EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0567

2009/567/EF: Kommissionens beslutning af 9. juli 2009 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til tekstilprodukter (meddelt under nummer K(2009) 4595) (EØS-relevant tekst)

OJ L 197, 29.7.2009, p. 70–86 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 15 Volume 014 P. 137 - 153

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 12/06/2014; ophævet ved 32014D0350

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/567/oj

29.7.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 197/70


KOMMISSIONENS BESLUTNING

af 9. juli 2009

om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til tekstilprodukter

(meddelt under nummer K(2009) 4595)

(EØS-relevant tekst)

(2009/567/EF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab,

under henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1980/2000 af 17. juli 2000 om en revideret ordning for tildeling af et EF-miljømærke (1), særlig artikel 6, stk. 1, andet afsnit,

efter høring af Den Europæiske Unions Miljømærkenævn, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

I forordning (EF) nr. 1980/2000 fastsættes det, at Fællesskabets miljømærke kan tildeles et produkt, som besidder egenskaber, der giver det mulighed for i væsentlig grad at bidrage til forbedringer i forbindelse med vigtige miljøforhold.

(2)

Forordning (EF) nr. 1980/2000 foreskriver, at der for hver produktgruppe fastsættes specifikke miljømærkekriterier på grundlag af kriterier udarbejdet af Den Europæiske Unions Miljømærkenævn.

(3)

Den foreskriver endvidere, at miljømærkekriterierne og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til kriterierne, skal gennemgås i god tid inden udløbet af gyldighedsperioden for de kriterier, der er specificeret for hver produktgruppe.

(4)

Der er i henhold til forordning (EF) nr. 1980/2000 foretaget en gennemgang af miljøkriterierne og de krav til vurdering og verifikation, der er fastsat i Kommissionens beslutning 1999/178/EF af 17. februar 1999 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til tekstilprodukter (2), som ændret ved Kommissionens beslutning 2002/371/EF af 15. maj 2002 om opstilling af miljøkriterier for tildeling af Fællesskabets miljømærke til tekstilprodukter (3). Miljøkriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation er højst gyldige til den 31. december 2009.

(5)

På baggrund af gennemgangen bør definitionen af produktgruppen ændres, og der bør fastsættes nye miljøkriterier, idet der tages hensyn til den videnskabelige udvikling og udviklingen på markedet.

(6)

Miljøkriterierne og de tilhørende krav til vurdering og verifikation bør gælde i fire år efter vedtagelsen af denne beslutning.

(7)

Beslutning 1999/178/EF bør derfor erstattes.

(8)

Der bør gælde en overgangsperiode for producenter, hvis produkter har fået tildelt miljømærket for tekstilprodukter på grundlag af kriterierne i beslutning 1999/178/EF, så de får tilstrækkelig tid til at tilpasse deres produkter i overensstemmelse med de reviderede kriterier og krav. Producenterne bør også kunne vælge at indgive ansøgninger enten på grundlag af kriterierne i beslutning 1999/178/EF eller på grundlag af kriterierne i nærværende beslutning, indtil førstnævnte beslutning ophører med at være gyldig.

(9)

Foranstaltningerne i denne beslutning er i overensstemmelse med udtalelse fra det udvalg, der er nedsat ved artikel 17 i forordning (EF) nr. 1980/2000 —

VEDTAGET FØLGENDE BESLUTNING:

Artikel 1

Ved produktgruppen »tekstilprodukter« forstås:

a)

beklædningstekstiler og tilbehør: beklædning og tilbehør (som f.eks. lommetørklæder, halstørklæder, tasker, indkøbstasker, rygsække, bælter osv.), som består af mindst 90 vægtprocent tekstilfibre

b)

boligtekstiler: tekstilprodukter til boligindretning, som består af mindst 90 vægtprocent tekstilfibre. Dette omfatter måtter og løse tæpper. Det omfatter ikke væg til væg-gulvbelægninger og vægbeklædninger

c)

fibre, garn og metervarer (herunder varige non-woven produkter), som anvendes til beklædningstekstiler og tilbehør eller boligtekstiler.

Denne produktgruppe omfatter ikke tekstilprodukter, der er behandlet med biocidholdige produkter, undtagen hvor de pågældende biocidholdige produkter er optaget i bilag IA til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 98/8/EF (4), hvor det pågældende stof tilføjer tekstilprodukterne yderligere egenskaber med det direkte formål at beskytte menneskers sundhed (f.eks. biocidholdige produkter, der tilsættes tekstilnet og beklædning for at frastøde myg, lopper, mider eller allergener), og hvor det aktive stof er godkendt til den pågældende brug i overensstemmelse med bilag V til direktiv 98/8/EF.

For »beklædningstekstiler og tilbehør« og for »boligtekstiler«: Dun, fjer, membraner og coatings skal ikke medregnes ved beregning af tekstilfiberandelen.

Artikel 2

For at få tildelt EF-miljømærket for produkter, der tilhører produktgruppen »tekstilprodukter«, i medfør af forordning (EF) nr. 1980/2000 skal et tekstilprodukt opfylde kriterierne i bilaget til denne beslutning.

Artikel 3

Miljøkriterierne for produktgruppen »tekstilprodukter« og de krav til vurdering og verifikation, der er knyttet til disse kriterier, gælder i fire år efter vedtagelsen af denne beslutning.

Artikel 4

Til administrative formål er kodenummeret for produktgruppen »tekstilprodukter«»016«.

Artikel 5

Beslutning 1999/178/EF ophæves.

Artikel 6

1.   Ansøgninger om tildeling af miljømærket for produkter i produktgruppen »tekstilprodukter«, der indgives før vedtagelsesdatoen for denne beslutning, vurderes i overensstemmelse med betingelserne i beslutning 1999/178/EF.

2.   Ansøgninger om tildeling af miljømærket for produkter i produktgruppen »tekstilprodukter«, der indgives efter vedtagelsesdatoen for denne beslutning men senest den 31. december 2009, kan enten baseres på kriterierne i beslutning 1999/178/EF eller på kriterierne i nærværende beslutning.

Disse ansøgninger vurderes ud fra de kriterier, de er baseret på.

3.   Hvis miljømærket tildeles på grundlag af en ansøgning, der er vurderet i henhold til kriterierne i beslutning 1999/178/EF, kan det anvendes i 12 måneder efter vedtagelsen af nærværende beslutning.

Artikel 7

Denne beslutning er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den 9. juli 2009.

På Kommissionens vegne

Stavros DIMAS

Medlem af Kommissionen


(1)  EFT L 237 af 21.9.2000, s. 1.

(2)  EFT L 57 af 5.3.1999, s. 21.

(3)  EFT L 133 af 18.5.2002, s. 29.

(4)  EFT L 123 af 4.4.1998, s. 1.


BILAG

GENERELLE FORHOLD

Sigtet med kriterierne

Disse kriterier har navnlig til formål at begrænse vandforureningen i forbindelse med tekstilproduktionskædens centrale processer, inklusive fiberfremstilling, spinding, vævning, strikning, blegning, indfarvning og efterbehandling.

Kriterierne er fastsat på niveauer, der fremmer mærkning af tekstilprodukter med en lavere miljøbelastning.

Vurderings- og verifikationskrav

Der er ved hvert kriterium anført specifikke vurderings- og verifikationskrav.

Når ansøgeren skal fremlægge erklæringer, dokumentation, analyse- og testresultater eller andet belæg for, at kriterierne opfyldes, er det underforstået, at dette kan stamme fra ansøgeren og/eller dennes leverandør(er) og/eller deres leverandør(er) osv. alt efter omstændighederne.

Der kan eventuelt anvendes andre testmetoder end dem, der er anført ved de enkelte kriterier, hvis disse accepteres som ligeværdige af det ansvarlige organ, der skal vurdere ansøgningen.

Den funktionelle enhed, som input og output sættes i relation til, er 1 kg af tekstilproduktet ved standardbetingelser (65 % RF ± 4 % og 20 °C ± 2 °C; disse standardbetingelser er specificeret i ISO 139 Tekstiler — standardatmosfærer til konditionering og prøvning).

De ansvarlige organer kan om nødvendigt kræve underbyggende dokumentation og foretage uafhængig verifikation.

Det anbefales, at de ansvarlige organer ved deres bedømmelse af ansøgninger og tilsyn med opfyldelsen af kriterierne i dette bilag tager hensyn til, om der er implementeret en anerkendt miljøstyringsordning som f.eks. EMAS eller ISO 14001 (NB: Der stilles ikke krav om anvendelse af sådanne styringsordninger).

MILJØKRITERIER

Kriterierne er opdelt i tre hovedkategorier: tekstilfibre, processer og kemikalier samt brugsegnethed.

KRITERIER FOR TEKSTILFIBRE

I denne afdeling fastsættes fiberspecifikke kriterier for akryl, bomuld og andre naturlige cellulosefrøfibre, elastan, hør og andre bastfibre, uvasket uld og andre keratinfibre, regenererede cellulosefibre, polyamid, polyester og polypropylen.

Det er også tilladt at anvende andre fibre, for hvilke der ikke er opstillet fiberspecifikke kriterier, bortset fra mineralfibre, glasfibre, metalfibre, kulfibre og andre uorganiske fibre.

For en given fibertype skal kriterierne i denne afdeling ikke opfyldes, hvis indholdet af denne fiber udgør under 5 vægtprocent af produktets samlede tekstilfiberindhold. Genvundne fibre skal heller ikke opfylde kriterierne. I denne sammenhæng defineres genvundne fibre som fibre, der stammer fra udskæringsrester fra tekstil- og beklædningsfremstilling eller affald fra forbrug (tekstiler og lignende). Mindst 85 vægtprocent af fibrene i produktet skal dog enten opfylde de tilhørende fiberspecifikke kriterier, hvis sådanne findes, eller være genvundne fibre.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal give detaljerede oplysninger om tekstilproduktets materialesammensætning.

1.   Akryl

1.1.

Restindholdet af akrylnitril i råfibre fra fiberfremstillingsanlægget skal være mindre end 1,5 mg/kg.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport på baggrund af følgende testmetode: ekstraktion med kogende vand og kvantificering med kapillar gasvæskekromatografi.

1.2.

Akrylnitril-emissionen til luft (under polymerisation og frem til den spindeklare opløsning) skal være mindre end 1 g pr. kg producerede fibre udtrykt som et årligt gennemsnit.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlig dokumentation og/eller testrapporter, hvormed overensstemmelse med dette kriterium eftervises, samt en overensstemmelseserklæring.

2.   Bomuld og andre naturlige cellulosefrøfibre (inklusive kapok)

Bomuldsfibre og andre naturlige cellulosefrøfibre (herefter benævnt bomuld) må højst indeholde 0,05 ppm (forudsat at testmetoden er tilstrækkelig følsom) af hvert af de følgende stoffer: aldrin, captafol, chlordan, DDT, dieldrin, endrin, heptachlor, hexachlorbenzen, hexachlorcyclohexan (alle isomere), 2,4,5-T, chlordimeform, chlorbenzilat, dinoseb og salte deraf, monocrotophos, pentachlorphenol, toxaphen, methamidophos, methylparathion, parathion og phosphamidon. Testen skal udføres på rå bomuld inden vådbehandling for hvert parti bomuld eller to gange om året, hvis der modtages mere end to partier bomuld om året.

Dette krav finder ikke anvendelse, hvis mere end 50 % af bomulden er økologisk dyrket eller dyrket i en omlægningsfase, dvs. at en uafhængig organisation har certificeret, at det er produceret i henhold til produktions- og inspektionskravene i Rådets forordning (EF) nr. 834/2007 (1).

Kravet finder heller ikke anvendelse, hvis det kan dokumenteres, hvilke landmænd der har produceret mindst 75 % af den bomuld, der medgår i det endelige produkt, og disse landmænd erklærer, at de ovennævnte stoffer ikke har været anvendt på markerne, hvor bomulden er dyrket, på bomuldsplanterne eller på selve bomulden.

Hvis mindst 95 % af bomulden i et produkt er økologisk, dvs. at en uafhængig organisation har certificeret, at den er produceret i henhold til produktions- og inspektionskravene i forordning (EF) nr. 834/2007, må ansøgeren påføre produktet betegnelsen »økologisk bomuld« sammen med miljømærket. Hvis mellem 70 % og 95 % af bomulden i et produkt er økologisk, må produktet påføres betegnelsen »fremstillet af xy % økologisk bomuld«.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal enten fremlægge bevis for økologisk certificering eller dokumentation for, at landmændene ikke har anvendt ovennævnte stoffer, eller en testrapport, hvor den mest relevante af følgende testmetoder er anvendt: US EPA 8081 A (organiske chlorpesticider med ultralyds- eller Soxhlet-ekstration og ikke-polære opløsningsmidler (isooktan eller hexan)), 8151 A (chlorerede herbicider med anvendelse af methanol), 8141 A (organiske phosphorforbindelser) eller 8270 C (delvis flygtige organiske forbindelser).

På årsbasis skal der anvendes mindst 3 % økologisk bomuld, dvs. bomuld, om hvilken en uafhængig organisation har certificeret, at den er produceret i henhold til produktions- og inspektionskravene i forordning (EF) nr. 834/2007.

Ansøgeren skal fremlægge:

oplysninger om certificeringsorganet

en erklæring om, hvor stor en andel af certificeret økologisk bomuld der anvendes i den samlede produktion af miljømærkede tekstilprodukter på årsbasis.

Det ansvarlige organ kan anmode om yderligere dokumentation, for at det kan vurdere, om standardens og certificeringsordningens krav er opfyldt.

3.   Elastan

3.1.

Organiske tinforbindelser må ikke anvendes.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse forbindelser ikke anvendes.

3.2.

Emissionen til luft af aromatiske diisocyanater under polymerisation og fiberproduktion, målt på de procestrin, hvor den forekommer, herunder også diffus emission, skal være mindre end 5 mg pr. kg producerede fibre udtrykt som et årligt gennemsnit.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlig dokumentation og/eller testrapporter, hvormed overensstemmelse med dette kriterium eftervises, samt en overensstemmelseserklæring.

4.   Hør og andre bastfibre (inklusive hamp, jute og ramie)

Hør og andre bastfibre må ikke fremstilles ved vandrødning, medmindre spildevandet fra processen behandles, så COD og TOC begrænses med mindst 75 % for hampfibre og mindst 95 % for hør og andre bastfibre.

Vurdering og verifikation: Hvis der anvendes vandrødning, skal ansøgeren fremlægge en testrapport på baggrund af følgende testmetode: ISO 6060 (COD).

5.   Uvasket uld og andre keratinfibre (inklusive uld fra får, kameler, lamaer og geder)

5.1.

Det samlede indhold af følgende stoffer må ikke overstige 0,5 ppm: γ-hexachlorcyclohexan (lindan), α-hexachlorcyclohexan, β-hexachlorcyclohexan, δ-hexachlorcyclohexan, aldrin, dieldrin, endrin, p,p′-DDT og p,p′-DDD.

5.2.

Det samlede indhold af følgende stoffer må ikke overstige 2 ppm: diazinon, propetamphos, chlorfenvinphos, dichlorfenthion, chlorpyriphos og fenchlorphos, ethion og pirimphos-methyl.

5.3.

Det samlede indhold af følgende stoffer må ikke overstige 0,5 ppm: cypermethrin, deltamethrin, fenvalerat, cyhalothrin og flumethrin.

5.4.

Det samlede indhold af følgende stoffer må ikke overstige 2 ppm: diflubenzuron, triflumuron og dicyclanil.

Testen skal udføres på råuld inden vådbehandling for hvert parti råuld eller to gange om året, hvis der modtages mere end to partier uld om året.

Kravene (som anført i punkt 5.1, 5.2, 5.3 og 5.4 og opfyldt hver for sig) finder ikke anvendelse, hvis det kan dokumenteres, hvilke landmænd der har produceret mindst 75 % af de pågældende uld- eller keratinfibre, og disse landmænd erklærer, at de ovennævnte stoffer ikke har været anvendt på de pågældende marker eller dyr.

Vurdering og verifikation for punkt 5.1, 5.2, 5.3 og 5.4: Ansøgeren skal enten fremlægge den ovennævnte dokumentation eller en testrapport på baggrund af følgende testmetode: IWTO Draft Test Method 59.

5.5.

COD i spildevand fra uldvask, som udledes til kloaksystemet, må ikke overstige 60 g pr. kg uvasket uld, og spildevandet skal renses uden for anlægget, så COD-indholdet mindskes yderligere med mindst 75 % udtrykt som et årligt gennemsnit.

Spildevand fra uldvask, som renses i anlægget og udledes til overfladevand, må ikke indeholde mere end 45 g COD pr. kg uvasket uld. Spildevand, der udledes til overfladevand, skal have en pH-værdi mellem 6 og 9 (medmindre recipientens pH-værdi ligger uden for dette interval), og temperaturen skal være under 40 °C (medmindre recipientens temperatur ligger over denne værdi). Uldvaskeanlægget skal beskrive i detaljer, hvordan spildevand fra uldvask behandles, og løbende overvåge COD-niveauet.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge relevante data og testrapporter vedrørende dette kriterium på baggrund af følgende testmetode: ISO 6060.

6.   Regenererede cellulosefibre (inklusive viskose-, lyocell-, acetat-, cupro- og triacetatfibre)

6.1.

AOX-indholdet i fibrene må ikke overstige 250 ppm.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport på baggrund af følgende testmetode: ISO 11480.97 (kontrolleret forbrænding og mikrocoulometri).

6.2.

Under fremstillingen af viskosefibre må svovlindholdet i emissionerne til luft ikke overstige 120 g pr. kg filamentfibre fremstillet og 30 g pr. kg stapelfibre udtrykt som et årligt gennemsnit. Fremstilles begge fibertyper i et givet anlæg, må den samlede emission ikke overstige det tilsvarende vægtede gennemsnit.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlig dokumentation og/eller testrapporter, hvormed overensstemmelse med dette kriterium påvises, samt en overensstemmelseserklæring.

6.3.

Udledningen af zink til vand fra anlæg, som fremstiller viskosefibre, må ikke overstige 0,3 g pr. kg fibre udtrykt som et årligt gennemsnit.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlig dokumentation og/eller testrapporter, hvormed overensstemmelse med dette kriterium påvises, samt en overensstemmelseserklæring.

6.4.

Kobberindholdet i spildevandet fra anlæg, som fremstiller cuprofibre, må ikke overstige 0,1 ppm udtrykt som et årligt gennemsnit.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlig dokumentation og/eller testrapporter, hvormed overensstemmelse med dette kriterium påvises, samt en overensstemmelseserklæring.

7.   Polyamid

N2O-emissionen til luft fra monomer-fremstilling må ikke overstige 10 g pr. kg fremstillede polyamid 6-fibre, og 50 g pr. kg fremstillede polyamid 6,6-fibre, udtrykt som et årligt gennemsnit.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlig dokumentation og/eller testrapporter, hvormed overensstemmelse med dette kriterium påvises, samt en overensstemmelseserklæring.

8.   Polyester

8.1.

Mængden af antimon i polyesterfibrene må ikke overstige 260 ppm. Når der ikke er anvendt antimon, kan ansøgeren anføre »indeholder ikke antimon« (eller tilsvarende tekst) ved siden af miljømærket.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal enten fremlægge en erklæring om, at stoffet ikke er anvendt, eller en testrapport på baggrund af følgende testmetode: direkte bestemmelse ved atomabsorptionsspektrometri. Denne test skal udføres på de rå fibre inden vådbehandling.

8.2.

VOC-emissionen ved polymerisation og fiberproduktion af polyester, målt på de procestrin, hvor den forekommer, herunder også diffus emission, må ikke overstige 1,2 g pr. kg produceret polyestermasse udtrykt som et årligt gennemsnit (Ved VOC forstås organiske forbindelser med et damptryk på 0,01 kPa eller derover ved 293,15 K eller en tilsvarende flygtighed under anvendelsesbetingelserne).

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge udførlig dokumentation og/eller testrapporter, hvormed overensstemmelse med dette kriterium påvises, samt en overensstemmelseserklæring.

9.   Polypropylen

Pigmenter baseret på bly må ikke anvendes.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse forbindelser ikke anvendes.

PROCESSER OG KRITERIER FOR KEMIKALIER

Kriterierne i denne afdeling gælder alle produktets fremstillingsfaser, hvor de er relevante, inklusive fiberfremstillingen. Dog kan det accepteres, at genvundne fibre indeholder farve eller andre stoffer, som ellers er udelukket ifølge kriterierne, men kun hvis stofferne er tilført i fibrenes tidligere livscyklus.

10.   Hjælpekemikalier og efterbehandlingsmidler til fibre og garn

10.1.

Slette: Mindst 95 % (tørvægt) af slettepræparaters bestanddele, som anvendes til garn, skal være tilstrækkeligt bionedbrydelige; ellers skal de genanvendes.

Beregningen baseres på summen af de enkelte bestanddele.

Vurdering og verifikation: Stoffer betragtes i denne sammenhæng som »tilstrækkeligt bionedbrydelige«:

hvis der med en af testmetoderne OECD 301 A, OECD 301 E, ISO 7827, OECD 302 A, ISO 9887, OECD 302 B eller ISO 9888 påvises en nedbrydningsprocent på mindst 70 % i løbet af 28 dage

hvis der med en af testmetoderne OECD 301 B, ISO 9439, OECD 301 C, OECD 302 C, OECD 301 D, ISO 10707, OECD 301 F, ISO 9408, ISO 10708 eller ISO 14593 påvises en nedbrydningsprocent på mindst 60 % i løbet af 28 dage

hvis der med en af testmetoderne OECD 303 eller ISO 11733 påvises en nedbrydningsprocent på mindst 80 % i løbet af 28 dage, eller

hvis tilsvarende nedbrydningsprocenter kan påvises for stoffer, for hvilke ovennævnte testmetoder ikke kan anvendes.

Ansøgeren skal fremlægge relevant dokumentation, sikkerhedsdatablade, testrapporter og/eller erklæringer med angivelse af testmetoder og -resultater som anført ovenfor, og overensstemmelsen med dette kriterium skal påvises for alle anvendte slettepræparater.

10.2.

Additiver til spindeopløsninger, additiver til spinding og præparationer til primær spinding (inklusive karteolier, spinfinish og smøremidler): Mindst 90 % (tørvægt) af de anvendte præparaters bestanddele skal enten være tilstrækkeligt bionedbrydelige eller eliminerbare i spildevandsrensningsanlæg.

Dette krav gælder ikke præparationer til sekundær spinding (smøremidler og konditioneringsmidler) spoleolier, kædeskærings- og tvindeolier, voks, strikkeolier, silikoneolier og uorganiske stoffer. Beregningen baseres på summen af de enkelte bestanddele.

Vurdering og verifikation: Stoffer betragtes i denne sammenhæng som »tilstrækkeligt bionedbrydelige eller eliminerbare i rensningsanlæg«:

hvis der med en af testmetoderne OECD 301 A, OECD 301 E, ISO 7827, OECD 302 A, ISO 9887, OECD 302 B eller ISO 9888 påvises en nedbrydningsprocent på mindst 70 % i løbet af 28 dage

hvis der med en af testmetoderne OECD 301 B, ISO 9439, OECD 301 C, OECD 302 C, OECD 301 D, ISO 10707, OECD 301 F, ISO 9408, ISO 10708 eller ISO 14593 påvises en nedbrydningsprocent på mindst 60 % i løbet af 28 dage

hvis der med en af testmetoderne OECD 303 eller ISO 11733 påvises en nedbrydningsprocent på mindst 80 % i løbet af 28 dage, eller

hvis et tilsvarende niveau af nedbrydning eller fjernelse kan påvises for stoffer, for hvilke ovennævnte testmetoder ikke kan anvendes.

Ansøgeren skal fremlægge relevant dokumentation, sikkerhedsdatablade, testrapporter og/eller erklæringer med angivelse af testmetoder og -resultater som anført ovenfor, og overensstemmelsen med dette kriterium skal eftervises for alle anvendte tilsætningsstoffer eller præparater af den art.

10.3.

Indholdet af polycykliske aromatiske carbonhydrider (PAH) i mineralolieandelen af et produkt skal være mindre end 3,0 vægtprocent.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge relevant dokumentation, sikkerhedsdatablade, produktdatablade eller erklæringer med angivelse af enten indholdet af polycykliske aromatiske carbonhydrider, eller at der ikke er anvendt mineralolieholdige produkter.

11.   Biocidprodukter eller biostatiske produkter

Chlorphenoler (og salte og estere heraf), PCB og organiske tinforbindelser må ikke anvendes i forbindelse med transport eller oplagring af produkter og halvfabrikata.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse stoffer eller forbindelser ikke er anvendt i garnet, metervaren og slutproduktet. Hvis denne erklæring skal verificeres, anvendes følgende testmetode og grænseværdi: ekstraktion, derivatisering med eddikesyreanhydrid, bestemmelse med kapillar gas-væskekromatografi med elektronindfangningsdetektion; grænseværdien er 0,05 ppm.

12.   Farveaftrækning eller depigmentering

Salte af tungmetaller (undtagen jern) eller formaldehyd må ikke anvendes til farveaftrækning eller depigmentering.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse produkter ikke anvendes.

13.   Betyngning

Garn og metervarer må ikke betynges med ceriumforbindelser.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse forbindelser ikke anvendes.

14.   Alle kemikalier og kemiske præparater

Alkylphenolethoxylater (APEO), lineære alkylbenzensulfonater (LAS), bis(hydrogeneret talgalkyl)dimenthylammoniumchlorid (DTDMAC), distearyldimethylammoniumchlorid (DSDMAC), di(hærdet talg) dimethylammoniumchlorid (DHTDMAC), ethylendiamintetraacetat (EDTA) og diethylentriaminpentaacetat (DTPA) må ikke anvendes og må ikke indgå som en bestanddel af de anvendte præparater eller blandinger.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse kemikalier og kemiske præparater ikke anvendes.

15.   Detergenter, blødgøringsmidler og kompleksdannere

Ved hvert vådbehandlingsanlæg skal mindst 95 vægtprocent af de anvendte blødgøringsmidler, kompleksdannere og detergenter være tilstrækkeligt bionedbrydelige eller eliminerbare i rensningsanlæg.

Dog skal overfladeaktive stoffer i detergenter og blødgøringsmidler ved hvert vådbehandlingsanlæg være fuldstændig aerobt bionedbrydelige.

Vurdering og verifikation:»Tilstrækkeligt bionedbrydelige eller eliminerbare« er defineret ovenfor i forbindelse med kriteriet for hjælpekemikalier og efterbehandlingsmidler til fibre og garn. Ansøgeren skal fremlægge relevant dokumentation, sikkerhedsdatablade, testrapporter og/eller erklæringer med angivelse af testmetoder og -resultater som anført ovenfor, og overensstemmelsen med dette kriterium skal påvises for alle anvendte detergenter, blødgøringsmidler og kompleksdannere.

»Fuldstændig aerob bionedbrydning« skal fortolkes som fastlagt i bilag III til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 648/2004 (2). Ansøgeren skal fremlægge relevant dokumentation, sikkerhedsdatablade, testrapporter og/eller erklæringer med angivelse af testmetoder og -resultater som anført ovenfor, og overensstemmelsen med dette kriterium skal påvises for alle anvendte overfladeaktive stoffer i detergenter og blødgøringsmidler.

16.   Blegemidler: Chlorholdige stoffer må ikke anvendes som blegemiddel til garn, metervarer og færdigvarer

Dette krav gælder ikke fremstillingen af regenererede cellulosefibre (se kriterium 6.1).

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at der ikke anvendes chlorholdige blegemidler.

17.   Urenheder i farvestoffer: Farvestof med fiberaffinitet (opløseligt eller uopløseligt)

Koncentrationsniveauerne for ionformige urenheder i farvestofferne må ikke overstige følgende værdier: Ag 100 ppm, As 50 ppm, Ba 100 ppm, Cd 20 ppm, Co 500 ppm, Cr 100 ppm, Cu 250 ppm, Fe 2 500 ppm, Hg 4 ppm, Mn 1 000 ppm, Ni 200 ppm, Pb 100 ppm, Se 20 ppm, Sb 50 ppm, Sn 250 ppm og Zn 1 500 ppm.

Der ses bort fra metaller, som er en integreret del af farvestofmolekylet (f.eks. metalkompleksfarvestoffer og visse reaktive farvestoffer), ved vurdering af, om disse værdier er opfyldt, idet de kun vedrører urenheder.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en overensstemmelseserklæring.

18.   Urenheder i pigmenter: uopløseligt farvestof uden fiberaffinitet

Koncentrationsniveauerne for ionformige urenheder i pigmenter må ikke overstige følgende værdier: As 50 ppm, Ba 100 ppm, Cd 50 ppm, Cr 100 ppm, Hg 25 ppm, Pb 100 ppm, Se 100 ppm, Sb 250 ppm og Zn 1 000 ppm.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en overensstemmelseserklæring.

19.   Chrombejdsefarvning

Chrombejdsefarvning er ikke tilladt.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at der ikke anvendes chrombejdsefarvning.

20.   Metalkomplexfarvestoffer

Hvis metalkompleksfarvestoffet er baseret på kobber, chrom eller nikkel, gælder følgende:

20.1.

Ved cellulosefarvning, hvor metalkompleksfarvestoffer indgår som en del af farvningsrecepten, må højst 20 % af hvert af de anvendte metalkompleksfarvestoffer (procesinput) udledes til spildevandsrensning (uanset om det renses på eller uden for anlægget).

Ved alle øvrige farvningsprocesser, hvor metalkompleksfarvestoffer indgår som en del af farvningsrecepten, må højst 7 % af hvert af de anvendte metalkompleksfarvestoffer (procesinput) udledes til spildevandsrensning (uanset om det renses på eller uden for anlægget).

Ansøgeren skal enten fremlægge en erklæring om, at der ikke anvendes metalkompleksfarvestoffer, eller dokumentation og testrapporter på baggrund af følgende testmetoder: ISO 8288 for Cu og Ni, EN 1233 for Cr.

20.2.

Udledningen til vand efter behandling må ikke overstige: Cu 75 mg/kg (fibre, garn eller metervare), Cr 50 mg/kg, Ni 75 mg/kg.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal enten fremlægge en erklæring om, at der ikke anvendes metalkompleksfarvestoffer, eller dokumentation og testrapporter på baggrund af følgende testmetoder: ISO 8288 for Cu og Ni, EN 1233 for Cr.

21.   Azofarvestoffer

Der må ikke benyttes azofarvestoffer, der kan spaltes til nogen af følgende aromatiske aminer:

4-aminodiphenyl

(92-67-1)

Benzidin

(92-87-5)

4-chlor-o-toluidin

(95-69-2)

2-naphthylamin

(91-59-8)

o-amino-azotoluen

(97-56-3)

2-amino-4-nitrotoluen

(99-55-8)

p-chloranilin

(106-47-8)

2,4-diaminoanisol

(615-05-4)

4,4′-diaminodiphenylmethan

(101-77-9)

3,3′-dichlorbenzidin

(91-94-1)

3,3′-dimethoxybenzidin

(119-90-4)

3,3′-dimethylbenzidin

(119-93-7)

3,3′-dimethyl-4,4′-diaminodiphenylmethan

(838-88-0)

p-cresidin

(120-71-8)

4,4′-oxydianilin

(101-80-4)

4,4′-thiodianilin

(139-65-1)

o-toluidin

(95-53-4)

2,4-diaminotoluen

(95-80-7)

2,4,5-trimethylanilin

(137-17-7)

4-aminoazobenzen

(60-09-3)

o-anisidin

(90-04-0)

2,4-xylidin

 

2,6-xylidin

 

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse farvestoffer ikke anvendes. Hvis denne erklæring skal verificeres, anvendes følgende standard: EN 14 362-1 og 2. (Bemærk: Der er risiko for falske positive resultater for 4-aminoazobenzen, og derfor anbefales bekræftelse).

22.   Kræftfremkaldende, mutagene eller reproduktionstoksiske farvestoffer

22.1.

Følgende farvestoffer må ikke anvendes:

C.I. Basic Red 9

C.I. Disperse Blue 1

C.I. Acid Red 26

C.I. Basic Violet 14

C.I. Disperse Orange 11

C. I. Direct Black 38

C. I. Direct Blue 6

C. I. Direct Red 28

C. I. Disperse Yellow 3.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at sådanne farvestoffer ikke anvendes.

22.2.

Der er forbud mod alle farvestoffer eller -blandinger, der indeholder mere end 0,1 vægtprocent stoffer, som har fået eller kan få tildelt en eller flere af følgende risikosætninger:

R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)

R45 (kan fremkalde kræft)

R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)

R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)

R60 (kan skade forplantningsevnen)

R61 (kan skade barnet under graviditeten)

R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)

R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten)

R68 (mulighed for varig skade på helbred)

som fastsat i Rådets direktiv 67/548/EØF (3).

Som alternativ kan klassificeringen ske i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1272/2008 (4). I så fald må råmaterialerne ikke tilsættes stoffer eller præparater, som på ansøgningstidspunktet er tildelt eller kan tildeles en eller flere af følgende risikosætninger: H351, H350, H340, H350i, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at sådanne farvestoffer ikke anvendes.

23.   Potentielt sensibiliserende farvestoffer

Følgende farvestoffer må ikke anvendes:

C.I. Disperse Blue 3

C.I. 61 505

C.I. Disperse Blue 7

C.I. 62 500

C.I. Disperse Blue 26

C.I. 63 305

C.I. Disperse Blue 35

 

C.I. Disperse Blue 102

 

C.I. Disperse Blue 106

 

C.I. Disperse Blue 124

 

C.I. Disperse Brown 1

 

C.I. Disperse Orange 1

C.I. 11 080

C.I. Disperse Orange 3

C.I. 11 005

C.I. Disperse Orange 37

 

C.I. Disperse Orange 76

(tidligere benævnt Orange 37)

 

C.I. Disperse Red 1

C.I. 11 110

C.I. Disperse Red 11

C.I. 62 015

C.I. Disperse Red 17

C.I. 11 210

C.I. Disperse Yellow 1

C.I. 10 345

C.I. Disperse Yellow 9

C.I. 10 375

C.I. Disperse Yellow 39

 

C.I. Disperse Yellow 49

 

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at disse farvestoffer ikke anvendes.

24.   Halogenerede carriers til polyester

Halogenerede carriers må ikke anvendes.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at der ikke anvendes halogenerede carriers.

25.   Trykning

25.1.

Trykpasta må ikke indeholde mere end 5 % flygtige organiske forbindelser — VOC (ved VOC forstås organiske forbindelser med et damptryk på 0,01 kPa eller derover ved 293,15 K eller en tilsvarende flygtighed under anvendelsesbetingelserne) som f.eks. mineralsk terpentin.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal enten fremlægge en erklæring om, at der ikke er anvendt trykning, eller passende dokumentation for overensstemmelse med dette kriterium samt en overensstemmelseserklæring.

25.2.

Plastisolbaseret trykning er ikke tilladt.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal enten fremlægge en erklæring om, at der ikke er anvendt trykning, eller passende dokumentation for overensstemmelse med dette kriterium samt en overensstemmelseserklæring.

26.   Formaldehyd

Mængden af fri og delvis hydroliserbar formaldehyd i det færdige stof må ikke overstige 20 ppm i produkter til babyer og småbørn under 3 år, 30 ppm for produkter, som er i direkte berøring med huden, og 75 ppm i alle andre produkter.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal enten fremlægge en erklæring om, at der ikke er anvendt formaldehydholdige produkter, eller fremlægge en testrapport på baggrund af følgende testmetode: EN ISO 14184-1.

27.   Udledning af spildevand fra vådbehandling

27.1.

Spildevand fra vådbehandlingsanlæg (undtagen uldvaskeanlæg og hørudrødningsanlæg), som udledes efter rensning (uanset om rensningen foregår på eller uden for anlægget), skal indeholde mindre end 20 g COD pr. kg udtrykt som årsgennemsnit.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge udførlig dokumentation og testrapporter på grundlag af ISO 6060, hvormed overensstemmelse med dette kriterium påvises, samt en overensstemmelseserklæring.

27.2.

Renses spildevandet på anlægget, og udledes det direkte i vand, skal det desuden have en pH-værdi mellem 6 og 9 (medmindre recipientens pH-værdi ligger uden for dette interval), og temperaturen skal være under 40 °C (medmindre recipientens temperatur ligger over denne værdi).

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge dokumentation og testrapporter, hvormed overensstemmelse med dette kriterium påvises, samt en overensstemmelseserklæring.

28.   Flammehæmmere

Kun flammehæmmere, der er kemisk bundet i polymerfibrene eller til fiberoverfladen (reaktive flammehæmmere), må benyttes i produktet. Hvis de anvendte flammehæmmere har fået tildelt en eller flere af nedenstående R-sætninger, skal disse reaktive flammehæmmere ved anvendelsen ændre deres kemiske struktur, så de ikke længere bør klassificeres med nogen af disse R-sætninger. (Højst 0,1 % af flammehæmmeren må bibeholde sine oprindelige egenskaber i det behandlede garn eller stof.)

R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)

R45 (kan fremkalde kræft)

R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)

R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)

R50 (meget giftig for organismer, der lever i vand)

R51 (giftig for organismer, der lever i vand)

R52 (skadelig for organismer, der lever i vand)

R53 (kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)

R60 (kan skade forplantningsevnen)

R61 (kan skade barnet under graviditeten)

R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)

R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten)

R68 (mulighed for varig skade på helbred)

som fastsat i direktiv 67/548/EØF.

Flammehæmmere, der kun fysisk er blandet i polymerfibrene eller i tekstilcoating (additive flammehæmmere), må ikke anvendes.

Som alternativ kan klassificeringen ske i henhold til forordning (EF) nr. 1272/2008. I så fald må råmaterialerne ikke tilsættes stoffer eller præparater, som på ansøgningstidspunktet er tildelt eller kan tildeles en eller flere af følgende risikosætninger: H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at der ikke er anvendt additive flammehæmmere, samt anføre de reaktive flammehæmmere, der er anvendt, og dokumentere (f.eks. med sikkerhedsdatablade) og/eller afgive erklæringer om, at de anvendte flammehæmmere opfylder ovennævnte kriterium.

29.   Efterbehandling mod filtning

Halogenerede midler eller præparater må kun anvendes på kartet uld og løs, vasket uld.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at der ikke anvendes halogenerede midler og præparater (undtagen på kartet uld og løs, vasket uld).

30.   Efterbehandling af stoffer

Ved »efterbehandling« forstås enhver fysisk eller kemisk behandling, der giver tekstilstoffet bestemte egenskaber, så det for eksempel bliver blødt, vandtæt eller strygelet/strygefrit.

Der er forbud mod brug af alle efterbehandlingsmidler eller præparater, der indeholder mere end 0,1 vægtprocent stoffer, som har fået eller kan få tildelt en eller flere af følgende risikosætninger:

R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)

R45 (kan fremkalde kræft)

R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)

R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)

R50 (meget giftig for organismer, der lever i vand)

R51 (giftig for organismer, der lever i vand)

R52 (skadelig for organismer, der lever i vand)

R53 (kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)

R60 (kan skade forplantningsevnen)

R61 (kan skade barnet under graviditeten)

R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)

R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten)

R68 (mulighed for varig skade på helbred)

som fastsat i direktiv 67/548/EØF.

Som alternativ kan klassificeringen ske i henhold til forordning (EF) nr. 1272/2008. I så fald må råmaterialerne ikke tilsættes stoffer eller præparater, som på ansøgningstidspunktet er tildelt eller kan tildeles en eller flere af følgende risikosætninger: H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at der ikke er anvendt efterbehandlingsmidler, eller anføre de efterbehandlingsmidler, der er anvendt, og dokumentere (f.eks. med sikkerhedsdatablade) og/eller afgive erklæringer om, at de anvendte efterbehandlingsmidler opfylder ovennævnte kriterium.

31.   Fyldmaterialer

31.1.

Fyldmaterialer bestående af tekstilfibre skal opfylde de relevante kriterier for tekstilfibre (1-9).

31.2.

Fyldmaterialer skal opfylde kriterium 11 om »biocidprodukter eller biostatiske produkter« og kriterium 26 om »formaldehyd«.

31.3.

Detergenter og andre kemikalier, som anvendes til vask af fyldmaterialer (dun og fjer samt naturlige eller syntetiske fibre), skal opfylde kriterium 14 om »diverse kemikalier« og kriterium 15 om »detergenter, blødgøringsmidler og kompleksdannere«.

Vurdering og verifikation: Som anført i de tilsvarende kriterier.

32.   Belægninger, laminater og membraner

32.1.

Produkter af polyurethan skal opfylde kriteriet i punkt 3.1 vedrørende organiske tinforbindelser og kriteriet i punkt 3.2 vedrørende emission af aromatiske diisocyanater til luften.

Vurdering og verifikation: Som anført i de tilsvarende kriterier.

32.2.

Produkter af polyester skal opfylde kriteriet i punkt 8.1 vedrørende mængden af antimon og kriteriet i punkt 8.2 vedrørende VOC-emission ved polymerisation.

Vurdering og verifikation: Som anført i de tilsvarende kriterier.

32.3.

Belægninger, laminater og membraner må ikke fremstilles med brug af blødgøringsmidler eller opløsningsmidler, som på ansøgningstidspunktet har fået eller kan få tildelt en eller flere af følgende risikosætninger:

R40 (mulighed for kræftfremkaldende effekt)

R45 (kan fremkalde kræft)

R46 (kan forårsage arvelige genetiske skader)

R49 (kan fremkalde kræft ved indånding)

R50 (meget giftig for organismer, der lever i vand)

R51 (giftig for organismer, der lever i vand)

R52 (skadelig for organismer, der lever i vand)

R53 (kan forårsage uønskede langtidsvirkninger i vandmiljøet)

R60 (kan skade forplantningsevnen)

R61 (kan skade barnet under graviditeten)

R62 (mulighed for skade på forplantningsevnen)

R63 (mulighed for skade på barnet under graviditeten)

R68 (mulighed for varig skade på helbred)

som fastsat i direktiv 67/548/EØF.

Som alternativ kan klassificeringen ske i henhold til forordning (EF) nr. 1272/2008. I så fald må råmaterialerne ikke tilsættes stoffer eller præparater, som på ansøgningstidspunktet er tildelt eller kan tildeles en eller flere af følgende risikosætninger: H351, H350, H340, H350i, H400, H410, H411, H412, H413, H360F, H360D, H361f, H361d, H360FD, H361fd, H360Fd, H360Df, H341.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en erklæring om, at sådanne blødgøringsmidler eller opløsningsmidler ikke anvendes.

32.4.

VOC-emissionerne til luft må ikke overstige 10 g C/kg.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge dokumentation og testrapporter, hvormed overensstemmelse med dette kriterium påvises, samt en overensstemmelseserklæring.

33.   Energi- og vandforbrug

Ansøgeren skal forelægge oplysninger om vand- og energiforbruget til vådbehandling i fremstillingsanlæggene.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal forelægge ovennævnte oplysninger.

BRUGSEGNETHEDSKRITERIER

De følgende kriterier gælder for det farvede garn, den færdige metervare eller det færdige produkt, og de relevante prøvninger skal udføres.

34.   Dimensionsændring under vask og tørring

Dimensionsændringerne under vask og tørring må ikke overstige:

plus eller minus 2 % for gardiner og møbelstof, der kan tages af og vaskes

mere end minus 8 % eller plus 4 % for andre vævede produkter og varige non-woven produkter, andre strikvarer og frottéhåndklæder.

Dette kriterium finder ikke anvendelse på:

fibre eller garn

produkter, der tydeligt er mærket »kun kemisk rensning« eller tilsvarende (for så vidt det pågældende produkt normalt mærkes på denne måde)

møbelstoffer, som ikke kan tages af og vaskes.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge testrapporter baseret på brug af følgende standarder: EN ISO 6330, ISO 5077, og følgende procedure: Vask tre gange ved den temperatur, der angives på produktet, med efterfølgende tumbletørring, medmindre en anden tørreproces er angivet på produktet.

35.   Vaskeægthed

Vaskeægtheden skal være mindst note 3-4 (farveændring) og mindst note 3-4 (afsmitning).

Dette kriterium gælder ikke for produkter, der tydeligt er mærket »kun kemisk rensning« eller tilsvarende (for så vidt det pågældende produkt normalt mærkes på denne måde), for hvide produkter, for produkter, der hverken er farvede eller trykte, eller for ikke-vaskbare møbelstoffer.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport baseret på brug af følgende standard: ISO 105 C06 (en enkelt vask ved den temperatur, der er angivet på produktet, med perborat vaskemiddel).

36.   Svedægthed (sur og basisk)

Svedægtheden (sur og basisk) skal være mindst note 3-4 (farveændring og afsmitning).

Note 3 er dog tilladt, når stoffet både er mørkt farvet (standarddybde > 1/1) og fremstillet af genvundet uld eller mere end 20 % silke.

Dette kriterium gælder ikke for hvide produkter, for produkter, der hverken er farvede eller trykte, møbelstoffer, gardiner eller tilsvarende tekstiler bestemt til boligindretning.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport baseret på brug af følgende standard: EN ISO 105 E04 (sur og basisk, sammenligning med multifiberstof).

37.   Våd gnideægthed

Våd gnideægthed skal mindst være note 2-3. Note 2 tillades dog for indigofarvet denim.

Dette kriterium gælder ikke for hvide produkter eller for produkter, der hverken er farvede eller trykte.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport baseret på brug af følgende standard: ISO 105 X12.

38.   Tør gnideægthed

Tør gnideægthed skal mindst være note 4.

Note 3-4 tillades dog for indigofarvet denim.

Dette kriterium gælder ikke for hvide produkter, for produkter, der hverken er farvede eller trykte, eller for gardiner eller tilsvarende tekstiler bestemt til boligindretning.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport baseret på brug af følgende standard: EN ISO 105 X12.

39.   Lysægthed

Lysægtheden skal være mindst note 5 for stoffer, der er bestemt til møbler, gardiner eller forhæng. For alle andre produkter skal lysægtheden mindst være note 4.

Note 4 tillades dog, når stoffer, der er bestemt til møbler, gardiner eller forhæng, både er let farvede (standarddybde < 1/12) og består af blandinger med mere end 20 % uld eller andre keratinfibre, af blandinger med mere end 20 % silke, eller af blandinger med mere end 20 % hør eller andre bastfibre.

Dette krav gælder ikke for madrasbolstre, madrasovertræk og undertøj.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal fremlægge en testrapport baseret på brug af følgende standard: EN ISO 105 B02.

40.   Oplysninger på miljømærket

Miljømærkets rubrik 2 skal indeholde følgende tekst:

fremmer brug af bæredygtige fibre

varig og høj kvalitet

restriktioner for brug af farlige stoffer.

Vurdering og verifikation: Ansøgeren skal indlevere en prøve af produktemballagen, hvor mærket er vist, samt en erklæring om, at produktet opfylder dette kriterium.


(1)  EUT L 189 af 20.7.2007, s. 1.

(2)  EUT L 104 af 8.4.2004, s. 1.

(3)  EFT 196 af 16.8.1967, s. 1.

(4)  EUT L 353 af 31.12.2008, s. 1.


Top