EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005AE0384

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi elintarvikkeiden muista lisäaineista kuin väri- ja makeutusaineista annetun direktiivin 95/2/EY ja elintarvikkeissa käytettäväksi tarkoitetuista makeutusaineista annetun direktiivin 94/35/EY muuttamisesta”KOM(2004) 650 lopullinen — 2004/0237 COD

OJ C 255, 14.10.2005, p. 59–60 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

14.10.2005   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 255/59


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Ehdotus: Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi elintarvikkeiden muista lisäaineista kuin väri- ja makeutusaineista annetun direktiivin 95/2/EY ja elintarvikkeissa käytettäväksi tarkoitetuista makeutusaineista annetun direktiivin 94/35/EY muuttamisesta”

KOM(2004) 650 lopullinen — 2004/0237 COD

(2005/C 255/11)

Neuvosto päätti 16. marraskuuta 2004 Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 95 artiklan nojalla pyytää Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon edellämainitusta aiheesta.

Asian valmistelusta vastannut ”maatalous, maaseudun kehittäminen, ympäristö” -erityisjaosto antoi lausuntonsa 17. maaliskuuta 2005. Esittelijä oli Ann Davison.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 6. ja 7. huhtikuuta 2005 pitämässään 416. täysistunnossa (huhtikuun 6. päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 136 ääntä puolesta ja 2 vastaan 7:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Taustaa

1.1

Kyseessä on kuudes muutos elintarvikkeiden muita lisäaineita kuin väri- ja makeutusaineita koskevaan direktiiviin ja kolmas makeutusaineita koskevan direktiivin muutos.

1.2

Sallittujen aineiden luettelon periaatteeseen perustuvaan direktiiviin 95/2/EY tehtävät muutokset koskevat muita lisäaineita kuin väri- ja makeutusaineita. Tämä tarkoittaa, että siinä keskitytään lähinnä emulgointi- ja stabilointiaineisiin sekä säilöntäaineisiin.

1.3

Muutoksilla pyritään poistamaan, vähentämään, hyväksymään ja nimeämään uudelleen tiettyjä elintarvikkeiden lisäaineita sekä arvioimaan uudelleen, laajentamaan ja selkeyttämään niiden käyttöä asianomaisissa luokissa. Muutoksissa on otettu huomioon elintarvikealan tiedekomitean ja Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen lausunnot uusia lisäaineita koskevista ehdotuksista ja tiettyjen olemassa olevien lisäaineiden käytön laajentamisesta. Muutoksiin sisältyy myös säilöntäaineita ja aromien käyttöä koskevan yhdenmukaistetun valvonnan käyttöönotto. (Nykyisin jäsenvaltioissa ovat voimassa erilaiset säännökset.)

1.4

Uusilla säännöksillä varmistetaan, että lisäaineiden käyttö sallitaan vain silloin, kun niiden turvallisuus on tutkittu ja teknologinen käyttö on perusteltu eikä saantiin liittyviä riskejä ole havaittavissa.

2.   Yleistä

2.1

Komitea on aiemmin ehdottanut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen perustamista ja pitää hyvänä, että näin on saatu erotettua riskinarviointi riskinhallinnasta. Komitea pitää myös tervetulleena, että elintarviketurvallisuusviranomainen näyttää ottavan huomioon uusien tuotteiden tarpeen. Komitea toivoo, että jäsenvaltiot osoittavat riittävät voimavarat, jotta Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen uuden lähestymistavan toimeenpano voidaan taata. ETSK pitää tervetulleena käsillä olevaa lainsäädännön ajanmukaistamista ja esittää seuraavassa joukon yksityiskohtaisia huomautuksia.

3.   Erityistä

Olisi selkeämpää, jos komissio ilmoittaisi asiakirjoissaan myös niissä mainittujen lisäaineiden pakkausmerkintöjen mukaiset E-numerot.

3.1   Natriumyhdisteet

Komission asiakirjassa käsitellään muutamia natriumyhdisteitä. ETSK on huolissaan siitä, että kuluttajat eivät välttämättä ymmärrä pakkausmerkinnöistä, että kyse on suolasta. Näin ollen tuote voi kasvattaa suolan päiväsaantia, jonka ei suositella ylittävän 6:tta grammaa. Kuluttajat eivät siis pysty käytännössä noudattamaan neuvoa suolan päiväsaannin vähentämiseksi.

3.2   Nitriitit ja nitraatit

Komissio haluaa Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen suosituksesta laskea sallittuja pitoisuuksia mahdollisimman alas vaarantamatta elintarvikkeiden turvallisuutta. Nitriitit ja nitraatit ovat hyödyllisiä säilöntäaineita, mutta niiden liikakulutuksella on omat riskinsä. Siksi komissio ehdottaa strategiaa, jolla asetetaan kulutuksen yläraja. Kuluttajien turvallisuutta ajatellen ETSK toivoisi mahdollisimman alhaista enimmäismäärää. Sen saavuttamiseksi tulisi tarvittaessa asettaa eri tuotteille eri rajat.

3.3   Vieroitusruoat, ravintolisät ja ruokavalmisteet erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin

ETSK tukee komission ehdotusta, jonka mukaan terminologian yhdenmukaistamiseksi ilmaisu ”vieroitusruoat” korvataan ilmaisulla ”viljapohjaiset valmisruoat ja muut lastenruoat” sekä selkeytetään ravintolisiä ja erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitettuja ruokavalmisteita koskevaa muotoilua.

3.4   p-hydroksibentsoaatit

3.4.1

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen vahvisti p-hydroksibentsoaattien käytön tarkistamisen tultua ajankohtaiseksi metyyli- ja etyyli-p-hydroksibentsoehappoestereiden ja niiden natriumsuolojen muodostaman ryhmän yhteenlasketuksi hyväksyttäväksi päiväsaanniksi (ADI) 0–10 mg painokiloa kohti (0–10 mg/kg bw). ETSK katsoo kuitenkin, että propyyliparabeenia ei pitäisi sisällyttää tämän ryhmän hyväksyttävään päiväsaantiin, koska propyyliparabeenilla on vaikutuksia sukupuolihormoneihin ja nuorten urosrottien sukupuolielimiin. Lisäksi ehdotetaan p-hydroksibentsoaattien käytön lopettamista nestemäisissä erityisvalmisteissa.

3.4.2

Komitea ymmärtää, että Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen laskelmiin on sisällytetty turvamarginaali lapsia ja muita herkkiä ryhmiä ajatellen. Komitea yhtyy käsitykseen siitä, että hyväksyntää ei tule antaa, jos selvää haitatonta vaikutustasoa ei ole olemassa.

3.5   Hyytelöimisaineet minipikareihin pakatuissa hyytelömakeisissa

Tarkkaan dokumentoidun tukehtumisriskin perusteella komissio ehdottaa muutamien hyytelöä muodostavien elintarvikelisäaineiden markkinoilta poistamista. ETSK tukee esitystä, mutta huomauttaa, että tukehtumisriskin aiheuttaa ennemminkin kyseisten makeisten muoto ja koostumus eivätkä varsinaiset lisäaineet. Tämänkaltaisten makeisten markkinoille pääsyn estäminen edellyttää esitettyä laajempaa kieltoa. Yleinen elintarvikelainsäädäntö ja yleinen tuoteturvallisuusdirektiivi eivät kumpikaan sisällä säännöksiä itse tuotteen kieltämiseksi, vaan tuote kielletään sen sisältämien lisäaineiden perusteella. Komitea katsoo, että EU:lla tulisi olla mahdollisuus vaarallisen elintarviketuotteen kieltämiseen.

3.6   Erytritoli

Kyse on makeutusaineesta, joka esiintyy luonnossa joissain hedelmissä, sienissä, käymällä valmistetuissa elintarvikkeissa ja juustossa. Aine on kuitenkin hyödyllinen myös muissa yhteyksissä, ja komissio esittää sen hyväksymistä useampaan käyttötarkoitukseen. ETSK yhtyy tähän kantaan, mutta kummastelee muotoilua ”peitetään ei-toivottuja sivumakuja”, koska se voidaan ymmärtää siten, että kyse on ruoan vanhentumisen peittelystä. ETSK toteaa, että uusi makeutusaine hyödyttää tiettyjä runsaasti makeutusaineita käyttäviä ryhmiä, kuten diabeetikkoja. Se paitsi lisää keinotekoisia makeutusaineita sisältävien tuotteiden valikoimaa myös aiheuttaa vähemmän laksatiivisia vaikutuksia, jolloin niitä ei tässä tapauksessa tarvitse merkitä.

3.7   4-heksyyliresorsinoli

3.7.1

4-heksyyliresorsinolia ehdotetaan sallittavaksi sulfiittien vaihtoehtona äyriäisten tummentumisen ehkäisyssä. Sulfiitteja ei kuitenkaan ole tarkoitus korvata täysin 4-heksyyliresorsinolilla. Elintarvikealan tiedekomitea hyväksyi kyseisen aineen käytön sillä ehdolla, että jäämä äyriäisten lihassa on enintään 2 mg/kg.

3.7.2

ETSK on huolissaan poikkeuksellisen paljon äyriäisiä syövistä, esimerkiksi rannikolla asuvista kansalaisista. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen tulisi tutkia, mikä on kuluttajille turvallisin vaihtoehto: 4-heksyyliresorsinoli, sulfiitit vai niiden yhdistelmä.

3.8   Soijapapuhemiselluloosa

Aine tuotetaan (perinteisen) soijan kuidusta, ja se on elintarvikealan tiedekomitean hyväksymä. Kaikki soijapapuhemiselluloosaa sisältävät soijapavuista tehdyt tuotteet on merkittävä mahdollisesti allergiaa aiheuttaviksi aineiksi.

3.8.1

ETSK hyväksyy soijapapuhemiselluloosan käyttöä koskevan muutoksen, koska tarvetta rajoitettuun käyttöön on esiintynyt.

3.9   Etyyliselluloosa

Kyseinen aine valmistetaan puumassasta tai puuvillasta, ja sitä käytetään laajasti lääketablettien täyteaineena. Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen ei katsonut päiväsaannin määrittelemistä aiheelliseksi. ETSK tukee ehdotusta etyyliselluloosan käytön laajentamiseksi samaan tapaan kuin muiden selluloosien.

3.10   Hyväksyttyjen elintarvikelisäaineiden käytön laajentaminen

Komissio ehdottaa kolmen lisäaineen — natriumvetykarbonaatin, sorbaattien ja bentsoaattien sekä piidioksidin — käytön laajentamista.

Natriumvetykarbonaatti

Kyseinen lisäaine määriteltiin aikoinaan valmistuksessa käytettäväksi apuaineeksi, joka ei kuulu EU:n toimialaan. Se on nyt määritelty uudelleen, mutta komissio ei ole kyseenalaistanut sen käyttöä, koska se on jo sallittu luonnonmukaisissa elintarvikkeissa.

Sorbaattien ja bentsoaattien käyttö äyriäisissä

Komissio ehdottaa kyseisten aineiden käytön laajentamista sillä perusteella, että kulutuksen huomattava nousu on epätodennäköistä. ETSK katsoo, että asianomaisten tuotteiden keskikulutusta osoittava luku voi peittää huomattavia vaihteluita, ja on huolissaan siitä, onko paljon kyseisiä tuotteita kuluttavien kansalaisten suojelu riittävää. Komitea pitää tervetulleena, että komissio kerää lisää tietoa bentsoaateista.

Piidioksidi

Komission on selvennettävä näkemystään siitä, että piidioksidin annostuksen lisääminen on parempi vaihtoehto kuin orgaanisten väriaineiden jatkuva korkea kulutus.

3.11   Aikataulu

Minipikareihin pakattujen hyytelömakeisten markkinoille saattamisen keskeytystä on jatkettava kunnes uusi lainsäädäntö astuu voimaan samoin vaikutuksin.

Bryssel 6. huhtikuuta 2005

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean

puheenjohtaja

Anne-Marie SIGMUND


Top