EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0530

2007/530/Euratom: Decizia Comisiei din 17 iulie 2007 privind stabilirea Grupului european la nivel înalt pentru siguranța nucleară și gestionarea deșeurilor (Text cu relevanță pentru SEE)

OJ L 195, 27.7.2007, p. 44–46 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 01 Volume 013 P. 177 - 179

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/530/oj

27.7.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 195/44


DECIZIA COMISIEI

din 17 iulie 2007

privind stabilirea Grupului european la nivel înalt pentru siguranța nucleară și gestionarea deșeurilor

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2007/530/Euratom)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene a Energiei Atomice, în special articolul 135,

întrucât:

(1)

Comunitatea Europeană a Energiei Atomice („Euratom”) și statele sale membre s-au angajat să mențină și să amelioreze securitatea instalațiilor nucleare și gestionarea în siguranță a combustibilului uzat și a deșeurilor retroactive, după cum se reflectă, în special, în legislația comunitară adoptată în temeiul articolelor 31 și 32 din Tratatul Euratom, precum și în rezoluțiile și concluziile relevante ale Consiliului European, ale Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comitetului Economic și Social European.

(2)

Consiliul European din 8-9 martie 2007 a aprobat propunerea Comisiei de înființare a unui Grup european la nivel înalt pentru siguranța nucleară și gestionarea deșeurilor, mandatat să dezvolte în mod progresiv o bază comună și, în final, norme europene suplimentare în acest domeniu.

(3)

Activitatea grupului la nivel înalt ar trebui să țină seama de concluziile celei de-a 2798-a reuniuni a Consiliului Uniunii Europene (Afaceri Economice și Financiare) din 8 mai 2007, care stabilesc o listă de acțiuni posibile, pe baza rapoartelor Grupului de lucru pentru siguranță nucleară, și ar trebui să aibă ca fundament cooperarea existentă în contextele internaționale actuale (precum Convenția privind siguranța nucleară, Convenția comună, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică/Agenția pentru Energie Nucleară și asociația Western European Nuclear Regulators Association – WENRA).

(4)

Grupul la nivel înalt ar trebui să fie format din directorii autorităților naționale de reglementare sau de siguranță competente în domeniul siguranței instalațiilor nucleare și al gestionării în siguranță a combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive. Comisia ar trebui să numească un reprezentant.

(5)

Grupul la nivel înalt ar trebui să informeze periodic Forumul European pentru Energie Nucleară, care reprezintă o platformă globală de dezbatere, cu participarea tuturor părților interesate din domeniul nuclear. Grupul la nivel înalt ar trebui să contribuie la o aplicare sistematică, în toate statele membre, a dispozițiilor pertinente în vigoare.

(6)

De asemenea, grupul la nivel înalt ar trebui să prezinte Comisiei rapoarte de activitate periodice, inclusiv eventuale recomandări, care urmează să fie transmise Parlamentului European și Consiliului.

(7)

Prin urmare, este necesar să se înființeze grupul la nivel înalt, să se stabilească în detaliu atribuțiile și structura acestuia,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Se înființează Grupul european la nivel înalt pentru siguranța nucleară și gestionarea deșeurilor (denumit în continuare „grupul la nivel înalt”).

Articolul 2

Sarcini

Grupul la nivel înalt, din proprie inițiativă sau la cererea Comisiei, oferă consultanță și asistă Comisia în vederea dezvoltării progresive a unei baze comune și, în final, a unor norme europene suplimentare în următoarele domenii:

(a)

siguranța instalațiilor nucleare; și

(b)

siguranța gestionării combustibilului uzat și a deșeurilor radioactive.

Grupul la nivel înalt facilitează consultarea, coordonarea și cooperarea între autoritățile naționale de reglementare.

Articolul 3

Componență

(1)   Grupul la nivel înalt este compus din 27 de reprezentanți naționali competenți în domeniile menționate la articolul 2 și un reprezentant al Comisiei. Grupul poate hotărî, cu majoritate simplă, să extindă numărul de membri prin includerea membrilor supleanți.

Fiecare stat membru numește un membru și un membru supleant. Membrii grupului rămân în funcție până la data la care sunt înlocuiți.

(2)   Comisia numește un reprezentant la nivel înalt care să asiste la reuniuni și să participe la dezbaterile grupului la nivel înalt. Reprezentantul Comisiei este membru cu drepturi depline al grupului și participă la toate reuniunile acestuia.

(3)   Membrii care nu mai sunt în măsură să contribuie în mod eficient la deliberările grupului, care demisionează sau care nu mai îndeplinesc condițiile privind statutul de membru pot fi înlocuiți pe perioada rămasă a mandatului lor.

(4)   Membrii numiți individual semnează, în fiecare an, un document prin care se angajează să acționeze în interes public, precum și o declarație care atestă absența sau existența oricărui interes ce le poate compromite obiectivitatea.

(5)   Numele membrilor numiți individual se publică pe website-ul DG Energie și Transport.

Articolul 4

Organizare

(1)   Grupul la nivel înalt alege un președinte dintre membrii săi, hotărând cu majoritate simplă.

(2)   Grupul la nivel înalt poate înființa grupuri sau subgrupuri specializate de lucru, care să studieze anumite teme, în baza atribuțiilor stabilite de grup. Respectivele grupuri se dizolvă imediat după îndeplinirea sarcinilor lor.

(3)   Reprezentanții Comisiei pot asista la toate reuniunile acestor grupuri de lucru specializate.

(4)   Grupul și subgrupurile sale se reunesc în mod normal la sediul Comisiei, în conformitate cu procedurile și programul stabilite în acest sens. Comisia asigură servicii de secretariat.

(5)   Experții din statele SEE și din statele candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană pot asista la reuniunile grupului la nivel înalt în calitate de observatori. Grupul la nivel înalt și Comisia pot invita alți experți și observatori să asiste la reuniuni.

(6)   Grupul la nivel înalt își stabilește regulamentul de procedură prin consens sau, în absența unui consens, cu o majoritate de două treimi din voturi, pentru fiecare stat membru fiind exprimat un vot, sub rezerva aprobării Comisiei.

(7)   Comisia asigură secretariatul grupului la nivel înalt.

Articolul 5

Cheltuieli de organizare a reuniunilor

Toate cheltuielile de transport și de ședere suportate de câte un reprezentant din fiecare stat membru în legătură cu desfășurarea activităților grupului la nivel înalt sunt rambursate de Comisie în conformitate cu dispozițiile în vigoare în cadrul Comisiei.

Membrii nu sunt remunerați pentru activitatea desfășurată.

Articolul 6

Raportare

Grupul la nivel înalt prezintă Comisiei, în termen de cel puțin la doi ani de la data intrării în vigoare a prezentei decizii și, ulterior, o dată la doi ani, un raport privind activitățile sale.

Comisia transmite rapoartele Parlamentului European și Consiliului, anexând, atunci când este cazul, eventuale observații.

Articolul 7

Transparență

Grupul la nivel înalt consultă în detaliu toate părțile interesate, precum și publicul interesat, în mod deschis și transparent.

Articolul 8

Confidențialitate

În cazul în care Comisia informează grupul la nivel înalt că opinia solicitată sau problema ridicată are un caracter confidențial, membrii grupului, precum și observatorii și orice altă persoană au obligația să nu divulge nicio informație de care au luat cunoștință în cadrul grupului la nivel înalt sau al grupurilor de lucru.

În astfel de situații, reprezentantul Comisiei poate solicita ca numai membrii grupului la nivel înalt să poată asista la reuniuni.

Articolul 9

Intrare în vigoare

Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Adoptată la Bruxelles, 17 iulie 2007.

Pentru Comisie

Andris PIEBALGS

Membru al Comisiei


Top