EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007DC0641

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om de fremtidige forbindelser mellem Den Europæiske Union og Republikken Kap Verde [SEK(2007) 1415]

/* KOM/2007/0641 endelig udg. */

52007DC0641

Meddelelse fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet om de fremtidige forbindelser mellem Den Europæiske Union og Republikken Kap Verde [SEK(2007) 1415] /* KOM/2007/0641 endelig udg. */


[pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

Bruxelles, den 24.10.2007

KOM(2007) 641 endelig

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

om de fremtidige forbindelser mellem Den Europæiske Union og Republikken Kap Verde [SEK(2007) 1415]

1. INDLEDNING

I den seneste tid har myndighederne og civilsamfundsorganisationerne på Kap Verde ved flere lejligheder givet udtryk for et ønske om at få etableret et "særligt partnerskab" mellem Kap Verde og EU.

Kap Verde indser stadig mere det formålstjenlige i en tilnærmelse til Den Europæiske Union, og mere specifikt til EU's yderregioner i Nordatlanten. Kap Verde danner sammen med Azorerne, Madeira og De Kanariske Øer det såkaldte Makaronesien. De nære historiske, kulturelle, sproglige og indbyrdes supplerende bånd, der fra gammel tid har knyttet området sammen, præger fortsat regionens indbyrdes forhold og samarbejde.

Kap Verdes ønske udspringer af landets og Europas historie - såvel den seneste som den tidligere - og af de tætte menneskelige og kulturelle bånd samt de to regioners fælles baggrund og fælles samfundspolitiske idéer. Det kapverdiske samfunds historiske, menneskelige, religiøse, sproglige og kulturelle rødder er tæt forbundet med Europas. Landet, der er en smeltedigel af europæiske og afrikanske folkeslag og kulturer, bakker op om de demokratiske værdier, menneskerettighederne og god forvaltningspraksis - såvel økonomisk som politisk - samt de garantier, som er sikret ved Kap Verdes nuværende retsstatsforhold, og søger herudover at fremme fred og sikkerhed og at bekæmpe terrorisme og kriminalitet. Kap Verde danner en naturlig bro mellem det afrikanske, det europæiske og det amerikanske kontinent. Denne nøglefaktor er udgangspunktet for EU's og Kap Verdes fælles interesser og udfordringer.

Kap Verdes tilnærmelse til Den Europæiske Union tager i første række sigte på en uddybelse af de indbyrdes forbindelser og integrationen mellem EU's yderregioner og Kap Verde. Kap Verde og EU har flere strategiske mål til fælles, bl.a. vedrørende sikkerhedsspørgsmål såsom bekæmpelse af bl.a. narkotikahandel og ulovlig indvandring. I denne forbindelse vil det være formålstjenligt, om Kap Verde deltager i et udbygget politimæssigt og retligt samarbejde med EU. Landet kan i kraft af sin beliggenhed yde et stort bidrag til bekæmpelsen af narkotikahandel og ulovlig indvandring; dets åbne holdning til sikkerhedsspørgsmål er en af dets vigtigste trumfkort i bestræbelserne på at opnå en tilnærmelse til EU.

Sigtet med et særligt partnerskab er at udbygge den indbyrdes høring og samordning, at tilskynde til en indbyrdes harmonisering af parternes politik og at inddrage hensynet til de fælles interesser i det hidtidige støtteyder/støttemodtager-forhold.

2. ET SÆRLIGT PARTNERSKAB MELLEM KAP VERDE OG EU

Et særligt partnerskab indebærer et politisk tiltag, som rækker ud over et simpelt støtteyder/støttemodtager-forhold, dvs. som også omfatter fælles interesser på sikkerheds- og udviklingsområdet. Et sådant partnerskab kan tage udgangspunkt i Cotonou-aftalen, idet det tager sigte på at udnytte alle de dimensioner i denne aftale, der åbner mulighed for at opstille en ny model for samarbejdet mellem EU og Kap Verde.

Et særligt partnerskab mellem Kap Verde og EU må på ingen måde opfattes som et alternativ til Cotonou-aftalen: formålet med partnerskabet er tværtimod at uddybe og udvide samarbejdet mellem parterne.

Kap Verde ønsker at inddrage andre områder i de eksisterende relationer for på denne måde at nå op på væsentligt styrket samarbejdsniveau; dette indebærer, at der gives højeste prioritet til en tilnærmelse til EU's yderregioner, og at Kap Verde får adgang til det indre marked. Med udgangspunkt heri og på baggrund af de fremvoksende risici, der understreger de fælles udfordringer, overvejer man, hvorvidt Kap Verde efterhånden vil kunne tage del i visse af EU's politikker og programmer, i første række på de områder, der omfattes af handlingsplanen.

3. UDFORMNINGEN AF DET SÆRLIGE KAP VERDE/EU-PARTNERSKAB

De fundamentale elementer i partnerskabet er dynamisk innovation, pragmatisme, progressivitet og komplementaritet:

4. Politik: partnerskabet tager sigte på en åben, konstruktiv og pragmatisk dialog, der kan munde ud i de konkrete foranstaltninger, der kommer til at danne kernen i det særlige partnerskab.

Tanken er, at der i de overordnede strategiske rammer omkring partnerskabet skal indgå en handlingsplan, der dækker de mål, der opstilles som led i udviklingen af partnerskabet, og som baseres på de traditionelle samarbejdsredskaber, der indgår i Cotonou-aftalen.

5. Komplementaritet: partnerskabet skal omfatte samarbejdsformer, der kan supplere og styrke de traditionelle løsninger, som allerede er sat i værk inden for rammerne af Cotonou-aftalen. Landestrategidokumentet og det nationale vejledende program (10. EUF) skal afspejle det særlige partnerskab. Andre midler vil også blive taget i brug for at understøtte partnerskabet, bl.a. EFRU som led i samarbejdet med yderregionerne, de tematiske budgetposter, andre budgetposter, der forvaltes af Kommissionen, og EU/Afrika-partnerskabet hvad strukturerne angår.

6. Progressivitet: der lægges vægt på at anspore til en udviklingsbaseret proces og forskellige konkrete samarbejdsaktiviteter, dvs. såvel nye aktiviteter som aktiviteter, der supplerer det nuværende samarbejde omkring fattigdomsbekæmpelsen. Forbindelserne mellem EU og Kap Verde får på denne måde en uddybet dimension. Handlingsplanen sammensættes af fleksible moduler, således at den kan tilpasses i takt med udviklingen i landet og dettes relationer til EU og til tredjelande.

7. God forvaltningspraksis: udgangspunktet for partnerskabet er Kap Verdes høje forvaltningspraksisniveau. Yderligere fremskridt på dette felt er en af grundpillerne i politikken, jf. EU's og Kap Verdes høje prioritering af forvaltningspraksisspørgsmål.

8. Regional integration: tanken med det særlige partnerskab er både at tage hensyn til Kap Verdes specifikke forhold og at styrke den rolle, landet kan spille i arbejdet på at tilvejebringe en tilnærmelse til Den Europæiske Union samt dennes yderregioner, og samtidig at styrke Kap Verdes forbindelser til Vestafrika og Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab (ECOWAS).

9. Tilnærmelse til EU's standarder: en harmonisering på dette felt vil muliggøre en gradvis tilnærmelse til Den Europæiske Union og herunder navnlig dennes yderregioner, hvilket vil styrke landets komparative fordele.

10. NYE UDSIGTER

Det særlige partnerskab stiller følgende i udsigt:

- udvidelse og intensivering af det politiske samarbejde

- uddybelse af de økonomiske og handelsmæssige forbindelser; de skal efterhånden udvides, således at der kan skabes gunstige vilkår for udvikling af den private sektor, samt større investering og større eksport

- harmonisering af lovgivning og økonomiske og tekniske forskrifter mellem Kap Verde og EU, med henblik på gensidig åbning af økonomien, med fortsat udfasning af samhandelshindringerne - også for så vidt angår landene i regionen - sideløbende med en forbedring af det økonomiske niveau og konkurrenceevnen

- uddybelse af de nuværende forbindelser med henblik på et væsentligt forbedret samarbejde, med vægten lagt på en tilnærmelse til EU's yderregioner; Kap Verde skal således tilbydes adgang til det indre marked og mulighed for efterhånden at deltage i politikken på visse områder og i EU's programmer, i første række programmer på områder, der indgår i handlingsplanen

- styrkelse af det administrative og retlige samarbejde

- systematisk etablering af fælles informationsnet og databaser; fremme af udveksling og parvist samarbejde med sigte på at bringe Kap Verdes love, forordninger, standarder og praksis tættere på gældende EU-ret på alle områder under handlingsplanen.

- HANDLINGSPLANENS OPBYGNING

Den handlingsplan, der indgår i det særlige partnerskab, har følgende seks komponenter:

11. God forvaltningspraksis

Programmet baseres på den forvaltningspolitik, regeringen fører, og på den liste over forpligtelser, der er anført i bilaget til ovennævnte landestrategidokument (pkt. 3.2.).

Der vil blive lagt særlig vægt på konsolidering og uddybelse af demokratiet, retsstatsprincippet og civilsamfundsorganisationernes deltagelse i landets politiske liv. Uddybelsen af den politiske dialog og samarbejdet omkring bl.a. demokrati og menneskerettigheder fortsætter.

Børns og kvinders rettigheder, integrering af lovligt indvandrede personer samt bekæmpelse af vold i hjemmet vil blive genstand for særlig opmærksomhed. Regeringen viderefører reformen af retsvæsenet og iværksætter en national plan for bekæmpelse af korruption.

Reformen af de offentlige finanser videreføres, og det samme gælder reformen og udbygningen af den offentlige administrations kapacitet, bl.a. på det statistiske område. Regeringen viderefører bestræbelser på at forbedre forretningslivsmiljøet, den sociale forvaltningspraksis og forvaltningen af naturressourcerne.

12. Sikkerhed/stabilitet

Denne komponent omfatter i første række følgende elementer: sikkerhed og bekæmpelse af grænseoverskridende organiseret kriminalitet (samarbejde om bekæmpelse af terrorisme, menneskehandel og -smugling, ulovlig handel med narkotika og våben, samt hvidvask af penge) under fuld overholdelse af menneskerettighederne; en effektiv forvaltning af migrationsstrømme, og herunder forøgelse af de bidrag, som emigranter fra Kap Verde sender hjem til gavn for landets udvikling, bekæmpelse af ulovlige migrationsstrømme, samt søfartssikkerhed.

Det siger sig selv, at foranstaltningerne inden for denne komponent kun kan tilrettelægges og gennemføres på et grænseoverskridende og regionalt grundlag, dvs. på basis af en tilnærmelse til EU's yderregioner inden for rammerne af det særlige partnerskab.

13. Regional integration

14. For så vidt angår EU's yderregioner kan Makaronesiens integration - og dermed struktureringen og forbedringen af regionens dynamik og konkurrenceevne - baseres på EU's naboskabspolitik i bredeste forstand. Der må gennemføres foranstaltninger, der kan styrke relationerne mellem yderregionerne og Kap Verde på alle de felter, der indgår i handlingsplanen; det vil bl.a. sige Kap Verdes deltagelse i det tværnationale samarbejdsprogram for Madeira, Azorerne og De Kanariske Øer (2007-2013), samt de hørings- og samarbejdsordninger og -instanser, der findes i yderregionerne.

15. For så vidt angår Vestafrika:

16. undersøgelse - i samarbejde med Kommissionen og Det Vestafrikanske Økonomiske Fællesskab - af mulighederne for at tage hensyn til Kap Verdes specifikke forhold ved hjælp af en økonomisk partnerskabsaftale

17. sikring – i det omfang, dette er muligt - af, at Kap Verde reelt tilgodeses i forbindelse med fordelingen af ressourcerne i de vejledende regionale programmer for Vestafrika.

Disse to forhold er baggrunden for, at man bør søge at tilvejebringe forhold, som kan fremme vækst og en bæredygtig udvikling og direkte udenlandsk investering, og som kan gøre virksomhederne mere konkurrencedygtige og administrationen mere performant; dette kan bl.a. ske ved, at man skaber bedre forhold for forretningslivet, sørger for en tilnærmelse til EU's standarder, styrker sikkerheden, i første række inden for transport, kommunikation og energi, og styrker de nationale og regionale infrastrukturer.

18. Harmonisering af tekniske forskrifter

De tekniske forskrifter og standarder på de felter, som omfattes af handlingsplanen, bør harmoniseres, således at Kap Verde nemmere kan tilnærme sig EU's standarder, og landets komparative fordele udnyttes til sikring af dets udvikling.

19. Vidensamfundet

Formålet med denne komponent er at gøre Kap Verde til et videnbaseret samfund. Tanken er at fremme økonomisk, social og kulturel udvikling ved hjælp af uddannelse, forskning, beherskelse/udvikling af edb (Kap Verde hinker langt bagefter på dette felt, bl.a. inden for e-forvaltning); disse elementer er vigtige som følge af landets profil: det mangler klassiske naturlige råstoffer og baserer sig derfor på de menneskelige ressourcer samt immaterielle aktiver såsom landets geoøkonomiske placering.

20. Fattigdomsbekæmpelse og udvikling

Formålet med fattigdomsbekæmpelseskomponenten er at bidrage til de programmer, Kap Verdes regering gennemfører som led i sit strategidokument for fattigdomsbekæmpelse og vækst. Denne komponent understøtter endvidere handlingsplanen i det særlige partnerskab og den tilnærmelse til EU, som søges realiseret med partnerskabet.

Fattigdomsbekæmpelse omfatter endvidere beskyttelse af miljø og naturressourcer, bevarelse af havmiljøet og bekæmpelse af forurening i verdenshavene. Et udbygget samarbejde omkring landets fiskeripolitik, og herunder bekæmpelse af ulovligt, urapporteret og ureguleret fiskeri, vil bidrage til en mere bæredygtig forvaltning af fiskeressourcerne og beskytte bestanden til gavn for den lokale fiskeriafhængige befolkning.

Der er endnu ikke gennemført nogen undersøgelse af, hvilke konkrete foranstaltninger handlingsplanen bør omfatte. Ved gennemførelsen af disse kan man med fordel gøre brug af en procesfremmende faglig bistand. Kønsaspektet vil blive tilgodeset ved fastlæggelsen af foranstaltningerne.

21. FINANSIERING AF HANDLINGSPLANEN

En stor del af finansieringen af det særlige partnerskab vil blive varetaget af EUF, bl.a. via den investeringsordning, der forvaltes af Den Europæiske Investeringsbank. Også andre finansieringsordninger vil blive taget i anvendelse med henblik på det særlige partnerskab, bl.a. EFRU inden for rammerne af samarbejdet med yderregionerne (det tværnationale samarbejdsprogram for Madeira, Azorerne og De Kanariske Øer (2007-2013)).

Specifikke foranstaltninger kan gennemførelse som led i de eksterne aktioner, der finansieres ved hjælp af Det Europæiske Fællesskabs almindelige budget og Den Europæiske Investeringsbanks egne ressourcer på grundlag af den finansielle ramme for 2007-2013, forudsat at de specifikke procedurer og midlerne tillader dette. I det arbejde, der finansieres over det almindelige budget, indgår bl.a. programmer, hvortil der ydes midler gennem ordningen for udviklingssamarbejde, dvs. temaprogrammer såsom "investering i mennesker", "ngo'er inden for udvikling", "migration og asylpolitik", "miljø og bæredygtig forvaltning af landbrugsressourcer", samt "fødevaresikkerhed". Nævnte arbejde omfatter også aktiviteter, der finansieres via andre ordninger, såsom stabilitetsordningen, ordningen for fremme af menneskerettigheder og demokrati, samt ordningen for humanitær bistand og nødhjælp.

Denne finansiering ydes oven i de midler, som Kap Verdes regering stiller til rådighed for gennemførelsen af handlingsplanen. EU's medlemsstater opfordres til at bidrage til finansieringen af handlingsplanen.

22. HANDLINGSPLANENS VARIGHED

Det særlige partnerskab er en proces, hvori handlingsplanen både er rammen om og midlet til realiseringen af samarbejdet . Handlingsplanen løber på ubestemt tid; den tilpasses med mellemrum efter fælles aftale.

23. KONTROL MED GENNEMFØRELSEN AF DET SÆRLIGE PARTNERSKAB

Der føres tilsyn med realiseringen af partnerskabet ved hjælp af møder på politisk plan - hyppigheden af disse er endnu ikke fastlagt - og årlige møder på teknisk plan i Kap Verde eller i EU.

EU repræsenteres ved trojkaen.

Den tværministerielle gruppe, som Kap Verdes regering har oprettet, afholder regelmæssige møder på lokalt plan med det formål at føre tilsyn med realiseringen af det særlige partnerskab; de forestås af udenrigsministeren, med deltagelse af EF's delegation og medlemsstaternes diplomatiske missioner.

Top