52010DC0501


Τίτλος και αναφορά

REPORT FROM THE COMMISSION TO THE EUROPEAN PARLIAMENT AND THE COUNCIL First report on the impact of the POSEI reform of 2006 {SEC (2010) 1093}

/* COM/2010/0501 final */

Kειμένου

BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
html html html html html html html html html   html html html html html html html html html html html html html
pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf   pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf pdf
doc doc doc doc doc doc doc doc doc   doc doc doc doc doc doc doc doc doc doc doc doc doc

Ημερομηνίες

Ταξινομήσεις

Διάφορες πληροφορίες

Σχέσεις μεταξύ εγγράφων

Kειμένου

Δίγλωσση απεικόνιση: BG CS DA DE EL EN ES ET FI FR HU IT LT LV MT NL PL PT RO SK SL SV

[pic] | ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ |

Βρυξέλλες, 24.9.2010

COM(2010) 501 τελικό

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρώτη έκθεση για τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του προγράμματος POSEI το 2006

ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρώτη έκθεση για τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του προγράμματος POSEI το 2006 1

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Πρώτη έκθεση για τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του προγράμματος POSEI to 2006 3

1. Εισαγωγή 3

2. Ιστορικό και βασικά στοιχεία του καθεστώτος 3

3. Νομική βάση της έκθεσης 6

4. Επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του 2006 6

4.1. Θεώρηση προγραμματισμού και εταιρικής σχέσης 6

4.2. Ειδικό καθεστώς εφοδιασμού 7

4.2.1. Εγγύηση εφοδιασμού βασικών προϊόντων 7

4.2.2. Αντιστάθμιση των πρόσθετων δαπανών 7

4.2.3. Μετακύλιση του οφέλους στον τελικό χρήστη 7

4.2.4. Εκ νέου αποστολή των μεταποιημένων προϊόντων και στρεβλώσεις του εμπορίου 8

4.2.5. Συντήρηση και ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων 8

4.3. Στήριξη της τοπικής παραγωγής 9

4.3.1. Συντήρηση και ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής 9

4.3.2. Ποιοτική παραγωγή 9

5. Δημοσιονομική εκτέλεση 10

6. Έλεγχος της εφαρμογής του καθεστώτος POSEI μετά το 2006 10

7. Σχετικές με το εμπόριο εξελίξεις μετά τη μεταρρύθμιση του 2006 11

7.1. Συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ) 11

7.2. ΠΟΕ και διμερείς εμπορικές συμφωνίες 11

8. Προτάσεις βελτίωσης 11

8.1. Προτεινόμενες τροποποιήσεις στην κοινοτική νομοθεσία 13

8.2. Συστάσεις προς τα κράτη μέλη 13

9. Συμπεράσματα 14

SEC(2010) 1093

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Πρώτη έκθεση για τις επιπτώσεις της μεταρρύθμισης του προγράμματος POSEI το 2006

Εισαγωγή

Το άρθρο 349 της συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ) αναγνωρίζει τη διαρθρωτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση των εξόχως απόκεντρων περιοχών. Το γεγονός αυτό επιδεινώνεται από τη μεγάλη απόσταση, τον νησιωτικό τους χαρακτήρα, τη μικρή έκταση, τη δύσκολη μορφολογία, το δυσμενές κλίμα και την οικονομική εξάρτηση από μικρό αριθμό προϊόντων, που αποτελούν προβλήματα μόνιμα και σωρευτικά, λειτουργούν δε άκρως ανασχετικά στην ανάπτυξή τους.

Επί του παρόντος, στο άρθρο 349 της ΣΛΕΕ απαριθμούνται εννέα περιφέρειες που ανήκουν σε τρία κράτη μέλη:

- στη Γαλλία: Γουαδελούπη, Γαλλικής Γουιάνα, Μαρτινίκα, Ρεϊνιόν, Άγιος Βαρθολομαίος και Άγιος Μαρτίνος,

- τα πορτογαλικά αρχιπελάγη της Μαδέρας και των Αζορών, και

- οι Κανάριες Νήσοι της Ισπανίας

Λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά και τους περιορισμούς των εν λόγω περιφερειών, θεσπίζονται ειδικά μέτρα. Αυτά αποσκοπούν, συγκεκριμένα, στον καθορισμό των προϋποθέσεων εφαρμογής των συνθηκών στις περιοχές αυτές, συμπεριλαμβανομένων των κοινών πολιτικών.

Όσον αφορά την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), οι εξόχως απόκεντρες περιοχές επωφελούνται από ένα ειδικό καθεστώς για τη στήριξη της τοπικής παραγωγής και τον εφοδιασμό βασικών προϊόντων: το καθεστώς POSEI ( Programmes d'Options Spécifiques à l'Eloignement et l'Insularité - Πρόγραμμα ειδικών μέτρων λόγω του απομακρυσμένου και νησιωτικού χαρακτήρα) .

Ιστορικό και βασικά στοιχεία του καθεστώτος

Η πρώτη παραπομπή στη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές ήταν ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 1987 σχετικά με τα υπερπόντια γαλλικά διαμερίσματα[1]. Σύμφωνα με το ψήφισμα αυτό «η σοβαρή κατάσταση στα εδάφη αυτά δικαιολογεί και καθιστά επιτακτική την επιδίωξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης σε διάφορους τομείς».

Το 1991, θεσπίστηκαν ειδικά μέτρα για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές για τα γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα (POSEIDOM)[2] και το 1992 για τις Κανάριες Νήσους (POSEICAN)[3], τις Αζόρες και τη Μαδέρα (POSEIMA)[4].

Για τον σκοπό αυτό, θεσπίστηκαν τα βασικά μέσα του καθεστώτος POSEI:

(α) Το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού (ΕΚΕ), που αποσκοπεί στον περιορισμό των δαπανών για τον εφοδιασμό πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται σε ορισμένους βιομηχανικούς κλάδους παραγωγής προϊόντων διατροφής τα οποία είναι απαραίτητα για την τρέχουσα κατανάλωση ή για τον μεταποιητικό τομέα, με τη θέσπιση εξαίρεσης από τους δασμούς για προϊόντα που εισάγονται απευθείας από τρίτες χώρες ή την ενίσχυση για προϊόντα που προέρχονται από την υπόλοιπη Κοινότητα εντός των ορίων των τοπικών αναγκών·

(β) Μέτρα στήριξης της τοπικής παραγωγής , που αποσκοπούν στη συντήρηση ή ανάπτυξη ορισμένων προϊόντων στηρίζοντας την παραγωγή, μεταποίηση ή/και εμπορία των προϊόντων αυτών ή τη διάρθρωση των εμπλεκόμενων τομέων·

(γ) Συνοδευτικά μέτρα:

- Ειδικές διατάξεις που προσαρμόζουν την ΚΓΠ στις ιδιαιτερότητες των εξόχως απόκεντρων περιοχών·

- Εξαιρέσεις που ισχύουν για τα διαρθρωτικά μέτρα·

- Ένα γραφικό σύμβολο για την ανάπτυξη της ευαισθητοποίησης για τα προϊόντα των εξόχως απόκεντρων περιοχών·

- τα κτηνιατρικά και φυτοϋγειονομικά μέτρα.

Το 2001, το καθεστώς POSEI μεταρρυθμίστηκε[5]. Με τη μεταρρύθμιση αυτή τροποποιήθηκε το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού με τη θέσπιση «προβλεπόμενων ισοζυγίων εφοδιασμού» - κατάλογοι προϊόντων που επωφελούνται από το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού - και με τη μεταβολή του τρόπου υπολογισμού της ενίσχυσης του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού βάσει των «πρόσθετων δαπανών» που σχετίζονταν με τη μεγάλη απόσταση των εξόχως απόκεντρων περιοχών, τον νησιωτικό χαρακτήρα και τη μικρή έκταση, αντί των επιστροφών κατά την εξαγωγή. Θεσπίστηκαν επίσης νέα μέτρα στήριξης της τοπικής παραγωγής και τροποποιήθηκαν ορισμένα ήδη υπάρχοντα, και το καθεστώς προσαρμόστηκε στον νέο κανονισμό για την αγροτική ανάπτυξη[6].

Το 2006, το πρόγραμμα POSEI μεταρρυθμίστηκε εκ νέου, κυρίως λόγω των ακόλουθων στοιχείων:

1. Δημοσίευση της ανακοίνωσης COM(2004)343[7] της Επιτροπής, με την οποία θεσπίστηκε στρατηγική για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές με σκοπό μια καλύτερη διάρθρωση των κονδυλίων της ΕΕ υπέρ των εξόχως απόκεντρων περιοχών και τη δημιουργία ad hoc μέσων·

2. Μεταρρύθμιση της ΚΓΠ το 2003 (κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου[8] για τα καθεστώτα άμεσης στήριξης για τους γεωργούς) η οποία σηματοδότησε τον επαναπροσανατολισμό της ΚΓΠ και άνοιξε τον δρόμο για τη μεταρρύθμιση των κοινών οργανώσεων αγορών (ΚΟΑ), στις οποίες αναφερόταν το πρόγραμμα POSEI.

3. Αναγνώριση της δυσκαμψίας στη διαχείριση των προγραμμάτων [COM (2004)687] η οποία δεν επέτρεπε την ταχεία προσαρμογή των ισοζυγίων εφοδιασμού και των μέτρων στήριξης της τοπικής παραγωγής στις ανάγκες του Εδάφους και παρακώλυε κάθε συμμετοχική θεώρηση.

Επομένως, οι τρεις προηγούμενοι κανονισμοί αντικαταστάθηκαν από ένα ενιαίο κείμενο: τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 247/2006[9] του Συμβουλίου περί καθορισμού ειδικών μέτρων για τη γεωργία στις εξόχως απόκεντρες περιοχές της Ένωσης.

Η μεταρρύθμιση του 2006 δεν τροποποίησε τους βασικούς στόχους και τα μέσα του καθεστώτος. Βασική καινοτομία του είναι η υιοθέτηση μιας θεώρησης προγραμματισμού και η μεταβίβαση στα κράτη μέλη της ευθύνης για τον σχεδιασμό και την τροποποίηση προγραμμάτων τα οποία είναι προσαρμοσμένα στις τοπικές ανάγκες, για τη διαχείριση και παρακολούθησή τους. Στόχος αυτής της καινοτομίας ήταν η εισαγωγή ενός υψηλότερου επιπέδου ευελιξίας στη διαχείριση του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού και της στήριξης της τοπικής παραγωγής, καθώς και η απλούστευση των διαδικασιών για την τροποποίησή τους.

Μετά την έγκρισή του, ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 247/2006 του Συμβουλίου τροποποιήθηκε αρκετές φορές ώστε να ληφθούν υπόψη οι μεταρρυθμίσεις του 2006 στον τομέα της ζάχαρης και της μπανάνας, ο έλεγχος υγείας της ΚΓΠ (με μεταφορά στο POSEI του προϋπολογισμού που αντιστοιχεί στα μέτρα άμεσης στήριξης των οποίων η διαχείριση διεξαγόταν προηγουμένως βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1782/2003 του Συμβουλίου) όπως και άλλες μεταφορές άμεσων ενισχύσεων το 2007 και το 2008[10].

Οι τροποποιήσεις αυτές επέφεραν προοδευτικές αυξήσεις των κονδυλίων του προγράμματος POSEI όπως φαίνεται στον ακόλουθο πίνακα (άρθρο 23 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 247/2006 του Συμβουλίου):

Πορτογαλία | 77,9 | 86,98 | 87,08 | 87,18 | 106,21 |

Ισπανία | 127,3 | 268,4 | 268,4 | 268,4 | 268,42 |

ΣΥΝΟΛΟ |331,8 |617,98 |624,88 |628,58 |653,04 | |Σήμερα, τα προγράμματα POSEI ισοδυναμούν με τον πρώτο πυλώνα της ΚΓΠ για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές.

Νομική βάση της έκθεσης

Σύμφωνα με το άρθρο 28 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 247/2006 του Συμβουλίου, « το αργότερο στις 31 Δεκεμβρίου 2009 και στη συνέχεια ανά πέντε έτη, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο γενική έκθεση στην οποία παρουσιάζονται οι επιπτώσεις των δράσεων που αναλήφθηκαν κατ’ εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, συνοδευόμενη, ενδεχομένως, από σχετικές προτάσεις».

Επειδή η μεταρρύθμιση του προγράμματος POSEI πραγματοποιήθηκε αργότερα από την αρχική πρόβλεψη (από τα τέλη του 2006 έως τα μέσα του 2007), η πρώτη έκθεση που αναφέρεται ανωτέρω υποβάλλεται κατά τη διάρκεια του 2010 ώστε να επιτραπεί η συλλογή περισσότερων στοιχείων για την αξιολόγηση των αρχικών επιπτώσεων της εν λόγω μεταρρύθμισης.

Συγκεκριμένα, η παρούσα έκθεση λαμβάνει υπόψη τη δημοσιονομική εκτέλεση των προγραμμάτων έως το οικονομικό έτος 2009, στοιχεία για τις σχετικές αγορές έως το 2009 και τη μελέτη που εκπονήθηκε για την Επιτροπή από τους συμβούλους Oréade–Brèche για την αξιολόγηση των μέτρων που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος POSEI από το 2001 (εφεξής «η μελέτη αξιολόγησης»), η οποία δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2010 στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/agriculture/eval/reports/posei/index_fr.htm

Επιπτώσεις της μεταρρυθμισησ του 2006

Θεώρηση προγραμματισμού και εταιρικής σχέσης

Οι αυξημένες υποχρεώσεις και αρμοδιότητες των εθνικών και περιφερειακών αρχών για τον καθορισμό του προγράμματός τους και τη συμμετοχή των εμπλεκόμενων παραγόντων στον σχεδιασμό των μέτρων, έτυχαν ευνοϊκής υποδοχής τόσο από τα κράτη μέλη όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο.

Συγκεκριμένα, κρίνεται πολύ θετικά η αυξημένη ευελιξία προς τη βαθμιαία προσαρμογή των προγραμμάτων στις πραγματικές τοπικές ανάγκες μέσω των ετήσιων τροποποιήσεων . Πράγματι, το ασταθές πλαίσιο λόγω των κινδύνων της αγοράς και του κλίματος ειδικά για τις περιοχές αυτές, επιτρέπει την ταχεία προσαρμογή των μέτρων στήριξης στις πραγματικές απαιτήσεις κάθε περιφέρειας.

Η μελέτη αξιολόγησης καταδεικνύει ότι η μεταρρύθμιση βελτίωσε τη διοικητική αποτελεσματικότητα (ο αυξημένος προϋπολογισμός έχει επιφέρει φαινόμενο οικονομιών κλίμακας).

Ωστόσο, το αυξημένο επίπεδο εταιρικής σχέσης δεν έχει επιτρέψει την ελάφρυνση του διοικητικού φόρτου: η θεώρηση προγραμματισμού είναι δύσκολη τόσο για τις εθνικές/περιφερειακές αρχές όσο και για τις υπηρεσίες της Επιτροπής.

Ειδικό καθεστώς εφοδιασμού

Εγγύηση εφοδιασμού βασικών προϊόντων

Η μελέτη αξιολόγησης καταδεικνύει ότι το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού καλύπτει αρκετά τις ανάγκες για προϊόντα που επιλέγονται από τα κράτη μέλη/εξόχως απόκεντρες περιοχές, για τα οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην:

(α) Εγγύηση τακτικών εφοδιασμών μέσω της δημιουργίας αποθεμάτων.

(β) Δημιουργία ανταγωνισμού με παρόμοια εισαγόμενα προϊόντα, που έχει επιπτώσεις στη σταθερότητα των τιμών.

(γ) Συντήρηση των δομών της τοπικής παραγωγής με:

- τη στήριξη της κερδοφορίας της κτηνοτροφίας σε τοπικό επίπεδο·

- τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της τοπικής βιομηχανίας γεωργικών τροφίμων.

Αντιστάθμιση των πρόσθετων δαπανών

Κάθε κράτος μέλος έχει επιλέξει διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά τον καθορισμό των πρόσθετων δαπανών. Στη μελέτη αξιολόγησης συμπεραίνεται ότι το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού επιτρέπει την αντιστάθμισή τους για τον εφοδιασμό όλων των επιλεχθέντων προϊόντων.

Κυρίως λόγω της αστάθειας των δαπανών μεταφοράς, ο προϋπολογισμός του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού, που περιορίζεται στα καθορισμένα ετήσια ανώτατα όρια, δεν μπορεί να καλύψει την ίδια ποσότητα πρόσθετων δαπανών κάθε έτος.

Μετακύλιση του οφέλους στον τελικό χρήστη

Η μελέτη αξιολόγησης αποκάλυψε ότι μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις έχει διαβιβασθεί ορθά το πλεονέκτημα. Σε άλλες είναι πιο δύσκολο να καθοριστεί. Σε γενικές γραμμές, είναι δύσκολος ο έλεγχος της κατάλληλης διαβίβασης του πλεονεκτήματος του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού στον τελικό χρήστη, ειδικά σε σχέση με τα προϊόντα που παράγονται σε αλυσίδα μεταποίησης. Οι εν λόγω έλεγχοι αποτελούν αρμοδιότητα των οικείων κρατών μελών, τα οποία εφαρμόζουν συστήματα παρακολούθησης.

Εκ νέου αποστολή των μεταποιημένων προϊόντων και στρεβλώσεις του εμπορίου

Όπως ορίζεται στην αιτιολογική σκέψη αριθ. 4 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 247/2006 του Συμβουλίου, οι ποσότητες τις οποίες αφορά το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού περιορίζονται στις απαιτήσεις εφοδιασμού των εξόχως απόκεντρων περιοχών, προκειμένου να μην θίγεται η ομαλή λειτουργία της εσωτερικής αγοράς ή να μην δημιουργούνται εκτροπές του εμπορίου όσον αφορά τα συγκεκριμένα προϊόντα. Θα πρέπει, συνεπώς, να απαγορευθεί η αποστολή ή η εξαγωγή των εν λόγω προϊόντων από τις εξόχως απόκεντρες περιοχές. Ωστόσο, επιτρέπεται η αποστολή ή η εξαγωγή των προϊόντων αυτών σε περίπτωση επιστροφής του πλεονεκτήματος που προκύπτει από το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού ή, όσον αφορά τα μεταποιημένα προϊόντα, για να διευκολύνεται το περιφερειακό εμπόριο ή οι παραδοσιακές εμπορικές ροές όπως ορίζεται στο άρθρο 4 του ανωτέρω κανονισμού.

Αυτές οι παραδοσιακές ποσότητες έχουν καθοριστεί βάσει των μέσων εμπορικών ροών μεταξύ 1989 και 1991, δηλαδή πριν την έναρξη του καθεστώτος POSEI. Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης των παραδοσιακών ποσοτήτων. Μία τέτοια αναθεώρηση αντιβαίνει στον στόχο του καθεστώτος για περιορισμό των εφοδιασμών στις τοπικές ανάγκες και μπορεί να προκαλέσει στρεβλώσεις του εμπορίου. Ωστόσο, ενθαρρύνεται το εμπόριο μεταποιημένων προϊόντων του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού μεταξύ των εξόχως απόκεντρων περιοχών.

Συντήρηση και ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων

Το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των δομών της τοπικής παραγωγής με:

- τη στήριξη της κερδοφορίας της εκτροφής ζώων σε τοπικό επίπεδο.

- τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της τοπικής βιομηχανίας γεωργικών τροφίμων.

Συνεπώς, το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού δημιουργεί πρόσθετη απασχόληση σε τοπικό επίπεδο στον τομέα της γεωργίας και της βιομηχανίας γεωργικών τροφίμων.

Από την άλλη πλευρά, το ύψος της ενίσχυσης που καθορίζεται για τον εφοδιασμό ορισμένων προϊόντων σε ορισμένες εξόχως απόκεντρες περιοχές (π.χ. προϊόντα κρέατος και γάλακτος στις Κανάριες Νήσους και στη Μαδέρα) δημιουργεί ανταγωνισμό με την τοπική παραγωγή των ίδιων προϊόντων που συνεπώς αναπτύσσεται με δυσκολία. Τα κράτη μέλη είναι υπεύθυνα για τη βελτίωση της κατανομής των κονδυλίων προκειμένου να ενισχυθούν οι τοπικές παραγωγές.

Στήριξη της τοπικής παραγωγής

Συντήρηση και ανάπτυξη της τοπικής γεωργικής παραγωγής

Το καθεστώς POSEI, όπως έχει προσαρμοστεί στις ιδιαιτερότητες των εξόχως απόκεντρων περιοχών, είναι ουσιαστικό τουλάχιστον για τη μείωση της οπισθοδρόμησης των γεωργικών δραστηριοτήτων. Όπως καταδεικνύεται στη μελέτη αξιολόγησης, συνεισφέρει στη διατήρηση των περισσότερων παραγωγών, ακόμη και στην ανάπτυξη ορισμένων εξ αυτών. Η αποδοτικότητα και η ανταγωνιστικότητα ενός αριθμού τομέων που υποστηρίζονται από το πρόγραμμα POSEI έχουν αυξηθεί επίσης χάρη στα συμπληρωματικά μέτρα αγροτικής ανάπτυξης.

Από τη μεταρρύθμιση του POSEI, έχουν αυξηθεί τα εισοδήματα όλων των παραγωγών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα μέτρα POSEI είναι πολύ αποτελεσματικά στους τομείς εξαγωγής μπανάνας στις μεγαλύτερες περιφέρειες παραγωγής (Κανάριες Νήσοι, Γουαδελούπη και Μαρτινίκα) και ζάχαρης (Γουαδελούπη, Μαρτινίκα και Ρεϊνιόν), που επωφελούνται από ένα σημαντικό επίπεδο στήριξης, αλλά επιφέρουν επίσης καλά αποτελέσματα όσον αφορά τη συντήρηση του επιπέδου παραγωγής και εισοδήματος, όπως τονίστηκε στη μελέτη αξιολόγησης.

Μεγαλύτερη παραγωγή κρέατος και γάλακτος έχει καταγραφεί στον τομέα της κτηνοτροφίας στη Ρεϊνιόν και τις Αζόρες. Ωστόσο, οι τομείς κρέατος και γάλακτος δεν επιφέρουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα σε όλες τις εξόχως απόκεντρες περιοχές. Στην πραγματικότητα, δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί στη Μαδέρα και τις Κανάριες Νήσους.

Δυσκολίες έχουν σημειωθεί και στον τομέα των οπωροκηπευτικών στα γαλλικά διαμερίσματα, όπου οι ενισχύσεις έχουν χαμηλή διείσδυση λόγω της υποχρέωσης συνεταιρισμού των παραγωγών προκειμένου να δέχονται ενισχύσεις (κυρίως στην Γουιάνα). Άλλα προϊόντα στον τομέα, που προορίζονται για εξαγωγή και αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες είναι οι ανανάδες στις Αζόρες και οι ντομάτες στις Κανάριες Νήσους.

Σχετικά με τον τομέα της μπανάνας , έχει καταγραφεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά την αυξημένη κερδοφορία, τις επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, την ποιότητα και τις περιβαλλοντικές συνθήκες παραγωγής.

Όσον αφορά τον τομέα της ζάχαρης , στα γαλλικά διαμερίσματα , η στήριξη επιτρέπει την αντιστάθμιση των αποτελεσμάτων της μεταρρύθμισης στον τομέα της ζάχαρης το 2006, τη συντήρηση ενός αποδεκτού επιπέδου τιμής για τους παραγωγούς, τη βιωσιμότητα των βιομηχανιών μεταποίησης ζάχαρης και συνεπώς δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού στην αγορά της ΕΕ. Ωστόσο, ο τομέας της ζάχαρης αντιμετωπίζει δυσκολίες στις Αζόρες, παρά τη στήριξη που παρέχεται με το πρόγραμμα POSEI. Για την αντιμετώπιση των δυσκολιών αυτών, οι νομοθέτες θέσπισαν το Μάιο του 2010 μία νομοθετική πρόταση.

Ποιοτική παραγωγή

Το POSEI, συμπληρωματικά με τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης, αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για τη στήριξη της ποιοτικής τοπικής παραγωγής που μπορεί να ανταγωνιστεί τα εισαγόμενα προϊόντα, τα οποία δεν αποτελούν πλέον τη μοναδική επιλογή στις τοπικές αγορές.

Ο λογότυπος που μπορούν να χρησιμοποιούν οι τοπικοί εξαγωγείς-παραγωγοί με την εξουσιοδότηση των αρμόδιων εθνικών αρχών συνεισφέρει στη σήμανση ποιότητας της παραγωγής των εξόχως απόκεντρων περιοχών στην ΕΕ.

Δημοσιονομική εκτέλεση

Στοιχεία για τη δημοσιονομική εκτέλεση των προγραμμάτων POSEI από το 2006 έως το 2008 (οικονομικά έτη 2007-2009) αναφέρονται στο παράρτημα I. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν αυξημένη χρήση των κονδυλίων του POSEI κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης περιόδου.

Συγκεκριμένα, ορισμένα μέτρα έχουν εξασθενήσει τους χορηγηθέντες οικονομικούς πόρους κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Αυτό είναι κυρίως εμφανές στα μέτρα διαφοροποίησης στην κτηνοτροφία και στον τομέα των κηπευτικών των υπερπόντιων γαλλικών διαμερισμάτων, στα οποία έχει συντελεστεί αναπάντεχη ανάπτυξη τα τελευταία έτη. Η ανεπάρκεια κεφαλαίων οδήγησε τις γαλλικές αρχές στην εφαρμογή «σταθεροποιητών» (κατ΄ αναλογία μειώσεις των ενισχύσεων ανάλογα με το δημοσιονομικό έλλειμμα). Αυτό ξεπεράστηκε με την εξουσιοδότηση πρόσθετης εθνικής χρηματοδότησης από το 2010.

Είναι επίσης εμφανές ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού εκτελείται σχεδόν εξολοκλήρου σε όλες σχεδόν τις εξόχως απόκεντρες περιοχές. Οι ετήσιες χορηγήσεις ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού καθιερώθηκαν τα έτη 2005/2006 για κάθε κράτος μέλος με βάση την προηγούμενη εκτέλεση για τα έτη 2001-2003 και έχουν παγιωθεί. Στο πλαίσιο κάθε προγράμματος, η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί με την ανακατανομή του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανάμεσα στα μέτρα όπου υπάρχουν περιθώρια. Επιπλέον, με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 247/2006 του Συμβουλίου επιτρέπεται στα κράτη μέλη η χορήγηση πρόσθετης χρηματοδότησης για τα μέτρα στήριξης της τοπικής παραγωγής.

Ωστόσο, σχετικά με το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού, τα ανώτατα όρια που ορίζονται στο άρθρο 23, παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 247/2006 του Συμβουλίου προκαλούν κάποια δυσκαμψία. Συνεπώς, προτείνεται να επιτραπεί μία πιο ευέλικτη ανακατανομή των κεφαλαίων μεταξύ του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού και της στήριξης της τοπικής παραγωγής εντός του χορηγηθέντος προϋπολογισμού (βλ. σημείο 8.1).

Έλεγχος της εφαρμογησ του καθεστώτος POSEI μετά το 2006

Οι υπηρεσίες ελέγχου της Επιτροπής έχουν εκπονήσει έρευνες για την εκκαθάριση των λογαριασμών στις Αζόρες, τη Μαδέρα και τη Ρεϊνιόν το 2008, στις Κανάριες Νήσους το 2008 και το 2009, στη Μαρτινίκα και τη Γουαδελούπη το 2009.

Γενικά, οι καταστάσεις που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια των ελέγχων αυτών καταδεικνύουν μία αξιοπρόσεκτη βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, παρά το γεγονός ότι αναφέρονται ορισμένες ελλείψεις που δεν έχουν ακόμη πλήρως ερευνηθεί στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των λογαριασμών, σχετικά με την καταμέτρηση των φυτειών μπανάνας στο πλαίσιο του προγράμματος POSEI για τις Κανάριες Νήσους.

Σχετικές με το εμπόριο εξελίξεις μετά τη μεταρρύθμιση του 2006

Συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης (ΣΟΕΣ)

Από την 1.1.2008, οι ΣΟΕΣ επιτρέπουν σε ορισμένες χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) την απαλλαγμένη από δασμούς και ποσοστώσεις πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ . Ορισμένες χώρες ΑΚΕ παράγουν εμπορεύματα εξαγωγής που συνιστούν επίσης μεγάλο μέρος των εξαγωγών των εξόχως απόκεντρων περιοχών, όπως μπανάνες, ζάχαρη, ρύζι, κρέας και άλλα οπωροκηπευτικά. Τα πιο σχετικά εμπορεύματα για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές είναι η ζάχαρη και οι μπανάνες.

Όσον αφορά τις μπανάνες , η Επιτροπή διενήργησε μία εκτίμηση επιπτώσεων πριν την μεταρρύθμιση της ΚΟΑ μπανάνας το 2006. Η εκτίμηση αυτή έλαβε υπόψη τις πιθανές συνέπειες των ΣΟΕΣ και οδήγησε στη μεταφορά ενός υψηλότερου προϋπολογισμού από την KOA της μπανάνας στο καθεστώς POSEI. Οι εισαγωγές της ΕΕ σε μπανάνες ΑΚΕ αυξάνονταν κάθε χρόνο σχεδόν κατά 10% το 2008 και επίσης κατά 4% το 2009. Μετά τη σημαντική πτώση της παραγωγής στη Μαρτινίκα και τη Γουαδελούπη εξαιτίας του τυφώνα «Dean» τον Αύγουστο του 2007 (βλ. παράρτημα III), η παράγωγη των εξόχως απόκεντρων περιοχών επανέκαμψε, κατά 2,7% το 2008 και 7,4% το 2009.

Όσον αφορά τη ζάχαρη , οι ΣΟΕΣ θέσπισαν εισαγωγές απαλλαγμένες από δασμούς και ποσοστώσεις από την 1.10.2009, που υπόκεινται σε μεταβατικό μηχανισμό διασφάλισης έως το 2015 για τις χώρες ΑΚΕ που δεν ανήκουν επίσης στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερες εισαγωγές από τις χώρες ΑΚΕ- τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και μη, εξίσου. Ωστόσο, βραχυπρόθεσμα, τέτοιου είδους εισαγωγές είναι απίθανό να αγγίξουν την πρόβλεψη ύψους 3,5 εκατ. τόνων της μεταρρύθμισης στον τομέα της ζάχαρης του 2006. Επομένως, οι ΣΟΕΣ δεν έχουν έως τώρα άμεσες επιπτώσεις στον τομέα της ζάχαρης στις εξόχως απόκεντρες περιοχές.

ΠΟΕ και διμερείς εμπορικές συμφωνίες

Η ΕΕ έχει προσφάτως συνάψει πολυμερείς και διμερείς συμφωνίες που τροποποιούν τις προτιμήσεις των εξαγωγικών δασμών για ορισμένα εμπορεύματα. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα ανταγωνισμού των παραγωγών των εξόχως απόκεντρων περιοχών στην αγορά της ΕΕ. Στα προϊόντα που επηρεάζονται ενδέχεται να περιλαμβάνονται το ρούμι, ορισμένα οπωροκηπευτικά, ζάχαρη και μεταποιημένα προϊόντα που περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα εξ ολοκλήρου παραγόμενου ζαχαροκάλαμου.

Όσον αφορά τις μπανάνες , η ΕΕ σύνηψε μία συμφωνία στις 15 Δεκεμβρίου 2009 με τους παραγωγούς της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι είναι γνωστοί και ως παραγωγοί του μάλλον ευνοούμενου κράτους (ΜΕΚ). Η συμφωνία περιλαμβάνει τη βαθμιαία μείωση των εισαγωγικών δασμών από 176 ευρώ/τόνο σε 114 ευρώ εντός επτά με εννέα ετών. Επίσης, η ΕΕ συμφώνησε περαιτέρω περικοπές στους δασμούς στις μπανάνες σε 75 ευρώ/τόνο έως το 2020 σε δύο διμερείς συμφωνίες που σύνηψε στο πρώτο εξάμηνο του 2010, τη μία με την Κολομβία και το Περού και την άλλη με χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Μία ακόμα σημαντική χώρα εξαγωγής μπανάνας, το Εκουαδόρ, εξέφρασε ενδιαφέρον για τη συμμετοχή στη συμφωνία της ΕΕ με την Κολομβία και το Περού.

Μετά το τέλος του ειδικού πλαισίου συνδρομής (ΕΠΣ) για τους παραδοσιακούς προμηθευτές μπανανών ΑΚΕ που λειτούργησε από το 1999 έως το 2008 με προϋπολογισμό 375 εκατ. ευρώ υπέρ των παραδοσιακών χωρών ΑΚΕ εξαγωγής μπανάνας, η Επιτροπή πρότεινε την κινητοποίηση έως 200 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2010-2013 υπέρ των δέκα βασικών χωρών εξαγωγής μπανάνας ΑΚΕ (συνοδευτικά μέτρα για τις μπανάνες - ΣΜΜ) προκειμένου να τα στηρίξουν στην απαραίτητη διαδικασία προσαρμογής.

Για τους παραγωγούς των εξόχως απόκεντρων περιοχών, η μεταρρύθμιση στον τομέα της ΚΟΑ μπανάνας το 2006 έχει ήδη λάβει υπόψη σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα του νέου περιβάλλοντος εμπορίας. Στην εκτίμηση επιπτώσεων που εκπονήθηκε πριν τη μεταρρύθμιση, εξετάστηκαν οι πιθανές συνέπειες των δασμολογικών περικοπών σε σύγκριση με τις προσφάτως συμφωνηθείσες. Με βάση το γεγονός ότι το POSEI διασφαλίζει ότι οι παραγωγοί μπανάνας λαμβάνουν το πλήρες ποσό για το οποίο είναι επιλέξιμοι, ακόμη και αν δεν προσεγγίζουν ακριβώς τα αντίστοιχο επίπεδο παραγωγής, η εκτίμηση κατέδειξε ότι οι μεταβολές στους εισαγωγικούς δασμούς της ΕΕ, εάν διατηρηθούν εντός ορισμένων κατώτατων ορίων, θα έχουν περιορισμένες επιπτώσεις στην παραγωγή της ΕΕ (βλ. παράρτημα IV).

Ως συνοδευτικό της μεταρρύθμισης στον τομέα της μπανάνας, το ποσό που μεταβιβάστηκε στο POSEI υπολογίστηκε βάσει του πιο ευνοϊκού μέσου όρου της ενίσχυσης που είχε καταβληθεί στους παραγωγούς μπανάνας για τα έτη 2000-02, αυξημένο κατά ένα περιθώριο 8,4% για να αντικατοπτρίζει κάποια μεταβλητότητα της αγοράς μπανάνας σε ένα σενάριο περαιτέρω ελευθέρωσης. Στην πραγματικότητα, ο προϋπολογισμός της μπανάνας αυξήθηκε κατά ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό - περίπου 47%- όταν βασιζόταν στη μέση ενίσχυση που καταβλήθηκε από το 2002 έως το 2006. Ωστόσο, δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων στην αγορά, η Επιτροπή παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τον αντίκτυπο των πολυμερών εμπορικών συμφωνιών και θα λάβει τα ενδεδειγμένα μέτρα άμβλυνσης των επιπτώσεων αφόσον παραστεί ανάγκη.

Για τη ζάχαρη , η πιθανή μείωση των εισαγωγικών δασμών ή/και εισαγωγή νέων δασμολογικών ποσοστώσεων ως μέρος των τρεχόντων πολυμερών συζητήσεων στον γύρο της Ντόχα θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερπροσφορά και πιθανώς σε επιρροή των τιμών της ζάχαρης εντός της ΕΕ. Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου απαιτεί από την Επιτροπή τη διατήρηση της διαρθρωτικής ισορροπίας της αγοράς σε μια τιμή η οποία δεν απέχει πολύ από την τιμή αναφοράς. Αρκετά μέτρα της αγοράς είναι διαθέσιμα για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, όπως η απόσυρση ή η ιδιωτική αποθεματοποίηση. Τα μέτρα αυτά επηρεάζουν την παραγωγή των ποσοστώσεων ζάχαρης. Ωστόσο, οι εξόχως απόκεντρες περιοχές παράγουν λιγότερη ζάχαρη από τις ποσοστώσεις που τους έχουν χορηγηθεί, συνεπώς οι επιπτώσεις των συγκεκριμένων μέτρων είναι περιορισμένες.

Προτάσεις βελτίωσης

Προτεινόμενες τροποποιήσεις στην κοινοτική νομοθεσία

Δεδομένης της ανάπτυξης του καθεστώτος τα τελευταία έτη, και της πρόσφατης έναρξης ισχύος της συνθήκης της Λισαβόνας, προτείνεται αναδιατύπωση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 247/2006 του Συμβουλίου για την ενημέρωση και την απλοποίηση ορισμένων διατάξεων και για την εναρμόνιση με τις νέες απαιτήσεις της ΣΛΕΕ.

Συγκεκριμένα, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 4, παράγραφος 2 για να περιλαμβάνει τη δυνατότητα ελεύθερης εμπορίας μεταποιημένων προϊόντων υπό το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού ανάμεσα στα υπερπόντια γαλλικά διαμερίσματα (βλ. σημείο 4.2.4) .

Προτείνεται επίσης η τροποποίηση του άρθρου 23 παράγραφος 3 για την αύξηση των μέγιστων ανωτάτων ορίων ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού για τη Γαλλία και την Πορτογαλία - εντός των υπαρχόντων χρηματοοικονομικών χορηγήσεων- για να ασκείται πίεση ως προς τα κονδύλια για το ειδικό καθεστώς εφοδιασμού και να επιτρέπεται η εισαγωγή νέων προϊόντων στα προβλεπόμενα ισοζύγια εφοδιασμού των εξόχως απόκεντρων περιοχών που τα έχουν ανάγκη χωρίς την αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού (βλ. σημείο 5).

Τέλος, προκειμένου να μειωθεί ο διοικητικός φόρτος και να παρασχεθεί στα κράτη μέλη περισσότερος χρόνος για τον καθορισμό των πραγματικών αναγκών και την τελειοποίηση της στρατηγικής προσέγγισης για το επόμενο έτος (βλ. σημείο 4.1) η Επιτροπή σκοπεύει να τροποποιήσει το άρθρο 49 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 793/2006 της Επιτροπής. Η τροποποίηση θα αφορά την αναβολή της προθεσμίας για την υποβολή των τροποποιήσεων του ετησίου προγράμματος στην Επιτροπή για το επόμενο έτος από την 1η Αυγούστου στις 30 Σεπτεμβρίου. Τέτοιου είδους τροποποιήσεις θα εξεταστούν από τις υπηρεσίες της Επιτροπής και θα εγκριθούν με επιστολή της ΓΔ AGRI εκτός εάν συνεπάγονται σημαντικές τροποποιήσεις, όπως η εισαγωγή ενός νέου μέτρου (κεφάλαιο) στο πρόγραμμα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι τροποποιήσεις θα υποβάλλονται έως την 1η Αυγούστου και θα εγκρίνονται με απόφαση της Επιτροπής.

Συστάσεις προς τα κράτη μέλη

Τα κράτη μέλη έχουν ήδη ξεκινήσει τη θέσπιση κατάλληλων συστημάτων ελέγχου για τη διαπίστωση της ορθής διαβίβασης του πλεονεκτήματος του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού στον τελικό χρήστη (σημείο 4.2.3). Καλούνται να τα θεσπίσουν σύντομα και να υποβάλουν σχετική έκθεση στην Επιτροπή.

Τα κράτη μέλη καλούνται να προσαρμόσουν το ύψος ενίσχυσης του ειδικού καθεστώτος εφοδιασμού για προϊόντα που παράγονται και σε τοπικό επίπεδο , με τρόπο τέτοιον ώστε να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη της τοπικής παραγωγής (σημείο 4.2.5).

Τα κράτη μέλη καλούνται να εξετάσουν σε βάθος τους λόγους για την περιορισμένη επιτυχία των μέτρων που δεν επιτυγχάνουν τους στόχους τους (σημείο 4.3.1) και να προτείνουν μία βελτιωμένη στρατηγική στήριξης των προγραμμάτων τους. Η ευελιξία που παρέχεται με τη μεταρρύθμιση στα κράτη μέλη για τη διαχείριση των προγραμμάτων τους μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων καταστάσεων. Προκειμένου να παρασχεθεί συνδρομή σε τομείς που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τα κράτη μέλη μπορούν να ανακατανείμουν τα ποσά POSEI στο πλαίσιο του προγράμματος και ακόμη και να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση, χάρη επίσης στις περισσότερο ευέλικτες διατάξεις όσον αφορά την κρατική ενίσχυση που προβλέπεται για τις εξόχως απόκεντρες περιοχές (σημείο 5).

Στο πλαίσιο των ανωτέρω στρατηγικών επιλογών, τα κράτη μέλη πρέπει να προτιμήσουν μέτρα που ευνοούν τη διατήρηση και δημιουργία τοπικής απασχόλησης .

Τα κράτη μέλη καλούνται επίσης να υποβάλλουν τακτικά εκθέσεις βάσει των βασικών δεικτών που θεσπίζουν οι υπηρεσίες της Επιτροπής για να επιτραπεί η συνολική αξιολόγηση της προόδου του καθεστώτος POSEI με την πάροδο των ετών.

Τέλος, πρέπει να τονιστεί ότι ο αρχικός καθορισμός των προγραμμάτων POSEI απαιτούσε τη συμμετοχική προσέγγιση όλων των εμπλεκομένων: αυτό θα έπρεπε να ισχύει και για τις ετήσιες τροποποιήσεις των προγραμμάτων αυτών. Η σχεδιαζόμενη τροποποίηση του άρθρου 49 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 793/2006 της Επιτροπής με την οποία αναβάλλεται η προθεσμία υποβολής τους (σημείο 8.1) θα δώσει περισσότερο χρόνο για τη διαβούλευση των οικείων επιχειρηματιών.

Συμπεράσματα

Κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών εφαρμογής, το καθεστώς POSEI έχει αποδειχθεί επιτυχημένο από πλευράς θεώρησης προγραμματισμού (αναμφισβήτητα περισσότερο ευέλικτο και πιο κοντά στις τοπικές ανάγκες), εγγυημένης προσφοράς βασικών προϊόντων με τον μετριασμό της πρόσθετης δαπάνης για την παράδοσή τους, στήριξης των εισοδημάτων των γεωργών στις εξόχως απόκεντρες περιοχές και ανάπτυξης ορισμένων γεωργικών τομέων.

Με βάση την τρέχουσα ανάλυση και κατάσταση, η Επιτροπή θεωρεί ότι το χρηματοδοτικό κονδύλιο που διατίθεται για το POSEI έχει βοηθήσει την επίτευξη των ευρέων στόχων του καθεστώτος.

Ο ρόλος των κρατών μελών στην εφαρμογή του καθεστώτος POSEI είναι αποφασιστικός. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να εξετάσουν μια πιο στοχευμένη ανακατανομή των διαθέσιμων πόρων για τη στήριξη των αναδυόμενων τομέων και των παραγωγών που έχουν παρουσιάσει περισσότερες δυσκολίες από άλλους.

Τόσο η Επιτροπή όσο και τα κράτη μέλη πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους προς την καλύτερη δυνατή εφαρμογή του καθεστώτος και συγκεκριμένα την επίτευξη των στόχων της επισιτιστικής αυτάρκειας και διαφοροποίησης από τους παραδοσιακούς τομείς παραγωγής εξαγωγικών προϊόντων, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της γεωργικής δραστηριότητας στην περίπτωση επίσης στοχευμένων κρίσεων της αγοράς.

Η απασχόληση στη γεωργία, που πρέπει να διατηρηθεί και αυξηθεί όπου καθίσταται δυνατό, η ποιότητα της παραγωγής και η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν επίσης σημαντικούς επιδιωκόμενους στόχους.

[1] Ψήφισμα του ΕΚ της 11ης Μαΐου 1987.

[2] Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3763/91 του Συμβουλίου -ΕΕ L 356 της 24.12.1991, σ. 1.

[3] Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1601/92 του Συμβουλίου -ΕΕ L 173 της 27.6.1992, σ. 13.

[4] Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 1600/92 του Συμβουλίου -ΕΕ L 173 της 27.6.1992, σ. 1.

[5] Κανονισμοί (ΕΚ) αριθ. 1452/2001 (POSEIDOM), 1453/2001 (POSEIMA) και 1454/2001 (POSEICAN) του Συμβουλίου της 28ης Ιουνίου 2001 - ΕΕ L 198 της 21.7.2001, σ. 11.

[6] Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1257/1999 του Συμβουλίου -ΕΕ L 160 της 26.6.1999, σ. 80.

[7] Αναθεωρήθηκε και ενισχύθηκε από την ανακοίνωση COM(2008)642 της Επιτροπής.

[8] ΕΕ L 270 της 21.10.2003, σ. 1.

[9] ΕΕ L 42 της 14.2.2006, σ. 1.

[10] - Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 318/2006 του Συμβουλίου - ΕΕ L 58, 28.2.2006, σ. 1 (μεταρρύθμιση του τομέα της ζάχαρης)

- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 2013/2006 του Συμβουλίου - ΕΕ L 384, 29.12.2006, σ. 13 (μεταρρύθμιση του τομέα της μπανάνας)

- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1276/2007 της Επιτροπής - ΕΕ L 284, 30.10.2007, σ. 11 (δημοσιονομικά ανώτατα όρια για το έτος 2007)

- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 674/2008 της Επιτροπής - ΕΕ L 189, 17.7.2008, σ. 5 (δημοσιονομικά ανώτατα όρια για το έτος 2008)

- Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 73/2009 του Συμβουλίου - ΕΕ L 30, 31.1.2009, σ. 16 ( έλεγχος υγείας)

Επάνω

Υπεύθυνη για τη διαχείριση είναι η Υπηρεσία Εκδόσεων