EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0543

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 543/2009 av den 18 juni 2009 om skördestatistik och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 837/90 och (EEG) nr 959/93 (Text av betydelse för EES )

OJ L 167, 29.6.2009, p. 1–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 027 P. 318 - 328

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 09/10/2015

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/543/oj

29.6.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 167/1


EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) NR 543/2009

av den 18 juni 2009

om skördestatistik och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 837/90 och (EEG) nr 959/93

(Text av betydelse för EES)

EUROPAPARLAMENTET OCH EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 285.1,

med beaktande av kommissionens förslag,

i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (1), och

av följande skäl:

(1)

Rådets förordning (EEG) nr 837/90 av den 26 mars 1990 om medlemsstaternas statistiska rapportering om spannmålsproduktion (2) och rådets förordning (EEG) nr 959/93 av den 5 april 1993 om medlemsstaternas statistiska rapportering om andra grödor än spannmål (3) har ändrats flera gånger. Eftersom det nu krävs ytterligare ändringar och förenklingar bör dessa rättsakter av tydlighetsskäl ersättas med en enda rättsakt, i enlighet med den nya metoden för förenklad och förbättrad gemenskapslagstiftning (4).

(2)

Statistik över grödor är väsentlig för förvaltningen av gemenskapens marknader. Det anses även väsentligt att statistik över grönsaker och fleråriga grödor omfattas utöver den statistik över spannmål och andra grödor från åkermark som för närvarande omfattas av gemenskapslagstiftningen.

(3)

För att garantera att den gemensamma jordbrukspolitiken förvaltas på lämpligt sätt kräver kommissionen att uppgifter om arealer, avkastning och produktion av grödor regelbundet tillhandahålls.

(4)

I Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1166/2008 av den 19 november 2008 om undersökningar om jordbrukets struktur och en undersökning om produktionsmetoder inom jordbruket (5) fastställs ett program för gemenskapsundersökningar för tillhandahållande av statistik över företagsstrukturen i jordbruket fram till 2016.

(5)

I enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1059/2003 av den 26 maj 2003 om inrättande av en gemensam nomenklatur för statistiska territoriella enheter (NUTS) (6) ska all statistik som överförs från medlemsstaterna till kommissionen och som specificeras i territoriella enheter använda Nuts-nomenklaturen. För att jämförbar regional statistik ska kunna utarbetas bör de territoriella enheterna därför definieras i enlighet med Nuts-nomenklaturen.

(6)

För att minska bördan för medlemsstaterna bör regionala uppgiftskrav inte vara strängare än de krav som fastställs i tidigare lagstiftning, såvida inte nya regionala nivåer har uppstått under tiden. Det bör därför tillåtas att regionala statistiska uppgifter för Tyskland och Förenade kungariket endast lämnas i territoriella enheter på Nuts 1-nivå.

(7)

För att underlätta tillämpningen av denna förordning krävs ett nära samarbete mellan medlemsstaterna och kommissionen, i synnerhet med stöd av ständiga kommittén för jordbruksstatistik som inrättades genom rådets beslut 72/279/EEG av den 31 juli 1972 (7).

(8)

För att säkerställa en smidig övergång från det system som är tillämpligt enligt förordningarna (EEG) nr 837/90 och (EEG) nr 959/93 bör det i denna förordning fastställas en möjlighet att bevilja ett undantag för en period på högst två år för medlemsstater, om tillämpningen av denna förordning på deras nationella statistiksystem skulle kräva omfattande anpassningar och sannolikt komma att medföra betydande praktiska problem.

(9)

Åtgärderna för att framställa den statistik som föreskrivs i denna förordning är nödvändiga för genomförandet av gemenskapens verksamhet. Eftersom målet för denna förordning, nämligen att skapa en gemensam rättslig ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik över odlade arealer, avkastning och produktion av spannmål och andra grödor än spannmål i medlemsstaterna, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och det därför bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

(10)

Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 223/2009 av den 11 mars 2009 om europeisk statistik (8) utgör referensramen för bestämmelserna i denna förordning, särskilt när det gäller överensstämmelsen med standarderna för opartiskhet, tillförlitlighet, relevans, kostnadseffektivitet, förtrolighet med avseende på statistik samt insyn och för överföring och skydd av insynsskyddade statistiska uppgifter som föreskrivs i denna förordning, för att säkerställa att varken olagligt röjande eller icke-statistisk användning förekommer när gemenskapsstatistik framställs och sprids.

(11)

De åtgärder som är nödvändiga för att genomföra denna förordning bör antas i enlighet med rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som ska tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter (9).

(12)

Kommissionen bör särskilt ges befogenhet att ändra överföringstabellerna. Eftersom dessa åtgärder har en allmän räckvidd och avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning, bland annat genom att komplettera den med nya icke väsentliga delar, måste de antas i enlighet med det föreskrivande förfarandet med kontroll i artikel 5a i beslut 1999/468/EG.

(13)

I rådets förordning (EG) nr 834/2007 av den 28 juni 2007 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter (10) föreskrivs en skyldighet att till kommissionen lämna relevanta statistiska uppgifter, så som de definieras inom ramen för gemenskapens statistiska program. Eftersom det kan konstateras att gemenskapsstatistik om ekologisk produktion och ekologiskt jordbruk behöver framställas systematiskt, förväntas det att kommissionen kommer att vidta lämpliga åtgärder, bland annat genom att lägga fram ett lagstiftningsförslag, för att behandla denna fråga på ett tillfredsställande sätt.

(14)

Denna förordning påverkar inte medlemsstaternas frivilliga tillhandahållande av statistik avseende tidiga beräkningar av grödor.

(15)

Ständiga kommittén för jordbruksstatistik har hörts.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

Genom denna förordning upprättas en gemensam ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik om användning av jordbruksmark och om vegetabilieproduktion.

Artikel 2

Definitioner och förtydliganden

1.   I denna förordning avses med

a)

skördeår: det kalenderår under vilket skörden börjar,

b)

utnyttjad jordbruksareal: den sammanlagda areal av åkermark, permanent gräsmark, fleråriga grödor och köksträdgårdar som används av jordbruksföretagen, oberoende av brukningsform och om den används som allmänning,

c)

odlad areal: den areal som motsvarar den totala besådda arealen, men efter skörden undantas förstörda arealer (t.ex. till följd av naturkatastrofer),

d)

besådd areal: den areal som motsvarar den totala besådda arealen för produktion av en specifik gröda under ett visst år,

e)

skördad areal: den del av den besådda arealen som har skördats. Den kan därför vara lika med eller mindre än den besådda arealen,

f)

produktionsareal: i samband med fleråriga grödor, den areal som potentiellt kan skördas under referensskördeåret. Den utesluter alla icke-producerande arealer, t.ex. nyplanteringar som ännu inte har börjat ge avkastning,

g)

bärgad skörd: produktion inbegripet förluster och spill på jordbruksföretagen, kvantiteter som konsumeras direkt på gården och saluförda kvantiteter, angivna i basproduktens viktenheter,

h)

avkastning: den bärgade produktionen per odlad areal,

i)

grödor under glas eller högt skydd (som ger tillträde): grödor som under hela odlingsperioden eller under större delen av denna odlas i växthus eller under annat fast eller rörligt högt skydd (glas eller styv eller böjlig plast); detta omfattar inte plastfilm som läggs direkt på marken, eller mark under glaskupor eller tunnlar som inte ger tillträde för människor, samt flyttbara glastäckta bänkar; arealer med grödor som odlas dels under glas, dels på friland anses vara odlade helt under glas, såvida inte perioden under glas är mycket kort,

j)

primär areal av ett givet skifte: den areal där skiftet har använts endast en gång under ett visst skördeår, entydigt definierad av denna användning.

2.   på varandra följande grödor: avser odling av grödor på ett skifte åkermark som används mer än en gång under ett givet skördeår men på vilket det varje gång endast odlas en gröda. Den arealen ska anses som odlad areal för varje gröda; begreppen primär och sekundär areal är inte tillämpliga i detta sammanhang,

samodlade grödor: används om en kombination av grödor som samtidigt utnyttjar ett skifte jordbruksareal; den odlade arealen fördelas i detta fall mellan grödorna proportionellt i förhållande till den utnyttjade markarealen; begreppen primär och sekundär areal är inte tillämpliga i detta sammanhang,

grödor med flera användningsområden: dvs. grödor med mer än ett användningsområde och som av hävd anses vara grödor för sin primära användning och som sekundära grödor för sin tilläggsanvändning.

Artikel 3

Omfattning

1.   Varje medlemsstat ska framställa statistik över de grödor som förtecknas i bilagan och som produceras på den utnyttjade jordbruksarealen inom dess territorium.

2.   Statistiken ska vara representativ för åtminstone 95 % av följande arealer:

a)

Den sammanlagda odlade arealen med grödor från åkermark (tabell 1).

b)

Den sammanlagda skördade arealen med grönsaker, meloner och jordgubbar (tabell 2).

c)

Den sammanlagda produktionsarealen med fleråriga grödor (tabell 3).

d)

Den utnyttjade jordbruksarealen (tabell 4).

3.   Variabler som endast förekommer i ringa omfattning eller inte förekommer alls i en medlemsstat får uteslutas från statistiken, under förutsättning att den medlemsstaten informerar kommissionen om alla sådana grödor och om den tillämpliga tröskeln för ringa förekomst för varje sådan gröda vid utgången av det kalenderår som omedelbart föregår varje referensperiod.

Artikel 4

Frekvens och referensperiod

Medlemsstaterna ska årligen förse kommissionen med de uppgifter som anges i bilagan. Referensperioden ska vara skördeåret. Det första referensåret ska vara 2010.

Artikel 5

Precisionskrav

1.   De medlemsstater som genomför urvalsundersökningar för att erhålla statistik ska vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att uppgifterna i tabell 1 uppfyller följande precisionskrav: variationskoefficienten för de uppgifter som ska lämnas senast den 30 september år n + 1 får inte på nationell nivå överstiga 3 % för den odlade arealen för var och en av följande av de viktigaste grupperna av grödor: spannmål för produktion av säd (inklusive utsäde), trindsäd och proteingrödor för produktion av säd (inklusive utsäde och blandningar av spannmål och trindsäd), rotfrukter, industrigrödor och växter som skördas omogna.

2.   En medlemsstat som beslutar att använda andra källor för statistisk information än statistiska undersökningar ska se till att information från dessa källor har minst lika hög kvalitet som den information som erhålls från statistiska undersökningar.

3.   En medlemsstat som beslutar att använda en annan administrativ källa ska i förväg informera kommissionen och lämna uppgifter om den metod som skat användas samt kvaliteten på uppgifterna från denna administrativa källa.

Artikel 6

Överföring till kommissionen

1.   Medlemsstaterna ska till kommissionen (Eurostat) överföra de uppgifter som anges i bilagan inom de tidsfrister som anges för varje tabell.

2.   De överföringstabeller som anges i bilagan får anpassas av kommissionen. Dessa åtgärder som avser att ändra icke väsentliga delar av denna förordning, bland annat genom att komplettera den, ska antas i enlighet med det föreskrivande förfarande med kontroll som avses i artikel 9.3.

Artikel 7

Regional statistik

1.   Uppgifter om grödor som markeras med ”R” i bilagan ska anges i territoriella enheter på Nuts 1- och Nuts 2-nivå enligt förordning (EG) nr 1059/2003. Som ett undantag får de anges i territoriella enheter på Nuts 1-nivå för Tyskland och Förenade kungariket.

2.   Variabler som endast förekommer i ringa omfattning eller inte förekommer alls i en medlemsstat får uteslutas från den regionala statistiken, under förutsättning att den medlemsstaten informerar kommissionen om alla sådana grödor och om den tillämpliga tröskeln för ringa förekomst för varje sådan gröda vid utgången av det kalenderår som omedelbart föregår varje referensperiod.

Artikel 8

Statistikkvalitet och rapport

1.   Vid tillämpningen av denna förordning ska följande kvalitetskriterier tillämpas på de uppgifter som överförs:

a)

relevans: mått på i hur hög grad statistiken tillgodoser användarnas nuvarande och potentiella behov.

b)

noggrannhet: grad av överensstämmelse mellan skattningarna och de okända sanna värdena.

c)

aktualitet: perioden mellan den tidpunkt då de statistiska uppgifterna finns tillgängliga och den händelse eller företeelse som de beskriver.

d)

punktlighet: den tid som förflyter mellan det datum uppgifterna görs tillgängliga och det datum som de skulle ha lämnats.

e)

tillgänglighet och tydlighet: de villkor och sätt på vilka användarna kan få tillgång till, använda och tolka uppgifter.

f)

jämförbarhet: mätning av effekten av skillnader i de statistiska begrepp, mätverktyg och mätförfaranden som använts, när statistik från olika geografiska områden eller sektorsområden eller från olika tidsperioder jämförs.

g)

samstämmighet: mått på i vilken utsträckning uppgifterna med tillförlitlighet kan kombineras på olika sätt och för olika ändamål.

2.   Vart tredje år, och första gången senast den 1 oktober 2011, ska medlemsstaterna överlämna en rapport till kommissionen (Eurostat) om kvaliteten på de uppgifter som överförts.

3.   I kvalitetsrapporten ska de kvalitetskriterier som avses i punkt 1 användas och följande ska beskrivas:

a)

Uppläggningen av de undersökningar som omfattas av denna förordning samt de använda metoderna.

b)

Uppnådda tillförlitlighetsnivåer för de urvalsundersökningar som avses i denna förordning.

c)

Kvaliteten på andra använda källor än undersökningar.

4.   Medlemsstaterna ska informera kommissionen om ändrade metoder och andra förändringar som kan ha ett avsevärt inflytande på statistiken. Detta ska ske senast tre månader efter det att denna förändring har trätt i kraft.

5.   Principen att tilläggskostnader och bördor ska förbli rimliga ska beaktas.

Artikel 9

Kommittéförfarande

1.   Kommissionen ska biträdas av ständiga kommittén för jordbruksstatistik, som inrättades genom artikel 1 i beslut 72/279/EEG.

2.   När det hänvisas till denna punkt ska artiklarna 4 och 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Den tid som avses i artikel 4.3 i beslut 1999/468/EG ska vara tre månader.

3.   När det hänvisas till denna punkt ska artikel 5a.1–5a.4 och artikel 7 i beslut 1999/468/EG tillämpas, med beaktande av bestämmelserna i artikel 8 i det beslutet.

Artikel 10

Undantag

1.   Om tillämpningen av denna förordning på en medlemsstats nationella statistiksystem kräver omfattande anpassningar och sannolikt kommer att medföra betydande praktiska problem får kommissionen i enlighet med det förvaltningsförfarande som avses i artikel 9.2 bevilja ett undantag från tillämpningen av denna förordning till och med den 31 december 2010 eller till och med den 31 december 2011.

2.   Medlemsstaterna ska för detta ändamål lägga fram en väl motiverad ansökan till kommissionen senast den 31 juli 2009.

Artikel 11

Upphävande

1.   Utan att det påverkar tillämpningen av punkt 2 ska förordningarna (EEG) nr 837/90 och (EEG) nr 959/93 upphöra att gälla med verkan från och med den 1 januari 2010.

Hänvisningar till de upphävda förordningarna ska anses som hänvisningar till den här förordningen.

2.   Med avvikelse från artikel 12 andra stycket ska en medlemsstat som har beviljats ett undantag i enlighet med artikel 10 fortsätta att tillämpa bestämmelserna i förordningarna (EEG) nr 837/90 och (EEG) nr 959/93 under den tid undantaget gäller.

Artikel 12

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Den ska tillämpas från och med den 1 januari 2010. Artikel 10 ska tillämpas från och med dagen för denna förordnings ikraftträdande.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel, 18 juni 2009.

På Europaparlamentets vägnar

Ordförande

H.-G. PÖTTERING

På rådets vägnar

Ordförande

Š. FÜLE


(1)  Europaparlamentets yttrande av den 19 februari 2009 (ännu ej offentliggjort i EUT) och rådets beslut av den 8 juni 2009.

(2)  EGT L 88, 3.4.1990, s. 1.

(3)  EGT L 98, 24.4.1993, s. 1.

(4)  Interinstitutionellt avtal om bättre lagstiftning (EUT C 321, 31.12.2003, s. 1).

(5)  EUT L 321, 1.12.2008, s. 14.

(6)  EUT L 154, 21.6.2003, s. 1.

(7)  EGT L 179, 7.8.1972, s. 1.

(8)  EUT L 87, 31.3.2009, s. 164.

(9)  EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

(10)  EUT L 189, 20.7.2007, s. 1.


BILAGA

Tabell 1

Grödor från åkermark

DEL A

 

Odlad areal

(1 000 hektar)

Bärgad skörd

(1 000 ton)

Avkastning

(100 kg/ha)

Tidsfrister för överföring

31 jan

30 juni

31 aug

30 sept

31 jan

30 sept

30 sept

31 okt

31 jan

30 sept

31 aug

år n

år n

år n

år n

år n + 1

år n + 1

år n

år n

år n + 1

år n + 1

år n

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

Medlemsstater över tröskel

Medlemsstater över tröskel

Medlemsstater över tröskel

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Medlemsstater över tröskel

Spannmål för produktion av säd (inklusive utsäde)  (1)

X

R

X

R

Spannmål (exklusive ris) (1)

X

X

X

X

Vanligt vete och speltvete (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

varav: Höstvete (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Durumvete (1)

X

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Råg och blandsäd (1)

X

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Korn (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

varav: Höstkorn (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Havre (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Blandad spannmål av annat slag än blandsäd (1)

X

X

X

X

Majskorn och majskolvsblandning (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Sorghum (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Rågvete (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Hirs, bovete, kanariefrö (1)

X

X

X

X

Ris (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

varav:

Indicaris

X

X

X

X

Japonicaris

X

X

X

X


DEL B

 

Odlad areal

(1 000 hektar)

Bärgad skörd

(1 000 ton)

Avkastning

(100 kg/ha)

Tidsfrister för överföring

31 jan

30 juni

31 aug

30 sept

31 jan

30 sept

30 sept

31 okt

31 jan

30 sept

31 aug

år n

år n

år n

år n

år n + 1

år n + 1

år n

år n

år n + 1

år n + 1

år n

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

Medlemsstater över tröskel

Medlemsstater över tröskel

Medlemsstater över tröskel

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Alla medlemsstater

Medlemsstater över tröskel

Trindsäd och proteingrödor för produktion av säd

(inklusive utsäde och blandningar av spannmål och trindsäd)  (1)

X

R

X

X

Foderärter (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Bondbönor och åkerbönor (1)

X

X

X

X

X

X

X

X

Sötlupiner (1)

X

X

X

X

Annan trindsäd som inte klassificeras på annat ställe

X

X

Rotfrukter

X

X

X

X

Potatis (inklusive tidig potatis och utsädespotatis)

X

X

X

X

X

X

X

X

Sockerbetor (exklusive utsäde)

X

X

X

X

R

X

X

R

Andra rotfrukter som inte klassificeras på annat ställe

X

X

Industrigrödor

X

X

X

X

Raps och rybs (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

varav: höstraps

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Solrosfrön (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Linfrö (oljelin) (1)

X

R

X

X

Sojabönor (1)

X

X

X

X

R

X

X

X

R

X

Bomullsfrön (1)

X

X

Andra oljefröväxter (1)

X

X

Spånadslin

X

R

X

X

Hampa

X

X

X

X

Bomull

X

R

X

X

Humle

X

X

X

X

Tobak

X

R

X

R

Aromatiska växter, medicinalväxter och köksväxter

X

X

Energigrödor som inte klassificeras på annat ställe

X

X

X

X

Växter som skördas omogna

X

X

Ettåriga växter som skördas omogna

X

X

X

X

varav: Grönfodermajs

X

X

X

X

X

X

X

X

X

X

Spannmål som skördas omogna

X

X

X

X

Baljväxter

X

X

Tillfällig gräsmark och betesmark

X

X

Anm.: Skattningarna för kolumnerna 1, 2, 3 och 11 är obligatoriska för medlemsstater med en genomsnittlig nationell produktion per år under de senaste tre åren som överstiger

3 000 000 ton för vanligt vete,

1 000 000 ton för durumvete,

900 000 ton för korn,

100 000 ton för råg och blandsäd,

1 500 000 ton för majskorn,

200 000 ton för rågvete,

150 000 ton för havre,

150 000 ton för sorghum

150 000 ton för ris

70 000 ton för foderärtor,

50 000 ton för åkerbönor,

300 000 ton för raps,

200 000 ton för solrosfrön,

60 000 ton för sojabönor,

700 000 ton för potatis,

2 500 000 ton för sockerbetor,

och 4 500 000 ton för grönfodermajs.

Tabell 2

Grönsaker, meloner och jordgubbar

 

Skördad areal

(1 000 hektar)

Bärgad skörd

(1 000 ton)

Tidsfrister för överföring

31 mars

år n + 1

31 mars

år n + 1

 

1

2

GRÖNSAKER, MELONER OCH JORDGUBBAR

X

 

Kålväxter

Blomkål och broccoli

X

X

Kål (vit)

X

X

Blad- eller stjälkgrönsaker

Bladselleri

X

X

Purjolök

X

X

Sallad

X

X

Varav under glas eller högt skydd som ger tillträde (2)

X

 

Friséesallad

X

X

Spenat

X

X

Sparris

X

X

Cikoriasallad

X

X

Kronärtskockor

X

X

Fruktgrönsaker

Tomater

X

X

Varav: Tomater avsedda att konsumeras färska

X

X

Varav under glas eller högt skydd som ger tillträde (2)

X

 

Gurka

X

X

Varav under glas eller högt skydd som ger tillträde (2)

X

 

Inläggningsgurkor

X

X

Meloner

X

X

Vattenmeloner

X

X

Auberginer

X

X

Squash

X

X

Paprika

X

X

Varav under glas eller högt skydd som ger tillträde (2)

X

 

Rot-, knöl- och lökgrönsaker

Morötter

X

X

Vitlök

X

X

Gul lök

X

X

Schalottenlök

X

X

Rotselleri

X

X

Rädisor

X

X

Trindsäd

X

 

Ärtor

X

X

Bönor

X

X

Jordgubbar

X

X

Varav under glas eller högt skydd som ger tillträde (2)

X

 

Odlad svamp

X

X


Tabell 3

Fleråriga grödor

 

Produktionsareal

(1 000 hektar)

Bärgad skörd

(1 000 ton)

Tidsfrister för överföring

31 mars

år n + 1

31 mars

år n + 1

30 sept

år n + 1

 

1

2

3

FLERÅRIGA GRÖDOR

X

 

 

Fruktarter från temperade klimatzoner

Äpplen

X

X

 

Varav äpplen avsedda att konsumeras färska

 

X

 

Päron

X

X

 

Persikor

X

X

 

Nektariner

X

X

 

Aprikoser

X

X

 

Körsbär

X

X

 

Varav: Surkörsbär

X

X

 

Plommon

X

X

 

Bärarter

Svarta vinbär

X

X

 

Hallon

X

X

 

Nötter  (3)

Valnötter

X

X

 

Hasselnötter

X

X

 

Mandlar

X

X

 

Kastanjer

X

X

 

Fruktarter i subtropiska klimatzoner

Fikon

X

X

 

Kiwi

X

X

 

Avokado

X

X

 

Bananer

X

X

 

Citrusfrukter  (3)

X

 

 

Pomelo och grapefrukter

X

 

X

Citroner och lime

X

 

X

Apelsiner

X

 

X

Små citrusfrukter

X

 

X

Satsumas

X

 

X

Clementiner

X

 

X

Vinodlingar  (3)

X

X

 

Vinodlingar för vinframställning:

X

X

 

Varav:

Vin med skyddad ursprungsbeteckning

X

X

 

Vin med skyddad geografisk beteckning

X

X

 

Annat vin

X

X

 

Vinodlingar för bordsdruvor

X

X

 

Vinodlingar för russin

X

X

 

Olivträd  (3)

Olivträd för bordsoliver

X

X

 

Olivträd för olivolja

X

X

 


Tabell 4

Användning av jordbruksmark

 

Primär areal

(1 000 hektar)

Tidsfrist för överföring

30 sept

år n + 1

Utnyttjad jordbruksareal

R

Åkermark

R

Spannmål för produktion av säd (inklusive utsäde)

X

Trindsäd och proteingrödor för produktion av säd

(inklusive utsäde och blandningar av spannmål och trindsäd)

X

Potatis (inklusive tidig potatis och utsädespotatis)

X

Sockerbetor (exklusive utsäde)

X

Industrigrödor

X

Färska grönsaker, meloner och jordgubbar

X

Blommor och prydnadsväxter (exklusive plantskolor)

X

Växter som skördas omogna

X

Andra grödor på åkermark

X

Träda

R

Permanent gräsmark

R

Fleråriga grödor

X

Varav:

Frukt- och bärodlingar

R

Olivodlingar

R

Vinodlingar

R

Plantskolor

X


(1)  Uppgifter om produktionen av dessa produkter ska anges i genomsnittlig fuktighetsgrad som varje medlemsstat ska meddela kommissionen i januari/mars år n + 1 (kolumn 9).

(2)  . Skattningar är obligatoriska för medlemsstater som har en skördad areal på minst 500 ha.

(3)  Obligatoriskt för medlemsstater med en nationell produktionsareal på minst 500 ha.


Top