EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016R1613

Komission delegoitu asetus (EU) 2016/1613, annettu 8 päivänä syyskuuta 2016, poikkeuksellisesta mukautustuesta maidontuottajille ja muiden kotieläintuotantoalojen viljelijöille

C/2016/5663

OJ L 242, 9.9.2016, p. 10–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 19/02/2017

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2016/1613/oj

9.9.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 242/10


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2016/1613,

annettu 8 päivänä syyskuuta 2016,

poikkeuksellisesta mukautustuesta maidontuottajille ja muiden kotieläintuotantoalojen viljelijöille

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon maataloustuotteiden yhteisestä markkinajärjestelystä ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 922/72, (ETY) N:o 234/79, (EY) N:o 1037/2001 ja (EY) N:o 1234/2007 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1308/2013 (1) ja erityisesti sen 219 artiklan 1 kohdan yhdessä sen 228 artiklan kanssa,

ottaa huomioon yhteisen maatalouspolitiikan rahoituksesta, hallinnoinnista ja seurannasta ja neuvoston asetusten (ETY) N:o 352/78, (EY) N:o 165/94, (EY) N:o 2799/98, (EY) N:o 814/2000, (EY) N:o 1290/2005 ja (EY) N:o 485/2008 kumoamisesta 17 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1306/2013 (2) ja erityisesti sen 106 artiklan 5 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Maitoalalla vallitsee markkinahäiriötilanne, koska kysyntä ja tarjonta ovat maailmanlaajuisesti epätasapainossa, ja tilannetta pahentaa osaltaan Venäjän Euroopan unionista peräisin oleville maataloustuotteille asettaman tuontikiellon jatkuminen vuoden 2017 loppuun.

(2)

Maidon ja maitotuotteiden maailmanlaajuinen kysyntä kasvoi hieman vuonna 2015 ja vuoden 2016 ensimmäisten kuukausien aikana, mutta kasvu oli hitaampaa kuin maidontuotannon kasvu.

(3)

Maidon maailmanlaajuinen tarjonta kasvoi koko vuoden 2015 ajan, ja unionin, Yhdysvaltojen ja Uuden-Seelannin maidontuotannon kasvu oli yhteensä noin 4,5 miljoonaa tonnia; samaan aikaan unionin ja kyseisen kahden kolmannen maan viennin kokonaismäärä maitoekvivalenttina laski noin 200 000 tonnia.

(4)

Vuoden 2016 neljän ensimmäisen kuukauden aikana unionin, Yhdysvaltojen ja Uuden-Seelannin maidontuotanto kasvoi noin 3,6 miljoonaa tonnia, mutta vain alle yksi prosentti kyseisestä määrästä voitiin kattaa viennin lisääntymisellä.

(5)

Tämän seurauksena raakamaidon hinnat unionissa ovat edelleen laskeneet, ja laskupaine todennäköisesti jatkuu saavuttaen monille maidontuottajille kestämättömät tasot. Toukokuussa 2016 maidon keskimääräiset tuottajahinnat unionissa olivat 22 prosenttia alhaisemmat kuin toukokuun keskimääräinen hinta vuosina 2011–2015.

(6)

Samanaikaisesti hintaerot jäsenvaltioiden välillä ovat kasvaneet. Tilanne vaikuttaa erityisesti pienviljelijöihin ja muodostaa uhkan maaseutualueiden yhteiskuntarakenteen säilymiselle.

(7)

Markkinaongelmia on esiintynyt myös muilla kotieläintuotannon aloilla, erityisesti sian-, naudan- ja vasikanliha- sekä lampaan- ja vuohenliha-aloilla. Sianlihan osalta kyseiset ongelmat liittyvät pääasiassa Venäjän erityisesti tietyissä jäsenvaltioissa esiintyneiden afrikkalaisen sikaruton taudinpurkausten perusteella asettamaan tuontikieltoon; naudan- ja vasikanliha-alan osalta ne ovat maidon markkinahäiriöiden sivuvaikutuksia.

(8)

Voin ja rasvattoman maitojauheen julkisena interventiona ja yksityisenä varastointina toteutettavat markkinoiden interventiovälineet ovat olleet saatavilla tauotta syyskuusta 2014 lähtien. Kyseiset välineet ovat lievittäneet kriisin vaikutuksia, ja niiden ansiosta saatiin pysäytettyä maitotuotteiden hintojen jatkuva heikkeneminen, mutta globaali epätasapaino on silti jatkunut.

(9)

Koska asetuksen (EU) N:o 1308/2013 mukaisesti käytettävissä olevat toimenpiteet vaikuttavat riittämättömiltä ja jotta voitaisiin varautua tilanteeseen, jossa hinnat laskevat entisestään ja syventävät markkinahäiriöitä, on olennaisen tärkeää osoittaa tukea EU:n maidontuottajille ja muiden kotieläintuotantoalojen viljelijöille, jotka kärsivät kannattavuutta ja maksuvalmiutta heikentävistä markkinahäiriöistä. Jäsenvaltioiden olisi valittava yksi tai useampi kyseisistä aloista tai niiden osista markkinahäiriöistä pahiten kärsineiden tuottajien ja viljelijöiden tukemiseksi.

(10)

Viljelijöiden selviytymiskyvyn parantamiseksi kyseinen tuki olisi rajattava koskemaan kestävämpiä viljelymenetelmiä. Erityistä huomiota olisi kiinnitettävä pientiloihin, jotka muodostavat maaseudun talouden perustan.

(11)

Nykyisen kriisin lieventämiseksi on aiheellista myöntää jäsenvaltiolle tukea kertaluonteisena rahoituksena sellaisten maidontuottajien ja/tai muiden kotieläintuotantoalojen viljelijöiden tukemiseen, jotka sitoutuvat taloudellista kestävyyttä ja markkinoiden vakauttamista edistävään toimintaan.

(12)

Kunkin jäsenvaltion käytettävissä olevia määrärahoja vahvistettaessa olisi otettava huomioon asianomaisen maan maatalousalan pääominaisuudet, kuten tuotanto, markkinahinnat ja pienviljelijöiden osuus.

(13)

Jäsenvaltioiden olisi suunniteltava toimenpiteet yhden tai useamman jäljempänä luetellun taloudellista kestävyyttä ja markkinoiden vakauttamista edistävän toiminnan pohjalta: tuotannon jäädyttäminen tai vähentäminen, pienimuotoinen viljely, laajaperäinen tuotanto, ympäristö- ja ilmastoystävällinen tuotanto, viljelijöiden välinen yhteistyö, laadun ja lisäarvon parantaminen sekä koulutus kestävien hallintamenetelmien alalla.

(14)

Ottaen huomioon maidontuottajien ja muiden kotieläintuotantoalojen viljelijöiden erityistilanne, joka vaihtelee eri puolilla unionia, jäsenvaltioiden olisi valittava erityisesti markkinoiden vakauttamisen ja taloudellisen kestävyyden kannalta asianmukaisimmat toimenpiteet ja kuvailtava toteutettavat konkreettiset toimenpiteet.

(15)

Koska kullekin asianomaiselle jäsenvaltiolle myönnettävä määrä korvaa vain pienen osan maidontuottajille ja muiden kotieläintuotantoalojen viljelijöille aiheutuneista todellisista menetyksistä, jäsenvaltioiden olisi saatava myöntää näille viljelijöille lisätukea edellyttäen, että sitä myönnettäessä noudatetaan samoja puolueettomuuden, syrjimättömyyden ja kilpailun vääristymisen estämisen edellytyksiä.

(16)

Tässä asetuksessa säädetty tuki olisi myönnettävä asetuksen (EU) N:o 1306/2013 4 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisena maatalousmarkkinoita tukevana toimenpiteenä.

(17)

Jotta jäsenvaltioille annettaisiin liikkumavaraa jakaa tuki häiriöiden korjaamiseen vaaditun mukaisesti, jäsenvaltioiden olisi voitava antaa sen kasautua muun tuen kanssa, jota rahoitetaan Euroopan maatalouden tukirahastosta ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

(18)

Koska rahoitus on vahvistettu euromääräisenä, yhdenmukaisen ja samanaikaisen soveltamisen varmistamiseksi on tarpeen vahvistaa päivämäärä niille jäsenvaltioille, jotka eivät ole ottaneet käyttöön euroa, myönnettävän määrän muuntamiselle niiden kansalliseksi valuutaksi. Sen vuoksi on aiheellista vahvistaa valuuttakurssin määräytymisperuste asetuksen (EU) N:o 1306/2013 106 artiklan mukaisesti. Ottaen huomioon kyseisen artiklan 2 kohdan b alakohdassa tarkoitettu periaate ja saman artiklan 5 kohdan c alakohdassa vahvistetut perusteet, määräytymisperusteena olisi oltava tämän asetuksen voimaantulopäivä.

(19)

Talousarvioon liittyvistä syistä unionin olisi rahoitettava maidontuottajille ja muiden kotieläintuotantoalojen viljelijöille myönnettävästä taloudellisesta tuesta asianomaisille jäsenvaltioille aiheutuneet menot ainoastaan, jos nämä menot on toteutettu tiettyyn määräaikaan mennessä.

(20)

Avoimuuden ja jäsenvaltioiden käyttöön myönnetyn rahoituksen valvonnan ja asianmukaisen hallinnan varmistamiseksi jäsenvaltioiden olisi annettava komissiolle tiedoksi toteutettavat konkreettiset toimenpiteet, käytetyt puolueettomat perusteet, muiden kotieläintuotantoalojen kuin maitoalan tukemiseen sovellettavat periaatteet, markkinoiden vääristymisen estämiseksi toteutettavat toimenpiteet, toimenpiteiden suunnitellut vaikutukset ja menetelmät, joilla nämä vaikutukset todetaan.

(21)

Sen varmistamiseksi, että maidontuottajat ja muiden kotieläintuotantoalojen viljelijät saavat tukea mahdollisimman pian, asianomaisten jäsenvaltioiden olisi voitava soveltaa tätä asetusta viipymättä. Sen vuoksi tämän asetuksen olisi tultava voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

1.   Jäsenvaltioiden saataville asetetaan unionin tukea, jonka määrä on yhteensä 350 000 000 euroa, poikkeukselliseen mukautustukeen maidontuottajille ja/tai viljelijöille naudan- ja vasikanliha-, sianliha- sekä lampaan- ja vuohenliha-aloilla, jäljempänä ”muiden kotieläintuotantoalojen viljelijät”.

Jäsenvaltioiden on käytettävä niiden saataville annetut määrät toimenpiteisiin liitteessä esitetyn mukaisesti puolueettomin ja syrjimättömin perustein sekä edellyttäen, että tuista ei seuraa kilpailun vääristymistä.

Jäsenvaltioiden toteuttamilla toimenpiteillä tuetaan maidontuottajia ja/tai muiden kotieläintuotantoalojen viljelijöitä, jotka sitoutuvat yhteen tai useampaan seuraavista toiminnoista, joilla pyritään edistämään tilan taloudellista kestävyyttä ja markkinoiden vakauttamista:

a)

tuotannon vähentäminen määrällä, joka ylittää komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2016/1612 (3) säädetyn määrän, tai tuotannon säilyttäminen entisellä tasolla,

b)

pienimuotoinen viljely,

c)

laajaperäisten tuotantomenetelmien noudattaminen,

d)

ympäristö- ja ilmastoystävällisten tuotantomenetelmien noudattaminen,

e)

yhteistyöhankkeiden täytäntöönpano,

f)

laadun ja lisäarvon parantamiseen tähtäävien laatujärjestelmien tai hankkeiden toteuttaminen,

g)

rahoitus- ja riskinhallintavälineisiin liittyvä koulutus.

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tuen taloudellinen hyöty siirtyy täysimääräisenä maidontuottajille ja muiden kotieläintuotantoalojen viljelijöille, jos nämä eivät ole välittömiä tuensaajia.

Tämän asetuksen mukaisista maksuista aiheutuviin jäsenvaltioiden menoihin voidaan myöntää unionin tukea vain, jos maksut on suoritettu viimeistään 30 päivänä syyskuuta 2017.

2.   Bulgarian, Kroatian, Puolan, Romanian, Ruotsin, Tanskan, Tšekin, Unkarin ja Yhdistyneen kuningaskunnan osalta valuuttakurssin määräytymisperuste liitteessä esitettyjen määrien osalta on tämän asetuksen voimaantulopäivä.

3.   Tässä asetuksessa säädetyt tukitoimenpiteet voivat kasautua muun tuen kanssa, jota rahoitetaan Euroopan maatalouden tukirahastosta ja Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahastosta.

2 artikla

Jäsenvaltiot voivat myöntää lisätukea 1 artiklan mukaisesti toteutettuihin toimenpiteisiin enintään 100:aa prosenttia vastaavan määrän liitteessä vahvistetusta määrästä noudattaen 1 artiklassa säädettyjä puolueettomuuden, syrjimättömyyden ja kilpailun vääristymisen estämisen edellytyksiä.

Jäsenvaltioiden on maksettava tämä lisätuki viimeistään 30 päivänä syyskuuta 2017.

3 artikla

Jäsenvaltioiden on ilmoitettava komissiolle seuraavat tiedot:

a)

viipymättä ja viimeistään 30 päivänä marraskuuta 2016

i)

kuvaus toteutettavista konkreettisista toimenpiteistä;

ii)

tuen myöntämismenetelmien määrittelemiseksi käytetyt puolueettomat perusteet ja tarvittaessa muiden kotieläintuotantoalojen kuin maitoalan tukemiseen sovellettavat periaatteet;

iii)

toimenpiteiden suunnitellut vaikutukset markkinoiden vakauttamiseksi;

iv)

toteutetut toimenpiteet, joilla todetaan suunniteltujen vaikutusten toteutuminen;

v)

toimenpiteet kilpailun vääristymisen estämiseksi,

vi)

edellä 2 artiklan nojalla myönnetyn lisätuen taso;

b)

viimeistään 15 päivänä lokakuuta 2017 maksetut määrät toimenpidettä kohti, tuensaajien lukumäärä ja tyyppi sekä arviointi toimenpiteen tehokkuudesta.

4 artikla

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 8 päivänä syyskuuta 2016.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 671.

(2)  EUVL L 347, 20.12.2013, s. 549.

(3)  Komission delegoitu asetus (EU) 2016/1612, annettu 8 päivänä syyskuuta 2016, tuen myöntämisestä maidontuotannon vähentämiseksi (katso tämän virallisen lehden sivu 4).


LIITE

Jäsenvaltio

euroa

Belgia

10 979 636

Bulgaria

5 809 941

Tšekki

10 346 106

Tanska

9 294 305

Saksa

57 955 101

Viro

8 081 123

Irlanti

11 086 327

Kreikka

1 683 910

Espanja

14 665 678

Ranska

49 900 853

Kroatia

1 517 133

Italia

20 942 300

Kypros

297 165

Latvia

9 760 362

Liettua

13 298 661

Luxemburg

560 115

Unkari

9 543 566

Malta

100 092

Alankomaat

22 952 419

Itävalta

5 863 491

Puola

22 670 129

Portugali

3 988 059

Romania

10 896 083

Slovenia

1 145 506

Slovakia

2 062 803

Suomi

7 521 715

Ruotsi

6 881 425

Yhdistynyt kuningaskunta

30 195 996


Top