52007PC0572

Propunere de regulament al Parlamentului european şi al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 privind cerinţele de sănătate animală aplicabile circulaţiei necomerciale a animalelor de companie, în vederea extinderii perioadei de tranziţie {COM(2007) 578 final} /* COM/2007/0572 final - COD 2007/0202 */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 8.10.2007

COM(2007) 572 final

2007/0202 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 privind cerinţele de sănătate animală aplicabile circulaţiei necomerciale a animalelor de companie, în vederea extinderii perioadei de tranziţie

(prezentată de Comisie) {COM(2007) 578 final}

EXPUNERE DE MOTIVE

( Context

Regulamentul (CE) nr. 998/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului armonizează normele aplicabile circulaţiei necomerciale a animalelor de companie între statele membre sau după intrarea ori reintrarea acestora pe teritoriul Comunităţii dinspre o ţară terţă. Publicat la 13 iunie 2003, acesta a intrat în vigoare la 3 iulie 2003 şi se aplică în cazul animalelor de companie care însoţesc proprietarul pe parcursul călătoriilor.

Regulamentul a introdus, printre altele, paşaportul pentru pisicile, câinii şi dihorii domestici care circulă dintr-un stat membru în altul, acest document certificând faptul că animalul respectiv a fost vaccinat împotriva rabiei. Aceasta este singura cerinţă care se referă la animalele de companie care circulă pe teritoriul tuturor statelor membre.

Cu toate acestea, regulamentul prevede condiţii speciale de derogare pentru circulaţia animalelor de companie către anumite state membre, pe o perioadă de tranziţie de cinci ani începând de la data intrării în vigoare a acestuia, prin urmare până la 3 iulie 2008. Aceste derogări trebuie să fie revizuite până la sfârşitul acestei perioade, în lumina experienţei acumulate de statele membre în urma punerii în aplicare a articolelor 6, 8 şi 16 din regulament, precum şi a unui aviz ştiinţific din partea Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA).

În acest scop şi în conformitate cu articolul 23 din respectivul regulament, Comisiei i s-a cerut să transmită Parlamentului European şi Consiliului, înainte de 1 februarie 2007, un raport privind necesitatea de a menţine testul serologic, precum şi să prezinte propuneri corespunzătoare pentru stabilirea regimului care urmează să fie aplicat după încheierea perioadei de tranziţie.

( Identificarea problemei

Deoarece evaluarea ştiinţifică a durat mai mult decât fusese prevăzut, raportul Comisiei a fost întârziat. În acest sens, pentru a putea analiza în mod corespunzător şi a lua în considerare concluziile raportului, este necesar ca perioada de tranziţie menţionată anterior să fie extinsă.

( Obiectivul propunerii

Obiectivul prezentei propuneri a Comisiei este de a extinde perioada de tranziţie şi de a modifica, în consecinţă, Regulamentul (CE) 998/2003.

Prezenta propunere a Comisiei este legată de Raportul Comisiei către Parlamentul European şi Consiliu privind articolul 23 din Regulamentul (CE) nr. 998/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului privind cerinţele de sănătate animală aplicabile circulației necomerciale a animalelor de companie.

2007/0202 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003 privind cerinţele de sănătate animală aplicabile circulaţiei necomerciale a animalelor de companie, în vederea extinderii perioadei de tranziţie

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, în special articolul 37 şi articolul 152 alineatul (4) litera (b),

având în vedere propunerea Comisiei[1],

având în vedere avizul Comitetului Economic şi Social European[2],

după consultarea Comitetului Regiunilor,

hotărând în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 251 din tratat[3],

întrucât:

1. Regulamentul (CE) nr. 998/2003 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 mai 2003 privind cerinţele de sănătate animală aplicabile circulaţiei necomerciale a animalelor de companie[4] stabileşte cerinţele de sănătate animală aplicabile circulaţiei necomerciale a animalelor de companie, precum şi normele aplicabile în cazul verificărilor efectuate în privinţa acestei circulaţii.

2. De asemenea, articolul 6 din Regulamentul (CE) nr. 998/2003 prevede că, pe o perioadă de tranziţie de cinci ani începând de la data intrării în vigoare a acestuia, intrarea pisicilor şi a cânilor de companie pe teritoriul Irlandei, Maltei, Suediei şi Regatului Unit este permisă sub rezerva respectării unor cerinţe speciale, având în vedere situaţia specială referitoare la rabie existentă în statele membre respective.

3. Articolul 16 din Regulamentul (CE) nr. 998/2003 prevede că, pe o perioadă de tranziţie de cinci ani începând de la data intrării în vigoare a acestuia, statele membre care au norme speciale pentru combaterea echinococozei şi a căpuşelor la data la care regulamentul respectiv intră în vigoare, pot condiţiona intrarea pe teritoriul lor a animalelor de companie de respectarea cerinţelor respective. Cu privire la echinococoză, Finlanda, Irlanda, Malta, Suedia şi Regatul Unit aplică propriile norme speciale de intrare pe teritoriul lor; Malta, Irlanda şi Regatul Unit solicită ca pisicile şi câinii de companie să facă obiectul unui tratament suplimentar împotriva căpuşelor, care să fie certificat în paşaportul animalelor de companie respective.

4. Regimurile tranzitorii prevăzute la articolele 6 şi 16 din Regulamentul (CE) nr. 998/2003 expiră la 3 iulie 2008. Articolul 23 din regulamentul respectiv prevede că regimurile tranzitorii trebuie să fie revizuite înaintea încheierii perioadei de tranziţie.

5. În acest scop şi în conformitate cu articolul 23 din Regulamentul (CE) nr. 998/2003, Comisiei i s-a cerut să prezinte Parlamentului European şi Consiliului, înainte de 1 februarie 2007, un raport privind necesitatea de a menţine testul serologic şi să furnizeze propuneri corespunzătoare pentru stabilirea regimului care urmează a fi aplicat după încheierea regimurilor tranzitorii prevăzute la articolele 6, 8 şi 16 din regulamentul respectiv. Raportul trebuie să se bazeze pe experienţa acumulată şi pe o evaluare a riscului, bazată pe un aviz ştiinţific din partea Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (AESA).

6. La cererea Comisiei, AESA a emis un aviz ştiinţific pentru a asista Comisia în procesul de propunere a unor modificări adecvate şi fondate pe baze ştiinţifice ale Regulamentului (CE) nr. 998/2003. De asemenea, Comisia a trebuit să ia în considerare rapoartele statelor membre asupra experienţei acumulate de acestea în punerea în aplicare a articolelor 6, 8 şi 16 din regulamentul respectiv.

7. Cu toate acestea, deoarece evaluarea ştiinţifică a durat mai mult decât fusese prevăzut, raportul Comisiei a fost întârziat. Pentru a putea analiza în mod corespunzător şi lua în considerare concluziile raportului, este necesar ca perioada aferentă regimurilor tranzitorii să fie extinsă.

8. Prin urmare, Regulamentul (CEE) nr. 998/2003 trebuie modificat în consecinţă,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 998/2003 se modifică după cum urmează:

(1) La articolul 6 alineatul (1), teza introductivă se înlocuieşte cu următorul text:

„Până la 31 august 2009, intrarea animalelor de companie enumerate la anexa 1 partea A pe teritoriul Irlandei, Maltei, Suediei şi Regatului Unit este permisă sub rezerva respectării următoarelor cerinţe:”

(2) La articolul 16, primul paragraf se înlocuieşte cu următorul text:

„Până la 31 august 2009, Finlanda, Irlanda, Malta, Suedia şi Regatul Unit, referitor la echinococoză şi, respectiv, Irlanda şi Regatul Unit, referitor la căpuşe, pot condiţiona intrarea pe teritoriul lor a animalelor de companie de respectarea unor cerinţelor speciale în vigoare la data intrării în vigoare a prezentului regulament.”

(3) La articolul 23, data de „1 ianuarie 2008” se înlocuieşte cu data de „1 septembrie 2009”.

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene .

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale şi se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles,

Pentru Parlamentul European Pentru Consiliu

Preşedintele Preşedintele

[1] JO C […], […], p. […].

[2] JO C […], […], p. […].

[3] JO C 325, 24.12.2002, p. 133.

[4] JO L 146, 13.6.2003, p. 1. Regulament, astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 245/2007 al Comisiei (JO L 73, 13.3.2007, p. 9).