EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32006D0771

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 771/2006/EY, tehty 17 päivänä toukokuuta 2006 , Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuoden 2007 — Tavoitteena oikeudenmukainen yhteiskunta perustamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

OJ L 146, 31.5.2006, p. 1–7 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Bulgarian: Chapter 01 Volume 006 P. 124 - 130
Special edition in Romanian: Chapter 01 Volume 006 P. 124 - 130

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2006/771(1)/oj

31.5.2006   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 146/1


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON PÄÄTÖS N:o 771/2006/EY,

tehty 17 päivänä toukokuuta 2006,

Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuoden 2007 — Tavoitteena oikeudenmukainen yhteiskunta perustamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 13 artiklan 2 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon (2),

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä (3),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Syrjinnän torjuminen on yksi Euroopan unionin perusperiaatteista. Tämä periaate olisi otettava huomioon kaikissa Euroopan unionin politiikoissa.

(2)

Neuvosto on antanut perustamissopimuksen 13 artiklan perusteella 29 päivänä kesäkuuta 2000 direktiivin 2000/43/EY (4), joka koskee rodusta tai etnisestä alkuperästä riippumattoman yhdenvertaisen kohtelun periaatteen täytäntöönpanoa muun muassa työllisyyden, ammatillisen ja yleissivistävän koulutuksen, tavaroiden ja palvelujen saatavuuden ja tarjonnan sekä sosiaalisen suojelun alalla, 27 päivänä marraskuuta 2000 direktiivin 2000/78/EY (5), jolla luodaan yhdenvertaista kohtelua työssä ja ammatissa koskevat yleiset puitteet ja kielletään uskontoon tai vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään taikka sukupuoliseen suuntautumiseen perustuva syrjintä, ja 13 päivänä joulukuuta 2004 direktiivin 2004/113/EY (6), jolla pannaan täytäntöön miesten ja naisten yhdenvertaisen kohtelun periaate tavaroiden ja palvelujen saatavuuden ja tarjonnan alalla.

(3)

Perustamissopimuksen 2 artiklassa todetaan, että miesten ja naisten välisen tasa-arvon edistäminen on yksi yhteisön tärkeimmistä tehtävistä. Perustamissopimuksen 3 artiklan 2 kohdassa edellytetään myös, että yhteisö pyrkii poistamaan eriarvoisuutta ja edistämään miesten ja naisten välistä tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan.

(4)

Euroopan unionin perusoikeuskirjan 21 artiklassa kielletään kaikenlainen syrjintä, kun taas 23 artiklassa puolestaan vaaditaan miesten ja naisten välisen tasa-arvon toteutumista kaikilla aloilla.

(5)

Yhdenvertaista kohtelua ja syrjimättömyyttä koskeva yhteisön lainsäädäntö kattaa kaikki henkilöt Euroopan unionissa.

(6)

Lissabonin strategiaa täydentävällä ja tukevalla sosiaalipoliittisella ohjelmalla (2005–2010) on keskeinen tehtävä talouskasvun sosiaalisen ulottuvuuden edistämisessä. Yksi sosiaalipoliittisen ohjelman (2005–2010) ensisijaisista tavoitteista on edistää kaikkien yhdenvertaisia mahdollisuuksia ja luoda tällä tavoin sosiaalisesti osallistavampi yhteiskunta.

(7)

Vuonna 2007 vietetään Euroopan rasisminvastaisen teemavuoden 10-vuotispäivää; tänä aikana on edistytty huimasti rotuun perustuvan syrjinnän torjumisessa.

(8)

Yhteisön lainsäädännöllä on merkittävästi kohotettu taattua yhdenvertaisuuden tasoa ja suojaa eriarvoisuutta ja syrjintää vastaan kaikkialla Euroopan unionissa, ja se on antanut pontta yhdenvertaisuutta ja syrjinnän torjuntaa koskevan johdonmukaisemman ja oikeuksiin perustuvan lähestymistavan kehittämiselle. Tästä huolimatta ihmiset kärsivät yhä Euroopan unionissa jokapäiväisessä elämässään syrjinnästä ja epätasa-arvoisesta kohtelusta.

(9)

Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuoden, jäljempänä ’Euroopan teemavuosi’, kautta olisi tuettava jäsenvaltioiden ponnisteluja niiden pyrkiessä panemaan täytäntöön tasa-arvoa ja syrjimättömyyttä koskevaa yhteisön lainsäädäntöä.

(10)

On hyvin tärkeää, että rotuun tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään tai sukupuoliseen suuntautumiseen liittyvissä toimissa otetaan täysin huomioon sukupuolten väliset eroavaisuudet.

(11)

Kuulemisessa, jonka komissio järjesti 28 päivänä toukokuuta 2004 esittämänsä vihreän kirjan ”Tasa-arvo ja syrjimättömyys laajentuneessa Euroopan unionissa” pohjalta, ilmeni, että useimmat haastatellut katsoivat, että Euroopan unionin olisi tehostettava toimiaan torjuakseen sukupuoleen, rotuun, etniseen alkuperään, uskontoon, vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään tai sukupuoliseen suuntautumiseen perustuvaa syrjintää.

(12)

Romanien tilanteesta Euroopan unionissa 28 päivänä huhtikuuta 2005 antamassaan päätöslauselmassa (7) Euroopan parlamentti kiinnitti huomiota siihen, kuinka yleistä mustalaisvastaisuus on ja kuinka se vaikuttaa syrjivästi Euroopan unionin huonoimmassa asemassa olevan etnisen vähemmistöryhmän mahdollisuuksiin saada työtä, koulutusta ja sosiaalipalveluja.

(13)

Yhteisön syrjinnän vastaisen lainsäädännön suotuisa vaikutus riippuu ennen kaikkea kansalaisten tarjoaman tuen laajuudesta ja todellisesta poliittisesta tahdosta. Myös työmarkkinaosapuolilla, alueellisilla ja paikallisilla viranomaisilla sekä kansalaisjärjestöillä on tässä suhteessa suuri merkitys. Teemavuoden olisi edistettävä tietoisuuden lisäämistä ja toiminnan käyntiin saamista. Sen avulla olisi kohdennettava poliittinen huomio asiaan kaikissa jäsenvaltioissa ja saatava kaikki asiaan liittyvät tahot mukaan toimintaan, jotta vietäisiin Euroopan unionin uutta yhdenvertaisia mahdollisuuksia koskevaa syrjinnän vastaista puitestrategiaa eteenpäin vuoden 2007 jälkeenkin.

(14)

Euroopan teemavuoden avulla pyritään puuttumaan myös moniperusteiseen syrjintään eli syrjintään, joka perustuu kahteen tai useampaan perustamissopimuksen 13 artiklassa lueteltuun syyhyn, sekä edistämään siinä lueteltujen syrjintäperusteiden tasapainoista käsittelyä.

(15)

Kansallisella tasolla saavutettu eri tasoinen edistys edellyttää sitä, että sekä Euroopan unionin että jäsenvaltioiden tasolla toteutetaan välittömästi toimia tasa-arvon edistämiseksi ja syrjinnän torjumiseksi. Toissijaisuusperiaatteen mukaisesti Euroopan teemavuoden toiminta olisi hajautettava kansallisella tasolla.

(16)

Euroopan teemavuoteen voisivat osallistua jäsenvaltiot, maat, joiden kanssa Euroopan unioni on tehnyt liittymissopimuksen, ehdokasmaat, joita varten on laadittu liittymistä valmisteleva strategia, Euroopan vapaakauppaliittoon (EFTA) kuuluvat valtiot, jotka ovat Euroopan talousalueen (ETA) jäseniä ETA-sopimuksen määräysten mukaisesti, Länsi-Balkanin maat niitä koskevien sopimusten määräysten mukaisesti sekä Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvat maat toukokuussa 2004 hyväksytyn strategia-asiakirjan ja maakohtaisten toimintasuunnitelmien mukaisesti.

(17)

Toimien on oltava johdonmukaisia yhteisön muiden toimien kanssa ja täydennettävä niitä erityisesti syrjinnän ja sosiaalisen syrjäytymisen torjumiseksi ja perusoikeuksia, koulutusta, kulttuuria ja kulttuurien välistä vuoropuhelua, nuorisoa, kansalaisuutta, maahanmuuttoa ja turvapaikkaa sekä sukupuolten välistä tasa-arvoa koskevien toimien edistämiseksi.

(18)

Tässä päätöksessä vahvistetaan ohjelman koko keston ajaksi rahoituspuitteet, joita budjettivallan käyttäjä pitää talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja talousarviomenettelyn parantamisesta 6 päivänä toukokuuta 1999 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen toimielinten sopimuksen (8) 33 kohdan mukaisesti ensisijaisena ohjeenaan vuosittaisessa talousarviomenettelyssä.

(19)

Tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY (9) mukaisesti.

(20)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla toteuttaa tämän päätöksen tavoitteita esimerkiksi vaaditun monenkeskisen yhteistyökumppanuuden, kansainvälisen tiedonvaihdon ja yhteisön laajuisen hyvien toimintatapojen levittämisen vuoksi, vaan se voidaan toiminnan laajuuden vuoksi saavuttaa paremmin yhteisön tasolla, joten yhteisö voi toteuttaa toimenpiteitä perustamissopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä päätöksessä ei ylitetä sitä, mikä on näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tarpeen,

OVAT PÄÄTTÄNEET SEURAAVAA:

1 artikla

Euroopan teemavuosi

Nimetään vuosi 2007 ”Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuodeksi”.

2 artikla

Tavoitteet

Euroopan teemavuoden tavoitteet ovat seuraavat:

a)

Oikeudet — Lisätään tietoa yhdenvertaisuuteen ja syrjimättömyyteen liittyvistä oikeuksista sekä moniperusteiseen syrjintään liittyvistä ongelmista — Euroopan teemavuodella tuodaan esiin, että kaikilla ihmisillä on oikeus yhdenvertaiseen kohteluun sukupuoleen, rotuun tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, vammaisuuteen, ikään taikka sukupuoliseen suuntautumiseen katsomatta. Euroopan teemavuoden avulla voidaan parantaa syrjinnän kohteeksi joutuneiden henkilöiden tietoisuutta oikeuksistaan ja syrjinnän vastaisesta yhteisön lainsäädännöstä.

b)

Edustus — Käynnistetään keskustelu siitä, miten voitaisiin lisätä syrjinnän kohteeksi joutuneiden ryhmien osallistumista yhteiskunnan toimintaan sekä miesten ja naisten tasapuolista yhteiskunnallista osallistumista — Euroopan teemavuodella kannustetaan pohtimaan ja keskustelemaan siitä, että näiden ryhmien osallistumista yhteiskunnan toimintaan ja syrjinnän vastaisiin toimiin kaikilla sektoreilla ja tasoilla olisi lisättävä.

c)

Tunnustaminen — Monimuotoisuuden ja yhdenvertaisuuden arvostaminen ja helpottaminen — Euroopan teemavuodella korostetaan myönteistä panosta, jonka ihmiset sukupuolesta, rodusta tai etnisestä alkuperästä, uskonnosta tai vakaumuksesta, vammaisuudesta, iästä tai sukupuolisesta suuntautumisesta riippumatta voivat antaa koko yhteiskunnalle, erityisesti korostamalla monimuotoisuuden etuja.

d)

Kunnioitus — Yhteenkuuluvuuden lisääminen yhteiskunnassa — Euroopan teemavuodella lisätään tietoa siitä, miten tärkeää on poistaa stereotyyppisiä käsityksiä, ennakkoluuloja ja väkivaltaa, edistää kaikkien yhteiskunnan jäsenten välisiä hyviä suhteita, etenkin nuorten keskuudessa, ja edistää ja levittää syrjinnän torjumisen perustana olevia arvoja.

3 artikla

Toimien sisältö

1.   Edellä 2 artiklassa esitettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi suunniteltuihin toimiin voi kuulua erityisesti seuraavien kehittäminen tai tukeminen:

a)

kokoukset ja tapahtumat;

b)

tiedotus-, edistämis- ja koulutuskampanjat;

c)

yhteisön tai maan laajuiset selvitykset ja tutkimukset.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen toimien yksityiskohdat esitetään liitteessä.

4 artikla

Sukupuolten välisen tasa-arvon valtavirtaistaminen

Euroopan teemavuotta järjestettäessä on otettava huomioon eri tavat, joilla naiset ja miehet tulevat syrjityiksi rodun, etnisen alkuperän, uskonnon tai vakaumuksen, vammaisuuden, iän tai sukupuolisen suuntautumisen perusteella.

5 artikla

Yhteistyö ja täytäntöönpano yhteisön tasolla

Komissio varmistaa, että tämän päätöksen piiriin kuuluvat yhteisön toimet pannaan täytäntöön liitteen mukaisesti huolehtimalla erityisesti siitä, että kaikkiin perustamissopimuksen 13 artiklassa ja tämän päätöksen 2 artiklassa mainittuihin syrjinnän muotoihin puututaan ja että niitä käsitellään tasapuolisesti.

Komissio toteuttaa erityisesti tarvittavat järjestelyt, joilla varmistetaan yhteisön toimien ja aloitteiden johdonmukaisuus ja täydentävyys 10 artiklan mukaisesti, jotta saavutetaan 2 artiklassa esitetyt tavoitteet.

Komissio vaihtaa säännöllisesti näkemyksiä eri osapuolten, syrjinnän kohteeksi joutuneita väestöryhmiä ja kansalaisyhteiskuntaa edustavien valtioista riippumattomien järjestöjen, erityisesti Euroopan tason sidosryhmien kanssa teemavuoden suunnittelusta, täytäntöönpanosta ja seurannasta sekä arvioinnista. Tätä varten komissio antaa tarvittavat tiedot näiden sidosryhmien käyttöön. Komissio ilmoittaa 7 artiklan 1 kohdan mukaisesti perustettavalle komitealle sidosryhmien näkökannoista.

6 artikla

Yhteistyö ja täytäntöönpano kansallisella tasolla

1.   Kunkin jäsenvaltion on perustettava tai nimettävä kansallinen täytäntöönpanoelin, joka organisoi maan osallistumista Euroopan teemavuoteen. Kukin jäsenvaltio tiedottaa komissiolle päätöksestään viimeistään 17 päivänä kesäkuuta 2006. Kansallinen täytäntöönpanoelin vastaa Euroopan teemavuotta koskevan kansallisen strategian ja ensisijaisten tavoitteiden määrittämisestä ja valitsee yksittäiset toimenpiteet, joille haetaan yhteisön rahoitusta. Teemavuoden kansallisen strategian ja ensisijaisten tavoitteiden täytyy olla 2 artiklassa mainittujen tavoitteiden mukaisia, ja niillä on pyrittävä takaamaan syrjinnän kaikkien muotojen tasapuolinen käsittely 2 artiklan mukaisesti.

Menettelystä, joka koskee yhteisön rahoituksen myöntämistä kansallisille toimille, säädetään liitteen II osassa.

2.   Tehtäviään hoitaessaan kansallinen täytäntöönpanoelin kuulee säännöllisesti kansalaisyhteiskuntaa, myös järjestöjä, jotka puolustavat tai edustavat mahdollisesti syrjinnän ja epätasa-arvoisen kohtelun kohteiksi joutuneiden etuja, sekä muita sidosryhmiä, ja tekee niiden kanssa läheistä yhteistyötä.

7 artikla

Komitea

1.   Komissiota avustaa komitea.

2.   Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 3 ja 7 artiklaa ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

3.   Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

4.   On suotavaa, että jäsenvaltion edustaja komiteassa nimitetään 6 artiklan 1 kohdassa tarkoitetusta kansallisesta täytäntöönpanoelimestä.

8 artikla

Rahoitusjärjestelyt

1.   Liitteessä olevassa I osassa kuvattuihin yhteisön laajuisiin toimiin voidaan myöntää enintään 80 prosentin tuki, tai niiden perusteella voidaan tehdä Euroopan unionin yleisestä talousarviosta rahoitettavia hankintasopimuksia.

2.   Liitteessä olevan II osan 6 kohdassa kuvattuihin paikallisiin, alueellisiin tai valtakunnallisiin toimiin voidaan myöntää Euroopan unionin yleisestä talousarviosta yhteisrahoitusta määrä, joka vastaa enintään 50 prosenttia näiden toimien kokonaiskustannuksista, liitteessä olevassa II osassa määrättyä menettelyä noudattaen.

9 artikla

Haku- ja valintamenettely

1.   Komissio päättää toimenpiteille 8 artiklan 1 kohdan nojalla myönnettävästä rahoituksesta 7 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä noudattaen.

2.   Kun toimelle haetaan 8 artiklan 2 kohdan nojalla yhteisrahoitusta, kansalliset täytäntöönpanoelimet toimittavat hakemukset komissiolle liitteessä olevassa II osassa tarkoitetun menettelyn mukaisesti.

10 artikla

Johdonmukaisuus ja täydentävyys

Komissio varmistaa yhdessä jäsenvaltioiden kanssa, että tässä päätöksessä säädetyt toimet ovat johdonmukaisia muiden yhteisön taikka kansallisten tai alueellisten toimien ja aloitteiden kanssa.

Ne varmistavat, että Euroopan teemavuosi ja muut yhteisön tai kansalliset ja alueelliset aloitteet ja resurssit täydentävät toisiaan mahdollisimman hyvin, jos niiden avulla voidaan edistää Euroopan teemavuoden tavoitteita.

11 artikla

Muiden kuin jäsenvaltioiden osallistuminen

Euroopan teemavuoteen voivat osallistua

a)

maat, joiden kanssa Euroopan unioni on tehnyt liittymissopimuksen;

b)

ehdokasmaat, joita varten on laadittu liittymistä valmisteleva strategia, kunkin maan osalta puitesopimuksessa ja assosiaationeuvostojen päätöksissä vahvistettujen yhteisön ohjelmiin osallistumista koskevien yleisten periaatteiden sekä yleisten ehtojen mukaisesti;

c)

EFTA-valtiot, jotka ovat ETA:n jäseniä, ETA-sopimuksen määräysten mukaisesti;

d)

Länsi-Balkanin maat puitesopimuksissa näiden maiden kanssa vahvistettavien yhteisön ohjelmiin osallistumista koskevien yleisten periaatteiden mukaisesti;

e)

Euroopan naapuruuspolitiikan piiriin kuuluvat maat toukokuussa 2004 hyväksytyssä strategia-asiakirjassa ja maakohtaisissa toimintasuunnitelmissa vahvistettujen yhteisön ohjelmiin osallistumista koskevien yleisten periaatteiden ja yleisten ehtojen mukaisesti. Yhteisön taloudellinen tuki Euroopan naapuruuspolitiikan kumppanimaiden toimintaan katetaan Euroopan naapuruuspolitiikan rahoitusvälineestä näiden maiden kanssa vahvistettujen yleistä yhteistyötä koskevien prioriteettien ja menettelyiden mukaisesti.

12 artikla

Talousarvio

Rahoituspuitteet tässä päätöksessä tarkoitettujen toimien toteuttamiseksi 1 päivän tammikuuta 2006 ja 31 päivän joulukuuta 2007 väliseksi kaudeksi ovat 15 miljoonaa euroa, joista 6 miljoonaa euroa 31 päivään joulukuuta 2006 ulottuvaksi kaudeksi. Siltä osin kuin on kyse 31 päivän joulukuuta 2006 jälkeisestä kaudesta, tätä vastaava määrä katsotaan vahvistetuksi, jos se on 1 päivästä tammikuuta 2007 voimassa olevien rahoitusnäkymien mukainen.

13 artikla

Kansainvälinen yhteistyö

Komissio voi tehdä Euroopan teemavuoteen liittyvää yhteistyötä asiaan liittyvien kansainvälisten järjestöjen, erityisesti Euroopan neuvoston ja Yhdistyneiden Kansakuntien kanssa.

14 artikla

Seuranta ja arviointi

Komissio toimittaa viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2008 Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle kertomuksen tässä päätöksessä mainittujen toimien täytäntöönpanosta ja tuloksista sekä näitä toimia koskevan yleisarvion.

15 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Strasbourgissa 17 päivänä toukokuuta 2006.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

J. BORRELL FONTELLES

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

H. WINKLER


(1)  EUVL C 65, 17.3.2006, s. 70.

(2)  Lausunto annettu 16. marraskuuta 2005 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(3)  Euroopan parlamentin lausunto, annettu 13. joulukuuta 2005 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston päätös, tehty 28. huhtikuuta 2006.

(4)  EYVL L 180, 19.7.2000, s. 22.

(5)  EYVL L 303, 2.12.2000, s. 16.

(6)  EUVL L 373, 21.12.2004, s. 37.

(7)  EUVL C 45 E, 23.2.2006, s. 129.

(8)  EYVL C 172, 18.6.1999, s. 1, toimielinten välinen sopimus, sellaisena kuin se on muutettuna rahoitusnäkymien mukauttamisesta laajentumiseen 19 päivänä toukokuuta 2003 tehdyllä Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksellä 2003/429/EY (EUVL L 147, 14.6.2003, s. 25).

(9)  EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.


LIITE

Päätöksen 3 artiklassa tarkoitettujen toimien yksityiskohdat

I   Yhteisön laajuiset toimet

1.

Kokoukset ja tapahtumat

a)

yhteisön tason kokoukset;

b)

tapahtumat, joilla lisätään tietoa Euroopan teemavuoden tavoitteista, esimerkiksi Euroopan teemavuoden avajais- ja päätöskonferenssit, neuvoston puheenjohtajana niiden aikana toimiville jäsenvaltioille myönnetyn tuen kautta, ja ensimmäinen vuosittainen yhdenvertaisuutta käsittelevä huippukokous.

2.

Tiedotus- ja edistämiskampanjat, joihin sisältyy seuraavia:

a)

Euroopan teemavuodelle laadittava tunnus, joka on saatavissa ja käytettävissä eri muodoissa, ja tunnuslauseet, joita käytetään kaiken Euroopan teemavuoteen liittyvän toiminnan yhteydessä;

b)

yhteisön laajuinen tiedotuskampanja;

c)

asianmukaiset toimet, joilla tuodaan esiin Euroopan teemavuoden tavoitteita edistävien yhteisön toimien ja aloitteiden tuloksia ja parannetaan niiden näkyvyyttä;

d)

Euroopan teemavuoden saavutuksia ja siitä saatuja kokemuksia esiin tuovat Euroopan laajuiset kilpailut.

3.

Muut toimet

Yhteisön laajuiset selvitykset ja tutkimukset, myös kysymyssarja Euroopan teemavuoden vaikutusten arvioimiseksi, jotka sisällytetään Eurobarometri-tutkimukseen ja Euroopan teemavuoden tehokkuutta ja vaikutuksia käsittelevään arviointiraporttiin.

4.

Rahoitus voi olla seuraavassa muodossa:

erityisesti viestintään liittyvien tavaroiden ja palvelujen suora hankinta avointen ja/tai rajoitettujen tarjouskilpailujen perusteella,

konsulttipalvelujen suora hankinta avointen ja/tai rajoitettujen tarjouskilpailujen perusteella,

tuki, joka on myönnetty Euroopan teemavuotta Euroopan tasolla esiin tuovien erityistapahtumien kustannusten kattamiseen; rahoitus voi olla enintään 80 prosenttia edunsaajan kokonaiskustannuksista.

Komissio voi hyödyntää teknistä ja/tai hallinnollista apua, josta on etua sekä komissiolle että jäsenvaltioille; se voi esimerkiksi rahoittaa tiettyä aihetta koskevaa ulkoista asiantuntija-apua.

II   Kansallisen tason toimet

1.

Paikallisiin, alueellisiin tai valtakunnallisiin toimiin voidaan myöntää Euroopan unionin talousarviosta rahoitusta enintään 50 prosenttia kokonaiskustannuksista jäsenvaltiota kohti.

2.

Tämän päätöksen hyväksymisen jälkeen komissio esittää ehdotuspyynnön ainoastaan kansallisille täytäntöönpanoelimille.

3.

Kukin kansallinen täytäntöönpanoelin toimittaa yhden yhteisön rahoitusta koskevan hakemuksen ehdotuspyynnön jälkeen. Tässä tukihakemuksessa on kuvailtava Euroopan teemavuoden kansallinen strategia ja painopistealueet, kyseisessä jäsenvaltiossa rahoitettavaksi ehdotetut toimet sekä yksittäisten toimien täytäntöönpanosta vastaavat järjestöt. Tukihakemukseen on liitettävä yksityiskohtainen talousarvio, josta selviää ehdotettujen toimien kokonaiskustannukset ja muun rahoituksen lähteet ja määrä. Hyväksyttäviin kustannuksiin voivat kuulua kansallisen täytäntöönpanoelimen henkilöstömenot ja hallinnolliset kulut.

4.

Euroopan teemavuoden kansallinen strategia ja painopistealueet on määritettävä päätöksen 2 artiklassa esitettyjen yleisten tavoitteiden mukaisesti, ja niillä on pyrittävä varmistamaan 2 artiklassa tarkoitettujen kaikkien syrjinnän perusteiden tasapuolinen kohtelu.

5.

Komissio arvioi ja tarvittaessa pyytää tekemään muutoksia kansallisten täytäntöönpanoelinten toimittamiin yhteisön rahoitusta koskeviin hakemuksiin. Kansalliset täytäntöönpanoelimet vastaavat eri kansallisten toimien täytäntöönpanon koordinoinnista ja seurannasta.

6.

Paikallisiin, alueellisiin tai valtakunnallisiin toimiin voi sisältyä seuraavia:

a)

Euroopan teemavuoden tavoitteisiin liittyvät kokoukset ja tapahtumat, myös Euroopan teemavuoden avajaistapahtuma;

b)

kansalliset kampanjat ja toimet, joilla levitetään tietoa ja annetaan koulutusta Euroopan teemavuoden taustalla olevista periaatteista ja arvoista, myös palkinnot ja kilpailut;

c)

muut kuin I osan 3 kohdassa mainitut selvitykset ja tutkimukset.

III   Toimet, joihin ei myönnetä rahoitusta Euroopan unionin yleisestä talousarviosta

Yhteisö antaa moraalisen tukensa, johon kuuluu kirjallinen valtuutus käyttää Euroopan teemavuoden tunnusta ja muuta siihen liittyvää aineistoa, julkisten tai yksityisten järjestöjen aloitteille, kun kyseiset järjestöt pystyvät osoittamaan komissiota tyydyttävällä tavalla, että aloitteet ovat käynnissä Euroopan teemavuoden aikana vuonna 2007 ja todennäköisesti auttavat merkittävästi Euroopan teemavuoden tavoitteista yhden tai useamman saavuttamisessa.


Top