
(b) Is Article 11 of Regulation (EU) No 1380/2013 of the European Parliament and of the Council of 11 December 
2013 on the Common Fisheries Policy, amending Council Regulations (EC) No 1954/2003 and (EC) No 1224/2009 
and repealing Council Regulations (EC) No 2371/2002 and (EC) No 639/2004 and Council Decision 2004/585/EC 
to be interpreted as meaning that fishing vessels of another Member State which sail under the flag of the Federal 
Republic of Germany also fall within the concept of ‘fishing vessels of other Member States’?

(c) Is Article 11 of Regulation (EU) No 1380/2013 of the European Parliament and of the Council of 11 December 
2013 on the Common Fisheries Policy, amending Council Regulations (EC) No 1954/2003 and (EC) No 1224/2009 
and repealing Council Regulations (EC) No 2371/2002 and (EC) No 639/2004 and Council Decision 2004/585/EC 
to be interpreted as meaning that such measures adopted by a Member State which merely promote the objectives 
listed in that Union legislation also fall within the concept of ‘meet[ing] the objectives of the relevant Union 
legislation’?

2. Is Article 11 of Regulation (EU) No 1380/2013 of the European Parliament and of the Council of 11 December 2013 on 
the Common Fisheries Policy, amending Council Regulations (EC) No 1954/2003 and (EC) No 1224/2009 and repealing 
Council Regulations (EC) No 2371/2002 and (EC) No 639/2004 and Council Decision 2004/585/EC to be interpreted as 
precluding measures of a Member State in respect of waters under its sovereignty or jurisdiction which are necessary in 
order to comply with its obligations under Directive 2004/35/EC of the European Parliament and of the Council of 
21 April 2004 on environmental liability (3) with regard to the prevention and remedying of environmental damage?

3. Insofar as Question 1 and Question 2 are to be answered, either individually or cumulatively, in the negative:

Does the exclusive competence of the European Union in the field of conservation of marine biological resources under 
the Common Fisheries Policy pursuant to Article 3(1)(d) of the Treaty on the Functioning of the European Union 
preclude the adoption of the aforementioned measures by the Member State? 

(1) OJ 2013 L 354, p. 22.
(2) OJ 1992 L 206, p. 7.
(3) OJ 2004 L 143, p. 56.
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Questions referred

1. Does Article 7(1) of Directive 2003/88/EC of the European Parliament and of the Council of 4 November 2003 
concerning certain aspects of the organisation of working time (Directive 2003/88/EC) (1) or Article 31(2) of the Charter 
of Fundamental Rights of the European Union (‘the Charter’) preclude national legislation, such as Paragraph 7 of the 
Bundesurlaubsgesetz (Federal law on leave, ‘the BUrlG’), under which, as one of the methods of exercising the right to 
annual leave, an employee must apply for such leave with an indication of his preferred dates so that the leave 
entitlement does not lapse at the end of the relevant period without compensation and under which an employer is not 
required, unilaterally and with binding effect for the employee, to specify when that leave be taken by the employee 
within the relevant period?
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2. If the first question is answered in the affirmative:

Does this apply even where the employment relationship is between two private persons? 

(1) OJ 2003 L 299, p. 9.
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1. Must the expression ‘the contribution basis in Spain which is closest in time to the reference periods’, referred to in 
Annex XI(G)(2) of Regulation (EC) No 883/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004 on the 
coordination of social security systems, be interpreted as excluding those contribution bases arising from the application 
of Spanish domestic legislation (1) under which a migrant worker who has returned to Spain and whose actual final 
Spanish contributions are higher than the minimum bases may conclude an agreement maintaining the contributions in 
accordance only with the minimum bases, whereas, if he were a non-migrant worker, he could have concluded such an 
agreement on higher bases?

2. In the event of an affirmative answer to the previous question, and in accordance with Annex XI(G)(2) of Regulation (EC) 
No 883/2004 of the European Parliament and of the Council of 29 April 2004, do taking the last actual contributions 
made in Spain, duly updated, and regarding the contribution period under the agreement maintaining contributions as a 
neutral period or interval constitute remedies appropriate for indemnifying the damage done to the migrant worker?

(1) OJ 2004, L 166, p. 1.
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