EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Mindstereserver

Mindstereserver

 

RESUMÉ AF:

Rådets forordning (EF) nr. 2531/98 om Den Europæiske Centralbanks anvendelse af mindstereserver

Forordning (EU) 2021/378 om anvendelsen af mindstereservekrav (omarbejdning) (ECB/2021/1)

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGERNE?

Forordningerne fastsætter Eurosystemets ramme for mindstereserver* og fastsætter regler for beholdning af mindstereserver for kreditinstitutter* og deres filialer i euroområdet.

De regulerer alle relevante aspekter, fra fastsættelse af den faktiske reservekravskoefficient til opretholdelse og forrentning af mindstereserver og den relevante indberetning og verifikation af data. De indeholder også bestemmelser om undtagelser fra mindstereservekrav og beføjelse til at pålægge sanktioner.

HOVEDPUNKTER

Rådets forordning (EF) nr. 2531/98 fastsætter grundlaget og koefficienterne for mindstereserver og fastsætter Den Europæiske Centralbanks (ECB) ret til at indsamle og verificere oplysninger, der er nødvendige for anvendelsen af mindstereserver. Den giver også ECB mulighed for at pålægge et institut sanktioner for ikke at opfylde kravene til statistisk rapportering eller for ikke at holde tilstrækkelige mindstereserver.

Forordning (EU) 2021/378 regulerer mindstereservekravene og fastsætter de formler, som kreditinstitutter i euroområdet skal anvende til at beregne de mindstereserver, der skal holdes på euro-reservekravskonti i deres EU-medlemsstaters nationale centralbanker.

ECB offentliggør på sit websted listen over institutter, der er underlagt Eurosystemets mindstereservekrav. De institutter, hvis tilladelse er blevet inddraget eller givet afkald på, og dem, der er omfattet af likvidationsproceduren, er fritaget for mindstereservekravene. Der kan indrømmes yderligere undtagelser til institutioner:

  • som er omfattet af en saneringsforanstaltning
  • for hvilke der er pålagt en indefrysning eller en anden foranstaltning, der begrænser instituttets evne til at anvende midler
  • hvis adgang til Eurosystemets markedsoperationer eller stående faciliteter er suspenderet eller udelukket
  • for hvilke det ikke er hensigtsmæssigt at kræve mindstereserver.

Kreditinstitutter i euroområdet, der er underlagt mindstereservekrav, beregner deres eget reservekravsgrundlag* (hvis dette ikke gøres af de nationale centralbanker) ved hjælp af deres statistiske information om indlån og udstedte gældsinstrumenter. De kan holde deres mindstereserver indirekte gennem en mellemmand, der har sit hjemsted i samme medlemsstat, er underlagt mindstereservekrav og normalt udfører visse administrative opgaver.

De nationale centralbanker underretter kreditinstitutterne om de mindstereserver, de skal holde (hvis den nationale centralbank foretager beregningen), eller anerkender de mindstereserver, som institutionerne selv beregner.

De forrenter også beholdninger af mindstereserver efter formlen i forordning (EU) 2021/378 og har ret til at kontrollere nøjagtigheden og kvaliteten af de oplysninger om reservekravsgrundlaget, som institutterne stiller til rådighed.

Særlige regler træder i kraft, når:

  • reservekravsgrundlaget indberettes på aggregeret basis
  • en fusion mellem to institutioner finder sted i reservekravsperioden*
  • en medlemsstat indfører euroen.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGERNE FRA?

  • Forordning (EU) 2021/378 trådte i kraft den 26. juni 2021, bortset fra artikel 3 (beregning af reservekravskonti), som trådte i kraft den 28. juli 2021 (den første dag i den femte reservekravsperiode).
  • Forordning (EF) nr. 2531/98 trådte i kraft den 1. januar 1999.

BAGGRUND

  • På grundlag af statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank kan ECB kræve, at kreditinstitutter i euroområdet holder mindstereserver til pengepolitiske formål.
  • Mindstereserver bidrager til at stabilisere pengemarkedsrenten og sætte kreditinstitutter i stand til at håndtere daglige likviditetsudsving.
  • Reserver, som de nationale centralbanker holder, øger efterspørgslen efter centralbankernes kredit, hvilket gør det lettere for ECB at styre pengemarkedsrenterne gennem regelmæssige likviditetstilførende operationer.
  • For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Mindstereserve: det beløb, som et institut skal holde som reserver på sine reservekravskonti hos den relevante nationale centralbank.
Kreditinstitut: en virksomhed, hvis aktivitet består i fra offentligheden at tage imod indskud eller andre midler, der skal tilbagebetales, og yder lån.
Reservekravsgrundlag: summen af de nedskrivningsrelevante passiver, der anvendes ved beregning af et instituts mindstereserver.
reservekravsperiode: den periode, hvor overholdelsen af mindstereservekravene vurderes.

HOVEDDOKUMENTER

Rådets forordning (EF) nr. 2531/98 af 23. november 1998 vedrørende Den Europæiske Centralbanks anvendelse af mindstereserver (EFT L 318 af 27.11.1998, s. 1-3).

Efterfølgende ændringer af forordning (EF) nr. 2531/98 er indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

Den Europæiske Centralbanks forordning (EU) 2021/378 af 22. januar 2021 om anvendelsen af mindstereservekrav (omarbejdning) (ECB/2021/1) (EUT L 73 af 3.3.2021, s. 1-15).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Konsolideret udgave af traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde — Protokol (nr. 4) om statutten for Det Europæiske System af Centralbanker og Den Europæiske Centralbank (EUT C 202 af 7.6.2016, s. 230-250).

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2013/36/EU af 26. juni 2013 om adgang til at udøve virksomhed som kreditinstitut og om tilsyn med kreditinstitutter og investeringsselskaber, om ændring af direktiv 2002/87/EF og om ophævelse af direktiv 2006/48/EF og 2006/49/EF (EUT L 176 af 27.6.2013, s. 338-436).

Se den konsoliderede udgave.

Rådets forordning (EF) nr. 2532/98 af 23. november 1998 om Den Europæiske Centralbanks beføjelser til at pålægge sanktioner (EFT L 318 af 27.11.1998, s. 4-7).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 02.07.2021

Top