EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009G0325(01)

Rezoluție a Consiliului din 16 martie 2009 privind planul de acțiune vamală al UE de combatere a încălcării DPI pentru perioada 2009-2012

OJ C 71, 25.3.2009, p. 1–7 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

25.3.2009   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 71/1


REZOLUȚIE A CONSILIULUI

din 16 martie 2009

privind planul de acțiune vamală al UE de combatere a încălcării DPI pentru perioada 2009-2012

(2009/C 71/01)

CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

AVÂND ÎN VEDERE:

1.

raportul strategic al Comisiei (1) și noul ciclu al Strategiei reînnoite de la Lisabona pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă (2008-2010) inițiat de Consiliul European din 14 martie 2008;

2.

Comunicarea Comisiei din 16 iulie 2008: O strategie a drepturilor de proprietate industrială pentru Europa;

3.

Regulamentul (CE) nr. 1383/2003 al Consiliului privind intervenția autorităților vamale împotriva mărfurilor suspectate de a aduce atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuală, precum și măsurile care trebuie aplicate mărfurilor care aduc atingere anumitor drepturi de proprietate intelectuală;

4.

Rezoluția Consiliului din 25 septembrie 2008 privind un plan european global de combatere a contrafacerii și a pirateriei;

LUÂND ACT DE:

5.

amenințarea sporită la adresa sănătății, siguranței și a mediului pe care o reprezintă bunurile contrafăcute;

6.

cele mai recente tendințe în domeniul contrafacerii și al pirateriei, în special în ceea ce privește noile provocări ale globalizării comerțului mondial și a vânzărilor pe internet;

7.

necesitatea ca autoritățile vamale să abordeze aceste aspecte mai eficient, ceea ce presupune o cooperare administrativă consolidată și o cooperare mai strânsă între autoritățile vamale și societățile comerciale;

APROBĂ:

8.

Planul de acțiune vamală al UE de combatere a încălcării DPI pentru perioada 2009-2012, prevăzut în anexă, elaborat de președinție în colaborare cu statele membre și Comisia, având la bază Rezoluția Consiliului menționată la punctul 4;

INVITĂ:

9.

statele membre și Comisia să pună în aplicare acest plan de acțiune cu eficacitate;

10.

Comisia, în colaborare cu Președinția, să realizeze o analiză anuală a punerii în aplicare a planului de acțiune;

11.

Comisia, în colaborare cu statele membre, să transmită Consiliului, în 2012, un raport final privind punerea în aplicare a planului de acțiune.


(1)  Comunicarea Comisiei către Consiliul European: „Raport strategic cu privire la Strategia de la Lisabona reînnoită pentru creștere și locuri de muncă: lansarea noului ciclu (2008-2010). În pas cu schimbarea”, COM(2007) 803 final.


ANEXĂ

Planul de acțiune vamală al UE de combatere a încălcării DPI pentru perioada 2009-2012

Introducere

Comisia și statele membre au analizat activitățile din cadrul UE referitoare la aplicarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) de către autoritățile vamale în perioada 2005-2008, aferente planului anterior de acțiune vamală de luptă împotriva contrafacerii (1). Se consideră că punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1383/2003 al Consiliului și a activităților incluse în planul de acțiune a dus la rezultate bune împotriva comercializării bunurilor contrafăcute. Statisticile anuale publicate de Comisie arată o tendință de intensificare a activităților vamale, precum și a cooperării cu titularii de drepturi.

Cu toate acestea, s-a recunoscut că diversitatea crescândă a produselor confiscate și noile tendințe, cum ar fi importul de loturi mici de bunuri provenite din vânzările pe internet, indică necesitatea unor măsuri suplimentare și a evitării stării de automulțumire. S-a subliniat nevoia de a reacționa la această problemă din ce în ce mai serioasă, deoarece comerțul cu bunuri contrafăcute reprezintă o reală amenințare la adresa fiecărui cetățean în parte și a societății în întregime.

Comisia a considerat că eforturile autorităților vamale de a proteja interesele economice, sănătatea și siguranța cetățenilor trebuie să continue și s-a recomandat un plan de acțiune suplimentar. Acest plan ar trebui să acopere principalele domenii ale planului anterior, și anume legislația, funcționarea operațională, cooperarea cu societățile din domeniu, cooperarea internațională și comunicarea. Noul plan ar trebui să ia în considerare evoluțiile relevante din domeniul vamal, ca de exemplu Codul Vamal Comunitar modernizat, dar și factorii externi precum creșterea vânzărilor pe internet. Noul plan de acțiune al UE ar trebui, îndeosebi, să se concentreze pe:

îmbunătățirea și, după caz, modificarea legislației DPI existente,

îmbunătățirea cooperării cu titularii de drepturi,

consolidarea cooperării operaționale dintre autoritățile vamale ale UE, precum și cu țările terțe,

continuarea extinderii cooperării internaționale privind aplicarea DPI,

îmbunătățirea măsurilor de informare și de sensibilizare, și

reacția la problema vânzărilor pe internet și asigurarea unei formări ad-hoc pentru funcționarii vamali.

Noul plan ar trebui să ia în considerare și alte noi tendințe și forme utilizate pentru distribuirea bunurilor contrafăcute care sunt periculoase pentru societate, ca urmare a globalizării comerțului mondial și a creșterii implicării criminalității organizate.

Statele membre și Comisia au colaborat îndeaproape într-o gamă largă de aspecte referitoare la analizarea cadrului actual pentru activitățile vamale referitoare la aplicarea DPI. Toate statele membre au arătat că, în ceea ce le privește, protejarea DPI este o prioritate clară, iar multe consideră că, pentru eficientizarea activităților vamale în domeniul DPI, ar fi oportună crearea și utilizarea unei baze de date comune care să cuprindă cererile de intervenție aprobate.

Prin Rezoluția sa din 25 septembrie 2008 privind un plan european global de combatere a contrafacerii și a pirateriei, Consiliul a invitat Comisia și statele membre să transmită un nou plan de acțiune vamală de combatere a contrafacerii pentru perioada 2009-2012.

Concluziile seminarului la nivel înalt privind combaterea contrafacerii

Analizarea activităților vamale din domeniul aplicării DPI a culminat cu un seminar la nivel înalt organizat la Paris în perioada 25-26 noiembrie 2008, aproape de sfârșitul președinției franceze.

Scopul acestui seminar a fost analizarea acțiunilor autorităților vamale la lupta împotriva contrafacerii. Directorii generali ai autorităților vamale din statele membre și Comisia au ajuns la concluzia că viitorul plan de acțiune vamală ar trebui să abordeze patru provocări principale ale contrafacerii:

1.   Bunurile contrafăcute periculoase

Consumatorii ar trebui informați cu privire la consecințele, uneori dramatice, asociate bunurilor contrafăcute, prin campanii de sensibilizare la nivel comunitar, la care autoritățile vamale ar putea fi asociate. Legislația și procedurile comunitare și naționale ar trebui modificate, după caz, pentru a consolida capacitatea autorităților vamale de a intercepta bunurile contrafăcute. O atenție deosebită ar trebui acordată armonizării măsurilor referitoare la procedurile simplificate și la cantitățile reduse de bunuri care încalcă DPI.

2.   Criminalitatea organizată

Un observator european, la care autoritățile vamale și-ar putea aduce o contribuție importantă și prin care s-ar putea face schimb de cele mai bune practici, ar îndeplini obiectivul realizării de evaluări și analize periodice cu privire la fenomenul din ce în ce mai important al criminalității organizate implicate în contrafacere. Cooperarea dintre părțile implicate ar trebui consolidată prin elaborarea de sisteme electronice de schimb de informații. Analizele de risc la nivel comunitar sunt necesare și ar trebui instituite, pe baza mecanismelor existente. Se vor organiza acțiuni comune ale autorităților vamale europene, pe teme sau sectoare specifice. Parteneriatul esențial dintre autoritățile vamale și societățile comerciale din domeniu va fi consolidat.

3.   Globalizarea contrafacerii

Planul de acțiune vamală cu China, finalizat de serviciile Comisiei, ar permite schimbul de informații și de funcționari cu această țară pentru combaterea contrafacerii. Statele membre și Comisia vor continua să depună eforturi pentru adoptarea de măsuri efective la frontieră în cadrul negocierilor actuale cu privire la ACTA, propunerea de acord comercial de combatere a contrafacerii. Se va consolida cooperarea internațională cu țări partenere cheie, sub forma unui schimb de informații și al operațiunilor comune.

4.   Vânzarea de bunuri contrafăcute pe internet

Toate statele membre ar trebui să analizeze cu atenție fenomenul vânzărilor pe internet și să împărtășească „cele mai bune practici”. Se vor organiza seminarii și grupuri de lucru în vederea încheierii de memorandumuri de înțelegere cu platformele de internet și instituțiile financiare implicate în plățile on-line, a schimbului de informații și de practici privind monitorizarea și identificarea vânzătorilor profesioniști de bunuri contrafăcute.

Planul de acțiune vamală al UE de combatere a încălcării DPI pentru perioada 2009-2012

Se recunoaște că există aspecte care au un impact asupra activității și eficacității autorităților vamale, care determină administrațiile vamale, cel puțin într-o oarecare măsură, să depindă de evoluțiile din alte domenii de strategie, în special armonizarea legislației referitoare la drepturile de proprietate intelectuală, precum și sancțiunile aplicabile comerțului cu bunuri care încalcă DPI. De asemenea, se impune consolidarea cooperării cu alte autorități de aplicare a legii la nivel național. Aceste cerințe depind de recunoașterea de către statele membre a amenințărilor pe care le presupune contrafacerea și de împărtășirea interesului comun de a combate aceste amenințări într-un mod coordonat și armonizat. În plus, un nou plan de acțiune al UE ar putea fi utilizat cu ușurință ca bază pentru elaborarea, în fiecare stat membru, a unui plan național de acțiune pentru combaterea încălcării DPI.

Se ia, de asemenea, act de faptul că administrațiile vamale ale statelor membre și Comisia pot avea o contribuție deosebită la activitatea Observatorului European de Combatere a Contrafacerii în vederea combaterii comerțului cu bunuri contrafăcute. După înființare, observatorul ar trebui să primească informații pertinente privind activitățile vamale referitoare la aplicarea transfrontalieră a DPI.

Mecanismul de revizuire

Comisia a considerat, de asemenea, că ar trebui instituit un mecanism de revizuire, care să monitorizeze punerea în aplicare a activităților prevăzute în plan. În acest sens, Comisia va prezenta o analiză, în colaborare cu președinția Consiliului, la fiecare sfârșit de an al planului de acțiune. În ultimul an al planului de acțiune, Comisia va elabora un raport detaliat împreună cu statele membre.

Concluzie

Planul de acțiune vamală al UE de combatere a încălcării DPI pentru perioada 2009-2012, cuprins în anexă, reprezintă reacția la invitația Consiliului și prevede activități de amploare pentru autoritățile vamale de combatere a comercializării bunurilor care încalcă DPI.


(1)  Acest document utilizează termenul de „contrafacere” cu sens general, pentru a acoperi încălcările drepturilor de proprietate intelectuală care fac obiectul dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 1383/2003 al Consiliului.

Apendice

 

Eveniment

Responsabilitatea principală

Progres

1.

Instrumente legislative și de colectare a datelor

 

 

1.1.

Revizuirea Regulamentului (CE) nr. 1383/2003 al Consiliului și a dispozițiilor de punere în aplicare aferente, cuprinse în Regulamentul (CE) nr. 1891/2004 al Comisiei, în vederea clarificării și armonizării interpretării, în special în ceea ce privește:

Comisia Europeană

 

tranzitul extern, transbordarea — acest punct ar trebui examinat împreună cu alte legi, în vederea stabilirii unei încălcări în cazurile în care bunurile falsificate sunt descoperite în tranzit,

 

 

dispozițiile privind loturile mici de bunuri importate de călători și prin intermediul poștei rapide — acest punct ar trebui examinat împreună cu alte legi,

 

 

dispozițiile privind aplicarea procedurii simplificate [articolul 11 din Regulamentul (CE) nr. 1383/2003 al Consiliului],

 

 

costul depozitării și al distrugerii și preocupările titularilor de drepturi în ceea ce privește responsabilitățile lor financiare în conformitate cu legislația actuală,

 

 

donațiile pentru organizațiile caritabile și reciclarea ca alternative la distrugerea bunurilor contrafăcute,

 

 

definirea bunurilor contrafăcute, în vederea unei lărgiri potențiale a domeniului de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1383/2003 al Consiliului,

 

 

întocmirea de statistici suplimentare referitoare la valoarea bunurilor confiscate pentru a asigura o colectare de înaltă calitate a datelor cu privire la bunurile confiscate și aplicarea acestei proceduri în schițarea profilurilor de risc,

 

 

introducerea posibilității suspendării cererii de intervenție și a altor măsuri împotriva inactivității sau a abuzului de informații de către titularii de drepturi,

 

 

introducerea oricăror dispoziții suplimentare necesare în vederea elaborării unui sistem electronic pentru cererile de intervenție.

 

 

1.2.

Pregătirea unei propuneri de modificare a legislației vamale comunitare, în conformitate cu concluziile procesului de revizuire a legislației.

Comisia Europeană

 

1.3.

Elaborarea și introducerea unui sistem electronic la nivel comunitar pentru cererile de intervenție, care să înlocuiască sistemul actual de distribuție pe suport de hârtie.

Comisia Europeană

 

1.4.

Elaborarea și introducerea unei baze de date pentru înregistrarea confiscărilor de către autoritățile vamale și statisticile aferente.

Comisia Europeană

 

2.

Funcționarea operațională

 

 

2.1.

Dezvoltarea de activități pentru schimbul celor mai bune practici, de exemplu prin exerciții de standardizare, formare și schimb de experți în vederea îmbunătățirii schimbului de informații pertinente de către experții din fiecare stat membru.

Comisia Europeană și/sau statele membre

 

2.2.

Acțiuni la nivelul UE, în baza Sistemului comunitar de management al riscurilor, în vederea îmbunătățirii eficacității controalelor în vederea combaterii contrafacerii, în special la frontiera externă a UE.

Comisia Europeană

 

2.3.

Activități coordonate la nivelul UE pentru:

Comisia Europeană

 

produse periculoase, cum ar fi produsele farmaceutice, care prezintă cel mai ridicat risc la adresa sănătății și a siguranței consumatorilor și a mediului,

 

 

operațiuni comune selective punctuale în domeniul DPI care se vor concentra pe contrafacere în legătură cu evenimente culturale, sociale și sportive importante (Jocurile Olimpice etc.).

 

 

2.4.

Promovarea utilizării formularului RIF (Formularul de informare privind riscurile) pentru o utilizare mai vastă și mai eficientă în domeniul aplicării DPI.

Comisia Europeană

 

stabilirea unui grup specific de utilizatori RIF,

 

 

promovarea și stabilirea unei rețele naționale de experți la nivel operațional.

 

 

2.5.

Examinarea implicațiilor problemei crescânde a comerțului cu bunuri contrafăcute pe internet:

Comisia Europeană și statele membre

 

crearea unui grup de lucru format din experți, care să examineze distribuirea bunurilor contrafăcute prin internet și să promoveze cooperarea dintre statele membre în acest domeniu,

 

 

organizarea de seminarii pentru autoritățile vamale și părțile implicate, cu accent pe analiza detaliată a fenomenului internetului și pe identificarea celor mai bune practici în acest domeniu.

 

 

2.6.

Elaborarea de materiale de formare privind aplicarea DPI, inclusiv instituirea de cursuri privind DPI și organizarea de cursuri de formare, după caz.

Comisia Europeană și statele membre

 

2.7.

Compilarea și păstrarea unei liste actualizate a experților vamali din statele membre în domeniul DPI.

Comisia Europeană

 

3.

Cooperarea comercială

 

 

3.1.

Promovarea depunerii de cereri de intervenție de către titularii de drepturi, pentru a-i sensibiliza pe aceștia cu privire la această opțiune de care dispun.

Comisia Europeană și statele membre

 

3.2.

Promovarea încheierii de acorduri speciale cu titularii de drepturi și cu alte părți implicate, în ceea ce privește cooperarea și schimbul de informații:

Comisia Europeană, statele membre și titularii de drepturi

 

încheierea de memorandumuri de înțelegere cu părțile implicate, cum ar fi furnizorii de servicii de internet,

 

 

colaborarea cu Comisia, pentru îmbunătățirea schimbului de informații și de experiență.

 

 

3.3.

Organizarea, pentru societățile din domeniu /titularii de drepturi:

Comisia Europeană și statele membre

 

de seminarii punctuale (de exemplu, de formare, regionale și operaționale), cu accent pe noile tendințe și forme de distribuire a bunurilor contrafăcute, în special a mărfurilor periculoase, precum și pe vânzările pe internet,

 

 

de întâlniri periodice la nivel comunitar și național organizate în conformitate cu cerințele și nevoile specifice.

 

 

3.4.

Promovarea introducerii schimburilor electronice de informații cu sectorul privat, în cea mai mare măsură posibilă.

Comisia Europeană și statele membre

 

3.5.

Promovarea utilizării formularelor de alertă roșie/tendințe pentru a informa autoritățile vamale cu privire la cele mai recente tendințe și amenințări în ceea ce privește contrafacerea.

Comisia Europeană și statele membre

 

3.6.

Furnizarea de informații titularilor de drepturi în ceea ce privește procedurile vamale referitoare la aplicarea DPI.

Comisia Europeană și statele membre

 

4.

Cooperarea internațională

 

 

4.1.

Sprijinirea negocierilor privind ACTA (Acordul comercial privind combaterea contrafacerii):

Comisia Europeană și statele membre

 

asigurarea de dispoziții ambițioase în ceea ce privește aplicarea la frontieră,

 

 

crearea unui grup de experți vamali care să gestioneze punerea în aplicare a măsurilor frontaliere.

 

 

4.2.

Sprijinirea planului de acțiune cu China:

Comisia Europeană și statele membre

 

încheierea unui plan de acțiune concret,

 

 

punerea în aplicare a activităților-cheie ale planului de acțiune,

 

 

revizuirea (anuală) a nivelului de aplicare a acestuia.

 

 

4.3.

Îmbunătățirea cooperării cu parteneri-cheie (de ex. SUA, Japonia și alte state):

Comisia Europeană și statele membre

 

îmbunătățirea schimbului de informații (date statistice, cele mai bune practici etc.),

 

 

organizarea de acțiuni comune, cum ar fi operațiuni vamale comune,

 

 

coordonarea CE în cadrul forurilor internaționale, inclusiv OMC și OMV,

 

 

coordonarea CE în ceea ce privește activitățile de consolidare a capacităților.

 

 

5.

Sensibilizarea și comunicarea

 

 

5.1.

Dezvoltarea de activități de sensibilizare:

Comisia Europeană și statele membre

 

campanii privind rezultatele obținute de autoritățile vamale în domeniul DPI la nivel european și național în ceea ce privește sănătatea și siguranța, cum ar fi sectorul farmaceutic. Consumatorii trebuie să fie informați cu privire la riscurile asociate cumpărării de bunuri contrafăcute,

 

 

pliante și afișe în aeroporturi, porturi, gări și la punctele de trecere a frontierei. Spoturi televizate; anunțuri de informare; pagini pop-up pe internet; presă și expoziții,

 

 

combaterea vânzărilor pe internet prin sublinierea riscurilor pe care le presupun astfel de vânzări.

 

 

5.2.

Promovarea cooperării în domeniul comunicării cu alte agenții de punere în aplicare.

Statele membre

 

5.3.

Coordinarea acțiunilor de comunicare la nivel european, inclusiv:

Comisia Europeană

 

publicarea anuală de statistici,

 

 

zile de sensibilizare (zile deschise, zile de luptă împotriva contrafacerii etc.),

 

 

comunicate de presă,

 

 

publicarea de cazuri specifice (confiscări, noi tendințe etc.).

 

 

5.4.

Consolidarea conținutului site-urilor Comisiei și al celor naționale referitor la punerea în aplicare a DPI.

Comisia Europeană și statele membre

 


Top