28.9.2015   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 320/49


Προσφυγή της 11ης Αυγούστου 2015 — Asia Leader International (Cambodia) κατά Επιτροπής

(Υπόθεση T-462/15)

(2015/C 320/67)

Γλώσσα διαδικασίας: η αγγλική

Διάδικοι

Προσφεύγουσα: Asia Leader International (Cambodia) Co. Ltd (ΕΟΖ της Tai Seng, Καμπότζη) (εκπρόσωποι: R. MacLean, Solicitor, και A. Bochon, δικηγόρος)

Καθής: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Αιτήματα

Η προσφεύγουσα ζητεί από το Γενικό Δικαστήριο:

να κρίνει παραδεκτή την προσφυγή·

να ακυρώσει το άρθρο 1, παράγραφοι 1 και 3, του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/776 της Επιτροπής, της 18ης Μαΐου 2015, με τον οποίο ο οριστικός δασμός αντιντάμπινγκ που επιβλήθηκε με τον κανονισμό (ΕΕ) 502/2013 του Συμβουλίου στις εισαγωγές ποδηλάτων καταγωγής Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας επεκτείνεται στις εισαγωγές ποδηλάτων που αποστέλλονται από την Καμπότζη, το Πακιστάν και τις Φιλιππίνες είτε έχουν δηλωθεί ως καταγωγής Καμπότζης, Πακιστάν και Φιλιππινών είτε όχι (ΕΕ L 122, σ. 4

να υποχρεώσει την Επιτροπή να καταβάλει, πλην των δικών της δικαστικών εξόδων, και τα δικαστικά έξοδα της προσφεύγουσας και τις δαπάνες στις οποίες αυτή υποβλήθηκε· και

να υποχρεώσει κάθε παρεμβαίνοντα στην παρούσα δίκη να καταβάλει, πλην των δικών του δικαστικών εξόδων, και τα δικαστικά έξοδα της προσφεύγουσας και τις δαπάνες στις οποίες αυτή υποβλήθηκε λόγω της παρεμβάσεως.

Λόγοι ακυρώσεως και κύρια επιχειρήματα

Προς στήριξη της προσφυγής, η προσφεύγουσα προβάλλει τρεις λόγους ακυρώσεως.

1.

Με τον πρώτο λόγο προβάλλεται παράβαση του άρθρου 13, παράγραφος 1, του κανονισμού (ΕΚ) 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (κωδικοποιημένη έκδοση), οφειλόμενη σε πρόδηλη πλάνη της Επιτροπής κατά τη νομική εκτίμηση και κατά την εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, όσον αφορά την ύπαρξη καταστρατηγήσεως και τη φύση των διαθέσιμων πραγματικών περιστατικών.

Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η Επιτροπή δεν έχει στη διάθεσή της αποδεικτικά στοιχεία τα οποία να στηρίζουν τη διαπίστωση ότι τα εν λόγω πλαίσια κατάγονται από την Κίνα.

Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι, αντιθέτως, όλα τα στοιχεία που υπέβαλε αποδεικνύουν ότι τα εν λόγω πλαίσια ποδηλάτων κατάγονται από το Βιετνάμ.

Τέλος, κατά την προσφεύγουσα, η Επιτροπή δεν έχει την εξουσία, ούτε βάσει του κανονισμού (ΕΚ) 1225/2009 του Συμβουλίου ούτε βάσει της νομολογίας του Δικαστηρίου, να καταλήξει απλώς, αυτομάτως, στο συμπέρασμα ότι η προσφεύγουσα ενεπλάκη στη διαμετακόμιση του επίμαχου προϊόντος από την Κίνα.

2.

Με τον δεύτερο λόγο προβάλλεται παράβαση του άρθρου 13, παράγραφος 2, του κανονισμού (ΕΚ) 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (κωδικοποιημένη έκδοση), οφειλόμενη σε πρόδηλη πλάνη της Επιτροπής κατά τη νομική εκτίμηση και κατά την εκτίμηση των πραγματικών περιστατικών, όσον αφορά την εκτέλεση εργασιών συναρμολογήσεως εκ μέρους της προσφεύγουσας, και σε παράβαση του καθήκοντος επιμέλειας.

Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η Επιτροπή όφειλε να χρησιμοποιήσει τις πραγματικές πληροφορίες και τα πραγματικά στοιχεία που παρέσχε η προσφεύγουσα, ως βάση για την εκτίμηση της καταστάσεως. Κατά την προσφεύγουσα, η χρήση τρίτων ως σημείων αναφοράς για τον σκοπό αυτόν δεν επιτρέπεται, ως εκ τούτου, όταν παρέχεται εύλογη και δικαιολογημένη εξήγηση για τα πραγματικά στοιχεία.

Η προσφεύγουσα υποστηρίζει επίσης ότι η Επιτροπή παρέβη περαιτέρω την υποχρέωση να εκτιμήσει ορθώς το κόστος παραγωγής της προσφεύγουσας, όταν ανακατέταξε τα εξαρτήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του πρώτου προϊόντος που πωλήθηκε από την προσφεύγουσα στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως καταγόμενα από την Κίνα, μολονότι κατάγονταν από το Βιετνάμ. Κατά τον τρόπο αυτόν, η Επιτροπή παρέβη, κατά την προσφεύγουσα, το καθήκον της επιμέλειας.

Επίσης, όπως υποστηρίζει η προσφεύγουσα, η Επιτροπή υπολόγισε εσφαλμένως τις δαπάνες ενέργειας και μισθώσεως, χρησιμοποιώντας εσφαλμένως διαφορετικούς συντελεστές κατά την κατανομή των αντίστοιχων αυτών δαπανών. Η Επιτροπή προέβη στον ίδιο εσφαλμένο υπολογισμό, κατά την προσφεύγουσα, όταν υπολόγισε ότι η εταιρία λειτουργούσε με το 13 % της παραγωγικής ικανότητάς της κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα.

Τέλος, κατά την προσφεύγουσα, η Επιτροπή αρνήθηκε να λάβει υπόψη της κόστος υποτιμήσεως των πάγιων στοιχείων, μολονότι η προσφεύγουσα παρέσχε στοιχεία περί του ότι επέστρεψε στον μέτοχο της εταιρίας τα έξοδά του.

3.

Με τον τρίτο λόγο προβάλλεται παράλειψη της Επιτροπής να προσδώσει προσηκόντως τη δέουσα βαρύτητα στις πληροφορίες και τα στοιχεία που υπέβαλε η προσφεύγουσα για την τελική αποκάλυψη, αντιθέτως προς το άρθρο 18, παράγραφος 3, του κανονισμού (ΕΚ) 1225/2009 του Συμβουλίου, της 30ής Νοεμβρίου 2009, για την άμυνα κατά των εισαγωγών που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ εκ μέρους χωρών μη μελών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (κωδικοποιημένη έκδοση).

Η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι η εκ μέρους της Επιτροπής πλήρης απόρριψη όλων των συμπληρωματικών πληροφοριών που παρέσχε η προσφεύγουσα αποδεικνύει ότι δεν δόθηκε στις πληροφορίες αυτές η δέουσα βαρύτητα που έπρεπε να τους έχει δοθεί.

Κατά την προσφεύγουσα, οι συμπληρωματικές πληροφορίες και τα συμπληρωματικά στοιχεία που παρέσχε η προσφεύγουσα για να αντικρούσει τη διαπίστωση της Επιτροπής περί διαμετακομίσεως προέρχονταν από διάφορες ανεξάρτητες πηγές.

Τέλος, η προσφεύγουσα υποστηρίζει ότι, δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν είχε αποδείξεις ή ενδείξεις περί του ότι τα πλαίσια κατάγονταν από την Κίνα, έπρεπε να είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία βαρύνουν προς την κατεύθυνση της καταγωγής των πλαισίων από το Βιετνάμ.