EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008L0092

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2008/92/EF af 22. oktober 2008 om en fællesskabsprocedure med hensyn til gennemsigtigheden af prisen på gas og elektricitet til den endelige forbruger i industrien (omarbejdning) (EØS-relevant tekst)

OJ L 298, 7.11.2008, p. 9–19 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 12 Volume 001 P. 180 - 190

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 28/02/2017; ophævet ved 32016R1952

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2008/92/oj

7.11.2008   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 298/9


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2008/92/EF

af 22. oktober 2008

om en fællesskabsprocedure med hensyn til gennemsigtigheden af prisen på gas og elektricitet til den endelige forbruger i industrien (omarbejdning)

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 285, stk. 1,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

efter proceduren i traktatens artikel 251 (1), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Rådets direktiv 90/377/EØF af 29. juni 1990 om en fællesskabsprocedure med hensyn til gennemsigtigheden af prisen på gas og elektricitet til den endelige forbruger i industrien (2) er adskillige gange blevet ændret væsentligt (3). I forbindelse med nye ændringer af nævnte direktiv bør der af hensyn til klarheden foretages en omarbejdning af de pågældende bestemmelser.

(2)

For så vidt som gennemsigtigheden af energipriserne styrker de vilkår, som sikrer, at konkurrencen ikke fordrejes på det fælles marked, er den af væsentlig betydning for det indre energimarkeds oprettelse og funktion.

(3)

Gennemsigtigheden kan bidrage til at fjerne eventuel forskelsbehandling over for forbrugerne, idet den begunstiger disses frie valg mellem energiformer og leverandører.

(4)

Den nuværende gennemsigtighed er uensartet med hensyn til de forskellige energiformer og medlemsstater og regioner i Fællesskabet, og dette bringer gennemførelsen af det indre energimarked i fare.

(5)

De priser, som industrien i Fællesskabet betaler for den energi, den forbruger, udgør imidlertid en af de faktorer, der er afgørende for konkurrenceevnen, og bør derfor behandles fortroligt.

(6)

Det system med standardforbrugere, som De Europæiske Fællesskabers Statistiske Kontor (Eurostat) anvender i sine publikationer om priser og prissystemet, som er taget i anvendelse for de store elforbrugere i industrien, sikrer, at gennemsigtigheden ikke bliver en hindring for beskyttelsen af fortroligheden.

(7)

De forbrugerkategorier, der anvendes af Eurostat, bør udvides til de øvre grænser, hvor forbrugernes repræsentativitet skulle være sikret.

(8)

Herved skulle prisgennemsigtigheden ved det endelige forbrug være opnået, uden at den nødvendige fortrolighed i forbindelse med kontrakterne bringes i fare. For at bevare fortroligheden skal der være mindst tre forbrugere i en given forbrugerkategori, for at der kan offentliggøres en pris.

(9)

Disse oplysninger, som angår gas og elektricitet, som forbruges af industrien i energimæssige slutanvendelser, muliggør også en sammenligning med de øvrige energikilder (olie, kul samt fossil og vedvarende energi) og med de øvrige forbrugere.

(10)

De virksomheder, som leverer gas og elektricitet, samt de industrielle forbrugere af gas eller elektricitet forbliver — uanset anvendelsen af dette direktiv — underkastet traktatens konkurrenceregler, og som følge heraf kan Kommissionen kræve, at de giver meddelelse om priser og salgsbetingelser.

(11)

Kendskab til de gældende prissystemer er en del af prisgennemsigtigheden.

(12)

Kendskab til forbrugernes fordeling pr. kategori samt til deres respektive andele af markedet er ligeledes en del af prisgennemsigtigheden.

(13)

Indsendelse af oplysninger til Eurostat om priser og betingelser for salg til forbrugere, ledsaget af oplysninger om gældende prissystemer samt om fordelingen af forbrugere pr. forbrugskategori, bør give Kommissionen mulighed for at være underrettet, således at den om nødvendigt kan træffe passende foranstaltninger eller fremsætte forslag på baggrund af situationen på det indre energimarked.

(14)

Pålideligheden af de data, der indsendes til Eurostat, vil blive større, hvis virksomhederne selv udarbejder dem.

(15)

Kendskab til beskatning og skattelignende afgifter i hver af medlemsstaterne er væsentlig for sikring af prisgennemsigtigheden.

(16)

Det er nødvendigt med midler til kontrol af pålideligheden af de oplysninger, der indsendes til Eurostat.

(17)

Opnåelse af gennemsigtigheden forudsætter offentliggørelse og størst mulig udbredelse til forbrugerne af oplysninger om priser og prissystemer.

(18)

Gennemførelsen af denne energiprisgennemsigtighed bør baseres på afprøvede metoder og teknikker, der er udarbejdet og anvendt af Eurostat med hensyn til såvel behandlingen og kontrollen af dataenes gyldighed som deres offentliggørelse.

(19)

Med henblik på oprettelsen af det indre energimarked bør ordningen med gennemsigtighed gennemføres hurtigst muligt.

(20)

Forudsætningen for, at direktivet kan finde ensartet anvendelse i alle medlemsstaterne, er, at der findes et tilstrækkeligt udbygget naturgasmarked og tilstrækkelige infrastrukturer.

(21)

De nødvendige foranstaltninger til gennemførelse af dette direktiv bør vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen (4).

(22)

Kommissionen bør navnlig tillægges beføjelse til at foretage de nødvendige ændringer af bilag I og II som følge af konstaterede specifikke problemer. Da der er tale om generelle foranstaltninger, der har til formål at ændre ikke-væsentlige bestemmelser i dette direktiv, skal foranstaltningerne vedtages efter forskriftsproceduren med kontrol i artikel 5a i afgørelse 1999/468/EF.

(23)

Eftersom de nye bestemmelser, der indføres i dette direktiv, kun vedrører udvalgsproceduren, er der intet krav om, at de skal gennemføres af medlemsstaterne.

(24)

Nærværende direktiv bør ikke berøre medlemsstaternes forpligtelser med hensyn til de i bilag III, del B, angivne frister for gennemførelse af direktiverne i national ret —

UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV:

Artikel 1

Medlemsstaterne træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at de virksomheder, som leverer gas eller elektricitet til de endelige forbrugere i industrien, som defineret i bilag I og II, indsender følgende oplysninger til De Europæiske Fællesskabers Statistiske Kontor (herefter Eurostat) i den form, der er omhandlet i artikel 3:

1)

priser og betingelser for salg til de endelige gas- og elforbrugere i industrien

2)

gældende prissystemer

3)

fordeling af forbrugere og de aftagne mængder efter forbrugskategori for at sikre, at disse kategorier er repræsentative på nationalt plan.

Artikel 2

1.   De virksomheder, som er omhandlet i artikel 1, registrerer de oplysninger, der er omhandlet i artikel 1, nr. 1) og 2), den 1. januar og 1. juli hvert år.

Disse oplysninger, der skal være udarbejdet i overensstemmelse med de i artikel 3 nævnte bestemmelser, indsendes inden for en frist på to måneder til Eurostat og medlemsstaternes kompetente myndigheder.

2.   På grundlag af de i stk. 1 omhandlede oplysninger offentliggør Eurostat hvert år i maj og november på passende måde priserne på gas og elektricitet til industrielle formål i medlemsstaterne og de prissystemer, der ligger til grund for deres udarbejdelse.

3.   De oplysninger, der er omhandlet i artikel 1, nr. 3), indsendes hvert andet år til Eurostat og til de kompetente myndigheder i medlemsstaterne.

Disse oplysninger offentliggøres ikke.

Artikel 3

Gennemførelsesbestemmelserne vedrørende form og indhold samt alle andre karakteristika i forbindelse med de oplysninger, der er omhandlet i artikel 1, er anført i bilag I og II.

Artikel 4

Eurostat må ikke offentliggøre oplysninger, som modtages i henhold til artikel 1, og som ifølge deres natur kan falde ind under virksomhedernes forretningshemmeligheder. Kun tjenestemænd ansat i Eurostat har adgang til disse fortrolige statistiske oplysninger, der fremsendes til Eurostat, og som kun må anvendes til rent statistiske formål.

Stk. 1 er dog ikke til hinder for, at oplysningerne offentliggøres i en sammenfattet form, der ikke gør det muligt at påvise de enkelte transaktioner.

Artikel 5

Når Eurostat konstaterer statistisk betydningsfulde uregelmæssigheder eller manglende sammenhæng i oplysninger, der indsendes i henhold til dette direktiv, kan den anmode de nationale myndigheder om at måtte få kendskab til de relevante enkeltoplysninger samt de beregnings- eller evalueringsmetoder, som ligger til grund for de sammenfattede oplysninger, for at vurdere eller eventuelt korrigere de oplysninger, som anses for at være uregelmæssige.

Artikel 6

Kommissionen foretager de ændringer i bilag I og II, som er nødvendige på grund af konstaterede specifikke problemer. Disse foranstaltninger, der har til formål at ændre ikke-væsentlige bestemmelser i dette direktiv, vedtages efter forskriftsproceduren med kontrol i artikel 7, stk. 2.

Disse ændringer må imidlertid kun vedrøre tekniske forhold i bilag I og II og må ikke ændre systemets generelle struktur.

Artikel 7

1.   Kommissionen bistås af et udvalg.

2.   Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5a, stk. 1-4, og artikel 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

Artikel 8

En gang om året sender Kommissionen en sammenfattende rapport om anvendelsen af dette direktiv til Europa-Parlamentet, Rådet og Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg.

Artikel 9

Med hensyn til naturgas anvendes direktivet i en medlemsstat først fem år efter indførelsen af denne energiform på det pågældende nationale marked.

Den pågældende medlemsstat giver hurtigst muligt Kommissionen udtrykkelig underretning om, hvornår der er indført naturgas på dens marked.

Artikel 10

Direktiv 90/377/EØF, som ændret ved de retsakter, der er nævnt i bilag III, del A, ophæves, uden at dette berører medlemsstaternes forpligtelser med hensyn til de i bilag III, del B, angivne frister for gennemførelse af direktiverne i national ret.

Henvisninger til det ophævede direktiv gælder som henvisninger til nærværende direktiv og læses efter sammenligningstabellen i bilag IV.

Artikel 11

Dette direktiv træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 12

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Strasbourg, 22. oktober 2008.

På Europa-Parlamentets vegne

H.-G. PÖTTERING

Formand

På Rådets vegne

J.-P. JOUYET

Formand


(1)  Europa-Parlamentets udtalelse af 17.6.2008 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 25.9.2008.

(2)  EFT L 185 af 17.7.1990, s. 16.

(3)  Jf. bilag III, del A.

(4)  EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.


BILAG I

GASPRISER

Gaspriser til de endelige forbrugere i industrien (1) skal indsamles og sammenstilles efter følgende metode:

a)

Der indberettes om de priser, som betales af de endelige forbrugere i industrien ved køb af naturgas via ledningsnettet til eget brug.

b)

Der indberettes om alle industrielle anvendelser af gas. Systemet omfatter dog ikke forbrugere, der anvender gas:

til elproduktion i kraftværker eller i kraftvarmeværker

til ikke-energirelaterede anvendelser (f.eks. i den kemiske industri)

i en mængde, der overstiger 4 000 000 gigajoule (GJ) pr. år.

c)

De registrerede priser skal baseres på et system med standardiserede forbrugsintervaller, der defineres ud fra det årlige gasforbrug.

d)

Priser indsamles to gange årligt ved begyndelsen af hver seksmånedersperiode (januar og juli), og de gælder de gennemsnitlige priser, som de endelige forbrugere i industrien har betalt for gas i løbet af de foregående seks måneder. Den første indberetning af prisdata til De Europæiske Fællesskabers Statistiske Kontor (Eurostat) omhandler situationen pr. 1. januar 2008.

e)

Priser udtrykkes i national valuta pr. gigajoule. Den anvendte energienhed måles på grundlag af den kalorimetriske brændværdi.

f)

Prisen skal indeholde alle betalinger: netafgifter plus energiforbrug efter fradrag af eventuelle nedslag i prisen plus andre afgifter (f.eks. målerafgift eller faste takster). Udgifter i forbindelse med den oprindelige tilslutning til nettet medregnes ikke.

g)

Priserne registreres som nationale gennemsnitspriser.

h)

Medlemsstaterne udvikler og gennemfører omkostningseffektive procedurer for at sikre et repræsentativt datasystem baseret på følgende regler:

Priserne er vægtede gennemsnitspriser, hvor de overvågede gasforsyningsselskabers markedsandele benyttes som vægtningsfaktorer. Aritmetiske gennemsnitspriser angives kun, når vægtede værdier ikke kan beregnes. Under alle omstændigheder sikrer medlemsstaterne, at denne undersøgelse omfatter en repræsentativ andel af det nationale marked.

Markedsandele bør fastlægges på grundlag af den mængde gas, som gasforsyningsselskaberne fakturerer de endelige forbrugere i industrien. Om muligt beregnes markedsandelene særskilt for hvert forbrugsinterval. Medlemsstaterne iagttager fortrolighedsreglerne i forbindelse med forvaltningen af de oplysninger, der benyttes til at beregne vægtede gennemsnitspriser.

For at den fortrolige karakter kan bevares, skal prisoplysningerne kun indberettes, når der i vedkommende medlemsstat eller region findes mindst tre endelige forbrugere i hver af de i punkt j) omhandlede kategorier.

i)

Der opgives tre prisniveauer:

priser ekskl. skatter og afgifter

priser ekskl. moms og andre refunderbare afgifter

priser inkl. alle skatter, afgifter og moms.

j)

Gaspriser overvåges for følgende kategorier af endelige forbrugere i industrien.

Endelig forbruger i industrien

Årligt gasforbrug (GJ)

Laveste

Højeste

Interval I1

 

< 1 000

Interval I2

1 000

< 10 000

Interval I3

10 000

< 100 000

Interval I4

100 000

< 1 000 000

Interval I5

1 000 000

<= 4 000 000

k)

En gang hvert andet år indberettes der sammen med prisrapporteringen for januar oplysninger om det anvendte system til Eurostat; navnlig en beskrivelse af undersøgelsen og dens omfang (antal overvågede forsyningsselskaber og deres samlede markedsandel m.v.) og de kriterier, der benyttes til at beregne de vægtede gennemsnitspriser samt de samlede forbrugsmængder for hvert forbrugsinterval. Den første meddelelse om systemet omhandler situationen pr. 1. januar 2008.

l)

En gang om året indberettes der sammen med prisrapporteringen for januar oplysninger om de væsentligste gennemsnitlige karakteristika og faktorer af betydning for de indberettede priser for hvert forbrugsinterval til Eurostat.

Oplysningerne skal omfatte:

gennemsnitlige belastningsfaktorer for de endelige forbrugere i industrien svarende til hvert forbrugsinterval beregnet på grundlag af den samlede leverede mængde og den gennemsnitlige maksimale efterspørgsel

en beskrivelse af nedslag, der ydes for afbrydelige forsyninger

en beskrivelse af faste takster, målerafgifter eller andre betalinger af relevans på nationalt niveau.

m)

En gang om året indberettes der sammen med prisrapporteringen for januar oplysninger om takster og beregningsmetode samt en beskrivelse af de afgifter, der opkræves i forbindelse med salg af gas til de endelige forbrugere i industrien. Beskrivelsen skal indeholde enhver ikke-skattemæssig afgift til dækning af omkostninger til systemet og offentlig forsyningspligt.

Beskrivelsen af skatter skal opdeles i tre klart adskilte dele:

skatter, afgifter, ikke-skattemæssige afgifter, gebyrer og andre fiskale forpligtelser, der ikke anføres på fakturaerne til de endelige forbrugere i industrien. Posterne under dette punkt opføres under de indberettede tal over prisniveauet »Priser ekskl. skatter og afgifter«

skatter og afgifter, som anføres på fakturaerne til de endelige forbrugere i industrien, og som ikke kan anses for refunderbare. Posterne under dette punkt opføres derfor under de indberettede tal over prisniveauet »Priser ekskl. moms og andre refunderbare afgifter«

merværdiafgift (moms) og andre refunderbare afgifter, som anføres på fakturaerne til de endelige forbrugere i industrien. Posterne under dette punkt opføres under de indberettede tal over prisniveauet »Priser inkl. alle skatter, afgifter og moms«.

I det følgende gives en oversigt over forskellige gældende skatter, afgifter, ikke-skattemæssige afgifter, gebyrer og andre fiskale forpligtelser:

moms

koncessionsafgifter. Disse omfatter almindeligvis licenser og afgifter, der betales for at udnytte landområder og offentlig eller privat ejendom til net eller andre gasforsyningsanlæg

miljøskatter eller afgifter. Disse har almindeligvis til formål at fremme vedvarende energikilder eller kombineret kraftvarme, eller pålægge afgifter for emissioner af CO2, SO2 eller andre stoffer, som bidrager til klimaændringer

andre skatter eller afgifter i forbindelse med energisektoren: offentlig forsyningspligt, gebyrer eller afgifter til finansiering af energitilsynsmyndigheder osv.

andre skatter og afgifter uden forbindelse til energisektoren: nationale, regionale eller lokale forbrugsrelaterede energiafgifter, beskatning af gasdistribution osv.

Skatter i form af indkomstskatter, ejendomsrelaterede skatter, olie til motorkøretøjer, vejafgifter, telekommunikations- og radiolicenser, reklame, licensafgifter, affaldsrelaterede afgifter osv. tages ikke i betragtning og er udelukket fra denne beskrivelse, fordi de givetvis er en del af driftsomkostningerne og også gælder andre erhvervsgrene eller aktiviteter.

n)

I medlemsstater, hvor et enkelt selskab tegner sig for praktisk talt alt salg til industrien, kan oplysningerne indsendes af dette selskab. I medlemsstater med flere selskaber bør oplysningerne indberettes af et uafhængigt statistisk organ.


(1)  Endelige forbrugere i industrien kan omfatte andre, ikke-bosiddende forbrugere.


BILAG II

ELPRISER

Elpriser til de endelige forbrugere i industrien (1) skal indsamles og sammenstilles efter følgende metode:

a)

Der indberettes om de priser, som betales af de endelige forbrugere i industrien ved køb af elektricitet til eget brug.

b)

Der indberettes om alle industrielle anvendelser af elektricitet.

c)

De registrerede priser skal baseres på et system med standardiserede forbrugsintervaller, der defineres ud fra det årlige elforbrug.

d)

Priser indsamles to gange årligt ved begyndelsen af hver seksmånedersperiode (januar og juli), og de gælder de gennemsnitlige priser, som de endelige forbrugere i industrien har betalt for elektricitet i løbet af de foregående seks måneder. Den første indberetning af prisdata til Eurostat omhandler situationen pr. 1. januar 2008.

e)

Priser udtrykkes i national valuta pr. kWh.

f)

Prisen skal indeholde alle betalinger: netafgifter plus energiforbrug efter fradrag af eventuelle nedslag i prisen plus andre afgifter (f.eks. effektbetalinger, kommercialisering og målerafgift). Udgifter i forbindelse med den oprindelige tilslutning til nettet medregnes ikke.

g)

Priserne registreres som nationale gennemsnitspriser.

h)

Medlemsstaterne udvikler og gennemfører omkostningseffektive procedurer for at sikre et repræsentativt datasystem baseret på følgende regler:

Priserne er vægtede gennemsnitspriser, hvor de overvågede elforsyningsselskabers markedsandele benyttes som vægtningsfaktorer. Aritmetiske gennemsnitspriser angives kun, når vægtede værdier ikke kan beregnes. Under alle omstændigheder sikrer medlemsstaterne, at denne undersøgelse omfatter en repræsentativ andel af det nationale marked.

Markedsandele bør fastlægges på grundlag af den mængde el, som elforsyningsselskaberne fakturerer de endelige forbrugere i industrien. Om muligt beregnes markedsandelene særskilt for hvert forbrugsinterval. Medlemsstaterne iagttager fortrolighedsreglerne i forbindelse med forvaltningen af de oplysninger, der benyttes til at beregne vægtede gennemsnitspriser.

For at den fortrolige karakter kan bevares, skal prisoplysningerne kun indberettes, når der i vedkommende medlemsstat eller region findes mindst tre endelige forbrugere i hver af de i punkt j) omhandlede kategorier.

i)

Der opgives tre prisniveauer:

priser ekskl. skatter og afgifter

priser ekskl. moms og andre refunderbare afgifter

priser inkl. alle skatter, afgifter og moms.

j)

Elpriser overvåges for følgende kategorier af endelige forbrugere i industrien.

Endelig forbruger i industrien

Årligt elforbrug (MWh)

Laveste

Højeste

Interval IA

 

< 20

Interval IB

20

< 500

Interval IC

500

< 2 000

Interval ID

2 000

< 20 000

Interval IE

20 000

< 70 000

Interval IF

70 000

<= 150 000

k)

En gang hvert andet år indberettes der sammen med prisrapporteringen for januar oplysninger om det anvendte system til Eurostat; navnlig en beskrivelse af undersøgelsen og dens omfang (antal overvågede forsyningsselskaber og deres samlede markedsandel m.v.) og de kriterier, der benyttes til at beregne de vægtede gennemsnitspriser samt de samlede forbrugsmængder for hvert forbrugsinterval. Den første meddelelse om systemet omhandler situationen pr. 1. januar 2008.

l)

En gang om året indberettes der sammen med prisrapporteringen for januar oplysninger om de væsentligste gennemsnitlige karakteristika og faktorer af betydning for de indberettede priser for hvert forbrugsinterval til Eurostat.

De indberettede oplysninger skal omfatte:

gennemsnitlige belastningsfaktorer for de endelige forbrugere i industrien svarende til hvert forbrugsinterval beregnet på grundlag af den samlede leverede mængde og den gennemsnitlige maksimale efterspørgsel

en tabel med angivelse af spændingsgrænser for hvert land

en beskrivelse af faste takster, målerafgifter eller andre betalinger af relevans på nationalt niveau.

m)

En gang om året indberettes der sammen med prisrapporteringen for januar oplysninger om takster og beregningsmetode samt en beskrivelse af de afgifter, der opkræves i forbindelse med salg af elektricitet til de endelige forbrugere i industrien. Beskrivelsen skal indeholde enhver ikke-skattemæssig afgift til dækning af omkostninger til systemet og offentlig forsyningspligt.

Beskrivelsen af skatter skal opdeles i tre klart adskilte dele:

skatter, afgifter, ikke-skattemæssige afgifter, gebyrer og andre fiskale forpligtelser, der ikke anføres på fakturaerne til de endelige forbrugere i industrien. Posterne under dette punkt opføres under det indberettede tal over prisniveauet »Priser ekskl. skatter og afgifter«

skatter og afgifter, som anføres på fakturaerne til de endelige forbrugere i industrien, og som anses for ikke-refunderbare. Posterne under dette punkt opføres under de indberettede tal over prisniveauet »Priser ekskl. moms og andre refunderbare afgifter«

merværdiafgift (moms) og andre refunderbare afgifter, som anføres på fakturaerne til de endelige forbrugere i industrien. Posterne under dette punkt opføres under de indberettede tal over prisniveauet »Priser inkl. alle skatter, afgifter og moms«.

I det følgende gives en oversigt over forskellige skatter, afgifter, ikke-skattemæssige afgifter, gebyrer og andre fiskale forpligtelser, som kan være gældende:

moms

koncessionsafgifter. Disse omfatter almindeligvis licenser og afgifter, der betales for at udnytte landområder og offentlig eller privat ejendom til net eller andre elforsyningsanlæg

miljøskatter eller afgifter. Disse har almindeligvis til formål at fremme vedvarende energikilder eller kombineret kraftvarme, eller pålægge afgifter for emissioner af CO2, SO2 eller andre stoffer, som bidrager til klimaændringer

kerneenergi- og andre inspektionsskatter: afgifter vedrørende nedlukning af nukleare anlæg, inspektion og afgifter for nukleare anlæg osv.

andre skatter eller afgifter i forbindelse med energisektoren: offentlig forsyningspligt, gebyrer eller afgifter til finansiering af energitilsynsmyndigheder osv.

andre skatter og afgifter uden forbindelse til energisektoren: nationale, regionale eller lokale forbrugsrelaterede energiafgifter, beskatning af eldistribution osv.

Skatter i form af indkomstskatter, ejendomsrelaterede skatter, punktafgifter på olieprodukter og brændsler, der ikke benyttes til elproduktion, olie til motorkøretøjer, vejafgifter, telekommunikations- og radiolicenser, reklame, licensafgifter, affaldsrelaterede afgifter osv. tages ikke i betragtning og er udelukket fra denne beskrivelse, fordi de givetvis er en del af driftsomkostningerne og også gælder andre erhvervsgrene eller aktiviteter.

n)

En gang om året indberettes der sammen med prisrapporteringen for januar en opdeling af elpriserne i deres væsentligste dele til Eurostat. Opdelingen af elpriser i deres væsentligste dele foretages efter følgende metode:

Den samlede pris pr. forbrugsinterval kan betragtes som den globale sum af »netpriser«, »energi- og forsyningspriser« (dvs. fra produktion til markedsføring med undtagelse af nettet) og alle skatter og afgifter på følgende måde:

»Netprisen« er forholdet mellem indtægterne fra transmissions- og distributionstakster og (hvis det er muligt) den tilsvarende mængde målt i kWh pr. forbrugsinterval. Findes der ikke oplysninger om mængden i kWh opdelt på intervaller, forelægges der skøn over disse.

»Energi- og forsyningsprisen« er den samlede pris minus »netprisen« og minus alle skatter og afgifter.

Skatter og afgifter. Denne del opdeles yderligere i:

skatter og afgifter på »netpriser«

skatter og afgifter på »energi- og forsyningspriser«

moms og andre refunderbare afgifter.

Bemærk: Angives komplementære tjenester særskilt, kan de opføres under en af de to hoveddele på følgende måde:

»Netprisen« omfatter følgende omkostninger: transmissions- og distributionstakster, transmissions- og distributionstab, netomkostninger, eftersalgsservice, systemserviceomkostninger og målerafgift.

»Energi- og forsyningsprisen« omfatter følgende omkostninger: produktion, lagring, balanceenergi, omkostninger ved energileverancer, kundeservice, eftersalgsstyring, måleraflæsning, og andre forsyningsomkostninger.

Andre specifikke omkostninger. Denne post repræsenterer omkostninger, som ikke er netomkostninger, energi og forsyningsomkostninger eller skatter. I givet fald indberettes sådanne omkostninger særskilt.

n)

I medlemsstater, hvor et enkelt selskab tegner sig for praktisk talt alt salg til industrien, kan oplysningerne indsendes af dette selskab. I medlemsstater med flere selskaber bør oplysningerne indberettes af et uafhængigt statistisk organ.


(1)  Endelige forbrugere i industrien kan omfatte andre, ikke-bosiddende forbrugere.


BILAG III

DEL A

Ophævet direktiv med oversigt over ændringer

(jf. artikel 10)

Rådets direktiv 90/377/EØF

(EFT L 185 af 17.7.1990, s. 16)

 

Kommissionens direktiv 93/87/EØF

(EFT L 277 af 10.11.1993, s. 32)

 

Bilag I til tiltrædelsesakten af 1994

(EFT C 241 af 29.8.1994, s. 21)

 

Nr. 12, punkt A, nr. 3. litra a) og b), i bilag II til tiltrædelsesakten af 2003

(EUT L 236 af 23.9.2003, s. 33)

 

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1882/2003

(EUT L 284 af 31.10.2003, s. 1)

Bilag I, udelukkende nr. 3

Rådets direktiv 2006/108/EF

(EUT L 363 af 20.12.2006, s. 414)

Udelukkende for så vidt angår omtalen af direktiv 90/377/EØF i artikel 1 og bilag I, nr. 1, litra a) og b)

Kommissionens afgørelse 2007/394/EF

(EUT L 148 af 9.6.2007, s. 11)

 

DEL B

Liste over frister for gennemførelse i national ret

(jf. artikel 10)

Direktiv

Gennemførelsesfrist

90/377/EØF

30. juli 1991

93/87/EØF

2006/108/EF

1. januar 2007


BILAG IV

Sammenligningstabel

Direktiv 90/377/EØF

Nærværende direktiv

Artikel 1

Artikel 1

Artikel 2, stk. 1, første punktum

Artikel 2, stk. 1, første afsnit

Artikel 2, stk. 1, andet punktum

Artikel 2, stk. 1, andet afsnit

Artikel 2, stk. 2

Artikel 2, stk. 2

Artikel 2, stk. 3, første punktum

Artikel 2, stk. 3, første afsnit

Artikel 2, stk. 3, andet punktum

Artikel 2, stk. 3, tredje punktum

Artikel 2, stk. 3, andet afsnit

Artikel 3 til 5

Artikel 3 til 5

Artikel 6, første punktum

Artikel 6, stk.1, første punktum

Artikel 6, stk.1, andet punktum

Artikel 6, andet punktum

Artikel 6, stk. 2

Artikel 7, stk. 1 og 2

Artikel 7

Artikel 7, stk. 3

Artikel 8

Artikel 8

Artikel 9, stk. 1

Artikel 9, stk. 2, første punktum

Artikel 9, stk. 1

Artikel 9, stk. 2, andet punktum

Artikel 9, stk. 2

Artikel 10 og 11

Artikel 10

Artikel 12

Bilag I og II

Bilag I og II

Bilag III

Bilag IV


Top