52008DC0449

Rapport från kommissionen - Generaldirektoratet för humanitärt bistånd (ECHO): årsrapport 2007 {SEC(2008) 2236} /* KOM/2008/0449 slutlig */


[pic] | EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION |

Bryssel den 9.7.2008

KOM(2008) 449 slutlig

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Generaldirektoratet för humanitärt bistånd (Echo) Årsrapport 2007

{SEC(2008) 2236}

INNEHÅLL

1. I NLEDNING 3

2. ALLMÄNNA POLICYASPEKTER 4

3. ALLMÄN ÖVERSIKT ÖVER ECHOS HUMANITÄRA INSATSER UNDER 2007 6

3.1. Allmänt 6

3.2. De viktigaste insatserna under 2007 per region och fördelningen av medel 8

3.3. Jämförande analys 10

3.4 Tematisk finansiering 10

3.5. Katastrofberedskapsinsatser 11

3.6. Sammankoppling av katastrof-, återuppbyggnads- och utvecklingsbistånd 12

3.7. De viktigaste partnerna vid de humanitära insatserna 12

4. FÖRBINDELSER MED ANDRA EU-INSTITUTIONER, MEDLEMSSATTER, VIKTIGA HUMANITÄRA PARTNER OCH GIVARE UTANFÖR EU 12

5. ANNAN VERKSAMHET 13

6. SLUTSATS 13

Bilaga:

Detaljerad översikt över humanitära insatser i enskilda länder, förbindelser med partner, utvärderingsresultat och ekonomiska tabeller.

1. INLEDNING

Generaldirektoratet för humanitärt bistånd (Echo) är den enhet inom Europeiska kommissionen som ansvarar för tillhandahållandet av humanitärt bistånd till människor som drabbats av konflikter eller katastrofer, såväl naturkatastrofer som katastrofer orsakade av människan , i tredjeländer. Detta allmänna mål bidrar till att uppfylla kommissionens strategiska mål att Europa ska bli en global partner, vilket ingår bland de allmänna målen på området yttre förbindelser[1] enligt fördraget om Europeiska unionen ( EU-fördraget ). Echo har till uppgift är att rädda och bevara liv, lindra eller förhindra lidande och värna om integriteten och värdigheten för befolkningsgrupper som drabbas av humanitära kriser enligt rådets förordning nr 1257/96.

Under 2007 uppgick EU:s humanitära bistånd, via dess budget för detta ändamål, som gick till uppskattningsvis 127 miljoner mottagare i tredjeland[2]. Därutöver omfattades 19,5 miljoner människor av åtgärder rörande katastrofberedskap och förbättrad insatsförmåga när det gäller potentiella risker.

Dessa siffror visar att Europeiska unionen fortsätter att vara världens ledande enskilda givare av humanitärt bistånd.

Echo stöder humanitära biståndsinsatser i enlighet med internationellt överenskomna humanitära principer på ett neutralt, opartiskt och icke-diskriminerande sätt, och i linje med internationell humanitär rätt[3], och försvarar det humanitära handlingsutrymmet och de humanitära principer som hotas i allt högre grad. Echo anser att det bästa sättet att bevara detta humanitära handlingsutrymme är genom att se till att principerna för gott givarskap iakttas[4], att biståndet håller god kvalitet och att en öppen dialog förs med andra viktiga aktörer .

Echo fattar beslut och vidtar åtgärder enbart utifrån en bedömning av de humanitära behoven, och styrs eller berörs inte av några andra politiska hänsyn än att bekräfta Europeiska unionens solidaritet med människor i behov av hjälp. Biståndet är avsett att gå direkt till de nödlidande, oavsett ras, religion eller politisk övertygelse.

Echo genomför inga biståndsprogram i egen regi. Det är en givare som genomför sitt uppdrag genom att finansiera gemenskapens humanitära insatser via partner som har undertecknat ramavtalet om partnerskap, däribland icke-statliga organisationer i Europa och internationella organisationer (rödakorsorganisationerna), eller det ekonomiska och administrativa ramavtalet för FN-organ (2007 främst Unicef[5], UNHCR[6] och WFP[7]).

Echos uppgift är att sörja för att varor och tjänster snabbt når krisdrabbade områden via dessa partner. Ett snabbt tillhandahållande av bistånd underlättas genom särskilda bestämmelser i budgetförordningen och genomförandeåtgärderna till dem. Dessa strukturer gör det även möjligt för Echo att använda tekniska assistenter (Echo-experter) på fältet som kan identifiera utsatta samhällsgrupper, göra en noggrann bedömning av behoven och snabbt identifiera lämpliga partner och projekt som kan tillgodose dessa behov. Därefter sker en uppföljning på plats av parternas resultat och projektresultaten för att säkerställa en sund ekonomisk förvaltning i enlighet med revisionsförvaltningen om att medlen använts för avsett ändamål.

Syftet med Echos bistånd är också att det, tillsammans med andra biståndsinstrument, ska underlätta för drabbade befolkningar att så snart, och så långt som möjligt, bli självförsörjande och att Echos finansiering ska kunna avvecklas under ordnade former. I det avseendet är Echo aktivt engagerat i att genomföra en strategi för att sammankoppla katastrof-, återuppbyggnads- och utvecklingsbistånd och i att stärka samarbetet med andra avdelningar inom kommissionen liksom andra givare.

Mot bakgrund av sina erfarenheter av katastrofhantering arbetar Echo även för att främja katastrofberedskap , för att minska människors utsatthet och exponering för risker och katastrofer samt för att minska de ekonomiska kostnaderna för sådana katastrofer. För att fullgöra sitt uppdrag på ett effektivt sätt får Echo slutligen, där så är lämpligt och nödvändigt, stödja åtgärder för att bygga upp kapaciteten hos sina genomförandepartner.

Denna rapport ger en sammanfattning av Echos huvudsakliga verksamhet under 2007. Bilagan innehåller en utförlig sammanställning av de insatser som finansierats i olika länder och regioner som Echo ger bistånd till via sina partner samt statistik som hämtats från den ekonomiska rapporten för 2007[8].

Denna rapport har utarbetats i enlighet med artikel 19 i förordningen om humanitärt bistånd där det att anges att

”Efter varje budgetår ska kommissionen förelägga Europaparlamentet och rådet en årsrapport med en sammanfattning av de insatser som finansierats under budgetåret. Sammanfattningen ska särskilt innehålla upplysningar om de aktörer som medverkat vid genomförandet av de humanitära insatserna. Rapporten ska också innehålla en sammanställning av de externa utvärderingar som i förekommande fall utförts för specifika insatser.”.

2. ALLMÄNNA POLICYASPEKTER

Under de senaste årtiondena har det skett en ökning av antalet naturkatastrofer och dessa har dessutom varit både mer omfattande och kraftigare än tidigare Antalet drabbade har även ökat, varvid de fattigaste befolkningsgrupperna har varit oproportionerligt utsatta. Prognoser visar att denna utveckling sannolikt kommer att förstärkas ytterligare i framtiden.

Samtidigt har antalet konflikter legat på en relativt oförändrad nivå. Dessa har dock tenderat att vara mer långvariga och allt mer destruktiva, även om antalet flyktingar har minskat de senaste åren.

Den internationella situation i vilken det humanitära biståndet tillhandahålls har förändrats väsentligt och nya aktörer har tillkommit. Mot denna bakgrund undertecknade de tre EU-institutionerna (Europaparlamentet, rådet och kommissionen) i december 2007 det europeiska samförståndet om utveckling[9] i vilket det konstateras att humanitära biståndsinsatser genomförs under allt svårare omständigheter och att EU:s insatser måste bli effektivare och samordnas bättre. Under 2008 kommer detta samförstånd att följas av en handlingsplan som omsätter de många politiska åtagandena i EU:s samförstånd om utveckling i praktiken .

För att förbättra kommissionens insatser vid katastrofer , och i enlighet med ramen för EU:s strategi för att förstärka sin katastrof- och krishantering i tredjeländer[10], har Echo fortsatt att öka antalet Echo-experter på fältet i syfte att garantera snabba behovsbedömningar och snabba insatser i händelse av en katastrof. Förstärkningen av Echos operativa och avtalsmässiga förfaranden för sina genomförandepartner (europeiska icke-statliga organisationer, FN-organ och internationella organisationer) och dess ökade kapacitet på fältet[11] har förbättrat insatstiden för det humanitära biståndet. Dessa förbättringar är viktiga för att utveckla EU:s kapacitet att hantera kriser och katastrofer, vilket är något som hamnar allt högre upp på den politiska agendan efter meddelandena om tsunamin, Barnierrapporten[12] och relevanta delar ur ordförandeskapets slutsatser från Europeiska rådets möte i Bryssel i december 2007.

Principen om ett instrument per politikområde fastställdes genom ett meddelande från kommissionen. Denna princip har till syfte att göra gemenskapens insatser effektivare[13] och kommissionens meddelande om budgetplanen 2007–2013, överförs ansvaret för förvaltningen av det humanitära livsmedelsbiståndet från Byrån för samarbete EuropeAid (EuropeAid) till Echo med verkan från och med den 1 januari 2007. Echo har, inom ramen för sina befogenheter, inriktat livsmedelsbiståndsbudgeten på att rädda och bevara liv i och efter krissituationer, varvid den tillämpar samma princip om behovsbedömning som vid alla sina övriga insatser.

På grund av att livsmedelsbiståndet och stödet till befolkningsgrupper som tvingats lämna sin hembygd överförts till Echo ökades den ursprungliga budgeten för humanitärt bistånd för 2007 till 722 miljoner euro, varvid det även fastställdes en vägledande årlig ökning på 3 % (2 % inflation och 1 % nettoökning).

3. ALLMÄN ÖVERSIKT ÖVER ECHOS HUMANITÄRA INSATSER UNDER 2007

3.1. Allmänt

I motsats till tidigare år inträffade det inga nya, större humanitära kriser under 2007, vare sig när det gäller naturkatastrofer eller komplexa krissituationer. Naturkatastroferna, som dessutom förvärras genom klimatförändringen, fortsätter dock att öka både till antal och till svårighetsgrad och de drabbar redan utsatta befolkningsgrupper både oftare och mer allvarligt. Sedan 1975 har antalet naturkatastrofer ökat från ca 75 till fler än 400[14] per år. Framförallt ökade det genomsnittliga antalet hydrologiska katastrofer, från 195 för perioden 1987–1998 till ett genomsnitt av 365 för perioden 2000–2006[15], dvs. en ökning med 187 %..

Under 2007 inträffade ett antal naturkatastrofer som vållade stor skada, nämligen måttliga jordbävningar i Peru och på Salomonöarna, översvämningar i Afrika, Indien, Indonesien, Nordkorea, Vietnam och Latinamerika, cykloner i Nicaragua, (Felix), Moçambique (Favio) och Bangladesh (Sidr), orkanen Dean i Västindien, tropiska stormar i Haiti och Dominikanska republiken (Noël) och torka i Moldavien, Paraguay, Kenya, Somalia och i Sahel-regionen. Echo var tvunget att reagera snabbt för att hjälpa tusentals nödlidande människor, varav vissa redan var drabbade av andra kriser.

Trots de många komplexa krissituationerna och de svåra skador som de ovannämnda naturkatastroferna orsakat kunde Echo tack vare att det inte inträffade några större storskaliga kriser ändå hålla sig inom ramarna för de anslag som ställts till förfogande av budgetmyndigheten och de extra medlen från Europeiska utvecklingsfonden (EUF) och medel som tagits i anspråk på nytt. I motsats till tidigare år blev Echo således inte tvunget att göra bruk av kommissionens reserv för katastrofbistånd.

Echos insatser vid humanitära kriser under 2007 finansierades på grundval av 85 finansieringsbeslut. Genomförandegraden när det gäller åtagandebemyndigandena var 100 %. Den största andelen av biståndet gick till AVS-länderna (422,7 miljoner euro, dvs. 55 % av den totala slutliga budgeten), följt av Asien och Latinamerika (157,4 miljoner euro, dvs. 20,5 %) och Östeuropa, de nya oberoende staterna, Mellanöstern och Medelhavsområdet (124,9 miljoner euro, dvs. 16,2 %).

Tillämpningen av behovsprincipen ledde till följande geografiska fördelning[16] av de medel som anslagits till humanitärt bistånd 2007: Det är att märka att siffrorna för 2006 inte omfattar livsmedelsbiståndet, eftersom detta fortfarande förvaltades av EuropeAid det året (i miljoner euro).

HUMANITÄRT BISTÅND 2007 (INBEGRIPET LIVSMEDELSBISTÅND) | jÄMFÖRT MED 2006 |

ENHET/REGION | TOTALT | % | TOTALT | % |

A/1: AFRIKA, VÄSTINDIEN, STILLAHAVSOMRÅDET | 422,760 | 55,0 % | 322,060 | 48,0 % |

HELA AFRIKA | 2,000 |

AFRIKAS HORN | 217,950 | 161,050 |

STORA SJÖARNA | 89,500 | 84,050 |

VÄSTRA AFTRIKA | 46,600 | 56,150 |

VÄSTINDIEN, STILLAHAVSOMRÅDET | 16,310 | 1,610 |

SÖDRA AFRIKA, INDISKA OCEANEN | 50,400 | 19,200 |

A/2: DE NYA OBEROENDE STATERNA, MELLANÖSTERN, MEDELHAVSOMRÅDET | 124,897 | 16,2 % | 177,900 | 26,5 % |

NIS (TJETJENIEN, KAUKASUS, TADZJIKISTAN, M.FL.) | 25,807 | 33,000 |

MELLANÖSTERN, MEDELHAVSOMRÅDET | 99,090 | 144,900 |

A/3: ASIEN OCH LATINAMERIKA | 157,366 | 20,5 % | 124,540 | 18,6 % |

ASIEN | 117,301 | 99,940 |

LATINAMERIKA | 40,065 | 24,600 |

ICKE-GEOGRAFISKA INSTRUMENT |

TEMATISK FINANSIERING + BIDRAG | 28,900 | 3,8 % | 20,500 | 3,1 % |

TEKNISKT BISTÅND (EXPERTER OCH LOKALKONTOR) | 25,400 | 3,3 % | 19,000 | 2,8 % |

ANVÄNDNING AV OMFÖRDELADE INKOMSTER | 307 | 817 |

STÖDUTGIFTER (REVISIONER, UTVÄRDERINGAR, INFORMATION OSV.) | 8,900 | 1,2 % | 6,189 | 1,0 % |

TOTALT | 768,530 | 100 % | 671,006 | 100 % |

[pic]

Echo tillhandahåller ekonomiskt bistånd till offer för konflikter och naturkatastrofer i tredjeland på grundval av bedömningar av de humanitära behoven . Enligt den metod[17] som används rangordnas tredjeländer efter sin utsatthet totalt sett (= utsatthetsindex[18]) och efter om de genomgår en humanitär kris (= krisindex[19]). Enligt denna beräkning befann sig 50 länder/territorier i en krissituation, varav 23 var att anse som de mest utsatta och 18 fanns i Afrika söder om Sahara. Dessa resultat jämfördes därefter med den utvärdering som genomförts på plats av Echos experter och geografiska enheter i syfte att utarbeta en strategi för de berörda länderna/regionerna.

I överensstämmelse med denna metod gjorde Echo 2007 åtaganden motsvarande 94,6 % av sin ursprungliga budget för huvudrubriken humanitärt bistånd (23.02.01) till prioriterade områden med stora humanitära behov .

För att kunna programplanera sitt bistånd så att det gynnar de befolkningsgrupper som har de största humanitära behoven fortsatte Echo att inrikta sin biståndsstrategi på glömda kriser (situationer där stora humanitära behov får lite uppmärksamhet både från givarna, vilket tar sig uttryck i en låg stödnivå, och från medierna). Den analys och metod som Echo använder sig av för att identifiera glömda kriser grundar sig både på kvantitativa faktorer (ingen mediebevakning eller lågt givarstöd i kombination med stora behov) och kvalitativa faktorer (bedömningar på plats av de humanitära behoven genomförda av Echos experter och ansvariga handläggare).

De glömda kriser som identifierades för 2007 var Sahrawi-flyktingarna i Algeriet, Tjetjenien och angränsande republiker, den befolkning i Indien som drabbats av oroligheterna i Jammu och Kashmir, den ihållande krisen med bhutanesiska flyktingar och det maoistiska upproret i Nepal, de befolkningsgrupper som drabbats av konflikten i Burma/Myanmar (både inom detta land och i angränsande länder) och de befolkningsgrupper som drabbats av krisen i Colombia och angränsande länder. Med undantag för Colombia hade samtliga dessa kriser identifierats som glömda kriser redan 2006.

Det ekonomiska stödet till dessa kriser uppgick till 60,7 miljoner för 2007, vilket motsvarar 13 % av den ursprungliga driftsbudgeten[20].

Resultatet av dessa bedömningar av de globala behoven och glömda kriser finns på Europa- webbplatsen http://ec.europa.eu/echo/policies/strategy_en.htm.

3.2. De viktigaste insatserna under 2007 per region och fördelningen av medel

Det uppstod visserligen inga nya komplexa kriser under 2007, men kommissionen var ändå tvungen att hantera redan befintliga humanitära situationer som höll på att förvärras, varvid det ibland rörde sig om långdragna komplexa krissituationer som uppstått redan under tidigare år. Som exempel härpå kan nämnas Sudan där läget fortfarande är mycket oroande. Våldet och utpressning mot civilbefolkningen fortsätter och har på nytt tvingat många att fly inom landet eller att bli flyktingar i angränsande länder. Översvämningarna i norra Sudan, inbegripet Darfur, i juli 2007 bidrog till att förvärra situationen ytterligare.

I Demokratiska republiken Kongo blossade striderna och spänningarna i de östra delarna av landet åter upp under sommaren 2007, framförallt i norra och södra delarna av Kivu, vilket gav upphov till otaliga befolkningsomflyttningar och nya humanitära behov. Även Somalia drabbades av naturkatastrofer (torka) och våld, vilket tvingade många att lämna sina hem.

De insatser som tas upp nedan beskrivs i detalj i avsnitt I i bilagan.

3.2.1. Afrika, Västindien och Stillahavsområdet (AVS-länderna)

Under 2007 anslog Echo sammanlagt 422 miljoner euro (dvs. 55 % av sin totala slutgiltiga budget) till AVS-länderna , varav den största delen gick till Sudan (totalt 110,45 miljoner euro) och Demokratiska republiken Kongo (50 miljoner euro). I Afrika genomfördes även större insatser som krävde mer än 20 miljoner euro i Tchad (30,5 miljoner euro), Zimbabwe (30,2 miljoner euro), Sahel (25,5 miljoner euro), Uganda (24 miljoner euro) och Etiopien (20 miljoner euro).

3.2.2. Mellanöstern och de nya oberoende staterna

Under 2007 förvärrades den humanitära situationen i Mellanöstern ytterligare. Echo fortsatte med sina insatser genom att tillhandahålla mer än 88 miljoner euro i stöd för att täcka behoven hos de mest utsatta befolkningsgrupperna på Västbanken och i Gazaremsan och hos de palestinska flyktingarna i Libanon, Jordanien och Syrien. Detta belopp användes även till den interna krisen i Irak, inbegripet till flyktingar i angränsande länder.

I norra Kaukasus fortsatte kommissionen att ge stöd till offren för konflikten i Tjetjenien och godkände totalt sett 20,8 miljoner euro till detta ändamål.

3.2.3. Asien

När det gäller Asien anslogs 27 miljoner euro till utsatta befolkningsgrupper som drabbats av kriserna i Afghanistan, Iran och Pakistan och 19 miljoner euro anslogs till att hjälpa utsatta befolkningsgrupper i Burma/Myanmar och burmesiska flyktingar längst gränsen mellan Thailand och Burma/Myanmar. Vidare anslogs 19,5 miljoner euro till länderna i södra Asien för återuppbyggnad efter översvämningarna (detta belopp går utöver medlen till katastrofberedskap).

3.2.4. Latinamerika

I Latinamerika fortsatte biståndet till offren för konflikten i Colombia (12 miljoner euro). Den rad av naturkatastrofer som drabbade både Syd- och Centralamerika (jordbävningen i Peru, orkanen i Nicaragua, översvämningarna i Bolivia och Colombia, köldvågen i Peru och torkan och de vilda bränderna i Paraguay) gjorde emellertid att det fordrades medel utanför Echos programplanerade anslag på sammanlagt 19 miljoner euro.

3.3. Jämförande analys

Det framgår av den jämförande analys av finansieringsbeslutens geografiska fördelning under perioden 2003–2007 (se tabellen nedan) att den relativa andelen till AVS-länderna ökat konstant, utom under 2005 då denna trend vände och merparten av medlen gick till Asien till följd av de två stora kriserna i denna del av världen, nämligen tsunamin och jordbävningen i Kashmir. När det gäller hela femårsperioden uppvisade anslagen till olika regioner och områden i världen stora variationer över tiden, vilket är naturligt då Echos insatser rent definitionsmässigt är kortsiktiga till sin natur. Det är även att märka att mer än 96 % av budgeten för humanitärt bistånd avsåg humanitära insatser och endast mindre än 4 % stödutgifter och administrationsutgifter (information, revisioner, utvärderingar, stödpersonal osv.). Se avsnitt VI i bilagan.

[pic]

3.4. Tematisk finansiering

Eftersom de viktigaste internationella organisationerna med ett humanitärt uppdrag (FN:s olika organ, Internationella rödakorskommittén (ICRC), Internationella rödakors- och röda halvmånefederationerna (IFRC) osv.) har en central roll i samband med tillhandahållandet av humanitärt bistånd fortsatte Echo under 2007 sitt stöd till förstärkningen av dessa institutioners institutionella kapacitet genom sina program för tematisk finansiering.

Under 2007 gav Echo stöd till FN-organ och organisationer inom rödakorsrörelsen i deras egenskap av samordnande organ till ett belopp av 27,5 miljoner euro.

I syfte att förbättra insatsförmågan har tonvikten framförallt lagts vid att avhjälpa brister inom vissa områden. Det rör sig således om förbättring av förmågan att bedöma sektorskapacitet, förstärkning av beredskapsförmåga, kapacitetsuppbyggnad, förbättring av tillgången till nödhjälpsartiklar i början av en katastrof, utarbetande av standardiserade rutiner, tillämpning av riktmärken för att mäta resultat samt förbättra samordning och stöd till FN:s klusterstrategi i syfte att åtgärda dessa frågor.

3.5. Katastrofberedskapsinsatser

I enlighet med rådets förordning (EG) nr 1257/96 främjar Echo förutom sitt humanitära bistånd även katastrofberedskap, vilket sker genom samordning, intressebevakning och det för ändamålet avsedda Dipecho-programmet. Både följdverkningarna av katastrofer och det faktum att klimatförändringen och dess verkningar numera erkänns mer öppet visar att detta åtagande är både relevant och betydelsefullt.

På det strategiska planet fortsatte Echo att förstärka de institutionella resurserna för katastrofberedskap, vilket förväntas leda till en mer sammanhängande och enhetlig metod för att integrera katastrofberedskap i programmen för humanitärt bistånd och återuppbyggnad. Det är helt i linje med den uppmärksamhet som givare av humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd världen över visar för åtgärder som har till syfte att minska risken för katastrofer och den planerade uppföljningen av Hyogo-ramen för åtgärder 2005–2015 .

Under 2007 fortsatte Echo med sin intressebevakning för att få givare av utvecklingsbistånd att integrera åtgärder för riskminskning i sitt arbete i regioner som löper risk att drabbas av naturkatastrofer såsom jordbävningar, översvämningar, cykloner osv. och med sitt stöd till praktiska åtgärder för att minska dessa risker. Echo är även en stark förespråkare av lokalt baserade strategier för riskminskning som stärker utsatta befolkningsgruppers förmåga till krishantering.

Utvecklingsländerna är särskilt utsatta i detta sammanhang, eftersom de uppvisar stora svagheter både när det gäller den nationella insatsförmågan och förmågan på lokal nivå att hantera följverkningarna av katastrofer. Dipecho-projekt är lokalt baserade projekt som avser katastrofberedskap och riktar sig till de befolkningsgrupper som är som mest utsatta för naturkatastrofer och har dålig förmåga att hantera dessa. Projekten är demonstrationsprojekt som kan kopieras och målsättningen är att de ska integreras i långsiktiga utvecklingsstrategier och nationella strategier. Förutom åtgärder på nationell nivå innehåller Dipecho-handlingsplanerna även regionala projekt. Detta har en enkel förklaring. Naturkatastrofer känner inte av nationsgränser. Under 2007 anslog Echo totalt 19,5 miljoner euro till Dipecho-handlingsplaner i Central- och Latinamerika, södra Asien och Västindien.

Dessutom integrerar Echo, när så är möjligt och lämpligt, en katatstrofberedskapskomponent i sina humanitära insatser vid naturkatastrofer. Under 2007 skedde detta i samband med 18 finansieringsbeslut avseende naturkatastrofer i 17 länder (Salomonöarna, Haiti, Jamaica, Dominikanska republiken, Belize, Dominica, Saint Lucia, Indien, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Afghanistan, Vietnam, Nicaragua, Paraguay, Peru och Columbia), varvid de därmed sammanhängande kontrakten uppgick till ca 2,135 miljoner euro. Echo anslog dessutom 4 miljoner euro till att stärka IFRC:s förmåga att hantera naturkatastrofer i vissa utvalda högriskregioner.

På det internationella planet samarbetar Echo med de viktigaste aktörerna inom området utvecklingssamarbete. Syftet är att riskminskning ska ges ökad plats i utvecklingsåtgärder så att det skapas ett starkare band till de insatserna som företas i högriskländer med avseende på klimatförändringen.

3.6. Sammankoppling av katastrof-, återuppbyggnads- och utvecklingsbistånd

Echo har förbundit sig att utarbeta lämpliga övergångs- och avvecklingsstrategier för det humanitära biståndet ( sammankoppling av katastrof-, återuppbyggnads- och utvecklingsbistånd ). Under 2007 togs nya externa instrument i bruk (framförallt instrumentet för utvecklingssamarbete och stabilitetsinstrumentet) och detta ledde till förändrade förutsättningar för genomförandet av denna sammankoppling. Berörda avdelningar vid kommissionen ansträngde sig särskilt för att åstadkomma en bättre koppling mellan humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete. En förteckning över försöksländer upprättades där sammankopplingsmetoden kunde vara särskilt intressant. Denna icke uttömmande förteckning omfattar Kenya, Liberia, Mauretanien, Sudan och Uganda. Echo bidrog även till arbetet med länder där situationen är instabil, vilket leddes av generaldirektoratet för bistånd.

3.7. De viktigaste partnerna vid de humanitära insatserna

Echos humanitära bistånd genomförs av dess partner. Echo samarbetar med ca 200 icke-statliga organisationer, FN:s organ och internationella organisationer som t.ex. Internationella rödakorskommittén och Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationerna.

Det är viktigt för Echo att ha en bred och varierad uppsättning partner. Tack vare dessa kan man nämligen nå fram med sitt bistånd till de ständigt ökande behoven i världen. Echo har utvecklat nära kontakter med sina partner både på det politiska planet och när det gäller det praktiska genomförandet av humanitära insatser

Under 2007 genomförde Echo sina insatser via icke-statliga organisationer (47 %), FN-organ (42 %) och internationella organisationer (11 %). Närmare uppgifter om den årliga fördelningen mellan olika partnerkategorierna finns i avsnitt VI.6 i bilagan.

4. FÖRBINDELSER MED ANDRA EU-INSTITUTIONER, MEDLEMSSATTER, VIKTIGA HUMANITÄRA PARTNER OCH GIVARE UTANFÖR EU.

Precis som tidigare år upprätthöll Echo sina täta kontakter med andra institutioner, medlemsstater och internationella organisationer och fortsatte att främja respekten för den internationella humanitära rätten och de humanitära principerna (humanitet, opartiskhet, icke-diskriminering och neutralitet), särskilt inom ramen för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken, t.ex. i samband med Eufor Tchad.

Echo såg dessutom till att man både i den europeiska och den internationella debatten beaktade skyldigheten att respektera det humanitära utrymmet vid krissituationer. Echo utvecklade även ett fungerande samarbete med Europaparlamentets nyligen utsedda föredragande i humanitära frågor.

Inom ramen för sina förbindelser med givare utanför EU upprätthöll Echo kontakter med Förenta staterna (USAID[21] och PRM[22]), särskilt genom regelbundna videokonferenser, där man diskuterade allmänpolitiska frågor och humanitära insatser i vissa särskilda länder i syfte att se till att insatserna präglas av enhetlighet och kompletterar varandra.

Slutligen bör det nämnas att Echo i syfte att garantera en strategisk och välfungerande dialog med sina partner anordnar en årlig strategisk partnerskapsdialog på hög nivå med varje organisation (FN-organ, icke-statliga organisationer och rödakorsrörelsen (ICRC och IFRC).

Närmare uppgifter finns i avsnitt VI.6 i bilagan.

5. ANNAN VERKSAMHET

Som ett led i sin verksamhet arbetar Echo även med andra uppgifter i syfte att förbättra tillhandahållandet av och kvaliteten på det humanitära biståndet. Detta inbegriper följande:

1. Utveckling av Echos politik för säkerhet och trygghet för personal som arbetar med tillhandahållande av humanitärt bistånd.

2. Förstärkning av Echos snabbinsatsförmåga på fältet genom att sätta samman sektorsövergripande insatsgrupper.

3. Kommunikationsstrategi och information .

4. När det gäller utbildningsinitiativ stöder Echo Nätverket för humanitärt bistånd (Noha), som erbjuder en tvärvetenskaplig eftergymnasial utbildning.

Närmare uppgifter om dessa verksamheter finns i avsnitt IV i bilagan.

Att Echo-finansierade verksamheter genomförs på lämpligt sätt säkras genom ett antal kontroller och granskningar i olika skeden av de humanitära insatsernas projektcykel. Olika aspekter av den kontrollstrategi som utarbetats av Echo samt övervaknings- och kontrollförfarandena för denna beskrivs i avsnitt V i bilagan.

6. SLUTSATS

Det inträffade inga nya, större humanitära kriser under 2007. Naturkatastrofer vållade dock mycket stor skada och dessa kommer sannolikt att öka i omfattning, styrka och frekvens i framtiden, särskilt till följd av klimatförändringen. Samtidigt låg antalet konflikter på en oförändrad nivå. Dessa tenderar dock att vara mer långvariga och allt mer destruktiva och drabbar allt oftare redan utsatta befolkningsgrupper.

[1] Nya artikel 10c andra stycket i EU-fördraget.

[2] I denna siffra ingår att Echo bistod 12 miljoner flyktingar och (oförändrat) 25 miljoner fördrivna (internflyktingar) i mer än 50 länder – www.internal-displacement.org (IDMC, Internal Displacement Monitoring Centre , Global overview of Trends and Developments in 2006 ).

[3] http://www.icrc.org/Web/Eng/siteeng0.nsf/htmlall/section_ihl_in_brief?OpenDocument

[4] http://www.goodhumanitariandonorship.org/

[5] FN:s barnfond.

[6] FN:s flyktingkommissariat.

[7] Världslivsmedelsprogrammet.

[8] Finns tillgänglig på http://ec.europa.eu/echo/funding/key_figures/echo_en.htm .

[9] Grundar sig på meddelandet ” Mot ett europeiskt samförstånd om humanitärt bistånd ” av den 13 juni 2007 (KOM(2007) 317 slutlig).

[10] KOM(2005) 153.

[11] Antalet experter ökade från 83 till 96 mellan 2005 och 2007.

[12] Rapport om en europeisk räddningstjänststyrka : Europe aid http://ec.europa.eu/commission_barroso/president/pdf/rapport_barnier_en.pdf.

[13] KOM(2004) 101.

[14] Källa: Centre for Research on the Epidemiology of Disasters (Cred), 2006 disasters in numbers http://www.unisdr.org/eng/media-room/press-release/2007/2006-Disaster-in-number-CRED-ISDR.pdf.

[15] Källa: Idem. Annual Disaster Statistical Review, Numbers and Trends, 2006 http://www.em-dat.net/documents/Annual%20Disaster%20Statistical%20Review%202006.pdf.

[16] Fördelning per budgetrubrik, inbegripet EUF, av de sammanslagna anslagen för 2007 anges i del VI.

[17] http://ec.europa.eu/echo/policies/strategy_en.htm.

[18] Sårbarhetsindex mäter landets kapacitet att absorbera och minska verkningarna av en kris. Det består av olika mått såsom indexet för mänsklig utveckling (HDI) och barnadödligheten för barn under fem år. http://ec.europa.eu/echo/files/policies/strategy/strategy_2008_en.pdf

[19] Krisindex mäter hur nära i tiden en allvarlig incident ligger (ett krig eller en katastrof) alternativt hur stor mängden flyktingar eller internt fördriva är i förhållande till den totala befolkningsmängden i landet i fråga.

[20] Budgetrubriken Humanitärt bistånd.

[21] United States Agency for International Development (USAID).

[22] Bureau of Population, Refugees, and Migration - US (PRM).