
Question referred 

Does Article 26 of the Wetboek van de BTW (the Belgian VAT 
Code) infringe Article 11.A(1)(a) of the Sixth VAT Directive, ( 1 ) 
now incorporated in Article 73 of Council Directive 
2006/112/EC ( 2 ) of 28 November 2006 on the common 
system of value added tax, and the principle of the neutrality 
of VAT, if that provision is interpreted as meaning that VAT is 
due on costs or amounts which could contractually be charged 
to the other contracting party but which are not so charged? 

( 1 ) Sixth Council Directive 77/388/EEC of 17 May 1977 on the 
harmonisation of the laws of the Member States relating to 
turnover taxes — Common system of value added tax: uniform 
basis of assessment (OJ 1977 L 145, p. 1). 

( 2 ) OJ 2006 L 347, p. 1. 
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1. Does Article 3(2) of Directive 2004/38/EC ( 1 ) require a 
Member State to make legislative provision to facilitate 
entry to and or residence in a Member state to the class 
of other family members who are not nationals of the 
European Union who can meet the requirements of 
Article 10(2)? 

2. Can such other family member referred to in Question 1 
rely on the direct applicability of Article 3(2) of Directive 
2004/38/EC in the event that he cannot comply with any 
requirements imposed by national legislative provisions? 

3. Is the class of other family members referred to in Article 
3(2) and Article 10(2) of Directive 2004/38/EC limited to 
those who have resided in the same country as the Union 
national and his or her spouse, before the Union national 
came to the host state? 

4. Must any dependency referred to in Article 3(2) of Directive 
2004/38/EC on which the other family member relies to 
secure entry to the host state be dependency that existed 
shortly before the Union citizen moved to the host state? 

5. Can a Member State impose particular requirements as to 
the nature or duration of dependency referred to in Article 
3(2) of Directive 2004/38/EC by such other family member 
so as to prevent such dependency being contrived or 
unnecessary to enable a non national to be admitted to 
or continue to reside in its territory? 

6. Must the dependency on which the other family member 
relies in order to be admitted to the Member state continue 
for a period or indefinitely in the host state for a residence 
card to be issued or renewed pursuant to Article 10 of 
Directive 2004/38/EC and if so how should such 
dependency be demonstrated? 

( 1 ) Directive 2004/38/EC of the European Parliament and of the 
Council of 29 April 2004 on the right of citizens of the Union 
and their family members to move and reside freely within the 
territory of the Member States amending Regulation (EEC) No 
1612/68 and repealing Directives 64/221/EEC, 68/360/EEC, 
72/194/EEC, 73/148/EEC, 75/34/EEC, 75/35/EEC, 90/364/EEC, 
90/365/EEC and 93/96/EEC 
OJ L 158, p. 77 
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