EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003D2318

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 2318/2003/EF af 5. december 2003 om vedtagelse af et flerårigt program (2004-2006) for effektiv integrering af informations- og kommunikationsteknologi (ikt) i uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemerne i Europa (eLearning-programmet)

OJ L 345, 31.12.2003, p. 9–16 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)
Special edition in Czech: Chapter 16 Volume 001 P. 314 - 321
Special edition in Estonian: Chapter 16 Volume 001 P. 314 - 321
Special edition in Latvian: Chapter 16 Volume 001 P. 314 - 321
Special edition in Lithuanian: Chapter 16 Volume 001 P. 314 - 321
Special edition in Hungarian Chapter 16 Volume 001 P. 314 - 321
Special edition in Maltese: Chapter 16 Volume 001 P. 314 - 321
Special edition in Polish: Chapter 16 Volume 001 P. 314 - 321
Special edition in Slovak: Chapter 16 Volume 001 P. 314 - 321
Special edition in Slovene: Chapter 16 Volume 001 P. 314 - 321

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2006

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2003/2318/oj

32003D2318

Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 2318/2003/EF af 5. december 2003 om vedtagelse af et flerårigt program (2004-2006) for effektiv integrering af informations- og kommunikationsteknologi (ikt) i uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemerne i Europa (eLearning-programmet)

EU-Tidende nr. L 345 af 31/12/2003 s. 0009 - 0016


Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 2318/2003/EF

af 5. december 2003

om vedtagelse af et flerårigt program (2004-2006) for effektiv integrering af informations- og kommunikationsteknologi (ikt) i uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemerne i Europa (eLearning-programmet)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR -

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 149, stk. 4, og artikel 150, stk. 4,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg(1),

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget(2),

efter proceduren i traktatens artikel 251(3), og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Målsætningerne for uddannelses- og erhvervsuddannelsesprogrammerne Socrates og Leonardo da Vinci, der blev fastlagt ved henholdsvis afgørelse nr. 253/2000/EF(4) og afgørelse 1999/382/EF(5), omfatter bl.a. udvikling af åben undervisning og fjernundervisning samt anvendelse af informations- og kommunikationsteknologi.

(2) I konklusionerne fra Det Europæiske Råds møde i Lissabon den 23. og 24. marts 2000 blev der sat fokus på behovet for at tilpasse de europæiske uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemer til den videnbaserede økonomis behov, og fremme af nye grundlæggende færdigheder, især inden for informationsteknologi (it), blev anset for at være et af de tre hovedaspekter i denne nye strategi.

(3) Initiativet "eLearning - Overvejelser om fremtidens uddannelse", der blev lanceret i maj 2000 af Kommissionen for at efterkomme opfordringerne fra Det Europæiske Råds møde i Lissabon, blev godkendt på Det Europæiske Råds møde i Feira i juni 2000. På mødet i Stockholm i marts 2001 noterede Det Europæiske Råd sig det positive resultat af initiativet.

(4) Handlingsplanen om eLearning videreudviklede eLearning-initiativets fire aktioner (infrastruktur og udstyr, uddannelse, europæisk kvalitetsindhold og -tjenester samt samarbejde på alle niveauer) inden for ti nøgleområder, der skal føre de forskellige fællesskabsprogrammer og -instrumenter sammen med henblik på en øget sammenhæng og synergi mellem disse samt bedre adgang for brugerne.

(5) Europa-Parlamentet vedtog den 15. maj 2001 en beslutning(6) om begge Kommissionens meddelelser om spørgsmålet, hvori det anerkendte, at initiativet eLearning bidrager til at styrke idéen om et samlet europæisk uddannelsesområde, der supplerer det europæiske forskningsområde og det europæiske indre marked, og opfordrede til, at det udvikles uafhængigt under et nyt særprogram med et klart retsgrundlag, således at man undgår overlapning med eksisterende programmer og sørger for synliggørelse af og merværdi for Fællesskabets aktion.

(6) I Rådets resolution af 13. juli 2001 om eLearning(7) godkendes dette initiativ, og Kommissionen blev opfordret til at fortsætte og intensivere sin indsats på dette område.

(7) Kommissionen vedtog den 21. november 2001 meddelelsen "Realiseringen af et europæisk område for livslang læring", der indeholdt oplysninger om e-learnings potentiale i forbindelse med skabelsen og forvaltningen af nye uddannelsesmæssige muligheder på dette område.

(8) I konklusionerne fra Det Europæiske Råds møde i Barcelona i marts 2002 blev der udtrykt ønske om en indsats inden for skolepartnerskaber på europæisk plan; konklusionerne blev fulgt op af en rapport fra Kommissionen om internetpartnerskaber mellem skoler, der blev forelagt på Det Europæiske Råds møde i Sevilla, samt et edb- og internetkørekort til elever på sekundærtrinnet.

(9) Der er behov for at behandle problemet om social udelukkelse som følge af nogle personers manglende evne til at drage fuld fordel af de muligheder, som informations- og kommunikationsteknologierne (ikt) og internettet tilbyder i det videnbaserede samfund, den såkaldte "it-kløft", der ofte berører unge, handicappede og ældre samt sociale grupper, der allerede lider under andre former for social udelukkelse.

(10) Der bør gives særlig prioritet til uddannelse og efteruddannelse af lærere og undervisere, så de kan anvende internettet og ikt kritisk i klasseværelset på en pædagogisk ansvarlig måde.

(11) Kønsforskelle i forbindelse med anvendelsen af e-learning bør følges meget nøje, og der bør lægges vægt på og fremme af lige muligheder på dette område.

(12) e-learning kan hjælpe Den Europæiske Union med at tage udfordringerne i forbindelse med det videnbaserede samfund op, forbedre kvaliteten af læring, lette adgangen til læringsressourcer, håndtere særlige behov og sørge for mere effektiv læring og uddannelse på arbejdspladsen, navnlig i små og mellemstore virksomheder.

(13) Behovet for en europæisk dimension i de videregående uddannelser blev fastlagt i erklæringen fra Bologna, der blev underskrevet af 29 undervisningsministre den 19. juni 1999, sammen med betydningen af at udvikle en e-learning-dimension i den forbindelse.

(14) Den Europæiske Union bør lægge vægt på effektiv fremme af virtuelle universitets-campusser, der kan supplere aktiviteter i mobilitetsprogrammerne inden for Den Europæiske Union og med tredjelande.

(15) Der er behov for at styrke og supplere eksisterende instrumenter og for at overveje e-learnings rolle i forbindelse med forberedelsen af den nye generation af instrumenter inden for uddannelse og erhvervsuddannelse.

(16) For at styrke merværdien af Fællesskabets indsats er det nødvendigt at sikre sammenhængen og komplementariteten mellem de aktioner, der gennemføres som led i denne afgørelse, og andre relevante fællesskabspolitikker, -instrumenter og -aktioner, herunder især det prioriterede område om teknologi i informationssamfundet i det sjette rammeprogram for forskning, og som er fastlagt ved afgørelse nr. 1513/2002/EF(8).

(17) Lande, der er kandidater til at blive medlemmer af Den Europæiske Union og EØS/EFTA-landene skal kunne deltage i eLearning-programmet. Eksperter og uddannelsesmæssige institutioner fra andre tredjelande bør kunne deltage i udvekslingen af erfaringer inden for rammerne af det gældende samarbejde med disse tredjelande.

(18) Der bør føres regelmæssigt tilsyn med dette eLearning-program, og det bør evalueres i samarbejde med Kommissionen og medlemsstaterne, således at det kan tilpasses, især med hensyn til de prioriterede områder vedrørende gennemførelsesforanstaltningerne. Evalueringen bør omfatte en ekstern evaluering, der skal udføres af uafhængige og upartiske organer.

(19) Målene for den foreslåede aktion, nemlig fremme af det europæiske samarbejdes bidrag til en forbedring af kvaliteten af og adgangen til uddannelse og erhvervsuddannelse gennem en effektiv anvendelse af e-learning, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne og kan derfor på grund af den tværnationale dimension af de nødvendige aktioner og foranstaltninger bedre gennemføres på fællesskabsplan; Fællesskabet kan derfor træffe foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne afgørelse ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

(20) I denne afgørelse fastlægges der for hele programmets varighed en finansieringsramme, der som omhandlet i punkt 33 i den interinstitutionelle aftale af 6. maj 1999 mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen om budgetdisciplin og forbedring af budgetproceduren(9) udgør det primære referencegrundlag for budgetmyndigheden inden for rammerne af den årlige budgetprocedure.

(21) De nødvendige foranstaltninger til gennemførelsen af denne afgørelse bør vedtages i overensstemmelse med Rådets afgørelse 1999/468/EF af 28. juni 1999 om fastsættelse af de nærmere vilkår for udøvelsen af de gennemførelsesbeføjelser, der tillægges Kommissionen(10) -

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Artikel 1

Programmets oprettelse

1. Ved denne afgørelse oprettes der et flerårigt program om eLearning, der skal forbedre kvaliteten af og adgangen til de europæiske uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemer gennem effektiv anvendelse af informations- og kommunikationsteknologier (ikt), herefter benævnt "programmet".

2. Programmet iværksættes i en periode, der begynder den 1. januar 2004 og slutter den 31. december 2006.

Artikel 2

Programmets mål

1. Programmets overordnede mål er at støtte og videreudvikle effektiv anvendelse af ikt inden for de europæiske uddannelses- og erhvervsuddannelsessystemer for at højne kvaliteten i uddannelserne og fremme systemernes tilpasning til vidensamfundets krav i forbindelse med livslang uddannelse.

2. Programmets specifikke mål er:

a) at udpege og orientere de pågældende aktører om måder, hvorpå man kan anvende e-learning til at gøre digitale færdigheder mere udbredt og derved bidrage til at styrke den sociale samhørighed og den personlige udvikling og fremme den tværkulturelle dialog

b) at udnytte de potentielle muligheder i e-learning til at styrke den europæiske dimension inden for uddannelse

c) at tilvejebringe mekanismer, der skal støtte udviklingen af kvaliteten af europæiske produkter og tjenester og udveksling og overførsel af god praksis

d) at udnytte e-learnings potentiale i forbindelse med nytænkning inden for undervisningsmetoder med henblik på at forbedre kvaliteten af læringsprocessen og fremme elevernes autonomi.

Artikel 3

Programmets interventionsområder

1. Programmets mål skal søges gennemført på nedennævnte interventionsområder i overensstemmelse med de aktioner, der er omtalt i bilaget:

a) Udbredelse af digitale færdigheder:

Aktionerne på dette område vedrører ikt's bidrag i skolen og i bredere forstand til den livslange læring, især for personer, der på grund af deres geografiske placering, sociale situation eller specielle behov ikke har let adgang til disse teknologier. Målet er at udpege gode eksempler og skabe synergieffekt mellem de mange nationale og europæiske aktiviteter, der er rettet mod disse målgrupper.

b) Europæiske virtuelle universitetscampusser:

Hensigten med aktioner på dette område er en bedre integration af den virtuelle dimension i de videregående uddannelser. Målet er at tilskynde til udvikling af nye organisatoriske modeller for tilvejebringelse af videregående uddannelser i Europa (virtuelle universitetscampusser) og for europæiske udvekslings- og samarbejdsordninger (virtuel mobilitet), der bygger på de eksisterende europæiske samarbejdsrammer (Erasmus-programmet, Bologna-processen), og at give deres operationelle værktøjer (det europæiske meritoverførselssystem ECTS), European Masters, kvalitetssikring, mobilitet) en "e-learning-dimension".

c) e-partnerskaber mellem europæiske skoler og fremme af lærernes uddannelse:

Aktioner på dette område skal støtte og videreudvikle netværker af skoler for at gøre det muligt for alle skoler i Europa at etablere pædagogiske partnerskaber med skoler et andet sted i Europa, fremme innovative samarbejdsmetoder, overføre uddannelsestiltag af god kvalitet, styrke sprogindlæringen og den tværkulturelle dialog; aktioner på området skal også omfatte ajourføring af læreres og efteruddanneres faglige færdigheder i at anvende ikt til pædagogiske og samarbejdsmæssige formål via udveksling og formidling af god praksis og opstilling af transnationale og tværfaglige samarbejdsprojekter.

d) Tværgående aktioner:

Aktioner på dette område skal fremme e-learning i Europa på basis af tilsyn med handlingsplanen om eLearning. Målet er at formidle, fremme og overføre god og innovativ praksis og resultaterne fra projekter og programmer og at styrke samarbejdet mellem de forskellige aktører, der er involveret, især ved at fremme offentlige og private partnerskaber.

2. Disse aktioner gennemføres i overensstemmelse med procedurerne i bilaget og gennem de følgende strategier, der i givet fald, kan kombineres:

a) støtte til pilotprojekter, der kan have betydelige strategiske konsekvenser for uddannelses- og erhvervsuddannelsespraksis, og som har klare perspektiver med hensyn til langsigtet bæredygtighed

b) støtte til udvikling af metoder, værktøjer og praksis og til analyse af tendenser i forbindelse med udformning og anvendelse af e-learning-modeller for uddannelse og erhvervsuddannelse

c) støtte til innovative aktioner gennem europæiske netværk og partnerskaber, der har til formål at fremme fornyelse og kvalitet i udformningen og anvendelsen af produkter og tjenester baseret på den relevante anvendelse af ikt til uddannelse og erhvervsuddannelse

d) støtte til europæiske netværker og partnerskaber, der fremmer og styrker den pædagogiske og uddannelsesmæssige anvendelse af internet og ikt, og også til udveksling af god praksis. Disse aktiviteter skal sikre, at lærere og elever ikke kun er teknisk dygtige til at bruge internet og ikt, men også er dygtige i pædagogisk, kritisk og ansvarlig forstand

e) støtte til europæisk samarbejde, overførsel af e-learning-produkter og formidling og udveksling af god praksis

f) teknisk og administrativ bistand.

Artikel 4

Programmets gennemførelse og samarbejde med medlemsstaterne

1. Kommissionen:

a) sikrer gennemførelsen af fællesskabsaktioner, der er omfattet af dette program, i overensstemmelse med bilaget

b) sikrer synergieffekter med andre fællesskabsprogrammer og -aktioner inden for uddannelse, forskning, socialpolitik og regional udvikling

c) fremmer og letter samarbejdet med internationale organisationer, der udvikler aktiviteter inden for e-learning.

2. Medlemsstaterne identificerer egnede kontaktpersoner, der skal arbejde tæt sammen med Kommissionen, med hensyn til relevant information om anvendelse og praksis i forbindelse med e-learning.

Artikel 5

Gennemførelsesforanstaltninger

1. Følgende foranstaltninger, der er nødvendige for gennemførelsen af denne afgørelse, vedtages efter forvaltningsproceduren i artikel 6, stk. 2:

a) den årlige arbejdsplan, herunder de prioriterede områder, udvælgelseskriterierne og -procedurerne samt resultaterne

b) det årlige budget og fordelingen af bevillinger på de forskellige aktioner i programmet i overensstemmelse med artikel 9 og 10

c) foranstaltninger vedrørende tilsyn og evaluering af programmet og formidling og overførsel af resultater.

2. Alle andre foranstaltninger, der er nødvendige for gennemførelsen af denne afgørelse, vedtages efter rådgivningsproceduren i artikel 6, stk. 3.

Artikel 6

Udvalg

1. Kommissionen bistås af et udvalg.

2. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 4 og 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

Perioden i artikel 4, stk. 3, i afgørelse 1999/468/EF fastsættes til to måneder.

3. Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 3 og 7 i afgørelse 1999/468/EF, jf. dennes artikel 8.

4. Udvalget vedtager selv sin forretningsorden.

Artikel 7

Overensstemmelse og komplementaritet

1. Kommissionen sikrer i samarbejde med medlemsstaterne, at der er overordnet overensstemmelse og komplementaritet mellem programmet og andre relevante fællesskabspolitikker, -instrumenter og aktioner, især med Socrates-, Leonardo da Vinci-uddannelses- og erhvervsuddannelsesprogrammerne og programmet Ungdom.

2. Kommissionen sørger for en effektiv forbindelse og i givet fald en koordineret indsats mellem dette program og andre programmer og aktioner vedrørende ny teknologi inden for uddannelse og erhvervsuddannelse, især de relevante aktioner vedrørende forskning, teknologisk udvikling og demonstration i henhold til det sjette rammeprogram.

Artikel 8

Finansiering

1. Finansieringsrammen for gennemførelsen af programmet fastlægges for den i artikel 1 omhandlede periode til 44 mio. EUR.

2. De årlige bevillinger godkendes af budgetmyndigheden inden for rammerne af de finansielle overslag.

Artikel 9

Budgetfordeling

Budgetfordelingen mellem aktionerne er som følger

a) e-learning til udbredelse af digitale færdigheder: ca. 10 % af det samlede budget

b) europæiske virtuelle universitetscampusser: ca. 30 % af det samlede budget

c) e-partnerskaber mellem skoler i Europa og fremme af lærernes uddannelse: ca. 45 % af det samlede budget

d) tværgående aktioner og tilsyn med handlingsplanen om eLearning: højest 7,5 % af det samlede budget

e) teknisk og administrativ bistand: højest 7,5 % af det samlede budget.

Artikel 10

Deltagelse af lande, der er kandidater til at blive medlemmer af Den Europæiske Union og EØS/EFTA-landene

Betingelser og nærmere bestemmelser for deltagelse i programmet af EØS/EFTA-lande og kandidatlandene fastlægges i overensstemmelse med de relevante bestemmelser i de instrumenter, der regulerer forhold mellem Fællesskabet og disse lande.

Artikel 11

Samarbejde med tredjelande

Kommissionen kan tage initiativ til at indbyde sagkyndige fra tredjelande ud over de lande, der er omtalt i artikel 10, til at deltage i konferencer og møder med undtagelse af møder i det i artikel 6 omhandlede udvalg.

Midler til refusion af rejse- og opholdsudgifter i overensstemmelse med Kommissionens gældende betingelser må ikke overstige 0,5 % af programmets samlede budget.

Artikel 12

Tilsyn og evaluering

1. Kommissionen fører regelmæssigt tilsyn med programmet i samarbejde med medlemsstaterne. Tilsynet omfatter den rapport, der er omtalt i stk. 2, og de særlige aktiviteter.

2. Kommissionen sørger for ekstern evaluering af programmet ved afslutningen heraf. Hensigten med denne evaluering er at vurdere relevansen, effektiviteten og virkningen af de forskellige aktioner, og programmets generelle virkning skal også tages i betragtning. Der skal lægges særlig vægt på spørgsmål i forbindelse med social samhørighed og lige muligheder.

I evalueringen skal der også ses på komplementariteten mellem aktioner i henhold til dette program og de aktioner, der gennemføres som led i andre relevante fællesskabspolitikker, -instrumenter og -aktioner.

Kommissionen forelægger Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg og Regionsudvalget en efterfølgende evalueringsrapport inden udgangen af 2007.

Artikel 13

Ikrafttræden

Denne afgørelse træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Udfærdiget i Bruxelles, den 5. december 2003.

På Europa-Parlamentets vegne

P. Cox

Formand

På Rådets vegne

P. Lunardi

Formand

(1) EUT C 133 af 6.6.2003, s. 33.

(2) EUT C 244 af 10.10.2003, s. 42.

(3) Europa-Parlamentets udtalelse af 8.4.2003 (endnu ikke offentliggjort i EUT), Rådets fælles holdning af 16.6.2003 (EUT C 233 E af 30.9.2003, s. 24) og Europa-Parlamentets holdning af 21.10.2003 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(4) Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 253/2000/EF af 24. januar 2000 om iværksættelse af anden fase af Fællesskabets handlingsprogram for almen uddannelse Socrates (EFT L 28 af 3.2.2000, s. 1). Ændret ved afgørelse nr. 451/2003/EF (EUT L 69 af 13.3.2003, s. 6).

(5) Rådets afgørelse 1999/382/EF af 26. april 1999 om iværksættelse af anden fase af Fællesskabets handlingsprogram for erhvervsuddannelse "Leonardo da Vinci" (EFT L 146 af 11.6.1999, s. 33).

(6) EFT C 34 E af 7.2.2002, s. 153.

(7) EFT C 204 af 20.7.2001, s. 3.

(8) Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1513/2002/EF af 27. juni 2002 om Det Europæiske Fællesskabs sjette rammeprogram for forskning, teknologisk udvikling og demonstration som bidrag til realiseringen af det europæiske forskningsrum og til innovation (2002-2006) (EFT L 232 af 29.8.2002, s. 1).

(9) EFT C 172 af 18.6.1999, s. 1. Ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse 2003/429/EF (EUT L 147 af 14.6.2003, s. 25).

(10) EFT L 184 af 17.7.1999, s. 23.

BILAG

1. AKTIONER

Aktionerne er et middel til at gennemføre programmets overordnede målsætning: at fremme udviklingen og den rigtige anvendelse af e-learning i Europa og ledsage medlemsstaternes indsats på dette område. De er fordelt på programmets fire interventionsområder.

Aktion 1: "Udbredelse af digitale færdigheder"

En indsats på dette område skal omfatte både konceptuelle og praktiske spørgsmål fra forståelsen af digitale færdigheder til beskrivelsen af hjælpeaktioner, der er rettet mod særlige målgrupper. Digitale færdigheder er nogle af de mest fundamentale færdigheder og kompetencer, som er en forudsætning for at kunne deltage aktivt i det videnbaserede samfund og den nye multimediekultur. Digitale færdigheder har også relation til multimediefærdigheder og social kompetence, idet de har fælles mål såsom aktivt borgerskab og ansvarlig anvendelse af ikt.

a) Beskrivelse og formidling af god praksis i forbindelse med at gøre digitale færdigheder mere udbredt. Der lægges særlig vægt på at forbedre adgangen til læringsressourcer for personer, der ikke har let adgang til ikt, på at takle forskellige kognitive og didaktiske fremgangsmåder og forskellige læringsmåder, at takle specielle særlige behov, hos f.eks. indvandrere, hospitalsindlagte børn eller handicappede brugere og at undersøge anvendelsen af engagerende og motiverende tiltag.

b) Aktioner, der skal sørge for bevidstgørelse gennem europæiske netværk på dette område. Dette program støtter den indsats, der gøres af europæiske netværk, sammenslutninger, offentlige myndigheder, offentlige-private partnerskaber osv.; støtter kontakter og udveksling af god praksis mellem dem.

Aktion 2: "Europæiske virtuelle universitetscampusser"

Denne aktion sigter mod at give europæiske initiativer en "eLearning-dimension" inden for de videregående uddannelser, idet den bidrager til oprettelsen af et europæisk område for videregående uddannelse.

a) Udvikling af eksisterende instrumenter og især de aspekter, der vedrører virtuel mobilitet som et supplement til og som en styrkelse af den fysiske mobilitet (virtuel Erasmus); anerkendelses- og valideringsordninger (baseret på ECTS); oplysnings- og vejledningstjenester og andre synergieffekter mellem virtuelle og traditionelle modeller. Disse projekter bør baseres på aftaler mellem institutioner, når det er muligt ved at udvide eller supplere de gældende samarbejdsaftaler som led i Fællesskabets mobilitetsprogrammer.

b) Tværnationale virtuelle universitetscampusser. Programmet støtter strategiske projekter, der omfatter videregående uddannelsesinstitutioner fra mindst tre medlemsstater. Der bør udvikles samarbejdsmodeller til e-learning inden for følgende områder: udformning af fælles læseplaner på en række universiteter, herunder aftaler om evaluering, validering og anerkendelse af erhvervede kompetencer, med forbehold af nationale procedurer; omfattende forsøg inden for virtuel mobilitet som supplement til fysisk mobilitet og udvikling af innovative læseplaner - der både bygger på traditionelle og internetbaserede læringsmetoder.

c) Europæiske e-learning-modeller for de videregående uddannelser. Disse projekter skal føre til udvikling af nye samarbejdsmodeller mellem de videregående uddannelsesinstitutioner i Europa og skal især dreje sig om udbuddet af videreuddannelse og professionel udvikling og i forbindelse med udviklingen af tjenester, der skal støtte læringen, og til nye modeller for uddannelsen af lærere, efteruddannere og andet personale i uddannelsessektoren i forbindelse med anvendelsen af e-learning i undervisningen; de skal føre til gennemgang af metoder for kvalitetssikring; skabe en bedre forståelse af de organisatoriske ændringer og de mulige risici, der er forbundet med at indføre e-learning i de videregående uddannelser; og udvikling af europæiske modeller for offentlige-private partnerskaber i forbindelse med eLearning inden for de videregående uddannelser, og videreudvikle mulighederne i forbindelse med nye partnerskaber og finansieringsmodeller.

Aktion 3: "e-partnerskaber mellem europæiske skoler på primær- og sekundærtrinnet og fremme af lærernes uddannelse"

Hensigten med denne aktion er at gøre det lettere at etablere internetbaserede skolepartnerskaber og fremme lærernes uddannelse, samtidig med at europæiske skoler stimuleres til at indgå pædagogiske partnerskaber med skoler andre steder i Europa, hvorved sprogindlæringen og den tværkulturelle dialog fremmes. Denne aktion gælder skoler på primær- og sekundærtrinnet.

a) Beskrivelse og analyse af eksisterende initiativer. I denne aktion analyseres eksisterende praksis. Den beskriver gode demonstrationsprojekter om betydningen af digitale undervisningsmidler og kommunikationsnet som støtte for skolepartnerskaber, navnlig i forbindelse med flersprogede og multikulturelle projekter. Den vil tilvejebringe casestudier, evalueringsmaterialer og -metoder med henblik på at hjælpe lærere i forbindelse med udnyttelse af ikt's potentiale med hensyn til innovative samarbejdsmetoder, som f.eks. virtuelle klasser, udarbejdelse af fælles læseplaner for efter- og videreuddannelse af lærere, tværfaglige fremgangsmåder eller anvendelsen af fælles undervisningsmidler og -ressourcer.

b) e-baseret støttenetværk. Dette net skal bestå af lærere og undervisere med erfaring inden for europæisk samarbejde. Det tilbyder pædagogisk støtte og vejledning, redskaber og tjenesteydelser med henblik på partnersøgning; metoder til udveksling af erfaring og et internetsamlingspunkt for partnerskabsaktionen, der er baseret på eksisterende websteder.

c) Støtte til samarbejdsnetværk inden for efter- og videreuddannelse af lærere og andet personale i uddannelsessektoren. Disse netværk skal bygge på institutioner, der har ansvaret for den pædagogiske anvendelse af informations- og kommunikationsteknologier. Netværkene sætter fokus på prioriterede samarbejdsområder som skitseret i forbindelse med rapporten om uddannelsessystemernes fremtidige mål. Der vil blive lagt særlig vægt på at opstille favorable vilkår for udnyttelse af ikt's potentiale i forbindelse med innovative samarbejdsmetoder, til udveksling af undervisningsressourcer og -tiltag og til fælles udvikling af undervisningsmaterialer.

d) Aktioner vedrørende pr-virksomhed og kommunikation. Initiativets succes afhænger af en dynamisk pr-virksomhed, der tager sit udgangspunkt i webstedet og bl.a. omfatter udarbejdelsen af et attraktivt visuelt image, offentliggørelse, pressemeddelelser, udarbejdelse af faktablade om skoleprojekter, præsentations- og afslutningsarrangementer, konkurrencer og prisuddelinger.

Aktion 4: "Tværgående aktioner og tilsyn med handlingsplanen om eLearning"

Derudover vil der blive ydet finansiering til tværgående aktioner, som f.eks.:

a) Støtte til et aktivt tilsyn med handlingsplanen om eLearning. Denne aktion skal skabe større sammenhæng mellem EU-aktionerne om e-learning og gøre dem mere synlige gennem formidling af relevant materiale, f.eks. rapporter og undersøgelser, gruppering af projekter, der har sammenfaldende mål, eller som anvender samme metoder og støtte til udveksling af erfaring, peer-review, oprettelse af netværk og andre former for mulige synergieffekter inden for handlingsplanens aktiviteter.

b) Ajourføring af en portal om eLearning, der giver en nem one-stop-adgang til europæiske aktiviteter inden for e-learning og til eksisterende informationskilder, adresselister, databaser og videnbanker, og som letter den brugervenlige adgang til EU-programmer, -projekter, -undersøgelser, -rapporter og -arbejdsgrupper.

c) Aktioner, der skal sørge for bevidstgørelse og oplysning gennem europæiske net. Denne aktion støtter europæiske netværk inden for e-learning og relevante aktiviteter som f.eks. målrettede konferencer, seminarer eller workshopper om centrale emner inden for e-learning som f.eks. kvalitetssikring; og den fremmer den europæiske debat og udveksling af god praksis på dette område.

d) Planlægning og udvikling af tilsyn, analyse og redskaber til e-learning i Europa i samarbejde med Eurostat og Den Europæiske Investeringsbank.

Dette program kan også bidrage til aktioner på tværs af internationale projekter, der vedrører god og effektiv anvendelse af ikt til uddannelse og erhvervsuddannelse som f.eks. igangværende projekter under OECD eller UNESCO.

Tekniske støtteaktioner

Programmets udførelse bliver desuden støttet af aktioner, der sigter mod resultatformidling (dvs. publikationer, internetreferencer og demonstrationsprojekter) og i givet forhold overførsel af strategiske undersøgelser, der beskæftiger sig med nye problemer eller muligheder, eller andre centrale emner vedrørende udviklingen af e-learning i Europa. Programmet vil også yde støtte til den løbende tilbagemelding fra brugere og deltagere og til den endelige eksterne evaluering heraf.

2. GENNEMFØRELSESMETODER OG NÆRMERE BESTEMMELSER OM FINANSIERING OVER BUDGETTET

Der vil blive bevilget midler på grundlag af udbud og indkaldelser af forslag.

Der ydes 100 % finansiering til køb af tjenesteydelser (f.eks. caseundersøgelser eller eksperter), og eventuelt til et fremtidigt styrelsesorgan, som i øjeblikket er under overvejelse.

Aktionerne støttes gennem:

- Tilskud, der dækker højst 80 % af de støtteberettigede udgifter sammen med andre kilder inden for den offentlige og/eller private sektor til samarbejdsprojekter som f.eks. innovative strukturerende projekter (alle aktionslinjer).

- Tilskud, der dækker højst 80 % af de støtteberettigede udgifter til partnerskaber om eLearning, der ledes af videregående uddannelsesinstitutioner med det formål at sørge for en "e-learning-dimension", og nye virtuelle modeller for videregående uddannelse i Europa (aktion 2).

- 100 % finansiering af en støttestruktur til skolepartnerskaber, herunder et internetsamlingssted; et europæisk netværk med henblik på pædagogisk støtte i samarbejde med medlemsstaterne; aktioner med det for mål at fremme og formidle og enhver anden støtteaktion som f.eks. revision af de eksisterende partnerskabsordninger eller udarbejdelse af et "ad hoc"-redskab til partnersøgning. Der er planlagt tilskud på mellem 50 % og 80 % som støtte til medlemsstaternes aktioner, der skal fremme og formidle (aktion 3).

- Tilskud på mellem 50 % og 80 % af de omkostninger, der er forbundet med information og kommunikation, som f.eks. seminarer, besøg, fælles rapporter, peer review og lignende formidling og udveksling af viden (alle aktionslinjer).

Gennemførelsesmekanismerne i forslaget svarer delvis til fællesskabets sædvanlige fremgangsmåde, hvorefter bevilling og samfinansiering finder sted på grundlag af en detaljeret ansøgning om midler. Der vil også være dele, der finansieres fuldt ud af Fællesskabet, f.eks. støttenetværket og det centrale websted til skolepartnerskaberne. Midlerne vil blive bevilget på grundlag af indkaldelser af forslag og udbud.

Kommissionen forvalter programmet, eventuelt med bistand af et fremtidigt styrelsesorgan, hvis oprettelse i øjeblikket er under overvejelse. Bevillingen skal dække udgifter til undersøgelser, ekspertmøder, oplysning, konferencer og offentliggørelser, der er direkte knyttet til programmets mål, samt enhver anden udgift til teknisk og administrativ bistand, der ikke er omfattet af de opgaver, der hører ind under offentlige myndigheder.

Top