52009DC0290

Raport al Comisiei - Directia generală ajutor umanitar (ECHO) - Raport anual pentru anul 2008 {SEC(2009)825) /* COM/2009/0290 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 1.7.2009

COM(2009) 290 final

RAPORT AL COMISIEI

Direcția Generală Ajutor Umanitar - (ECHO) Raport anual pentru anul 2008

{SEC(2009)825)

CUPRINS

1. Introducere 3

2. Aspecte de politică generală 4

3. Prezentarea globală a operațiunilor umanitare ale DG ECHO în 2008 5

3.1. Situația generală 5

3.2. Intervenții principale în 2008 pe regiuni și alocări de fonduri 7

3.3. Analiză comparativă 9

3.4. Reducerea riscului de producere a catastrofelor, inclusiv activitățile de pregătire pentru apărarea împotriva catastrofelor 9

3.5. Legătura dintre ajutorul în caz de urgență, reabilitare și dezvoltare (LRRD) 10

3.6. Principalii parteneri în operațiunile umanitare 10

4. Relațiile cu părțile interesate 10

5. Alte activități 11

6. Concluzii 11

Anexă:

Anexa oferă detalii suplimentare despre:

- o prezentarea generală, pe țări, a operațiunilor umanitare;

- relațiile cu părțile interesate;

- rezultatele evaluărilor și;

- tabelele financiare.

1. INTRODUCERE

Politica de ajutor umanitar a Uniunii Europene reflectă principiile sale de bază – solidaritate, toleranță și respectarea demnității umane. Ajutorul umanitar, deși nu este un instrument de gestionare a situațiilor de criză, este unul din pilonii activității comunitare desfășurate în favoarea țărilor afectate de catastrofe naturale sau provocate de om precum și de urgențe complexe[1]. Prin intermediul activităților sale în zonele sinistrate și al contribuției active la promovarea respectării dreptului internațional umanitar[2] și a adeziunii la acesta, Comisia Europeană s-a impus ca un actor major în cadrul ajutorului umanitar internațional. Ea este, în prezent, principalul donator în materie de acțiuni de asistență, de ajutor și de protecție a populațiilor din țările terțe afectate de crize umanitare.

Direcția Generală Ajutor Umanitar[3] (DG ECHO) este serviciul Comisiei Europene responsabil de furnizarea de asistență umanitară pentru victimele conflictelor sau ale catastrofelor, atât naturale cât și cauzate de om, din țările terțe. Acest obiectiv general contribuie la strategia Comisiei - „Europa ca partener mondial” , care face parte din obiectivul general al Relațiilor externe[4], stabilit prin Tratatul privind Uniunea Europeană (UE).

DG ECHO apără spațiul și principiile umanitare, care sunt din ce în ce mai amenințate, continuând să se implice la un nivel înalt în principiile „bunelor practici privind acțiunile umanitare” (GHD[5]), păstrându-și angajamentul de a oferi o asistență de înaltă calitate și de a menține un dialog transparent cu ceilalți actori-cheie.

DG ECHO nu pune în aplicare ea însăși programe de asistență. Este un donator care își exercită misiunea prin finanțarea de acțiuni umanitare comunitare prin intermediul partenerilor care au semnat fie Acordul-cadru de parteneriat, cum ar fi ONG-urile europene și organizațiile internaționale (instituțiile Crucii Roșii), fie Acordul-cadru financiar și administrativ în cazul agențiilor ONU.

Sarcina Direcției Generale ECHO este aceea de a se asigura că bunurile și serviciile ajung rapid în zonele de criză prin intermediul partenerilor săi. Rapiditatea acordării ajutorului este facilitată de prevederile speciale din Regulamentul financiar și de măsurile de punere în aplicare a acestora. Aceste măsuri structurale permit, de asemenea, Direcției Generale ECHO să utilizeze pe teren asistenți tehnici (experți ECHO), asigurând astfel identificarea părților vulnerabile ale societății, o evaluare precisă a nevoilor, identificarea rapidă a partenerilor și a proiectelor adecvate pentru satisfacerea acestor nevoi. Urmează apoi monitorizarea la fața locului a progreselor înregistrate de parteneri și proiecte pentru a garanta o bună gestionare financiară în sprijinul declarației de asigurare potrivit căreia resursele au fost folosite în scopul urmărit.

Pe baza experienței sale de reacție la catastrofe, DG ECHO lucrează, de asemenea, la promovarea pregătirii pentru apărarea împotriva catastrofelor în vederea reducerii atât a vulnerabilității, cât și a expunerii oamenilor la riscuri și la catastrofe, precum și în vederea reducerii costurilor economice ale acestor catastrofe. În vederea executării eficiente a mandatului său, DG ECHO poate sprijini – în circumstanțe adecvate și necesare – măsurile de consolidare a capacității partenerilor însărcinați cu punerea în aplicare.

Prezentul raport este redactat în conformitate cu cerințele articolului 19 din Regulamentul privind ajutorul umanitar:

„La finele fiecărui exercițiu financiar, Comisia prezintă Parlamentului European și Consiliului un raport financiar conținând rezumatul operațiunilor finanțate pe parcursul exercițiului respectiv. Rezumatul conține în special informații privind agențiile cu care au fost puse în aplicare acțiunile umanitare. Raportul include, de asemenea, o prezentare a unui eventual exercițiu extern de evaluare care a fost efectuat cu privire la operațiuni specifice”.

Acest raport sintetizează principalele activități ale DG ECHO puse în aplicare în 2008. Anexa oferă o imagine cuprinzătoare asupra operațiunilor finanțate în diferitele țări și regiuni în care DG ECHO oferă asistență prin partenerii săi și asupra statisticilor extrase din raportul financiar[6] pentru anul 2008.

2. ASPECTE DE POLITICă GENERALă

Deși situația umanitară din întreaga lume nu se schimbă radical de la un an la altul, necesitățile umanitare rămân în continuare importante și intervențiile sunt din ce în ce mai frecvente.

În decursul ultimului deceniu, numărul catastrofelor naturale a crescut considerabil, în principal datorită efectelor schimbărilor climatice. Nouă catastrofe din zece sunt în prezent legate de climă[7] și, în decursul ultimelor două decenii, numărul catastrofelor înregistrate s-a dublat. Evenimentele naturale se dovedesc adesea a fi catastrofe din cauza nivelului ridicat al vulnerabilității populațiilor și a incapacității lor de a face față, în special în țările în curs de dezvoltare.

În paralel cu aceste catastrofe parțial cauzate de comportamentul uman, numărul conflictelor nu s-a schimbat considerabil, dar acestea din urmă au tendința să dureze mai mult și să producă din ce în ce mai multe daune. Drept consecință, cererea de ajutor umanitar mondial este în creștere. Provocarea cu care se confruntă donatorii umanitari ca DG ECHO este aceea de a păstra un echilibru necesar între finanțarea acțiunilor care vizează prevenirea catastrofelor umanitare și reacția imediată la situații de urgență, fie ele naturale sau provocate de om.

La nivel politic, semnarea în decembrie 2007 a Consensului european[8] privind ajutorul umanitar de către președintele Consiliului, președintele Parlamentului European și președintele Comisiei Europene, urmată de adoptarea unui plan de acțiune[9] , reprezintă un progres considerabil al Uniunii Europene care și-a stabilit, în sfârșit, un set comun de valori, principii și obiective menite să consolideze coerența acțiunii sale umanitare globale. Consensul subliniază importanța principiului diversității partenerilor de punere în aplicare și, ca atare, recunoaște că fiecare dintre aceste organisme are avantaje comparative în răspunsul la situații sau circumstanțe specifice.

La 16 septembrie 2008, la Parlamentul European, a fost organizată o conferință privind dreptul internațional umanitar (DIU) în contextul punerii în aplicare a planului de acțiune. Obiectivul acestei conferințe a fost acela de a spori sensibilizarea la încălcarea dreptului internațional umanitar și de a explora, în cadrul Consensului european privind ajutorul umanitar, modalități pentru o mai bună promovare a respectării dreptului internațional comunitar la nivelul Uniunii Europene.

În sfârșit, Comisia a adoptat în martie o comunicare privind „ consolidarea capacității de răspuns a Uniunii Europene în caz de catastrofe ”, pentru a reacționa la provocările din ce în ce mai numeroase, ca urmare a catastrofelor naturale sau a crizelor provocate de om, și a consolida capacitatea Uniunii de a acorda protecție civilă și asistență umanitară fie pe teritoriul propriu, fie în țările terțe.

3. PREZENTAREA GLOBALă A OPERAțIUNILOR UMANITARE ALE DG ECHO ÎN 2008

3.1. Situația generală

Prin intermediul Direcției sale Generale Ajutor Umanitar (DG ECHO), Comisia acordă ajutor umanitar victimelor catastrofelor naturale sau provocate de om din țările terțe, numai pe baza evaluării necesităților umanitare. Pentru a face față necesităților rezultate în urma crizelor umanitare survenite în peste 60 de țări, Comisia a luat în acest an 90 de decizii de finanțare, totalizând suma de 937 de milioane de euro. Bugetul inițial de 751 de milioane de euro a fost mărit în mai multe rânduri pentru a reacționa la noi crize și catastrofe naturale survenite în cursul anului și mai ales pentru a face față la creșterea prețurilor la produsele alimentare.

În 2008, DG ECHO a trebuit să se confrunte cu efectele creșterii prețurilor la produsele alimentare. Creșterea prețurilor la produsele ce constituie ajutorul alimentar de bază și al petrolului a provocat o creștere semnificativă a costurilor destinate satisfacerii necesităților umanitare identificate pentru 2008. În plus, vulnerabilitatea populațiilor sărace la crize s-a accentuat pentru că aceste populații trebuie să aloce mai mult din resursele lor limitate pentru cumpărarea de produse alimentare. Pentru a înlătura efectele de scurtă durată ale creșterii prețurilor la produsele alimentare, bugetul DG ECHO destinat ajutorului alimentar de urgență aproape s-a dublat în 2008, prin primirea unor resurse suplimentare din partea Rezervei pentru ajutoare de urgență. La sfârșitul anului, bugetul ajutorului alimentar de urgență era de 363 de milioane de euro, permițând ca peste 25 de milioane de persoane să beneficieze de acest ajutor.

Pe lângă criza alimentară, catastrofele naturale accentuate de schimbările climatice continuă să crească în ceea ce privește atât frecvența, cât și gravitatea, afectând mai des și mai puternic populațiile deja vulnerabile.

În 2008, catastrofele naturale au provocat daune importante în următoarele regiuni geografice: cicloane/uragane în regiunea Caraibelor, afectând Haiti, Bahamas, Cuba, Madagascar și în Birmania/Myanmar; secete în Cornul Africii, Sahel, Republica Moldova, Paraguay, Honduras și teritoriile palestiniene; cutremur în China; epidemii în Benin, America Latină și Caraibe; inundații în Bangladesh, Bolivia, Ecuador, Guatemala, Honduras, Nepal, Namibia, India și Yemen; perioade de frig extrem în Peru și Bolivia și taifunuri în Laos și Vietnam. Comisia a trebuit să reacționeze rapid pentru a ajuta mii de persoane aflate în suferință, care în anumite cazuri fuseseră deja afectate de alte crize.

În ceea ce privește crizele „provocate de om”, conflictul dintre Georgia și Federația Rusă, care a izbucnit în august în Osetia de Sud, a dus la o intervenție de urgență în sprijinul populației afectate de acest nou conflict. Kenya a fost afectată de tulburări politice de mare anvergură în urma alegerilor prezidențiale contestate. Violența care a urmat alegerilor a condus la deplasarea a mai mult de 500 000 de persoane. În 2008, Yemenul s-a confruntat cu o agravare a conflictului intern în nordul țării. În august, eșuarea semnării unui acord de pace între Frontul Islamic de Eliberare Moro și Guvernul Republicii Filipine a declanșat reînceperea luptelor în insula meridională Mindanao, provocând deplasarea a mai mult de 550 000 de persoane. La sfârșitul anului, aproximativ 320 000 de persoane au rămas deplasate, neavând nicio perspectivă de soluționare a acestei situații. În sfârșit, în Sri Lanka guvernul a revocat acordul de încetare a focului din 2002 și si-a intensificat ofensiva în nordul țării.

Pe lângă aceste noi crize, Comisia a trebuit să facă față înrăutățirii situațiilor umanitare care au implicat, adesea, prelungirea situațiilor de urgență complexe care existau deja în anii precedenți. Cele două exemple principale sunt Sudan și Republica Democratică Congo.

Prin intermediul bugetului pentru ajutor umanitar – inclusiv ajutor alimentar –, UE a asigurat asistență umanitară unui număr estimat la 143 de milioane de beneficiari din țările terțe[10]. În plus, 18,5 milioane de persoane au beneficiat de sprijin în vederea pregătirii pentru apărarea împotriva catastrofelor, prin consolidarea capacității de rezistență comunitară și de răspuns la nivel local.

Comisia a alocat un total de 552 de milioane de euro (adică 58,9% din bugetul său final) țărilor din Africa, zona Caraibelor și Pacific (țările ACP), principalele beneficiare al finanțărilor DG ECHO, urmate de Asia și America Latină (192 de milioane de euro – 20,5%) și de Europa de Est, noile state independente, Orientul Mijlociu și țările mediteraneene (156 de milioane de euro – 16,3%).

Aplicarea principiilor bazate pe necesități[11] a contribuit la următoarea repartizare geografică[12] a fondurilor angajate pentru ajutor umanitar în 2008 (în mii de euro):

Ajutor umanitar în 2008 |

Unitate/Regiune | Total | % |

A/1: Africa, zona Caraibelor, Pacific | 551 847 | 58,9% |

Sudan și Ciad | 197 000 |

Cornul Africii | 167 897 |

Africa Centrală și de Sud, Oceanul Indian | 126 200 |

Africa de Vest | 39 100 |

Zona Caraibelor | 21 650 |

A/2: Noile state independente, Orientul Mijlociu, statele mediteraneene | 152 635 | 16,3% |

Orientul Mijlociu, statele mediteraneene | 124 860 |

Europa, Caucaz și Asia Centrală | 27 775 |

A/3: Asia și America Latină | 192 327 | 20,5% |

Asia de Sud | 94 257 |

Asia de Sud-Est și de Est | 64 000 |

America Latină | 34 070 |

Instrumente negeografice | 39 833 |

Consolidarea capacității, subvenții și servicii, decizii DREF[13] și altele | 7 021 | 0,7% |

Asistență tehnică | 25 000 | 2,7% |

Cheltuieli de sprijin | 7 812 | 0,8% |

TOTAL | 936 642 | 100% |

.

Pentru 2008, din cele 41 de țări care se confruntă în prezent cu o criză, așa cum reiese din evaluare, 15 au fost considerate extrem de vulnerabile: din care 11 în Africa, celelalte fiind Afganistan, Cecenia (Federația Rusă), Timorul de Est și Yemen.

În conformitate cu metodologia folosită, în 2008, DG ECHO a alocat 85% din bugetul planificat inițial pentru linia bugetară principală consacrată ajutorului umanitar (23.2.01) în domeniile prioritare în care necesitățile umanitare sunt importante .

Strategia de ajutor a DG ECHO rămâne axată pe crizele uitate (situațiile în care necesitățile umanitare majore primesc puțină atenție din partea donatorilor – reflectate de nivelul scăzut de ajutoare primite – și a mass-media). Analiza și metodologia DG ECHO pentru identificarea crizelor uitate se bazează atât pe date cantitative (lipsa de acoperire din partea mass-media sau asistența redusă din partea donatorilor combinată cu nevoile ridicate), cât și pe factori calitativi (evaluare pe teren de către experții și responsabilii de caz ai DG ECHO). Mai multe detalii privind crizele uitate sunt prezentate în secțiunea II din anexă.

Rezultatele evaluării globale a necesităților și evaluării crizelor uitate sunt disponibile pe site-ul Europa la adresa: http://ec.europa.eu/echo/policies/strategy_en.htm.

3.2. Intervenții principale în 2008 pe regiuni și alocări de fonduri

Comisia a trebuit să se confrunte cu un număr mare de catastrofe naturale și crize provocate de om, dar și cu înrăutățirea situațiilor umanitare și uneori cu situații de urgență complexe, de lungă durată care existau deja în anii precedenți. R.D. Congo , de exemplu, constituie de mai mulți ani o provocare semnificativă pentru organizațiile umanitare din cauza izbucnirii recurente a luptelor în estul țării care au determinat sute de mii de persoane să își părăsească locuința. Situația cu care se confruntă regiunea Darfur în Sudan este considerată cea mai mare criză umanitară din lume și prin urmare, eforturile depuse în cadrul ajutorului umanitar internațional sunt imense. Viața a milioane de persoane depinde de ajutorul extern.

Intervențiile menționate în secțiunile următoare sunt detaliate în anexă – secțiunea III.

3.2.1. Africa, zona Caraibelor și Pacific (țările ACP)

În 2008, cea mai mare finanțare din partea DG ECHO a fost acordată Sudanului, în valoare totală de 167 de milioane de euro și Republicii Democratice Congo (45,5 milioane de euro + 8 milioane de euro pentru serviciul „ECHO FLIGHT”). Celelalte intervenții majore în Africa pentru care a fost necesară o finanțare mai mare de 20 de milioane de euro au fost: Somalia (44 de milioane de euro), Ciad (30 de milioane de euro), programul regional de pregătire în caz de secetă (30 de milioane de euro), Zimbabwe (25 de milioane de euro) și Etiopia (40 de milioane de euro).

3.2.2. Orientul Mijlociu și noile state independente

Comisia și-a continuat activitățile de reacție la situațiile umanitare grave din Cisiordania și Fâșia Gaza care nu au înregistrat nicio îmbunătățire în 2008, în pofida reluării activităților de asistență structurală acordată autorităților palestiniene în decembrie 2007. Pe lângă situația politică, cele mai vulnerabile segmente ale populației palestiniene din Cisiordania au fost afectate de două evenimente climatice: înghețul și seceta. O finanțare în valoare de 82,8 milioane de euro a fost acordată pentru a acoperi nevoile alimentare ale celei mai vulnerabile populații din Cisiordania și Fâșia Gaza și ale refugiaților palestinieni din Liban. De asemenea, 30 de milioane de euro au fost, de asemenea, alocate unor beneficiari din Irak și din afara Irakului pentru a răspunde necesităților umanitare și alimentare survenite în urma crizelor din această țară.

În Caucazul de Nord, Comisia a continuat să finanțeze victimele conflictului din Cecenia, aprobând alocarea unei sume totale de 11 milioane de euro.

3.2.3. Asia

O sumă de 39 de milioane de euro a fost alocată pentru a ajuta persoanele din Birmania/Myanmar afectate de ciclonul Nargis care a lovit țara, 36,3 milioane de euro au fost destinate persoanelor vulnerabile afectate de conflicte și catastrofe naturale din Afghanistan, Iran și Pakistan. În Bangladesh s-au alocat 20,15 milioane de euro persoanelor afectate de catastrofe naturale (invazia de rozătoare din Chittagong Hill Tracts, necesitățile rămase de acoperit în urma ciclonului Sidr care a lovit țara la sfârșitul lui 2007, puternice ploi musonice la sfârșitul lui septembrie 2008 care, combinate cu importante creșteri de apă, au provocat stagnări de apă în sud-estul țării). O sumă suplimentară de 351 000 de euro a fost alocată pentru sprijinirea refugiaților Rohingya (birmani) din Bangladesh.

3.2.4. America Latină

În sfârșit, 34 de milioane de euro au fost alocate Americii Latine, din care 12,5 milioane de euro au fost destinate victimelor conflictului columbian, restul sumei fiind alocate ca răspuns la mai multe catastrofe naturale, cum ar fi fenomenul La Niña din Bolivia și Ecuador, seceta din Paraguay și Honduras, valurile de frig din Bolivia și Peru și inundațiile din Guatemala și Honduras.

3.3. Analiză comparativă

Analiza comparativă din graficul de mai jos a distribuției geografice a deciziilor de finanțare pentru perioada 2004-2008 arată că cota relativă de finanțare acordată țărilor ACP se află într-o creștere constantă, cu excepția anului 2005, când această tendință a fost inversată, majoritatea finanțării revenind Asiei pentru cele două crize principale din acea parte a lumii: tsunami-ul și cutremurul din Kashmir. Dintr-o perspectivă pe cinci ani, ar trebui să se sublinieze, de asemenea, că finanțările acordate diverselor regiuni și părți ale lumii sunt foarte variabile, ceea ce confirmă faptul că intervenția DG ECHO este, prin natură și definiție, orientată pe termen scurt. Ar trebui să se observe, de asemenea, că peste 96% din bugetul pentru ajutor umanitar vizează finanțarea operațiunilor umanitare, în timp ce mai puțin de 4% vizează cheltuielile de sprijin și administrative (informare, auditări, evaluări, personal de sprijin, etc.). A se vedea secțiunea VIII din anexă.

[pic]

3.4. Reducerea riscului de producere a catastrofelor, inclusiv activitățile de pregătire pentru apărarea împotriva catastrofelor

În cadrul mandatului său, DG ECHO finanțează activități de reducere a riscurilor întâmpinate de comunitățile cele mai vulnerabile și cele mai expuse la catastrofe naturale, cât și acțiuni de pregătire pentru apărarea împotriva acestor catastrofe.

Având în vedere conștientizarea din ce în ce mai mare a importanței pregătirii, mărirea considerabilă a numărului și a intensității catastrofelor de-a lungul ultimelor decenii și cadrul de acțiune de la Hyogo pentru perioada 2005-2015, care invită toate guvernele și organizațiile internaționale să acorde prioritate reducerii riscului de producere a catastrofelor (RRC) și să investească în reducerea riscului de producere a catastrofelor, în ultimii ani, DG ECHO și-a intensificat finanțările pentru pregătirea împotriva catastrofelor la nivel local și este dispusă să-și amelioreze în continuare modalitatea de abordare. Respectând limitele impuse de mandatul său umanitar, DG ECHO poate susține o multitudine de acțiuni prin intermediul atuurilor sale dovedite.

Contribuția DG ECHO la reducerea riscului de producere a catastrofelor este canalizată prin intermediul programului său DIPECHO, al inițiativelor de pregătire pentru apărarea împotriva secetei, al integrării măsurilor de pregătire pentru apărarea împotriva catastrofelor în operațiunile de ajutor și al eforturilor de sensibilizare.

Două idei principale se regăsesc la baza modalității de abordare de către DG ECHO a pregătirii pentru apărarea împotriva catastrofelor: pe de o parte, să facă astfel încât comunitățile să devină mai conștiente de riscurile la care sunt predispuse și pe de altă parte, să le sporească capacitatea de adaptare. În același timp, au fost demarate activități menite să consolideze capacitățile instituțiilor publice locale responsabile de protejarea populațiilor lor. Acțiunile de pregătire pentru apărarea împotriva catastrofelor sunt puse în aplicare prin intermediul unui număr mare de parteneri care lucrează în strânsă colaborare cu organizațiile locale, ceea ce facilitează accesul la comunitățile cele mai vulnerabile și marginalizate.

De la lansarea planului său de acțiune în Africa de Sud-Est, DG ECHO este acum prezentă în șapte regiuni ale lumii puternic expuse catastrofelor naturale.

3.5. Legătura dintre ajutorul în caz de urgență, reabilitare și dezvoltare (LRRD)

Asistența DG ECHO vizează, de asemenea, împreună cu alte instrumente de ajutor și în măsura posibilului, facilitarea întoarcerii populațiilor la un nivel de autosuficiență care să permită eliminarea treptată a finanțării DG ECHO în condiții bune. În acest scop, DG ECHO este angajată activ în punerea în aplicare a unei strategii de legătură între ajutorul de urgență, reabilitare și dezvoltare „LRRD” și în dezvoltarea unei cooperări mai strânse cu alte servicii ale Comisiei sau cu alți donatori.

3.6. Principalii parteneri în operațiunile umanitare

Ajutorul umanitar acordat de DG ECHO este pus în aplicare prin intermediul partenerilor. DG ECHO lucrează cu aproximativ 200 de organizații neguvernamentale, agenții ale Organizației Națiunilor Unite și organizații internaționale, ca de exemplu Comitetul Internațional al Crucii Roșii și Federația Internațională a Societăților Naționale ale Crucii Roșii și Semilunii Roșii.

Este important pentru DG ECHO să aibă o gamă largă și diversificată de parteneri, ceea ce îi permite să acopere eficient lista din ce în ce mai mare de nevoi din întreaga lume. DG ECHO a dezvoltat relații de muncă apropiate cu partenerii săi, atât la nivelul aspectelor de politică, cât și la nivelul gestionării operațiunilor umanitare.

În 2008, DG ECHO și-a pus în aplicare operațiunile prin ONG-uri (44%), agenții ale Organizației Națiunilor Unite (46%) și organizații internaționale (10%).

Pe parcursul anului, DG ECHO a revizuit, reevaluat și îmbunătățit acordurile de parteneriat care reglementează relațiile cu partenerii săi, simplificând procedurile fără să compromită controlul monitorizării și supravegherii ajutorului acordat. Procedând astfel, eficacitatea ajutorului umanitar este menținută. Pentru mai multe detalii cu privire la repartizarea anuală pe grupuri de parteneri, a se vedea secțiunea VIII.5 din anexă.

4. RELAțIILE CU PăRțILE INTERESATE

Ca și în anii precedenți, DG ECHO a întreținut relații strânse cu alte instituții europene, statele membre și organizații internaționale și a continuat să promoveze respectarea dreptului internațional umanitar și a principiilor umanitare (umanitate, imparțialitate, nediscriminare și neutralitate).

De asemenea, s-a asigurat că obligația de a respecta spațiul umanitar în situații de urgență a fost luată în considerare în cadrul dezbaterilor europene și internaționale. DG ECHO a consolidat o relație de lucru solidă cu raportorul Parlamentului European pentru ajutor umanitar.

Relații strânse au fost întreținute cu președinția franceză și cu viitoarea președinție cehă. În acest sens, activităților de lucru li s-a acordat o importanță deosebită odată cu crearea unui nou grup de lucru al Consiliului privind ajutorul umanitar și alimentar.

În cadrul relațiilor sale cu donatorii care nu fac parte din UE, DG ECHO a menținut contacte cu SUA, ceea ce a inclus organizarea unui dialog de parteneriat strategic și a altor reuniuni, și a continuat relațiile întreținute cu alți donatori-cheie.

În sfârșit, DG ECHO a continuat să garanteze reprezentarea și vizibilitatea perspectivelor umanitare în forurile Organizației Națiunilor Unite și s-a asigurat că pozițiile, rezoluțiile și declarațiile coordonate de UE în fața organismelor Organizației Națiunilor Unite reflectă politica CE.

Mai multe detalii privind aceste părți interesate sunt furnizate în anexă – secțiunea V.

5. ALTE ACTIVITățI

În contextul activităților sale, DG ECHO trebuie să abordeze și alte aspecte pentru a asigura furnizarea și calitatea ajutorului umanitar:

1. dezvoltarea unei politici de securitate și siguranță a DG ECHO pentru personalul care se ocupă de furnizarea ajutorului umanitar;

2. ajutorul acordat consolidării capacităților instituționale ale partenerilor în unele domenii specifice în vederea ameliorării capacității lor de reacție rapidă și eficientă la situații de urgență prin intermediul programelor de consolidare a capacității ;

3. întărirea capacității sale de reacție rapidă pe teren prin organizarea de echipe plurisectoriale;

4. strategia de comunicare și informare

5. privind inițiativele de formare profesională, DG ECHO sprijină „Rețeaua de ajutor umanitar” (NOHA) care acordă o diplomă post-universitară multidisciplinară.

Detaliile cu privire la aceste activități figurează în anexă – secțiunea VI.

6. CONCLUZII

DG ECHO a continuat să reacționeze rapid la evenimente neprevăzute pentru a ajuta mii de persoane aflate în suferință, uneori deja afectate de crize pe termen lung. Aceste conflicte lungi și din ce în ce mai distrugătoare au consecințe dramatice nu numai asupra populațiilor actuale care depind în mod permanent de asistență umanitară, dar și asupra generațiilor viitoare.

Dacă schimbările climatice sunt factorul cel mai important al creșterii necesităților umanitare, crizele alimentare globale reprezintă problema urgentă. În plus, pe fondul crizei financiare și economice mondiale, se estimează că numeroase țări în curs de dezvoltare vor atinge nivelul critic de sărăcie. Orice diminuare a asistenței și a investițiilor internaționale datorată crizelor ar afecta în principal regiunile cele mai vulnerabile.

De la crearea sa, DG ECHO și-a adaptat constant strategia pentru ca ajutorul său să ajungă la populațiile cu cele mai mari nevoi. Este evident faptul că actualul context geopolitic generează noi provocări. Una dintre provocări este de a proteja un spațiu umanitar amenințat și de a promova adeziunea la dreptul internațional umanitar a tuturor părților implicate într-un conflict armat. O altă provocare este necesitatea de a asigura coerență între acțiunile actorilor din ce în ce mai numeroși pentru a oferi un ajutor eficient și adecvat persoanelor în dificultate.

În sfârșit, din punct de vedere politic, efortul de coordonare lansat prin semnarea unui consens european privind ajutorul umanitar – și adoptarea planului de acțiune pentru punerea lui în aplicare – va permite ca DG ECHO să contribuie activ la definirea unei politici umanitare și a unor chestiuni strategice privind capacitatea de a asigura un ajutor umanitar adecvat și eficient acolo unde este cel mai mult nevoie.

[1] COM(2008) 130, Consolidarea capacității de răspuns a Uniunii Europene în caz de catastrofe.

[2] http://www.icrc.org/Web/Eng/siteeng0.nsf/htmlall/section_ihl_in_brief?OpenDocument

[3] A se vedea Regulamentul nr. 1257/96 al Consiliului.

[4] Articolul 21 alineatul (2) litera (g) din Tratatul UE

[5] http://www.goodhumanitariandonorship.org/

[6] Disponibil la adresa: http://ec.europa.eu/echo/funding/key_figures/echo_en.htm

[7] The Economist's, J. Holmes, "The Year in 2009", More help now, please (p. 110).

[8] JO C 25 – 30/1/2008

[9] SEC(2008)1991 – mai 2008

[10] Din această sumă, DG ECHO a oferit asistență unui număr de 13,5 milioane de persoane strămutate în interiorul țării din totalul raportat de 26 de milioane – www.internal-displacement.org (IDMC, Centrul de monitorizare a deplasărilor interne, Prezentarea globală a tendințelor și evoluțiilor din 2007.

[11] DG ECHO acordă ajutor pe baza evaluării necesităților umanitare folosind doi indici complementari: indicele de criză și indicele de vulnerabilitate, explicați în secțiunea II din anexă.

[12] Repartizarea pe linii bugetare a totalului angajat în 2008 este disponibilă în secțiunea VIII.

[13] Fonduri de urgență pentru ajutoare în caz de catastrofe