EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R1418

Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1418/2013 al Comisiei din 17 decembrie 2013 în ceea ce privește planurile de producție și de comercializare prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură

OJ L 353, 28.12.2013, p. 40–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/1418/oj

28.12.2013   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 353/40


REGULAMENTUL DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) NR. 1418/2013 AL COMISIEI

din 17 decembrie 2013

în ceea ce privește planurile de producție și de comercializare prevăzute de Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 11 decembrie 2013 privind organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură (1), în special articolul 29,

întrucât:

(1)

Organizațiile de producători din domeniul pescuitului și acvaculturii ar trebui să contribuie la realizarea obiectivelor politicii comune în domeniul pescuitului și la organizarea comună a piețelor în sectorul produselor pescărești și de acvacultură.

(2)

În special, Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 prevede că organizațiile de producători din domeniul pescuitului dezvoltă măsuri pentru a promova activitățile de pescuit sustenabile, a reduce capturile nedorite, a îmbunătăți trasabilitatea produselor pescărești, precum și pentru a elimina practicile de pescuit INN și că organizațiile de producători din domeniul acvaculturii dezvoltă măsuri pentru a promova o acvacultură sustenabilă, a asigura coerența cu planurile strategice naționale și a garanta practici sustenabile de acvacultură.

(3)

În plus, Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 prevede că organizațiile de producători din domeniul pescuitului și al acvaculturii dezvoltă măsuri pentru a îmbunătăți comercializarea produselor și rentabilitatea economică a producătorilor, pentru a stabiliza piața și a reduce impactul activităților de pescuit asupra mediului.

(4)

Planurile de producție și de comercializare pe care organizațiile de producători le prezintă autorităților lor naționale competente ar trebui să aibă ca scop realizarea obiectivelor organizării comune a pieței în sectorul produselor pescărești și de acvacultură.

(5)

Pentru a facilita o aplicare omogenă a planurilor de producție și de comercializare de către toate organizațiile de producători și pentru a garanta faptul că structura planurilor reflectă contribuția la realizarea obiectivelor menționate la articolele 3 și 7 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013, Comisia ar trebui să definească un format comun pentru acestea.

(6)

Ar trebui stabilite termene unice pentru depunerea planurilor de producție și de comercializare pentru a permite aprobarea în timp util a acestor planuri având în vedere necesitatea de a elabora o programare financiară corespunzătoare pentru sprijinul financiar, care să fie disponibilă pentru executarea acestor planuri în cadrul unui viitor act juridic al Uniunii de stabilire a condițiilor de acordare a sprijinului financiar în favoarea politicii maritime și de pescuit pentru perioada 2014-2020.

(7)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului de examinare a produselor pescărești și de acvacultură,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Formatul și structura planurilor de producție și de comercializare

Formatul și structura planurilor de producție și de comercializare menționate la articolul 28 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 (denumite în continuare „planurile”) sunt stabilite în anexa la prezentul regulament.

Articolul 2

Termenele și procedurile de depunere a planurilor

(1)   Organizațiile de producători își prezintă primele planuri autorităților lor naționale competente până la sfârșitul lunii februarie 2014. În cazul organizațiilor de producători recunoscute după data de 1 ianuarie 2014, acestea trebuie să își prezinte primele planuri autorităților lor naționale competente la opt săptămâni de la recunoaștere. Planurile ulterioare se depun cu opt săptămâni înainte de expirarea planurilor în vigoare.

(2)   În cazul în care o autoritate națională competentă consideră că un plan depus de o organizație de producători urmărește să realizeze obiectivele menționate la articolele 3 și 7 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013, aprobă planul respectiv în termen de șase săptămâni de la primire și informează de îndată organizația de producători.

(3)   În cazul în care o autoritate națională competentă constată că obiectivele menționate la articolele 3 și 7 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 nu pot fi realizate de un plan, în forma în care a fost depus, ea informează organizația de producători cu privire la acest fapt în termenul prevăzut la alineatul (2) din prezentul articol. Organizația de producători trebuie să depună un plan modificat în termen de două săptămâni.

(4)   Termenul de aprobare a planului modificat este de patru săptămâni de la primire.

(5)   În cazul în care autoritatea națională competentă nu aprobă sau nu refuză planul în conformitate cu alineatul (2) sau (4), planul este considerat ca fiind aprobat.

Articolul 3

Revizuirea planurilor

(1)   În cazul în care o autoritate națională competentă consideră că un plan revizuit depus în conformitate cu articolul 28 alineatul (4) din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 urmărește să realizeze obiectivele menționate la articolele 3 și 7 din regulamentul respectiv, aprobă planul respectiv în termen de patru săptămâni de la primire și informează de îndată organizația de producători.

(2)   În cazul în care o autoritate națională competentă constată că obiectivele menționate la articolele 3 și 7 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 nu pot fi realizate de un plan revizuit, în forma în care a fost depus, ea informează organizația de producători cu privire la acest fapt în termenul prevăzut la alineatul (1) din prezentul articol. Organizația de producători trebuie să depună un plan modificat în termen de două săptămâni.

(3)   Termenul de aprobare a planului modificat este de patru săptămâni de la primire.

(4)   În cazul în care autoritatea națională competentă nu aprobă sau nu refuză planul revizuit în conformitate cu alineatul (1) sau (3), planul este considerat ca fiind aprobat.

Articolul 4

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Se aplică de la 1 ianuarie 2014.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 decembrie 2013.

Pentru Comisie

Președintele

José Manuel BARROSO


(1)  A se vedea pagina 1 din prezentul Jurnal Oficial.


ANEXĂ

STRUCTURA DETALIATĂ A PLANURILOR DE PRODUCȚIE ȘI DE COMERCIALIZARE

SECȚIUNEA 1

Informații generale referitoare la organizația de producători

Denumire

Tip

Cod de identificare

Amplasament

Număr de membri

Cifra de afaceri (detaliată pe specii)

Volumul de capturi sau de recoltare (detaliat pe specii)

SECȚIUNEA 2

Programul de producție și strategia de comercializare

Această secțiune cuprinde un calendar orientativ al ofertei și descrie mijloacele care permit să se garanteze caracterul adecvat al ofertei în raport cu cerințele pieței din perspectiva calității, cantității și prezentării, în special pentru principalele specii comercializate.

SECȚIUNEA 3

Măsuri care permit realizarea obiectivelor prevăzute la articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013

Prezenta secțiune descrie, inter alia, măsurile corespunzătoare prevăzute la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 pe care organizația de producători are intenția să le dezvolte pentru a realiza diferitele obiective prevăzute la articolul 7 din același regulament.

SECȚIUNEA 4

Măsuri de adaptare a ofertei de anumite specii

Prezenta secțiune descrie, inter alia, măsurile corespunzătoare prevăzute la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 pe care organizația de producători are intenția să le dezvolte pentru a adapta oferta de specii care întâmpină de obicei dificultăți la comercializare în decursul anului.

SECȚIUNEA 5

Sancțiuni și măsuri de control

Această secțiune furnizează o descriere a sancțiunilor aplicabile în cazul diferitelor tipuri de încălcări care s-ar produce la punerea în aplicare a planurilor de producție și de comercializare. În plus, aceasta descrie măsurile corespunzătoare prevăzute la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 1379/2013 pe care organizația de producători are intenția să le dezvolte pentru a asigura controlul și conformitatea activităților desfășurate de membrii săi cu normele pe care le-a stabilit.


Top