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COMMISSION REGULATION (EC) No 611/2007
of 1 June 2007

amending Regulation (EC) No 1725/2003 adopting certain international accounting standards in
accordance with Regulation (EC) No 1606/2002 of the European Parliament and of the Council
as regards International Financial Reporting Interpretations Committee’s (IFRIC) Interpretation 11

(Text with EEA relevance)

THE COMMISSION OF THE EUROPEAN COMMUNITIES,

Having regard to the Treaty establishing the European
Community,

Having regard to Regulation (EC) No 1606/2002 of the
European Parliament and of the Council of 19 July 2002 on
the application of international accounting standards (*), and in
particular Article 3(1) thereof,

Whereas:

(1) By Commission Regulation (EC) No 1725/2003 (?)
certain international standards and interpretations that
were extant at 14 September 2002 were adopted.

() On 2 November 2006, the International Financial
Reporting Interpretations Committee (IFRIC) published
[FRIC Interpretation 11 IFRS 2 — Group and Treasury
Share Transactions, hereinafter ‘IFRIC 11°. IFRIC 11
addresses how to apply International Financial
Reporting Standard (IFRS) 2 Share-based Payment to
share-based payment arrangements involving an entity’s
own equity instruments or equity instruments of another
entity in the same group (e.g. equity instruments of its
parent). The interpretation was required as, until now,
there was no guidance on how share-based payment
arrangements in which an entity receives goods or
services as consideration for equity instruments of the
entity’s parent should be accounted for in the entity’s
financial statements.

(3)  The consultation with the Technical Expert Group (TEG)
of the European Financial Reporting Advisory Group

(EFRAG) confirms that IFRIC 11 meets the technical
criteria for adoption set out in Article 3(2) of Regulation
(EC) No 1606/2002.

(40 Regulation (EC) No 1725/2003 should therefore be
amended accordingly.

(5)  The measures provided for in this Regulation are in
accordance with the opinion of the Accounting Regu-
latory Committee,

HAS ADOPTED THIS REGULATION:

Article 1

In the Annex to Regulation (EC) No 1725/2003: ‘International
Financial Reporting Interpretations Committee’s (IFRIC) Inter-
pretation 11 IFRS 2 — Group and Treasury Share Transactions’,
is inserted as set out in the Annex to this Regulation.

Article 2

Each company shall apply IFRIC 11 as set out in the Annex to
this Regulation as from the commencement date of its 2008
financial year at the latest, except for companies with a January
or February commencement date which shall apply IFRIC 11 as
from the commencement date of the 2009 financial year at the
latest.

Article 3

This Regulation shall enter into force on the third day following
its publication in the Official Journal of the European Union.

This Regulation shall be binding in its entirety and directly applicable in all Member States.

Done at Brussels, 1 June 2007.

() OJ L 243, 11.9.2002, p. 1.
() OJ L 261, 13.10.2003, p. 1. Regulation as last amended by Regu-
lation (EC) No 1329/2006 (O] L 247, 9.9.2006, p. 3).

For the Commission
Charlie McCREEVY
Member of the Commission
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ANNEX

INTERNATIONAL FINANCIAL REPORTING STANDARDS

‘FRIC 11 [FRIC Interpretation 11 IFRS 2 — Group and Treasury Share Transactions’

‘Reproduction allowed within the European Economic Area. All existing rights reserved outside the EEA, with
the exception of the right to reproduce for the purposes of personal use or other fair dealing. Further infor-
mation can be obtained from the IASB at www.iasb.org’
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IFRIC INTERPRETATION 11

IFRS 2 — Group and Treasury Share Transactions

References

— IAS 8 Accounting Policies, Changes in Accounting Estimates and Errors
— IAS 32 Financial Instruments: Presentation

— IFRS 2 Share-based Payment

Issues

1. This Interpretation addresses two issues. The first is whether the following transactions should be accounted for as

equity-settled or as cash-settled under the requirements of IFRS 2:

() an entity grants to its employees rights to equity instruments of the entity (e.g. share options), and either chooses
or is required to buy equity instruments (i.e. treasury shares) from another party, to satisfy its obligations to its
employees; and

(b) an entity’s employees are granted rights to equity instruments of the entity (e.g. share options), either by the
entity itself or by its shareholders, and the shareholders of the entity provide the equity instruments needed.

. The second issue concerns share-based payment arrangements that involve two or more entities within the same

group. For example, employees of a subsidiary are granted rights to equity instruments of its parent as consideration
for the services provided to the subsidiary. IFRS 2 paragraph 3 states that:

For the purposes of this IFRS, transfers of an entity’s equity instruments by its shareholders to parties that have
supplied goods or services to the entity (including employees) are share-based payment transactions, unless the
transfer is clearly for a purpose other than payment for goods or services supplied to the entity. This also applies
to transfers of equity instruments of the entity’s parent, or equity instruments of another entity in the same group as the entity, to
parties that have supplied goods or services to the entity. [Emphasis added]

However, IFRS 2 does not give guidance on how to account for such transactions in the individual or separate
financial statements of each group entity.

. Therefore, the second issue addresses the following share-based payment arrangements:

(a) a parent grants rights to its equity instruments direct to the employees of its subsidiary: the parent (not the
subsidiary) has the obligation to provide the employees of the subsidiary with the equity instruments needed; and

(b) a subsidiary grants rights to equity instruments of its parent to its employees: the subsidiary has the obligation to
provide its employees with the equity instruments needed.

. This Interpretation addresses how the share-based payment arrangements set out in paragraph 3 should be accounted

for in the financial statements of the subsidiary that receives services from the employees.

. There may be an arrangement between a parent and its subsidiary requiring the subsidiary to pay the parent for the

provision of the equity instruments to the employees. This Interpretation does not address how to account for such
an intragroup payment arrangement.

. Although this Interpretation focuses on transactions with employees, it also applies to similar share-based payment

transactions with suppliers of goods or services other than employees.
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Consensus

10.

11.

Share-based payment arrangements involving an entity’s own equity instruments
(paragraph 1)

. Share-based payment transactions in which an entity receives services as consideration for its own equity instruments

shall be accounted for as equity-settled. This applies regardless of whether the entity chooses or is required to buy
those equity instruments from another party to satisfy its obligations to its employees under the share-based payment
arrangement. It also applies regardless of whether:

(a) the employee’s rights to the entity’s equity instruments were granted by the entity itself or by its shareholder(s); or
(b) the share-based payment arrangement was settled by the entity itself or by its shareholder(s).

Share-based payment arrangements involving equity instruments of the parent

A parent grants rights to its equity instruments to the employees of its subsidiary (paragraph 3(a))

. Provided that the share-based arrangement is accounted for as equity-settled in the consolidated financial statements

of the parent, the subsidiary shall measure the services received from its employees in accordance with the
requirements applicable to equity-settled share-based payment transactions, with a corresponding increase recognised
in equity as a contribution from the parent.

. A parent may grant rights to its equity instruments to the employees of its subsidiaries, conditional upon the

completion of continuing service with the group for a specified period. An employee of one subsidiary may
transfer employment to another subsidiary during the specified vesting period without the employee’s rights to
equity instruments of the parent under the original share-based payment arrangement being affected. Each subsidiary
shall measure the services received from the employee by reference to the fair value of the equity instruments at the
date those rights to equity instruments were originally granted by the parent as defined in IFRS 2 Appendix A, and
the proportion of the vesting period served by the employee with each subsidiary.

Such an employee, after transferring between group entities, may fail to satisfy a vesting condition other than a
market condition as defined in IFRS 2 Appendix A, e.g. the employee leaves the group before completing the service
period. In this case, each subsidiary shall adjust the amount previously recognised in respect of the services received
from the employee in accordance with the principles in IFRS 2 paragraph 19. Hence, if the rights to the equity
instruments granted by the parent do not vest because of an employee’s failure to meet a vesting condition other
than a market condition, no amount is recognised on a cumulative basis for the services received from that employee
in the financial statements of any subsidiary.

A subsidiary grants rights to equity instruments of its parent to its employees (paragraph 3(b))

The subsidiary shall account for the transaction with its employees as cash-settled. This requirement applies irre-
spective of how the subsidiary obtains the equity instruments to satisfy its obligations to its employees.

Effective date

12.

An entity shall apply this Interpretation for annual periods beginning on or after 1 March 2007. Earlier application is
permitted. If an entity applies this Interpretation for a period beginning before 1 March 2007, it shall disclose that
fact.

Transition

13.

An entity shall apply this Interpretation retrospectively in accordance with IAS 8, subject to the transitional
provisions of IFRS 2.



