EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004R1925

Regulamentul (CE) nr. 1925/2004 al Comisiei din 29 octombrie 2004 de stabilire a normelor de punere în aplicare a anumitor dispoziții ale Regulamentului (CE) nr. 1798/2003 al Consiliului privind cooperarea administrativă în domeniul taxei pe valoarea adăugată

OJ L 331, 5.11.2004, p. 13–18 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)
OJ L 322M, 2.12.2008, p. 37–42 (MT)
Special edition in Bulgarian: Chapter 09 Volume 002 P. 138 - 143
Special edition in Romanian: Chapter 09 Volume 002 P. 138 - 143

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/02/2012; abrogat prin 32012R0079

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2004/1925/oj

09/Volumul 02

RO

Jurnalul Ofícial al Uniunii Europene

138


32004R1925


L 331/13

JURNALUL OFÍCIAL AL UNIUNII EUROPENE


REGULAMENTUL (CE) NR. 1925/2004 AL COMISIEI

din 29 octombrie 2004

de stabilire a normelor de punere în aplicare a anumitor dispoziții ale Regulamentului (CE) nr. 1798/2003 al Consiliului privind cooperarea administrativă în domeniul taxei pe valoarea adăugată

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 1798/2003 al Consiliului din 7 octombrie 2003 privind cooperarea administrativă în domeniul taxei pe valoarea adăugată și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 218/92 (1), în special articolele 18, 35 și 37,

întrucât:

(1)

Dispozițiile privind cooperarea administrativă în domeniul TVA, prevăzute de Regulamentul (CEE) nr. 218/92 și de Directiva 77/799/CEE a Consiliului din 19 decembrie 1977 privind asistența reciprocă acordată de autoritățile competente din statele membre în domeniul impozitării directe, al anumitor accize și al impozitării primelor de asigurare (2) au fost regrupate și consolidate în Regulamentul (CE) nr. 1798/2003.

(2)

Este necesar să se specifice categoriile exacte de informații care urmează să fie schimbate fără o cerere prealabilă, precum și frecvența cu care aceste schimburi de informații urmează să aibă loc și modalitățile practice relevante.

(3)

Ar trebui stabilite modalități pentru furnizarea informațiilor comunicate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1798/2003 prin mijloace electronice.

(4)

În final, este necesar să se stabilească o listă cu datele statistice necesare pentru evaluarea Regulamentului (CE) nr. 1798/2003.

(5)

Măsurile prevăzute de prezentul regulament sunt conforme cu avizul Comitetului permanent pentru cooperare administrativă,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește normele de punere în aplicare a articolelor 18, 35 și 37 din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003.

Articolul 2

Definiții

În sensul prezentului regulament:

1.

„firmă fantomă” înseamnă un comerciant înregistrat ca și persoană plătitoare de TVA care, cu potențiale intenții frauduloase, achiziționează sau declară că achiziționează bunuri sau servicii fără plata TVA și furnizează aceste bunuri sau servicii cu TVA, însă nu restituie TVA datorat autorității naționale corespunzătoare.

2.

„furtul numărului de înregistrare TVA” înseamnă a utiliza numărul de înregistrare de TVA al altui comerciant, în mod ilicit.

Articolul 3

Categorii de informații care urmează să fie schimbate fără cerere prealabilă

Categoriile de informații care urmează să facă obiectul unui schimb automat sau schimb automat structurat, în conformitate cu articolul 17 din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003, sunt următoarele:

1.

informații privind comercianții fără un sediu fix;

2.

informații privind noile mijloace de transport;

3.

informații privind vânzarea la distanță pentru care nu se percepe TVA în statul membru de origine;

4.

informații privind tranzacțiile intracomunitare presupuse a fi incorecte;

5.

informații privind (potențiale) „firme fantomă”.

Articolul 4

Subcategorii de informați care urmează să fie schimbate fără cerere prealabilă

(1)   În ceea ce privește comercianții fără un sediu fix, informațiile se referă la următoarele:

(a)

alocarea numerelor de identificare TVA persoanelor plătitoare de impozit, stabilite în alt stat membru;

(b)

rambursările de TVA persoanelor plătitoare de impozit care nu sunt stabilite pe teritoriul statului, în conformitate cu Directiva 79/1072/CEE a Consiliului (3).

(2)   În ceea ce privește noile mijloace de transport, informațiile se referă la următoarele:

(a)

livrări scutite în conformitate cu articolul 28c punctul (A) litera (b) din Directiva 77/388/CEE a Consiliului (4), de noi mijloace de transport definite la articolul 28a alineatul (2), efectuate de persoane considerate persoane plătitoare de impozit în conformitate cu articolul 28a alineatul (4), care sunt înregistrate ca plătitoare de TVA;

(b)

livrări scutite în conformitate cu articolul 28c punctul (A) litera (b) din Directiva 77/388/CEE, de nave și aeronave noi, definite la articolul 28a alineatul (2), efectuate de persoane plătitoare de impozit, înregistrate ca plătitoare de TVA, altele decât cele menționate la litera (a), către persoane neînregistrate ca plătitoare de TVA;

(c)

livrări scutite în conformitate cu articolul 28c punctul (A) litera (b) din Directiva 77/388/CEE, de autovehicule terestre definite la articolul 28a alineatul (2), efectuate de persoane înregistrate ca plătitoare de TVA, altele decât cele menționate la litera (a), către persoane neînregistrate ca plătitoare de TVA.

(3)   În ceea ce privește vânzările la distanță pentru care nu se percepe TVA în statul membru de origine, informațiile sunt următoarele:

(a)

livrări care depășesc pragul prevăzut la articolul 28b punctul (B) alineatul (2) din Directiva 77/388/CEE;

(b)

livrări ce se situează sub pragul prevăzut la articolul 28b punctul (B) alineatul (2) din Directiva 77/388/CEE, în cazul în care persoana plătitoare de impozit alege să fie impozitată în statul membru de destinație, în conformitate cu articolul 28b punctul (B) alineatul (3) din directiva menționată.

(4)   În ceea ce privește tranzacțiile intracomunitare presupuse a fi incorecte, informațiile sunt următoarele:

(a)

livrări în situațiile în care este cert că valoarea livrărilor intracomunitare notificată prin sistemul de schimb de informații privind TVA (VIES) variază semnificativ față de valoarea achizițiilor intracomunitare raportate aferente;

(b)

livrări intracomunitare de bunuri care nu sunt scutite de TVA, în conformitate cu articolul 28c punctul (A) din Directiva 77/388/CEE, către o persoană plătitoare de impozit stabilită în alt stat membru.

(5)   În ceea ce privește (potențialele) „firme fantomă”, informațiile se referă la următoarele:

(a)

persoane plătitoare de impozit al căror număr de identificare TVA a fost anulat sau nu mai este valabil ca urmare a absenței sau simulării activității economice și care au efectuat tranzacții intracomunitare;

(b)

persoane plătitoare de impozit care sunt (potențiale) „firme fantomă”, dar al căror număr de înregistrare TVA nu a fost anulat;

(c)

persoane plătitoare de impozit care efectuează livrări intracomunitare și clienții acestora din alte state membre, în cazurile în care clientul este o (potențială) „firmă fantomă” sau care folosesc „o înregistrare TVA furată”.

Articolul 5

Notificarea participării la schimbul de informații

Comisiei îi este notificată de fiecare stat membru, în scris, în termen de trei luni de la data intrării în vigoare a prezentului regulament, decizia sa, adoptată în conformitate cu articolul 18 al doilea paragraf din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003, cu privire la participarea la schimbul de informații dintr-o anumită categorie sau subcategorie, prevăzute la articolele 3 și 4 și, în caz afirmativ, modalitatea de transmitere a informațiilor, și anume în mod automat sau în mod structurat automat. Comisia informează celelalte state membre cu privire la aceasta.

Comisiei îi este comunicat, în scris, de către un stat membru, dacă acesta modifică ulterior categoriile sau subcategoriile de informații care fac obiectul schimbului sau modalitatea prin care participă la schimbul de informații. Comisia informează celelalte state membre cu privire la aceasta.

Articolul 6

Frecvența transmiterii informațiilor

În situațiile în care este utilizat sistemul de schimb automat, informațiile sunt furnizate pe baza următorului program:

(a)

în termen de cel mult trei luni de la sfârșitul anului calendaristic în care informațiile respective au devenit disponibile, în cea ce privește categoriile prevăzute la articolul 3 alineatele (1) și (3);

(b)

în termen de cel mult trei luni de la sfârșitul trimestrului calendaristic în care informațiile au fost disponibile, în cea ce privește categoriile prevăzute la articolul 3 alineatul (2).

Informațiile privind categoriile prevăzute la articolul 3 alineatele (4) și (5) sunt furnizate de îndată ce devin disponibile.

Articolul 7

Transmiterea comunicărilor

(1)   Toate informațiile comunicate în scris, în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003 se transmit, în măsura posibilului, numai în format electronic prin rețeaua CCN/CSI, cu următoarele excepții:

(a)

cererea de notificare prevăzută la articolul 14 din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003 și instrumentul sau decizia a căror notificare se solicită;

(b)

documentele originale prezentate în conformitate cu articolul 7 din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003.

(2)   Autoritățile competente ale statelor membre pot conveni să renunțe la comunicarea pe suport de hârtie a informațiilor menționate la literele (a) și (b) din alineatul (1).

Articolul 8

Evaluare

Măsurile de cooperare administrativă se evaluează în conformitate cu articolul 35 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003, la intervale de trei ani, începând cu data intrării în vigoare a prezentului regulament.

Articolul 9

Date statistice

Lista cu datele statistice prevăzute la articolul 35 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003 este stabilită de anexă.

Înainte de 30 aprilie a fiecărui an și, în măsura posibilului, prin mijloace electronice, fiecare stat membru transmite Comisiei datele statistice respective, folosind modelul stabilit de anexă.

Articolul 10

Comunicarea măsurilor naționale

Comisiei îi sunt comunicate de statele membre textele actelor cu putere de lege sau actelor administrative pe care le aplică în domeniul reglementat de prezentul regulament.

Comisia comunică aceste măsuri celorlalte state membre.

Articolul 11

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 29 octombrie 2004.

Pentru Comisie

Frederik BOLKESTEIN

Membru al Comisiei


(1)  JO L 264, 15.10.2003, p. 1. Regulament astfel cum a fost modificat ultima dată prin Regulamentul (CE) nr. 885/2004 (JO L 168, 1.5.2004, p. 1).

(2)  JO L 336, 27.12.1977, p. 15. Directivă astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 2004/56/CE (JO L 127, 29.4.2004, p. 70).

(3)  JO L 331, 27.12.1979, p. 11.

(4)  JO L 145, 13.6.1977, p. 1.


ANEXĂ

Model de comunicare adresată de statele membre Comisiei, prevăzut la articolul 35 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 1798/2003

Statul membru:

Anul calendaristic:

NOTE EXPLICATIVE:

Partea A. Statistici care urmează să fie defalcate pe state membre

Rubricile nr. 1 și 2

:

Aici trebuie raportat numărul de cereri trimise sau primite în cursul anului calendaristic, de la fiecare stat membru. Se consideră că o cerere este trimisă sau primită numai în cazul în care toate documentele însoțitoare sunt, de asemenea, trimise sau primite. Toate cererile ar trebui raportate, chiar în cazul în care nu sunt trimise de la Biroul Central de Legătură.

Rubrica nr. 3

:

Aici trebuie să se înregistreze numărul de depășiri ale termenului de trei luni în timpul anului de raportare, chiar în cazul în care cererea a fost trimisă în cursul anului precedent sau chiar în cazul în care la sfârșitul anului de raportare răspunsul nu era trimis. În cazul în care răspunsul nu este trimis după încă un an, acesta nu se numără a doua oară atunci când se prezintă cifrele pentru următoarea perioadă de raportare.

Rubrica nr. 4

:

Aici trebuie să se înregistreze numărul de răspunsuri primite de la un anumit stat membru, în cazul în care cererea a fost întocmită de mai puțin de o lună. Ar trebui să se numere răspunsurile la cererile trimise în cursul anului anterior și nu răspunsurile primite în cursul anului următor pentru cereri înaintate în cursul perioadei de raportare.

Rubrica nr. 5

:

Aici trebuie raportat numărul de notificări pe baza articolului 10, primite în cursul anului de raportare.

Rubricile nr. 6 și 7

:

Aici trebuie raportat numărul de cereri trimise sau primite în cursul anului calendaristic de la fiecare stat membru. Se consideră că o cerere este trimisă sau primită numai în cazul în care toate documentele însoțitoare sunt, de asemenea, trimise sau primite.

Partea B. Statistici care urmează să fie raportate global, fără a fi defalcate pe state membre

Rubricile nr. 8 și 9

:

Aici trebuie raportat numărul total de comercianți naționali care au declarat efectuarea unor astfel de tranzacții cel puțin o dată în cursul perioadei de raportare.

Rubricile nr. 10 și 11

:

Ar trebui ca cifrele raportate aici să includă controalele care sunt finanțate din programul Fiscalis 2003-2007, dar și alte controale (inclusiv controalele strict bilaterale). Controalele simultane se raportează în cursul anului în care este efectuată notificarea prevăzută la articolul 13.

Rubricile nr. 12 și 13

:

Controalele respective se raportează în cursul anului în care este întocmită cererea prevăzută la articolul 5 alineatul (3).

Rubrica nr. 14

:

Aici trebuie să se raporteze numărul de schimburi de informații efectuate în cursul anului calendaristic, fără a exista o cerere în acest sens. Sunt incluse informațiile trimise în mod spontan, automat sau automat structurat.

Partea A: statistici pentru fiecare stat membru în parte:

 

Cereri de informații (articolul 5)

Răspunsuri întârziate de la alte state membre [articolul 8 alineatul (1)]

Răspunsuri prompte de la alte state membre [articolul 8 alineatul (2)]

Notificări pe baza articolului 10

Cereri de notificare (articolele 14-16)

Număr de cereri primite

(Rubrica nr. 1)

Număr de cereri trimise

(Rubrica nr. 2)

Număr de depășiri ale termenului de trei luni

(Rubrica nr. 3)

Număr de respectări ale termenului de o lună

(Rubrica nr. 4)

Număr de notificări primite

(Rubrica nr. 5)

Număr de cereri primite

(Rubrica nr. 6)

Număr de cereri trimise

(Rubrica nr. 7)

Belgia

 

 

 

 

 

 

 

Republica Cehă

 

 

 

 

 

 

 

Danemarca

 

 

 

 

 

 

 

Germania

 

 

 

 

 

 

 

Estonia

 

 

 

 

 

 

 

Grecia

 

 

 

 

 

 

 

Spania

 

 

 

 

 

 

 

Franța

 

 

 

 

 

 

 

Irlanda

 

 

 

 

 

 

 

Italia

 

 

 

 

 

 

 

Cipru

 

 

 

 

 

 

 

Letonia

 

 

 

 

 

 

 

Lituania

 

 

 

 

 

 

 

Luxemburg

 

 

 

 

 

 

 

Ungaria

 

 

 

 

 

 

 

Malta

 

 

 

 

 

 

 

Țările de Jos

 

 

 

 

 

 

 

Austria

 

 

 

 

 

 

 

Polonia

 

 

 

 

 

 

 

Portugalia

 

 

 

 

 

 

 

Slovenia

 

 

 

 

 

 

 

Republica Slovacă

 

 

 

 

 

 

 

Finlanda

 

 

 

 

 

 

 

Suedia

 

 

 

 

 

 

 

Regatul Unit

 

 

 

 

 

 

 


Partea B: Alte statistici globale:

Statistici privind comercianții

Numărul de comercianți identificați ca plătitori de TVA care au declarat achiziții intracomunitare (Rubrica nr. 8)

 

Numărul de comercianți identificați ca plătitori de TVA care au raportat livrări intracomunitare în declarațiile trimestriale (Rubrica nr. 9)

 

Statistici privind controalele și anchetele

Numărul de controale simultane organizate (articolele 12 și 13) (Rubrica nr. 10)

 

Numărul de controale simultane la care a participat statul membru (articolele 12 și 13) (Rubrica nr. 11)

 

Numărul de anchete administrative solicitate [articolul 5 alineatul (3)] (Rubrica nr. 12)

 

Numărul de anchete administrative efectuate în urma cererii unui alt stat membru [articolul 5 alineatul (3)] (Rubrica nr. 13)

 

Statistici privind informațiile pentru care nu s-a trimis o cerere

Numărul de schimburi de informații trimise fără a exista o cerere (articolele 17-21) (Rubrica nr. 14)

 

Statistici privind VIES

Procentul de cazuri în care numerele de identificare TVA ale clienților nu au corespuns cu normele de elaborare (rânduri incorecte/total rânduri) la data prezentării datelor (Rubrica nr. 15)

 

Numărul de numere TVA în mesajele O_MCTL primite (Rubrica nr. 16)

 


Top