EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Samhandel inden for EU med fjerkræ og rugeæg

Legal status of the document This summary has been archived and will not be updated. See 'EU’s dyresundhedslov' for an updated information about the subject.

Samhandel inden for EU med fjerkræ og rugeæg

 

RESUMÉ AF:

Direktiv 2009/158/EF om dyresundhedsmæssige betingelser for samhandelen inden for Fællesskabet med fjerkræ og rugeæg samt for indførsel heraf fra ikke-EU-lande

HVAD ER FORMÅLET MED DIREKTIVET?

Det fastsætter dyresundhedsmæssige krav for levende fjerkræ og dets rugeæg, når disse handles mellem lande i Den Europæiske Union eller indføres fra ikke-EU-lande til EU for at forhindre indførsel og spredning af infektioner hos fjerkræ.

HOVEDPUNKTER

  • Direktivet finder anvendelse på:
    • fjerkræ på mere end 72 timer (herunder høns, kalkuner, perlehøns, ænder, gæs, vagtler, duer, fasaner, agerhøns samt strudsfugle), der holdes i fangenskab med henblik på avl, produktion af kød eller æg eller til udsætning som fjervildt med henblik på genoprettelse af bestanden til jagt
    • daggamle kyllinger, der er fjerkræ på under 72 timer, som endnu ikke er blevet fodret. Moskusænder må dog gerne fodres
    • rugeæg til udrugning.
  • Direktivet finder ikke anvendelse på fugle bestemt til udstillinger, skuer eller konkurrencer.
  • Levende fjerkræ og rugeæg må kun handles inden for EU, hvis de kommer fra virksomheder, der:
    • overholder de strenge hygiejnebestemmelser, der er fastsat i direktivet
    • iværksætter et program for sundhedskontrol, herunder veterinærkontrol og indberetning ved mistanke om sygdom
    • opbevarer en flokoptegnelse i op til to år.
  • Driften skal så vidt muligt følge »alt ind — alt ud« -princippet, hvor der rengøres og desinficeres efter tømning af hver flok og indsætning af nyt fjerkræ.
  • Æggene skal indsamles mindst en gang om dagen, og hurtigst muligt, efter de er lagt, skal de rengøres og desinficeres og placeres i ny eller ren og desinficeret emballage. Rugerier skal være adskilt fra avlsanlæg.
  • Rugeæg skal komme fra flokke, der i over seks uger har været holdt på godkendte virksomheder, og de skal desinficeres.
  • Daggamle kyllinger skal stamme fra rugeæg, der opfylder ovenstående betingelser, uden mistanke om sygdom.
  • Avlsfjerkræ skal siden klækningen eller i mindst seks uger have befundet sig på godkendte virksomheder, opfylde vaccinationsbetingelserne og have været underkastet en veterinærundersøgelse i løbet af de sidste 48 timer inden afsendelsen (dvs. før de udvælges til afsendelse).
  • Slagtefjerkræ og fjerkræ bestemt til udsætning som fjervildt med henblik på genoprettelse af bestanden skal komme fra en bedrift, hvor det har opholdt sig siden udklækningen eller i over 21 dage, og som ikke er underlagt sundhedsrestriktioner. Flokken skal underkastes en veterinærundersøgelse i løbet af de sidste fem dage (48 timer for fjervildt) inden afsendelse.
  • Mindre strenge krav er gældende for partier af fjerkræ eller rugeæg på under 20 stykker.
  • Transporten af fjerkræ og rugeæg skal overholde specifikke betingelser, hvad angår de anvendte pakninger og køretøjer. Forsendelserne skal ledsages af et veterinærcertifikat, der er underskrevet af en embedsdyrlæge.
  • Fjerkræ og rugeæg må kun indføres til EU fra godkendte lande med sundhedsmæssige betingelser, der er mindst lige så tilfredsstillende som i EU, såsom obligatorisk anmeldelse af fjerkræinfluenza og Newcastle disease.
  • Der udføres kontrol på stedet af veterinærsagkyndige fra EU-landene og Europa-Kommissionen for at sikre, at direktivet anvendes korrekt.
  • Kommissionen bistås af Den Stående Komite for Planter, Dyr, Fødevarer og Foder i forvaltningen af direktivets dyresundhedsmæssige betingelser, der er gældende for handel og indførsel af fjerkræ og rugeæg.
  • Direktivet ophæves og erstattes af forordning (EU) 2016/429 fra den 20. april 2021.

HVORNÅR GÆLDER DIREKTIVET FRA?

Det trådte i kraft den 1. januar 2010. Det kodificerede Rådets direktiv 90/539/EØF om dyresundhedsmæssige betingelser for samhandelen inden for EU med fjerkræ og rugeæg samt for indførsel heraf fra ikke-EU-lande.

BAGGRUND

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/466 af 30. marts 2020 om midlertidige foranstaltninger til begrænsning af risici for menneskers, dyrs og planters sundhed og dyrevelfærden i forbindelse med visse alvorlige forstyrrelser i medlemsstaternes kontrolsystemer som følge af coronavirussygdommen (covid-19)

HOVEDDOKUMENT

Rådets direktiv 2009/158/EF af 30. november 2009 om dyresundhedsmæssige betingelser for samhandelen inden for Fællesskabet med fjerkræ og rugeæg samt for indførsel heraf fra tredjelande (EUT L 343 af 22.12.2009, s. 74-113)

Efterfølgende ændringer af Rådets direktiv 2009/158/EF er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens forordning (EF) nr. 798/2008 af 8. august 2008 om fastlæggelse af en liste over tredjelande, områder, zoner og segmenter, hvorfra fjerkræ og fjerkræprodukter kan importeres til og sendes i transit gennem Fællesskabet, og krav vedrørende udstedelse af veterinærcertifikat (EUT L 226 af 23.8.2008, s. 1-94)

Se den konsoliderede udgave.

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/429 af 9. marts 2016 om overførbare dyresygdomme og om ændring og ophævelse af visse retsakter på området for dyresundhed (»dyresundhedsloven«) (EUT L 84 af 31.3.2016, s. 1-208)

seneste ajourføring 04.05.2020

Top