvare til fælles: træ eller genvundet papir og træ. Derfor bruges begrebet "træ- og papirindustrien". Det omfatter også specialiserede sektorer som kork- og trykkeriindustrien. I værdikæden fra skov til slutprodukt er de mellemliggende produktionsfasers konkurrenceevne til gavn for de andre trin i produktionsprocessen. En konkurrencedygtig skovbrugsproduktion bidrager således til at styrke træ- og papirindustriens konkurrenceevne.

Træ- og papirindustrien, der har en produktionsværdi på 365 mia. EUR og bidrager med en værditilvækst på ca. 120 mia. EUR, tegner sig for over 3 millioner arbejdspladser i 344 000 virksomheder. Mange dele af træ- og papirindustrien spiller en vigtig rolle i bestræbelserne på at sikre en bæredygtig beskæftigelse i landdistrikterne.

Træ- og papirindustrien i EU er generelt konkurrencedygtig og skaber meget gode tekniske og kommercielle resultater. Papirmasse- og papirsektorerne, de træforarbejdende sektorer og trykkerisektorerne er på mange områder førende på verdensplan. Imidlertid står sektoren over for en række udfordringer, navnlig hvad angår adgangen til råvarer, behovet for at reducere drivhusgasemissioner, innovation, handel og information om træ- og papirprodukter. Desuden er de små og mellemstore virksomheder en meget vigtig dimension for træforarbejdnings- og trykkeriindustrien.

Denne meddelelse om træ- og papirindustriens konkurrenceevne, innovation og bæredygtighed er et yderligere skridt i gennemførelsen af EU's industripolitiske strategi, som er beskrevet i Kommissionens meddelelse fra oktober 2005[1], hvori der blev bebudet en række sektorspecifikke initiativer, bl.a. en meddelelse om træ- og papirindustrien.

De foreslåede tiltag er et supplement til handlingsplanen for skovbruget[2], som Kommissionen vedtog i juni 2006, særlig handlingsplanens mål om at forbedre konkurrenceevnen for træ- og papirindustrien på langt sigt. Forslagene har været til offentlig høring og er blevet behandlet i Det Rådgivende Udvalg for Fællesskabets Politik vedrørende Træ- og Papirindustrien.

2. NYE UDFORDRINGER FOR EU'S TRÆ- OG PAPIRINDUSTRI

a) Adgang til råvarer

Træ- og papirindustrien bruger store mængder træ, og adgang til træ til konkurrencedygtige priser er derfor afgørende for, hvor godt industrien klarer sig. Træ udgør den største udgift for mange virksomheder i træ- og papirindustrien. Ved papirfremstilling tegner træ sig for over 30 % af de samlede omkostninger og i savværksindustrien 65-70 %. Det er derfor vigtigt at øge det hjemlige udbud og undgå restriktioner på import af træ.

Træ- og papirindustriens råvaregrundlag, træ, fornys ved genplantning og naturlig gendannelse i skoven. Der er potentiale til at øge det hjemlige udbud af træ gennem bæredygtig skovforvaltning[3]. Træmarkederne skal fungere effektivt, og udbuddet bør øges gennem en aktiv indsats, som inddrager skovejerne. Det er samtidig vigtigt at fremme handelen med træråvarer, eftersom importen af rundtræ udgør ca. 10 % af det samlede udbud af træ til EU's træ- og papirindustri.

Med det stigende pres på primære råvarer er der en konstant stigning i anvendelsen af genvundne råvarer. I dag er cirka halvdelen af EU's papirproduktion baseret på genvundet papir, hvilket er en stigning på 25 % siden 1998. Genvinding og genanvendelse af papir samt en mere effektiv forarbejdning har gjort det muligt at øge produktionen betydeligt uden at bruge mere nyt træ. Der er etableret et partnerskab mellem papirfremstillings-, papirforarbejdnings- og papirgenvindingsindustrien, forlags- og trykkeriindustrien og producenter af trykfarve og lim[4] for yderligere at øge genvindingsprocenten for papir, forbedre kvaliteten af genvundet papir og sikre en større genanvendelse af papir. En mere effektiv indsamling med de offentlige myndigheders støtte vil også styrke udviklingen af økonomisk mere effektive og mere miljøvenlige aktiviteter og bidrage til at forbedre EU's konkurrenceevne på området. Mange træplader, særlig spånplader og halvhårde fiberplader, kan fremstilles af genvundet træ. Træ genvindes imidlertid ikke i samme omfang som papir, da træ bliver brugt i længere tid og bortskaffes på flere forskellige måder.

Desuden er det nødvendigt at tage den stigende konkurrence om råvaren træ i betragtning i forskellige politiksammenhænge. Her tænkes f.eks. på træ til bæredygtig energi, biodiversitetsformål, fritidsformål og andre sociale formål. Den stigende efterspørgsel efter vedvarende energi øger fortsat konkurrencen om træ, særlig i træplade- og papirmassesektoren. Øget efterspørgsel følges ikke altid af en tilsvarende forøgelse af udbuddet og giver dermed højere priser. På foranledning af Det Europæiske Råds møde i marts 2007 beskæftiger Kommissionens forslag af 23. januar 2008 om fremme af anvendelsen af vedvarende energikilder[5] sig med dette emne. Det anerkendes fuldt ud, at biomasse ikke udelukkende anvendes til fremstilling af bæredygtig energi, men også til andre formål, og medlemsstaterne og Kommissionen opfordres til at være opmærksomme på de forskellige anvendelsesformål, når de udarbejder nationale handlingsplaner og i forbindelse med den generelle overvågning og rapportering.

Ulovlig skovhugst og den deraf følgende forarbejdning af og handel med træprodukter undergraver den lovlige træ- og papirindustri og dens indtægtsmuligheder ved at skabe miljøproblemer og sociale problemer og ved at dumpe priserne og give sektoren et dårligt image. EU's handlingsplan for retshåndhævelse, god forvaltningspraksis og handel på skovbrugsområdet (FLEGT) griber disse spørgsmål an gennem tiltag på udbuds- og efterspørgselssiden.

b) Klimaændringspolitikkens virkninger

En bæredygtig og effektiv skovpolitik øger skovens bidrag til reduktionen af drivhusgasser. Papir- og træprodukter udgør desuden et yderligere lager for den CO2, som skoven fjerner, og øget genanvendelse af papir og træ - i stedet for deponering på losseplads - forlænger træprodukternes evne til at binde CO2.

Produktionen af papirmasse, papir- og en del træplader er meget energiintensiv, og EU's klimaændringspolitik har derfor også stor indflydelse herpå. Brændsel og el udgør mellem 13 og 18 % af produktionsomkostningerne for papirmasse og papir i EU. Papirfabrikker er store energiforbrugere, mens cellulosefabrikker kan være nettoproducenter af energi. Ca. halvdelen af den primære energi, der forbruges, fremstilles af disse industrier på grundlag af træbiomasse. På savværker og ved produktion af træplader er man også i vid udstrækning selvforsynende med varmeenergi, mens elektriciteten i mange tilfælde kommer fra eksterne leverandører. Derimod er man ved den mekaniske produktion af papirmasse og papir i vidt omfang afhængig af el og gas udefra. De seneste prisstigninger på el og gas har store konsekvenser for disse industrier.

Prisstigningerne skyldes flere årsager, bl.a. højere priser på primære brændstoffer, behovet for at bidrage til reduktionen af drivhusgasemissionerne og udviklingen af vedvarende energikilder[6]. Høje udgifter er en udfordring for industriens konkurrenceevne og øger behovet for yderligere liberalisering af markedet og for strategier for energieffektivitet, så det bliver mere attraktivt for sektoren at investere i Europa. Den tredje energipakke fra september 2007 om et konkurrencedygtigt og effektivt el- og gasmarked i EU[7] betegner et væsentligt skridt i den rigtige retning.

Som store CO2-udledere vil der blive stillet store krav til træ- og papirindustrien i indsatsen for at dæmme op for klimaforandringerne. Industrierne skal opfylde store miljøkrav og krav om energieffektivitet, uden at det går ud over konkurrenceevnen. Det er ikke i EU's interesse, at fremtidens produktion flytter til lande med mindre strenge emissionsbegrænsninger (CO2-lækage), da dette ville have negative konsekvenser for miljøet og for økonomien. Derfor tages de energiintensive industriers særlige situation op i Kommissionens pakke af 23. januar 2008 om klimaindsats og vedvarende energi[8]. Pakken opstiller klare kriterier til identifikation af energiintensive industrier, der er CO2-lækagetruede. Kommissionen fastlægger, hvilke sektorer og undersektorer, der henhører under denne kategori. De tildeles gratis kvoter for op til 100 % af deres emissioner, såfremt de benytter de mindst belastende metoder. I denne sammenhæng vurderer Kommissionen, om virksomhederne i træ- og papirindustrien lever op til kravene i ordningen. På baggrund af forhandlingerne om en global aftale om klimaændringer for tiden efter 2012 vurderer Kommissionen yderligere de energiintensive industriers situation og kan eventuelt foreslå tilpasninger, for så vidt angår gratis kvoter eller inddragelse af importerede produkter i EU's ordning for handel med emissioner.

Sektoraftaler på grundlag af branchespecifikke betingelser kan bidrage til at reducere emissionerne på internationalt plan. Sådanne sektoraftaler bør føre til globale emissionsreduktioner, som er af et sådant omfang, at de effektivt afbøder klimaændringerne, og som kan overvåges, efterprøves og gøres til genstand for obligatoriske håndhævelsesordninger.

EU's træ- og papirindustri spiller allerede i dag og vil i fremtiden i endnu højere grad komme til at spille en vigtig rolle som varme- og elleverandør og som producent af træbaserede biobrændsler og bidrager derved til en mere effektiv udnyttelse af træ til både energi og skovbrugsprodukter. Biobrændsler kan fremstilles sammen med træbaserede kemikalier og andre produkter på bioraffinaderier. Det arbejde, som taskforcen for bioraffinaderi under teknologiplatformen for skovindustrisektoren har udført, er et vigtigt bidrag til at fastlægge, hvilke nøgleprojekter der er behov for på området. Industrien har den erfaring, teknologi og forsyningskæde, der er nødvendig for at være en del af den vedvarende energiløsning.

c) Innovation og FoU

Det kræver flere investeringer i forskning og teknologisk udvikling og innovativ udnyttelse af den tekniske og kommercielle knowhow at udvikle træ- og papirindustriens konkurrenceevne yderligere.

Teknologiplatformen for skovindustrisektoren er et vigtigt redskab til at samordne industriens, Europa-Kommissionens og medlemsstaternes forskningsindsats og bør spille en vigtig rolle i bestræbelserne på at styrke industriens innovationsevne. Teknologiplatformen har udviklet en strategisk forskningsplan, som skal øge EU's konkurrenceevne gennem udvikling af innovative produkter og tjenesteydelser og en mere effektiv udnyttelse af råvarer og energi.

Papirmasse-, papir- og træindustrien har draget fordel af den tekniske udvikling i kemikalieindustrien. En tilsvarende synergi findes også inden for maskinindustrien og papirmasse- og papirindustrien. Sådanne nyttige klyngerelationer bør bevares.

d) Handel og samarbejde med tredjelande

De fleste virksomheder i træ- og papirindustrien møder konkurrence på verdensmarkedet. Antallet af papirmasse-, papir- og pladeproducenter, savværker og trykkerier, der deltager i konkurrencen på verdensmarkedet, er støt stigende. De enkelte dele af træ- og papirindustrien har tilpasset sig til denne situation ved at fokusere på at forbedre produktiviteten og forøge investeringerne i produktudvikling, innovation og forskning. Mange EU-virksomheder er globale aktører.

Alligevel har EU's træ- og papirprodukter ikke adgang på samme vilkår til tredjelandemarkeder som følge af de betydelige toldmæssige såvel som ikke-toldmæssige hindringer, som nogle handelspartnere praktiserer.

e) Kommunikation og information

Der har længe været stigende efterspørgsel efter tryk- og emballagepapir, hvilket hænger nøje sammen med væksten i indkomst pr. indbygger. Papir- og trykkeriindustrien er på mange markeder udsat for en stærkere og stærkere konkurrence fra bl.a. elektroniske medier, hvilket skaber en vis overkapacitet. Elektroniske og trykte medier kan også supplere hinanden. Emballagepapir har fået øget konkurrence, først og fremmest fra plast.

Efterspørgslen pr. indbygger efter produkter af træ er langt mindre i EU end i Nordamerika og Japan, navnlig fordi træbyggeri er mindre udbredt. Der er dog et meget stort vækstpotentiale på området, også uden for de traditionelle regioner.

Der er generelt behov for bedre information om skove og træ- og papirindustrien og om skovbrugsprodukters kvaliteter. Erhvervsbrugerne og forbrugerne skal oplyses om de økonomiske, tekniske og miljømæssige egenskaber ved træ, som er en fornybar, genanvendelig og klimavenlig råvare.

3. EN INTEGRERET STRATEGI TIL FREMME AF BÆREDYGTIG KONKURRENCEEVNE FOR EU'S TRÆ- OG PAPIRINDUSTRI

3.1. Overordnede mål

Inden for EU's industripolitik og EU's strategi for bæredygtig udvikling, som tager sigte på at forbedre rammebetingelserne for fremstillingsindustrierne, er træ- og papirindustrien et eksempel på en sektor, der i høj grad holder trit med udviklingen i EU's politikker. De berørte industrier moderniseres løbende og udnytter viden og innovation effektivt for at sikre deres bæredygtighed og klare de konkurrencemæssige udfordringer.

Kommissionens integrerede pakke om energi og klimaændringer af 23. januar 2008 berører træ- og papirindustrien direkte, da sektoren er afhængig af råvarer, da den kan bidrage til at dæmme op for klimaforandringer og forbedre energiforsyningen, og da den har en høj energiintensitet.

Med følgende politikmål sikres derfor en sammenhængende strategi til at styrke træ- og papirindustriens konkurrenceevne, samtidig med at klimaændrings- og energimålene bliver integreret i den industripolitiske strategi for sektoren:

- udnyttelse af kompetencer i tilknyttede sektorer og fortsat støtte til et højt niveau for innovation samt forskning og teknologisk udvikling

- fremme af bæredygtig energiforsyning og skovdrift

- fremme af bæredygtig råvareforsyning på lige konkurrencevilkår

- mere ressourceeffektiv udnyttelse af råvarer

- fremme af træ- og papirindustriens fulde deltagelse i markederne for vedvarende energi og for levering af varme, el og træbaserede biobrændsler.

3.2. Tiltag til at forbedre konkurrenceevnen for EU's træ- og papirindustri

a) Adgang til råvarer

- Et bæredygtigt udbud af træråvarer til træ- og papirindustrien bør fremmes for at skabe bedre balance mellem udbud og efterspørgsel. Udbuddet af træråvarer til industrien og energisektoren kan forbedres ved en aktiv politik for bæredygtig skovdrift. De logistiske forbindelser mellem skovejere og industri skal forbedres for at øge udbuddet.

- Det mulige prisforhold mellem udbud og efterspørgsel kunne afhjælpes, hvis det samlede skovareal og den samlede træmængde blev øget gennem skovrejsning, genplantning og en bedre udnyttelse.

- Der bør tilskyndes til en yderligere markedsudvikling for genvundet papir og træ, herunder større deltagelse fra industriens side, for at øge brugen af genvundet papir og træ.

- Medlemsstaterne og industrien bør fremme omkostningseffektive løsninger med særskilte indsamlingsordninger for brugte papir- og træprodukter.

- Det er vigtigt, at industrien tilskyndes til at udfolde yderligere bestræbelser på at dæmme op for ulovlig skovhugst og handel med ulovlige skovbrugsprodukter[9]. Der bør gøres en indsats for at fremme en bæredygtig skovdrift yderligere, f.eks. gennem certificering af skovdriften eller tilsvarende ordninger og integrerede tilsynsordninger, som giver forbrugerne mulighed for at vælge produkter, der stammer fra bæredygtige og lovlige kilder.

- Udnyttelsen af skovressourcer til forskellige formål bør foregå på en velbalanceret måde. Kommissionens forslag om fremme af anvendelsen af vedvarende energikilder[10] tager således højde for, at biomasse ikke udelukkende anvendes til fremstilling af bæredygtig energi, men også til andre formål, og opfordrer derfor medlemsstaterne og Kommissionen til at være opmærksomme på de forskellige anvendelsesformål, når de udarbejder nationale handlingsplaner og i forbindelse med den generelle overvågning og rapportering.

Tiltag 1. Medlemsstaterne, industrien og skovejerne opfordres inden for rammerne af de nationale skovprogrammer og tilsvarende tiltag og i overensstemmelse med handlingsplanen for skovbruget til at lette og fremme skovrejsning, genplantning og en aktiv bæredygtig skovdrift for at bidrage til at dæmme op for klimaforandringer og genoprette den biologiske mangfoldighed og samtidig øge udbuddet af træ. 2. I samarbejde med Den Stående Skovbrugskomités ad hoc-arbejdsgruppe vedrørende udnyttelsen af træ vil Det Rådgivende Udvalg for Fællesskabets Politik vedrørende Træ- og Papirindustrien se på andre muligheder end ressourceudnyttelsen for at afhjælpe det mulige misforhold mellem udbuddet af og efterspørgslen efter træ. 3. Det Rådgivende Udvalg for Fællesskabets Politik vedrørende Træ- og Papirindustrien vil følge udviklingen af markederne og indsamlingsordningerne for genvundet papir og rådgive om mulighederne for yderligere at fremme og udvide omkostningseffektive indsamlingsordninger af høj kvalitet. 4. Med henblik på at øge andelen af træprodukter, der genvindes, vil Kommissionen gennemføre en undersøgelse for at finde metoder til at forbedre indsamlingsordningerne og tilskynde forbrugerne og producenterne til genvinding. 5. Der vil inden for rammerne af Det Rådgivende Udvalg for Fællesskabets Politik vedrørende Træ- og Papirindustrien blive arrangeret en rundbordskonference med træ- og papirindustrien, importørerne af tømmer og distributørerne af skovbrugsprodukter og andre berørte parter for at udvikle yderligere tiltag fra den private sektors side i overensstemmelse med FLEGT-handlingsplanen, f.eks. adfærdskodekser for at forhindre handel med og brug af ulovligt tømmer og ulovlige produkter. 6. Træ- og papirindustrien og skovejerne opfordres til at iværksætte initiativer for at hjælpe med at forhindre ulovlig skovhugst og fremme bæredygtig skovdrift. Deres initiativer inden for certificering og tilsvarende ordninger samt mærkning fremmes. 7. Kommissionen og medlemsstaterne vil klarlægge udbudsdirektivernes anvendelse på træ- og papirprodukter gennem udveksling af idéer om og erfaringer med de nationale udbudskriterier for lovligt og bæredygtigt tømmer. 8. Medlemsstaterne og Kommissionen opfordres til at være opmærksomme på de forskellige anvendelsesformål, når de udarbejder de nationale handlingsplaner, og i forbindelse med den generelle overvågning af og rapportering om vedvarende energi. |

b) Klimaændringspolitik og miljølovgivning

- Skove og træ- og papirindustrien spiller en strategisk rolle i indsatsen for at dæmme op for klimaforandringer, og denne rolle bør styrkes.

- Lagringen af CO2 i høstede træprodukter kan forlænge fordelene ved skovenes CO2-binding, og derfor bør høstede træprodukters bidrag til begrænsning af klimaforandringer udvikles.

- Klimaændringspolitikken og ordningen for handel med emissioner har stor betydning for dele af papirmasse- og papirindustrien. Sådanne tiltag kan anspore til innovation og sende de nødvendige økonomiske signaler for så omkostningseffektivt som muligt at opnå en bæredygtig økonomi med lavt CO2-udslip og samtidig tjene som incitament for andre lande med stor CO2-udledning til også at træffe ambitiøse reduktionsforanstaltninger for tiden efter 2012. Kommissionens forslag af 23. januar om revision af EU's ordning for handel med emissioner inkluderer de nødvendige foranstaltninger, der nu skal forberedes.

- Den del af EU's miljølovgivning, der gælder for træ- og papirindustrien, bør bygge på princippet om bæredygtig aktiv udnyttelse af skovressourcer og produktionsprocesser på basis af den bedste tilgængelige teknologi (BAT) og samtidig give plads til fleksible løsninger.

- Direktivet om integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening (IPPC) og de tilknyttede referencedokumenter har haft en vigtig rolle ved udviklingen af tiltag til at forebygge og begrænse emissioner i træ- og papirindustrien. Det er vigtigt for en bæredygtig produktion i EU, at medlemsstaterne gennemfører direktivet konsekvent. I Kommissionens forslag til direktiv om industrielle emissioner, der indebærer en sammenlægning af IPPC-direktivet og dertil knyttede sektordirektiver, styrkes "bedste tilgængelige teknologi" og "ny teknologi", hvilket er nødvendigt for at forene bæredygtighed og konkurrenceevne.

Tiltag 9. Der vil blive foretaget en nærmere undersøgelser af fordele og udfordringer ved forslaget om at inddrage CO2-binding i høstede træprodukter som et yderligere element i de internationale forhandlinger om klimaændringspolitikken efter 2012. 10. Kommissionen undersøger sammen med tredjelande og interesserede parter, på hvilken måde sektoraftaler kan udnyttes, så de fører til globale emissionsreduktioner, som er af et sådant omfang, at de effektivt afbøder klimaændringerne, og som kan overvåges, efterprøves og gøres til genstand for obligatoriske håndhævelsesordninger. Dette vil omfatte bedste praksis for indsamling af data og for opstilling af centrale præstationsindikatorer. 11. Kommissionen forbereder de foranstaltninger vedrørende energiintensive industrier, der er omhandlet i Kommissionens pakke af 23. januar 2008 om klimaindsats og vedvarende energi, navnlig fastlæggelse af sektorer og undersektorer, der er CO2-lækagetruede, og af en passende økonomisk tildeling. I denne sammenhæng vurderer Kommissionen, om virksomhederne i træ- og papirindustrien lever op til kravene i ordningen. På baggrund af forhandlingerne om en global aftale om klimaændringer for tiden efter 2012 vurderer Kommissionen yderligere de energiintensive industriers situation og kan eventuelt foreslå tilpasninger, for så vidt angår gratis kvoter eller inddragelse af importerede produkter i EU's ordning for handel med emissioner. 12. Ved Kommissionens revision af referencedokumenterne for papirmasse- og papirindustrien opfordres industrien til at bidrage til udvekslingen af informationer. Der bør lægges særlig vægt på at finde fleksible tekniske løsninger og på at fremme en konsekvent gennemførelse fra medlemsstaternes side. |

c) Innovation og FoU

- Niveauet af viden, innovation, forskning og teknologisk udvikling i træ- og papirindustrien bør hæves, og informationen om træprodukters egenskaber bør forbedres.

- Teknologiplatformens strategiske forskningsplan integrerer en sammenhængende strategi til forskningsopgaver, som dækker hele værdikæden fra træ og genvundet råvare til fremstilling i papirmasse-, papir- og træforarbejdningsindustrien.

- Sektoren kunne drage fordel af klyngestrategier, der fremmer et nært samarbejde mellem virksomheder, forskningsgrupper og slutbrugere, som udgør en platform til at overvinde ressourcebegrænsninger som følge af industriens fragmenterede struktur, og som bidrager til at forbedre innovationen og vækstpotentialet i små og mellemstore virksomheder.

- Vækst- og beskæftigelsespotentialet i de pågældende sektorer giver særlige muligheder for at udvikle EU's mindre udviklede områder, landområder og randområder, hvor der ofte findes mange specialkundskaber på området.

Tiltag 13. Medlemsstaterne og industrien bør tage hensyn til den strategiske forskningsplan, når de udarbejder programmer for forskning og teknologisk udvikling, og sørge for passende uddannelse i træ- og papirindustrien. 14. EU's 7. rammeprogram indeholder muligheder for træ- og papirindustrien. Der vil navnlig blive gjort en indsats for at fremme metoder til produktion af biobrændsel og biobaserede kemikalier på grundlag af træ, til øget effektivitet ved brugen af fibre og massivt træ (nyt og genvundet) og til produkt- og procesudvikling for emballage-, trykkeri- og byggeindustrien. 15. Medlemsstaterne og regionerne opfordres til at indføre og udvikle "klyngebegrebet" for at forbedre de nuværende og skabe nye konkurrencedygtige synergier i skovbrugets værdikæde, særlig for små og mellemstore virksomheder. Denne indsats kan understøttes af programmet for konkurrenceevne og innovation for grænseoverskridende klyngesamarbejde og udvikling af klyngestrategier på sektorniveau. 16. Der vil blive ydet støtte inden for samhørighedspolitikkens rammer i 2007-2013 for at bidrage til at forbedre sektorens konkurrenceevne og bæredygtighed, særlig i EU's dårligst stillede regioner. Støtten vil omfatte aktiviteter som investeringer i udvikling af teknologier til vedvarende energi og forbedringer af kapaciteten til forskning, teknologisk udvikling og innovation. |

d) Handel og samarbejde med tredjelande

- Adgang til råvarer og lige vilkår ved samhandelen med tredjelande er afgørende for at sikre passende rammer og betingelser, så EU's virksomheder kan konkurrere på verdensplan.

- Mere afbalancerede rammebetingelser for de europæiske aktører ville kunne opnås, hvis der blev gjort fremskridt med hensyn til de internationale minimumskrav til miljøbeskyttelse, sundhed og sikkerhed.

- Standardisering letter samhandelen med træ- og papirprodukter. Inden for rammerne af byggevaredirektivet[11] åbner harmoniserede europæiske produktstandarder mulighed for at foretage en rimelig vurdering i hele EU af byggevarers tekniske ydeevne, herunder produkter af lokalt og importeret træ.

- Det er også vigtigt at samarbejde med tredjelande om standarder for byggevarer af træ, navnlig med lande, der har en voksende efterspørgsel efter træprodukter af høj kvalitet. På denne måde kan tredjelande også godkende europæiske standarder.

Tiltag 17. Kommissionen vil fortsætte sine bestræbelser på at fastlægge og gennemføre en markedsadgangsstrategi, der er i overensstemmelse med dens mål om vækst, beskæftigelse og bæredygtig udvikling, som sikrer adgangen til råvarer internationalt, og som støtter afskaffelsen af toldmæssige og ikke-toldmæssige hindringer. 18. Kommissionen indleder en dialog med interesserede tredjelande for at behandle tekniske, reguleringsmæssige og dermed forbundne spørgsmål. |

e) Kommunikation og information

- Kommunikation og image er vigtige faktorer, der bidrager til at forbedre konkurrenceevnen for træ- og papirindustrien. Der bør sikres større viden om skovbrugsprodukter og træ- og papirindustrien.

- Kommunikationstiltag, som støttes og gennemføres af industrisektoren, er afgørende for at fremhæve de særlige forhold, der kendetegner træ- og papirindustrien.

- De offentlige institutioner, universiteterne og industrien kan bidrage til at undersøge og opbygge viden om træ- og papirindustrien.

Tiltag 19. Medlemsstaterne, de regionale myndigheder, de højere læreanstalter og andre uddannelsesinstitutioner vil blive opfordret til at samarbejde inden for multinationale netværk for at undersøge og følge op på langsigtede ændringer i træ- og papirindustrien. |

[1] KOM(2005) 474 endelig.

[2] KOM(2006) 302 endelig.

[3] Se definitionen i resolutionerne om bæredygtig skovdrift fra ministerkonferencerne i Lissabon og Wien om beskyttelse af skovene i Europa.

[4] Den europæiske erklæring om genvinding af papir.

[5] KOM(2008) 19 endelig.

[6] KOM(2006) 841 endelig.

[7] KOM(2007) 528, KOM(2007) 529, KOM(2007) 530, KOM(2007) 531, KOM(2007) 532.

[8] Navnlig KOM(2008) 16 endelig.

[9] Producenterne af drikkekartoner forpligtede sig i juli 2007 til at sikre, at alt træ, der anvendes i deres globale produktion, kan spores.

[10] KOM(2008) 19 endelig.

[11] Direktiv 89/106/EØF.

Top