11.2.2019   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 54/7


Cerere de decizie preliminară introdusă de Oberlandesgericht Düsseldorf (Germania) la 16 noiembrie 2018 – Ferrari S.p.A./DU

(Cauza C-720/18)

(2019/C 54/10)

Limba de procedură: germana

Instanța de trimitere

Oberlandesgericht Düsseldorf

Părțile din procedura principală

Apelantă: Ferrari S.p.A.

Intimat: DU

Întrebările preliminare

1)

În cazul unei mărci înregistrate pentru o categorie largă de mărfuri, în speță, vehicule terestre, în special automobile și componente ale acestora, dar care a fost utilizată efectiv numai pentru un segment specific de piață, în speță mașini tip sport de lux scumpe și componente ale acestora, evaluarea aspectului dacă o utilizare, potrivit naturii și întinderii sale, este serioasă, în sensul articolului 12 alineatul (1) din Directiva 2008/95/CE (1) trebuie să se refere la întreaga piață a categoriei de mărfuri pentru care a fost înregistrată sau se poate lua în considerare numai segmentul de piață specific? În cazul în care este suficient să se ia în considerare utilizarea pentru segmentul de piață specific, în cadrul procedurii de anulare a înregistrării ca urmare a decăderii din drepturi a titularului mărcii, marca trebuie menținută pentru acest segment de piață?

2)

Comercializarea de către titularul mărcii a unor produse de ocazie introduse deja în Spațiul Economic European constituie o utilizare a mărcii în sensul articolului 12 alineatul (1) din Directiva 2008/95/CE?

3)

O marcă ce nu este înregistrată numai pentru un produs, ci și pentru componente ale acestuia este de natură să conserve drepturile conferite și pentru produs, chiar dacă produsul în discuție nu se mai comercializează, dar se continuă comercializarea sub marca respectivă a accesoriilor și a pieselor de schimb aferente produsului comercializat în trecut sub aceeași marcă?

4)

Aprecierea utilizării serioase trebuie să țină seama și de aspectul dacă, cu toate că nu utilizează marca în acest sens, titularul mărcii oferă anumite prestări de servicii aferente produselor comercializate anterior?

5)

În conformitate cu articolul 5 din Convenția dintre Elveția și Germania privind protejarea reciprocă a brevetelor, desenelor, modelelor industriale și mărcilor, semnată la 13 aprilie 1892, verificarea utilizării mărcii în statul membru respectiv (în speță, Germania), în sensul articolului 12 alineatul (1) din Directiva 2008/95/CE, trebuie să ia în considerare și cazurile de utilizare a mărcii în Elveția?

6)

Este compatibil cu Directiva 2008/95/CE faptul că, deși titularul mărcii reclamat pentru decăderea din drepturi are o sarcină extinsă de prezentare a utilizării mărcii, reclamantului care solicită anularea înregistrării mărcii îi revine riscul imposibilității de a-și proba pretențiile?


(1)  Directiva 2008/95/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 octombrie 2008 de apropiere a legislațiilor statelor membre cu privire la mărci (JO 2008, L 299, p. 25).