52007DC0663

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle - Laajentumisstrategia sekä vuosien 2007 ja 2008 tärkeimmät haasteet {SEK(2007) 1429} {SEK(2007) 1430} {SEK(2007) 1431} {SEK(2007) 1432} {SEK(2007) 1433} {SEK(2007) 1434} {SEK(2007) 1435} {SEK(2007) 1436} /* KOM/2007/0663 lopull. */


FI

Bryssel 6.11.2007

KOM(2007) 663 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTO

EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Laajentumisstrategia sekä vuosien 2007 ja 2008 tärkeimmät haasteet

{SEK(2007) 1429}

{SEK(2007) 1430}

{SEK(2007) 1431}

{SEK(2007) 1432}

{SEK(2007) 1433}

{SEK(2007) 1434}

{SEK(2007) 1435}

{SEK(2007) 1436}

KOMISSION TIEDONANTO

EUROOPAN PARLAMENTILLE JA NEUVOSTOLLE

Laajentumisstrategia sekä vuosien 2007 ja 2008 tärkeimmät haasteet

1. Johdanto

Laajentuminen on yksi EU:n politiikan tehokkaimmista välineistä. Se palvelee EU:n strategisia etuja, kun on kyse vakauden ja turvallisuuden säilyttämisestä ja konfliktien estämisestä. Se on osaltaan lisännyt vaurautta ja kasvumahdollisuuksia ja ollut avuksi elintärkeiden liikenneväylien ja energian toimitusreittien turvaamisessa. Tämänhetkinen laajentumishanke kattaa Länsi-Balkanin maat ja Turkin, joille on annettu mahdollisuus liittyä EU:hun edellyttäen, että ne täyttävät vaaditut jäsenyysehdot.

Tuleva vuosi on käänteentekevä, kun Länsi-Balkanilla käynnissä oleva siirtymävaihe pyritään saattamaan päätökseen. Vastuu alueellisen yhteistyön edistämisestä siirtyy vakaussopimukselta maille itselleen; alueellinen yhteistyö on avainasemassa sovinnon ja hyvien naapuruussuhteiden solmimisen kannalta. Liittymisneuvottelut Kroatian kanssa ovat edenneet rivakasti, ja niissä ollaankin siirtymässä ratkaisevaan vaiheeseen. Tämä on koko alueelle osoitus siitä, että EU:n jäsenyys on mahdollinen. Vakautus- ja assosiaatiosopimukset, joilla alueen kumppanimaat sidotaan liittymistä silmällä pitäen tiiviimmin EU:hun, pyritään saamaan valmiiksi tulevan vuoden aikana.

Samanaikaisesti alueella on suuria ongelmia, joista päällimmäisenä on tarve saada Kosovon asema ratkaistuksi. Muita asialistan kärjessä olevia hankkeita ovat Serbian lähentyminen EU:hun, valtiorakenteiden kehittäminen Bosnia ja Hertsegovinassa paikallista vastuunottoa lisäämällä sekä hallintokulttuurin kehittäminen entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa, Albaniassa ja Montenegrossa. Monissa näistä maista hallintokulttuuri sekä vakautus- ja assosiaatioprosessiin sidottujen ehtojen täyttäminen ovat merkittäviä haasteita. EU:n on oltava valmis antamaan tukea vuoden mittaan, ja sen on vastattava eteen tuleviin tilanteisiin politiikan välineitään täysipainoisesti hyödyntäen.

Nyt kun Turkissa on järjestetty parlamentti- ja presidentinvaalit, sen on jatkettava keskeisiä, perusoikeuksien ja –vapauksien juurruttamisen kannalta välttämättömiä uudistuksia. Liittymisneuvotteluja Turkin kanssa on jatkettava, ja niiden tahti määräytyy maassa tehtävien uudistusten tahdin sekä sen mukaan, miten Turkki täyttää sille asetetut ehdot.

Tätä taustaa vasten on entistä tärkeämpää, että joulukuussa 2006 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston muotoilemaa uutta yksimielisyyttä sovelletaan johdonmukaisesti. Yksimielisyys perustuu tiettyihin periaatteisiin – tehtyjen sitoumusten vahvistaminen, tasapuolinen ja tinkimätön ehdollisuus sekä yleisölle tiedottamisen parantaminen – ja EU:n valmiuksiin ottaa vastaan uusia jäseniä. Tahti, jolla ehdokasmaa tai mahdollinen ehdokasmaa lähestyy EU:ta, riippuu tahdista, jolla maa toteuttaa poliittisia ja taloudellisia uudistuksia, samoin kuin maan valmiuksista omaksua jäsenyydestä johtuvat oikeudet ja velvollisuudet. Komissio tekee parhaillaan laadullisia parannuksia laajentumisprosessiin korostamalla julkishallinnon ja oikeuslaitoksen uudistamista ja korruption torjuntaa alusta alkaen, hyödyntämällä neuvottelujen aloittamisedellytyksiä täysimääräisesti ja lisäämällä prosessin avoimuutta. Komissio on laatimassa ensimmäisiä vaikutustenarviointikertomuksia, joissa analysoidaan ehdokasmaan liittymisen vaikutuksia määrätyillä politiikan osa-alueilla.

Laajentumisen oikeusperusta on Euroopan unionista tehdyn sopimuksen [1] 49 artikla: ”Jokainen Euroopan valtio, joka noudattaa 6 artiklan 1 kohdassa määrättyjä periaatteita, voi hakea unionin jäsenyyttä” [2].

Joulukuussa 2006 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä todetaan seuraavaa: ”Laajentuminen on ollut Euroopan unionin ja koko Euroopan menestystarina. Se on myötävaikuttanut Euroopan kahtiajaon päättymiseen ja edistänyt koko maanosan rauhaa ja vakautta. Se on kannustanut uudistuksiin ja lujittanut yhteisiä periaatteitamme vapautta, demokratiaa, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamista ja oikeusvaltioperiaatetta sekä markkinataloutta. Entistä laajemmat sisämarkkinat ja taloudellinen yhteistyö ovat lisänneet vaurautta ja kilpailukykyä, minkä ansiosta laajentunut unioni pystyy entistä paremmin vastaamaan globalisaation haasteisiin. Laajentuminen on myös lisännyt EU:n painoarvoa maailmalla ja tehnyt siitä vahvemman kansainvälisen kumppanin.”

Viidennessä laajentumisessa EU:hun liittyneet 12 jäsenvaltiota noudattavat hyvin EU:n lainsäädäntöä, mikä on osoitus siitä, että tinkimättömät uudistukset yhdessä EU:n vertaispainostuksen ja kurinalaisuuden kanssa kantavat hedelmää. Perusteellisen valmistautumisen ansiosta EU:n toiminta jatkuu juohevasti laajentumisen jälkeen.

Kaikkialla EU:ssa jäsenvaltioiden talouskasvu on vauhdittunut. Slovenia otti euron käyttöön tammikuussa 2007, Kyproksella ja Maltalla euroon siirrytään vuonna 2008. Huolellisen valmistautumisen, mikä on edellyttänyt toimia niin asianomaisilta mailta kuin komissiolta, sekä kaupan ja investointien lisääntymisen ansiosta uudet jäsenvaltiot ovat asteittain lähentyneet EU:n keskimääräistä elintasoa. Viidennessä laajentumisaallossa liittyneiden 12 jäsenvaltion BKT kasvoi vuosina 1998–2006 keskimäärin 4,3 prosentin vuosivauhtia, kun vastaava luku 15 ”vanhan” jäsenvaltion osalta oli 2,2 prosenttia [3]. Vanhojen ja uusien jäsenvaltioiden välinen kauppa on lisääntynyt merkittävästi kuluneena vuosikymmenenä. Vuosien 1995–2006 välisenä aikana vienti ja tuonti vuosina 2004 liittyneiden 10 jäsenvaltion ja 15 vanhan jäsenvaltion välillä nelinkertaistui ja kokonaiskauppa kaksinkertaistui. Sisämarkkinoille on tullut 12 uutta dynaamista taloutta, joissa on yhteensä yli 100 miljoonaa kuluttajaa, joiden ostovoima karttuu koko ajan. Tämän seurauksena EU:n kilpailukyky on parantunut ja sen painoarvo maailmantaloudessa kasvanut. Nyt kun Bulgarian ja Romanian liittymisestä on kulunut 10 kuukautta, talouskasvu ja investoinnit jatkavat kasvamistaan. Vuotta 2007 koskevat kasvuennusteet ovat Romanian ja Bulgarian osalta huomattavasti korkeammat kuin EU:n odotettavissa oleva keskikasvu. Komissio toteutti vuoden 2006 lopussa suojatoimenpiteitä tiettyjen molemmissa maissa esiintyneiden puutteiden korjaamiseksi. Kesäkuussa komissio antoi ensimmäiset kertomukset4, jotka koskivat yhteistyö- ja tarkastusmekanismin käyttöä oikeus- ja sisäasioiden alalla sekä suojatoimenpiteitä. Komissio tarkastelee alan kehitystä ja raportoi siitä vuoden 2008 alussa.

Kyproksen osalta tilanne on se, että saaren kreikkalais- ja turkkilaisyhteisöjen johtajien on lisättävä ponnistelujaan, jotta neuvottelut kokonaisvaltaisesta ratkaisusta YK:n puitteissa saataisiin uudelleen käyntiin. Komissio käyttää rahoitustukivälinettä talouden kehittämiseen Kyproksen turkkilaisyhteisössä ja pyrkii siten helpottamaan saaren uudelleenyhdistymistä. Vihreää linjaa koskevan asetuksen soveltamisen tehostaminen palvelee molempien yhteisöjen etuja; asetus mahdollistaa henkilöiden ja tavaroiden liikkumisen kaikkialla Kyproksella. Komission ehdottamalle asetukselle suorasta kaupasta Kyproksen pohjoisosan kanssa tarvitaan vielä neuvoston hyväksyntä. Asetuksella pyritään helpottamaan kyproksenturkkilaisen yhteisön eristystä.

Nyt käynnissä olevassa laajentumishankkeessa mukana olevissa maissa – siis Länsi-Balkanin maissa ja Turkissa – EU:n vetovoima on omiaan edistämään vakautta ja ajamaan tärkeitä poliittisia ja taloudellisia uudistuksia. Kyseisillä mailla on kuitenkin vielä ratkaistavanaan joitakin mittavia haasteita. On ensiarvoisen tärkeää, että näiden maiden liittymismahdollisuudet säilyvät näkyvinä ja uskottavina ja että laajentumisella on jäsenvaltioiden kansalaisten tuki.

Komissio pyrkii edelleen parantamaan laajentumisprosessia laadullisesti. Laajentumispolitiikassa painotetaan valtiorakenteiden kehittämisen, hyvän hallintotavan, hallinnon ja oikeuslaitoksen uudistusten, oikeusvaltioperiaatteen, sovinnon, entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa tehtävän yhteistyön ja kansalaisyhteiskunnan kehittämisen kaltaisia perusasioita. Ihmisten välistä kanssakäymistä on edistettävä; erityisesti on ajankohtaista käynnistää vuoropuhelu viisumipakon poistamiseksi Länsi-Balkanin maiden kansalaisilta. Länsi-Balkanin alueellisen yhteistyön kehittämistä on syytä jatkaa panostamalla paikalliseen vastuunottoon yhteistyöaloitteissa.

EU aikoo jatkossakin käyttää liittymistä valmistelevia välineitään täysimääräisesti keskeisimpien haasteiden ratkaisemiseen kaikissa laajentumisprosessiin kuuluvissa maissa. Edistyminen sitoumusten, varsinkin assosiaatiosopimusten yhteydessä tehtyjen sitoumusten, täytäntöönpanossa on erityisen tärkeää siirryttäessä liittymistä valmistelevan etenemissuunnitelman yhdestä vaiheesta seuraavaan, ja täytäntöönpanoa seurataankin tarkkaan. Tässä asiakirjassa komissio esittää joitakin toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on lisätä EU:n lakeihin ja politiikkoihin liittyvää tietämystä ja valmistella laajentumisprosessin seuraavia vaiheita.

Komissio mukauttaa parhaillaan liittymistä valmistelevia politiikan välineitään vastaamaan laajentumispolitiikan tämänhetkisiä haasteita. Vuoden 2007 tammikuusta sillä on ollut käytössä uusi rahoitusväline, liittymistä valmisteleva tukiväline (IPA). IPA-tuen suunnittelussa keskitytään entistä tiiviimmin ensisijaisiin uudistuksiin sen mukaan, miten pitkälle kukin kumppanimaa on siirtymävaiheessaan edennyt. Komissio on ehdottamassa tarkistuksia liittymis- ja Eurooppa-kumppanuuksiin, jotka muodostavat lähtökohdan ensisijaisten tavoitteiden määrittelylle. Samoin komissio ehdottaa IPA-välineelle tarkistettua monivuotista ohjeellista rahoituskehystä, joka kattaa vuodet 2009–2011. Rahoituskehykseen sisältyy järjestely, jolla tuetaan kansalaisyhteiskunnan kehittämistä parantamalla sen valmiuksia ja toteuttamalla vaihto-ohjelmia. Rahoituskehyksessä korostuvat ohjelmat, joilla tuetaan valtiorakenteiden kehittämistä, hyvää hallintotapaa, institutionaalisia uudistuksia ja hallinnollisia valmiuksia.

Yksityissektorin kehittämiseen ja infrastruktuuri-investointeihin pyritään saamaan mahdollisimman paljon rahoitusavustuksia tehostamalla yhteistyötä Euroopan investointipankin (EIP), Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin sekä muiden kansainvälisten rahoituslaitosten kanssa. Komissio huolehtii toiminnan tiiviimmästä koordinoinnista muiden rahoittajien kanssa, olipa niiden toiminta-ala mikä hyvänsä, ja kehottaa niitä toimimaan aktiivisesti tässä tiedonannossa esitetyillä ensisijaisilla aloilla. Täytäntöönpano yksinkertaistuu, kun vastuu toiminnoista siirtyy Euroopan jälleenrakennusvirastolta komission lähetystöille ja toimistoille.

Jäsenvaltioilla on parhaat edellytykset tiedottaa yleisölle siitä, miten laajentuminen on EU:n edun mukaista. Komissio hoitaa jatkossakin oman osuutensa edistämällä laajentumista koskevien faktojen esteetöntä levitystä. Tämä tiedonanto perustuu EU:n voimassa olevaan strategiaan, ja siinä tarkastellaan tärkeimpiä haasteita, joita EU:hun yhdentymisen tiellä vielä on. Tiedonannossa hahmotellaan aiemmista laajentumiskierroksista saadut kokemukset huomioon ottaen tapaa, jolla laajentumispolitiikan välineitä voidaan mukauttaa ja varmistaa, että toiminta keskitetään aloille, joilla on kaikkein kiireellisimmin tapahduttava edistymistä.

2. Tämänhetkiset haasteet laajentumisprosessissa mukana olevissa maissa

Länsi-Balkanin maille ja Turkille on annettu mahdollisuus liittyä EU:hun edellyttäen, että ne täyttävät vaaditut jäsenyysehdot. Liittymisvalmistelut näissä maissa ovat siinä pisteessä, että liittyminen tapahtuu todennäköisesti keskipitkällä tai pitkällä aikavälillä. Valmisteluissa keskitytään nyt siihen, että laajentumisprosessissa mukana olevat maat käyvät perusteellisesti läpi hallintotapaan ja talouteen liittyviä peruskysymyksiä sekä EU:n lakeihin ja politiikkoihin liittyviä kysymyksiä.

2.1. Länsi-Balkanin maat

EU:n sitoutuminen Länsi-Balkanin maihin perustuu kyseisten maiden EU-jäsenyyteen mahdollisesti johtavaan vakautus- ja assosiaatioprosessiin, jonka ansiosta alueen maissa on viime vuosina tapahtunut käänteentekevää edistystä.

Alue on säilynyt vakaana, ja 1990-luvulla käytyjä sotia seurannut jälleenrakennus on saatu lähes päätökseen. Kaikissa maissa on demokraattisesti valittu hallitus. Talous on elpynyt, makrotalouden vakaus parantunut ja elintaso noussut. Oikeusvaltion lujittamiseksi sekä taloudellisten ja sosiaalisten rakenteiden nykyaikaistamiseksi on käynnissä merkittäviä uudistuksia. Alueellinen yhteistyö on lisääntynyt muun muassa kaupan, energian, liikenteen ja ympäristön aloilla. Länsi-Balkanin maat ovat lisänneet vastuunottoa alueellisissa aloitteissa.

Kaikki Länsi-Balkanin maat ovat lähentyneet EU:ta, tosin eri nopeuksilla. Kroatia käy EU:n kanssa liittymisneuvotteluja, ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on saanut ehdokasmaan aseman. EU on viimeistelemässä vakautus- ja assosiaatiosopimuksia alueen maiden kanssa, ja alueen taloudellinen yhdentyminen EU:hun on edennyt pitkälle. Länsi-Balkanin maat ovat allekirjoittaneet EU:n kanssa sopimukset viisumien myöntämisen helpottamisesta ja takaisinotosta.

Nämä ovat saavutuksia, joiden pysyvyys on taattava. Jäljellä oleviin tärkeisiin haasteisiin on tartuttava. Joissakin maissa yleinen uudistusprosessi on hidastunut. Valtiorakenteiden ja hallintotavan kehittäminen on ensisijainen tavoite lähes kaikkialla Länsi-Balkanin alueella. Kosovon [4] [5] tilanne edellyttää yhä kansainvälisen yhteisön merkittävää läsnäoloa. Kosovon tämänhetkinen asema on kestämätön; se on ratkaistava pidemmittä viiveittä, jotta Kosovon poliittinen ja taloudellinen kehitys voi jatkua ja alue pysyy vakaana. Bosnia ja Hertsegovinassa keskeiset poliittiset johtajat ovat kansallismielisellä retoriikallaan kyseenalaistaneet Daytonin/Pariisin rauhansopimuksilla vahvistetut järjestelyt ja jarruttaneet uudistuksia. Poliisitoimeen ja valtiosääntöön kipeästi tarvittavat uudistukset eivät ole edenneet. Bosnia ja Hertsegovinan on vielä otettava täysi vastuu omasta hallinnostaan, joka toistaiseksi edellyttää kansainvälisen yhteisön merkittävää panosta. Eräissä toisissa maissa valtiosääntöä on vielä täydennettävä tai se on pantava täysimääräisesti täytäntöön.

Koko Länsi-Balkanin alueella tarvitaan enemmän vuoropuhelua ja suurempaa suvaitsevaisuutta erityisesti etnisissä kysymyksissä. Kosovossa albaanien ja serbien väliset suhteet jatkuvat kireinä. Lisäksi Kosovon serbit eivät ole juurikaan osallistuneet Kosovon instituutioiden toimintaan ja hallintoon. Etniset ristiriidat Bosnia ja Hertsegovinassa hankaloittavat edelleen valtioelinten toimintaa. Serbiassa ääripuolueet ja kansallismielinen retoriikka ovat edelleen voimissaan siitäkin huolimatta, että demokraattiset voimat voittivat parlamenttivaaleissa ja maahan on muodostettu uudistusmielinen hallitus; tämä vaikuttaa kielteisesti yleiseen poliittiseen ilmapiiriin. Demokratiakehitys on hauras. Entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa usein toistuvat jännitteet ja puutteellinen yhteistyö poliittisten toimijoiden välillä on vaikuttanut instituutioiden tavanomaiseen toimintaan ja hidastanut uudistuksia. Hallituksen ja oppositiopuolueen välinen riita eräästä perustuslaillisesta kysymyksestä johti siihen, että kyseinen puolue boikotoi parlamenttia. Jyrkkä poliittinen vastakkainasettelu Albaniassa ja perustuslain pitkällinen säätämisprosessi Montenegrossa ovat lisäesimerkkejä vaikeuksista, joita esiintyy luotaessa nykyaikaisia demokratioita. Kroatian on puolestaan ryhdyttävä lisätoimiin suvaitsevaisuuden lisäämiseksi vähemmistöjä kohtaan.

Yhteistyö entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän kansainvälisen sotarikostuomioistuimen (ICTY) kanssa on parantunut huomattavasti, mikä on yksi vakautus- ja assosiaatioprosessin keskeisimpiä ehtoja. Kroatia ja entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia tekevät edelleen täyttä yhteistyötä tuomioistuimen kanssa. Montenegron yhteistyö tuomioistuimen kanssa on tyydyttävää. Yhteistyön tehostuminen Serbian taholta on tehnyt mahdolliseksi jatkaa vakautus- ja assosiaatiosopimuksesta käytäviä neuvotteluja ja saattaa ne teknisesti päätökseen. Myös Bosnia ja Hertsegovinan yhteistyö ICTY:n kanssa on parantunut, mutta Serbia ja Bosnia ja Hertsegovina eivät vieläkään tee täyttä yhteistyötä tuomioistuimen kanssa, mikä mahdollistaisi jäljellä olevien syytteeseen asetettujen pidättämisen. Kosovo on edistynyt jonkin verran yhteistyössään ICTY:n kanssa, mutta todistajien pelottelu Kosovossa on edelleen ongelma.

Pakolaisten paluun edistyminen on ollut rajallista. Monet pakolaiset ja kotimaansa sisällä siirtymään joutuneet henkilöt elävät erittäin vaikeissa olosuhteissa. Myös vähemmistöryhmien edunvalvonta julkisissa palveluissa on parantunut jonkin verran. Romanit ovat kuitenkin edelleen alueen heikoimmassa asemassa oleva vähemmistöryhmä. Kaikkien alueen maiden on kannustettava suvaitsevaisuuteen vähemmistöjä kohtaan ja ryhdyttävä asianmukaisiin toimiin sellaisten henkilöiden suojelemiseksi, jotka ovat alttiita syrjinnälle, vihamielisyydelle tai väkivallalle. Tämä on välttämätöntä sovinnon ja pysyvän vakauden aikaansaamiseksi.

Oikeusvaltioperiaatteen soveltaminen, mikä tapahtuu lähinnä oikeuslaitosta uudistamalla, sekä korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta ovat ensisijaisista tavoitteista tärkeimpiä. Useimmat maat ovat ryhtyneet toimiin oikeuslaitostensa organisaation ja toiminnan parantamiseksi. Järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa ollaan tehostamassa, ja se on jo tuottanut tulosta. Lainsäädäntöä ja instituutioita ollaan valjastamassa korruption torjuntaan; monissa maissa on käynnissä tutkimuksia, ja joitakin syytteitä on jo nostettu. Oikeuslaitoksia on kuitenkin parannettava vielä tuntuvasti koko alueella. Laaja-alaisia uudistuksia on ajettava määrätietoisesti läpi, jotta oikeuslaitosten riippumattomuus, tehokkuus ja vastuullisuus voidaan taata. Korruptio on levinnyt laajalle ja juurtunut syvälle yhteiskunnassa. Korruption torjuntatoimet, joita on toteutettu kaikissa Länsi-Balkanin maissa, eivät ole riittäviä suhteessa ongelman laajuuteen. Korruption kitkemiseksi ja siihen syyllistyneiden syytteeseen panemiseksi tarvitaan voimakasta poliittista tahtoa, jonka on ulotuttava myös nk. korkean profiilin tapauksiin. Järjestäytynyt rikollisuus on edelleen vakava ongelma. Rikollisverkostot ulottuvat mitä erilaisimmille yhteiskunnan ja talouden sektoreille sekä politiikkaan. Avoimuuden puuttuminen julkisista hankinnoista, investointien suunnittelusta ja yksityistämishankkeista palvelee usein rikollisverkostoja. Länsi-Balkan on niin ihmiskaupan kuin huumeiden salakuljetuksen lähtö- ja kauttakulkualuetta, ja tilanteen korjaamiseksi tarvitaankin huomattavia ja pitkäjännitteisiä toimia.

Kuten Madridissa vuonna 1995 kokoontunut Eurooppa-neuvosto totesi, hallinnolliset valmiudet ovat avainasemassa maan pyrkiessä täyttämään Kööpenhaminassa vahvistetun edellytyksen, joka koskee jäsenyysvelvoitteiden täyttämistä. Koko alueella on käynnissä julkishallinnon uudistuksia, joiden tuloksena on syntynyt puitestrategioita ja annettu lainsäädäntöä. Kroatia on osoittanut omaavansa huomattavat hallinnolliset valmiudet vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanoon. Myös Serbialla on hyvät hallinnolliset valmiudet oman vakautus- ja assosiaatiosopimuksensa täytäntöönpanoon. Seuraavaksi näiden maiden on kehitettävä ja modernisoitava näitä valmiuksia, jotta ne tukisivat EU:n lakeja ja politiikkoja. Muissa maissa hallinnolliset valmiudet ovat edelleen lapsenkengissä, mikä vaikeuttaa uudistusten täytäntöönpanoa ja yhteisön säännöstön omaksumista; lisäponnisteluja siis tarvitaan. Kunkin maan on sitouduttava nykyistä määrätietoisemmin virkamieskuntansa kehittämiseen tehokkaaksi, vakituiseksi ja vastuulliseksi niin keskus- kuin paikallishallinnonkin tasolla. Monissa maissa virkamiesten työhönotto, ylentäminen ja erottaminen ei tapahdu puolueettomien ja läpinäkyvien kriteerien pohjalta. Virkamiehiin sovellettavia eettisiä normeja on vahvistettava. Poliisitoimen ja turvallisuuspalvelujen uudistukset odottavat edelleen täytäntöönpanoa niin Bosnia ja Hertsegovinassa kuin muissakin maissa.

Kansalaisyhteiskunta on erottamaton osa eurooppalaista julkista elämää. Länsi-Balkanin maat ovat ryhtyneet toimiin sellaisten lakien antamiseksi ja strategioiden laatimiseksi, joilla edistetään kansalaisyhteiskunnan kehittymistä. Ensiaskeleet kohti entistä osallistuvampaa demokratiaa on otettu. Kansalaisyhteiskunta alueella on kuitenkin edelleen heikko. Sodat ja etniset selkkaukset ovat vahingoittaneet alueen yhteiskuntarakennetta perusteellisesti. Paikalliset kansalaisjärjestöt tarvitsevat koulutusta pystyäkseen sopeutumaan vallitseviin olosuhteisiin. Lisätoimia tarvitaan myös yhdistymisvapauden laajentamiseksi sekä kansalaisyhteiskuntaa edustavien järjestöjen kehittämiseen tähtäävien sääntelykehysten ja julkisten kannusteiden käyttöönottamiseksi.

Kaiken kaikkiaan alueen talouskasvu on jatkunut suhteellisen voimakkaana ja keskipalkat ovat nousseet. Inflaatio on pysynyt kohtuullisena. Useimmissa alueen maissa on harjoitettu tarkkaan punnittua finanssi- ja rahapolitiikkaa. Rahoitusjärjestelmät samoin kuin julkiset varainhoitojärjestelmät ovat kehittyneet edelleen. Liiketoimintaympäristön parantamiseksi on ryhdytty toimiin. Kaikki Länsi-Balkanin maat ovat uudistamassa talouksiensa rakennetta ja avaamassa talouksiaan. Taloudellinen yhdentyminen EU:hun on jo nyt pitkällä ja myönteinen kehitys jatkuu. Vakautus- ja assosiaatiosopimukset sekä uusi Keski-Euroopan vapaakauppasopimus (CEFTA) luovat puitteet, jotka ovat omiaan lisäämään kauppaa ja investointeja Balkanilla – Keski- ja Itä-Euroopan maissa tilanne oli vastaava 1990-luvulla. Useilla mailla on kunnianhimoisia suunnitelmia fyysisen infrastruktuurin ja sosiaaliturvajärjestelmien modernisoimiseksi.

Kilpailukyvyn parantaminen, korkean työttömyysasteen alentaminen, inhimillisen kehityksen edistäminen ja infrastruktuurin kehittäminen ovat suuria haasteita kautta koko alueen. Merkittäviä rahoitusriskejä on edelleen olemassa, ja kauppavaje on joissakin maissa huomattava. Uusien työpaikkojen luomisessa on edetty epätasaisesti; joissakin alueen maissa työttömyysaste on yli 35 prosenttia, ja kuilu tarjolla olevien ja tarvittavien ammattitaitojen välillä on syvenemässä. Työmarkkinat eivät edelleenkään tarjoa riittävää joustoa ja turvallisuutta työntekijöille ja -antajille ja palkkaverotus on edelleen suhteellisen korkeaa rekisteröityjen yritysten osalta. Maaseutujen elinkeinoelämää on monipuolistettava. Julkisen talouden vakauttamista ja yritysten rakenneuudistuksia on jatkettava. Maiden laatimat yksityistämissuunnitelmat on pantava täytäntöön. Investointeja ja pk-yritysten kasvua on tuettava enemmän muun muassa parantamalla rahoituksen saantia. Hallitusten on parannettava liiketoimintaympäristöä entisestään ja tuettava työllisyyttä. Niiden on myös karsittava byrokratiaa, vahvistettava oikeusvaltiota sekä huolehdittava maa-alueiden rekisteröinnin asianmukaisuudesta ja yksityistämismenettelyjen läpinäkyvyydestä. Joissakin maissa markkinoiden moitteettoman toiminnan takaava lainsäädäntökehys on saatava valmiiksi ja pantava täytäntöön. Verojärjestelmiä on yksinkertaistettava, mikä on omiaan vilkastamaan taloudellista toimintaa ja hillitsemään laajamittaista epävirallista taloutta. Lisäksi tarvitaan toimia rahoituksen saannin ja tietotekniikan käytön helpottamiseksi.

Turkki

Turkissa on saatu aikaan suuria muutoksia sen jälkeen, kun joulukuussa 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto myönsi sille ehdokasmaan aseman. Mahdollisuus liittyä Euroopan unioniin on osoittautunut yhdeksi pääkannustimeksi uudistuksille, joita Turkki on toteuttanut politiikassa, taloudessa ja oikeuslaitoksensa osalta. Kuolemanrangaistus on lakkautettu, kansallisen turvallisuusneuvoston tehtäviä ja kokoonpanoa on muutettu armeijan siviilivalvonnan lisäämiseksi, ja demokratiaan kuuluvia oikeuksia on vahvistettu tekemällä perustuslakiin joitakin muutoksia. Edistymistä on tapahtunut naisten ja lasten oikeuksissa ja kidutuksen torjunnassa – ilmoitettujen kidutus- ja pahoinpitelytapausten määrä on jatkanut laskemistaan.

Vuoden 2001 vakavan rahoituskriisin jälkeen talouden pitkäkestoiseen vakauttamiseen tähtäävien makrotalouspolitiikkojen ja rakenneuudistusten ansiosta Turkin talous on elpynyt nopeasti ja sijoitusilmapiiri parantunut. Tämä puolestaan on johtanut BKT:n kovaan kasvuun: 6,1 prosenttia vuonna 2006. Inflaatio on laskenut vuodesta 2001 alkaen, ja Turkin liira on pysynyt vahvana. Rahoitusalan kansainväliset suuntaukset vaikuttavat kuitenkin edelleen vahvasti Turkin kehitykseen. Sen jälkeen, kun tulliliitto perustettiin vuonna 1995, EU:n kanssa käydyn kaupan arvo on kolminkertaistunut käyvillä hinnoilla laskettuna. Tämä selittyy EU:n tuotteiden ja palvelujen voimakkaalla kysynnällä sekä Turkin vientiteollisuuden hyvillä saavutuksilla. Lisäksi suorat ulkomaiset, lähinnä EU:sta lähtöisin olevat investoinnit lisääntyivät ennätysmäisesti: vuonna 2006 niiden arvo oli 16 miljardia euroa, mikä on 4,9 prosenttia Turkin BKT:stä

Nämä uudistukset ja EU:n Turkin-suhteiden strateginen tärkeys johtivat liittymisneuvottelujen aloittamiseen lokakuussa 2005. Liittymisprosessin pääperiaatteena on se, että neuvottelujen tahti määräytyy Turkissa toteutettavien uudistusten tahdin perusteella.

Uudistusten täytäntöönpano on ollut epätasaista, ja se on kaiken kaikkiaan hidastunut vuodesta 2005. Kuluneena vuonna Turkki kävi läpi perustuslaillisen kriisin, joka koski tasavallan presidentin valintaa ja johti parlamenttivaalien aikaistamiseen. Maan armeija antoi lausuntoja, jotka ylittivät sen toimivallan. Vaalien alla käytiin kuitenkin avointa keskustelua eräistä perinteisesti aroista aiheista ja voimansa tunnossa oleva kansalaisyhteiskunta julisti sitoutumisensa demokratiaan ja sekulaariin valtiomalliin. Parlamenttivaalit olivat kaikin puolin demokratian normien ja oikeusvaltioperiaatteen mukaiset. Uusi parlamentti edustaa hyvin maan poliittista monimuotoisuutta. Tasavallan presidentti valittiin perustuslakia noudattaen, ja siviiliyhteiskunnan ja armeijan välit pysyivät demokraattisina. Hallitus on aloittanut työn uuden perustuslain laatimiseksi.

Turkin on nyt saatava uutta pontta poliittisille uudistuksille. Erityisesti sananvapauden ja muiden uskonnollisten yhteisöjen kuin muslimien oikeuksien suhteen tarvitaan merkittäviä lisätoimia. Edistysaskelia tarvitaan myös korruption torjunnan, oikeuslaitoksen uudistamisen, ammatillisen järjestäytymisvapauden sekä lasten ja naisten oikeuksien osalta; myös julkishallinnon vastuuvelvollisuutta on tiukennettava. Turkin on luotava maan kaakkoisosiin olosuhteet, joissa alueen kurdienemmistö voi vapaasti käyttää sille kuuluvia oikeuksia ja vapauksia. Komissio seuraa jatkossakin poliittista uudistusprosessia turvallisuusjoukkojen siviilivalvonta mukaan lukien.

PKK:n tehtyä joukon aseellisia hyökkäyksiä, joissa syntyi runsaasti henkilövahinkoja, parlamentti teki lokakuussa 2007 aloitteen hallituksen valtuuttamisesta sotilaalliseen väliintuloon Irakin pohjoisosassa. EU:n puheenjohtajavaltio toisti 22. lokakuuta unionin kannan eli tuomitsi yksiselitteisesti PKK:n Turkissa harjoittaman terrorismin. Puheenjohtajavaltio totesi myös, että kansainvälisen yhteisön ja aivan erityisesti alueen keskeisten toimijoiden on tuettava Turkkia sen pyrkimyksissä suojella kansalaisiaan ja torjua terrorismia; tässä toiminnassa on noudatettava oikeusvaltioperiaatetta, huolehdittava kansainvälisen ja alueellisen rauhan ja vakauden säilymisestä ja pidättäydyttävä suhteettomista sotilastoimista.

Talouden rakenneuudistuksia ja julkisen talouden vakauttamistoimia on syytä jatkaa jäljellä olevien, makrotalouden vakautta uhkaavien riskien torjumiseksi. Suurimpia haasteita ovat työmarkkinoiden rakenteelliset heikkoudet ja jäykkyydet, työvoiman ammattitaidon laatu, alhainen työllisyys varsinkin naisten keskuudessa, mittava epävirallinen sektori sekä sosiaaliturvajärjestelmän ja energia-alan uudistukset. Maaseudun elinkeinoelämä ei ole juurikaan monipuolistunut. Romanien haavoittuvuuteen on puututtava. Turkin on laadittava kokonaisvaltainen lähestymistapa maan kaakkoisosan kehittämiseen taloudellisesti ja sosiaalisesti.

Hyvät naapuruussuhteet ovat jatkossakin avainasemassa. Turkin myös odotetaan huolehtivan siitä, että assosiaatiosopimuksen lisäpöytäkirja pannaan täytäntöön syrjimättömällä tavalla.

3. Laajentumisstrategia: Nykyisen ohjelman täytäntöönpano

3.1. Uusi yksimielisyys laajentumisesta

EU:n laajentumisprosessi myötävaikuttaa rauhaan, vakauteen, uudistuksiin ja eurooppalaisten arvojen edistämiseen. Ehdollisuuden tehokkuus uudistusten toteuttamisessa edellyttää, että mailla on uskottavat mahdollisuudet liittyä unionin jäseneksi. Tämän on oltava vieläkin ilmeisempää kyseisten maiden kansalaisille. Jäsenyysmahdollisuus ei ole koskaan ollut tärkeämpää kuin nykyisin maiden auttamiseksi selviytymään kriiseistä, valtion heikkouksista ja demokratiaan kohdistuvista uhkista.

Tiukka ehdollisuus kaikissa laajentumisprosessin vaiheissa auttaa vahvistamaan uudistuksia kaikissa ehdokasmaissa ja mahdollisissa ehdokasmaissa ja valmistelemaan tulevia jäsenvaltioita täyttämään velvollisuutensa EU:hun liittymisen jälkeen. Kunkin maan eteneminen kohti Euroopan unionia riippuu sen omista pyrkimyksistä noudattaa Kööpenhaminassa vahvistettuja arviointiperusteita ja Länsi-Balkanin maiden osalta niiden pyrkimyksistä noudattaa vakautus- ja assosiaatioprosessiin liittyviä ehtoja.

EU:n kyky ottaa vastaa uusia jäseniä otetaan täysin huomioon liittymisprosessin ratkaisevissa vaiheissa. Joulukuussa 2006 pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa päätetyt parannukset laajentumisprosessin laatuun varmistavat, että ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden edistyminen kohti EU:n jäsenyyttä määritellään sen perusteella, kuinka ne edistyvät tärkeimpien vaatimusten täyttämisessä. Edellytykset neuvottelulukujen käsittelyn aloittamista ja päättämistä varten, EU:n keskeisiä politiikanaloja koskevat vaikutustutkimukset laajentumisprosessin ratkaisevissa vaiheissa ja kytkennät poliittisiin uudistuksiin ovat yhä tärkeämmässä asemassa tässä prosessissa.

3.2. Keskittyminen avainkysymyksiin

Edellä luetellut haasteet oikeuttavat keskittymään suuremmassa määrin keskeisiin ensisijaisiin uudistustavoitteisiin, jotka koskevat valtiorakenteiden kehittämistä, hallintotapaa ja sosioekonomisia uudistuksia. Komissio ehdottaa nyt uudistettuja liittymiskumppanuuksia ja Eurooppa-kumppanuuksia, joissa huomioidaan nämä ensisijaiset tavoitteet. Kumppanuudet ohjaavat maita niiden valmistautuessa liittymään Euroopan unioniin, ja niissä määritetään ensisijaiset tavoitteet liittymistä valmistelevalle taloudelliselle avulle. Niissä painotetaan varhaisesta vaiheesta alkaen hallintotapaan liittyviä perusseikkoja kuten instituutioiden luomista, oikeuslaitoksen ja hallinnon uudistamista sekä järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption torjuntaa. Tällaisia vaikeita kysymyksiä painotetaan enemmän erityisesti poliittisessa ja taloudellisessa vuoropuhelussa. Länsi-Balkanin maiden, EU:n toimielinten ja virastojen sekä jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä on lisättävä kansainvälisen rikollisuuden torjumiseksi. EU:n säädösten ja politiikkojen täytäntöönpanoa koskevat kysymykset on ratkaistava asteittain sen mukaan, millaiset resurssit mailla on ja kuinka ne ovat edistyneet perusuudistusten toteuttamisessa.

Liittymistä edeltävä julkisen talouden seurantamekanismi, jota on vuodesta 2006 sovellettu myös mahdollisiin ehdokasmaihin, tukee jatkossakin taloudellisia uudistuksia kaikissa ehdokasmaissa ja mahdollisissa ehdokasmaissa.

Alueellinen yhteistyö ja hyvät naapuruussuhteet ovat edelleen keskeisessä asemassa Euroopan yhdentymisen kannalta. Edistys näillä aloilla vahvistaa luottamusta ja tuo konkreettisia etuja alueellisen vakauden, parempien rajat ylittävien yhteyksien ja paremman infrastruktuurin myötä. Tätä kautta saadaan myös taloudellisia etuja kasvun nopeutuessa ja suorien ulkomaisten sijoitusten lisääntyessä.

Keskinäisen tuntemuksen ja ymmärtämyksen edistämiseksi on kehitettävä edelleen kansalaisyhteiskuntaa ja EU:n jäsenvaltioiden ja laajentumisprosessissa mukana olevien maiden kansalaisten välistä vuoropuhelua. Komissio on vuodesta 2005 alkaen tukenut taloudellisesti Länsi-Balkanin maiden kanssa ja niiden välillä sekä Turkin kanssa toteutettavia vuoropuheluhankkeita. Kansalaisyhteiskunnan tukeminen on tärkeää keskinäisen ymmärtämyksen edistämiseksi ja demokratiarakenteen vahvistamiseksi koko yhteiskunnassa. Komissio aikoo nyt toteuttaa lisätoimenpiteitä kansalaisyhteiskunnan kehityksen ja vuoropuhelun edistämiseksi käyttämällä liittymistä valmistelevaa tukivälinettä.

3.3. Liittymisneuvottelujen edistäminen

Liittymisneuvottelut Kroatian ja Turkin kanssa aloitettiin jäsenvaltioiden yksimielisestä päätöksestä lokakuussa 2005, jota ennen maissa oli toteutettu useita suuria poliittisia ja lainsäädännöllisiä uudistuksia. Neuvotteluprosessi lähentää molempia maita EU:hun ja palvelee EU:n strategisia etuja. Neuvottelut käydään neuvoston määrittämissä tiukoissa puitteissa. Ne etenevät käsi kädessä edistyksen kanssa, jota saavutetaan poliittisissa ja taloudellisissa uudistuksissa sekä EU:n lainsäädännön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen täytäntöönpanossa.

Joulukuussa 2006 kokoontunut Eurooppa-neuvosto teki päätöksiä, jotka koskevat liittymisprosessin toteuttamista ja laatua. Eurooppa-neuvoston päätelmien täytäntöönpanemiseksi on toteutettu merkittäviä toimenpiteitä. Komissio on käyttänyt täysimääräisesti hyväksi mahdollisuutta asettaa edellytyksiä neuvottelulukujen käsittelyn aloittamiselle ja päättämiselle käytännössä saavutetun edistyksen perusteella. Se esittää ensimmäiset vaikutustutkimuksensa, kun neuvotteluissa edetään keskeisiin lukuihin. Komissio esittää syksyllä vaikutustutkimuksen Kroatian tulevasta osallistumisesta EU:n maantieliikenteen kabotaasiin. Jos neuvotteluissa edistytään, tulevana vuonna esitetään muita vaikutustutkimuksia, jotka koskevat Kroatian osalta työntekijöiden vapaata liikkuvuutta ja Turkin osalta energiahuoltoa. Unioni osallistuu tiiviiseen poliittiseen ja taloudelliseen vuoropuheluun, jonka tulokset siirretään neuvotteluprosessiin. Tässä yhteydessä kiinnitetään erityistä huomiota ehdokasmaiden ja jäsenvaltioiden välisten selvittämättömien kahdenvälisten kysymysten ratkaisuun sekä hyvien naapuruussuhteiden kehittämiseen. Oikeuslaitosta ja perusoikeuksia koskevia kysymyksiä käsitellään perusteellisesti erityisessä neuvotteluluvussa. On muistettava, että neuvottelut voidaan keskeyttää, jos EU:n kulmakivinä olevia vapautta, demokratiaa ja ihmis- ja perusoikeuksien kunnioittamista koskevia periaatteita ja oikeusvaltioperiaatetta rikotaan vakavasti ja jatkuvasti.

Kroatian edistys jäsenyyttä kohti antaa muille Länsi-Balkanin maille voimakkaan signaalin niiden omista jäsenyysmahdollisuuksista, kunhan ne täyttävät vaaditut ehdot. Kroatian liittymisprosessi myötävaikuttaa kahdenvälisten ja alueellisten kysymysten ratkaisuun ja edistää sovinnontekoa. Se palvelee EU:n strategisia etuja, jotka liittyvät turvallisuuden edistämiseen ja konfliktien estämiseen alueella, jota jäsenvaltiot reunustavat.

Liittymisneuvottelujen nykytilanne EU:n eri politiikanaloja koskevien lukujen osalta edellyttää, että yhdenmukaistamista koskevat tekniset seikat ratkaistaan. Komissio on toimittanut neuvostolle kaikki Kroatiaa koskevat arviointiraportit. Nyt on tarkasteltava sitä, täyttääkö Kroatia edellytykset kyseisten neuvottelulukujen käsittelyn aloittamiseksi. Jos nämä edellytykset täyttyvät, Kroatian kanssa käytävissä liittymisneuvotteluissa voidaan tulevana vuonna edistyä merkittävästi. Kroatian on vielä edistyttävä oikeuslaitoksen ja hallinnon uudistamisen, vähemmistöjen oikeuksien, pakolaisten paluun ja raskaan teollisuuden rakenneuudistuksen aloilla.

Turkin jatkuva sitoutuminen uudistuksiin on strategisesti erittäin tärkeää EU:n omalle turvallisuudelle ja vakaudelle. Turkki muodostaa ainutlaatuisen lännen ja muslimimaailman yhtymäkohdan. Tämä on tuotu selvästi esille Alliance of Civilisations -hankkeessa vuoropuhelun edistämiseksi YK:n johdolla. Lähi-idässä ja muslimimaailmassa laajemmin seurataan mielenkiinnolla Turkin EU:hun liittymistä, joka perustuu perinpohjaiseen demokraattiseen muutokseen. Turkki tukee Lähi-idän rauhanprosessia samoin kuin Iranin kanssa ydinohjelmakysymyksestä käytävää vuoropuhelua. Sillä on merkittäviä turvallisuusjoukkoja, joita se on antanut käyttöön useissa EU:n ja Naton operaatioissa Länsi-Balkaneilta Kongon demokraattiseen tasavaltaan ja Darfurista Afganistaniin. Turkista voi kehittyä merkittävä energiaväylä EU:n ja maailman suurimpien öljy- ja kaasulähteiden välillä ja siten avaintekijä energian toimitusvarmuuden takaamisessa Euroopassa. Yhdenmukaistaminen EU:n politiikkojen kanssa tuo erityisiä etuja esimerkiksi maahanmuuton valvonnan ja ympäristön aloilla. Talouskasvu on ollut Turkissa pitkään nopeaa ja vakaata, ja Turkki on yksi EU:n suurimmista kauppa- ja investointikumppaneista.

Tällaiset strategiset näkökohdat ovat olleet esillä siitä lähtien, kun EU ja Turkki solmivat suhteet vuonna 1959. Turkin mahdollisuus liittyä EU:n jäseneksi on peräisin vuodelta 1963, jolloin se allekirjoitti assosiaatiosopimuksen Euroopan talousyhteisön kanssa. Tämän sopimuksen johdanto-osassa ja 28 artiklassa ennakoidaan selvästi liittymistä. Tämä kuvastaa suurta strategista roolia, joka Turkilla on ollut Euroopan unionin alkuajoista alkaen. Turkki on tällä hetkellä ainoa maa, jonka kanssa EU on vuonna 1995 tehdyn sopimuksen mukaisesti perustanut tulliliiton. Sille myönnettiin ehdokasmaan asema vuonna 1999. Neuvottelujen yhteisenä tavoitteena on liittyminen Euroopan unioniin, kuten jäsenvaltiot sopivat lokakuussa 2005. Turkin kanssa käytävät neuvottelut ovat avoin prosessi, jonka tulosta ei voida taata etukäteen. Neuvotteluissa eteneminen kulkee samaa tahtia kuin eteneminen uudistusten toteuttamisessa ja mukautumisessa EU:n säädöksiin ja politiikkaan eri aloilla.

On tärkeää, että Euroopan unioni pitää kiinni sitoumuksistaan ja huolehtii neuvotteluprosessin kulusta ja että neuvottelulukujen käsittely aloitetaan heti kun tekniset ehdot on täytetty lokakuussa 2005 vahvistetun neuvottelukehyksen ja 11. joulukuuta 2006 tehdyn neuvoston päätöksen mukaisesti. Arviointiprosessi on Turkin osalta viimeisessä vaiheessa, ja komissio on tämän vuoden loppuun mennessä toimittanut useimmat raportit neuvostolle. Turkin on toteutettava tarvittavat toimenpiteet neuvoston määrittelemien neuvottelujen aloittamista koskevien edellytysten täyttämiseksi useimpien neuvottelulukujen osalta. Turkin löytämä uusi vauhti poliittisessa uudistusprosessissa vaikuttaa suoraan liittymisneuvottelujen nopeuteen. Jos edellytykset täyttyvät, Turkin kanssa käytävissä liittymisneuvotteluissa voidaan tulevana vuonna edistyä.

Hyvät naapuruussuhteet ovat edelleen avainasemassa. Syyskuun 21. päivänä 2005 annetun julistuksen ja 11. joulukuuta 2006 annettujen neuvoston päätelmien mukaisesti Turkin on täytettävä velvoitteensa panna Ankaran sopimuksen lisäpöytäkirja täytäntöön täysimääräisesti ja syrjimättömästi sekä poistaa kaikki tavaroiden vapaata liikkuvuutta rajoittavat esteet, mukaan lukien liikennevälineitä koskevat rajoitukset Kyproksen tasavaltaa vastaan. Turkin odotetaan myös edistyvän kahdenvälisten suhteiden normalisoinnissa Kyproksen tasavallan kanssa.

3.4. Länsi-Balkanin maiden lähentäminen Eurooppaan ja alueellisen yhteistyön edistäminen

Kaikilla Länsi-Balkanin mailla on mahdollisuus EU:n jäsenyyteen. Länsi-Balkanin tulevaisuus on Euroopan unionissa. Vakautus- ja assosiaatioprosessi ja vuonna 2003 vahvistettu Thessalonikin toimintasuunnitelma luovat jatkossakin puitteet tätä aluetta koskevalle EU:n politiikalle. Alueellinen yhteistyö tuo tuntuvia etuja Länsi-Balkanin kansalaisille ja auttaa edistämään uudistuksia ja sovinnontekoa.

EU soveltaa jatkossakin tiukkoja ehtoja Länsi-Balkanin maiden edistymiseen kohti EU:ta. Tyydyttävät saavutukset erityisesti vakautus- ja assosiaatiosopimusten sisältämien velvoitteiden täytäntöönpanossa, kauppaa koskevat määräykset mukaan luettuina, ovat välttämättömiä matkalla kohti mahdollista jäsenyyttä. Vakaat instituutiot ovat ratkaisevan tärkeitä vakautus- ja assosiaatiosopimusten määräysten täytäntöönpanolle ja erilaisten yhteisten elinten moitteettomalle toiminnalle.

Komissio tukee edelleen Länsi-Balkanin maita matkalla kohti Euroopan unionia niiden toteuttaessa vuonna 2005 vahvistettua etenemissuunnitelmaa. Se asettaa etusijalle Kosovon vakauden ja mahdollisuuden liittyä EU:hun.

Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessia (South-East Europe Cooperation Process, SEECP) koskevassa huippukokouksessa, joka pidettiin Zagrebissa toukokuussa 2007, ilmoitettiin vastuun alueellisesta yhteistyöprosessista siirtyvän aluetasolle. Vakaussopimus on suurelta osin täyttänyt tehtävänsä, ja se korvataan uudella SEECP:hen liittyvällä alueellisella yhteistyöneuvostolla (Regional Cooperation Council, RCC). RCC:lle nimitettiin pääsihteeri, ja Sarajevo valittiin sen sihteeristön toimipaikaksi. Bulgarian puheenjohtajakaudella Bosnia ja Hertsegovinan kanssa allekirjoitettiin sopimus sen asemasta sihteeristön isäntämaana, ja sihteeristön perustaminen on käynnistetty. Vakaussopimuksen alueellisen keskustelufoorumin viimeinen kokous ja RCC:n ensimmäinen kokous pidetään todennäköisesti Sofiassa vuoden 2008 alussa, jolloin vakaussopimuksen erityiskoordinaattori luovuttaa tehtävänsä RCC:n pääsihteerille. Uusien rakenteiden on oltava nopeasti toimintakykyisiä, erityisesti sihteeristön ja sen Brysselissä sijaitsevan yhteystoimiston. SEECP ja RCC luovat yleispuitteet alueelliselle yhteistyölle. Komissio osallistuu RCC:hen ja kannustaa kaikkia asianomaisia aktiivisuuteen. Vakaussopimuksen kautta saamansa kokemuksen pohjalta komissio aikoo tehdä SEECP:n ja RCC:n kanssa yhteistyötä katastrofiriskien vähentämistä koskevan EY:n aloitteen täytäntöönpanossa samoin kuin vakaussopimuksen nojalla käynnistetyn katastrofien ennaltaehkäisyä ja niihin varautumista koskevan aloitteen täytäntöönpanossa. Komissio aikoo lisäksi ottaa Länsi-Balkanin maat tiiviimmin mukaan tulvien, metsäpalojen ja maanjäristysten kaltaisia hätätilanteita varten perustetun yhteisön pelastuspalvelumekanismin toimintaan.

Uusi Keski-Euroopan vapaakauppasopimus (CEFTA) tuli voimaan heinäkuussa. Kaikki allekirjoittajamaat ovat juuri saaneet päätökseen ratifiointiprosessin, ja tämä alueellinen vapaakauppa-alue toimii nyt koko alueella. Euroopan komissio aikoo tukea CEFTAa tarjoamalla teknistä apua ja rahoittamalla CEFTAn sihteeristöä aluksi kolmen vuoden ajan. Kaikki maat tekevät yhteistyötä pienyrityksiä koskevan eurooppalaisen peruskirjan puitteissa. Energiayhteisön perustamissopimuksen täytäntöönpanossa on edistytty. Euroopan yhteisen ilmailualueen perustamisesta tehdyn sopimuksen ratifiointi on käynnissä. Niiden allekirjoittajamaiden, joilta ratifiointi on vielä kesken, on nyt jatkettava näiden sopimusten ratifiointia. Sopimukset mahdollistavat varhaisen yhdentymisen EU:n energia- ja ilmailualan sisämarkkinoihin. Sähkö- ja kaasualaa koskevat yksityiskohtaiset etenemis- ja toimintasuunnitelmat on laadittu.

Tietoisuuden lisäämiseksi EU:n lainsäädännöstä ja politiikasta eri aloilla komission teknisen avun tiedonvaihtotoimisto TAIEX [6] järjestää mahdollisissa ehdokasmaissa teknisiä tiedotustilaisuuksia hallituksen, yritysten ja yhteiskunnan edustajille. Julkishallinnon alueellinen koulu edistää Länsi-Balkanin maiden hallinnollisten valmiuksien vahvistamista. EU:n varoja on käytetty nykyisen verkoston muuttamiseksi hallintokouluksi, joka sijaitsee Länsi-Balkanin alueella.

Länsi-Balkanin kansalaisten kannalta parannusten, joita aiheutuu maiden yhdentymisestä Eurooppaan, on oltava kouraantuntuvia. Vain silloin kansalaiset voivat ottaa vastuun sovinnonteosta ja tarvittavista uudistuksista. Ihmisten välinen kanssakäyminen olisi maksimoitava jäsenvaltioiden ja alueen maiden välillä ja alueen sisällä.

Matkustamisen helpottaminen Euroopan unioniin on erittäin tärkeä kysymys Länsi-Balkanin kansalaisille ja hallituksille. EU tunnusti tämän Thessalonikissa ja sitoutui toteuttamaan toimenpiteitä tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Matkustuksen vapauttamista koskevissa toimissa on otettava huomioon sisäiseen turvallisuuteen ja maahanmuuttoon liittyvät EU:n edut. Viisumivapausjärjestelmää on sovellettu Kroatian kanssa useita vuosia. Komissio on hiljattain neuvotellut viisumien myöntämisen helpottamista koskevat sopimukset ja takaisinottosopimukset alueen muiden maiden kanssa. Ne allekirjoitettiin syyskuussa, ja neuvoston odotetaan hyväksyvän ne piakkoin, jotta ne voivat tulla voimaan 1. tammikuuta 2008. Sopimukset parantavat tuntuvasti ehtoja, joiden perusteella myönnetään viisumit EU:hun matkustamiseksi. On tärkeää, että jäsenvaltiot varmistavat sopimusten asianmukaisen täytäntöönpanon.

Viisumien myöntämisen helpottamista koskevat sopimukset ovat merkittävä edistysaskel kohti viisumijärjestelmän täydellistä vapauttamista. Komission mielestä nyt on aika siirtyä asteittain kohti viisumivapautta Länsi-Balkanin maiden kanssa toteuttamalla konkreettisia lisätoimenpiteitä. Tämän vuoksi komissio ehdottaa vuoropuhelun aloittamista kunkin maan kanssa ehtojen täyttämistä koskevan suunnitelman laatimiseksi. Suunnitelmissa käsiteltäisiin takaisinottosopimusten tehokasta täytäntöönpanoa ja edistystä keskeisillä alueilla kuten rajaturvallisuus, asiakirjojen turvallisuus ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta. Tällaisten suunnitelmien ansiosta asianomaiset maat voivat keskittyä paremmin uudistuspyrkimyksiinsä, ja ne myös tuovat selvemmin esille EU:n sitoutumisen alueen kansalaisia kohtaan.

Ihmisten välisen kanssakäymisen parantamiseen tähtääviin toimenpiteisiin sisältyvät myös koulutusyhteistyön lisääminen ja perustutkintoa suorittavien opiskelijoiden ja jatko-opiskelijoiden vaihtomahdollisuuksien parantaminen Tempus- ja Erasmus-Mundus -ohjelmien kautta. Niiden opiskelijoiden määrää, jotka voivat suorittaa perustutkinnon jälkeisiä opintoja EU:ssa lukuvuonna 2007/2008, on lisätty sadalla. Vuodesta 2008 alkaen joka vuosi jopa 500 perustutkintoa suorittavaa opiskelijaa voi osallistua EU:n jäsenvaltioiden ja Länsi-Balkanin välisiin vaihto-ohjelmiin. Komissio tarkastelee yhdessä jäsenvaltioiden ja muiden kahdenvälisten rahoittajien kanssa mahdollisuuksia lisätä stipendien myöntämistä. Liittymistä valmistelevalla rahoitustuella tuetaan myös Länsi-Balkanin nuorten, nuorisojärjestöjen, kulttuuritoimijoiden, kansalaisyhteiskunnan järjestöjen ja tutkijoiden osallistumista EU:n ohjelmiin. Komissio tukee aloitteita ja hankkeita, jotka liittyvät kulttuurien välisen vuoropuhelun eurooppalaiseen teemavuoteen vuonna 2008. Komission uuden kansalaisyhteiskuntaa koskevan välineen nojalla toteutetaan toimenpiteitä, joilla tuetaan kansalaisyhteiskunnan ryhmien verkottumista ja vaihtotoimintaa alueellisella ja Euroopan tasolla.

Maiden edistyminen kohti EU:n jäsenyyttä edellyttää maiden parlamenttien aktiivista osallistumista. Parlamenttien välinen yhteistyö on lisääntynyt entisestään sekä Länsi-Balkanin alueen sisällä että Länsi-Balkanin maiden ja EU:n välillä. Yhteistyössä Euroopan parlamentin kanssa komissio kannustaa toimiin, joissa painopisteenä on Euroopan yhdentyminen.

3.5. Enemmän tukea uudistuksiin

Liittymistä valmisteleva tukiväline (IPA) otettiin käyttöön 1. tammikuuta. Sen tarkoituksena on luoda yhdenmukainen tukikehys ehdokasmaille ja mahdollisille ehdokasmaille. Yhteisö tukee jatkossakin näitä maita niiden pyrkimyksissä vahvistaa demokraattisia instituutioita ja oikeusvaltioperiaatetta, uudistaa julkishallinto ja luoda toimiva markkinatalous. Tukea annetaan instituutioiden kehittämistä ja rajat ylittävää yhteistyötä koskevien hankkeiden muodossa ja riippuen valmistelujen tilasta kyseisessä maassa tukena toimenpiteille, jotka koskevat aluekehitystä, inhimillisten voimavarojen kehittämistä ja maaseudun kehitystä.

Tuen täytäntöönpanon siirtämistä Euroopan jälleenrakennusvirastolta komission lähetystöille ja toimistoille Belgradissa, Podgoricassa, Pristinassa ja Skopjessa koskevissa valmisteluissa on edistytty. Prosessi saadaan päätökseen vuoden 2008 loppuun mennessä. Virasto on ollut avuksi jälleenrakennusavun antamisessa maille konfliktien jälkeen. Liittymistä valmistelevan tukivälineen käyttöönoton myötä edunsaajamaiden viranomaisilla on enemmän vastuuta liittymistä valmistelevan tuen ohjelmoinnissa. Niiden on valmistauduttava ottamaan vastuu EU-varojen hallinnoinnista.

Kosovoon on kiinnitettävä erityistä huomiota. Avunantajien on suurelta osin otettava harteilleen sen suuret ulkoisen rahoituksen tarpeet. Koska EU:lla tulee olemaan ratkaiseva asema Kosovossa sen aseman määrittämisen jälkeen, EU:n ja jäsenvaltioiden on otettava johtoasema kansainvälisessä yhteisössä.

Liittymistä valmisteleva tukiväline auttaa edunsaajia vahvistamaan valmiuksiaan instituutioiden kehittämisen, hyvän hallintotavan ja pk-yritysten kehittämisen kautta. Erityistä huomiota kiinnitetään hallinnon ja oikeuslaitoksen uudistamiseen ja oikeusvaltioperiaatteeseen. Myös kumppanimaiden julkisen talouden hoitoa ja niiden valmiuksia käyttää täysimääräisesti hyväkseen liittymistä valmisteleva tuki pyritään parantamaan. Teknisen avun tiedonvaihtotoimiston TAIEXin kautta jäsenvaltioiden virkamiehet tarjoavat nopeasti apua laajentumisprosessissa mukana olevien maiden viranomaisille. SIGMAsta [7] ja TAIEXista saatujen tulosten perusteella toteutetaan perinteisten EU:n säädöksiin ja politiikkoihin liittyvien kummitoimintahankkeiden lisäksi viranomaisten välisiä kummitoimintahankkeita hallintotavan tukemiseksi keskipitkällä aikavälillä.

Komissio perustaa IPA:n puitteissa uuden rahoitusvälineen kansalaisyhteiskunnan kehityksen ja vuoropuhelun edistämiseksi. Kansalliset ja useita edunsaajamaita koskevat hankkeet ohjelmoidaan koordinoidusti kansalaisyhteiskunnan kehityksen edistämiseksi jokaisessa maassa. Tavoitteena on vahvistaa kansalaisyhteiskunnan järjestöjä ja niiden roolia poliittisessa prosessissa, lisätä kansalaisyhteiskunnan järjestöjen valmiuksia kehittää rajat ylittäviä hankkeita ja verkostoja sekä tutustuttaa kansalaisyhteiskunnan edustajia ja mielipidevaikuttajia EU-kysymyksiin. Väline parantaa paikallisten kansalaisyhteiskunnan järjestöjen valmiuksia kansalaisten mobilisointiin, kampanjointiin ja verkottumista edistävien hankkeiden kehittämiseen ja hallinnointiin, ja se tukee niiden harjoittamaa vuoropuhelua vastaavien EU:n elinten kanssa. Sen kattamiin aloihin kuuluvat ihmisoikeudet, sukupuolten tasa-arvo, sosiaalinen osallisuus, terveys, ympäristö, liike-elämän etujen valvonta ja edustaminen sekä kuluttajansuoja. Väline edistää kumppanimaissa toimivien liike-elämän järjestöjen, ammattijärjestöjen ja toimialajärjestöjen ja vastaavien EU:n tason järjestöjen välistä yhteistyötä ja asiantuntemuksen vaihtoa. Tarkoituksena on perustaa vierailuohjelma, jonka avulla kansallisessa ja paikallisessa politiikassa, uskonnon alalla, tiedotusvälineissä, ammattiliitoissa ja liike-elämän järjestöissä toimivat tärkeimmät mielipidevaikuttajat perehdytetään EU-kysymyksiin ja saatetaan yhteen EU:ssa toimivien kollegojensa kanssa.

Avunantajien välisen koordinoinnin parantaminen on merkittävä tekijä uudessa IPA-asetuksessa erityisesti budjettirajoitukset huomioon ottaen. Komissio koordinoi IPA-tuen hyvin kansainvälisten rahoituslaitosten ja muiden avunantajien antaman tuen kanssa taloudellisen ja yhteiskunnallisen kehityksen edellyttämien perustarpeiden täyttämiseksi. Komissio on parhaillaan perustamassa infrastruktuurivälinettä, joka rahoitetaan IPA-varoilla vuodesta 2008 alkaen ja joka auttaa valmistelemaan infrastruktuurihankkeita. Se kattaa liikenne-, energia- ja ympäristöinfrastruktuurin lisäksi investoinnit sosiaalialalla kuten terveys, koulutus, asunnot ja pakolaiset. Muihin aloitteisiin sisältyvät esimerkiksi yksityissektorin kehitykseen suunnattu Kaakkois-Euroopan eurooppalainen rahasto (EFSE) ja energiatehokkuuden rahoitusväline. Tällä tavoin IPA-tuella pyritään saavuttamaan kustannustehokkain avustusten ja lainojen yhdistelmä. Tähän yhteiseen toimintaan osallistuvat erityisesti Euroopan investointipankki ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki sekä muut kansainväliset rahoituslaitokset kuten Maailmanpankki ja Euroopan neuvoston kehityspankki.

3.6. Laajentumisen kansalaisilta saaman tuen varmistaminen

Tiedotus on EU:n laajentumisstrategian kulmakivi. Kansalaisille on tiedotettava paremmin laajentumisen eduista ja haasteista. Näkemykset aikaisemmista laajentumisista vaikuttavat julkiseen mielipiteeseen EU:ssa tulevasta laajentumista. On tärkeää kuunnella kansalaisia, vastata heidän huoliinsa ja antaa lisätietoja. EU:n on esitettävä enemmän asiatietoja laajentumisesta, jotta kansalaiset pystyvät näkemään sekä edut että haasteet selvemmin.

EU:lla on haasteellinen tehtävä tiedottaa laajentumisesta sekä jäsenvaltioissa että ehdokasmaissa ja mahdollisissa ehdokasmaissa.

Jäsenvaltioissa suurimpia haasteita ovat tiedottaminen viidennestä laajentumisesta, erityisesti sen vaikutuksesta taloudelliseen menestykseen ja EU:n maailmanlaajuisen roolin vahvistumiseen, ja nykyisen laajentumisprosessin etujen ja haasteiden korostaminen. EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden on annettava EU:n kansalaisille tietoja ehdokasmaista ja mahdollisista ehdokasmaista ja selitettävä, kuinka laajentuminen toimii asteittaisena ja huolellisesti valvottuna prosessina. Meidän on edistettävä vuoropuhelua laajentumiseen liittyvistä kysymyksistä kaikilla yhteiskunnan tasoilla.

Ehdokasmaissa ja mahdollisissa ehdokasmaissa suurimpia haasteita ovat sen korostaminen, että unioni on sitoutunut kyseisten maiden mahdolliseen EU-jäsenyyteen, ja kunkin maan edistymiselle kohti EU:ta, jota arvioidaan maan saavutusten perusteella, asetettujen ehtojen selittäminen. Kansalaisten on nähtävä, että eteneminen kohti EU:ta riippuu uudistusten nopeudesta kussakin maassa. Mitä nopeampi ja tehokkaampi uudistusprosessi on maissa, sitä nopeammin ne etenevät kohti jäsenyyttä ja kaikkia sen tuomia etuja. EU:n on tuettava näiden maiden hallituksia niiden pyrkimyksissä selittää EU:n luonnetta ja osoittaa, kuinka maan kansalaiset hyötyvät läheisimmistä suhteista EU:hun valmistauduttaessa jäsenyyteen. Kansalaisten on tiedettävä enemmän sellaisista eduista kuin liittymistä valmisteleva rahoitustuki ja tekninen neuvonta, viisumien myöntämisen helpottaminen ja stipendit.

Jotta laajentumisesta tiedottaminen olisi tehokkaampaa, komissio kehottaa jäsenvaltioiden sekä ehdokasmaiden ja mahdollisten ehdokasmaiden hallituksia laatimaan tiedotussuunnitelmat. Näissä suunnitelmissa olisi valittava kohdeyleisöksi politiikassa, tiedotusvälineissä, tiedemaailmassa ja liike-elämässä sekä työmarkkinaosapuolten ja nuorison keskuudessa vaikuttavat mielipidevaikuttajat. Myös komission uusi väline kansalaisyhteiskunnan kehityksen ja vuoropuhelun edistämiseksi auttaa tässä tehtävässä.

Jäsenvaltioiden on otettava vastuulleen päättämänsä politiikan selittäminen ja puolustaminen, vuoropuhelun edistäminen ja laajentumisesta saatavien etujen selittäminen. Myös Euroopan parlamentin ja kansallisten parlamenttien jäsenillä samoin kuin alueellisilla ja paikallisilla viranomaisilla ja kansalaisyhteiskunnan järjestöillä on merkittävä rooli. Näillä lähinnä kansalaisia olevilla toimijoilla on merkittävä rooli valveutuneen keskustelun aikaansaamiseksi laajentumisesta.

Komissio täydentää näitä toimia tiedottamalla EU:n laajentumispolitiikasta ja liittymistä valmistelevasta tuesta. Se vastaa myytteihin asiatiedoilla. Se käyttää täysimääräisesti edustustojaan jäsenvaltioissa ja lähetystöjään laajentumisprosessissa mukana olevissa maissa. Komissio pyrkii aloittamaan vuoropuhelun laajentumisesta tärkeimpien mielipidevaikuttajien kanssa ja käyttää sen pohjana vuonna 2007 useista menestyksekkäistä tiedotushankkeista, erityisesti kauppakamareiden ja opiskelijajärjestöjen kanssa järjestetyistä hankkeista, saamiaan kokemuksia.

4. Päätelmät ja suositukset

Edellä esitetyn analyysin perusteella komissio päättelee seuraavaa:

1) Laajentuminen on edistänyt koko maanosan rauhaa, demokratiaa ja vakautta ja tuonut selviä etuja kaupan ja investointien lisääntymisen ja talouskasvun nopeutumisen myötä. Unioni on nyt kilpailukykyisempi, ja se pystyy vastaamaan paremmin globalisaation haasteisiin. Laajentuminen on lisännyt EU:n painoarvoa maailmassa.

2) EU:n laajentuminen on huolellisesti valvottu prosessi, joka noudattaa Eurooppa-neuvoston joulukuussa 2006 määrittelemää uutta yksimielisyyttä. Tämä yksimielisyys perustuu sitoumusten vahvistamiseen, tasapuoliseen ja tiukkaan ehdollisuuteen ja kansalaisten parempaan tiedottamiseen yhdistettynä EU:n kykyyn ottaa vastaan uusia jäseniä. Nykyinen laajentumissuunnitelma kattaa Länsi-Balkanin maat ja Turkin, joille on annettu mahdollisuus liittyä EU:hun, kunhan ne täyttävät asetetut ehdot.

3) Komissio on toteuttanut toimenpiteitä laajentumisprosessin laadun parantamiseksi. Vaikeita uudistuksiin liittyviä kysymyksiä käsitellään nyt varhaisessa vaiheessa. Poliittisen ja taloudellisen vuoropuhelun ja laajentumisprosessin välinen kytkentä on varmistettu. Laajentumisneuvotteluissa käytetään nyt koko laajuudessaan hyväksi neuvottelulukujen aloittamista ja päättämistä koskevia edellytyksiä. Komissio edistää avoimuuden lisäämistä esimerkiksi julkistamalla arviointiraportit, ja se valmistelee ensimmäisiä vaikutustutkimuksia. Kukin maa etenee vaiheesta toiseen matkallaan kohti EU:ta, kun se on täyttänyt tarvittavat ehdot Länsi-Balkania koskevan vuoden 2005 etenemissuunnitelman mukaisesti.

4) Laajentumisprosessissa mukana olevien maiden edessä on vielä suuria haasteita. On tärkeää, että niiden liittymismahdollisuudet ovat jatkossakin näkyviä ja uskottavia. Kutakin maata arvioidaan sen omien ansioiden perusteella. Sellaisten peruskysymysten ratkaiseminen kuten valtiorakenteiden kehittäminen, oikeusvaltioperiaate, sovinnonteko ja hallinnon ja oikeuslaitoksen uudistaminen sekä korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta edellyttävät vielä lisätoimia. Hyvät naapuruussuhteet ovat edelleen avainasemassa.

5) Liittymisneuvottelut Kroatian kanssa ovat edenneet hyvin, ja niissä ollaan siirtymässä ratkaisevaan vaiheeseen. Tämä osoittaa koko alueelle, että unioniin liittyminen on todellinen mahdollisuus. Kroatian on vielä edistyttävä erityisesti oikeuslaitoksen ja hallinnon uudistamisen, vähemmistöjen oikeuksien, pakolaisten paluun sekä teräs- ja laivanrakennusteollisuuden rakenneuudistuksen aloilla.

6) Turkki on toteuttanut suuria uudistuksia sen jälkeen kun siitä tuli ehdokasmaa vuonna 1999. Viime vuonna Turkki koki perustuslaillisen kriisin, joka johti ennenaikaisiin parlamenttivaaleihin. Vaalit olivat vapaat ja rehelliset, ja uusi parlamentti edustaa maan poliittista monimuotoisuutta. Tasavallan presidentti valittiin valtiosäännön mukaisesti, ja siviilihallinnon ja armeijan välisissä suhteissa noudatetaan demokratian periaatteita. Turkin on nyt annettava uutta pontta poliittisille uudistuksilleen. Merkittäviä lisätoimenpiteitä on toteutettava viipymättä erityisesti sananvapauden (rikoslain 301 § ja muu relevantti lainsäädäntö) ja ei-islamilaisten uskonnollisten yhteisöjen oikeuksien alalla. Lisäparannuksia tarvitaan myös erityisesti oikeuslaitoksen uudistamisen, korruption torjunnan, naisten, lasten ja ammattiliittojen oikeuksien vahvistamisen, sivistyksellisten oikeuksien ja turvallisuusjoukkojen siviilivalvonnan aloilla.

Turkki ei ole täyttänyt assosiaatiosopimuksen lisäpöytäkirjan täysimääräistä ja syrjimätöntä täytäntöönpanoa koskevaa velvoitettaan eikä se ole edistynyt kahdenvälisten suhteiden normalisoinnissa Kyproksen tasavallan kanssa. Komissio jatkaa raportointiaan tulevissa vuosittaisissa kertomuksissaan Eurooppa-neuvoston 11. joulukuuta 2006 vahvistamien päätelmien mukaisesti.

7) Kosovon asema on selvennettävä mahdollisimman nopeasti. Tältä osin EU:n yksimielisyys on ratkaisevan tärkeä. Komissio tukee täysin troikan toimintaa. On löydettävä kestävä ratkaisu, joka takaa demokraattisen ja monietnisen Kosovon ja edistää alueellista vakautta.

8) Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on saavuttanut edistystä, mutta sen on edelleen nopeutettava uudistuksia tärkeimmillä aloilla. Albania ja Montenegro ovat edistyneet useilla aloilla, mutta niiden edessä on vielä suuria haasteita. Bosnia ja Hertsegovinan on vielä otettava täysi vastuu hallinnostaan, ja sen on edistyttävä erityisesti poliisivoimien uudistuksessa. Serbia on osoittanut, että sillä on hallinnolliset valmiudet edistyä huomattavasti EU:n jäsenyyden toteutumista kohden. Tästä on todisteena vakautus- ja assosiaatiosopimuksen teknisten neuvottelujen tehokas hoitaminen. Vakautus- ja assosiaatiosopimuksen allekirjoittaminen edellyttää kuitenkin vielä sitä, että Serbia tekee täyttä yhteistyötä kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa. Koko alueen on edistyttävä uudenaikaisten demokratioiden luomisessa ja vuoropuheluun ja suvaitsevaisuuteen perustuvan poliittisen kulttuurin kehittämisessä.

Tämän perusteella komissio toteaa seuraavaa:

(a) Komissio odottaa Kroatian kanssa käytävien liittymisneuvottelujen etenevän huomattavasti tulevan vuoden aikana, minkä seurauksena voidaan aloittaa erittäin monien neuvottelulukujen käsittely ja päättää lukuisten neuvottelulukujen käsittely toistaiseksi, jos maa jatkaa tarvittavia uudistuksia ja täyttää edellytykset.

(b) Komissio odottaa, että Turkin kanssa käytävissä liittymisneuvotteluissa edistytään vuoden aikana. Niiden neuvottelulukujen, joita koskevat tekniset valmistelut on saatu päätökseen, käsittely olisi aloitettava vahvistettujen menettelyjen mukaisesti.

Neuvottelujen tahti riippuu uudistusten tuloksista Turkissa. Turkin edistys voi saada uutta pontta, jos se onnistuu täyttämään neuvottelulukujen käsittelyn aloittamista koskevat edellytykset.

Komissio on ehdottanut neuvostolle, että sananvapautta koskevien Turkin rikoslain säännösten (301 § ja muut vastaavat) muuttamista olisi pidettävä edellytyksenä oikeuslaitosta ja perusoikeuksia koskevan keskeisen neuvotteluluvun avaamiselle.

Turkin olisi täytettävä assosiaatiosopimuksen lisäpöytäkirjan täysimääräistä ja syrjimätöntä täytäntöönpanoa koskevat velvoitteensa 11. joulukuuta 2006 annettujen neuvoston päätelmien mukaisesti. Ennen tätä kahdeksan neuvotteluluvun käsittelyä ei aloiteta.

(c) EU on valmis antamaan lisätukea vakauden edistämiseksi Kosovossa ja koko alueella ja vastaamaan kehitykseen käyttämällä täysipainoisesti poliittisia välineitään.

(d) Jos ehdot täytetään, vakautus- ja assosiaatiosopimukset voidaan saattaa päätökseen kaikkien Länsi-Balkanin maiden kanssa vuonna 2008 siten, että sopimukset on joko allekirjoitettu tai voimassa.

(e) Länsi-Balkanin maat ottavat vastuun alueellisesta yhteistyöstä siirryttäessä vakaussopimuksesta uuteen alueelliseen yhteistyöneuvostoon Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessin puitteissa. EU tukee jatkossakin paikallista vastuuta aloitteista alueellisessa yhteistyössä.

(f) Erityistä huomiota kiinnitetään ihmisten välisen kanssakäymisen edistämiseen Länsi-Balkanin maiden ja EU:n välillä. Komissio käynnistää vuoropuhelun Länsi-Balkanin maiden kansalaisten viisumivapaudesta seuraavana vaiheena viisumien myöntämisen helpottamista ja takaisinottoa koskevien sopimusten tekemisen jälkeen.

(g) Vuoden 2008 alussa komissio antaa tiedonannon, jossa arvioidaan kehitystä ja esitetään, kuinka Länsi-Balkanin maiden lähentämistä EU:hun koskevan Thassalonikin toimintasuunnitelman ja Salzburgin tiedonannon täytäntöönpanossa olisi edettävä.

(h) Komissio ehdottaa nyt uudistettuja liittymiskumppanuuksia ja Eurooppa-kumppanuuksia, joissa vahvistetaan tarkistetut ensisijaiset uudistustavoitteet. Valtiorakenteiden kehittämistä, hallintotapaa sekä hallinnon ja oikeuslaitoksen uudistamista koskevat peruskysymykset on ratkaistava varhaisessa vaiheessa.

(i) Nämä ensisijaiset tavoitteet otetaan huomioon ohjelmoitaessa rahoitustukea uuden liittymistä valmistelevan tukivälineen (IPA) puitteissa. Komissio perustaa IPA:n yhteyteen myös rahoitusvälineen vuoropuhelun ja kansalaisyhteiskunnan kehityksen edistämiseksi, erityisesti valmiuksien kehittämisen ja vaihto-ohjelmien kautta. Se varmistaa paremman koordinoinnin muiden avunantajien kanssa ja lisää yhteistyötä Euroopan investointipankin sekä Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin ja muiden kansainvälisten rahoituslaitosten kanssa.

(j) On olennaista varmistaa kansalaisten tuki laajentumiselle. On tärkeää kuunnella kansalaisia ja vastata heidän huoliinsa antamalla selkeitä asiatietoja. Vastuu laajentumista koskevasta tiedottamisesta on yhteinen. Se edellyttää jäsenvaltioiden aktiivista osallistumista. Komissio tekee jatkossakin osansa yhdessä Euroopan parlamentin, kansallisten, alueellisten ja paikallisten viranomaisten sekä kansalaisyhteiskunnan kanssa.

LIITE

Albaniaa, Bosnia ja Hertsegovinaa, Kroatiaa, entistä Jugoslavian tasavaltaa Makedoniaa, Montenegroa, Serbiaa, Kosovoa [8] ja Turkkia koskevat päätelmät

Albania

Poliittisin arviointiperustein arvioituna käy ilmi, että Albania on edistynyt jonkin verran demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen juurruttamisessa. Albania on säilyttänyt roolinsa alueellisen vakauden ylläpitäjänä. Demokratiakulttuuria ja erityisesti eri osapuolten välistä rakentavaa vuoropuhelua on kuitenkin kehitettävä, jotta poliittinen järjestelmä voisi toimia tehokkaasti ja avoimesti. Parlamentin on ryhdyttävä merkittäviin lisätoimiin uudistusten läpiviemiseksi. Yksi merkittävimpiä haasteita on korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta.

Demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen juurruttamisessa on edistytty jonkin verran. Albanian parlamentti on hoitanut perustuslaillisen tehtävänsä uuden presidentin valinnassa. Poliittisten puolueiden jatkuva yhteistyöhaluttomuus on kuitenkin jarruttanut varsinkin vaaleihin ja oikeudenkäyttöön liittyviä uudistuksia. Albania on edistynyt jonkin verran hallintorakenteiden lujittamisessa, mikä on välttämätöntä sen EU:lle antamien sitoumusten täyttämiseksi ja maan kehitystarpeisiin vastaamiseksi. Koordinoinnissa ja valmiuksissa on runsaasti kehittämisen varaa, ja strategiasuunnittelua on parannettava. Vaihtuvuus Albanian julkishallinnossa on vähentynyt. Tehokkuuden ja puolueettomuuden varmistamiseksi tarvitaan kuitenkin järeitä toimia, joista yksi on virkamieslain täysimääräinen täytäntöönpano. Julkishallintoministeriön vaikutusvaltaa on lisättävä. Julkishallinnon henkilöstöjohtamisessa on edelleen mittavia puutteita.

Oikeuslaitoksen uudistamisessa edistyminen on ollut rajallista. Tuomareihin sovellettavat arviointimenettelyt ovat parantuneet, tuomioistuinlaitosta on järkeistetty ja tuomioiden täytäntöönpano on nopeutunut jonkin verran. Oikeuslaitoksen toiminta on kuitenkin edelleen heikolla pohjalla korruption takia ja koska oikeuslaitoksen riippumattomuudessa, avoimuudessa ja tehokkuudessa on puutteita. Lainsäädäntö, jolla näihin haasteisiin pyritään vastaamaan, on lykkääntynyt.

Hallitus on omaksunut strategisen lähestymistavan korruption torjuntaan, joka on yksi Eurooppa-kumppanuuden tärkeimmistä ensisijaisista tavoitteista. Julkisia hankintoja koskevaan lainsäädäntöön on tehty parannuksia. Korruptiotutkimusten seurauksena on pidätetty joitakin korkeita virkamiehiä. Korruptio on kuitenkin erittäin vakava ja laajalle levinnyt ongelma, jonka ratkaisemiseksi tarvitaan vielä mittavia ponnisteluja sen kaikilla osa-alueilla tuomioistuinten vastuu ja puolueiden rahoituksen avoimuus mukaan luettuina.

Ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen suojelun osalta on edistymistä on tapahtunut jonkin verran. Albania on lakkauttanut kuolemanrangaistuksen kaikissa olosuhteissa. Verikostoon yllyttäjiä varten on nyt uusi laki. Syyttäjäkunnalle ja rikospoliisille annetuissa ohjeissa korostetaan sitä, että ihmisoikeuksia on kunnioitettava rikosoikeudellisissa menettelyissä. Vankilaolosuhteissa on yhä runsaasti toivomisen varaa. Vankilaolot ovat kohentuneet jossain määrin, ja useimmat tutkintavangit on siirretty heille varta vasten osoitettuihin tiloihin vankiloissa. Vankiloissa on kuitenkin edelleen liikaa vankeja niiden kapasiteettiin nähden. Ihmisoikeuksia koskevien sääntöjen noudattamista on tehostettava huomattavasti ja kyseisten oikeuksien loukkauksiin syyllistyvät on pantava järjestelmällisesti syytteeseen. Maksuttoman oikeusavun antamista koskevassa lainsäädännössä on edelleen puutteita.

Albania on onnistunut edistämään jonkin verran sananvapautta, joka on sekin yksi Eurooppa-kumppanuuden tärkeimmistä ensisijaisista tavoitteista. Uuden yleisradiotoimintaa koskevan lain laatimisesta on tehty toimintasuunnitelma. Yleisradioyhtiön hallintoneuvostoon kuuluu nyt kansalaisyhteiskunnan edustajia. Alan kilpailuedellytykset ovat parantuneet. Toimilupia ja veronkannon tehostamista koskevat hallituksen päätökset ovat kuitenkin johtaneet syytöksiin puolueellisuudesta. Tarvitaan uusia, yksimielisyyteen perustuvia ja paremmin koordinoituja uudistuksia, joiden kohteena on erityisesti lähetystoiminta ja tiedotusvälineiden omistusjärjestelyjen avoimuus. Lisäksi on tehostettava jo annetun lainsäädännön täytäntöönpanoa.

Kansalaisyhteiskuntaa edustavia järjestöjä koskeva lainsäädäntökehys on suotuisa. Kansalaisjärjestöt ovat kuitenkin heikkoja: ne eivät osallistu riittävästi politiikantekoon, ja niiden resurssit, organisatoriset valmiudet, edunvalvontataidot ja alueelliset yhteydet ovat puutteellisia.

Naisten oikeuksien vahvistamisessa on edistytty jonkin verran. Uudella lainsäädännöllä on puututtu perheväkivaltaan ja perustettu uusi ministeriötason osasto tasa-arvokysymysten käsittelyyn. Naisten suojelu kaikenlaiselta väkivallalta on kuitenkin edelleen riittämätöntä. Lainsäädäntöä on parannettava ja se on pantava täysimääräisesti täytäntöön. Myös lasten oikeuksien parantamisessa edistytty jonkin verran. Nuoriso-oikeutta, lasten oikeuksien valvontaa ja perusasteen koulutusta on tehostettu. Uusien edistysaskelten hidasteena ovat viiveet keskeisen lainsäädännön (erityisesti vastasyntyneiden rekisteröinti) antamisessa ja resurssien puute. Sosiaalipalvelut ovat parantuneet jonkin verran, muun muassa eri väestöryhmille suunnattuja varoja on lisätty. Vähäosaisille ja vajaakuntoisille suunnatut tukitoimet ovat kuitenkin vähäisiä. Parempiin tuloksiin voitaisiin päästä, jos valtion virastojen toimintaa koordinoitaisiin paremmin.

Omistusoikeuksien – nekin Eurooppa-kumppanuuden tärkeimpiä ensisijaisia tavoitteita – parantamisessa on edistytty. Hallitus on omaksunut strategian, jolla kiinteistöjen ensirekisteröintiä, palauttamista ja korvaamista sekä luvatta rakennettujen rakennusten laillistamista säätelevät prosessit kytketään toisiinsa. Palautusten ja korvausten parempi hallinnointi on hieman nopeuttanut valitusten käsittelyä, mutta prosessi on edelleen hidas. Rekisteröintejä, palautuksia, korvauksia ja laillistamisia on koordinoitava asianmukaisesti ja niihin liittyvien valitusten käsittelyä on nopeutettava.

Albania on toteuttanut joitakin toimenpiteitä vähemmistöjen suojelusta antamiensa sitoumusten täyttämiseksi. Kyseisillä toimilla tuetaan vähemmistökielten ja perinteisten paikannimien käyttöä. Eri vähemmistöryhmien kokoa ja tilannetta koskevien luotettavien tietojen puuttuminen estää kuitenkin tilannetta kehittymästä parempaan suuntaan. Romanien tilanteen parantamiseksi on ryhdytty joihinkin toimiin, mutta niiden vaikutukset ovat jääneet rajallisiksi. Romanien elinolot ovat edelleen ankeat, ja heitä syrjitään koulutuksessa, sosiaaliturvassa, terveydenhoidossa, asumisessa ja työhönotossa.

Mitä tulee alueellisiin kysymyksiin ja kansainvälisiin velvoitteisiin, Albania on edelleen pitänyt yllä hyviä kahden- ja monenvälisiä suhteita muihin Länsi-Balkanin maihin ja sen naapurustossa sijaitseviin EU:n jäsenvaltioihin. Maa on edelleen aktiivinen toimija alueellisessa yhteistyössä osallistumalla Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessiin (SEECP) sekä alueellisen yhteistyöneuvoston ja muutetun Keski-Euroopan vapaakauppasopimuksen (CEFTA) toimintaan. Albanian kanta Kosovon lopulliseen asemaan on pysynyt rakentavana, mikä on ollut omiaan edistämään alueen vakautta. Kansainvälisen rikostuomioistuimen toimintaan liittyvä kahdenvälinen immuniteettisopimus, jonka Albania on tehnyt Yhdysvaltojen kanssa, on ristiriidassa EU:n asiaa koskevan yhteisen kannan ja johtoperiaatteiden kanssa.

Albanian talous on jatkanut voimakasta kasvua. Kansantalous on pysynyt vakaana, mutta ulkoiset vajeet ovat kasvaneet entisestään, mikä selittyy lähinnä energiasektorin kriisillä. Oikeusvaltioperiaatteen puutteellinen soveltaminen haittaa edelleen markkinatalouden sujuvaa toimintaa ja vaikuttaa liiketoimintaympäristöön. Heikot infrastruktuurit ja energiatoimitusten epävarmuus ovat edelleen hidastaneet talouden kehittymistä.

Taloudellisin arviointiperustein arvioitaessa Albania on edistynyt pyrkimyksissään luoda toimiva markkinatalous. Tuntuvia lisäuudistuksia tarvitaan, jotta maa voisi pitkällä aikavälillä selvitä kilpailun ja markkinavoimien paineista unionissa.

Poliittinen konsensus talouspolitiikan olennaisista osista on yleisesti ottaen pysynyt muuttumattomana. Kansantalous pysyi pääpiirteissään vakaana. Talouskasvu jatkui voimakkaana energiapulasta huolimatta. Rahapolitiikka on jatkunut uskottavana, minkä ansiosta inflaatio on pysynyt erittäin matalana. Rekisteröity työttömyys on edelleen korkea, mutta se jatkaa laskuaan. Julkisen talouden tulokehitys on pääpiirteissään ollut tavoitteiden mukaista, ja talousarvion toteutus on tehostunut. Julkisen talouden uudistuksia on viety eteenpäin, mutta riskejä on edelleen olemassa. Yleisesti ottaen makrotalouspolitiikka on ollut tyydyttävää. Yksityistämisessä oli merkittäviä viiveitä vuonna 2006, mutta kehitys vauhdittui vuonna 2007. Yksityisomistuksessa oleva pankkisektori on kasvamassa ja yleisesti ottaen terveellä pohjalla. Luottoekspansio on jatkunut vahvana. Pankkitarkastuksen sääntelyjärjestelmä on pitkälle kehittynyt. Samoin kaupan yhdentyminen EU:n kanssa on edennyt suhteellisen pitkälle.

Ulkoiset vajeet ovat kuitenkin kasvaneet entisestään, mikä johtuu pääasiassa energiasektorilla ilmenneistä ongelmista. Tuomioistuinten päätösten täytäntöönpanossa ja omistusoikeuksien määrittämisessä on edistytty jonkin verran, mutta puutteet oikeuslaitoksen toiminnassa ja lakien täytäntöönpanossa vaikuttavat kielteisesti liiketoimintaympäristöön. Vaikka yritysten rekisteröintimenettelyihin on tehty parannuksia, hallinnolliset heikkoudet haittaavat markkinoille tuloa ja markkinoilta poistumista. Muiden rahoitusalan toimijoiden kuin pankkien valvonnassa on edistytty jonkin verran, mutta siinä on edelleen parantamisen varaa erityisesti eläkerahastojen osalta. Rakennetyöttömyys vaivaa edelleen. Kehittynyt yksityissektori voisi edistää maan talouskehitystä, mutta pätevän henkilöstön puute ja heikot infrastruktuurit jarruttavat yksityissektorin kehittämistä. Syvään juurtuneet puutteet lainvalvonnassa ja sääntelykehyksessä ruokkivat laajalle levinnyttä epävirallista sektoria, mikä puolestaan kaventaa veropohjaa, heikentää valtion talouspoliittisia toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa kielteisesti liiketoimintaympäristöön.

Albania on edistynyt pyrkimyksissään lähentää lainsäädäntöään, politiikkojaan ja valmiuksiaan eurooppalaisiin normeihin ja aloittanut kaupan alan sitoumuksia koskevan väliaikaisen sopimuksen täytäntöönpanon. Joillakin aloilla – esimerkiksi tulli, kilpailu ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta – edellisvuosien uudistustahti on jatkunut, kun taas toisilla, kuten energian, liikenteen sekä teollis- ja tekijänoikeuksien aloilla, edistyminen on ollut rajallista. Uudistusten ajaminen eläinlääkinnän ja kasvinsuojelun valvonnan kaltaisilla aloilla on äärimmäisen tärkeää, jotta vakautus- ja assosiaatiosopimusta voitaisiin hyödyntää täysimääräisesti. Vakautus- ja assosiaatiosopimuksen muihin kuin kauppaa koskeviin määräyksiin liittyvät hallinnolliset valmiudet samoin kuin lakien tosiasiallinen täytäntöönpano ovat haasteita, joihin Albanian on vastattava, jotta vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanossa tapahtuisi vakaata edistymistä.

Sisämarkkinoiden toteutus on joiltakin osin edennyt, mutta Albanian on ryhdyttävä lisätoimiin siihen liittyvien, vakautus- ja assosiaatiosopimuksesta johtuvien velvoitteiden täyttämiseksi. Edistyminen on ollut hyvää standardien käyttöönotossa ja tuotteiden hyväksymisessä. Metrologiaan ja markkinoiden valvontaan liittyviä valmiuksia ollaan lisäämässä, mutta lisäksi tarvitaan lainsäädännöllisiä parannuksia. Kuluttajansuojaa on parannettava valitusten käsittelyn ja riitojenratkaisun osalta. Omistusoikeuksiin liittyvät epävarmuudet ovat sijoittautumisen esteenä. Pääomanliikkeisiin sovelletaan edelleen joitakin rajoituksia.

Tullin tietokoneistamisessa on edistytty, ja se on auttanut Albaniaa tehostamaan liitännäistoimenpiteitä koskevien vakautus- ja assosiaatiosopimuksen määräysten täytäntöönpanoa. Tullitulojen kasvu on jatkunut. Albania on toteuttanut väliaikaisessa sopimuksessa määrätyt tullinalennukset. Infrastruktuuria on kuitenkin parannettava ja käytäntöjä lähennettävä EU:n käytäntöihin. Verohallintoa on järkeistetty, ja tietokoneistamisessa ja verovalitusten käsittelyssä on tapahtunut edistystä. Veronkanto on kuitenkin edelleen heikkoa. Tilanteen korjaamiseksi tarvitaan kokonaisvaltainen veronkanto- ja verovalvontastrategia, ja alan lainsäädäntöä ja käytäntöjä on lähennettävä EU:n vastaaviin.

Kilpailuasioissa on edistytty. Kilpailuviranomaista (ACA) on vahvistettu. Se on arvioinut useita yrityskeskittymäilmoituksia ja määrännyt sakkoja kilpailusääntöjen rikkomisesta. ACA:n henkilöstön kouluttamiseksi on kuitenkin ryhdyttävä lisätoimiin. Albania on edistynyt vakautus- ja assosiaatiosopimuksesta johtuvien, valtiontukea koskevien velvoitteiden noudattamisessa. Talousministeriön alaiselle valtiontukivirastolle on annettu itsenäisyys raportoinnin osalta. Valtiontukivirasto on jatkanut valtiontukiohjelmien arviointia ja saattanut niitä koskevan rekisterin ajan tasalle.

Julkisista hankinnoista on annettu uutta lainsäädäntöä, joka on lähempänä EU:n normeja. Julkisten hankintojen keskusvirastoa on vahvistettu, mutta sen hallinnollisia valmiuksia on parannettava, jotta se voi panna uuden lainsäädännön asianmukaisesti täytäntöön. Muutoksenhakumenettelyjen puolueettomuus on voitava taata. Mitä tulee teollis- ja tekijänoikeuksiin, tekijänoikeusvirasto on aloittanut toimintansa ja Albania on ratifioinut teollismallien rekisteröintiä koskevat kansainväliset sopimukset. Teollis- ja tekijänoikeuksien noudattamisen valvonta on kuitenkin edelleen heikkoa. Patentti- ja tavaramerkkivirastolta ja tekijänoikeusvirastolta puuttuvat tehtävien hoidossa tarvittavat resurssit ja asiantuntemus. Teollisoikeuksien osalta tarvitaan uutta, eurooppalaisten normien mukaista lainsäädäntöä. Väliaikaisesta sopimuksesta johtuvien, teollis- ja tekijänoikeuksia koskevien velvoitteiden täyttämisessä on vielä paljon tehtävää.

Työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaa koskevien eurooppalaisten normien omaksumisessa on edistytty jonkin verran. Muita heikommassa asemassa olevien väestöryhmien työllistymisen edistämiseksi on perustettu ohjelmia, ja työsuojelutarkastusta koskevan lain säätämisen myötä alan institutionaalinen kehys ja sääntelyjärjestelmä ovat parantuneet. Työsuojeluhallinnon valmiudet ovat kuitenkin rajalliset, ja työterveyden ja –turvallisuuden taso on edelleen alhainen. Puutteelliset tieto- ja hallinnointijärjestelmät vaikeuttavat sekä diagnoosin tekemistä sosiaalisesta kehitysasteesta ja työllisyystilanteesta että tarkoituksenmukaisten strategioiden laatimista työllisyyden ja sosiaalisen osallisuuden kohentamiseksi. Koulutusta koskevien eurooppalaisten normien omaksumisessa on tapahtunut jonkin verran edistymistä. Talousarvioon sisältyviä koulutusmäärärahoja on lisätty tuntuvasti. Korkea-astetta edeltävää koulutusta ja ammattikoulutusta koskevien kansallisten strategioiden täytäntöönpano on aloitettu, ja korkeakoulutuksesta on annettu uusi laki.

Joidenkin alakohtaisten politiikkojen osalta on havaittavissa edistystä. Mitä tulee teollisuuteen ja pk-yrityksiin, yritysten rekisteröinnin helpottamiseksi on perustettu kansallinen rekisteröintikeskus. Pk-yritysten kilpailukyvyn edistämiseksi on laadittu strategia. Toimintasuunnitelma, jolla halutaan puuttua epäviralliseen talouteen ja poistaa investointien tiellä olevia hallinnollisia esteitä, on saatettu ajan tasalle. Maahan on perustettu vientitakuurahastoja. Epäviralliseen talouteen puuttumiseksi tarvitaan kuitenkin lisätoimia, ja liiketoimintaedellytyksissä on parantamisen varaa. Edistyminen maatalouden alalla on ollut rajallista. Tuotannon lisäämiseksi on otettu käyttöön joitakin kannustimia, mutta maatalouden kilpailukyky on edelleen heikko. EU:n normien noudattaminen eläinlääkintä- ja kasvinsuojelualalla on edelleen heikkoa, vaikka se on ennakkoehto vakaus- ja assosiaatiosopimuksessa ja väliaikaisessa sopimuksessa vahvistetuille kaupan alan myönnytyksille. Kalastuksen valvonnan ja tarkastusten osalta on tapahtunut jonkin verran edistymistä, mutta ryöstökalastus ja laiton kalastus jatkuvat.

Ympäristöasioissa on edistytty jonkin verran horisontaalisen lainsäädännön osalta, mutta täytäntöönpano on edelleen puutteellista. Jätehuolto ja veden laatu edellyttävät lisätoimia. Hallinnollisia valmiuksia on parannettava, jotta osaksi kansallista lainsäädäntöä jo saatettu yhteisön säännöstö voidaan panna täytäntöön. Liikenteen alalla edistys on ollut rajallista. Albania on ratifioinut sopimuksen Euroopan yhteisen ilmailualueen perustamisesta ja valmistelee nyt sen ensimmäisen siirtymävaiheen toteutusta. Albania osallistuu aktiivisesti keskeisen alueellisen liikenneverkon kehittämiseen ja Kaakkois-Euroopan liikenneobservatorion toimintaan, ja se onkin hyväksynyt järjestyksessä toisen viisivuotissuunnitelman, joka kattaa vuodet 2007–2011. Meriliikenteen turvallisuutta on parannettava tuntuvasti.

Energian suhteen Albania ei ole pystynyt takaamaan sähkön toimitusvarmuutta. Energiayhteisösopimuksessa asetettujen vaatimusten täyttämiseksi on tehtävä hartiavoimin töitä. Koska Albania on energiayhteisösopimuksen sopimuspuoli, sen on aloitettava EU:n energialainsäädännön täytäntöönpano heinäkuussa 2007. Vaikka jonkin verran onkin edistytty – esimerkkeinä uusi laki vesivoimaan perustuvan sähköntuotannon toimiluvista ja maksujen perinnän tehostuminen vähäisessä määrin – energiasektorin tila on edelleen kriittinen. Sen seurauksena maan sosiaalinen ja taloudellinen kehitys on vaikeutunut.

Albanian vakautus- ja assosiaatiosopimuksen yhteydessä antamien, tietoyhteiskuntaa ja tiedotusvälineitä koskevien sitoumusten täyttäminen ei etene aikataulussa. Markkinoiden vapauttaminen sähköisen viestinnän ja tietotekniikan aloilla on vasta aluillaan. Sääntelykehys ei vastaa vielä yhteisön säännöstöä, ja televiestintäalan sääntelyelimen valmiuksia on parannettava. Varainhoidon valvonnan alalla on annettu uusi laki sisäisistä tarkastuksista. Tarkastuksista vastaava virkakunta on vielä luomatta. Tilastoissa on tapahtunut kohtuullista edistymistä. Suurin osa tärkeimmistä tilastoluokituksista on otettu käyttöön, ja ne vastaavat EU:n normeja.

Oikeus-, vapaus- ja turvallisuusasioissa edistymistä on tapahtunut joillakin osa-alueilla. Kokonaisuutena tarkasteltuna parannuksia tarvitaan kuitenkin lisää. Viisumien myöntämiseen ja diplomaatti- ja virkapassien turvallisuuteen liittyvä tekniikka on parantunut. EU:n ja Albanian välillä on allekirjoitettu viisumien myöntämisen helpottamista koskeva sopimus. Albanian on myönnettävä EU:n vaatimusten mukaisia biometrisiä passeja. Ulkomaalaislakiin tarvitaan lisämuutoksia, jotta se vastaisi EU:n normeja.

Rajavalvonta on parantunut uuden infrastruktuurin, laajennettujen tietoliikenneyhteyksien sekä eri viranomaisten välisen yhteistyön ja rajat ylittävän poliisiyhteistyön ansiosta. Hallitus on hyväksynyt yhdennettyä rajaturvallisuutta koskevan strategian. Rajanylityspaikkojen infrastruktuuri ei kuitenkaan vastaa vieläkään EU:n vaatimuksia. Turvapaikka-asioita koskeva lainsäädäntö vastaa kansainvälisiä normeja, mutta sen täytäntöönpano on edelleen heikoissa kantimissa, ja yhtenäinen turvapaikkastrategia puuttuu. Kansallisen muuttoliikestrategian täytäntöönpanoa valvomaan on perustettu yksikkö. Maahanpyrkijöihin kohdistuvat tarkastukset rajoilla ovat tehostuneet, mutta parantamisen varaa on edelleen runsaasti. Albania on allekirjoittanut Itävallan kanssa tehdyn takaisinottoa koskevan pöytäkirjan EY:n ja Albanian vuonna 2006 tekemän takaisinottosopimuksen nojalla. Tiedonhallintaa ja yhteistyötä naapurimaiden kanssa on kuitenkin tehostettava. Rajapoliisilla on oltava riittävästi pysyvää henkilöstöä, erityisesti EY:n ja Albanian takaisinottosopimuksen asianmukaisen täytäntöönpanon varmistamiseksi.

Pankkijärjestelmää käytetään tehokkaammin rahanpesun torjuntaan; suurin osa julkishallinnon palkoista maksetaan nyt pankkeihin. Varastettujen tavaroiden hallussapidosta on tehty rikos. Sisäministeriöllä, valtiovarainministeriöllä, syyttäjänvirastolla ja valtion tiedustelupalvelulla on nyt yhteinen tutkintayksikkö. Konkreettiset tulokset rahanpesun torjunnasta ovat kuitenkin jääneet laihoiksi. Parantamista on lainsäädännössä, tutkintaresursseissa ja –asiantuntemuksessa, teknisessä tuessa ja instituutioiden välisessä yhteistyössä.

Eri viranomaistahoja yhdistäviä huumausaineiden torjuntaryhmiä hyödynnetään aiempaa enemmän. Yhteistyö ulkomaisten kumppanien kanssa on paranemaan päin. Takavarikoiduille huumeille ollaan rakentamassa asianmukaisia säilytystiloja. Huumausaineiden kauppa on kuitenkin edelleen vakava ongelma. Huumausaineita on takavarikoitu paljon, mutta määrät ovat silti pieniä suhteessa määriin, joita Albanian kautta arvioidaan kulkevan. Asianmukaisten syytteiden nostamiseksi huumekauppiaita ja korruptoituneita viranhaltijoita vastaan tarvitaan määrätietoisempia toimia sekä tehostettua yhteistyötä poliisin ja tuomioistuinlaitoksen välillä. Huumeiden salakuljetuksen havaitsemiseksi rajoilla tarvitaan tehokkaampia toimenpiteitä ja laitteita.

Uusi poliisilaki on hyväksytty, ja sen myötä poliisin ja politiikan toisistaan erillään pitämisen pitäisi helpottua. Poliisiyhteistyötä Kaakkois-Euroopassa koskeva sopimus on nyt ratifioitu, ja Europolin kanssa tehty strateginen sopimus tehostaa osaltaan kansainvälistä yhteistyötä. Poliisin henkilöstöä on kuitenkin vähennetty ilman, että on riittävässä määrin huolehdittu avainasemassa olevien yksikköjen kapasiteetin säilymisestä ja niiden toiminnan jatkumisesta. Puutteellinen viestintä poliisin ja syyttäjäkunnan välillä haittaa edelleen hyvien tulosten syntymistä tutkinnan ja syytteeseenpanon osalta. Poliisihallintoa ja sisäisen tarkastuksen rakenteita on vahvistettava.

Järjestäytynyt rikollisuus on yhä erittäin vakava ongelma. Sen torjumiseksi on tehty muutamia paljon julkisuutta saaneita pidätyksiä. Poliisin toiminta vakavissa rikoksissa on tehostunut. Uusia taktiikkaa ja tutkintaa tukevia välineitä on otettu käyttöön. Yhteistyö Interpolin kanssa on parantunut, minkä johdosta muutamia kansainvälisiä pidätysmääräyksiä on pantu täytäntöön. Useiden kansainvälisten pidätysmääräysten tiimoilta ei kuitenkaan ole ryhdytty toimiin. Korruptio ja heikko todistajansuojelu vesittävät edelleen toimintaa järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. IT-ongelmat haittaavat puolestaan rikostiedustelua. Autovarkauksia koskeva yhteistyö naapurimaiden kanssa on parantunut, mutta kotimainen viranomaisyhteistyö on heikkoa, mikä nakertaa toiminnan tehoa.

Albania on jatkanut määrätietoisesti tutkintaa ja syytteeseenpanoa ihmiskaupan kitkemiseksi. Rajavalvonta on jossain määrin tehostunut ja kansainvälinen yhteistyö lisääntynyt. Albania on kuitenkin edelleen merkittävä kauttakulkumaa, ja prostituutioon liittyvä ihmiskauppa maan sisällä on lisääntynyt. Koska todistajansuojelu on heikoissa kantimissa, vain harvat uhrit ovat valmiita todistamaan ihmiskauppiaita vastaan. Puutteellinen koordinointi vaikeuttaa ihmiskaupan kansallisen torjuntastrategian täytäntöönpanoa.

Yhteistyö terrorismin torjunnassa toimii nyt paremmin poliisin ja tiedustelupalvelun välillä. Yhteistyö kansainvälisten toimijoiden kanssa on sekin toiminut hyvin. Albania on säätänyt yhteisön säännöstön mukaisen lain puolustustarvikkeiden vientivalvonnasta. Terrorismin torjunnan asiantuntijoille ja tutkijoille annettava koulutus ja heidän käytössään olevat välineet eivät kuitenkaan vastaa tarpeita.

Lakia henkilötietojen suojasta ollaan tarkistamassa sen saattamiseksi eurooppalaisten normien mukaiseksi. Vielä on kuitenkin perustamatta riippumaton tietosuojaviranomainen, jolla on tarvittavat toimivaltuudet ja resurssit.

Bosnia ja Hertsegovina

Bosnia ja Hertsegovinan edistyminen poliittisten arviointiperusteiden täyttämisessä on hidastunut. Monimutkaiset institutionaaliset järjestelyt, piittaamattomuus Daytonin/Pariisin rauhansopimuksesta ja kansallismielinen retoriikka ovat horjuttaneet maan uudistusohjelmaa. Eurooppa-kumppanuuden tärkeimpiä ensisijaisia tavoitteita ei ole vielä saavutettu. Bosnia ja Hertsegovinan poliittiset johtajat eivät ole onnistuneet uudistamaan poliisivoimia. Se, että tässä ja useissa muissa tärkeissä kysymyksissä ei ole edistytty, viivästyttää vakautus- ja assosiaatiosopimuksen tekemistä.

Demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen alalla on edistytty vähän. Bosnia ja Hertsegovinan hallintojärjestelmään osallistuu edelleen paljon kansainvälisiä toimijoita. Korkean edustajan/EU:n erityisedustajan toimisto on tehnyt tiivistä yhteistyötä Euroopan komission kanssa Bosnia ja Hertsegovinan lähentämiseksi EU:hun. Bosnia ja Hertsegovinan viranomaiset eivät kuitenkaan ole osoittaneet olevansa valmiita lisäämään poliittista sitoutumista ja vastuunottoa. Valtiollisten instituutioiden tehokkaan toiminnan varmistamiseksi on toteutettava kiireellisiä toimenpiteitä. Rauhan täytäntöönpanoneuvosto päätti lykätä korkean edustajan toimiston sulkemista 30. kesäkuuta 2008 asti ja tarkastella tilannetta uudelleen helmikuussa 2008.

Lokakuun 2006 vaalit noudattivat yleisesti ottaen kansainvälisiä normeja. Serbitasavallan hallitus muodostettiin marraskuussa, mutta valtion tason hallituksen ja Bosnia ja Hertsegovinan federaation hallituksen muodostaminen vei yli neljä kuukautta. Valtion tason parlamentin teknisten ja henkilöstöresurssien parantamisessa on edistytty jonkin verran, mutta tärkeitä valiokuntia, kuten Euroopan integraatiota käsitelevää valiokuntaa, on edelleen vahvistettava. Valtion ja entiteettien välisen koordinoinnin parantamisessa ei ole edistytty. Täytäntöönpano- ja lainsäädäntöelinten yleinen toimintakyky on edelleen heikko. Perustuslain uudistusta koskevat neuvottelut ovat pysähtyneet.

Julkishallinnon alalla on tapahtunut jonkin verran edistystä mutta merkittävät lisäponnistukset ovat välttämättömiä. Julkishallinnon uudistuksesta vastaavaa koordinointitoimistoa on vahvistettu ja julkishallinnon uudistamista koskevan strategian täytäntöönpano on aloitettu. Kyseisen strategian täytäntöönpano on yksi Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisista tavoitteista. EU:n tukema julkishallinnon uudistusrahasto on perustettu. Julkisen hallinnon virastot ovat parantaneet tehokkuuttaan ja valtion tason ministeriöiden ja instituutioiden varustelussa on edistytty, erityisesti henkilöstön ja toimistotilojen osalta. Julkishallintoa koskevan kansallisen strategian asianmukaisen täytäntöönpanon varmistaminen ja edistyminen tehokkaan, ammattimaisen, vakaan, avoimen ja vastuuvelvollisen virkamieskunnan luomisessa edellyttävät yhä toimenpiteitä.

Bosnia ja Hertsegovina on saavuttanut edistystä oikeuslaitoksen alalla ja pienentänyt oikeuslaitoksen riippuvuutta kansainvälisestä yhteisöstä korvaamalla kansainvälisiä tuomareita ja syyttäjiä paikallisilla. Oikeuslaitosjärjestelmän pirstaleisuus ja erot oikeudellisessa kehyksessä haittaavat edelleen oikeuslaitoksen toimintaa. Oikeuslaitosjärjestelmän riippumattomuutta ja tehokkuutta on lisättävä edelleen. Valtiollinen sotarikostuomioistuin toimi edelleen tehokkaasti. Rikollisten syytteeseenasettamista on kuitenkin lisättävä entiteettien tasolla.

Bosnia ja Hertsegovina on edistynyt hieman korruption torjunnassa, mutta korruptio on edelleen laajalle levinnyttä ja muodostaa vakavan ongelman. Kansallista korruption vastaista strategiaa ei ole pantu asianmukaisesti täytäntöön. Korruption torjunta edellyttää päättäväisempiä toimia.

Ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen suojelun alalla on edistytty vähän. Kansainvälisten ihmisoikeussopimusten täytäntöönpanoa on yleisesti ottaen parannettava eikä Bosnia ja Hertsegovinan lainsäädäntöä ole vielä saatettu täysin yhdenmukaiseksi Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa. Lainvalvontaviranomaisten harjoittaman pahoinpitelyn estämisessä ja rankaisematta jättämisen torjunnassa on edelleen parantamisen varaa samoin kuin oikeussuojan saatavuuden varmistamisessa ja yhdenvertaisuuden takaamisessa lain edessä. Vankilajärjestelmän toimintaa on parannettava yleisesti ottaen, vankien huonot elinolosuhteet mukaan luettuina. Uskonnollinen suvaitsemattomuus on edelleen ongelma. Sananvapauden ja viestinten vapauden alalla ei ole annettu yleisradiotoimintaa koskevaa federaation lakia, joka on välttämätön yhden tärkeimmän Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisen tavoitteen saavuttamiseksi. Bosnia ja Hertsegovina on edistynyt kasaantuneiden ihmisoikeuksia koskevien oikeustapausten käsittelyssä, mutta tuomioistuinten päätöksiä ei ole aina pantu asianmukaisesti täytäntöön.

Bosnia ja Hertsegovinan lainsäädäntökehykseen sisältyy säännöksiä naisten, lasten ja sosiaalisesti heikossa asemassa olevien ihmisten oikeuksien suojelemiseksi, mutta niiden täytäntöönpano on yleensä ottaen heikkoa. Kattavaa syrjinnän vastaista lainsäädäntöä ei ole. Ammattiyhdistysliiton rekisteröinnissä ei ole edistytty. Mutkikas hallintojärjestelmä ja lainsäädännön pirstaleisuus maan sisällä haittaa edelleen työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua. Viranomaisten tuki kansalaisyhteiskunnan kehittämiseen on lisääntynyt hieman, mutta yleisesti ottaen edistys tällä alalla on edelleen heikkoa.

Vähemmistöjen suojelun alalla tarvitaan lisätoimenpiteitä suvaitsemattomuuden ja etnisen syrjinnän torjumiseksi ja vähemmistöjä koskevan lainsäädännön täytäntöönpanon parantamiseksi. Valtion tasolla toimiva kansallisten vähemmistöjen neuvosto ja vastaavat elimet entiteettien tasolla eivät ole toimintakunnossa. Moniin maan sisäisiin ja muihin pakolaisiin ei sovelleta eläke- ja terveydenhoitoalan perussäännöksiä. Paluumuuttajien sosioekonominen sopeuttaminen on edelleen ongelma. Romanivähemmistön elinolosuhteet ovat edelleen erittäin vaikeat, ja sitä syrjitään erityisesti koulutuksen, sosiaaliturvan, terveydenhuollon, asuntoasioiden ja työllisyyden aloilla. Kansallisen romanistrategian täytäntöönpano edellyttää käytännön toimia.

Alueellisten kysymysten ja kansainvälisten velvoitteiden alalla on saavutettu jonkin verran edistystä. Bosnia ja Hertsegovina osallistuu aktiivisesti alueelliseen yhteistyöhön ja on tukenut Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessia ja alueellista yhteistyöneuvostoa. Se on tehnyt useita alueellisia sopimuksia, muun muassa muutetun Keski-Euroopan vapaakauppasopimuksen (CEFTA). Nämä sopimukset on nyt pantava asianmukaisesti täytäntöön. Bosnia ja Hertsegovinan yhteistyö entisen Jugoslavian alueen kansainvälisen sotarikostuomioistuimen (ICTY) kanssa on parantunut ja on nyt yleisesti ottaen tyydyttävällä tasolla. Vakautus- ja assosiaatiosopimuksen allekirjoittaminen ja Eurooppa-kumppanuuden yhden tärkeimmän ensisijaisen tavoitteen saavuttaminen edellyttää kuitenkin täyttä yhteistyötä ICTY:n kanssa. Vaikka Bosnia ja Hertsegovina on täyttänyt useimmat Euroopan neuvoston asettamat liittymisen jälkeiset vaatimukset, niiden täytäntöönpano on myöhässä. Kansainvälisen rikostuomioistuimen osalta kahdenvälinen immuniteettisopimus Yhdysvaltojen kanssa ei ole yhdenmukainen asiaa koskevan EU:n yhteisen kannan ja pääperiaatteiden kanssa.

Kaiken kaikkiaan Bosnia ja Hertsegovinan suhteet naapureihin ovat olleet hyvät, vaikka tiettyjä jännitteitä on syntynyt erityisesti seurauksena tuomiosta, jonka kansainvälinen tuomioistuin antoi Bosnia ja Hertsegovinan Serbia ja Montenegroa vastaan kansanmurhasta nostamasta kanteesta. Edistyminen jäljellä olevien kauppa- ja rajakiistojen ratkaisemisessa on ollut vähäistä.

Bosnia ja Hertsegovinan talous on jatkanut voimakasta kasvua. Makrotalous on yleisesti ottaen pysynyt vakaana, mutta julkisen talouden kestävyyteen kohdistuu edelleen uhkia. Työttömyyden pysyminen erittäin korkealla tasolla on suuri huolenaihe. Maan poliittisen ilmapiirin yleinen huonontuminen näkyy rakenneuudistuksen hidastumisena ja liiketoimintaympäristössä. Maanlaajuinen taloudellinen yhdentyminen entiteettien välillä ei ole vielä toteutunut täydellisesti.

Taloudellisten arviointiperusteiden osalta Bosnia ja Hertsegovina on edistynyt vähän toimivan markkinatalouden luomisessa. Suuret uudistukset ovat välttämättömiä, jotta maa pystyisi selviytymään pitkällä aikavälillä unionin sisäisestä kilpailupaineesta ja markkinavoimista.

Talouskasvu oli vuonna 2006 nopeaa ja kiihtyi entisestään, ja ulkoinen tasapaino parantui tuntuvasti. Valuuttakatejärjestelmä tuki edelleen makrotalouden vakautta, ja inflaatio laski arvonlisäveron käyttöönottoa tammikuussa 2006 edeltäville alhaisille tasoille. Arvonlisäveron käyttöönotto on lisännyt verotuloja vuonna 2006. Federaatio ryhtyi toimenpiteisiin uudistaakseen välitöntä verotusta Serbitasavallassa tammikuussa 2007 toteutetun uudistuksen mukaisesti. Tämä yksinkertaisti verotusjärjestelmää ja pienensi verotaakkaa. Yksityistäminen edistyi Serbitasavallassa ennen kaikkea televiestinnän ja öljyteollisuuden aloilla tehtyjen suurten yrityskauppojen myötä. Ulkomaiset suorat sijoitukset lisääntyivät merkittävästi vuonna 2007 ja auttoivat rahoittamaan maksutaseen alijäämää. Rahoitusalalla kehitys oli nopeaa ja hintakilpailukyky säilyi suurelta osin ennallaan.

Yleinen poliittinen ilmapiiri ja heikko yhteisymmärrys kotimaassa talouspolitiikan perusteista johti uudistusten hidastumiseen sekä entiteettien tasolla että muilla hallintotasoilla. Puutteellinen yhdenmukaisuus ja yhteisymmärrys uudistusten toteuttamisessa ilmeni erityisesti federaatiossa, jossa julkisten yritysten yksityistäminen ja rakenneuudistus hidastuivat. Vankasta talouskasvusta huolimatta työttömyysaste on pysynyt erittäin korkeana. Julkiset menot ja erityisesti sosiaalimenot nousivat merkittävästi, mikä heikensi julkisen talouden sopeuttamisen laatua ja lisäsi julkiseen talouteen kohdistuvia riskejä. Suuri rakenteellinen jäykkyys haittaa työmarkkinoiden toimintaa. Valtion omistamien yritysten rakenneuudistus eteni hitaasti ja edistyminen verkkotoimialojen vapauttamisessa oli rajoitettua. Huomattava hallinnon tehottomuus, velkojien oikeuksien ja omistusoikeuksien puutteellinen täytäntöönpano sekä valtion suuri interventio tuotantosektorilla vaikuttavat edelleen liiketoimintaympäristöön. Suuri epävirallinen sektori, jota heikko lainvalvontatoiminta ja sääntelykehys ruokkivat, pienentää verokantaa, heikentää hallituksen valmiuksia panna talouspolitiikka täytäntöön ja vaikuttaa kielteisesti liiketoimintaympäristöön.

Bosnia ja Hertsegovina on yleisesti ottaen edistynyt vähän lainsäädäntönsä ja politiikkojensa yhdenmukaistamisessa eurooppalaisten normien kanssa. Kilpailun, liikenteen, energian, viisumikäsittelyn ja turvapaikka-asioiden aloilla on saavutettu jonkin verran edistystä. Toisilla aloilla, kuten sosiaalipolitiikan ja työllisyyden aloilla, on saatu aikaan vähän. Bosnia ja Hertsegovinan hallinto hoiti vakautus- ja assosiaatiosopimusta koskevat neuvottelut ammattimaisesti ja tehokkaasti, mutta maan yleisiä hallinnollisia valmiuksia on vahvistettava.

Sisämarkkinoiden osalta jonkin verran kehitystä on tapahtunut tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla. Valmistelut standardoinnin, varmentamisen ja markkinavalvonnan alalla ovat edistyneet, vaikkakin hitaasti. Vaatimustenmukaisuuden arviointilaitosten ja -menettelyjen puute hankaloittaa edelleen vientiä. Asianmukaiseen tuotelainsäädäntöön perustuvaa markkinavalvontajärjestelmää ei ole vielä perustettu eikä markkinoille saattamista koskevia tarkastuksia ole poistettu.

Palvelujen, sijoittautumisoikeuden ja yhtiöoikeuden aloilla on saavutettu vähän edistystä. Yritysten rekisteröinti ja toimilupien saaminen on edelleen hankalaa. Pankkivalvontaa ei ole siirretty valtion tasolle vaan se on edelleen entiteettien vastuulla.

Pääoman vapaan liikkuvuuden alueella ei ole tapahtunut merkittävää lisäkehitystä, mutta Bosnia ja Hertsegovinan valmistelut ovat tällä alueella hyvällä mallilla. Tullisääntöjen osalta lisäedistystä on tapahtunut vähän. Erityistä huomiota on kiinnitettävä alkuperä- ja tullausarvosääntöihin sekä vapaa-alueita koskeviin sääntöihin. Verotuksen osalta alv-tulot ovat olleet odotettua suuremmat, mutta järjestelmästä tulojen jakamiseksi entiteeteille ja Brčkon alueelle ei ole sovittu. Välittömän verotuksen yhdenmukaistamiseksi on toteutettu joitakin toimenpiteitä.

Kilpailun osalta Bosnia ja Hertsegovinan edistyminen kilpailunrajoitusten valvonnan alalla on ollut vakaata. Myös valtiontukien alalla on tapahtunut jonkin verran edistystä alustavan valtiontukikartoituksen myötä. Asianmukaisia valtiontukisäädöksiä ei kuitenkaan vielä ole. Julkisten hankintojen alalla on tapahtunut jonkin verran kehitystä, erityisesti julkisista hankinnoista vastaavan viraston ja julkisten hankintojen uudelleentarkasteluelimen toiminta on parantunut. Teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpanon alalla edistys on ollut vähäistä.

Edistystä ei ole saavutettu sosiaalipolitiikkaa koskevien eurooppalaisten normien suhteen eikä työllisyyspolitiikkaa koskevien eurooppalaisten normien täyttämisessä ole juurikaan edistytty. Sosiaali- ja työllisyyslainsäädäntö ja -politiikka on edelleen erittäin hajanaista. Maan institutionaaliset puitteet haittaavat edelleen vakavasti välttämättömien koordinoitujen lähestymistapojen kehittämistä. Koulutuksen alalla on saavutettu jonkin verran edistystä eurooppalaisten normien suhteen, erityisesti maassa on hyväksytty korkeakoulutusta koskeva laki, joka tukee osallistumista Bolognan prosessiin. On pyrittävä lisäämään koulutukseen osallistuvien viranomaisten välistä koordinointia kaikilla hallintotasoilla. Lasten erottelu kouluissa etnisin perustein on edelleen ongelma.

Bosnia ja Hertsegovinan todellisten sisämarkkinoiden edistämisessä, mikä on Eurooppa-kumppanuuden yksi tärkein ensisijainen tavoite, on saavutettu vähän uutta edistystä. Valtiollisia lakeja obligaatioista, leasing-toiminnasta ja lääkeaineista ei ole annettu.

Alakohtaisista politiikoista teollisuuden ja pienten ja keskisuurten yritysten (pk-yritykset) alalla ei ole tapahtunut merkittävää kehitystä. Teollisuuspoliittista strategiaa ja pk-yritysten kehitysstrategiaa ei ole annettu.

Maatalouden alalla ei juurikaan ole edistytty. Entiteettien tasolla politiikan kehittäminen on edelleen kesken ja koordinointi on riittämätöntä. Kattavan maatalousstrategian kehittäminen on viivästynyt, vaikka tarvittavan valtion tason oikeudellisen kehyksen luomiseksi on toteutettu joitakin toimenpiteitä. Elintarviketurvallisuus-, eläinlääkintä- ja kasvinsuojelulainsäädännön täytäntöönpano on heikkoa pääasiassa puutteellisten henkilöstöresurssien ja varojen sekä valtion ja entiteettien viranomaisten välisen heikon koordinoinnin vuoksi. Bosnia ja Hertsegovinan valmistelut ympäristön alalla ovat varhaisvaiheessa. Valtiollista ympäristölakia maanlaajuisen yhtenäisen ympäristönsuojelukehyksen luomiseksi ei ole hyväksytty eikä valtiollista ympäristövirastoa ole perustettu.

Bosnia ja Hertsegovinan osallistuminen Euroopan laajuisen liikenneverkon kehittämiseen edistyi hitaasti mutta kestävästi, sillä se osallistuu aktiivisesti Kaakkois-Euroopan keskeisen alueellisen liikenneverkon ja liikenneobservatorion kehittämiseen. Bosnia ja Hertsegovina valmistelee Euroopan yhteistä ilmailualuetta koskevan sopimuksen ensimmäisen siirtymävaiheen täytäntöönpanoa.

Energian alalla ei juurikaan ole edistytty. Energiayhteisön perustamissopimuksen osapuolena Bosnia ja Hertsegovinan on pantava täytäntöön asiaa koskeva EU:n energialainsäädäntö, erityisesti kaasualaa koskeva lainsäädäntö. Sähköalalla sähkönsiirto on eriytetty ja riippumaton verkko-operaattori ja sähkönsiirtoyhtiö ovat toiminnassa. Vastuiden siirtämisessä verkko-operaattorin ja sähkönsiirtoyhtiön välillä esiintyy edelleen joitakin ongelmia, joilla on kielteinen vaikutus järjestelmän toimintaan. Erityisesti kaasualan uudistukset ovat myöhässä. Maanlaajuista energiastrategiaa ei ole vielä kehitetty.

Tietoyhteiskunnan ja tiedotusvälineiden alalla on saavutettu jonkin verran edistystä, sillä viestintäalan sääntelyvirasto on vapauttanut televiestintäalan ja lähentänyt audiovisuaalista alaa koskevaa lainsäädäntöä yhteisön säännöstöön. Yleisradiotoiminnan alalla ja valtiollisen tietotoimiston perustamisessa ei ole edistytty. Varainhoidon valvonnan alalla on tapahtunut hieman edistystä.

Tilastojen alalla tilastoista vastaavien valtion ja entiteettien elinten välistä yhteistyösopimusta ei ole pantu asianmukaisesti täytäntöön. Tehokkaan EU:n säännösten mukaisen tilastojärjestelmän luominen Bosnia ja Hertsegovinassa edellyttää merkittäviä ponnisteluja.

Oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alalla on saavutettu jonkin verran edistystä viisumikäsittelyn, rajaturvallisuuden sekä turvapaikka- ja maahanmuuttoasioiden alueilla. EU:n kansalaisia koskeneiden viisumivaatimusten poistaminen on vahvistettu. Takaisinottoa ja viisumien myöntämisen helpottamista koskevat EU:n tason sopimukset on allekirjoitettu. Toimivan turvapaikkajärjestelmän luomisessa on edistytty. Laittoman maahanmuuton torjunnassa on saavutettu parempia tuloksia, vaikka rajaturvallisuudessa on yleisesti ottaen merkittävästi parantamisen varaa. EU:n normien mukaiset biometriset passit on otettava käyttöön.

Rahanpesun torjunnassa on edistytty jonkin verran. Talousrikollisuuden tutkimusyksiköllä on enemmän henkilökuntaa, ja alan lainsäädännön täytäntöönpano on parantunut. Rahanpesu on edelleen vakava ongelma, joka edellyttää jatkuvia toimia. Huumausaineiden torjunnan alalla on perustettu huumausaineiden väärinkäytön torjumisesta vastaava virasto. EU:n normien mukainen valtiollinen huumepolitiikka on vielä kehittämättä.

Poliisitoimen alalla on edistytty jonkin verran. Tietokonepohjaisten tutkinta- ja rikosanalyysijärjestelmien sekä rikosteknisen tutkinnan kaltaisten välineiden käyttöönottoa on jatkettu. Europolin kanssa on tehty strateginen sopimus. Se, että poliisitoimen uudistuksessa ei ole edistytty, heikentää kuitenkin mahdollisuuksia luoda yhtenäiset ja tehokkaammat poliisivoimat.

Bosnia ja Hertsegovinan edistyminen järjestäytyneen rikollisuuden ja ihmiskaupan torjunnassa on ollut vähäistä, ja ne aiheuttavat edelleen huolta. Järjestäytyneen rikollisuuden torjuntastrategian täytäntöönpano on ollut riittämätöntä. Järjestäytyneen rikollisuuden torjumista koskeva lainsäädäntö on annettu, mutta sen täytäntöönpanoa on parannettava. Valtion tutkimus- ja suojeluviraston tutkimusten määrä on lisääntynyt, ja se tehnyt enemmän pidätyksiä. Täydellä teholla toimiakseen se tarvitsee kuitenkin erityisesti lisää henkilöstöä. Vuodet 2005–2007 kattava ihmiskaupan torjuntaa koskeva kansallinen toimintasuunnitelma on pantu täytäntöön, mutta seurantastrategiaa ei ole laadittu. Valtion ja entiteettien lainsäädäntöjen väliset epäjohdonmukaisuudet haittaavat edelleen syytteeseenpanoa vakavien rikosten osalta. Bosnia ja Hertsegovina on jatkanut ponnistelujaan terrorismin torjumiseksi, mutta sillä ei vieläkään ole riittäviä resursseja. Valtion tietosuojavirastoa ei ole vielä perustettu.

Kroatia

Kroatia täyttää edelleen poliittiset arviointiperusteet. Edistymistä on tapahtunut kautta linjan, mutta lisätoimia tarvitaan yhä useilla aloilla, kuten oikeuslaitoksen ja hallinnon uudistamisen, korruption torjunnan, vähemmistöjen oikeuksien ja pakolaisten paluun aloilla. Liittymiskumppanuuden lyhyen aikavälin ensisijaiset tavoitteet on saavutettu osittain.

Demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta on lujitettu entisestään. Hallitus ja parlamentti ovat hoitaneet edelleen tehtäviään ilman suurempia vaikeuksia. Oikeuslaitoksessa, julkishallinnossa ja korruption torjunnassa on kuitenkin vielä huomattavasti varaa parantaa. Merkittävät parannukset näillä aloilla ovat erittäin tärkeitä, jotta voidaan luoda vankka perusta yhteisön säännöstön kokonaisvaltaiselle täytäntöönpanolle.

Julkishallinnon uudistus ei ole juurikaan edennyt. Vuoden aikana annettiin toimintapoliittinen asiakirja, jossa määritetään yleisiä hallintomenettelyitä koskevan lain tarkistamisessa noudatettavat perusperiaatteet, ja lisäksi annettiin kaksi virkamieslain soveltamisasetusta. Virkamiesten koulutukseen ja henkilöstöhallintoon tehtiin joitakin parannuksia. Uudistusta koskevat strategiset kokonaispuitteet ja virkamieslain täytäntöönpanon edellyttämien asetusten antaminen viivästyivät kuitenkin edelleen. Hallintojärjestelmä on yhä tehoton. Henkilöstöhallinnossa on edelleen suuria heikkouksia. Virkamieskunta kärsii yhä henkilöstön suuresta vaihtuvuudesta, pätevän henkilöstön puutteesta ja kaikilla tasoilla harjoitettavasta epäasiallisesta poliittisesta painostuksesta. Julkishallinnon alalla tarvitaan siksi lisätoimia.

Oikeuslaitoksen uudistusstrategian täytäntöönpanossa on tapahtunut jonkin verran edistymistä. Oikeuslaitoksen toimivuutta on pyritty parantamaan lainsäädäntöön ja organisaatioon liittyvin toimin. Tuomioistuinkäsittelyssä olevien tapausten ruuhkaa on onnistuttu edelleen purkamaan. Nämä parannukset eivät kuitenkaan vielä riitä. Oikeuslaitoksen vastuuvelvollisuutta, puolueettomuutta, ammattimaisuutta ja toimivaltaisuutta ei ole saatu juurikaan parannettua. Käsittelyä odottavien tapausten ruuhka on edelleen suuri. Tuomioistuinverkoston rationalisointi on edistynyt vain vähän. Vaikka Kroatiassa meneillään olevissa sotarikosmenettelyissä on edistytty jonkin verran, niitä on edelleen parannettava. Serbisyytettyjen syrjimiseen on puututtava kattavasti ja myös todistajien suojeluun on panostettava. Uudistukset etenevät, mutta oikeuslaitoksen heikkouksien poistaminen edellyttää huomattavia ponnistuksia.

Korruption torjunnassa on näkyvissä ensi kertaa tuloksia. Korruption torjuntaa koskeva ohjelma, joka kattaa vuodet 2006–2008, on toteutusvaiheessa. Korruption torjuntaan sovellettavaan lainsäädäntökehykseen on tehty lisäparannuksia. Korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaviraston (USKOK) aktiivisuus on lisääntynyt, ja se on osallisena joidenkin keskeisten korruptiotapausten tutkinnassa. Korruptio on kuitenkin edelleen laajamittaista. Korruption ehkäiseminen, paljastaminen ja oikeuskäsittelyyn vieminen edellyttää lisäpanostusta. Korkean tason korruptiotapauksissa ei ole vielä yhtään syytteeseenpanoa eikä yhtään päätöstä. Eturistiriidan käsitettä ei ole juurikaan sisäistetty. Korruption vastaisen ohjelman toteutuksesta puuttuu vahva koordinointi ja puolueeton seuranta.

Ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen suojelun aloilla on edistytty jonkin verran. Ihmisoikeuksien suojelua koskevat säännökset ovat yleisesti ottaen asianmukaisia, mutta niiden täytäntöönpanoon liittyy edelleen merkittäviä haasteita.

Kansallisia vähemmistöjä koskevan perustuslakia täydentävän lain täytäntöönpanossa on edistytty jonkin verran. Vuodeksi 2007 laadittu suunnitelma vähemmistöjen edustajien rekrytoimiseksi valtionhallintoon hyväksyttiin ja vähemmistöille suunnattua rahoitusta lisättiin edelleen. Etnisiin syihin perustuvia hyökkäyksiä serbivähemmistöä ja ortodoksista kirkkoa vastaan on raportoitu aiempaa vähemmän. Romanivähemmistö on otettu laajemman huomion kohteeksi.

Vähemmistöihin liittyy kuitenkin edelleen vakavia ongelmia. Kroatian on kannustettava kansalaisiaan suhtautumaan suvaitsevammin serbivähemmistöön ja toteutettava aiheellisia toimenpiteitä niiden henkilöiden suojelemiseksi, jotka ovat mahdollisesti edelleen syrjinnän, vihamielisen kohtelun tai väkivallan uhan taikka näihin liittyvien tekojen kohteena. Serbeillä on erityisiä vaikeuksia työpaikan löytämisessä. Romanivähemmistön elinolosuhteet ovat edelleen vaikeat ja siihen kohdistuu syrjintää etenkin koulutuksen, sosiaaliturvan, terveydenhoidon, asunnon saannin ja työllisyyden aloilla. Säännökset on pantava täytäntöön ja ohjelmat toteutettava entistä määrätietoisemmin erityisesti työllisyyden alalla. Kaikenlaista syrjintää koskevaa kattavaa strategiaa ja toimintasuunnitelmaa ei ole vielä hyväksytty.

Edistyminen pakolaisten paluuseen liittyvissä kysymyksissä on ollut rajallista. Asuntojen jälleenrakentamista on jatkettu. Aiemman vuokraoikeuden haltijoita koskevien asuntoohjelmien täytäntöönpano on kuitenkin ollut erittäin heikkoa. Kaupunkialueilla täytäntöönpano ei ole juurikaan edennyt, sillä ratkaistujen tapausten osuus kaikista tapauksista on vain 2 prosenttia. Myöskään eläkeoikeuksien validointi ei ole edistynyt. Pakolaisten paluun jatkuvuuden edellyttämien taloudellisten ja sosiaalisten olosuhteiden luomiseen tähtääviä pyrkimyksiä on vauhditettava.

Nykyiseen oikeusapujärjestelmään liittyvät rajoitukset, asianajajapalkkioiden suuruus ja oikeuslaitokseeen liittyvät heikkoudet haittaavat edelleen oikeussuojan saatavuutta. Vankilaoloissa on edelleen parannettavaa. Vankiloita vaivaa henkilöstö- ja resurssipula. Niissä on edelleen liikaa vankeja kapasiteettiin nähden.

Sananvapaus sekä viestinten vapaus ja moniarvoisuus ovat edelleen taattuja Kroatiassa. Viestimiin kohdistuu kuitenkin toisinaan yhä poliittista painostusta.

Naisten ja lasten oikeuksien parantamiseen tähtäävät suunnitelmat ovat parantaneet ihmisten tietämystä niistä. Suunnitelmien toteutusta on kuitenkin vielä parannettava. Naisten suojelua kaikenlaiselta väkivallalta on edelleen parannettava. Lasten oikeuksien suojelua koskevia täytäntöönpanotoimenpiteitä on vauhditettava.

Alueellisten kysymysten ja kansainvälisten velvoitteiden alalla Kroatia on jatkanut täyttä yhteistyötä entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän sotarikostuomioistuimen kanssa ja noudattaa yleisesti ottaen Daytonin/Pariisin ja Erdutin sopimuksia. Kroatian on varmistettava sotarikostuomioistuimesta oman oikeuslaitoksensa käsiteltäviksi siirrettyjen tapausten ja kotimaisissa tuomioistuimissa vireille pantujen tapausten puolueeton käsittely.

Edistyminen alueellisen yhteistyön alalla on jatkunut yleisesti. Kroatia hoiti menestyksellä Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessin puheenjohtajuutta. Tämä mahdollisti nopean etenemisen siirtymisessä vakaussopimuksesta alueen omalla vastuulla olevaan kehykseen, joka kattaa lujitetun yhteistyöprosessin ja uuden alueellisen yhteistyöneuvoston. Kroatia on ratifioinut uuden Keski-Euroopan vapaakauppasopimuksen (CEFTA).

Lopullisten ratkaisujen löytämisessä Kroatian ja sen naapureiden välisiin avoimiin kahdenvälisiin kysymyksiin ja erityisesti rajakysymyksiin on edistytty yleisemmin ottaen vain vähän. Kroatian ja Slovenian pääministerit sopivat epävirallisesti, että ne pyytävät kolmannen osapuolen osallistumista avoimia rajakysymyksiä koskeviin neuvotteluihin. Tätä voidaan pitää edistysaskeleena, joka edellyttää jatkotoimia. Kroatian parlamentti päätti joulukuussa 2006, että Kroatian suojeltua ekologista kalastusvyöhykettä sovellettaisiin 1. tammikuuta 2008 alkaen EU:n jäsenvaltioihin. Tämä päätös poikkeaa asianomaisten maiden välillä kesäkuussa 2004 tehdystä poliittisesta sopimuksesta, johon viitataan 16.–17. kesäkuuta 2004 pidetyn Eurooppa-neuvoston kokouksen päätelmissä. Tähän ongelmaan on löydettävä ratkaisu. Yhteistyön ja hyvien naapuruussuhteiden kehittämistä on pyrittävä jatkamaan.

Kroatian talouden kasvu oli voimakasta ja nopeaa. Makrotalous pidettiin vakaana ja inflaatio matalana. Kauppavaje voi kuitenkin vaikuttaa makrotalouden vakauteen. Julkisen talouden tervehdyttämistä jatkettiin ja sitä on jatkettava edelleen. Rakenneuudistuksissa ja yksityistämisessä edistyttiin hitaasti. Yritysten yleiseen toimintaympäristöön tehtiin parannuksia, mutta julkishallinnon ja oikeuslaitoksen tehottomuus jarruttivat edelleen kehitystä yksityisellä sektorilla.

Taloudellisten arviointiperusteiden mukaan tarkasteltuna Kroatia on toimiva markkinatalous. Sen pitäisi kyetä selviytymään kilpailupaineista ja markkinavoimista unionissa keskipitkällä aikavälillä, jos se toteuttaa rakenteellisten heikkouksien korjaamiseen tähtäävän kattavan uudistusohjelmansa määrätietoisesti.

Markkinatalouden perustekijöistä vallitsi yhä laaja poliittinen yksimielisyys. Vakauteen tähtäävä talouspolitiikka mahdollisti inflaation pitämisen alhaisena, valuuttakurssien pitämisen vakaina ja julkisen talouden alijäämän merkittävän supistamisen. Talouden suorituskyky pysyi vahvana ja yksityisten investointien kasvusuuntaus jatkui. Työllisyys parani ja vaikka työttömyysaste oli edelleen korkea, se aleni. Yritysten toimintaympäristö parani ja tärkeitä yksityistämishankkeita valmisteltiin tai ne saatiin päätökseen. Hallituksen valmiudet suunnitella keskipitkän aikavälin talouspoliittista toimintakehystä vahvistuivat edelleen. Uudet vakavaraisuussäännökset mahdollistivat pankkien pääomapohjan vahvistamisen, mikä puolestaan lisää rahoitusalan vakautta. Kilpailua telealalla onnistuttiin edelleen vauhdittamaan. Tappiollisen rautatiejärjestelmän uudistuksia jatkettiin. Kroatian talous on yhdentynyt hyvin EU:n talouteen.

Talouspolitiikan koordinointi oli kuitenkin edelleen heikkoa. Kasvava kauppavaje saattaa uhata makrotalouden vakautta ja voi edellyttää tiukempia julkisen talouden tervehdyttämistoimia. Suotuisaa taloudellista tilannetta ja tulojen voimakasta kasvua ei hyödynnetty täysipainoisesti julkisen talouden alijäämän pienentämiseen, vaan ne johtivat sen sijaan menojen kasvuun. Tappiollisille yrityksille maksettavat tuet ja juoksevien menojen suuruus hidastivat edelleen rakennemuutosta ja rasittivat julkista taloutta. Yrityssektorin rakenneuudistus eteni epätasaisesti ja valtio osallistui yritysten tukemiseen merkittävällä panoksella. Yksityisen sektorin uudistusaloite puolestaan kärsi julkishallinnon ja oikeuslaitoksen tehottomuudesta, joka haittasi omalta osaltaan markkinoille tuloa ja sieltä poistumista koskevia menettelyitä sekä omistusoikeuksien ja velkojien oikeuksien täytäntöönpanoa. Työvoiman liikkuvuus oli edelleen rajallista. Parantaakseen kestävää kasvua ja reaalista lähentymistä koskevia kehitysnäkymiä Kroatian on lujitettava ja syvennettävä rakenteellisia uudistuksia.

Kroatia on parantanut edellytyksiään täyttää jäsenyyteen liittyvät velvoitteet. EU:n vaatimusten täyttämiseen liittyvät valmistelut edistyvät vakaasti ja lainsäädännön yhdenmukaistaminen EU:n sääntöjen kanssa on joillakin aloilla erittäin pitkällä. Täysipainoinen yhdenmukaistaminen edellyttää kuitenkin vielä merkittäviä ponnistuksia. Useimmilla aloilla on tapahtunut jonkin verran edistymistä, erityisesti lainsäädännön yhdenmukaistamisessa ja hallinnollisten valmiuksien kehittämisessä. Joissakin luvuissa, kuten liikennettä ja ympäristöä koskevissa luvuissa, aiempina vuosina alkanut hyvä kehitys on jatkunut. Esimerkiksi julkisia hankintoja ja verotusta koskevissa luvuissa ei taas ole juurikaan edistytty. Lainsäädännön yhdenmukaistamisen kokonaistason ja hallinnollisten valmiuksien alalla on vielä paljon tehtävää.

Tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamisessa on edistytty jonkin verran. Monia yhteisön säännöstön osa-alueita ei kuitenkaan ole vielä sisällytetty kansalliseen lainsäädäntöön. Lainsäädännön yhdenmukaistamisessa EU:n säännöstön kanssa sekä sen tehokkaan täytäntöönpanon ja soveltamisen valvonnan alalla tarvitaan vielä huomattavia ponnistuksia.

Työntekijöiden vapaata liikkuvuutta koskevien EU-sääntöjen alalla on tapahtunut jonkin verran edistymistä, mutta lainsäädännön yhdenmukaistamista sekä sen soveltamisen tehokasta valvontaa ja täytäntöönpanoa on tehostettava.

Sijoittautumisoikeuden ja palveluiden tarjoamisen vapauden aloilla on edistytty jonkin verran. Yhdenmukaistamisen edistymistä on pidettävä kaiken kaikkiaan kohtuullisena, vaikka joillakin aloilla tarvitaan yhä mittavia toimia.

Kroatia on edistynyt jonkin verran pääomien vapaan liikkuvuuden alalla. Yhdenmukaistamisen kokonaistaso on kohtuullinen. Erityisesti rahanpesun torjunnassa ja menettelyissä, joita noudatetaan EU:n kansalaisten kiinteistöhankinnoissa, tarvitaan kuitenkin lisäpanostusta.

Kroatia on edistynyt hieman julkisten hankintojen alalla. Hallinnolliset resurssit ovat kuitenkin edelleen riittämättömät hankintajärjestelmän kaikilla tasoilla. Lainsäädännön yhdenmukaistamista koskevan kokonaisstrategian suunnittelu ja institutionaalisen rakenteen vahvistaminen edellyttävät kuitenkin erittäin mittavia toimia.

Yhtiöoikeuden alalla on havaittavissa jonkin verran edistymistä. Sitä ollaan yhdenmukaistamassa yhteisön säännöstön kanssa. Tämä aiotaan toteuttaa kohtuullisessa aikataulussa ja jatkotoimia varten on jo laadittu yksityiskohtainen suunnitelma.

Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen soveltamisen valvonnassa on edistytty hyvin. Sen yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on edennyt hyvin, mutta erityisesti soveltamisen valvonta edellyttää vielä jatkotoimia.

Kilpailupolitiikan alalla Kroatia on edistynyt jälleen jonkin verran. Lainsäädännön yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on kuitenkin jatkettava ja erityisesti kilpailuviraston hallintokapasiteettia vahvistettava. Tätä lukua koskevaa lainsäädäntöä ollaan yhdenmukaistamassa yhteisön säännöstön kanssa. Etenkin teräsalan ja vaikeuksissa olevien telakoiden rakenneuudistuksen alalla tarvitaan vielä huomattavia ponnistuksia.

Kroatia on edistynyt jonkin verran rahoituspalveluiden alalla. Rahoituspalveluita koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on edennyt jo pitkälle. Erityisesti pankkitarkastuksen ja muiden rahoitusalojen kuin pankkialan valvontaviranomaisen vahvistamiseen on kuitenkin panostettava nykyistä enemmän.

Tietoyhteiskunnan ja tiedotusvälineiden alalla on tapahtunut jonkin verran edistymistä. Telealan tehokas vapauttaminen, joka kattaa myös uuden primaarioikeuden antamisen ja telelaitoksen vahvistamisen, edellyttää kuitenkin jatkotoimia. Kroatia on edennyt kaiken kaikkiaan hyvin lainsäädännön yhdenmukaistamisessa tätä lukua koskevan yhteisön säännöstön kanssa.

Kroatia on jatkanut edistymistä maatalouden ja maaseudun kehittämisen aloilla. Laatupolitiikkaa ja luonnonmukaista viljelyä koskevat valmistelut ovat edenneet hyvin. Maaseudun kehittämisen alalla on saavutettu hyviä tuloksia, vaikkakin valmisteluita, jotka koskevat liittymistä valmistelevaa tukivälinettä maaseudun kehittämisen alalla (IPARD), on tehostettava. Tarvitaan laajoja toimia sellaisten hallintorakenteiden perustamiseksi, joilla varmistetaan yhteisen maatalouspolitiikan moitteeton täytäntöönpano.

Kalatalouden alalla Kroatia on edistynyt jonkin verran. Kalastuslaivaston hallinnassa, tarkastus- ja valvontatoiminnassa, rakennepoliittisissa toimissa ja valtiontuen alalla on edelleen puutteita.

Elintarvikkeiden turvallisuuden sekä eläinlääkintä- ja kasvinsuojelupolitiikan aloilla on päästy hyviin tuloksiin varsinkin puitelainsäädännön ja johdetun oikeuden antamisen osalta. Tarvitaan kuitenkin vielä huomattavaa lisäpanostusta muun muassa hallintovalmiuksien vahvistamisen sekä elintarviketurvallisuusstrategian laatimisen ja toteuttamisen aloilla.

Liikenteen osalta Kroatia on jatkanut erityisesti rautatie- ja meriliikennettä koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa. Se pyrkii toteuttamaan Euroopan yhteisen ilmailualueen ensimmäisen siirtymävaiheen. Se osallistuu aktiivisesti keskeisen alueellisen liikenneverkon ja Kaakkois-Euroopan liikenneobservatorion (South East Europe Transport Observatory, SEETO) kehittämiseen. Vielä tarvitaan kuitenkin huomattavaa lisäpanostusta muun muassa sen varmistamiseksi, että useimmilla liikennesektoreilla on käytettävissä riittävästi hallintokapasiteettia.

Energia-alalla on saavutettu hyviä tuloksia. Erityisesti energiatehokkuutta ja valvontakapasiteetin kehittämistä koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa edellyttää kuitenkin jatkotoimia. Kroatia on yksi energiayhteisön perustamissopimuksen sopimuspuolista, joten sen on aloitettava heinäkuussa 2007 kyseiseen sopimukseen liittyvän EU:n energialainsäädännön täytäntöönpano.

Verotuksen alalla on tapahtunut erittäin rajallista edistymistä. Verolainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on pahasti kesken. Savukkeista kannettavaan valmisteveroon liittyvään ongelmaan on löydettävä ratkaisu. Hallintokapasiteetin vahvistaminen edellyttää mittavia toimia erityisesti atk-järjestelmien yhteenliitettävyyden osalta.

Talous- ja rahapolitiikan alalla on saavutettu merkittävää edistymistä. Lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on edennyt kaiken kaikkiaan pitkälle. Varsinkin keskuspankin täyden riippumattomuuden varmistamiseen tarvitaan kuitenkin lisäpanostusta.

Tilastoalalla on edistytty hyvin ja suuri osa perussäännöstöstä on jo yhdenmukaistettu yhteisön säännöstön kanssa. Jatkotoimet ovat kuitenkin tarpeen erityisesti hallintokapasiteetin vahvistamisen alalla.

Sosiaalipolitiikkaa ja työllisyyttä koskevan säännöstön alalla on edistytty jonkin verran. Alan lainsäädännön yhdenmukaistaminen kokonaisuudessaan yhteisön säännöstön kanssa edellyttää tehostettuja toimia etenkin hallinto- ja valvontaresurssien vahvistamiseksi.

Yritys- ja teollisuuspolitiikan alalla Kroatia on saavuttanut hyviä, vaikkakin vaihtelevia tuloksia. Lainsäädännön yhdenmukaistaminen on edistynyt kohtuullisesti. Edistyminen laivanrakennuksen kaltaisilla aloilla on ollut rajallista.

Lainsäädännön yhdenmukaistamisessa Euroopan laajuisia verkkoja koskevan säännöstön kanssa on saavutettu hyviä tuloksia.

Myös aluepolitiikan ja rakennepolitiikan välineiden koordinoinnin alalla on edistytty jonkin verran. EU:n myöntämän rahoituksen hallinnointiin tarvittavien hallintorakenteiden perustaminen edellyttää kuitenkin jatkotoimia.

Oikeuslaitoksen ja perusoikeuksien alalla on edistytty jonkin verran. Oikeuslaitoksen uudistusprosessi etenee, mutta edessä on vielä merkittäviä haasteita etenkin tuomioistuinten toiminnan tehostamisen alalla. Korruption torjunnassa on edistytty jonkin verran. Lainsäädäntöä on vahvistettu ja joistakin järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaviraston (USKOK) käsittelemistä tärkeistä tapauksista on saatu alustavia tuloksia. Korruptio on kuitenkin edelleen yleistä, joten sen torjuntaa on jatkettava ja tehostettava. Perusoikeuksien turvaamiseen tähtääviä toimenpiteitä ollaan suurelta osin toteuttamassa. Tarvitaan kuitenkin lisäpanostusta, erityisesti vähemmistöjen oikeuksien suojaamiseksi ja myös pakolaisten paluun järjestämiseksi.

Kroatia on mennyt eteenpäin oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alalla sekä erityisesti rajaturvallisuus-, maahanmuutto- ja turvapaikka-asioissa. Yhdennettyä rajaturvallisuutta koskeva toimintasuunnitelma on kuitenkin vielä toteuttamatta ja laitteisto nykyaikaistamatta. Hallinto- ja valvontaresurssien saatavillaolon varmistaminen edellyttää huomattavaa panostusta, joka on keskitettävä erityisesti viranomaisten väliseen yhteistyöhön sekä korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan.

Edistyminen tiedettä ja tutkimusta sekä koulutusta ja kulttuuria koskevassa luvussa on ollut hyvää. Molemmissa tapauksissa on päästy yhdenmukaistamisessa kokonaisuutena tarkasteltuna hyvään vauhtiin.

Ympäristöalalla on saatu hyviä tuloksia erityisesti horisontaalisen lainsäädännön, ilman laadun, jätehuollon ja kemikaalien aloilla. Erityisesti paikallistason hallintovalmiuksia on vahvistettava merkittävästi. Tämä edellyttää kattavaa suunnitelmaa ja taloudellisia resursseja yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa ja soveltamisen valvontaa varten.

Kuluttajien ja terveyden suojelun alalla on saavutettu hyviä tuloksia. Lainsäädännön yhdenmukaistamisessa on päästy jo hyvään vauhtiin. Tarvitaan kuitenkin jatkotoimia monia aloja koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamiseksi yhteisön säännöstön kanssa ja sen täytäntöönpanon ja soveltamisen valvonnan tehostamiseksi.

Kroatia on jatkanut edistymistä tulliliiton alalla, jota koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa etenee hyvin. Hallintokapasiteetin parantamista ja atk-järjestelmien kehittämistä sekä etenkin atk-järjestelmien yhteenliitettävyyttä koskevat valmistelut ovat kuitenkin edelleen alkuvaiheessaan.

Ulkosuhteiden alalla on menty jälleen eteenpäin.

Myös ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alalla mentiin eteenpäin, ja alan lainsäädännön yhdenmukaistaminen etenee hyvin. Asevalvonnan toteutusta ja seurantaa on kuitenkin lujitettava.

Varainhoidon valvonnan alalla ja erityisesti julkisen sektorin sisäisessä varainhoidon valvonnassa on edistytty jonkin verran. Jatkotoimet ovat kuitenkin edelleen tarpeen. EU:n taloudellisten etujen suojaamisen osalta petostentorjunnan koordinointiyksikön on saavutettava täysi toimintakyky.

Varainhoito- ja talousarviosäännöstön alalla on tapahtunut jonkin verran edistymistä.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on edistynyt jonkin verran poliittisten arviointiperusteiden täyttämisessä. Usein toistuneet jännitteet ja ongelmat pyrittäessä käymään rakentavaa vuoropuhelua tärkeimpien poliittisten toimijoiden välillä ovat vaikeuttaneet poliittisten toimielinten työtä ja hidastaneet uudistuksia. Eurooppa-kumppanuuden lyhyen aikavälin ensisijaiset tavoitteet on saavutettu osittain.

Ohridin puitesopimuksen täytäntöönpanolla edistetään jatkossakin demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen lujittamista. Lisätoimia kuitenkin tarvitaan, jotta sopimus voidaan panna kokonaisuudessaan täytäntöön ja vahvistaa etnisiä ryhmiä edustavien poliittisten puolueiden keskinäistä luottamusta. Tarvitaan yhteisymmärrykseen tähtäävä lähestymistapa ja valmius tehdä kompromisseja. Sopimuksen henkeä olisi myös noudatettava johdonmukaisemmin. Poliittisten toimielinten toimintaa ovat heikentäneet suuren oppositiopuolueen jättäytyminen parlamentin ulkopuolelle sekä presidentin ja pääministerin huono yhteistyö. Vastikään tapahtunut yhteenotto parlamentissa ja lehtimiehiin kohdistuneet hyökkäykset ovat vakavia ongelmia, jotka edellyttävät perusteellisia tutkimuksia.

Virkamiehiin sovellettavaa lakia ollaan panemassa asteittain täytäntöön osana julkishallinnon uudistusprosessia. Hajauttaminen on edennyt vakaasti, ja toiseen vaiheeseen kuuluva julkishallinnon hajauttaminen on aloitettu. Julkisyhteisöjen ja oikeusasiamiehen yhteistyö sujuu aiempaa paremmin. Poliisilain täytäntöönpanoa valmistellaan parhaillaan. Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisiin tavoitteisiin kuuluva poliisitoimen täysimääräinen uudistaminen on kuitenkin edelleen suuri haaste. Julkishallinto on heikko ja tehoton eikä virkamieslainsäädäntöä juurikaan sovelleta. Virkamiehiä on irtisanottu mielivaltaisesti kaikilla hallinnon tasoilla eikä läpinäkyvyysvaatimuksia ole noudatettu, mikä haittaa hallinnon toimintaa. Vakaan ja ammattimaisen virkamieskoneiston luominen edellyttää huomattavia lisätoimia.

Oikeuslaitoksen uudistamisstrategian toteuttamisessa on edistytty jonkin verran. Kyseinen strategia kuuluu Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisiin tavoitteisiin. Viidestä vastikään perustetusta oikeuslaitoksen erikoisyksiköstä, jotka keskittyvät järjestäytyneen rikollisuuden toimintaan, yksi on täysin toimintakykyinen. Tuomareita ja syyttäjiä kouluttava oppilaitos on aloittanut toimintansa, ja uusia tietotekniikkajärjestelmiä otetaan parhaillaan käyttöön. Oikeudenkäyntimenettelyistä ja lainsäädännön noudattamisen valvonnasta annettujen lakien täytäntöönpano on myös alkanut tehostaa oikeuslaitoksen toimintaa. Kaiken kaikkiaan uudistuksilla on kuitenkin ollut vasta vähäisiä vaikutuksia. Tuomarineuvoston jäljellä olevat nimitykset ovat johtaneet poliittiseen umpikujaan, mikä vähentää neuvoston kykyä lujittaa oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja puolueettomuutta. Tilanne on myös viivästyttänyt uudistuksen keskeisiä osa-alueita, kuten hallintotuomioistuimen perustamista. Syyttäjälaitosta koskevaa lakia ei ole vielä annettu, ja tuomioistuinten budjetit ovat liian pieniä. Lisätoimia tarvitaan oikeuslaitoksen täyden riippumattomuuden, tehokkuuden ja vastuuvelvollisuuden varmistamiseksi. Viimeaikaisten uudistusten täytäntöönpanossa on saatava aikaan tuloksia.

Korruption torjumiseksi laaditun uuden oikeudellisen ja institutionaalisen kehyksen täytäntöönpano on tuottanut jonkin verran tuloksia. Paljon huomiota saaneissa oikeuskäsittelyissä on annettu tuomioita. Lainvalvontaviranomaisten yhteistyö on parantumassa. Laajalle levinnyt korruptio on kuitenkin edelleen vakava ongelma. Tarvitaan kaikki alat kattava kokonaisvaltainen lähestymistapa, ja korruption vastainen lainsäädäntö on pantava kokonaisuudessaan täytäntöön.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on yleisesti ottaen edistynyt ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen suojelussa, mukaan luettuina etnisten ryhmien väliset suhteet. Ohridin puitesopimuksen täytäntöönpanoa on jatkettu muun muassa laatimalla strategia etnisten ryhmien tasapuolisesta edustuksesta hallintojärjestelmässä. Etnisten ryhmien välistä luottamusta on kuitenkin pyrittävä edelleen lisäämään erityisesti ratkaisemalla kaikkia vähemmistöryhmiä koskettavat sosiaalistaloudelliset ongelmat. Romanivähemmistön asema on parantunut vain vähän. Romanien elinolot ovat erittäin huonot ja heitä syrjitään erityisesti koulutuksen, sosiaaliturvan, terveydenhuollon, asumisen ja työllisyyden aloilla.

Vankien huonoon kohteluun on puututtu erityisesti oikeusasiamiehen ja sisäministeriön yhteistyöllä. Viestien luvattomaan sieppaamiseen eli telekuunteluun sovellettava sääntelykehys on tullut voimaan. Uskonnonvapauden osalta sovelletaan uutta lakia, joka mahdollistaa uskonnollisten yhteisön rekisteröinnin. Maassa on toteutettu naisten oikeuksiin liittyviä lisätoimia, joilla pyritään luomaan yhtäläiset mahdollisuudet. Naisten suojelua väkivallan eri muodoilta on kuitenkin tehostettava. Lasten oikeuksia suojaavien toimien täytäntöönpanoa olisi nopeutettava. Kaikki osapuolet huomioivaa sosiaalista vuoropuhelua on lisättävä.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on jatkanut aktiivista osallistumistaan alueellisiin kysymyksiin ja kansainvälisiin velvoitteisiin liittyvään alueelliseen yhteistyöhön ja antanut tukensa Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessille (SEECP), alueelliselle yhteistyöneuvostolle ja muutetulle Keski-Euroopan vapaakauppasopimukselle (CEFTA). Maa on jatkanut tiivistä yhteistyötä entisen Jugoslavian alueen kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa. Laki yhteistyöstä entisen Jugoslavian alueen kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa on tullut voimaan. Oikeudellisten instituutioiden tehokkaampi toiminta on keskeisessä asemassa valmistauduttaessa käsittelemään asioita, jotka kansainvälinen rikostuomioistuin palauttaa kansalliselle oikeuslaitokselle. Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on suhtautunut rakentavasti Kosovon asemaa koskevaan prosessiin. Yhdysvaltojen kanssa tehty kansainvälistä rikostuomioistuinta koskeva kahdenvälinen immuniteettisopimus ei ole EU:n yhteisen kannan eikä pääperiaatteiden mukainen.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on ylläpitänyt hyviä suhteita Länsi-Balkanin maiden kanssa. Ponnisteluja on jatkettava rakentavassa hengessä, jotta nimiongelmaan löydetään YK:n alaisuudessa neuvottelemalla ratkaisu, joka on YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmien 817/93 ja 845/93 mukainen ja tyydyttää sekä entistä Jugoslavian tasavaltaa Makedoniaa että Kreikkaa. Tämä olisi omiaan edistämään alueellista yhteistyötä ja hyviä naapuruussuhteita. Olisi vältettävä toimia, jotka voivat vaarantaa hyvät naapuruussuhteet.

Entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian talouskasvu on ollut erittäin nopeaa. Makrotalous on pysynyt vakaana ja rakenneuudistuksissa on edistytty, mutta erittäin korkealla tasolla pysyvä työttömyys on suuri ongelma. Institutionaaliset heikkoudet ja puutteet oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa haittaavat edelleen markkinatalouden toimintaa ja heikentävät liiketoimintaympäristöä.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on edistynyt hyvin taloudellisten arvioperusteiden täyttämisessä ja siirtynyt koko ajan lähemmäksi toimivaa markkinataloutta. Keskipitkällä aikavälillä maan pitäisi pystyä selviytymään kilpailupaineista ja markkinavoimien vaikutuksista EU:ssa edellyttäen, että merkittävien rakenteellisten heikkouksien vähentämiseen tähtäävä kattava uudistusohjelma toteutetaan määrätietoisesti.

Maa on onnistunut yleisesti ottaen säilyttämään yksimielisyyden talouspolitiikan tärkeimmistä osa-alueista. Makrotalouden vakaus ja ennustettavuus ovat säilyneet asianmukaisen politiikkayhdistelmän ansiosta. Maan talouskasvu on kiihtynyt, mutta nopeampaankin kasvuun olisi mahdollisuuksia. Inflaatio on pysynyt hillittynä. Vaihtotase on lähes tasapainossa. Työttömyys on kuitenkin pysynyt huomattavan korkealla tasolla. Ulkomaisia suoria sijoituksia on tehty suhteellisen vähän, kun taas vuonna 2006 niitä oli huomattavan paljon yksityistämisprosessin vuoksi. Viranomaiset ovat vaikuttaneet aiempaa aktiivisemmin talouden toimintaan keventämällä verotaakkaa, tehostamalla valtion tulojen perintää ja lisäämällä julkisia menoja. Julkinen talous pysyi kuitenkin kokonaisuutena ottaen lähes tasapainossa. Veroja kannettiin aiempaa enemmän, koska tulot kasvoivat ja veronkantoa tehostettiin. Suhteellisen alhaisella tasolla ollutta julkista velkaa on vähennetty entisestään, ja se on pienentänyt ulkoisista tekijöistä aiheutuvia riskejä. Hintojen ja kaupan vapauttaminen on saatu pääosin valmiiksi, ja valtion omaisuuden yksityistäminen on jatkunut. Konkurssimenettelyjen kestoa on lyhennetty ja omaisuuden rekisteröintiä on nopeutettu. Rahoituksen välitys on lisääntynyt, ja rahoitussektorin valvontaa on tehostettu. Lisäksi on toteutettu toimia henkisen pääoman laadun parantamiseksi ja maan infrastruktuurin nykyaikaistamiseksi. Taloudellinen yhdentyminen EU:hun on edistynyt hyvin.

Institutionaaliset heikkoudet haittaavat kuitenkin edelleen markkinatalouden toimintaa. Oikeuslaitos muodostaa edelleen pullonkaulan, eivätkä sääntely- ja valvontavirastot aina pysty toimimaan tarpeeksi riippumattomasti. Niillä ei myöskään ole riittävästi resursseja tehtäviensä tehokasta suorittamista varten. Oikeusvarmuus on heikolla tasolla, ja tehottomuus heikentää julkishallinnon ja liiketoimintaympäristön toimintaedellytyksiä. Työmarkkinat toimivat edelleen huonosti. Suuri epävirallinen talous, jota pitävät yllä lainvalvonnan ja sääntely-ympäristön pitkään jatkuneet ongelmat, pienentää veropohjaa, heikentää valtion kykyä toteuttaa talouspolitiikkaansa ja haittaa liiketoimintaympäristöä.

Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on pyrkinyt parantamaan edellytyksiään täyttää jäsenyysvelvoitteet. Eurooppa-kumppanuuden lyhyen aikavälin ensisijaisten tavoitteiden saavuttamisessa on edistytty jonkin verran. Lainsäädännön täytäntöönpanossa ja noudattamisen valvonnassa on kuitenkin yhä merkittäviä puutteita. Vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täysimääräinen täytäntöönpano edellyttää taloudellisten ja henkilöresurssien lisäämistä. Suuri osa pätevästä henkilöstöstä on vaihtunut poliittisten muutosten myötä, mikä haittaa hallinnollisten valmiuksien parantamista.

Tavaroiden vapaan liikkuvuuden alalla on edistytty jonkin verran hallinnollisten valmiuksien vahvistamisessa, ja lainsäädäntöä on yhdenmukaistettu yhteisön säännöstön kanssa. Näissä toimissa ollaan kuitenkin vielä alkuvaiheessa. Sama koskee työntekijöiden vapaata liikkuvuutta sekä sijoittautumisoikeutta ja palvelujen tarjoamisen vapautta. Pääomien vapaan liikkuvuuden alalla on edistytty erittäin vähän. Lainsäädännön lähentäminen yhteisön säännöstöön etenee hitaasti eikä rahanpesun torjunnasta annetun lainsäädännön täytäntöönpanoon ole riittävästi hallinnollisia valmiuksia.

Tilanne on sen sijaan parempi julkisissa hankinnoissa, joita koskevan lainsäädännön lähentäminen yhteisön säännöstöön on edennyt. Hankintaviranomaisilla ei kuitenkaan ole riittävästi hallinnollisia valmiuksia. Yhtiöoikeuden alalla on edistytty merkittävästi, ja lainsäädännön lähentäminen yhteisön säännöstöön on kohtuullisella tasolla. Teollis- ja tekijänoikeuksissa on edistytty jonkin verran erityisesti teollisoikeuksia koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamisessa ja väärennettyjen tavaroiden takavarikoinnissa rajoilla. Hallinnolliset valmiudet eivät kuitenkaan vielä riitä lainsäädännön noudattamisen asianmukaiseen valvontaan. Tuoteväärennösten torjunta edellyttää vahvaa poliittista tahtoa.

Kilpailun alalla, mukaan lukien valtiontukipolitiikka, on myös edistytty. Kyseinen lainsäädäntö on nyt pääosin yhteisön säännöstön mukainen, ja kilpailuviranomaisen riippumattomuutta on vahvistettu. Lisätoimet ovat tarpeen, jotta voidaan lisätä tietoisuutta kilpailupolitiikan eduista ja valtiontukien myöntäjien tietämystä valtiontukien valvontajärjestelmästä. Lakia teknologiateollisuuden kehittämisaloista on muutettava, jotta siitä tulee yhteisön säännöstön mukainen.

Uudistukset ovat edenneet jonkin verran rahoituspalvelujen alalla. Lainsäädäntöä on kuitenkin kehitettävä erityisesti vakuutus- ja arvopaperialalla. Vakuuttamattomiin ajoneuvoihin liittyviin ongelmiin on kiinnitettävä enemmän huomiota. Rahoitussektorin ulkopuolisten alojen valvontaviranomaisten hallinnollisia valmiuksia ja toiminnallista riippumattomuutta ei pystytä takaamaan riittävän hyvin.

Tietoyhteiskuntaa ja tiedotusvälineitä koskevaa lainsäädäntöä on yhdenmukaistettu yhteisön säännöstön kanssa, ja alan kilpailu on lisääntynyt. Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia ei vieläkään noudata vakautus- ja assosiaatiosopimuksen mukaisia velvoitteitaan sähköisessä viestinnässä. Lainsäädännön täytäntöönpano ja noudattamisen valvonta on heikkoa kaikilla aloilla, eikä sääntelyviranomaisten riippumattomuutta pystytä varmistamaan.

Maatalouden ja maaseudun kehityksen osalta on edistytty jonkin verran toimintapolitiikan kehittämisessä, mutta lainsäädännön lähentäminen yhteisön säännöstöön on vielä alkuvaiheessa. Elintarviketurvallisuudessa, eläinlääkinnässä ja kasvinsuojelussa kehitys on ollut vaatimatonta. Hallintohenkilöstöä on liian vähän ja sen ammattitaito on puutteellinen, minkä vuoksi yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa ei pystytä toteuttamaan asianmukaisesti.

Liikennepolitiikan yhdenmukaistamisessa on edistytty. Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on ratifioinut Euroopan yhteisestä ilmailualueesta tehdyn sopimuksen. Maa osallistuu aktiivisesti keskeisen alueellisen liikenneverkon ja Kaakkois-Euroopan liikenneobservatorion (SEETO) kehittämiseen. Hallinnolliset valmiudet ovat kuitenkin edelleen heikot kaikilla aloilla. Energian sisämarkkinoita ja uusiutuvia energialähteitä koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamisessa on edistytty jonkin verran. Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia on energiayhteisön jäsen, minkä vuoksi sen on pantava täytäntöön tarvittavat osat EU:n energialainsäädännöstä. Energiatehokkuutta ja säteilysuojelua koskevien säännösten noudattamisen valvontaan tarvitaan lisää hallinnollisia valmiuksia. Energia-alan sääntelystä vastaavan viranomaisen riippumattomuutta on lisättävä.

Välillistä verotusta koskeva lainsäädäntö on pitkälti yhdenmukainen yhteisön säännöstön kanssa, mutta välittömässä verotuksessa on huomattavia puutteita. Hallinnollisia valmiuksia on onnistuttu lisäämään. Lainsäädännön täytäntöönpano ja noudattamisen valvonta edellyttävät kuitenkin lisätoimia.

Talous- ja rahapolitiikkaan liittyvän lainsäädännön yhdenmukaistamisessa on edistytty vain vähän. Tähän alaan liittyvät lainsäädäntötoimien valmistelut ovat kuitenkin käynnissä. Tilastointiin liittyvillä painopistealueilla on edistytty merkittävästi. Hallinnollisten valmiuksien vahvistaminen edellyttää kuitenkin lisätoimia.

Sosiaalipolitiikkaa ja työllisyyttä koskevan yhteisön säännöstön osalta on edistytty jonkin verran strategioiden laadinnassa. Poliittisen määrätietoisuuden ja hallinnollisten valmiuksien puuttumisen vuoksi toimia ei ole juurikaan onnistuttu toteuttamaan käytännössä. Joillakin yritys- ja elinkeinopolitiikan aloilla on edistytty, erityisesti pienyritysten tukemisessa. Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia osallistuu Euroopan laajuisia verkkoja koskeviin alueellisiin hankkeisiin, ja lainsäädännön yhdenmukaistaminen on hyvässä vaiheessa. Infrastruktuurin uudenaikaistaminen on edelleen suuri haaste. Aluepolitiikassa ja rakennepoliittisten välineiden yhteensovittamisessa on edistytty jonkin verran. Huomattavia toimia kuitenkin tarvitaan, jotta keskus- ja paikallishallintoon saadaan tarvittavat institutionaaliset ja hallinnolliset valmiudet.

Oikeuslaitoksen ja perusoikeuksien alalla on edistytty jonkin verran. Viranomaisten tehostettu korruptiontorjunta on alkanut tuottaa tuloksia. Oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja tehokkuuden varmistaminen kuuluu yhä keskeisiin haasteisiin. Korruption torjunnassa ei ole toistaiseksi sovellettu kattavaa lähestymistapaa. Tällä alalla on annettu tyydyttävästi lainsäädäntöä, mutta täytäntöönpanoa ja resurssien tarkkaa kohdentamista on jatkettava, mikä vaatii pitkän aikavälin poliittista sitoutumista.

Oikeuden, vapauden ja turvallisuuden aloilla on jo voimassa perussäädökset. Myös täytäntöönpanolainsäädäntö on pääosin annettu. Aktiivinen palautuspolitiikka on varmistettava, ja turvapaikkamenettelyt on mukautettava eurooppalaisten normien mukaisiksi. Entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian vaihteleva edistyminen poliisiyhteistyössä ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa ovat vakavia ongelmia. Viranomaiset ovat takavarikoineet suuria määriä huumausaineita. Ihmiskaupan torjunnassa ei ole saavutettu riittävästi tuloksia. Virastojen välinen yhdennetty tiedustelujärjestelmä, jolla torjutaan järjestäytynyttä rikollisuutta, ei ole vielä toiminnassa. Virastojen välistä yhteistyötä on tehostettava myös terrorismin torjunnassa.

Viranomaiset ovat vahvistaneet operatiivisia valmiuksiaan useilla osa-alueilla, tosin pääasiassa keskushallinnon tasolla. Paikallisviranomaisten hallinnolliset valmiudet ovat yleisesti ottaen heikot. Rajaturvallisuus ja Schengenin sopimukseen liittyvät vaatimukset edellyttävät viestintäverkkoja, teknisiä laitteita ja koulutusta. Biometristen passien käyttöönotossa edistyttiin hyvin. Lainsäädännön täytäntöönpanossa ja noudattamisen valvonnassa on saatava jatkossa tuloksia erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption osalta, koska ne ovat vakavia ongelmia. Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia ei ole valmistautunut riittävän hyvin oikeuteen, vapauteen ja turvallisuuteen liittyvän yhteisön säännöstön täytäntöönpanoon.

Tieteen ja tutkimuksen alalla lainsäädännön yhdenmukaistaminen on edistynyt hitaasti, ja tutkimuslaitosten toimintakapasiteetti on edelleen heikko. Maassa on hyväksytty toimia, joilla tehostetaan koulutukseen ja kulttuuriin liittyvän lainsäädännön yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa. Uudistusten toteuttamiseen ei kuitenkaan ole riittävästi resursseja. Entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian pitäisi jatkaa valmistelutyötä, jotta se voi liittyä yhteisön Nuoriso-ohjelmaan ja elinikäisen oppimisen ohjelmaan. Sääntelykehystä on uudistettu ympäristönsuojelun alalla, mutta lainsäädännön täytäntöönpano on alkuvaiheessa erityisesti niillä aloilla, jotka edellyttävät huomattavia investointeja. Hallinnollisia valmiuksia ja taloudellisia resursseja ei ole vielä riittävästi. Kuluttajien ja terveyden suojelussa on edistytty jonkin verran sekä lainsäädännön lähentämisessä yhteisön säännöstöön että kuluttajansuojan ja terveydenhuollon edellyttämien institutionaalisten valmiuksien rakentamisessa. Lainsäädännön, strategioiden ja toimintasuunnitelmien lopullinen täytäntöönpano edellyttää lisää varoja ja henkilöresursseja.

Tulliliiton alalla on edistytty merkittävästi. Laittoman kaupan ja korruption torjunnassa ja valtion tulojen kannossa tarvittavia hallinnollisia valmiuksia on onnistuttu lisäämään huomattavasti. Tullihallinnon on jatkettava koko toimintansa ajanmukaistamista.

Ulkosuhteissa sekä ulko-, turvallisuus- ja puolustuspolitiikassa on edistytty jonkin verran. Maan institutionaaliset ja hallinnolliset valmiudet eivät kuitenkaan vielä mahdollista täysipainoista osallistumista EU:n toimiin kyseisillä aloilla.

Talouden valvonta on edistynyt ainoastaan julkisen talouden sisäisen valvonnan osalta. Valvonnasta vastaavien viranomaisten hallinnolliset valmiudet eivät vielä riitä yhteisön säännöstöstä johtuvien velvoitteiden täyttämiseen. Varainhoito- ja talousarviosäännösten alalla ei ole edistytty mainittavasti. Ajan mittaan on laadittava koordinointijärjestelmiä ja täytäntöönpanosääntöjä sekä tehostettava hallintoa.

Montenegro

Montenegro on edistynyt jonkin verran poliittisten arviointiperusteiden täyttämisessä. Se on edistynyt Eurooppa-kumppanuuksien tärkeimpien ensisijaisten tavoitteiden saavuttamisessa, mutta sen on vielä parannettava tuloksiaan erityisesti hallinnollisten valmiuksien kehittämisessä ja korruption torjunnassa. Montenegro on edistynyt hyvin tarvittavan lainsäädäntökehyksen ja instituutioiden luomisessa itsenäistymisensä jälkeen. Maan parlamentti antoi lokakuussa 2007 perustuslain, joka on suurelta osin eurooppalaisten normien mukainen. On jatkettava työtä, jotta valtion rakentamisen perusteista päästään laajempaan konsensukseen.

Demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen noudattamisessa on edistytty jonkin verran. Montenegron hallinnon ja lainsäädännön uudistaminen on edelleen edennyt. Montenegro on edistynyt jonkin verran myös Eurooppa-kumppanuuksien tärkeimpien ensisijaisten tavoitteiden saavuttamisessa sekä hallinnollisten valmiuksiensa lujittamisessa. Tulokset ovat kuitenkin toistaiseksi jääneet varsin rajallisiksi, eikä Montenegro ole vielä päässyt uudistuksissaan kestäviin tuloksiin. Oikeusjärjestelmän uudistaminen on vasta alussa.

Parlamentti ja hallitus ovat mukautuneet itsenäisyyden vaatimuksiin. Ne ovat edelleen parantaneet tehokkuuttaan. Parlamentti on alkanut panna täytäntöön vuonna 2006 hyväksyttyä työjärjestystä, yhdenmukaistamaan työtänsä entistä paremmin sekä lujittamaan hallinnollisia valmiuksiansa. Parlamentin harjoittama valvonta on parantunut. Euroopan integraatiota käsittelevän parlamentin valiokunnan toimintaa on hieman vahvistettu, mutta se ei vieläkään toimi tehokkaasti ja keskitetysti. Parlamentin yleisiä valmiuksia on parannettava. Hallinto on organisoitu uudelleen ja uusien instituutioiden vahvistamista jatkettiin keskittymällä puolustusalan uudistamiseen, ulkosuhteisiin sekä oikeus- ja sisäasioihin. Hallinnon tehokkuutta, varsinkin lainsäädännön täytäntöönpanoa, on kuitenkin tehostettava.

Julkishallinnon uudistamista jatkettiin, sillä julkishallinto on yhä heikko ja tehoton. On edelleen tehtävä työtä julkishallinnon puolueettomuuden varmistamiseksi ja sen valmiuksien parantamiseksi. EU-asioiden koordinointi on parantunut. Valmisteluja vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöön panemiseksi jatkettiin. Valtion viranomaisten henkilöstön, myös uuden henkilöstön, on oltava hyvin koulutettua, jotta se pystyy selviytymään niin koordinaatiotehtävistä kuin Eurooppa-kumppanuuden kaikkien ensisijaisten tavoitteiden ja vakautus- ja assosiaatiosopimuksen velvoitteiden täytäntöönpanosta.

Oikeuslaitoksen uudistamisessa on tapahtunut jonkin verran edistystä. Perustuslaissa lisätään oikeuslaitoksen riippumattomuutta perustamalla uusi elin, tuomarineuvosto, joka vastaa tuomarien nimityksistä ja irtisanomisista. Hallitus hyväksyi oikeusjärjestelmän uudistamisstrategian vuosiksi 2007–2012. Tuomarien ja syyttäjien koulutusta on vahvistettu. Nyt on kuitenkin annettava lainsäädäntöä tuomarien ja syyttäjien riippumattomuuden ja vastuuvelvollisuuden varmistamiseksi. Parlamentilla on yhä aiheetonta vaikutusvaltaa syyttäjien nimityksissä ja ylennyksissä. Yli 80 bosnialaisen siviilin karkottamista ja katoamista vuonna 1992 koskevan oikeudenkäynnin valmisteluvaihe jatkuu yhä, mikä herättää huolta käsittelyn viivästymisestä. Oikeuslaitoksen tehokkuus ei ole tyydyttävä, sillä siviili- tai rikosoikeudellista tuomioistuinkäsittelyä odottavien asioiden määrää ei ole pystytty juurikaan vähentämään.

Korruptio on laajalle levinnyt erittäin vakava ongelma. Korruptiota torjumaan perustetun kansallisen komission antaman ensimmäisen kertomuksen hyväksymistä voidaan pitää edistysaskeleena, mutta täytäntöönpano on yhä ongelma. Puolueiden ja vaalikampanjoiden rahoitus ei ole avointa. Lainsäädännössä on yhä aukkoja virkamiesten eturistiriitojen osalta. Korruption vaara on suuri rakennusalalla, maankäytön suunnittelussa, yksityistämisessä, toimiluvissa ja julkisissa hankintamenettelyissä. Tilanne edellyttää kiireellistä toimintaa, jotta korruption torjunnassa, erityisesti korkealla tasolla ilmenevän korruption torjunnassa, saadaan tuloksia. Valmiuksia kansainväliseen oikeudelliseen yhteistyöhön ja poliisiyhteistyöhön on lisättävä.

Ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen suojelussa on edistytty muun muassa luomalla tarvittavia toimintapuitteita itsenäistymisen jälkeen. Montenegro hyväksyttiin toukokuussa 2007 Euroopan neuvoston jäseneksi. Montenegron perustuslaissa tunnustetaan kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön ensisijaisuus. Ihmisoikeuslainsäädännön taannehtivasta soveltamisesta on tehty sitoumuksia, mutta on selvitettävä tarkoin, kuinka oikeudellisesti velvoittavia ne ovat. Sosiaalioikeuksien alan lainsäädäntö ja käytännöt noudattavat suurelta osin uudistetun Euroopan sosiaalisen peruskirjan määräyksiä. Naisten ja lasten oikeuksien parantamisessa on edistytty jonkin verran. Naisille on kuitenkin annettava parempi suoja kaikenlaista väkivaltaa vastaa. Kansallistetun omaisuuden palauttaminen on jatkunut, mutta palautuksen toteutuksesta valitetaan yhä usein. On tuettava oikeusasiamiehen työtä ihmisoikeuksien puolustajana ja julkishallinnon valvojana.

Montenegro liittyi toukokuussa 2007 kansallisten vähemmistöjen suojelua koskevaan puiteyleissopimukseen sekä Euroopan alueellisten ja vähemmistökielten peruskirjaan. Vähemmistöjen määrittäminen on monimutkainen kysymys. Kansallisten vähemmistöjen oikeuksia koskeva vuoden 2006 laki kattaa vähemmistöjen määrittämisen ja suojelun vain osittain. Perustuslaki antaa vankan oikeudellisen perustan vähemmistöjen oikeuksien suojaamiselle. Pakolaisten ja maan sisällä siirtymään joutuneiden henkilöiden, myös romanien, tilanne on vakava huolenaihe. Erityisesti romaniväestön elinolot ovat hyvin hankalat ja romanit kohtaavat syrjintää, varsinkin koulutuksen, sosiaalisen suojelun, terveydenhoidon, asumisen ja työllisyyden osalta.

Kansalaisyhteiskunta on yhä hauras ja viranomaisten ja valtiosta riippumattomien järjestöjen välit kireät.

Maa osallistuu edelleen aktiivisesti alueelliseen yhteistyöhön, kun on kyse alueellisista kysymyksistä ja kansainvälisistä velvoitteista. Yhteistyö entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa jatkuu tyydyttävänä. Montenegro on ottanut vastuulleen kansainvälisiä velvoitteita itsenäistymisensä jälkeen. Tammikuussa 2007 Montenegrosta tuli tärkeimpien kansainvälisten rahoituslaitosten jäsen. Neuvottelut liittymisestä Maailman kauppajärjestöön etenevät hyvin. Montenegro on sitoutunut alueelliseen yhteistyöhön Kaakkois-Euroopassa; se liittyi Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessiin (South-East Europe Cooperation Process, SEECP) toukokuussa 2007 ja osallistuu alueelliseen yhteistyöneuvostoon (Regional Co-operation Council, RCC). Montenegro on ratifioinut Keski-Euroopan vapaakauppa-aluetta koskevan tarkistetun sopimuksen, ja sillä on hyvät suhteet naapureihinsa. Suurin osa itsenäistymisestä seuranneista ongelmista Serbian kanssa on ratkaistu.

Montenegro ilmoitti lokakuussa 2006 ratifioineensa Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussäännön. Sen huhtikuussa allekirjoittama kahdenvälinen immuniteettisopimus Yhdysvaltojen kanssa ei kuitenkaan ole EU:n yhteisen kannan eikä pääperiaatteiden mukainen.

Montenegron talous on jatkanut nopeaa laajentumista ja kansantalous on nyt vakaampi, vaikka riskitekijöitäkin on, erityisesti suuri vaihtotaseen alijäämä, jota tällä hetkellä lieventävät huomattavasti merkittävät ulkomaiset suorat sijoitukset. Vaikka rakenteellisten uudistusten tekemistä jatkettiin, heikot institutionaaliset valmiudet ja oikeusvaltioperiaatteen puutteellinen noudattaminen vaikeuttavat edelleen markkinatalouden toimintaa.

Taloudellisten arviointiperusteiden osalta Montenegro on edelleen edistynyt toimivan markkinatalouden perustamisessa vaikkakin hitaasti. On tehtävä suuria uudistuksia, jotta se pystyy selviytymään pitkällä aikavälillä kilpailun ja markkinavoimien paineista unionissa.

Kansantalous on entistä vakaampi. Nopea talouskasvu on edistänyt työpaikkojen luomista samalla kun inflaatio on pysynyt alhaisena. Merkittävät ulkomaiset sijoitukset ovat tukeneet taloudellista toimintaa. Maltillisen julkisen talouden vakauttamispolitiikan harjoittaminen on johtanut siihen, että julkinen talous on edelleen ylijäämäinen. Eläkejärjestelmän uudistaminen jatkui. Rahoituksen välittäjien toiminta kasvoi nopeasti. On luotu uusia menettelyjä yksityistämisen avoimuuden lisäämiseksi. Uusi konkurssilainsäädäntö on helpottanut yritysten poistumista markkinoilta. Tuet on edelleen rajoitettu eräisiin yksityistämisen jälkeisiin järjestelyihin. Yleishyödyllisten palvelujen uudistaminen jatkui. Kaupan avoimuus sekä lainsäädännön mukauttaminen Maailman kauppajärjestön sääntöihin tukivat Montenegron ja EU:n talouden yhdentymistä.

Kansantalouden vakautta uhkaavat kuitenkin eräät vaarat, erityisesti suuri ulkoinen alijäämä. Energian hinnan korotukset johtivat maassa keskusteluun muun muassa hallituksen tasolla Montenegron energiapolitiikasta ja suunnitelmista yksityistää energian toimittajat. Teollinen tuotanto on kasvanut hyvin vähän. On edelleen kallista ja aikaa vievää hankkia lupa yrityksen perustamiseksi ja panna sopimuksia täytäntöön. Vielä on paljon tehtävää rahoituspalvelualan parantamiseksi, kuten pankkilainsäädännön tarkistaminen ja täytäntöönpano, vakuutusvalvontaviraston perustaminen ja leasing-yhtiöiden valvonta. Lisäksi kulutusluottojen määrän voimakas kasvu sekä omaisuuserien hintojen voimakas nousu kertovat kansantalouden ja rahoituksen epätasapainon lisääntymisestä. Vaikka työttömyys on laskenut, se on edelleen korkea. Samalla kohoavat työvoimakustannukset heikensivät edelleen maan kilpailukykyä. Heikkoudet lainsäädännön täytäntöönpanossa ja sääntelykehyksessä ruokkivat suurta epävirallista taloutta, joka puolestaan kaventaa veropohjaa, horjuttaa hallituksen kykyä toteuttaa talouspolitiikkaa ja vaikuttaa haitallisesti liiketoimintaympäristöön.

Maa edistynyt jonkin verran eurooppalaisiin normeihin lähentymisessä ja hallinnollisten valmiuksien lujittamisessa, mikä johtaa vakautus- ja assosiaatiosopimuksen allekirjoittamiseen EU:n kanssa. Muun muassa tullin ja verotuksen, kilpailun, julkisten hankintojen, pääoman vapaan liikkuvuuden ja maatalouden aloilla on tapahtunut merkittävää edistystä, kun taas sosiaali- ja työllisyyspolitiikkojen, energian, ympäristön sekä oikeuden, vapauden ja turvallisuuden aloilla edistys on ollut rajallista. Maan lainsäädäntöä on yhä lähennettävä EU:n lainsäädäntöön ja on tarkistettava, että uusi lainsäädäntö on yhdenmukaista EU:n lainsäädännön kanssa. Maan kaikki hallinnolliset valmiudet ovat yhä heikot.

Sisämarkkinoista voidaan todeta, että tavaroiden vapaata liikkuvuutta koskevaa institutionaalista kehystä on parannettu, mutta se ei ole vielä valmis. Inhimilliset ja aineelliset resurssit eivät vastaa eurooppalaisia normeja, ja kuluttajansuojalainsäädäntö on vielä alkuvaiheessa.

Montenegro pyrkii palvelujen vapaata liikkuvuutta koskevaan liberaaliin politiikkaan, mutta talouden valvontaa on vahvistettava huomattavasti. Rahoitusalaa säätelevässä oikeudellisessa kehyksessä on puutteita yritysten hallinnointi- ja ohjausjärjestelmän ja riskienhallinnan osalta. Sijoittautumisoikeuden suhteen edistymistä on tapahtunut vain vähän. Yritysten perustamista hankaloittavat edelleen liian monet hallinnolliset esteet, ja toimilupajärjestelmä on rajoittava. Vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanon valmistelut ovat hyvällä mallilla pääoman vapaan liikkuvuuden suhteen.

Tullilainsäädäntö on nyt saatu suurelta osin vakautus- ja assosiaatiosopimuksen sitoumusten mukaiseksi. Alkuperäsääntöjä, passitusta, tullausarvon määrittämistä sekä korruption ja salakuljetuksen torjuntaa koskevat säännöt on vielä yhdenmukaistettava EU:n vastaavien sääntöjen kanssa. Montenegro on antanut lainsäädäntöä, jossa säädetään verottomien tavaroiden myymälöiden lopettamisesta maarajoilla vuoden 2007 loppuun mennessä. Tämän lainsäädännön täytäntöönpanoa on seurattava tarkoin. Tullimaksuja on alennettu ja mukautettu Maailman kauppajärjestön vaatimuksiin. Välittömän verotuksen mukauttamisessa on havaittu jonkin verran edistymistä, mutta yritysverotuksen ja välillisen verotuksen mukauttamisessa ollaan jäljessä. Hallinnollisten valmiuksien kehittämisessä on paljon parantamisen varaa.

Yleisesti ottaen valmistelut etenevät kilpailun alalla. Montenegron on yhä parannettava lainsäädännöllistä kehystään ja perustettava riippumaton kilpailu- ja valtiontukiviranomainen.

Julkisten hankintojen järjestelmä on kehittynyt, mutta valmiuksia ja organisaatiota on vahvistettava, jotta alaa voidaan tukea ja valvoa tehokkaasti.

Yleisesti ottaen teollis- ja tekijänoikeuksien suojaa on parannettava, varsinkin kun otetaan huomioon heikot institutionaaliset valmiudet, täytäntöönpanon heikko taso, laittomasti valmistettujen ja väärennettyjen tavaroiden suuri määrä sekä viranomaisten ja muiden toimijoiden heikko tietoisuus asiasta.

Mitä tulee sosiaalipolitiikkaa koskeviin eurooppalaisiin normeihin, tarvitaan lainsäädäntöä ja strategioita heikoimmassa asemassa olevien ryhmien suojan parantamiseksi. Työllisyyspolitiikkaa, erityisesti työlainsäädäntöä ja ammatillista koulutusta, koskevien eurooppalaisten normien noudattamista on tehostettava. Talous- ja sosiaalineuvoston yhteydessä käydyissä työmarkkinaosapuolten kolmikantaneuvotteluissa edistyttiin jonkin verran, mutta neuvoston toimeksiantoa ja edustusta koskevia sääntöjä on selkeytettävä.

Koulutuksen alalla on tapahtunut kehitystä, erityisesti sitä koskevassa lainsäädännössä sekä ensipyrkimyksissä hajauttaa erittäin keskitetty koulutusjärjestelmä. On pyrittävä saamaan kansalaisyhteiskunta osallistumaan tähän ja lisättävä koulutuksen saatavuutta.

Alakohtaisista politiikoista voidaan todeta, että Montenegro on edistynyt vain vähän Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden täytäntöönpanossa teollisuuden ja pk-yritysten osalta. On tehtävä strateginen arviointi siitä, millaisia kilpailuetuja ja rakenneuudistustarpeita maalla on, sekä siitä, miten sen työlainsäädäntöä ja energia- ja ympäristöpolitiikkoja on kehitettävä, hallintoa yksinkertaistettava ja avoimuutta lisättävä.

Edistystä olisi vauhditettava maatalouden ja elintarvikkeiden turvallisuuden alalla sekä eläinlääkintä- ja kasvinsuojelukysymyksissä. Kalastuksen alalla on lujitettava tarkastus- ja valvontavalmiuksia.

Maan lainsäädännön yhdenmukaistamisessa EU:n ympäristönormien kanssa on tapahtunut jonkin verran edistymistä, ja yhdenmukaistaminen jatkuu hyvin. Täytäntöönpanoa ja soveltamista on kuitenkin edelleen parannettava. Erityisesti on kiinnitettävä huomiota hallinnollisten valmiuksien vahvistamiseen.

Montenegrossa on tapahtunut edistymistä liikenteen alalla. Maa pyrkii toteuttamaan ensimmäisen siirtymävaiheen kohti Euroopan yhteistä ilmailualuetta. Se osallistuu aktiivisesti keskeisen alueellisen liikenneverkon kehittämiseen ja Kaakkois-Euroopan liikenneobservatorion toimintaan. Hallituksen on kuitenkin vielä hyväksyttävä uusi kansallinen liikennepoliittinen strategia. Hallinnollisia valmiuksia on edelleen vahvistettava myös tällä alalla.

Energia-alalla on tapahtunut myös jonkin verran kehitystä, mutta se on ollut epätasaista. Energiainfrastruktuurissa sekä oikeudellisissa ja institutionaalisissa puitteissa on yhä merkittäviä puutteita. Sähkönjakelussa on edelleen vakavia ongelmia. Vielä on ponnisteltava energiastrategian viimeistelemiseksi ja hyväksymiseksi sekä alaa koskevien uudistusten saattamiseksi loppuun. Montenegron on energiayhteisön perustamissopimuksen osapuolena pantava asianmukainen EU:n energialainsäädäntö täytäntöön.

Tietoyhteiskunnan ja tiedotusvälineiden alalla on tapahtunut jonkin verran edistymistä. Tarvitaan lainsäädäntötoimia, jotta pystytään tosiasiallisesti vapauttamaan sähköisen viestinnän markkinat sekä yhdenmukaistamaan Montenegron lainsäädäntö tietoyhteiskunnan palveluja koskevan yhteisön säännöstön kanssa. Vaikka televisio- ja yleisradioyhtiöstä on tullut kaikin puolin toimintakykyinen ja sillä on riippumaton asema, sen valmiuksia on vahvistettava. Montenegro ei ole vielä ratifioinut Unescon yleissopimusta kulttuurisesta moninaisuudesta eikä allekirjoittanut eikä ratifioinut eurooppalaista yleissopimusta rajat ylittävistä televisiolähetyksistä. Näihin liittyvät valmistelut ovat vielä alkuvaiheessa.

Varainhoidon valvonnasta voidaan todeta, että julkisen talouden varainhoidon valvonnan ja ulkoisen tarkastuksen kehittäminen ovat alkuvaiheessa ja että valtion tilintarkastusviraston riippumattomuutta on lujitettava riittävin keinoin.

Tilastoista voidaan todeta, että edistyminen on ollut rajallista. Valmiudet ovat yhä heikot, ja tilastointijärjestelmän koordinoinnissa ja resursseissa on yhä huomattavia puutteita. Luotettavien virallisten tilastojen kehittämisestä on tehtävä ensisijainen tavoite.

Montenegro on alkanut luoda tarvittavia oikeudellisia ja institutionaalisia puitteita oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alalla, mutta vielä on paljon tekemistä. Montenegron ja Euroopan yhteisön välillä on allekirjoitettu viisumien myöntämisen helpottamista koskeva sopimus ja takaisinottosopimus. Itsenäistymisensä johdosta Montenegron on kuitenkin parannettava omien viisumiensa myöntämistä koskevia täytäntöönpanovalmiuksiaan ja otettava vähitellen käyttöön EU:n normit. Maan on otettava käyttöön EU:n normien mukaiset biometriset passit. Rajapoliisi-, turvapaikka- ja maahanmuuttokysymysten osalta on todettu vain vähäistä edistymistä eli ponnisteluja on lisättävä.

Rahanpesu on edelleen vakava ongelma. Poliisin valmiudet ovat rajalliset, eikä pankkijärjestelmän ulkopuolella tapahtuvia varainsiirtoja seurata vielä asianmukaisesti, varsinkaan kiinteistöalaan tai ulkomaisiin sijoituksiin liittyviä varainsiirtoja. Huumausaineiden salakuljetuksen torjunnassa voidaan todeta tapahtuneen jonkin verran edistystä, mutta salakuljetus on yhä vakava ongelma.

Poliisitoimen uudelleenjärjestelyssä on tapahtunut edistymistä. On kuitenkin lujitettava poliisin ammatillisia valmiuksia ja erikoiskoulutusta sekä kehitettävä tiedustelutoimintaa ja riskianalyysivälineitä. Järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa Montenegro on kuitenkin jäljessä. Järjestäytynyt rikollisuus on edelleen vakava ongelma, ja sen torjuminen edellyttää huomattavia ponnisteluja. Lainsäädäntöä uudistetaan parhaillaan ihmiskaupan torjumiseksi. Montenegro on lähinnä kohde- ja läpikulkumaa.

Tietosuojan osalta tilanne on vakava. Henkilötietojen suojaa koskevaa lakia ei ole vielä hyväksytty. Nykyinen lainsäädäntö ei ole Eurooppa-kumppanuuden asiaa koskevan ensisijaisen tavoitteen mukainen, eikä maassa ole vieläkään riippumatonta valvontaviranomaista.

Serbia

Serbia on edistynyt jonkin verran poliittisten arviointiperusteiden täyttämisessä Eurooppa-kumppanuuden mukaisesti. Parlamenttivaalit järjestettiin tammikuussa 2007 kansainvälisten normien mukaisesti. Vaalien jälkeen puolueiden väliset voimakkaat erimielisyydet ovat kuitenkin korostuneet, mikä on hidastanut yleistä uudistustahtia. Kosovon tilanne on edelleen keskeisin kysymys poliittisella asialistalla. Kansallismielinen retoriikka on edelleen vahvaa, mikä on vaikuttanut kielteisesti poliittiseen ilmapiiriin. Uusi uudistusmielinen hallitus muodostettiin toukokuussa 2007 useiden kuukausien epävarmuuden jälkeen. Se sai heti aikaan myönteisiä tuloksia kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa tehtävässä yhteistyössä, ja komission on näin ollen ollut mahdollista saattaa neuvottelut vakautus- ja assosiaatiosopimuksesta päätökseen. Ennen kuin vakautus- ja assosiaatiosopimus voidaan allekirjoittaa Serbian on vielä täytettävä kansainvälinen velvoitteensa tehdä täyttä yhteistyötä sotarikostuomioistuimen kanssa.

Demokratiaa ja oikeusvaltion periaatteita on edelleen vahvistettava Serbiassa. Marraskuussa 2006 voimaan tulleen uuden perustuslain täytäntöönpanossa on edistytty jonkin verran. Perustuslakia täydentävä laki on hyväksytty, mutta useita säännöksiä, erityisesti oikeuslaitosta koskevia, on vielä pantava täytäntöön eurooppalaisten normien mukaisesti.

Poliittinen tilanne on estänyt parlamentin työtä. Parlamentin virkaanastujaisten jälkeen ensimmäinen istunto lykkääntyi pitkittyneiden hallitusneuvottelujen vuoksi lähes kolmella kuukaudella. Hallituksen muodostamisen viivästyminen ja voimakkaat poliittiset jakolinjat ovat vaikuttaneet kielteisesti parlamentin toimintaan.

Parlamenttivaalien jälkeisinä kuukausina toimitusministeriönä toiminut hallitus ei ollut kovin aktiivinen. Uusi hallitus painotti ohjelmassaan Euroopan yhdentymistä, mutta tulokset ovat olleet vaihtelevia. Hallitus hyväksyi elokuussa 2007 toimintasuunnitelman lainsäädännön yhdenmukaistamisesta EU:n säännöstön kanssa uudistusprosessin vauhdittamiseksi. Serbian hallinto osallistui vakautus- ja assosiaatiosopimuksesta käytäviin neuvotteluihin ammattimaisesti, mikä auttoi parantamaan yhdenmukaisuutta eri ministeriöiden ja virastojen kesken. Politiikan koordinointia on kuitenkin edelleen parannettava. Paikallishallinnon osalta oikeudellinen kehys on saatava valmiiksi.

Julkishallinnon valmiudet ovat yleensä hyvät. Valtion oikeusasiamies on nimitetty, ja hallituksen on nyt toteutettava kaikki tarvittavat toimet oikeusasiamiehen viraston täyden toimintakyvyn varmistamiseksi. Sääntelyelimiä on vahvistettava, jotta voidaan varmistaa tarvittava oikeudellisten velvoitteiden valvonta ja täytäntöönpano. Uudistuksia on jatkettava, jotta sekä valtionhallinnon tasolle että alemmille hallintotasoille voitaisiin luoda puolueeton, vastuuvelvollinen ja tehokas virkamieskunta, jonka urakehitys perustuu ammatillisiin kriteereihin.

Armeijan siviilivalvonta, yksi kumppanuuden tärkeimmistä ensisijaisista tavoitteista, on parantunut, ja painopisteen olisi oltava parlamentaarisen valvonnan ja varainhoidon valvonnan tehokkuudessa. Yleisemmällä tasolla perustuslain edellyttämän uuden puolustusta koskevan tarkistetun säännöstön antaminen on edelleen kesken ja useita lakeja on hyväksyttävä.

Oikeuslaitoksen uudistaminen, joka myös on kumppanuuden tärkeimpiä ensisijaisia tavoitteita, on viivästynyt eikä uutta säännöstöä ole vielä hyväksytty. Perustuslaki ja perustuslakia täydentävä laki antavat tällä hetkellä mahdollisuuden vaikuttaa poliittisesti oikeuslaitoksen nimityksiin. Muutoksenhaku- ja hallintotuomioistuimia ei ole vielä perustettu, eikä perustuslakituomioistuin ole ollut toiminnassa lokakuun 2006 jälkeen. Oikeuslaitoksen riippumattomuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi on vielä toteutettava lainsäädäntö- ja hallintotoimenpiteitä.

Korruption torjumiseksi on muun muassa hyväksytty toimintasuunnitelma kansallisen korruptiontorjuntastrategian toteuttamiseksi. Korruptiorikoksista nostetut syytteet ovat joissakin tapauksissa johtaneet tuomioihin. Laajalle levinnyt korruptio on kuitenkin vakava ongelma. On perustettava korruptiontorjuntavirasto, ja korruptiontorjuntasuunnitelma on pantava kaikilta osin täytäntöön. Korruption torjuntaan tarvitaan järjestelmällisempi lähestymistapa, johon kuuluu varainhoidon valvonta, läpinäkyvät julkisten hankintojen menetelmät ja tehokas parlamentaarinen valvonta.

Ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja vähemmistöjen suojelun yleinen tilanne on parantunut, ja Serbia on edistynyt melko hyvin velvoitteidensa täyttämisessä. Uuteen perustuslakiin sisältyy useita määräyksiä ihmisoikeuksista ja vähemmistöjen oikeuksista, mutta tuomioistuinkäsittelyä, perustuslaillinen muutoksenhaku mukaan lukien, on kehitettävä. Uudessa perustuslaissa kielletään syrjintä, mutta kattavaa syrjinnän kieltävää lainsäädäntöä ei ole vielä annettu. Naisten ja lasten oikeuksien parantamisessa on edistytty. Heidän suojeluaan kaikenlaiselta väkivallalta on kuitenkin vahvistettava, ja on säädettävä sukupuolten tasa-arvoa koskeva laki. Omaisuuden palauttamiseen liittyviä ongelmia ei ole vielä ratkaistu.

Vähemmistöjen edustus virkakunnassa on lisääntynyt, kuten myös vähemmistökielien käyttö. Kansallisneuvostojen vaaleja ja niiden tehtäviä koskevaa lainsäädäntöä ei kuitenkaan ole annettu. Etnisten ryhmien väliset suhteet ovat edelleen parantuneet Vojvodinassa. Etelä-Serbiassa tilanne on yhä vakaa mutta jännittynyt. Monietnisten poliisivoimien työskentely on parantunut. Albanialaisyhteisön sisällä ja albaanien suhteissa serbiväestöön on kuitenkin edelleen jännitteitä. Sandžakin tilanne on heikentynyt, ja uskonnolliset jakolinjat muslimiyhteisön sisällä ovat syventyneet ja on puhjennut väkivaltaisuuksia.

Romaniväestön tilanteen parantamiseksi on toteutettu toimia, joilla vahvistetaan toiminnan koordinointia. Romanien elinolot ovat kuitenkin edelleen erittäin vaikeat, ja syrjintää esiintyy erityisesti koulutuksen, sosiaaliturvan, terveydenhuollon, asumisen ja työllisyyden suhteen. Monilla romaneilla on edelleen ongelmia henkilötodistusten saamisessa, mikä puolestaan estää peruspalvelujen saannin.

Alueellisten kysymysten ja kansainvälisten velvoitteiden osalta Serbialla on ollut myönteinen rooli. Se on parantanut alueellista yhteistyötä, johon kuuluvat muun muassa Kaakkois-Euroopan yhteistyöprosessi, alueellinen yhteistyöneuvosto ja muutettu Keski-Euroopan vapaakauppasopimus. Serbian on kuitenkin suhtauduttava rakentavammin Kosovon (YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 mukaisesti) osallistumiseen alueelliseen yhteistyöhön ja muihin foorumeihin. Yleisesti ottaen kahdenväliset suhteet naapurimaihin ovat hyvät.

Uusi hallitus on ohjelmassaan selkeästi sitoutunut täyttämään kansainväliset velvoitteensa. Serbian viranomaiset ovat parantaneet yhteistyötään sotarikostuomioistuimen kanssa, minkä seurauksena kaksi syytettyä on pidätetty ja toimitettu Haagiin. On perustettu tasavallan presidentin johtama kansallinen turvallisuusneuvosto, jonka tehtävänä on turvallisuudesta vastaavien sotilaallisten ja siviiliyksiköiden työn koordinointi. Myös sotarikostuomioistuimen kanssa tehtävää yhteistyötä hoitava kansallinen neuvosto on perustettu uudelleen. Serbia ei kuitenkaan vielä tee sotarikostuomioistuimen kanssa täyttä yhteistyötä edelleen oikeutta pakoilevien pidättämiseksi. Täysi yhteistyö on vakautus- ja assosiaatiosopimuksen allekirjoittamisen ehtona.

Kansainvälinen tuomioistuin totesi helmikuussa 2007, että Srebrenicassa oli tehty kansanmurha. Tuomioistuin totesi asiassa Bosnia ja Hertsegovina vastaan Serbia ja Montenegro, että Serbia ei ollut rikkonut asiaa koskevaan yleissopimukseen sisältyviä velvoitteitaan ja syyllistynyt kansanmurhaan. Tuomioistuin kuitenkin totesi, että Serbia ei ollut toteuttanut kaikkia tarvittavia toimia Srebrenican kansanmurhan estämiseksi ja tekijöiden saattamiseksi oikeuden eteen.

Serbia on osallistunut YK:n pääsihteerin Kosovon-lähettilään johtamiin keskusteluihin Kosovon tulevasta asemasta. Serbia on kuitenkin torjunut lähettilään suositukset, ja se pitää kiinni siitä, että Kosovon olisi pysyttävä Serbian erottamattomana osana, jolle kuitenkin tarjotaan huomattavaa autonomiaa. Serbian viranomaiset ovat mukana poliittisissa keskusteluissa, joita käydään parhaillaan EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän muodostaman kansainvälisen troikan johdolla Kosovon tulevasta asemasta. Serbia on edelleen pyrkinyt estämään Kosovon serbejä osallistumasta Kosovon väliaikaisiin itsehallintoelimiin ja vaaleihin. Serbia on kehottanut Kosovon serbejä olemaan osallistumatta Kosovon väliaikaisen parlamentin ja kuntien vaaleihin.

Serbian talouskasvu on jatkunut voimakkaana, mutta edistyminen kansantalouden vakauttamisessa on ollut vaihtelevaa. Julkisen talouden vakauttamisuralta poikkeaminen on lisännyt julkiseen talouteen ja kansantalouteen kohdistuvia riskejä. Kovin tarpeellisia rakenneuudistuksia on jatkettu hitaasti, ja korkea työttömyysaste on edelleen merkittävä haaste.

Taloudellisista arviointiperusteista voidaan todeta, että Serbia on edistynyt jonkin verran toimivan markkinatalouden luomisessa. Lisäuudistuksia on tehtävä, jotta Serbia voisi keskipitkällä aikavälillä selviytyä kilpailupaineista ja markkinavoimista unionissa.

Viranomaiset ovat pitkälti säilyttäneet vakaan talouspolitiikan päätekijät. Talous on edelleen laajentunut voimakkaasti. Ulkomaista pääomaa virtasi maahan edelleen huomattavasti. Inflaation hidastuminen loi osaltaan vakaata ympäristöä talouden toimijoille. Budjetti on edelleen ylijäämäinen, ja investoinnit ovat lisääntyneet merkittävästi.

Valtion omistamien pankkien yksityistäminen on pitkällä, ja pankkien välillä on voimakasta kilpailua. Uusi hallitus on osoittanut rajallista halukkuutta käynnistää uudelleen valtionyhtiöiden yksityistämisprosessi. Pk-yrityssektorin merkitys on kasvanut. Ulkomaankauppa ja investoinnit ovat edelleen kasvaneet, ja talouden yhdentyminen EU:hun on edistynyt.

Vahvasta talouskehityksestä huolimatta työttömyysaste on edelleen hyvin korkea. Yksityistämistä on jatkettava, eikä kilpailukykyistä ja dynaamista yksityistä sektoria ole vielä saatu täysin aikaan. Vuoden 2006 jälkipuoliskolla ja vuonna 2007 finanssipolitiikka on ollut elvyttävää. Julkisen sektorin palkat ovat nousseet huomattavasti. Tämän seurauksena vuonna 2007 menot suhteessa BKT:hen ovat kasvaneet merkittävästi, mikä on lisännyt ulkoista epätasapainoa ja inflaatiopaineita. Työmarkkinoiden joustavuuden puute ja korkeat sosiaaliturvamaksut ovat edelleen este työpaikkojen luomiselle. Liiallinen byrokratia ja monimutkainen lainsäädäntö ovat hillinneet investointeja. Kauppatuomioistuimet kärsivät edelleen valmiuksien ja asiantuntemuksen vähäisyydestä. Laaja epävirallinen sektori, jota lainvalvonnan ja sääntelyn heikkoudet ruokkivat, kaventaa veropohjaa, vaikeuttaa hallituksen mahdollisuuksia toteuttaa talouspolitiikkaa ja vaikuttaa kielteisesti liiketoimintaympäristöön.

Eurooppalaisten normien osalta vakautus- ja assosiaationeuvottelut ovat osoittaneet, että Serbialla on hallinnolliset valmiudet edetä kohti EU:ta. Serbialla on hyvät mahdollisuudet panna tuleva vakautus- ja assosiaatiosopimus täytäntöön, jos näitä valmiuksia hyödynnetään asianmukaisesti.

Serbia on edistynyt jonkin verran sisämarkkinoita koskevien kumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden osalta. Serbia on perustanut tavaroiden vapaan liikkuvuuden edistämiseksi uuden hyväksymiselimen ja edistynyt kansallisten standardien julkaisemisessa, vaikka hallinnollisia valmiuksia ja lainsäädäntöä onkin vielä kehitettävä. Serbia on edennyt kohti tavoitteena olevaa WTO:n jäsenyyttä. Tullin ja verotuksen alalla on tehty hallinnollisia ja lainsäädännöllisiä parannuksia. Serbia on muuttanut valmisteverolainsäädäntöään ja saattanut tullitariffilakinsa EU:n yhdistetyn nimikkeistön mukaiseksi. Soveltamisvalmiudet ovat kuitenkin vielä vähäiset. Kilpailuasioissa on edistytty jonkin verran sen jälkeen, kun perustettiin kilpailunturvaamislautakunta. Lautakunnan riippumattomuudesta on huolehdittava. Valtiontukien valvonnassa edistyminen on ollut kuitenkin vähäistä, eikä riippumatonta valtiontukiviranomaista ole vielä perustettu. Julkisissa hankinnoissa edistyminen on ollut vähäistä, ja työtä on vielä tehtävä sekä lainsäädännön muuttamiseksi että hallinnollisten valmiuksien vahvistamiseksi. Immateriaalioikeuksissa on edistytty jonkin verran, erityisesti siksi, että immateriaalioikeuksia käsittelevän laitoksen asemaa on selkiytetty, mikä päätti vuosia jatkuneen institutionaalisen pattitilanteen. Työllisyydessä edistyminen on ollut vähäistä, vaikka työtä sosiaalipolitiikan alalla onkin jatkettu kehittämällä työterveys- ja työturvallisuuslainsäädäntöä. Koulutuksessa edistyminen on ollut vähäistä, ja hallinnollisten valmiuksien, koulutuksesta vastaavien laitosten välisen koordinoinnin ja työmarkkinayhteyksien lisäämiseksi on tehtävä työtä.

Serbia on osoittanut lähentyneensä eurooppalaisia normeja monissa sektorikohtaisissa politiikoissa. Teollisuuden ja pk-yritysten osalta Serbia on täysin sitoutunut pienyrityksiä koskevan eurooppalaisen peruskirjan täytäntöönpanoon. Serbian valmistautuminen etenee hyvin maatalouden alalla. Työtä on kuitenkin jatkettava ja laajennettava useille täsmällisemmin määritellyille aloille, kuten eläinlääkintä- ja kasvinsuojeluasioihin ja elintarviketurvallisuuteen. Työmarkkinoita ja elinkeinoelämää koskevien tilastojen laadun ja luotettavuuden parantamisessa on edistytty. Maataloustilastojen parantamisessa ja hallintovalmiuksien vahvistamisessa on vielä tehtävä töitä.

Liikennettä koskevissa Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisissa tavoitteissa on edistytty jonkin verran. Serbia pyrkii siihen, että Euroopan yhteistä ilmailualuetta koskevan sopimuksen ensimmäinen siirtymäkausi voidaan panna täytäntöön. Se ei kuitenkaan sovella sopimusta käytännössä. Serbia osallistuu aktiivisesti Kaakkois-Euroopan keskeisen alueellisen liikenneverkon ja liikenneobservatorion kehittämiseen. Maantieliikenteen, raideliikenteen ja yhdistettyjen kuljetusten alalla tarvitaan lisätyötä, ja koko kuljetusalalle tarvitaan kansallinen strategia. Energia-alalla on toteutettu joitakin parannuksia, erityisesti sisäisten energiamarkkinoiden vapauttamiseksi. Energiapolitiikan kehitys on kuitenkin alkuvaiheessa, ja erityistä huomiota on kiinnitettävä energiatehokkuuden parantamiseen, uusiutuvaan energiaan ja säteilyturvallisuuteen. Energiayhteisön perustamissopimuksen jäsenenä Serbian on pantava EU:n energialainsäädäntö täytäntöön.

Tietoyhteiskunnan ja tiedotusvälineiden osalta edistyminen on ollut vähäistä. Kansallisen yleisradioviraston on parannettava yleisesti läpinäkyvyyttä ja vastuuvelvollisuutta. Edistyminen ympäristölainsäädännön hyväksymisessä Eurooppa-kumppanuuden mukaisesti on ollut vähäistä. Tarkastuselimiä on pyritty kehittämään, mutta niillä ei ole riittävästi valmiuksia huolehtia ympäristölainsäädännön johdonmukaisesta täytäntöönpanosta.

Serbia ei ole edistynyt riittävästi varainhoidon valvonnassa, ja kehitys on ollut raportointikaudella vähäistä. On toteutettava lukuisia toimia, jotta voidaan luoda kattava ja tehokas julkisen varainhoidon sisäinen valvontajärjestelmä.

Oikeuden, vapauden ja turvallisuuden alalla on edistytty jonkin verran. Euroopan unionin ja Serbian välillä on tehty sopimukset viisumien myöntämisen helpottamisesta ja takaisinotosta, ja matkustusasiakirjoja koskeva laki on hyväksytty. Nykyinen viisumijärjestely ei kuitenkaan vastaa täysin eurooppalaisia normeja. On myös otettava käyttöön EU:n normien mukaiset biometriset passit. Ulkomaalaislakia ei ole vielä hyväksytty. Rajavalvonnassa on toteutettu joitakin parannuksia, joihin kuuluu valtion rajojen valvonnan siirtäminen Serbian armeijalta sisäministeriölle. Lisätyötä on tehtävä yhdennetyn rajaturvallisuusjärjestelmän kehittämiseksi. Laittoman maahanmuuton torjumisessa tulokset ovat parantuneet, mutta turvapaikka-asioissa edistyminen on ollut vähäistä.

Rahanpesu on Serbiassa vakava ongelma. Uuden lainsäädännön täytäntöönpano on ollut hidasta, eikä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen ehkäisemistä koskevaa lainsäädäntöä ja strategiaa ole vielä hyväksytty. Omaisuusilmoitusten täytäntöönpanoa ja tarkastusta varten ei ole toteutettu tehokkaita toimenpiteitä. Asiaa käsittelevien valtion viranomaisten välistä yhteistyötä on parannettava.

Huumeiden torjuntaa koskeva lainsäädäntö on pitkälti kansainvälisten yleissopimusten mukaista, ja Serbian täytäntöönpanoviranomaiset ovat käytössään olevin rajallisin resurssein edistyneet jonkin verran huumeiden salakuljetuksen torjunnassa. Maantieteellisesti Serbia on Balkanin kauttakulkureitillä, ja erilaiset huumeet liikkuvat sen kautta. Edistyminen huumeidenkäyttöongelman ratkaisemisessa ja kansallisen strategian hyväksymisessä on ollut vähäistä.

Poliisilaki on täytäntöönpanovaiheessa ja useimmat säännökset on nyt hyväksytty. Poliisivoimien yleisten hallinnollisten ja ammatillisten valmiuksien vahvistamiseksi ja läpinäkyvyyden lisäämiseksi on vielä tehtävä työtä.

Järjestäytyneen rikollisuuden torjumisessa on edistytty jonkin verran, ja joissakin merkittävissä asioissa on annettu päätös, mukaan lukien entisen pääministerin Zoran Djindjicin murhaan syyllistyneiden tuomitseminen. Järjestäytynyt rikollisuus aiheuttaa kuitenkin edelleen vakavia ongelmia Serbialle, ja tarvitaan suunnitelmallisempia toimia. Toimintasuunnitelmaa, jolla kansallinen järjestäytyneen rikollisuuden torjuntastrategia pannaan täytäntöön, ei ole vielä hyväksytty, ja poliisin erikoisyksiköillä ei ole tarvittavia valmiuksia hoitaa tehtäviään kaikilta osin. Säännöksiä rikoksen tuottaman hyödyn menetetyksi tuomitsemisesta ei ole vielä pantu riittävästi täytäntöön, ja tarvitaan lainsäädäntöä omaisuuden takavarikoimisesta.

Ihmiskaupan torjunnassa on edistytty parantamalla alueellista yhteistyötä ja hyväksymällä kansallinen strategia. Serbian on todettu olevan lähtö-, kauttakulku- ja kohdemaa. Kattavan terrorismintorjuntastrategian kehittäminen on Serbiassa vielä alkuvaiheessa. Rikospoliisiin on perustettu erikoisosasto. Useita kansainvälisiä yleissopimuksia on ratifioimatta. Edistyminen henkilötietojen suojaamisessa on ollut vähäistä, eikä nykyinen lainsäädäntö vastaa eurooppalaisia normeja.

Kosovo (YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 mukaisesti)

Mitä tulee poliittisiin arviointiperusteisiin, Kosovo on edistynyt joidenkin kumppanuuden tärkeimpien ensisijaisten tavoitteiden saavuttamisessa. Väliaikaiset itsehallintoelimet ovat täyttäneet avaintehtävänsä niillä aloilla, joilla niillä on toimivaltaa. Yhdistyneiden Kansakuntien väliaikainen hallinto Kosovossa (UNMIK) kantaa kuitenkin edelleen viime kädessä lainsäädännöllisen ja toimeenpanovastuun. Kosovon albaanien ja Kosovon serbien väliset suhteet ovat edelleen kireät. Oikeusvaltioperiaatteiden, korruption vastaisen politiikan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan vahvistaminen ja etnisten yhteisöjen välisen vuoropuhelun lisääminen ovat Kosovon tärkeimpiä poliittisia haasteita.

Demokratian ja oikeusvaltion periaatteiden osalta yleinen vakaus on säilynyt Kosovon aseman ratkaisemisen viivästymisestä ja lukuisista välikohtauksista huolimatta. Tehtävien siirtäminen väliaikaisille itsehallintoelimille on edelleen edistynyt. Kosovon asemaa koskeva kysymys on kuitenkin edelleen hallinnut maan politiikkaa. Kosovon poliittiset johtajat ovat osallistuneet prosessiin, jossa Kosovon asema määritetään, ja ovat yhteistyössä kansainvälisen yhteisön ja EU:n suunnittelutiimien kanssa valmistelleet Kosovon aseman täytäntöönpanoa YK:n pääsihteerin erityislähettilään esittämän paketin mukaisesti [9]. He ovat mukana poliittisissa keskusteluissa, joita käydään parhaillaan EU:n, Yhdysvaltojen ja Venäjän muodostaman kansainvälisen troikan johdolla Kosovon tulevasta asemasta. Yleisesti ottaen Kosovon serbit eivät osallistu väliaikaisiin itsehallintoelimiin. Viranomaiset valvovat rajoitetusti tiettyjä aloja, joilla on edelleen toiminnassa rinnakkaisia instituutioita, kuten Serbian oikeutta soveltavat rinnakkaiset tuomioistuimet. Tämä koskee erityisesti pohjoisia kuntia. Instituutioita on Kosovossa vahvistettava kaikilla tasoilla.

Parlamentti on osallistunut aktiivisemmin lainsäädäntöprosessiin, kun sen hallinto- ja lainsäädäntövalmiudet ovat parantuneet. Ensimmäistä kertaa parlamentin työn pohjana on ollut vuotuinen työohjelma. Parlamentin lainsäädäntö- ja hallintovalmiuksia on kuitenkin edelleen vahvistettava.

Kokoomushallitus on pysynyt vakaana. Pääministerin kanslian koordinointivalmiudet ovat parantuneet. Hallitus painottaa voimakkaasti Euroopan yhdentymiseen liittyviä asioita. Sen osallistuminen vakautus- ja assosiaatioprosessin seurantamekanismin kokouksissa on ollut aktiivista. Hallitus on tehostetummin pyrkinyt saavuttamaan toimillaan etnisiä vähemmistöjä ja erityisesti Kosovon serbejä. Yksi ministereistä on Kosovon serbi. Kunnat ovat noudattaneet paremmin budjettikuria. Yhteistyö ministeriöiden välillä ja keskushallinnon ja paikallishallinnon viranomaisten välillä on ollut kuitenkin edelleen vaikeaa. Vähemmistöedustusta hallinnossa koskevaa hallituksen tavoitetta ei ole vielä saavutettu.

Julkishallinnon tehokkuus on parantunut. Hallitus on hyväksynyt toimintasuunnitelman julkishallinnon uudistamiseksi. Riippumaton valvontalautakunta huolehtii virkakunnan ammattimaisuudesta, puolueettomuudesta ja vastuuvelvollisuudesta. Kosovon keskus- ja paikallishallinto on kuitenkin edelleen heikkoa ja tehotonta. Virkamiehet ovat edelleen alttiita poliittisille vaikutuksille. Uudistus on toteutettava käytännössä.

Oikeuslaitos on edelleen heikko ja epävakaa, mutta ensimmäiset säädöstoimenpiteet tarvittavien rakenteiden perustamiseksi on toteutettu ja ne on nyt pantava täytäntöön. Oikeusministeriö ja Kosovon oikeusneuvosto luovat valmiuksia käyttää UNMIK:n niille siirtämiä valtuuksia. Molemmat ovat ottaneet käyttöön uudistusstrategian. Ministeriö on vahvistanut toimintasuunnitelman vuodeksi 2007. Erityinen syyttäjänvirasto on aloittanut toimintansa. Oikeuslaitos on kuitenkin edelleen heikko ja haavoittuvainen. Se toimii monimutkaisessa oikeudellisessa ympäristössä, jossa vallitsee huomattava epävarmuus. Oikeustapausten käsittely on ruuhkautunut pahasti. Myös maaliskuun 2004 väkivaltaisuuksiin liittyviä tapauksia odottaa käsittelyä.

Korruptiontorjuntavirasto aloitti toimintansa helmikuussa 2007. Korruptiontorjuntalain mukaan poliitikkojen ja ylempien virkamiesten oli ilmoitettava omaisuudestaan. Laajalle levinnyt korruptio on kuitenkin erittäin vakava ongelma.

Edistyminen ihmisoikeuksissa ja vähemmistöjen suojelussa on ollut vähäistä. Sananvapauden institutionaalinen ja lainsäädännöllinen turvaaminen on parantunut, mutta tiedotusvälineisiin kohdistuu jatkuvasti epäasianmukaisia paineita, mikä rajoittaa merkittävästi avointa julkista keskustelua. Vähemmistöjen ja muiden heikommassa asemassa olevien ryhmien kokoontumis- ja yhdistymisvapauteen kohdistuu rajoituksia. Uskonnonvapautta ei kaikilta osin kunnioiteta. Uskonnollisiin paikkoihin kohdistuu jatkuvasti hyökkäyksiä, eikä tutkinta ole aina vakuuttavaa. Oikeusapujärjestelmä ei ole vielä kaikilta osin toiminnassa. Vankeinhoitojärjestelmän parantamisessa on edistytty jonkin verran, mutta infrastruktuuria ja turvallisuusnormeja on edelleen parannettava.

Tietoisuus naisten oikeuksista on yhteiskunnassa edelleen vähäistä. Sukupuolten tasa-arvoa koskevaa lainsäädäntöä on edelleen kehitettävä ja sen täytäntöönpanoa tehostettava. Naisia on suojeltava paremmin kaikenlaiselta väkivallalta. Lasten oikeuksia ei kaikilta osin kunnioiteta, ja suojelumekanismit ovat riittämättömiä. Lapsikuolleisuus on Kosovossa edelleen runsasta. Sosiaalisesti heikossa asemassa olevien ryhmien integroitumista ja suojelua ei ole kaikilta osin taattu. On laadittu EU:n normien mukaista syrjinnän kieltävää lainsäädäntöä, mutta edistyminen sen täytäntöönpanossa on ollut vähäistä. Immateriaalioikeuksia ei ole aina taattu, ja niihin liittyy epäselvyyttä ja oikeudellista epävarmuutta. Päätösten ja tuomioiden täytäntöönpano on heikkoa.

Paluumuuttajiin, maan sisäisiin pakolaisiin ja muihin pakolaisiin liittyen edistyminen on ollut hyvin vähäistä. Paluumuuttajien ja maan sisäisten pakolaisten kotouttaminen ja suojelu ei ole kaikilta osin taattua.

Vähemmistöjen oikeudet on taattu Kosovossa lailla, mutta käytännössä niitä on rajoitettu turvallisuussyistä. Hallitus on pyrkinyt saavuttamaan toimillaan myös vähemmistöyhteisöt, mutta näitä pyrkimyksiä on tehostettava ja siirryttävä konkreettisiin toimiin. Vähemmistöt osoittavat lisääntyvässä määrin luottamusta oikeusasiamiesinstituutiota kohtaan. Kokonaistilanteen valossa vähemmistöjen oikeuksien toteutuminen on kuitenkin rajallista. Romani-, ashkali- ja egyptiläisyhteistöjen elinolot ovat kuitenkin edelleen erittäin vaikeat, ja syrjintää esiintyy erityisesti koulutuksen, sosiaaliturvan, terveydenhuollon, asumisen ja työllisyyden suhteen. Romani-, ashkali- ja egyptiläisyhteisöjä koskevaa kattavaa kotouttamisstrategiaa ei vielä ole.

Alueellisten kysymysten ja kansainvälisten velvoitteiden osalta Kosovo osallistuu aktiivisesti ja rakentavasti alueellisiin yhteistyöhankkeisiin nykyisen asemansa sallimissa rajoissa. Keski-Euroopan vapaakauppasopimus (CEFTA) on allekirjoitettu. Kosovo osallistuu Kaakkois-Euroopan liikenneobservatorion työhön. Kosovo jatkaa edelleen energiayhteisön perustamissopimuksesta ja Euroopan yhteistä ilmailualuetta koskevasta sopimuksesta johtuvien säännösten täytäntöönpanoa.

Entisen Jugoslavian alueen kansainvälisen sotarikostuomioistuimen kanssa tehtävässä yhteistyössä on edistytty jonkin verran, mutta todistajien uhkailu on edelleen ongelma.

Poliittinen epävarmuus, riittämätön oikeusvaltioperiaatteiden toteutuminen, rajallinen tuotantokapasiteetti ja heikko infrastruktuuri ehkäisevät edelleen merkittävästi Kosovon talouskehitystä. Erittäin korkea työttömyysaste on edelleen suuri ongelma. Talouspolitiikka on pysynyt yleisesti ottaen vakaana, ja joitakin uudistuksia on toteutettu. Talouskasvu on kuitenkin ollut vaatimatonta, ja ulkoinen tasapaino on edelleen horjuva.

Taloudellisista arviointiperusteista voidaan todeta, että Kosovon edistyminen toimivan markkinatalouden luomisessa on ollut rajallista. Huomattavia lisäuudistuksia on tehtävä, jotta se voisi pitkällä aikavälillä selviytyä kilpailupaineesta ja markkinavoimista unionissa.

Kaiken kaikkiaan talouspolitiikka on pysynyt yleisesti ottaen vakaana ja markkinalähtöisenä. Inflaatiovauhti on ollut hidasta, ja kotimaisten tavaroiden ja palveluiden hintataso on laskenut. Talousarvion toteuttaminen vuonna 2006 ja vuoden 2007 alkupuoliskolla on johtanut huomattavaan ylijäämään. Tämä johtuu lähinnä siitä, että tulot ovat kasvaneet poikkeuksellisesti odotettua enemmän, ja siitä, että hallituksen investoinnit eivät ole yltäneet budjetoituihin lukuihin. Kosovo ei ottanut julkista ulkomaanvelkaa. Aiemmin yhteiskunnan omistuksessa olleiden yritysten yksityistäminen on vauhdittunut huomattavasti, mutta paljon on vielä tehtävää. Julkisessa omistuksessa olevien yritysten yhtiöittäminen on saatu lähes päätökseen, mutta niiden rakenneuudistusta on jatkettava. Rahoitusala on laajentunut ja vakiintunut edelleen ulkomaalaisomistuksen lisääntyessä.

Kasvu on kuitenkin ollut suhteellisen vaatimatonta ja työttömyysaste hyvin korkea. Riittämätön oikeusvaltioperiaatteiden toteutuminen, Kosovon asemaan liittyvä epävarmuus ja julkiseen talouteen kohdistuvat riskit ovat edelleen vaikuttaneet markkinamekanismien toimintaan ja yritysilmastoon. Talouspolitiikan koordinointi on edelleen ollut heikkoa, minkä vuoksi on ollut vaikeaa saada aikaan poliittista yksimielisyyttä ja noudattaa sitoumuksia. Maksutase pysyi epävakaana kauppataseen vajeen kasvaessa edelleen. Kosovon vientikapasiteetti ja kilpailukyky ovat edelleen puutteelliset. Elinkelpoisen yksityissektorin kehittymisen esteenä on ollut rahoituksensaannin heikkous, oikeudellinen epävarmuus, riittämätön osaaminen ja koulutus, heikko teknologinen perusta ja liikenne-, energia- ja viestintäinfrastruktuurin kehno tila. Suuret korkoerot olivat edelleen rahoituksenvälityksen esteenä. Laaja epävirallinen sektori, jota lainvalvonnan ja sääntelyn jatkuvat heikkoudet ruokkivat, kaventaa veropohjaa, vaikeuttaa hallituksen mahdollisuuksia toteuttaa talouspolitiikkaa ja vaikuttaa kielteisesti liiketoimintaympäristöön.

Kosovo on edelleen edistynyt lainsäädäntönsä ja politiikkansa lähentämisessä eurooppalaisiin normeihin. Joillakin aloilla, kuten tulli ja tavaroiden vapaa liikkuvuus, aikaisempien vuosien edistyminen on jatkunut. Edistyminen lainsäädännön tosiasiallisessa täytäntöönpanossa ja soveltamisessa on kuitenkin ollut vähäistä. Lisätyötä tarvitaan, jotta voidaan luoda hallinnolliset valmiudet, joilla varmistetaan lähentyminen eurooppalaisiin normeihin ja niiden täytäntöönpano erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa, ulkorajojen turvaamisessa, verotuksessa ja energia-alalla.

Kosovo on edistynyt jonkin verran EU:n sisämarkkinoita koskevien Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden osalta, mutta eurooppalaisten normien noudattamiseen tähtäävä työ on vielä aivan alkuvaiheessa. Tavaroiden vapaan liikkuvuuden suhteen on edistytty jonkin verran, mihin on vaikuttanut erityisesti tarvittavan lainsäädännön antaminen ja horisontaalisen infrastruktuurin luominen. Horisontaalisten toimenpiteiden ja standardoinnin suhteen edistyminen on ollut vähäistä. Palvelujen tarjoamisen vapautta ja sijoittautumisoikeutta koskeva säännöstö on edelleen hajanaista. Pääoman vapaan liikkuvuuden osalta läpinäkyvyyttä on lisättävä Serbian dinaarien siirtämisessä pääasiassa Kosovon serbien asuttamille alueille.

Tullialalla on edistytty hyvin. Tullilaitos on lisännyt valmiuksiaan ja tullimenettelyjen noudattamista valvovaa yksikköä, tiedusteluyksikköä ja tutkintasektoria on vahvistettu ja ne ovat nyt toimintakykyisiä. Verotuksessa edistyminen on ollut vähäistä. Verohallinto on tehotonta. Hallinnon valmiudet panna verolainsäädäntö täytäntöön ovat yhä heikot. Kilpailun alalla kehitys on ollut vähäistä. Julkisia hankintoja koskevan lain muuttamisesta vuonna 2004 säädettyä lakia on vahvistettu. Kosovon julkisten hankintojen saattaminen eurooppalaisten normien mukaisiksi vaatii kuitenkin lisätyötä. Immateriaalioikeuksien suhteen edistyminen on ollut vähäistä. Tavaroiden väärentäminen ja laiton valmistus on yleistä.

EU:n sosiaalipoliittisten ja työllisyyspoliittisten normien suhteen ei ole erityisemmin edistytty. Kattavaa työllisyysstrategiaa ei ole, eikä työsuojeluviranomaisella ole riittäviä valmiuksia seurata keskeisen työlainsäädännön täytäntöönpanoa. Koulutusta ja tutkimusta koskevien eurooppalaisten normien osalta on tapahtunut jonkin verran edistymistä koulutuksessa. Koulutusjärjestelmän valmiudet ovat kuitenkin yhä hyvin kehittymättömät, ja on tehtävä työtä korkea-asteen koulutuksen normittamiseksi ja yhtenäistämiseksi.

Alakohtaisten politiikkojen kehittämisessä on edistytty jonkin verran teollisuuden ja pk-yritysten osalta, kun yrityksen perustamisesta on tehty nopeampaa ja edullisempaa. Valmistelut ovat kuitenkin tällä alalla vielä alkuvaiheessa.

Maatalouden, eläinlääkinnän, kasvinsuojelun ja kalastuksen osalta edistyminen on ollut vähäistä.

Ympäristöasioissa on edistytty jonkin verran. Useita tärkeitä lakeja on hyväksytty ja useimmat julkiset vesi- ja jätelaitokset on yhdistetty ja yhtiöitetty. Julkisilla vesi- ja jätelaitoksilla on kuitenkin ongelmia tulojen keräämisessä. Useimmat hallintorakenteet ovat vielä heikkoja ja niitä on vahvistettava, jotta Kosovo voi vastata kohtaamiinsa ympäristöhaasteisiin. Väestön tietoisuus ympäristökysymyksistä on edelleen heikkoa.

Yleisesti ottaen liikenteen osalta on edistytty jonkin verran. UNMIK on allekirjoittanut Euroopan yhteistä ilmailualuetta koskevan sopimuksen Kosovon nimissä. Se osallistuu aktiivisesti Kaakkois-Euroopan keskeisen alueellisen liikenneverkon ja liikenneobservatorion kehittämiseen. Rautatiesektorilla edistyminen on kuitenkin ollut vähäistä. Energia-alalla Kosovon on energiayhteisön perustamissopimuksen jäsenenä sovellettava EU:n energialainsäädäntöä. Jäljellä olevat haasteet ovat kuitenkin erittäin mittavia. Hallintorakenteiden institutionaaliset ja lainsäädännölliset valmiudet ovat edelleen heikot. Sähköntoimitusten luotettavuus ei ole taattu. Tämä koskee erityisesti maaseutua ja syrjäisiä alueita. Maksujen periminen on edelleen haaste.

Tietoyhteiskunnan ja tiedotusvälineiden osalta edistyminen on ollut vähäistä. Sähköisen viestinnän markkinoita ei ole vielä vapautettu eikä kilpailua markkinoilla lisätty. Tiedotusvälineiden uudistaminen on edistynyt, mutta julkisen palvelun yleisradioyhtiön, riippumattoman medialautakunnan ja vähemmistömediarahaston vakaa ja kestävä rahoitus on järjestettävä.

Varainhoidon valvonnan alalla on edistytty jonkin verran. Edistyminen tilastojen osalta on ollut vähäistä. Tilastointi-infrastruktuuri ja tilastoviraston hallintovalmiudet ovat edelleen heikot.

Oikeuden, vapauden ja turvallisuuden osalta edistyminen Kosovon lainsäädännön ja käytäntöjen lähentämisessä eurooppalaisiin normeihin on ollut epätasaista. Kosovolla ei ole viisumijärjestelmää. EU:n normien mukaisten biometristen passien käyttöönoton valmistelu on välttämätöntä. UNMIK:lla on viime kädessä vastuu rajaturvallisuudesta, ja KFOR vastaa edelleen maastorajoista. Kosovon poliisivoimien rajapoliisin tehtävänä on kuitenkin valvoa Kosovon läpi kulkevaa ihmisvirtaa. Rajapoliisi, tulli, eläinlääkintä- ja elintarviketurvallisuusvirasto sekä kulttuuri-, nuoriso- ja urheiluministeriö ovat allekirjoittaneet sopimukset yhteistyöstä ja keskinäisestä avunannosta. Kosovoon tulevien ja sieltä lähtevien ihmisten liikkumisen valvonta ei kuitenkaan aina vastaa eurooppalaisia normeja.

Turvapaikkalakia ei ole. Turvapaikanhakijoiden majoittamiseen ei ole tiloja. Turvapaikan hakeminen Kosovosta on erittäin harvinaista. Takaisinoton osalta väliaikaisten hallintoelinten on valmistauduttava paluumuuton lisääntymiseen paremmin eurooppalaisten normien mukaisesti. Asiaa koskevia lakeja, strategioita tai toimintasuunnitelmia tai määrärahoja ei vielä ole.

Rahanpesun torjuntatehtävät on siirretty väliaikaisille itsehallintoelimille vain osittain. Edistyminen rahanpesun torjumisessa on ollut epätasaista. Monien tapausten tutkinta on saatu päätökseen, mutta tuomioita ei ole vielä langetettu. Rahanpesurikosten tutkintaa ja syytteeseenpanoa vaikeuttaa toimijoiden suuri määrä ja epäselvä toimivallan jako. Rahanpesuun ja talousrikoksiin erikoistuneiden syyttäjien puuttuminen on edelleen suuri haaste.

Kosovo kuuluu Länsi-Eurooppaan tulevien huumeiden tärkeimpiin salakuljetusreitteihin. Uuden lainsäädännön antamisessa ja hallintorakenteiden vahvistamisessa on edistytty jonkin verran. Huumausaineiden takavarikointi on lisääntynyt. Huumeiden laittoman salakuljetuksen ja käytön ehkäisemiseksi ja torjumiseksi ei ole kuitenkaan olemassa strategiaa. Huumeiden salakuljetus on edelleen vakava ongelma.

Poliisin uudistamisessa on edistytty jonkin verran. Kosovon poliisi hoitaa tehtävänsä yleisesti ottaen ammattimaisesti ja pätevästi, erityisesti kun on kyse pienemmistä rikoksista. Vakavien rikosten tutkinta on kuitenkin edelleen tehotonta. Viranomaisten välinen ja kansainvälinen yhteistyö ei ole aina tyydyttävä. Poliisilakia ei ole. Poliisin säilöönottotilat eivät täytä kansainvälisiä normeja. Pidätyksille ei ole yhtenäisiä menettelyjä eikä menettelyihin liittyviä muotoja. Kosovolla ei ole vieläkään strategiaa rikosten vähentämiseksi sekä keskustasolla että aluetasoilla.

Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta, mukaan lukien ihmiskaupan torjunta, on edelleen suuri haaste. Tutkittujen järjestäytyneen rikollisuuden tapausten määrä kasvoi huomattavasti vuoden 2007 alkupuoliskolla. Kyseisiä hallintorakenteita on vahvistettu, mutta ne ovat edelleen tehottomia osaamisen ja kaluston puutteen vuoksi. Järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi annetussa lainsäädännössä on vielä puutteita, erityisesti todistajien suojelun, soluttautumisen, omaisuuden menetetyksi tuomitsemisen, mafian vastaisen lain ja järjestäytynyttä rikollisuutta itseään koskevan lain osalta. Aseiden keräämiseen ei ole vieläkään strategiaa. Kosovo on edelleen ihmiskaupan uhrien määränpää ja kauttakulkualue. Ihmiskauppaa koskevaa lainsäädäntöä ei ole.

Henkilötietojen suojaaminen ei ole kehittynyt. Yleistä tietosuojalainsäädäntöä ei vielä ole, eikä riippumatonta tietosuojaviranomaista ole perustettu.

Turkki

Turkki täyttää edelleen Kööpenhaminassa määritellyt poliittiset arviointiperusteet riittävässä määrin. Keväisen perustuslakikriisin jälkimainingeissa järjestetyt varhennetut parlamenttivaalit olivat kaikin puolin demokratian normien ja oikeusvaltioperiaatteen mukaiset. Poliittiset uudistukset etenivät kuitenkin rajallisesti vuonna 2007. Erityisesti sananvapauden, armeijan siviilivalvonnan ja muiden uskonnollisten yhteisöjen kuin muslimien oikeuksien suhteen tarvitaan merkittäviä lisätoimia. Edistysaskelia tarvitaan myös korruption torjunnan, oikeuslaitoksen uudistamisen, ammattiyhdistysoikeuksien sekä lasten ja naisten oikeuksien osalta.

Demokratian ja oikeusvaltioperiaatteen osalta voidaan todeta, että parlamenttivaalit olivat vapaat ja rehelliset, äänestysprosentti korkea, ja maan eri poliittiset suuntaukset ovat nyt paremmin edustettuina uudessa parlamentissa. Parlamentissa elokuussa järjestetyt presidentinvaalit sujuivat perustuslain mukaisesti. Uusi hallitus on muodostettu, ja se on esitellyt EU-myönteisen uudistusohjelman.

Julkishallintoa ja virkamieskuntaa koskevan lainsäädännön uudistaminen on edistynyt jonkin verran.

Turvallisuusjoukkojen siviilivalvonnasta todettakoon, että kevään 2007 perustuslakikriisin lopputulos oli osoitus demokratian voittokulusta. Armeija on kuitenkin ottanut julkisesti kantaa kysymyksiin, jotka eivät kuulu sen toimivaltaan. Lisäksi armeija on vielä saatettava kaikilta osin siviilivalvontaan ja puolustusmenot vastaavasti parlamentaariseen valvontaan.

Oikeuslaitoksen toiminnan tehostaminen on edistynyt jonkin verran. Tuomareiden, syyttäjien ja tuomioistuinten henkilöstön koulutusta samoin kuin oikeuslaitoksen modernisointia on jatkettu. Oikeuslaitoksen riippumattomuudessa ja puolueettomuudessa on kuitenkin vielä toivomisen varaa.

Edistyminen korruption torjunnassa on ollut vähäistä. Korruptio on laajalle levinnyt ongelma. Se, ettei maalla ole edelleenkään korruption torjumiseksi yleisstrategiaa, toimintasuunnitelmaa eikä koordinointimekanismia, antaa aihetta huoleen.

Ihmisoikeuksien ja vähemmistöjen suojelun osalta Turkki on saavuttanut edistystä ratifioimalla kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja panemalla täytäntöön Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioita. Työtä on kuitenkin vielä jäljellä – esimerkiksi ihmisoikeuksien institutionaalista kehystä on parannettava.

Turkin oikeudellinen kehys sisältää kattavan toimenpidepaketin kidutukselta ja pahoinpitelyltä suojaamiseksi. Kidutus- ja pahoinpitelytapausten määrä on edelleen laskussa. Tapauksia kuitenkin esiintyy, varsinkin vangitsemista edeltävässä vaiheessa. Turkin on tutkittava perusteellisemmin väitteet, joiden mukaan turvallisuusjoukkojen jäsenet ovat syyllistyneet ihmisoikeusloukkauksiin.

Sananvapauden tilasta voidaan todeta, että väkivallattomista mielenilmauksista toimittajia, intellektuelleja ja ihmisoikeusaktivisteja vastaan nostettujen syytteiden määrä kasvoi vuonna 2007. Tämä on johtanut itsesensuuriin. Turkin rikoslain 301 § ja lain muut sananvapautta rajoittavat säännökset on saatettava vastaamaan Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräyksiä ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntöä.

Uskonnonvapaus edellyttää Euroopan ihmisoikeussopimuksen kanssa yhteensopivaa oikeudellista kehystä, jotta kaikki uskonnolliset yhteisöt voivat toimia ilman aiheettomia rajoituksia. Muiden uskonnollisten yhteisöjen kuin muslimien samoin kuin alawiittien tilanne on jatkuvasti vaikea. Viranomaisten on tehtävä enemmän syrjinnän, suvaitsemattomuuden ja niihin liittyvien väkivallantekojen estämiseksi.

Yleinen kiinnostus sukupuolten tasa-arvoa koskeviin kysymyksiin on lisääntynyt entisestään, ja naisten oikeuksien parantamiseksi on ryhdytty lisätoimiin. Varsinkin naisten suojelemisessa väkivallalta on tapahtunut edistystä. Näitä toimia on kuitenkin tehostettava; alan oikeudellinen kehys on olemassa, mutta se on pantava täysimääräisesti täytäntöön.

Lasten oikeuksien osalta edistystä on tapahtunut monissa asioissa, kuten lasten syntymien rekisteröinnissä ja koulutuksessa. Lisää toimia tarvitaan kuitenkin näissä asioissa samoin kuin lapsiin kohdistuvan väkivallan estämiseksi ja lasten oikeuksia koskevan lainsäädännön täytäntöönpanon parantamiseksi yleisesti ottaen.

Mitä tulee ammattiyhdistysoikeuksiin, Turkki ei ole huolehtinut siitä, että niitä kunnioitetaan täysimääräisesti EU:n normien ja Kansainvälisen työjärjestön (ILO) yleissopimusten mukaisesti; puutteita on varsinkin järjestäytymistä, lakkoilua ja työehtosopimusneuvotteluja koskevien oikeuksien toteutumisessa. Ammattiyhdistysoikeuksien lujittamiseksi tarvitaan uutta lainsäädäntöä.

Vähemmistöjen oikeuksien suhteen tilanne Turkissa ei ole muuttunut. Turkin käytäntöjen mukauttamisessa eurooppalaisiin normeihin ei ole tapahtunut edistystä. Sivistyksellisten oikeuksien käyttöä rajoitetaan edelleen. Tämä koskee erityisesti muiden kielten kuin turkin käyttöä televisio- ja radiolähetyksissä, politiikassa ja julkisten palvelujen käytössä. Kurdin kielen opetusta ei ole tarjolla julkisissa eikä yksityisissä kouluissa. Romaneja syrjitään asunto- ja työmarkkinoilla sekä koulutuksessa, sosiaaliturvassa ja terveydenhoidossa. Häädöt ovat edelleen vakava ongelma.

Maan itä- ja kaakkoisosia varten on laadittava kokonaisvaltainen lähestymistapa, jolla puututaan alueen taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin ja jonka avulla luodaan olosuhteet, joissa alueen pääväestö eli kurdit voivat käyttää oikeuksiaan ja vapauksiaan täysimääräisesti. Korvausten maksamista maansisäisille pakolaisille on jatkettu ja asiaa koskevan lain täytäntöönpanon tehostamiseksi on toteutettu toimenpiteitä. Hallitukselta puuttuu kuitenkin kattava kansallinen strategia maansisäisen pakolaisuuden, myös pakolaisten paluun, käsittelemiseksi.

PKK, jonka EU luokittelee terroristijärjestöksi, on lisännyt terrori-iskuja.

Mitä tulee alueellisiin kysymyksiin ja kansainvälisiin velvoitteisiin, Turkki on ilmaissut jatkuvasti tukensa YK:n yrityksille löytää kokonaisvaltainen ratkaisu Kyproksen ongelmaan. Sen sijaan tavoitteessa normalisoida kahdenväliset suhteet Kyproksen tasavaltaan ei ole tapahtunut edistymistä. Turkin on pantava assosiaatiosopimuksen lisäpöytäkirja täysimääräisesti täytäntöön ja poistettava kaikki tavaroiden vapaan liikkuvuuden esteet, mukaan lukien Kyproksen ja Turkin välisiä suoria liikenneyhteyksiä koskevat rajoitukset.

Suhteet Kreikkaan ovat kehittyneet myönteisesti. Uusia luottamusta lisääviä toimia on toteutettu, mutta rajariidoista ei ole päästy sovintoon. Turkin rooli Länsi-Balkanilla on jatkunut myönteisenä – hyvät naapuruussuhteet ovat jatkossakin avainasemassa.

Turkin talouskasvu on jatkunut voimakkaana, ja maahan on virrannut runsaasti ulkomaisia investointeja. Yleisesti ottaen raha- ja finanssipolitiikka on ollut tyydyttävää. Inflaatiopaineet, ulkoisen epätasapainon voimistuminen ja budjettikurin höltyminen vuonna 2007 saattavat häiritä kansantalouden vakautta. Rakenneuudistusten toteutus on hidastunut, ja työmarkkinoilla vallitsevat jäykkyydet jarruttavat työpaikkojen syntymistä.

Taloudellisten arviointiperusteiden osalta voidaan todeta, että Turkissa on toimiva markkinatalous. Maan pitäisi selvitä kilpailun ja markkinavoimien paineista unionissa keskipitkällä aikavälillä edellyttäen, että se toteuttaa kokonaisvaltaisen uudistusohjelmansa, jolla on tarkoitus korjata rakenteellisia heikkouksia.

Talouskasvu on jatkunut vakaana lähinnä lisääntyneen viennin ansiosta, ja yritysten luottamus on vahva. Uusi hallitus on ilmaissut olevansa vahvasti sitoutunut julkisen talouden vakauttamiseen ja rakenneuudistuksiin. Julkinen velka on kaventunut vahvan liiran ja tiukan budjettikurin ansiosta, vaikka lainanottokustannukset ovatkin korkeat ja finanssimarkkinoilla on esiintynyt pientä levottomuutta. Keskuspankin harjoittama rahapolitiikka on ollut varovaista ja vastuullista. Suorat ulkomaiset investoinnit ovat lisääntyneet voimakkaasti, kun ulkomaiset ostajat hankkivat turkkilaisia yrityksiä. Tämän seurauksena kansantalouden epätasapainoon liittyvät riskit ovat vähentyneet merkittävästi.

Verokevennykset ja lisääntyneet infrastruktuurimenot johtivat kuitenkin finanssipolitiikan höllentymiseen vuonna 2007. Vuoden 2007 budjettitavoitteessa pysymiseksi tarvitaan korjaavia toimenpiteitä. Inflaatiopaineet ovat kasvaneet erityisesti elintarvikkeiden ja palvelujen hinnannousun ja palkankorotusten seurauksena. Jos politiikan kurssia ei muuteta radikaalisti, hallituksen ja keskuspankin loppuvuodelle asettaman inflaatiotavoitteen saavuttamisesta ei ole takeita.

Vaihtotaseen alijäämän kasvu katetaan edelleen pääosin lyhytaikaisella pääomantuonnilla. Työtä verotetaan edelleen ankarasti, mikä ehkäisee työpaikkojen luomista virallisella sektorilla. Työmarkkinoiden rakenteelliset jäykkyydet haittaavat nekin uusien työpaikkojen syntymistä ja vaikeuttavat erityisesti naisten työllistymisen paranemista.

Yksityistämisen tahti on hidastunut. Osaaminen on pääosin sellaista, ettei se vastaa nopeasti kasvavan ja kehittyvän talouden tarpeita varsinkaan vientialoilla. Alueelliset erot ovat yhä suuria. Valtiontukiin liittyvä avoimuuden puute haittaa edelleen tuloksellisen talouspolitiikan harjoittamista. Sosiaaliturvaan ja energiasektorille suunniteltuja uudistuksia on lykätty. Puutteet lainvalvonnassa ja sääntelykehyksessä ruokkivat laajalle levinnyttä epävirallista sektoria, mikä puolestaan supistaa veropohjaa, heikentää valtion talouspoliittisia toimintaedellytyksiä ja vaikuttaa kielteisesti liiketoimintaympäristöön.

Turkin edellytykset täyttää jäsenyysvelvoitteet ovat parantuneet. Edistymistä on tapahtunut useimmilla osa-alueilla, erityisesti tavaroiden vapaan liikkuvuuden, rahoituspalvelujen, Euroopan laajuisten verkkojen sekä tieteen ja tutkimuksen osalta. Lainsäädännön lähentäminen on edennyt pitkälle tietyillä osa-alueilla, joista esimerkkeinä mainittakoon tavaroiden vapaa liikkuvuus, teollis- ja tekijänoikeudet, kilpailupolitiikka, energia, tilastot, yritys- ja teollisuuspolitiikka, kuluttajien ja terveyden suojelu sekä tiede ja tutkimus. Lähentämistä on kuitenkin jatkettava varsinkin palvelujen vapaan liikkuvuuden, valtiontuen, maatalouden, kalastuksen, elintarvikkeiden turvallisuuden, eläinlääkintä- ja kasvinsuojelupolitiikan sekä ympäristöasioiden suhteen. Turkki ei edelleenkään täytä eräitä tulliliitosta EU:n kanssa johtuvia velvoitteita. Turkin hallinnollisia valmiuksia noudattaa yhteisön säännöstöä on parannettava entisestään.

Tavaroiden vapaan liikkuvuuden osalta lainsäädännön lähentäminen on edennyt hyvin ilmoittamismenettelyjä ja vastavuoroista tunnustamista lukuun ottamatta. Turkki on saavuttanut edistystä useimmissa asioissa, kuten tavaroiden hyväksynnässä, standardoinnissa, vaatimustenmukaisuuden arvioinnissa ja markkinoiden valvonnassa. Joitain kaupan teknisiä esteitä on kuitenkin jäljellä. Sijoittautumisoikeudessa ja palvelujen tarjoamisen vapaudessa edistyminen on ollut hyvin rajallista, eli lainsäädännön lähentäminen on edelleen alkuvaiheessa. Mitä tulee pääomien vapaaseen liikkuvuuteen, Turkissa on tapahtunut edistystä pääomanliikkeiden ja rahanpesun torjunnan osalta. Rahoituspalvelujen alalla edistyminen on ollut hyvää varsinkin pankkipalvelujen, vakuutustoiminnan ja työeläkkeiden osalta, samoin arvopaperimarkkinoilla ja sijoituspalveluissa on edistytty jonkin verran.

Julkisissa hankinnoissa on edistytty rajallisesti. Hallinnolliset valmiudet ovat parantuneet, mutta vastuu politiikan muotoilusta ja täytäntöönpanosta on edelleen hajallaan. Yhtiöoikeuden osalta edistyminen on ollut vähäistä. Ehdotusta kauppalaiksi ei ole hyväksytty. Teollis- ja tekijänoikeuksien osalta lainsäädännön lähentäminen on pitkällä, ja siinä on edistytty lisää. Lakien täytäntöönpanoa ja noudattamista on kuitenkin tehostettava huomattavasti. Tietoyhteiskunnan ja tiedotusvälineiden suhteen Turkki on edistynyt jonkin verran. Markkinoiden vapauttamista on jatkettu sähköisen viestinnän ja tietotekniikan aloilla.

Kilpailuasioissa on saavutettu edistystä kilpailunrajoitusten osalta, ja lainsäädännön lähentäminen on jo pitkällä. Valtiontukilainsäädännön antaminen ei ole kuitenkaan edennyt, eikä valtiontukien valvontaviranomaista ole edelleenkään perustettu. Terästeollisuuden kansallisen rakenneuudistusohjelman viimeistely on edelleen asialistan kärjessä. Turkki ei ole ilmoittanut komissiolle valtiontukiohjelmistaan.

Lainsäädännön lähentäminen maatalouden ja maaseudun kehittämisen osalta on edennyt rajallisesti. Luonnonmukainen maataloustuotanto on kehittynyt jonkin verran. Pienimuotoista edistystä on tapahtunut siltä osin, että maaseudun kehittämiseksi on tekeillä ohjelma ja yhteisön rahoituksen hyödyntämiseksi on annettu täytäntöönpanolainsäädäntöä. Toimintarakenteita koskevat valmistelut ovat kuitenkin pahasti kesken. Turkki ei ole poistanut teknisiä esteitä naudanlihan ja elävien nautaeläinten kaupan tieltä. Kalastuksen alalla edistystä on tapahtunut kalakantojen ja aluskannan hallinnoinnissa. Sen sijaan lainsäädännön lähentämisessä Turkki ei ole edistynyt. Sekä maatalouden että kalastuksen aloilla täytäntöönpanovalmiudet ovat vasta kehitteillä. Elintarvikkeiden turvallisuuden sekä eläinlääkintä- ja kasvinsuojelupolitiikan aloilla edistyminen on ollut vähäistä. Eläintautien, varsinkin suu- ja sorkkataudin, tehokas torjunta on kuitenkin vakava huolenaihe, ja lainsäädännön lähentäminen on vasta aluillaan.

Liikennepolitiikassa on edistytty jonkin verran; lainsäädännön lähentämistä jatkettiin maantie-, lento- ja meriliikenteen aloilla. Sen sijaan rautatieliikenteessä kehitystä ei ole tapahtunut. Maa kieltäytyy saattamasta jäsenvaltioiden kanssa tekemänsä kahdenväliset lentoliikennesopimukset vastaamaan yhteisön lainsäädäntöä. Puutteellinen viestintä Turkin ja Kyproksen lennonjohtokeskusten välillä on omiaan vaarantamaan lentoturvallisuuden. Euroopan laajuisten verkkojen suhteen edistyminen on ollut hyvää. Liikenteen infrastruktuuri on arvioitava. Infrastruktuurin osalta mainittakoon, että Turkin ja Kreikan välisen kaasuyhdysputken rakennustyöt ovat edenneet merkittävästi ja putki onkin lähes valmis. Turkin osallistuminen Nabuccon putkihankkeeseen on ratkaisevassa asemassa hankkeen onnistumisen kannalta. Energiasektorilla on edistytty jonkin verran. Energiatehokkuudesta on annettu puitelaki. Sen sijaan Turkki ei ole vastannut tarpeeseen asettaa kunnianhimoisia tavoitteita uusiutuvien energialähteiden suhteen. Alan lainsäädännön lähentäminen etenee varovaisesti.

Verotuksen osalta on edistytty jonkin verran, tosin Turkki ei ole ryhtynyt toimiin, joita siltä edellytetään arvonlisäveron soveltamisalan ja veroasteen, valmisteveron rakenteen ja veroasteen sekä välillisen verotuksen suhteen. Alkoholi- ja tupakkatuotteiden syrjivä verotus jatkui.

Tilastojen alalla edistymistä on havaittavissa varsinkin infrastruktuurin, luokittelun ja alakohtaisen tilastoinnin osalta. Alan lainsäädännön lähentäminen on kokonaisuutena pitkällä, mutta sitä on vielä jatkettava rekistereiden, maataloustilastojen sekä talous- ja rahatilastojen osalta.

Talous- ja rahapolitiikassa on edistytty jonkin verran. Alan lainsäädännön lähentäminen on kokonaisuutena pitkällä, mutta politiikan muotoiluun osallistuvien tahojen välistä yhteistyötä on tehostettava. Työllisyys- ja sosiaalipolitiikan alalla Turkin edistyminen lainsäädäntönsä lähentämisessä yhteisön säännöstöön on ollut vähäistä. Työmarkkinaosapuolten välistä vuoropuhelua on parannettava ja epävirallinen sektori on saatava aisoihin.

Yritys- ja teollisuuspolitiikassa Turkki on ottanut edistysaskeleita: investointien tuki- ja edistämisvirasto on aloittanut toimintansa ja maalle on laadittu matkailualan strategia. Lainsäädännön lähentäminen on edennyt kokonaisuutena tarkasteltuna pitkälle. Tieteen ja tutkimuksen aloilla lähentyminen EU:n politiikkoihin on edennyt hyvin, tosin tutkijoita on edelleen vähän ja yksityissektorin panostus tutkimukseen on rajallista. Koulutuksen ja kulttuurin aloilla on tapahtunut edistystä lähinnä niin, että Turkki on osallistunut yhteisön ohjelmiin. Lainsäädännön lähentäminen näillä aloilla on kokonaisuutena tarkasteltuna edennyt Turkissa pitkälle.

Aluepolitiikassa ja rakennepolitiikan välineiden yhteensovittamisessa on tapahtunut edistymistä; erityisesti mainittakoon, että yhteisön uuteen liittymistä valmistelevaan tukivälineeseen kuuluvaa aluekehityksen osa-aluetta varten on nimetty täytäntöönpanorakenteet. Kaiken kaikkiaan lainsäädännön lähentäminen on kuitenkin ollut edelleen rajallista. Keskushallinnon tasolla valmiuksien kehittäminen on viivästynyt, ja aluepoliittisten toimenpiteiden täytäntöönpanoon aluetasolla tarvittavien rakenteiden luominen takkuaa.

Oikeuslaitoksen uudistamisessa on edistytty jonkin verran erityisesti koulutuksen osalta samoin kuin tietotekniikan hyödyntämisessä oikeustapausten hallinnointiin. Lisätoimia tarvitaan riippumattomuuden takaamiseksi, varsinkin mitä tulee tuomarien ja syyttäjien korkean neuvoston kokoonpanoon. Korruption torjunnassa edistyminen on jäänyt vähäiseksi; sitä varten ei ole laadittu kokonaisstrategiaa eikä toimintasuunnitelmaa.

Perusoikeuksia koskevassa lainsäädännössä ja niihin liittyvissä käytännöissä edistyminen on ollut vähäistä, ja niiden osalta tarvitaankin tuntuvia lisätoimia.

Turkki on edelleen edistynyt oikeuden, vapauden ja turvallisuuden edistämisessä erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden, huumekaupan ja ihmiskaupan torjunnan osalta. Merkittäviä ja pitkäjännitteisiä lisäponnisteluja tarvitaan kuitenkin poliisiyhteistyön, turvapaikka-asioiden, muuttoliikkeen ja ulkorajojen valvonnan kaltaisissa kysymyksissä.

Ympäristöasioissa Turkki on saavuttanut merkittävää edistystä lujittamalla keskushallinnon valmiuksia. Horisontaalisen lainsäädännön, ilmanlaadun, kemikaalien, melun ja jätteiden osalta edistyminen on ollut kuitenkin vähäistä. Teollisuuden päästöjen ja riskinhallinnan osalta edistystä ei ole tapahtunut lainkaan, ja lainsäädännön lähentäminen on edelleen alkutekijöissä.

Kuluttajansuojan osalta lähentyminen EU:n lainsäädäntöön on edennyt pitkälle. Edistymistä on tapahtunut jonkin verran, mutta täytäntöönpano takkuaa. Turkissa kuluttajaliike on kehittymätön. Terveyden suojelun alalla on edistytty jonkin verran: lainsäädännön lähentämisessä on edistytty maltillisesti ja hallinnollisten valmiuksien taso on alkanut nousta.

Tulliliiton osalta Turkki on edennyt lainsäädäntönsä lähentämisessä hyvin pitkälle. Lähentämistyötä on kuitenkin jatkettava vapaakauppa-alueiden, tullittomuuden, tuoteväärennösten ja jälkitullauksen osalta. Saapumispaikoissa sijaitsevat verovapaiden tuotteiden myymälät ovat ristiriidassa yhteisön säännöstön kanssa. Myös ulkosuhteissa Turkki on edennyt pitkälle lainsäädäntönsä lähentämisessä, mutta sen WTO:ssa ja OECD:ssä esittämät kannat eivät ole vielä täysin yhtenäisiä EU:n kantojen kanssa.

Turkki on jatkanut tiivistä lähentymistä EU:n yhteiseen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan. Se on myös jatkanut aktiivista toimintaa alueellisen vakauden edistämiseksi EU:n politiikan mukaisesti. On myönteistä, että Turkki haluaa jatkossakin osallistua Euroopan turvallisuus- ja puolustuspolitiikan tekoon. Maa kuitenkin vastustaa Kyproksen ja Maltan osallistumista EU:n ja Naton yhteistyöhön. Se ei ole mukauttanut kantaansa vastaamaan EU:n kantaa, joka koskee tiettyjen toimittajamaiden ryhmien jäsenyyttä. Turkki ei ole allekirjoittanut Kansainvälisen rikostuomioistuimen Rooman perussääntöä, ja se on pitänyt Armenian-vastaisen maarajansa suljettuna.

Varainhoidon valvontaa koskevat valmistelut ovat edenneet pitkälle, ja täytäntöönpanolainsäädäntöä on annettu lisää. Tarkistettua lakia Turkin tilintarkastustuomioistuimesta ei ole kuitenkaan vielä annettu. Turkki ei ole saattanut julkisen varainhoidon valvontaa koskevaa politiikkaansa ja lainsäädäntöään ajan tasalle. Valmistelut pysyvien rakenteiden luomiseksi yhteistyölle Euroopan petostentorjuntaviraston kanssa ovat alkuvaiheessa. Varainhoitoa ja talousarviota koskevien säännösten osalta ei ole tapahtunut mainittavaa kehitystä.

[1] Uusi sopimus hyväksyttiin lokakuun 2007 Eurooppa-neuvostossa.

[2] 6 artiklan 1 kohta: ”Unioni perustuu jäsenvaltioille yhteisiin vapauden, kansanvallan, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamisen sekä oikeusvaltion periaatteisiin.”

[3] Eurostatin tietojen perusteella.

[4] Kertomukset Bulgarian (KOM(2007) 377) ja Romanian (KOM(2007) 378) edistymisestä liitännäistoimenpiteiden täytäntöönpanossa liittymisen jälkeen, 27.6.2007.

[5] YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 mukaisesti.

[6] Technical Assistance and Information Exchange.

[7] SIGMA – Support for Improvement in Governance and Management (tuki hallinto-ja johtamistavan kehittämiselle) – OECD:n ohjelma, jota komissio tukee laajentumisen yhteydessä.

[8] YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 1244 mukaisesti.

[9] S/2007/168/Add.1.

--------------------------------------------------