EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009D0061

2009/61/EF: Rådets afgørelse af 19. januar 2009 om ændring af afgørelse 2006/144/EF om Fællesskabets strategiske retningslinjer for udviling af landdistrikterne (programmeringsperioden 2007-2013)

OJ L 30, 31.1.2009, p. 112–115 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 03 Volume 027 P. 296 - 299

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2009/61(1)/oj

31.1.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 30/112


RÅDETS AFGØRELSE

af 19. januar 2009

om ændring af afgørelse 2006/144/EF om Fællesskabets strategiske retningslinjer for udviling af landdistrikterne (programmeringsperioden 2007-2013)

(2009/61/EF)

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 37,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet (1), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Ved afgørelse 2006/144/EF (2) vedtog Rådet Fællesskabets strategiske retningslinjer for udvikling af landdistrikterne (programmeringsperioden 2007-2013), (i det følgende benævnt »Fællesskabets strategiske retningslinjer«).

(2)

I henhold til Rådets forordning (EF) nr. 1698/2005 af 20. september 2005 om støtte til udvikling af landdistrikterne fra Den Europæiske Landbrugsfond for Udvikling af Landdistrikterne (ELFUL) (3) kan Fællesskabets strategiske retningslinjer revideres for at tage hensyn til større ændringer i Fællesskabets prioriteter.

(3)

I evalueringen af gennemførelsen af reformen af den fælles landbrugspolitik af 2003 er klimaforandringer, vedvarende energikilder, vandforvaltning, biodiversitet og strukturomlægning inden for mejerisektoren blevet udpeget som afgørende nye udfordringer for det europæiske landbrug. De mål, der vedrører disse prioriteter, bør styrkes i forbindelse med de programmer for udvikling af landdistrikterne, der er godkendt i henhold til forordning (EF) nr. 1698/2005.

(4)

Fællesskabets strategiske retningslinjer bør udpege de områder, der har betydning for gennemførelsen af de reviderede fællesskabsprioriteter vedrørende klimaforandringer, vedvarende energikilder, vandforvaltning, biodiversitet og strukturomlægning inden for mejerisektoren.

(5)

Effektiviteten af de foranstaltninger, der har tilknytning til prioriteterne vedrørende klimaforandringer, vedvarende energikilder, vandforvaltning og biodiversitet bør øges ved hjælp af innovation. I denne forbindelse kan navnlig støtte til innovation bidrage til at nå målene ved at udvikle nye teknologier, produkter og processer.

(6)

Hver enkelt medlemsstat bør på grundlag af Fællesskabets reviderede strategiske retningslinjer ændre sin nationale strategiplan, således at den kan være referenceramme for revisionen af programmerne for udvikling af landdistrikterne.

(7)

Afgørelse 2006/144/EF bør ændres i overensstemmelse hermed —

TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

Eneste artikel

Afgørelse 2006/144/EF ændres i overensstemmelse med bilaget til denne afgørelse.

Udfærdiget i Bruxelles, den 19. januar 2009.

På Rådets vegne

P. GANDALOVIČ

Formand


(1)  Udtalelse af 19. november 2008 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(2)  EUT L 55 af 25.2.2006, s. 20.

(3)  EUT L 277 af 21.10.2005, s. 1.


BILAG

Fællesskabets strategiske retningslinjer for udvikling af landdistrikterne (programmeringsperioden 2007-2013), der er fastsat i bilaget til afgørelse 2006/144/EF, ændres således:

1)

I del 2 tilføjes følgende punkt:

»2.5   At møde de nye udfordringer

Som led i gennemgangen af de reformer, der blev indført i 2003, er balancen mellem udgifterne til direkte betalinger under den første søjle af den fælles landbrugspolitik og finansieringen af politikken for udvikling af landdistrikterne også blevet vurderet. Da det samlede budget til den fælles landbrugspolitik er lagt fast frem til 2013, kan der kun findes flere midler til landdistriktsudvikling i kraft af øget obligatorisk graduering. Der er behov for flere midler til at øge indsatsen på de områder, som Fællesskabet prioriterer højt, nemlig klimaforandringer, vedvarende energi, vandforvaltning, biodiversitet (herunder relateret støtte til innovation) og strukturomlægning inden for mejerisektoren:

i)

Klima og energi prioriteres nu, hvor EU har valgt at stå i spidsen for at opbygge en global økonomi med lav CO2-udledning. I marts 2007 vedtog Det Europæiske Råd et sæt konklusioner (1), der tager sigte på at reducere drivhusgasemissionerne med mindst 20 % senest i 2020 i forhold til 1990 (30 %, hvis det foregår som led i en international aftale, der fastsætter globale mål) og at fastsætte et bindende 20 % mål for anvendelsen af vedvarende energikilder senest i 2020, herunder at 10 % af forbruget af benzin og dieselolie til transport dækkes af biobrændstoffer. Landbruget og skovbruget kan spille en vigtig rolle som leverandører af råvarer til produktion af bioenergi, samt når det gælder kulstofbinding og yderligere reduktion af drivhusgasemissioner.

ii)

EU's mål for vandpolitikken er fastlagt i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF af 23. oktober 2000 om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger (2), der skulle begynde at blive gennemført fuldt ud i perioden 2010-2012. Som storforbrugere af vand og vandreserver spiller landbruget og skovbruget en vigtig rolle i bestræbelserne på at opnå en bæredygtig vandforvaltning både kvantitativt og kvalitativt. Vandforvaltning kommer til at indtage en stadig større plads i forbindelse med strategien for tilpasning til de allerede uundgåelige klimaforandringer.

iii)

Medlemsstaterne har forpligtet sig til at bremse nedgangen i biodiversiteten senest i 2010, men dette mål ser i stigende omfang uopnåeligt ud. En stor del af Europas biologiske diversitet er afhængig af landbruget og skovbruget, og indsatsen for at beskytte biodiversiteten må øges, især på baggrund af klimaforandringernes forventede skadelige virkninger og den stigende efterspørgsel efter vand.

iv)

Producenter af mejeriprodukter, yder et væsentligt bidrag til bevarelsen af naturen gennem bæredygtige landbrugsaktiviteter, navnlig i ugunstigt stillede regioner. I betragtning af deres høje produktionsomkostninger og de strukturelle ændringer, som de er konfronteret med som følge af udfasningen af mælkekvotesystemet, bør der stilles ledsagende støtteforanstaltninger til rådighed for producenter af mejeriprodukter for at give dem mulighed for bedre at tilpasse sig til de nye markedsforhold.

v)

Foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne kan navnlig anvendes til at tilskynde til innovation inden for vandforvaltning, produktion og anvendelse af vedvarende energi, beskyttelse af biodiversitet og med hensyn til imødegåelse af og tilpasning til klimaændringer og til at fremme win-win-løsninger for konkurrenceevne og miljøet. For at fremme fuld anvendelse af innovation bør der stilles specifik støtte til rådighed for innovative tiltag, der har forbindelse til de nye udfordringer.«

2)

I del 3 indsættes følgende punkt:

»3.4a.   De nye udfordringer og hvordan de kan tackles

Fællesskabets strategiske retningslinjer

Klimaforandringer, vedvarende energi, vandforvaltning, biodiversitet (herunder relateret støtte til innovation) og strukturomlægning inden for mejerisektoren er afgørende udfordringer for Europas landdistrikter, landbrug og skovbrug. Som led i EU's overordnede strategi for klimaændringer opfordres landbruget og skovbruget til at yde et større bidrag til at reducere udledningen af drivhusgasser og øge kulstofbinding. Hvis produktionen af vedvarende energi på grundlag af biomasse fra landbruget og skovbruget øges, skulle dette også kunne bidrage til at nå de mål for det samlede forbrug af brændstof og energi, som EU har fastsat, i 2020. Der er behov for en mere bæredygtig vandforvaltningspraksis i landbruget, for fremover at kunne sikre tilstrækkelige vandressourcer af god kvalitet og for at kunne tilpasse sig til de konsekvenser, som klimaforandringerne forventes at få for vandressourcerne. Det er fortsat en stor udfordring at bremse nedgangen i biodiversiteten. Støtte til innovation i tilknytning til ovennævnte nye udfordringer kan lette gennemførelsen af disse prioriteter. I betragtning af mælkekvoteordningens udløb vil behovet for omstrukturering inden for landbruget stige. I den forbindelse er det vigtigt, at reformerne inden for mejerisektoren ledsages af foranstaltninger til udvikling af landdistrikterne. De yderligere midler, der stilles til rådighed fra 2010 i kraft af øget obligatorisk graduering, bør anvendes til at styrke Fællesskabets foranstaltninger for så vidt angår klimaforandringer, vedvarende energi, vandforvaltning, biodiversitet og strukturomlægning inden for mejerisektoren.

For at disse prioriteter kan føres ud i livet, opfordres medlemsstaterne til at koncentrere støtten om centrale aktioner. Sådanne centrale aktioner kan omfatte følgende aktionstyper:

i)

Især kan investeringsstøtten under akse 1 målrettes mod energi-, vand- og andet inputbesparende maskineri og udstyr og produktion af vedvarende energi til brug på bedriften. I landbrugs- og fødevaresektoren samt i skovbrugssektoren bør investeringsstøtten bidrage til at udvikle innovative og mere bæredygtige metoder til forarbejdning af biobrændstoffer.

ii)

Under akse 2 kan miljøvenlige landbrugsforanstaltninger og skovbrugsforanstaltninger især bruges til at øge biodiversiteten ved at bevare artsrige vegetationstyper og ved at beskytte og opretholde græsarealer og ekstensive former for landbrugsproduktion. Specifikke aktioner under akse 2, som f.eks. miljøvenlige landbrugsforanstaltninger og skovrejsning, kan også bidrage til at øge kapaciteten for mere effektiv forvaltning af vandressourcerne for så vidt angår kvantitet og at beskytte dem for så vidt angår kvalitet. Nogle af aktionerne inden for miljøvenligt landbrug og skovbrug bidrager desuden til at nedbringe udledningen af nitrogenoxid (N2O) og metan (CH4) og til at fremme kulstofbinding.

iii)

Under akse 3 og 4 kan der ydes støtte til lokale projekter og samarbejde, der tager sigte på vedvarende energi og diversificering af produktionen til biobrændstoffer. Bevarelse af naturarven kan bidrage til at beskytte levesteder af høj landskabsmæssig værdi og værdifulde vandområder.

iv)

Da alle landdistrikterne vil blive konfronteret med spørgsmål vedrørende klimaforandringer og vedvarende energi kan medlemsstaterne tilskynde lokale aktionsgrupper under akse 4 (Leader) til at tage disse spørgsmål op i deres lokale udviklingsstrategier som et tværgående tema. Disse grupper har forudsætningerne for at kunne bidrage til strategien for tilpasning til klimaforandringerne og til vedvarende energiløsninger, der er afpasset efter de lokale forhold.

v)

Innovation vil kunne frembringe meget positive virkninger med hensyn til at klare de nye udfordringer i forbindelse med klimaændringer, produktion af vedvarende energi, mere bæredygtig vandforvaltningspraksis og med hensyn til at bremse nedgangen i biodiversiteten. Støtten til innovation på disse områder kunne tage form af tilskyndelse til udvikling, indførelse og anvendelse af relevante teknologier, produkter og fremgangsmåder.

vi)

Støtten skal som et generelt princip målrettes mod aktionstyper, der hænger sammen med de mål og bestemmelser, der er fastsat i forordning (EF) nr. 1698/2005, og som bidrager til at skabe positive potentielle virkninger i lyset af de nye udfordringer, der er omhandlet i bilag II til nævnte forordning.«.


(1)  Formandskabets konklusioner fra Det Europæiske Råds møde i Bruxelles (den 8.-9. marts 2007).

(2)  EFT L 327 af 22.12.2000, s. 1.


Top