EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008DC0529

Comunicare a Comisiei - Raportul anual privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 866/2004 al Consiliului din 29 aprilie 2004 şi situaţia rezultată în urma aplicării sale

/* COM/2008/0529 final */

52008DC0529

Comunicare a Comisiei - Raportul anual privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 866/2004 al Consiliului din 29 aprilie 2004 şi situaţia rezultată în urma aplicării sale /* COM/2008/0529 final */


[pic] | COMISIA COMUNITĂŢILOR EUROPENE |

Bruxelles, 27.8.2008

COM(2008) 529 final

COMUNICARE A COMISIEI

Raportul anual privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 866/2004 al Consiliului din 29 aprilie 2004 și situația rezultată în urma aplicării sale

COMUNICARE A COMISIEI

Raportul anual privind punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 866/2004 al Consiliului din 29 aprilie 2004 și situația rezultată în urma aplicării sale

Introducere

Regulamentul (CE) nr. 866/2004 al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind regimul stabilit în temeiul dispozițiilor articolului 2 din Protocolul nr. 10 din Actul de aderare[1] (denumit în continuare „Regulamentul privind linia verde”, RLV) este în vigoare de la 1 mai 2004. Acesta stabilește condițiile de aplicare a dispozițiilor legislației comunitare libertății de circulație a persoanelor, a mărfurilor și a serviciilor peste linia de demarcație care separă zonele din Republica Cipru în care Guvernul Republicii Cipru nu exercită un control efectiv de zonele în care acesta exercită un astfel de control.

Acest raport acoperă perioada 1 mai 2007-30 aprilie 2008.

1. Modificări ale regulamentului privind linia verde

La 16 iunie 2008, ca urmare a unei propuneri a Comisiei din data de 10 aprilie 2008, Consiliul a adoptat un regulament de modificare a Regulamentului privind linia verde pentru a facilita și mai mult schimburile comerciale în insula Cipru[2].

Regulamentul de modificare, al cărui impact va fi examinat în raportul de anul viitor privind linia verde, oferă o eliminare generală a taxelor pentru produsele agricole originare din partea de nord a Ciprului atunci când sunt comercializate în zona de după linia de demarcație. În plus, valoarea maximă totală a bunurilor din bagajele personale ale persoanelor care trec linia de demarcație crește de la 135 EUR la 260 EUR pentru a încuraja dezvoltarea economică a comunității ciprioților turci. Bunurile ale căror valoare nu depășește această sumă pot trece linia de demarcație, în zonele controlate de guvernul Republicii Cipru, fără taxe vamale, accize sau taxe. Această normă nu se aplică țigărilor și alcoolului. În sfârșit, modificările reglementează în mod transparent introducerea temporară a mărfurilor (pentru o perioadă de cel mult șase luni) din partea de nord a Ciprului în zonele controlate de guvern.

2. Măsuri de punere în aplicare

La 4 mai 2007, Comisia a adoptat o decizie de ridicare a interdicțiilor privind circulația anumitor produse de origine animală în insula Cipru în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 866/2004 al Consiliului, și de stabilire a condițiilor de circulație a produselor respective. Decizia Comisiei stabilește condițiile de comercializare a mierii de albine și a peștelui proaspăt peste linia de demarcație[3].

La 29 septembrie 2007, Comisia a adoptat o decizie privind numirea de experți fitosanitari care să efectueze inspecții în zonele din Republica Cipru care nu se află sub controlul efectiv al guvernului.

La 18 octombrie 2007, Comisia a adoptat o decizie privind numirea de experți independenți care să efectueze inspecții și să preleveze eșantioane pentru a permite circulația anumitor produse de origine animală peste linia de demarcație în Cipru. Această decizie a Comisiei numește experți independenți în scopul inspectării vaselor de pescuit și a prelevării de eșantioane de miere de albine din partea de nord a Ciprului pentru a permite schimburile comerciale cu miere de albine și pește proaspăt peste linia de demarcație[4].

3. Trecerea liniei de demarca țIE DE CăTRE PERSOANE

Potrivit articolului 2 din Regulamentul privind linia verde, Republica Cipru „supune controalelor toate persoanele care trec linia de demarcație, în vederea combaterii imigrației ilegale a resortisanților din țările terțe, identificării și prevenirii oricăror amenințări la adresa ordinii și siguranței publice. Aceste controale se efectuează, de asemenea, asupra vehiculelor și obiectelor aflate în posesia persoanelor care trec linia [verde] de demarcație ”, în timp ce articolul 3 prevede că „Republica Cipru efectuează supravegherea efectivă de-a lungul liniei de demarcație, în așa fel încât să descurajeze persoanele să se sustragă controalelor la punctele de trecere” .

3.1. Trecerea liniei la punctele oficiale de trecere

Regulamentul instaurează un cadru juridic stabil privind libera circulație a ciprioților, a altor cetățeni UE și a resortisanților țărilor terțe care trec linia de demarcație prin punctele de trecere. Conform datelor disponibile, 633 163 de ciprioți greci (788 823 anul trecut) au trecut din zonele controlate de guvern în partea de nord a Ciprului și 1 162 739 de ciprioți turci (1 348 215 anul trecut) au trecut din partea de nord a Ciprului în zonele controlate de guvern în perioada de raportare[5]. Monitorizarea impactului modificărilor aduse codului penal al Republicii Cipru, care pedepsesc orice folosire ilegală de bunuri imobile (la care se face referire în raportul de anul trecut privind linia verde) în ceea ce privește trecerea ciprioților turci a relevat faptul că numărul de traversări s-a stabilizat din nou.

La 3 aprilie 2008, a fost deschis al șaselea punct de trecere al liniei de demarcație la Ledra street / Lokmaci, în partea veche a orașului Nicosia. Peste 106 500 de persoane (dintre care peste 41 000 de cetățeni UE de alte naționalități și rezidenți din țări terțe) au folosit acest punct de trecere până la sfârșitul lunii.

Numărul agenților din poliția Republicii Cipru (denumită în continuare „CYPOL”) care lucrează direct la punctele de trecere a scăzut de la 61 (în 2006) la 54 (în 2007), apoi a crescut din nou la 67 (în 2008).

Nu au fost semnalate incidente majore cu privire la trecerea zilnică a persoanelor prin punctele de control. În plus, ca urmare a unui acord încheiat la 21 martie 2008 în cadrul unuia dintre comitetele tehnice organizate de liderii celor două comunități (Comitetul pentru aspecte economice și comerciale), vehiculele închiriate în partea de nord a Ciprului pot trece linia de demarcație în zonele controlate de guvern.

3.2. Migra ția ilegală peste linia verde

Numărul de resortisanți ai țărilor terțe care trec ilegal linia de demarcație rămâne un aspect foarte preocupant. În perioada de raportare, potrivit datelor furnizate de autoritățile Republicii Cipru, numărul total de imigranți ilegali prinși sau reținuți a crescut de mai mult de două ori (de la 2 919 la 5 844), ajungând la cel mai ridicat nivel de până acum.

CYPOL a raportat faptul că, dintre cei 5 844 imigranți ilegali, 5 710 au intrat în zonele controlate de guvern trecând linia de demarcație, în timp ce 128 au intrat prin zona de suveranitate[6] și doar 6 direct în zonele controlate de guvern. CYPOL a raportat, de asemenea, că principalele țări de origine ale imigranților ilegali sunt: Siria (37 %), Cisiordania (16%) și Iran (9 %). Un număr mare de resortisanți ai țărilor terțe care intră ilegal depun apoi cerere de azil (3470 din 5844)[7].

Estimările poliției cipriote cu privire la ruta de acces în zonele controlate de CYPOL se bazează pe:

- documente – potrivit datelor comunicate de CYPOL, 47% din acei imigranți ilegali despre care s-a declarat că au intrat în zonele controlate de guvern trecând linia de demarcație (2 683 din 5 710) fie aveau pe pașaport o ștampilă de intrare sau de ieșire turcă sau cipriot turcă (33%, respectiv 13%) sau o viză eliberată de Turcia care este valabilă și pentru partea de nord a Ciprului (1%), fie o „viză” sau un „permis de ședere” eliberate de „RTCN” (0,2%)[8];

- declarații ale imigranților înșiși, obiecte găsite în posesia lor care au legătură cu partea de nord a Ciprului sau cu Turcia și prezumții bazate pe țara de origine;

- un factor suplimentar a fost o legătură directă de feribot între Latakia în Siria și Famagusta în partea de nord a Ciprului; conform informațiilor oferite de autoritățile Republicii Cipru, au fost identificați 560 de imigranți ilegali (în special palestinieni din Irak) care au folosit această linie directă de feribot, evitând astfel tranzitarea Turciei; unele articole de presă menționează, de asemenea, interceptări frecvente de ambarcațiuni de dimensiuni mici care transportă imigranți ilegali.

Potrivit autorităților Republicii Cipru, cea mai vulnerabilă parte a liniei de demarcație din punct de vedere al imigrației ilegale se află în zona de suveranitate. Poliția, Departamentul vamal și de imigrație din SBA precum și militarii britanici colaborează pentru a combate migrația ilegală. Departamentul vamal și de imigrație din SBA a angajat 10 noi agenți, numărul de echipe operaționale care lucrează în zona liniei de demarcație a crescut de la 3 la 5, s-au organizat cursuri de formare suplimentare în materie de operațiuni vamale și controale ale acestora, s-a achiziționat material tehnic, iar autoritățile SBA continuă să schimbe informații și să mențină o bună cooperare cu comunitatea cipriotă turcă. În 2007, conform informațiilor furnizate de aceasta din urmă, la 4 234 de rezidenți din țări terțe li s-a refuzat intrarea în partea de nord a Ciprului și în primele patru luni din 2008 la 1 030; au fost reținuți 244 de imigranți ilegali în 2007 și 150 în primele patru luni din 2008; au fost extrădați (prin Turcia) 1 155 de imigranți ilegali în 2007 și 488 în primele patru luni din 2008;

La nivelul grupurilor de lucru, Comisia a întreținut un dialog constructiv cu autoritățile relevante ale Republicii Cipru și cu administrația zonei de suveranitate. Au fost organizate câteva reuniuni care s-au concentrat în special pe problema migrației ilegale peste linia de demarcație, oferind ocazia discutării măsurilor ce trebuie luate în viitorul apropriat. Cu această ocazie, reprezentanții Republicii Cipru au oferit Comisiei informații actualizate cu privire la măsurile luate în perioada de raportare. Una dintre aceste măsuri a constat în folosirea personalului secțiilor de poliție locale și a Departamentului de străini și imigranți al sediului central al poliției[9], precum și un elicopter[10] pentru supravegherea liniei de demarcație.

În ceea ce privește supravegherea liniei de demarcaţie, în perioada de raportare, Republica Cipru a rămas reticentă față de luarea oricărei măsuri care ar putea conferi liniei aparența unei frontiere externe. Nu au avut loc schimburi de informații cu autoritățile cipriote turce.

Având în vedere numărul îngrijorător de ridicat de imigranți ilegali, Comisia este de părere că Republica Cipru și administrația SBA trebuie să consolideze substanțial supravegherea liniei de demarcație între punctele de trecere ale acesteia, în conformitate cu articolul 3 și respectiv articolul 2 alineatul (5) din Regulamentul privind linia verde. Comisia recomandă ca în special autoritățile Republicii Cipru să ia fără întârziere măsuri concrete pentru a se conforma obligațiilor pe care le au în ceea ce privește supravegherea liniei de demarcație, în conformitate cu Regulamentul privind linia verde, inclusiv în vederea participării viitoare a Ciprului la spațiul Schengen. Chiar dacă linia verde nu constituie o frontieră externă, obligațiile Republicii Cipru de a supraveghea linia în partea controlată de guvern ar trebui să fie îndeplinite eficient, minimizând în același timp orice obstacol în calea contactelor între cele două comunități.

4. Trecerea liniei de demarca țIE DE CăTRE MăRFURI

4.1. Valoarea schimburilor comerciale

În temeiul articolului 8 din Regulamentul (CE) nr. 1480/2004 al Comisiei[11], Camera de Comerț Cipriotă Turcă (denumită în continuare „CCCT”) a raportat lunar natura, volumul și valoarea mărfurilor pentru care a emis documente însoțitoare.

În cadrul rapoartelor lunare transmise Comisiei, autoritățile Republicii Cipru au comunicat, de asemenea, natura, volumul și valoarea mărfurilor care au trecut linia de demarcație. Aceste rapoarte au inclus mărfurile care au intrat în zonele controlate de guvern prin punctele de trecere Pergamos și Strovilia , aflate sub autoritatea administrației SBA.

Potrivit rapoartelor CCCT, valoarea totală a bunurilor pentru care au fost emise documente însoțitoare în perioada de raportare, s-a ridicat la 5 471 461 EUR, în timp ce valoarea mărfurilor care au fost într-adevăr comercializate a fost de aproximativ 4 473 408 EUR[12].

În comparație cu perioada de raportare precedentă, cifrele indică din nou o creștere a valorii totale a mărfurilor care au trecut linia de demarcație. Conform rapoartelor furnizate de autoritățile Republicii Cipru, valoarea comercială totală a mărfurilor care au trecut efectiv linia de demarcație a crescut cu aproape o treime, ajungând la aproximativ 4 473 408 EUR, în comparație cu 3 380 805 EUR în perioada de raportare precedentă. Ar trebui notat însă faptul că schimburile comerciale cu cartofi au reprezentat aproape 30%[13] din valoarea totală a schimburilor comerciale din zona liniei verzi, reprezentând componenta principală a creşterii acestora.

În ianuarie 2008 au trecut linia de demarcație mărfuri în valoare de peste 700 000 EUR. Acesta este nivelul cel mai ridicat înregistrat de la intrarea în vigoare a RLV. Componenta principală a fost reprezentată de cartofii ciprioți turci, în valoare de aproximativ 350 000 EUR.

Deși acest aspect nu intră în domeniul de aplicare al RLV, se poate observa faptul că schimburile comerciale din zonele controlate de guvern către partea de nord a Ciprului s-au ridicat la 1 015 340 EUR în perioada de raportare (din care 626 533 EUR în perioada februarie – aprilie 2008), în comparație cu 1 027 688 EUR în cea precedentă, potrivit cifrelor furnizate de Camerei de Comerț și Industrie din Cipru. Schimburile comerciale din zonele controlate de guvern către cele din partea de nord a Ciprului au rămas, prin urmare, la același nivel și reprezintă mai puțin de un sfert din comerțul efectuat în sens invers[14].

Comunitatea cipriotă turcă aplică un sistem comercial care, în principiu, „reproduce” restricțiile din Regulamentul privind linia verde. De exemplu, este reprodus articolul 6 alineatul (1) din RLV, în sensul că bunurile care se află în bagajele personale ale celor care trec linia dintre zonele controlate de guvern și zonele din nordul Ciprului sunt scutite de taxa pe „cifra de afaceri”, de „accize” și de „alte taxe”, cu condiția să nu aibă caracter comercial și valoarea lor totală să nu depășească 135 EUR. Acest regim nu se aplică sistematic. De exemplu, în toamna anului 2007, ciprioții turci care făceau cumpărături în zonele controlate de guvern întâmpinau probleme când doreau să aducă înapoi bunurile cumpărate peste linia de demarcație, iar cultivatorilor de cartofi ciprioți turci li s-a interzis pur și simplu să aducă semințe de cartofi cumpărate de la comercianții ciprioți greci.

4.2. Tipul de mărfuri

Cifrele privind tipurile de mărfuri tranzacționate indică un număr limitat de produse noi care au trecut linia de demarcație în zonele controlate de guvern. Legumele, produsele din lemn și mobilierul au constituit principalele categorii de produse tranzacționate, la fel ca în perioada de raportare precedentă[15].

În cadrul perioadei de raportare, cu trei excepții, schimburile comerciale din zona liniei de demarcație au fost doar intra-insulare. În mai 2007, două transporturi cu deșeuri de cupru și aluminiu au trecut linia de demarcație și au fost expediate ulterior către Regatul Unit și, la începutul lunii februarie 2008, un mic transport de citrice a trecut linia de demarcație și a fost expediat în Germania cu avionul pentru a fi expuse la un târg. După efectuarea unui transport de Cyprus Delights (produse de cofetărie) din decembrie 2005 și a celui de deșeuri de aluminiu, în aprilie 2007, aceste transporturi au reprezentat singurele cazuri de mărfuri care au trecut linia de demarcație și au făcut ulterior obiectul unei tranzacții intracomunitare cu alte state membre. Cu toate acestea, se presupune că o parte din cartofii ciprioți turci, care inițial erau destinați consumului în Cipru, au fost reambalați în zonele controlate de guvern și comercializați în străinătate.

4.3. Nereguli

Din mai 2007, au fost semnalate zece cazuri de nereguli în care s-a interzis trecerea mărfurilor peste linia de demarcație. Printre motivele acestor interdicții s-au numărat faptul că furnizorul a refuzat să plătească taxele corespunzătoare, bunurile nu respectau cerințele de marcaj, legumele găsite erau necorespunzătoare consumului uman și neprezentarea documentelor de însoțire obligatorii.

În afara neregulilor legate direct de linia de demarcație, experții fitosanitari numiți de către Comisie au descoperit pașapoarte fitosanitare falsificate pentru semințe de cartofi de proveniență comunitară. Comercializarea tuturor cartofilor crescuți din aceste semințe a fost ulterior interzisă pentru a proteja consumatorii europeni.

4.4. Evolu ții pozitive în privința circulației mărfurilor

Trebuie remarcate anumite evoluții pozitive care au avut loc în perioada de raportare și care au eliminat în mod progresiv unele bariere care limitau în trecut comerțul peste linia de demarcație. Aceste evoluții includ:

- reuniunile de tip „masă rotundă” ale celor trei camere [Camera de Comerț și Industrie din Cipru (CCIC), CCCT și Camera de Industrie Cipriotă Turcă (CICT)] organizate în mod regulat.

- „Cyprus Producer Network”, o rețea a producătorilor ciprioți turci și greci, înființată cu scopul de a spori cooperarea și colaborarea și de a oferi asistență tehnică, formare și consiliere pentru a diminua constrângerile existente în schimburile comerciale peste linia verde, a organizat seminare de cele două părți ale liniei de demarcație, a inițiat anchete bi-comunitare, va lansa în viitorul apropiat un website interactiv și a organizat întâlniri între întreprinderi din diferite sectoare de producție. Acest proiect, care este finanțat de PNUD-ACT (finanțat de SUA), urmărește, de asemenea, să amelioreze cooperarea și colaborarea dintre camerele de comerț participante (CITC, CCCT și CCIC).

- În perioadele de raportare precedente, au fost întâmpinate dificultăți în ceea ce privește trecerea temporară a mărfurilor. Aceste dificultăți vor fi rezolvate prin modificările respective aduse RLV[16].

- În trecut, Comisia a primit plângeri din partea comercianților ciprioți turci privind întârzieri în desfășurarea procedurii de autorizare a mărfurilor care trec linia de demarcație, în special a transporturilor de cartofi. Aceste plângeri au fost soluționate ca urmare a măsurilor puse în aplicare de autoritățile Republicii Cipru.

- Începând din septembrie 2007, peste 2 878 de tone de cartofi, în valoare de peste 1 318 480 EUR, destinate (exclusiv) consumului în zonele controlate de guvern au trecut cu succes linia de demarcație, fără obstacole majore. Administrația SBA a ajuns la un acord practic cu autoritățile Republicii Cipru pentru a efectua verificările fitosanitare necesare. Acesta pare să funcționeze în mod satisfăcător.

4.5. Obstacole și dificultăți persistente în ceea ce privește circulația bunurilor

În ciuda acestor evoluții pozitive, subzistă anumite obstacole în calea comerțului peste linia verde.

Vehiculele comerciale cipriote turce, în special camioanele și autobuzele, nu pot încă să circule liber pe insulă. Republica Cipru nu acceptă nici certificatele de inspecție tehnică periodică a vehiculelor comerciale,[17] nici permisele de conducere profesioniste[18] eliberate de autoritățile cipriote turce (deși acceptă certificatele de inspecție tehnică pentru autovehiculele de pasageri). Guvernul propusese o legislație care urmărea facilitarea transportului de marfă peste linia de demarcație de către camioanele cipriote turce, prin reducerea limitărilor privind permisele de conducere de tip profesionist pentru turcii ciprioți. În urma protestelor asociației șoferilor de camion ciprioți greci, Parlamentul nu a luat nicio decizie privind această chestiune (deși problema persistă), nici în mandatul legislativ precedent și nici în cel actual, în timp ce în ceea ce privește certificatele de inspecție tehnică guvernul a propus să autorizeze un ONG cipriot turc (KAR-IS) să elibereze certificatele în numele său. Această propunere nu a fost acceptată de comunitatea cipriotă turcă. Nici propunerea separată a guvernului (în colaborare cu CCIC) de a oferi asistență șoferilor de camioane și autobuze pentru a obține certificatele conforme de inspecție tehnică nu a fost acceptată. O mai mare flexibilitate din partea celor două comunității ar permite intensificarea cooperării economice dintre cele două comunități, de o parte și de alta a liniei de demarcație.

Comercianții ciprioți turci continuă să raporteze dificultăți în aprovizionarea supermarketurilor și publicitatea produselor și serviciilor acestora în presa din zonele controlate de guvern. În acest context, trebuie notat faptul că participarea ciprioților turci la Târgul Internațional din Cipru este în continuă descreștere, de la 53 de comercianți ciprioți turci în 2005, la 16 în 2006 și la doar 3 anul trecut. Anul acesta nu s-a înregistrat nicio prezență cipriotă turcă.

În cele din urmă, contrabanda cu mărfuri peste linia de demarcație rămâne răspândită. Mai multe „puncte de trecere” neoficiale din satul Pergamos sau din apropierea acestuia (situate parțial în SBA și parțial în partea de nord a Ciprului), folosite de localnici și agricultori, precum și aprovizionarea tradițională [articolul 4 alineatul (10) din RLV] a populației cipriote turce din satul Pyla (situat în zona-tampon) sunt deosebit de greu de controlat. Problema contrabandei cu mărfuri subliniază nevoia unei supravegheri eficiente a liniei de demarcație de către guvernul Republicii Cipru și a unei monitorizări stricte din partea administrației SBA privind natura și cantitatea bunurilor furnizate populației cipriote turce din Pyla .

4.6. Facilitarea schimburilor comerciale

Au fost luate următoarele măsuri în vederea facilitării comerțului cu anumite produse:

Cartofi

În ianuarie 2008, Comisia, împreună cu CCCT, a organizat un seminar vizând să sensibilizeze comercianții de cartofi ciprioți turci asupra necesității înregistrării pentru a-i putea comercializa în zona liniei verzi.

Cartofii sunt scutiți de taxe vamale, dar fiecare camion trebuie să fie însoțit de un raport de inspecție fitosanitară, eliberat de experți fitosanitari independenți în conformitate cu anexa III la Regulamentului (CE) nr. 1480/2004[19]. În vederea facilitării comerțului cu cartofi peste linia de demarcație, Comisia a asigurat prezența permanentă a acestor experți în timpul principalei perioade de recoltare (mijlocul lunii aprilie – mijlocul lunii iunie). În afara acestei perioade, disponibilitatea acestora a fost garantată într-un termen de câteva zile lucrătoare (până acum au fost satisfăcute toate cererile de prezență a unui expert fitosanitar provenite din partea ciprioților turci).

Comisia a suplimentat numărul experților fitosanitari independenți având în vedere cererea recentă în acest sens.

Citrice

La începutul lunii februarie 2008, un mic transport de citrice a trecut linia de demarcație pentru a fi expuse în Germania. Inspecția anuală de dinaintea recoltei, în toamna anului 2007, efectuată din nou de experți independenți din statele membre și numiți de Comisie, a confirmat rezultatele pozitive ale verificărilor anterioare.

Miere de albine și pește

Astfel cum s-a menționat anterior, la 4 mai 2007, Comisia a adoptat o decizie de ridicare a interdicțiilor privind circulația anumitor produse de origine animală în insula Cipru în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 866/2004 al Consiliului și de stabilire a condițiilor privind circulația peștelui proaspăt și a mierii peste linia verde[20].

Comisia a numit experți independenți din statele membre care, în conformitate cu anexele I și II la decizia Comisiei, au inspectat vasele de pescuit cipriote turce și au prelevat eșantioane de miere de albine din lanțul de producție pentru analize ulterioare în laboratoare specifice din UE.

5. Concluzii

Regulamentul privind linia verde continuă să ofere un cadru juridic stabil pentru libera circulație a ciprioților și a altor cetățeni UE care trec zilnic linia de demarcație prin punctele de trecere. Deschiderea unui nou punct de trecere pietonal la Ledra street / Lokmaci în partea veche a orașului Nicosia facilitează și mai mult contactul dintre populațiile celor două comunități.

Cu toate acestea, numărul de resortisanți ai țărilor terțe care trec ilegal linia de demarcație rămâne un aspect preocupant. În perioada de raportare, numărul total de imigranți ilegali prinși sau reținuți s-a dublat, ajungând la cel mai ridicat nivel de până acum. Comisia este de părere că este nevoie imediată de o mai bună supraveghere a liniei de demarcație, între punctele de trecere ale acesteia, asigurată de Republica Cipru și administrația SBA. Cu toate acestea, Republica Cipru rămâne reticentă față de luarea oricărei măsuri care ar putea conferi liniei de demarcație aparența unei frontiere externe.

În ceea ce privește mărfurile care trec linia verde, cifrele comunicate indică din nou o creștere a valorii totale a mărfurilor, în comparație cu perioada de raportare precedentă. Conform rapoartelor furnizate de autoritățile Republicii Cipru, valoarea comercială totală a mărfurilor care au trecut efectiv linia de demarcație a crescut aproape cu o treime, ajungând la aproximativ 4 473 408 EUR, în comparație cu 3 380 805 EUR în perioada de raportare precedentă. Ar trebui notat însă faptul că aproape 30% a însemnat comerțul cu cartofi.

Valoarea globală a schimburilor comerciale în zona liniei verzi rămâne încă limitată, nu în ultimul rând din cauza domeniului de aplicare restrâns al regulamentului. Au fost introduse foarte puține produse noi în perioada actuală de raportare. Doar în trei cazuri mărfurile care au trecut linia au făcut ulterior obiectul unei tranzacții intracomunitare cu un alt stat membru.

S-au înregistrat progrese concrete privind circulația mărfurilor. Cu toate acestea, au fost semnalate mai multe cazuri care confirmă subzistența multor obstacole în calea dezvoltării schimburilor comerciale peste linia verde. Vehiculele comerciale cipriote turce și în special camioanele și autobuzele nu pot încă să circule liber pe teritoriul insulei, deoarece soluțiile de compromis au fost fie respinse, fie întârziate de către una sau cealaltă comunitate. Mai mult, operatorii ciprioți turci continuă să raporteze dificultăți în aprovizionarea supermarketurilor și publicitatea produselor și serviciilor acestora în presa din zonele controlate de guvern. În cele din urmă, se pare că rămâne răspândită contrabanda cu mărfuri peste linia de demarcație.

Comisia a luat diverse măsuri în vederea facilitării schimburilor comerciale peste linia de demarcație, în special a comerțului cu cartofi, citrice, miere de albine și pește.

Concluzia generală este că Regulamentul privind linia verde continuă să ofere o bază funcțională care permite trecerea persoanelor și mărfurilor dinspre și către zonele Republicii Cipru controlate de guvern. Comisia va continua să monitorizeze punerea în aplicare a regulamentului.

[1] JO L 161, 30.4.2004, p. 128. Regulament modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 587/2008 al Consiliului (JO L 163, 24.6.2008, p. 1).

[2] JO L 163, 24.6.2008, p. 1. Regulamentul (CE) nr. 587/2008 al Consiliului din 16 iunie 2008 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 866/2004 privind regimul stabilit în temeiul articolului 2 din Protocolul nr. 10 la Actul de aderare referitor la normele privind trecerea liniei verzi de către mărfuri, servicii și persoane în Cipru.

[3] Decizia nr. 2007/330/CE a Comisiei din 4 mai 2007 (JO L 123, 12.5.2007, p. 30).

[4] Decizia C(2007)4666 a Comisiei din 18 octombrie.

[5] Potrivit autorităților din Republica Cipru, nu se păstrează evidența revenirii ciprioților greci în zonele controlate de guvern și a revenirii ciprioților turci în partea de nord a Ciprului (a se vedea anexa VII). Cu toate acestea, cifrele nu includ persoanele care au trecut prin punctele de trecere Pergamos și Strovilia, ambele aflate sub autoritatea administrației SBA.

[6] Denumită în continuare „SBA”.

[7] A se vedea anexa VI.

[8] A se vedea anexele VI și VIII.

[9] În total, un număr minim de 110 ore-persoană pe zi au fost folosite pentru patrularea liniei dintre punctele de control (de către 241 de agenți, inclusiv personal al poliției locale). Acest lucru nu pare a reprezenta o creștere față de ultima perioadă de raportare.

[10] În perioada de raportare, un elicopter a efectuat în total 90 ore de zboruri de patrulare a liniei de demarcație.

[11] Regulamentul (CE) nr. 1480/2004 al Comisiei din 10 august 2004, JO L 272, 20.8.2004, p. 3.

[12] A se vedea anexele I, II și III.

[13] A se vedea secțiunea 4.4 de mai jos.

[14] Statisticile privind cheltuielile efectuate cu cartea de credit sugerează, însă, faptul că turcii-ciprioți au cheltuit câteva milioane EUR în supermarketurile și alte magazine din zonele controlate de guvern.

[15] A se vedea anexele IV și V.

[16] A se vedea secțiunea 2 de mai sus.

[17] Toate camioanele cipriote turce cu o greutate maximă brută ce depășește 3,5 tone.

[18] În cazul tuturor camioanelor cipriote turce cu o greutate maximă brută care e egală cu sau depășește 7,5 tone.

[19] Regulamentul (CE) nr. 1480/2004 al Comisiei din 10 august 2004 (JO L 272, 20.8.2004, p. 3.

[20] Decizia nr. 2007/330/CE a Comisiei din 4 mai 2007, JO L 123, 12.5.2007, p. 30.

Top