3.4.2008   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 92/25


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 307/2008

av den 2 april 2008

om fastställande enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 842/2006 av minimikrav för utbildningsprogram och villkor för ömsesidigt erkännande av utbildningsintyg för personal med avseende på luftkonditioneringssystem som innehåller vissa fluorerade växthusgaser i vissa motorfordon

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 842/2006 av den 17 maj 2006 om vissa fluorerade växthusgaser (1), särskilt artikel 5.1, och

av följande skäl:

(1)

I Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/40/EG av den 17 maj 2006 om utsläpp från luftkonditioneringssystem i motorfordon och om ändring av rådets direktiv 70/156/EEG (2) föreskrivs obligatoriskt införande av luftkonditioneringssystem med låg faktor för global uppvärmningspotential i motorfordon från och med 2011. Som kortsiktig åtgärd krävs det enligt förordning (EG) nr 842/2006 att det fastställs regler om lämplig utbildning av personal som återvinner fluorerade växthusgaser från sådana system.

(2)

Personal som deltar i utbildning för att erhålla ett utbildningsintyg bör, under en begränsad tid, tillåtas att utföra verksamhet som ingår i utbildningen och som kräver ett utbildningsintyg, förutsatt att de får handledning av personal som har ett sådant intyg.

(3)

För att personal som för närvarande är verksamma inom de områden som omfattas av denna förordning ska kunna erhålla utbildning och intyg utan att avbryta sitt förvärvsarbete, krävs en lämplig övergångsperiod då personal som utbildats inom ramen för befintliga utbildningsprogram eller som har yrkeserfarenheter kan anses ha lämplig utbildning enligt förordning (EG) nr 842/2006.

(4)

För att undvika oskälig administrativ belastning bör det vara tillåtet att erkänna befintliga utbildningsprogram, förutsatt att de färdigheter och den kunskap som ingår och det berörda utbildningssystemet motsvarar miniminormerna enligt denna förordning.

(5)

Officiellt utsedda intygsgivande organ bör säkerställa att de minimikrav som fastställs i denna förordning uppfylls och därigenom bidra till ett effektivt och ändamålsenligt ömsesidigt erkännande av utbildningsintyg i hela gemenskapen.

(6)

Kommissionen bör informeras om de intygssystem inom vilket intyg som omfattas av ömsesidigt erkännande utfärdas i den form som fastställs genom kommissionens förordning (EG) nr 308/2008 av den 2 april 2008 om fastställande enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 842/2006 av utformningen av medlemsstaternas information om utbildnings- och certifieringsprogram (3). Kommissionen bör informeras om erkännandet, under en övergångsperiod, av befintliga utbildningssystem eller yrkeserfarenheter.

(7)

De åtgärder som avses i denna förordning är förenliga med yttrandet från den kommitté som inrättats enligt artikel 18.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 2037/2000 (4).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

I denna förordning fastställs minimikrav för utbildningsprogram för personal som återvinner vissa fluorerade växthusgaser från luftkonditioneringssystem i motorfordon som omfattas av direktiv 2006/40/EG samt villkoren för ömsesidigt erkännande av utbildningsintyg som utfärdats enligt dessa krav.

Artikel 2

Utbildning av personal

1.   Endast personal som har ett utbildningsintyg enligt artikel 3 ska anses ha lämplig utbildning för att utföra den verksamhet som avses i artikel 1.

2.   Punkt 1 ska under en period av högst tolv månader inte gälla för personal som deltar i utbildning för att erhålla ett utbildningsintyg, förutsatt att de utför verksamheten under handledning av en person som anses ha lämplig utbildning.

3.   Medlemsstaterna får besluta att punkt 1, senast fram till den 4 juli 2010, inte ska gälla för

a)

personal som innehar ett intyg utfärdat inom ramen för befintliga utbildningsprogram för verksamhet enligt artikel 1, och som av medlemsstaten identifierats som sådana, eller

b)

personal med yrkeserfarenhet av den verksamhet som avses i artikel 1 och som förvärvats före den 4 juli 2008.

Sådan personal ska, under den period som avses i första stycket, anses ha lämplig utbildning för att utföra den verksamhet som avses i artikel 1.

Artikel 3

Utfärdande av utbildningsintyg till personal

1.   Ett intygsgivande organ ska fastställas genom en nationell lag eller förordning, eller utses av den behöriga myndigheten i en medlemsstat eller andra enheter som är berättigade därtill.

2.   Det intygsgivande organ som avses i punkt 1 ska utfärda ett utbildningsintyg till personal som har genomgått utbildning som omfattar de grundläggande färdigheter och kunskaper som fastställs i bilagan.

3.   Utbildningsintyget ska innehålla minst följande uppgifter:

a)

Det intygsgivande organets namn, innehavarens fullständiga namn och ett registreringsnummer.

b)

Den verksamhet som utbildningsintygets innehavare är behörig att utföra.

c)

Utfärdandedatum och utfärdarens namnteckning.

4.   När en befintlig utbildning omfattar de grundläggande färdigheter och kunskaper som fastställs i bilagan, men det tillhörande intyget inte innehåller de uppgifter som fastställs i punkt 3 i denna artikel, kan ett intygsgivande organ enligt punkt 1 utfärda ett utbildningsintyg till innehavaren av denna kvalifikation utan att utbildningen behöver göras om.

Artikel 4

Anmälan

1.   Senast den 4 juli 2008 ska medlemsstaterna informera kommissionen om sin avsikt att tillämpa artikel 2.3 första stycket led a eller b genom att identifiera befintliga utbildningssystem eller villkor på grundval av yrkeserfarenheter utifrån vilka personal anses ha lämplig utbildning.

2.   Senast den 4 januari 2009 ska medlemsstaterna meddela kommissionen namn och kontaktuppgifter för intygsgivande organ för personal som omfattas av artikel 3.1 och om benämningarna på utbildningsintyg för personal som uppfyller kraven i artikel 3.2 och bilagan i den form som fastställs genom förordning (EG) nr 308/2008.

3.   Medlemsstaterna ska uppdatera den anmälan som inlämnats enligt punkt 2 med relevant ny information och utan dröjsmål inlämna den till kommissionen.

Artikel 5

Villkor för ömsesidigt erkännande

1.   Medlemsstaterna ska ömsesidigt erkänna utbildningsintyg som utfärdats i andra medlemsstater i enlighet med artikel 3.

2.   Medlemsstaterna kan kräva att innehavare av utbildningsintyg som utfärdats i en annan medlemsstat tillhandahåller en översättning av intyget till ett annat officiellt gemenskapsspråk.

Artikel 6

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 2 april 2008.

På kommissionens vägnar

Stavros DIMAS

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 161, 14.6.2006, s. 1.

(2)  EUT L 161, 14.6.2006, s. 12.

(3)  Se sidan 28 i detta nummer av EUT.

(4)  EGT L 244, 29.9.2000, s. 1. Förordningen senast ändrad genom kommissionens beslut 2007/540/EG (EUT L 198, 31.7.2007, s. 35).


BILAGA

Minimikrav beträffande de färdigheter och kunskaper som utbildningsprogrammen behandlar

Den utbildning som avses i artikel 3.2 ska omfatta följande:

a)

En teoretisk modul som anges med T i kolumnen ”Modultyp”.

b)

En praktiskt modul där den sökande med relevanta material, verktyg och utrustning ska utföra motsvarande uppgift, som anges med P i kolumnen ”Modultyp”.


Grundläggande kunskaper och färdigheter

Modultyp

1.   

Användning av luftkonditioneringssystem som innehåller fluorerade växthusgaser i motorfordon, miljöpåverkan av köldmedier med fluorerade växthusgaser samt motsvarande miljölagstiftning

1.1

Grundläggande kännedom om användningen av luftkonditioneringssystem i motorfordon

T

1.2

Grundläggande kännedom om användning av och egenskaper hos fluorerade växthusgaser som används som köldmedier i motorfordons luftkonditioneringssystem, effekterna av utsläpp av dessa gaser på miljön (storleken på deras faktor för global uppvärmningspotential i förhållande till klimatförändringar).

T

1.3

Grundläggande kännedom om de relevanta bestämmelserna i förordning (EG) nr 842/2006 och direktiv 2006/40/EG.

T

2.   

Miljövänlig återvinning av fluorerade växthusgaser

2.1

Kännedom om gemensamma förfaranden för återvinning av fluorerade växthusgaser

T

2.2

Handhavande av köldmediebehållare

P

2.3

Anslutning och frånkoppling av en återvinningssats till och från serviceportarna i ett luftkonditioneringssystem innehållande fluorerade växthusgaser i motorfordon

P

2.4

Användning av återvinningssats

P